Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Capra neagra(exemplar de selectie si exemplar de trofeu ), Capriorul femela, Cerbul comun (Mascul de selectie, femela si vitel, si de trofeu pana pe 15 noiembrie), Cerbul lopatar (Mascul de selectie, femela, vitel si de trofeu), Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Iepurele de camp, Iepurele de vizuina, Jderul, Mistretul, Muflonul, Nevastuica, Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Becatina comuna, Cioara griva, Cioara de semanatura, Cocosar, Cormoranul mare, Cotofana, Fazanul, Ferestrasul mare, Ferestrasul motat, Gaita, Gainusa de balta, Gasca de vara, Garlita mare, Graurul, Gugustiucul, Lisita, Porumbelul gulerat, Porumbelul de scorbura, Potarnichea, Prepelita, Rata mare, Rata mica, Rata fluieratoare, Rata cu cap castaniu, Rata motata, Rata sunatoare, Rata lingurar, Rata sulitar, Rata caraitoare, Rata cu cap negru, Sitarul de padure, Sitarul de mal, Stancuta, Sturzul de vasc, Sturzul cantator, Sturzul viilor, Turturica.

 
 
Publicitate
 
 
 
LA PREPELIȚE CU CARTUSELE B&P
3115 vizualizări

Finalul verii și începutul toamnei aduce mult așteptatul timp al vânătorii la păsăret. Diminețile devreme, glasul pitpalacilor adună pasionații sportului cu arma de vânătoare pe întinsul câmpiilor, pentru una dintre cele mai atractive provocări ale noului sezon, vânătoarea la prepelițe.

Am numit-o provocare din mai multe motive. Pe de o parte debutul sezonului aduce, după lunga așteptare, dezlegarea la vânătoare, oferind din nou posibilitatea ieșirilor pe teren, iar pe de alta reluarea tirului deloc ușor la zborul rapid al prepelițelor, ținte suficient de mici pentru a pune la încercare îndemânarea dar și experiența vânătorilor

Alegerea muniției, alături de cea a armei de vânătoare și a șocurilor pe care le vom folosi, trebuie să se bucure de toată atenția, mai ales acum, după pauza destul de lungă de la închiderea sezonului de vânătoare la finele iernii.

Având în vedere caracteristicile tirului la prepelițe, ținte mici și extrem de rapide, așa cum aminteam mai înainte, precum și distanța de tragere și zborul greu de prefigurat al păsărilor, cartușele folosite  trebuie să ne ajute, pentru a ne îmbunătăți performanța pe teren.

Prepelița este una dintre cele mai mici păsări migratoare permise la vânătoare și poate una dintre cel mai greu de capturat, datorită văzului excelent cu care poate surprinde orice mișcare împrejurul său dar și pentru zborul neliniar și imprevizibil. Datorită deschiderii aripilor, sensibil mai mare decât corpul păsării, vânătorul poate fi adesea păcălit în aprecierea distanței, pasărea părând a fi mai aproape decât este de fapt în realitate. Aici intervine antrenamentul și bineânțeles experiența fiecăruia.

Pentru vânătoarea la prepelițe, B&P a pus la dispoziția vânătorilor o varietate de cartușe cu încărcături diferite, pentru calibre diferite, cartușe ce pot fi trase atât din arme clasice cât și semiautomate.

Dintre cartușele ofrite de B&P pentru calibrul 12, amintim 1 NIKE, 1 GP, 1AL, 1 MB Light, 2 MB Classic și 3 MB Extra.

 
Cartușele 1 NIKE conțin pulberea cu același nume NIKE, o pulbere laminată cu bază dublă, cu putere calorică ridicată concepută pentru cartușe de vânătoare medii, beneficiind de o stabilitate excelentă în timp. Catrușele 1 NIKE au fost concepute pentru vânătoare în condiții cu umiditate ridicată, așa cum este și cazul vânătorii la prepelițe, dimineața devreme când umezeala nopții  este încă prezentă în atmosferă iar roua persistă pe vegetația din teren. Cartușele 1 Nike au  încărcătura de 32 de grame, au tubul de 67 mm, sunt echipate cu bură PC – container din plastic iar pentru prepelițe  sunt disponibile cu alice din plumb nr. 11 și 10 Pentru alte categorii de vânat, cartușele 1 NIKE sunt disponibile, tot cu alice din plumb, nr. 12, 9, 8, 7, 6 și 5. Cartușele sunt echipate cu sistemul Gordon System al cărui design a fost conceput pentru reducerea reculului la tragere.
Cartușele 1 GP Universal și 1 GP 31, au lungimea de 67 mm, primul încărcat cu 32 grame iar al doi-lea cu 31 de grame și au la bază pulberea GP, o pulbere ideală pentru cartușele calibrul 12 încărcate cu 32 respectiv 31 de grame de alice din plumb. Ambele sunt echipate cu bură fără container din plastic, concepute pentru tirul la distanțe mici, așa cum este și cazul tirului la prepelițe. Varianta cu 31 de grame oferă un cartuș mai “moale”, recomandat pentru situațiile în care avem de-a face cu un număr sporit de focuri ce urmează a fi trase. Ambele variante, sunt echipate cu sistemul Gordon System. Pentru prepelițe  varianta GP Universal este disponibilă cu alice din plumb nr. 11 și 10, iar varianta GP 31 cu alice din plumb nr. 11 și 9,5  Pentru alte categorii de vânat, cartușele GP Universal  sunt disponibile, tot cu alice din plumb, nr. 9, 8 și 7,  iar GP 31 în nr. 12.
Cartușele 1 AL sunt echipate cu pulbere AL cu bază dublă Anigrina Lamellare, atenuată și stabilă în orice condiții de vreme, o pulbere ce asigură viteze ridicate în calibrul 12, pentru cartușe de vânătoare încărcate cu alice din plumb de 32 și 33 de grame. Pulberea AL a fost creată în anii ‘30 și a acumulat o impresionantă tradiție a performanțelor obținute de-a lungul anilor. Cartușele au lungimea de 70 mm și sunt prevăzute cu bură tip container din plastic și cu sitemul Gordon System ce asigură reducerea reculului.  Pentru prepelițe, cartușele AL sunt disponibile cu alice din plumb de 33 de grame, nr 11 și 10, iar pentru alte categorii de vânat, tot cu alice din plumb nr. 12, 9, 8 și 7. 
Cartușele 1 MB Light și 2 MB Classic sunt echipate cu pulbere MB, o pulbere creată în anii ’30 și una dintre cele mai larg folosite pulberi atât pentru cartușele de vânătoare cât și pentru cele de tir sportiv de competiție. Cartușele au o lungime de 70 mm, sunt prevăzute cu bură tip PC – container din plastic și sunt încărcate cu alice din plumb de 30 de grame, respectiv 33 de grame. Varianta 1 MB Light a fost concepută pentru un recul redus fiind practic cel mai soft din linia MB. Varianta 2 MB Classic, încărcat cu 32 de grame este recunoscut drept cel mai popular pentru vânătoarea la păsăret, de la cele mai mici păsări migratoare cum este și cazul prepelițelor dar și pentru alte păsări sedentare. Pentru prepelițe, ambele variante sunt disponibile cu alice din plumb nr, 11 și 10, iar pentru alte categorii de vânat, 1 MB Light și în nr. 9, 8, 7 și 6, iar 2 MB Classic în nr. 9, 8, 7, 6 și 5. Ambele variante sunt prevăzute cu sistemul Gordon System pentru atenuarea reculului.
Cartușele 3 MB Extra au toate caracteristicile constructive ale cartușelor din linia MB, fiind însă încărcate cu 33 de grame și sunt disponibile cu alice din plumb nr. 10, 9, 8,7, 6, 5 și 4, fiind astfel recomandate epntru o varietate largă de specii de vânat.
Pentru calibrele 16, 20 și 410, B&P oferă la vânătoarea de prepelițe o serie largă de cartușe dintre care menționăm 2 F2 Classic cal. 16, 1 GP Universal cal. 20, 1 AL cal. 20, 2 F2 Classic cal. 20, Extra Rosa 20 și Extra Rosa 410. 
Disponibile pentru o varietate largă de clibre, într-o gamă impresionată de încărcături și dimensiuni ale alicelor, cartușele oferite de B&P se remarcă print calitatea deosebită a componentelor de fabricație ce încorporează o experiență și tradiție câștigată de-a lungul anilor și se bucură de aprecierea vânătorilor din întreaga lume, pentru calitățile și performanțele oferite în vânătoarea diferitelor specii de vânat. 
 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.