Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Capra neagra(exemplar de selectie si exemplar de trofeu ), Capriorul femela, Cerbul comun (Mascul de selectie, femela si vitel, si de trofeu pana pe 15 noiembrie), Cerbul lopatar (Mascul de selectie, femela, vitel si de trofeu), Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Iepurele de camp, Iepurele de vizuina, Jderul, Mistretul, Muflonul, Nevastuica, Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Becatina comuna, Cioara griva, Cioara de semanatura, Cocosar, Cormoranul mare, Cotofana, Fazanul, Ferestrasul mare, Ferestrasul motat, Gaita, Gainusa de balta, Gasca de vara, Garlita mare, Graurul, Gugustiucul, Lisita, Porumbelul gulerat, Porumbelul de scorbura, Potarnichea, Prepelita, Rata mare, Rata mica, Rata fluieratoare, Rata cu cap castaniu, Rata motata, Rata sunatoare, Rata lingurar, Rata sulitar, Rata caraitoare, Rata cu cap negru, Sitarul de padure, Sitarul de mal, Stancuta, Sturzul de vasc, Sturzul cantator, Sturzul viilor, Turturica.

 
 
Publicitate
 
 
 
RWS – H MANTEL/HMK, UN PROIECTIL VERSATIL PENTRU EFICACITATE ȘI PRECIZIE
2286 vizualizări

 

 

Luna ianuarie a adus vreme cu zăpadă și ger, un timp perfect pentru vânătoare, fie că este vorba despre mistreț, femelă sau vițel de cerb sau de lopătar, femelă de căprior ori pur și simplu despre răpitorii cu păr precum vulpea sau șacalul, cel din urmă înmulțit peste măsură în tot mai multe locuri din țară. Indiferent de vânatul pe care îl avem în vedere, este bine să fim pregătiți așa cum se cuvine și, în afara unei carabine precis reglate și a antrenamentului în poligon, muniția este elementul ce va înclina balanța în favoarea unei partide reușite de vânătoare. Unul dintre proiectilele deja consacrate pentru posibilele situații prezentate anterior, este glonțul HM – H-Mantel, de la RWS, denumit astfel după canelura în formă de H” aflată la mijlocul proiectilului, văzut în secțiune pe verticală.

Efectul special al glonțului RWS-HM este obținut tocmai datorită acestei caneluri/constrângeri – H-groove, la mijlocul mantalei acestuia, loc ce constituie punctul predeterminat de rupere/separare a celor două părți, anterioară/frontală și posterioară/terminală, ale proiectilului, părți cu consistență/duritate diferită, fiind astfel practic responsabilă pentru eficacitatea duală a sistemului:

1.      Partea frontală se fragmentează rapid după impactul cu ținta, eliberând o mare cantitate de energie, fapt ce garantează o eficacitate extrem de ridicată de doborâre/stopare a acesteia;

2.      Partea terminală, cilindrică, a glonțului H-Mantel, se separă la nivelul canelurii, pătrunde prin corpul țintei consevându-și practic forma, fără a se deforma considerabil chiar și în cazul vânatului mare. Astfel este asigurată penetrarea totală a corpului țintei și implicit rana de ieșire a proiectilului, toate la un loc contribuind la obținerea unei eficacități excepționale a glonțului.

 

Efectul de sucțiune generat de partea terminală a glonțului la trecerea prin corpul țintei, generează atragerea și ieșirea din corpul acesteia a fragmentelor separate din partea frontală, asigurând astfel protejarea cărnii vânatului.

 

RWS – H MANTEL/HMK

 

Construcția proiectilului H-Mantel evidențiază o serie de caracteristici proiectate special pentru obținerea unei performanțe excepționale atât pe parcursul traiectoriei de deplasare cât și în țintă:

Construcția proiectilului H-Mantel

 

1.      Geometria optimizată a părții terminale - tail, a glonțului pentru obținerea celei mai ridicate precizii;

2.      Miezul părții terminale este durificat pentru a permite și asigura penetrarea extremă a corpului țintei;

3.      Miezul vârfului proiectilului este moale pentru a permite fragmentarea controlată și cea mai înaltă eficacitate;

4.      Vârful din cupru, gol la interior – hollow tip, permite inițierea rapidă a fragmentării glonțului în corpul țintei;

5.      Constricția pe interior a porțiunii anterioare asigură fragmentarea fermă a părții frontale a proiectilului;

6.      Canelura modificată permite o fixare optimă a glonțului;

7.      Creșterea progresivă a grosimii cămășii proiectilului permite transferul maxim de energie și conservarea masei reziduale a acestuia, asigurând trecera și ieșirea glonțului din corpul țintei.

 

 

 

Diversitatea mare de calibre fabricate de RWS permite alegerea cartușului potrivit pentru vânatul pe care îl avem în vedere. Pentru exemplificare, iată câteva calibre disponibile pe piața de specialitate ce pot fi utilizate cu succes la vânatul mediu și mare. 

Proiectile RWS      Proiectile RWS

RWS.308 WIN HMK 11,7G este un calibru recunoscut pentru universalitatea sa, precizia ridicată și confortul tragerii. Echipat cu glonțul H-Mantel, de 11,7 grame, cartușul este recomandat cu precădere pentru vânatul mediu-mare, de la căprior și  capră neagră, la lopătar, mistreț și cerb de talie medie.

 


 

      Proiectile RWS

RWS.30-06 HMK 11,7G este probabil cel mai popular calibru, considerat drept universal pentru o mare varietate de specii de vânat de talie medie și mare. Efectul maxim al cartușelor RWS.30-06 cu proiectile de la 9,7 la 13 grame, poate fi obținut până al circa 300 metri distanță. Cu un recul mediu, suportabil, cartușul permite o penetrare eficientă a glonțului și are un efect foarte bun de stopare /doborâre a piesei, asigurând în același timp conservarea calității cărnii vânatului. Este recomandat cu prioritate pentru cerb de talie medie, mistreț, lopătar și căprior.

 

Proiectile RWS   Proiectile RWS

 

RWS 8 x 57 JRS HMK 12,1G este cartușul de primă clasă pentru armele de vânătoare cu țevi mixte. Are o putere de stopare foarte bună, o penetrare medie, dar cu ieșire sigură din corpul țintei fără a deteriora carnea vânatului. Reculul este redus, fapt pentru care tirul este considerat drept confortabil. Cu un glonț H-Mantel de 12,1 grame este recomandat cu prioritate pentru căprior, mistreț, lopătar sau cerb de talie medie. 

 

 

Proiectile RWS  Proiectile RWS

RWS 9.3 x 62 HMK 16,7G este cartușul ideal pentru vânătoare la vânat mare, la pădure, la distanțe medii. Cartușul are un efect de stopare foarte bun, penetrare medie dar cu ieșire sigură din corpul țintei și un recul puternic. Echipat cu un glonț H-Mantel de 16,7 grame, este recomandat cu precădere pentru mistreț și cerb.

 

Recunoscută la nivel internațional, calitatea muniției RWS are la bază experiența acumulată în timp și controlul permanent al calității componentelor pe întreg ciclul de producție. Pornind de la primele stadii de cercetare și proiectare și până la inspecția finală, peronalul de specialitate a dedicat întotdeaun atenția și rigurozitatea necesară pentru obținerea unor produse de maximă calitate, care să răspundă cerințelor și exigențelor mereu crescânde ale vânătorilor.


 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.