Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Capra neagra(exemplar de selectie), Capriorul, Cerbul comun (Mascul de selectie, femela si vitel iar de la 10 sep mascul de trofeu), Cerbul lopatar (Mascul de selectie, femela si vitel), Cainele enot(de la 15 sep.), Dihorul comun(de la 15 sep.), Hermelina(de la 15 sep.), Jderul(de la 15 sep.), Marmota (de la 15 sep), Mistretul, Muflonul (de la 15 sep), Nevastuica(de la 15 sep.), Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Becatina comuna(de la 15 sep), Cioara griva, Cioara de semanatura, Cocosar, Cormoranul mare, Cotofana, Ferestrasul mare, Ferestrasul motat, Gaita, Gainusa de balta, Gasca de vara, Garlita mare, Graurul, Gugustiucul, Lisita, Porumbelul gulerat, Porumbelul de scorbura, Potarnichea(de la 15 sep), Prepelita, Rata mare, Rata mica, Rata fluieratoare, Rata cu cap castaniu, Rata motata, Rata sunatoare, Rata lingurar, Rata sulitar, Rata caraitoare, Rata cu cap negru, Sitarul de padure(de la 15 sep), Sitarul de mal, Stancuta, Sturzul de vasc, Sturzul cantator, Sturzul viilor, Turturica.

 
 
Publicitate
 
 
 
LA RAȚE CU CARTUSELE B&P
5767 vizualizări

Vremea rece a pus stăpânire peste ape iar soarele a pierdut simțitor din dărnicia cu care ne obișnuise. La marginea bălții stuful și papura foșnesc sub vântul amestecat adesea cu fulgi de zăpadă iar natura încă mai păstrează, în vegetația de la marginea apei, câte ceva din culorile toamnei demult trecute. Acoperită în ceața dimineții, balta rămâne pentru moment tăcută.  Aburii ceții de la primele ore se mișcă alene printre păpurișurile încremenite de frigul de peste noapte. Dar, odată cu primele iviri de lumină, măcăitul rațelor se pornește, amplificându-se într-un cor atotcuprinzător, întrerupt doar, din când în când, de fâlfâit de aripi ce se ridică dintre stufuri.  Începe o nouă zi de vânătoare... 

Rațe mici și rațe mari

Rațele mici, denumite astfel dupa talia redusă a corpului, cunoscute și drept sarsele, sunt toate caracterizate prin zborul rapid cu ruperi de direcție și accelerări mai ales la întoarceri sau la coborârea spre apă, către formația de atrape, ajungând la o viteza maximă extrem de ridicată ce poate depăși 100 km/oră, ceea ce, dacă intrăm în calcule,  înseamnă circa 27 de m/secundă!!! Ceea ce implică o îndemânare și antrenament/experianță aparte în ceea ce privește tirul în aceste condiții.  

Rațele mari, la rândul lor, precum rața mare, rața sulițar, rața pestriță și rața lingurar, au o talie mare, unori chiar dublă față de rațele mici și marea lor majoritate se ridică liniar  de pe apă, într-un zbor vertical predictibil.

Când alegem muniția pentru vânătoarea la rațe, trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte: distanța de tragere, umiditatea prezentă pe locurile unde vânăm și perioada din an în care vânăm. Umiditatea modifică consistența penajului și, cu cât înaintăm în sezonul rece, penajul rațelor devine mai dens, iar la temperaturi foarte coborâte poate afecta sensibil puterea de penetrare a alicelor.

B&P pune la dispoziția vânătorilor o serie largă de cartușe pentru vânătoarea la rațe. Designul  și calitatea componentelor, bazate pe o experiență acumulată de-a lungul timplui, vin să certifice tipurile recomandate,  alegerea unui tip sau altul, rămânând la latitudinea și preferința personală.

Cartușe cu alice din plumb:

·         3 MB EXTRA, - un cartuș echipat cu pulbere tip MB, o pulbere creată în anii 30 și una dintre cele mai larg folosite pulberi atât pentru cartușele de vânătoare cât și pentru cele de tir sportiv de competiție. Cartușele au tubul de 70 mm, sunt prevăzute cu bure din plastic tip container, sunt încărcate cu 35 de grame alice din plumb iar pentru rațe sunt disponibile dimensiunile 5 și 4 ale alicelor.

 

 

·         4MB LONG RANGE - sunt echipate cu aceeași pulbere performantă MB, sunt prevăzute cu bure tip container din plastic, au tubul de 70 mm lungime și sunt încărcate cu 36 grame alice din plumb.      Cartușele  au fost concepute pentru o eficacitate sporită în tirul la distanțe mai mari, fiind astfel recomandate în vânătoarea la rațe atunci când configurația terenului necesită trageri la distanță în condiții dificile, în care precizia contează mai mult decât în situații obișnuite. Pentru vânătoarea la rațe B&P pune la dispoziția vânătorilor cartușe încărcate cu alice din plumb nr. 5, 4 și 3, cartușele fiind însă disponibile într-o varietate mult mai largă de dimensiuni ale alicelor.

 

·         4MB WINTER -  au toate caracteristicile liniei 4 MB, în plus fiind echipate cu bure speciale tip PA – container din plastic presecționat rezistent la îngheț, concepute special pentru a fi folosite în condiții speciale, cu temperaturi scăzute pe timp de iarnă.            Încărcătura este de 38 de grame, cu alice din plumb nr. 5, 4 și 3 pentru rațe,  cartușele fiind însă disponibile într-o varietate mai largă de dimensiuni ale alicelor.

 

·         F2 CLASSIC - B&P oferă de asemena și cartușe pentru calibrele 16 și 20, precum 3F2 Classic cal.16 ,  încărcate cu 29 de grame de alice din plumb,  pentru vânătoarea atât la rațe mari cât și mici, și 2F2 Classic cal.20, încărcate cu 26 de grame alice din plumb,  recomandate cu precădere pentru vânătoarea la rațe mici, completând astfel gama extrem de largă a cartușelor disponibile pentru pasionații vânători de pană.

 

·         4 BABY MAGNUM - un cartuș tipic semi-magnum, recomandat pentru vânătoarea la rațe mari, cu tub de 70 mm, echipat cu pulbere M92S, o pulbere special concepută pentru a obține performanțe ridicate la cartușele cu încărcături mai grele. Bura PC este tip container din plastic, cartușul fiind încărcat cu 42 de grame de alice din plumb, pentru rațe fiind disponibile numerle 5, 4 și 3.

 

·         Cartușele 4 MG2 Flash 38, și 42 Magnum, sunt echipate cu pulberea MG 2, cu bază dublă, atenuată, de culoare roșie, special concepută pentru a permite obținerea unor viteze extrem de ridicate și menținerea unei traiectorii stabile și a unui grupaj echilibrat al snopului de alice, indiferent de condițiile de vreme. Grație acestei pulberi, eficiența focului este conservată pe tot parcursul traiectoriei, asigurându-se o forță de impact suficient de mare pentru doborârea țintei la distanțe medii și mari. Această caracteristică, alăturată echipării cu bure tip PAP – container din plastic presecționat rezistent la îngheț, recomandă această linie de cartuțe pentru folosirea în condiții cu temepraturi scăzute la distanțe mari de tragere.

Cartușele au lungimea tubului de 70 mm, beneficiază de sistemul Gordon System pentru atenuarea reculului, au încărcări de 38 și respectiv 42 de grame, alicele din plumb fiind placate cu Nichel, caracteristică ce previne deformarea alicelor și permite menținerea sfericității acestora pe tot parcursul traiectoriei , iar de aici obținerea unor performanțe net superioare în eficacitatea tirului la distanțe mari.    Cartușele sunt sunt disponibile în nr. 5, 4 și 3 pentru vânătoarea la rațe dar și în alte dimensiuni pentr alte specii de vânat, fiind prezentate în cutii de câte 10 cartușe.

 

Cartușe cu alice netoxice, din oțel

 

Pentru a completa gama de cartușe oferite pentru vânătoarea la rațe, B&P pune la dispoziția vânătorilor și cartușe cu alice netoxice, din oțel,          cartușe recomandate pentru vânătoarea în zone în care folosirea alicelor din plumb este interzisă, alicele din materiale netoxice fiind obligatorii. Linia Valle Still 32 și 33 Magnum precum și 36 Magnum a fost concepută special în acest scop.

 

Tirul la rațe trebuie atent pregătit, folosirea unor cartușe prea tari” sau prea ”moi”, la distanțe neadecvate, pot reduce numărul de ținte doborâte și și creșterea numărului pieselor rănite, ce nu vor putea fi recuperate. În cazul folosirii atrapelor, având în vedere distanța relativ mică la care se află păsările ce coboară peste atrape,  putem folosi cartușe de 32 - 34 grame, suficient de puternice și acoperitoare pentru situația dată.  Pentru cazul în care dorim să ne ”întindem” la rațele care încearcă să se depărteze, după primele focuri, aceleași cartușe pot rezolva situația în combinație cu folosirea unui șoc adecvat, mai strâns”. Cartușele de 36-38 de grame sunt suficiente pentru situații în care formația atrapelor se intinde pe o lungime mai mare iar cele de 42 de grame pentru distanțele peste formație și pentru condiții de temepratură scăzute, așa cum sunt cartuțele Winter. Permanent însă trebuie avută în vedere corelarea șocurilor folosite cu muniția și distanța la care efectuâm tirul. Cartușele prea puternice, gen magnum, mai ales la tirul deasupra atrapelor, pot deteriora considerabil carnea vânatului și, în plus, pot crea un discomfort fizic din cauza reculului.

Relativ la șocuri, un cilindru îmbunătățit pentru tirul deasupra atrapelor și unul modificat pentru distanțe dincolo de formația de atrape, pentru arme cu două țevi și un șoc modificat pentru cele semiautomate, toate corelate bineânțeles cu cartușele folosite, sunt suficiente pentru acoperirea majorității scenariilor din teren..

 

Alegerea corectă a cartușelor, corelate cu șocurile folosite, în funcție de configurația terenului și poziționarea atrapelor, dacă este cazul, ne vor putea oferi partide excelente de vânătoare la rațe, mici sau mari, partide ce vor rămâne cu siguranță în tolba cu amintiri despre vânătoarea la baltă! 

 
© 2002-2021. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.