Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Mistretul, Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Prepelita (de la 15 aug.), Stancuta.

 
 
Publicitate
 
 
 
Camera cu termoviziune Pulsar Quantum HD38S
7776 vizualizări

In ultimii doi ani in domeniul opticii si anume in campul de observatie (cu referire la aplicatiile de vanatoare) s-au produs o serie de modificari semnificative. Una dintre aceste modificari este reprezentata de echipamentele cu termoviziune, in trecut considerat un atribut VIP, incet incet devine un instrument la purtator pentru unii vanatori.
In acest caz nu vorbim de lunetele de arma cu termoviziune a caror pret ramane inca ridicat si sunt inca prohibite, ci de echipamentele de observare care au devenit mai accesibile – costul unui monocular cu termoviziune entry level de 9Hz cu o rezolutie medie este comparabila cu a unui echipament Night Vision de generatia G2+. Interesul direct catre astfel de instrumente creste in legatura directa cu numarul de subiecte si discutii de pe forumurile prezente pe internet.

Monocularul cu termoviziune Pulsar Quantum HD38S, dezbatut in acest review a aparut in seria celor de la Yukon Advanced Optics Worldwide Company ca si un substitut la un model popular in Rusia, modelul HD38 iar acest nou produs ar trebui evaluat in comparatie cu modelul precedent.
Designul (in afara de lentilele obiectivului) nu a fost schimbat radical. Similaritatile se pot observa inca de la prima vedere. Carcasa este turnata din poliamida umpluta cu sticla. Partea dreapta a carcasei si panoul superior de comanda care contine butoanele de control sunt acoperite cu un strat de cauciuc special conceput de-a lungul dispozitivului pentru un contact imbunatatit cu palma utilizatorului.

Elementul esential a monocularului Quantum HD38S il reprezinta pozitionarea senzorului bolometric produs de compania franceza ULIS cu o rezolutie de 384x288 pixeli si o rata de reimprospatare de 30 Hz. Lentilele obictivului cu germanium (element chimic) au F38/1.2. Zoomul este de 2.1x, insa poate fi marit de doua ori prin intermediul zoomului digital.
Comenzile sunt operate cu ajutorul a 3 butoane localizate pe partea superioara a carcasei si cu ajutorul rotitei situate pe partea dreapta a lentilelor obiectivului, care poate fi ajustata si apasata avand rolul setari luminozitatii si contrastului dar si pentru intrarea in meniu si navigare.

Butoanele sunt pentru pornirea (On) si oprirea (Off) monocularului cu termoviziune, calibrarea senzorului (Call), al treilea buton fiind responsabil pentru zoom (apasare scurta) si inversiunea culorilor imaginii (apasare lunga).
Pornim dispozitivul. Din momentul apasarii butonului ON, timpul pana cand imaginea va fi redata este de 8-9 secunde, timp in care se poate observa logoul Pulsar pe display. Ajustam ocualarul prin rotire pana cand vom beneficia de claritatea maxima a pictogramelor de servicii in bara de stare. Bara de stare (status) este localizata dedesubtul imaginii si indica starea dispozitivului cu termoviziune (situatia bateriei, conexiunea la o sursa suplimentara de alimentare, modalitatea de observare curenta, timpul etc.). Dupa aceea, focalizarea este realizata cu ajutorul unui inel de focalizare de pe carcasa lentilelor obiectivului.

Imaginea redata de Quantum HD38S este reprezentata de displayul OLED si poate fi afisata in modul “white hot” (cu cat obiectul este mai cald, cu atat va fi mai luminat, cu cat mai rece cu atat mai intunecat) si “hot black”. Alegerea modului de redare este doar o chestie de gust si perceptie, insa pe timpul iernii cand observarea este realizata in conditii de zapada, o imagine mai naturala va fi redata de modul “hot black”: zapada ca un element dominant va fi redata in alb, pe cand elementele vii vor fi afisate in negru iar plantele si copacii in tonuri combinate (gri).

Daca este necesar, utilizatorul poate regla intensitatea luminii si a contrastului. Luminozitatea este setata cu ajutorul rotirii encoderului (foloseste algoritmi de procesare) fiind localizat in coltul dreapta sus in pictograma de luminozitate cu valori cuprinse intre 1 si 20, in functie de nivelul selectat. Contrastul se va seta in acelasi mod similar; schimbarea intre luminozitate si contrast realizandu-se prin apasarea scurta a encoderului. Particularitatea tehnologica a micobolometrelor (folosite in orice dispozitive termale portabile) este ca senzorul necesita periodic o calibrare impotriva fundalului izoterm in timpul procesului de observare.

Monocularul cu termoviziune Pulsar Quantum HD38S suporta 3 optiuni de calibrare – manual (redat cu M in meniu), semiautomatic (H) si automatic (A). In modul automat software-ul dispozitivului termal determina momentul in care procesul de calibrare ar trebui sa inceapa. In practica el este performat in urmatorul mod: micro motorasul apropie microbolometrul cu un obturator special pentru a creea fundalul isothermal, dupa aceea calibrarea este finalizata iar mai apoi obturatorul este ridicat iar observarea poate continua cu success. In timpul calibrarii (timp de 1,5 sec.) ultimul cadru capturat de dispozitiv este afisat pe ecran.
Modul Semiautomat este similar ca si proces mecanic (lasand si radicand obturatorul), insa de data aceasta utilizatorul determina momentul cand calibrarea este necesara (apasand butonul «Cal») uitandu-se la calitatea imaginilor observate (prezenta sau lipsa petelor, zgomot de imagine, urme ale cadrelor anterioare etc).

Un lucru important este acela in momentul functionarii micro motorasului obturatorului care va reda un sunet scurt, similar cu acela produs de un obiectiv al camerelor foto cu focus automat in momentul procesului de focusare.
Al treilea mod de calibrare al lui Quantum HD38S – Manual. Este remarcat prin lipsa sunetului in momentul calibrarii, un lucru esential daca consideram spre exemplu o operatiune de vanatoare. Diferentierea fata de modul semiautomatic este ca in locul obturatorului ca fundal izotermal, utilizatorul aproprie capacul obiectivului manual. Calibrarea este similar pornita cu butonul “Call”, dupa finalizarea calibrarii, capacul este deschis. Totusi se pot atinge rezultate similare prin presarea cu palma catre obiectiv in loc de capac.

Urmatoarea (in realitate prima) optiune din meniu este «Mode», care ofera posibilitate de alegere a unui mod de operare preinstalat al monocularului cu termoviziune. Aceste moduri implementeaza combinatia optima de luminozitate, contrast, marire, sensibilitate si alti parametrii, tocmai pentru a reda cea mai buna calitate a imaginii in conditii specifice de observatie. Sunt 3 modalitati specifice pentru condiitile de observatie – Contrast ridicat (observarea in oras), contrast scazut (observarea in padure) si redarea imbunatatita a detaliilor.
Voi termina descrierea software-ului prin mentionarea functiei de reparare a pixelilor defecti de pe senzorul microbolometrului (puncte deschise si intunecate cu luminozitate constanta aparute pe ecran). In modelul pe care l-am testat nu a fost vorba de astfel de pixel, totusi in manualul produsului este specificat ca in urma operarii intensive sa existe o mica probabilitate de aparitie a acestora. In orice caz, exista o functie de evidentiere a acestor pixeli defecti si repararea lor cu ajutorul softului. Aici putem spune insa ca functia in cauza repara pixelii microbolometrului insa nu si pixeli displayului (conform manualului 2 pixeli morti sunt tolerati intr-un dispozitiv nou).

Schema de alimentare a lui Pulsar Quantum HD38S este una mixta: fie 4 baterii AA, situate locasul special sau de asemenea o sursa externa de alimentare, care indeosebi este folosita iarna – cand durata de viata a bateriilor in conditii de ger este redusa, in acelasi timp sursa externa de alimentare poate fi ascunsa in interiorul hainelor, conectata cu monoclul de un fir.

Ca si clasa de echipamente optice, cele cu termoviziune au un consum mare de energie iar dilema reducerii consumului este intotdeauna importanta, in special in cazul alimentarii pe baterii. In cazul Quantum HD38S salvarea energiei este realizata de oprirea elementelor semnalului video din schema de alimentare (cand procesul nu are nevoie de inregistarea video). Testele arata ca oprirea semnalului video creste autonomia bateriilor cu pana la 30% (5,5 ore fata de 4 ore). Testele au fost facute la temperatura camerei, monocularul a avut o pozitie statica indreptat cate un grup de persoane din incinta camerei, cu nivele medii de luminozitate si contrast alaturi de o calibrare automata.

Ca si o concluzie, putem spune ca operarea per total al lui Pulsar Quantum HD38S lasa o impresie pozitiva. Interfata merita o nota mare – pictogramele sunt clar intuitive, prezenta constanta de informatii afisata dedesubt nu distrage atentia de la vizualizarea imaginilor, indicatiile de schimbare a modurile “hot” (zoom, inversiune, luminozitate si contrast) sunt reprezentate sub forma unor pictograme marite in partea dreapta a ecranului pentru 2 secunde (apoi dispar).
Dispozitivul cu termoviziune este usor de operat. Un mare avantaj este ca structura meniului este usor de navigat si prietenoasa. Avantajul important in vanatoare este abilitatea de calibrare a senzorului fara zgomot si structura circuitelor electrice care permit folosirea eficienta a bateriilor.
In general Pulsar Quantum HD38S are toate sansele sa devina un dispozitiv tot mai cautat din clasa sa de echipamente pentru cautare/detectie si observare in timpul vanatorii.


Caracteristici
(Extrase din manual)

 
© 2002-2021. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.