Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Capra neagra(exemplar de selectie si exemplar de trofeu pana pe 15 dec), Capriorul femela, Cerbul comun (Mascul de selectie, femela si vitel), Cerbul lopatar (Femela, vitel si mascul de selectie pana pe 15 dec), Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Iepurele de camp, Iepurele de vizuina, Jderul, Mistretul, Muflonul(pana pe 15 dec), Nevastuica, Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Becatina comuna, Cioara griva, Cioara de semanatura, Cocosar, Cormoranul mare, Cotofana, Fazanul, Ferestrasul mare, Ferestrasul motat, Gaita, Gainusa de balta, Gasca de vara, Garlita mare, Graurul, Gugustiucul, Lisita, Porumbelul gulerat, Porumbelul de scorbura, Potarnichea, Prepelita, Rata mare, Rata mica, Rata fluieratoare, Rata cu cap castaniu, Rata motata, Rata sunatoare, Rata lingurar, Rata sulitar, Rata caraitoare, Rata cu cap negru, Sitarul de padure, Sitarul de mal, Stancuta, Sturzul de vasc, Sturzul cantator, Sturzul viilor, Turturica.

 
 
Publicitate
 
 
 
Carabina BLASER R8 – un sitem modular simplu, sigur și extrem de eficient
7732 vizualizări

Sistemul modular, o privire de ansamblu

Ca idee, sistemul modular nu este ceva nou și nici unic. Îl putem găsi și la alte mărci cunoscute pe piața de specialitate, cum ar fi Savage – care permite schimbarea țevilor pe aceeași configurație de pat/cutia mecanismelor/închizător  sau Kriegoff Semprio la care este posibilă aceeași schimbare a țevilor și folosirea unei varietăți de cartușe de calibre diferite.

Blaser R8

Blaser R8

 

Ceea ce face diferența este flexibilitatea și modul de finalizare în practică a conceptului de sistem modular,  a schimbărilor/modificărilor ce pot fi făcute asupra produsului finit, carabina în sine, a finisajului și calității părților componente și a ansamblului pe care acestea îl formează, a performațelor de care este capabilă arma de vânătoare ca produs final, pe care îl vom folosi în teren. Aici este locul în care carabina Blaser R8 se detașează evident și stă la înălțimea tradiției și anumelui pe care îl poartă!

 

 

Imaginea de mai sus arată ce înseamnă de fapt ideea de configurare/modulare în cazul carabinei Blaser R8 prezentând părțile componente ale carabinei ce pot fi schimbate, rapid și simplu, pentru a veni în întâmpinarea situațiilor concrete ce pot apare la vânătoare, în teren.

Douăzeci de secunde, atît durează practic desfacerea armei în părțile componente din imagine și nu mai mult de un minut  pentru a separa patul de cutia mecanismelor. Ideea practică ce stă la baza acestei atât de simple posibilități de modulare, este aceea de a dispune de o multitudine de posibilități de configurare a armei de vânătoare, în timp extrem de scurt, pentru o varietate extrem de largă de situații, în care ne putem afla, în teren. Trecerea,  să zicem, de la calibrul recomandat pentru răpitoarele cu păr, șacal de exemplu, un.223Rem., la un.30-06Spring. pentru vânatul mare, mistreț, cerb sau urs, durează preț de cel mult un minut și nu trebuie să aducem cu noi două arme, ci doar una ce oferă posibilitatea modulării/configurării necesare. Toate acestea folosind un număr extrem de redus de componente, rapid și cu un efort minim. Aceasta este carabina Blaser R8!

 

Asamblarea țevilor

Cele două orificii prevăzute în antepat asigură fixarea solidă a țevii iar montajul se face simplu cu ajutorul unei șurubelnițe furnizate de Blaser în pachetul inițial. Soliditatea ansamblului este odată în plus asigurată de lama de fixare situată între cele două orificii și de configurarea antepatului în așa fel încât face parte din ansamblul întreg ce cuprinde și cutia mecanismelor. Pe restul lungimii, țeava este liberă – free floating concept, contribuind la menținerea preciziei la darea focului.

 

Blaser R8


Grație acestui sitem ingenios de montare/asamblare, țevile crabinei R8 pot fi schimbate rapid, simplu și cu un efort minim.

Configurarea pentru diferite cartușe/calibre

Țevile oferite de Blaser pentru R8 permit folosirea a circa 30 de calibre diferite de cartușe pentru vânătoare. În funcție de cartușele alese, țevile sunt disponibile în patru variante de lungimi și trei profiluri/contururi diferite: standard, semi-weight și safary.

De asemena sunt disponibile cinci tipuri de capete închizătoare, dintre care două sunt mai des folosite, acoperind o gamă largă de calibre și de asemena sunt oferite trei modele de antepat, câte unul pentru fiecare contur al țevilor disponibile.

Configurarea pentru un cartuș anume, necesită schimbarea a minimum două și a cel mult patru  componente. Cartușele din aceeași categorie necesită doar schimbarea țevii și a insertului magaziei de cartușe. Cartușele cu capetele tubului diferite, necesită în plus schimbarea capului închizător. Pentru țevile cu contur diferit este nevoie de folositea antepatului corespunzător, în concordanță cu profilul țevii alese.

 

 

Blaser R8

 

Schimbarea țevii și a insertului magaziei cartușelor se poate face în mai puțin de un minut iar schimbarea capului închizător și a antepatului necesită încă un minut și poate ceva îm plus, în funcție de îndemânarea fiecăruia. Toate operațiile pentru montare/demontare sunt simple, design-ul general al carabinei fiind conceput primordial tocmai pentru a permite această configurare/reconfigurare, rapid, precis și sigur.

 

Magazia pentru cartușe

Confecționată din material din fibre plastice sintetice, magazia-insert pentru cartușe se montează în interiorul așa numitei magazii-de-rezervă, de fapt suportul pentru magazia-insert. Magazia-insert se detașează foarte simplu din suportul magaziei-de-rezervă și este concepută pentru a permite, în anumite cazuri, folosirea mai multor calibre de cartușe din aceeași ”familie”. Spre exemplu aceeași megazie-insert permite folosirea calibrelor.243Win. și.308Win.

În funcție de calibrul folosit, magazia-insert poate fi alimentată cu un număr diferit de cartușe. Spre exemplu, pentru calibrul.375 H&H magnum se pot stoca trei cartușe, pentru calibrul.308Win. patru cartușe, iar pentru calibrul.223Rem. cinci cartușe.

Magazia-insert este prevăzută cu limitatoare ce permit plasarea cartușelor în diferite poziții în interiorul acesteia, asigurând deplasarea corespunzătoare a capului închizător în funcție de muniția specifică/lungimea cartușuelor folosite.

Blaser R8


 

Închizătorul pentru diferite cartușe/calibre

Carabina R8 se poate configura pentru diferite cartușe cu tuburi cu capete diferite. Fiecare dintre cele cinci tipuri de capete închizătoare oferite de Blaser acoperă o gamă largă de modele de cartușe, trei modele de închizătoare fiind mai larg folosite iar două având o gamă mai restrânsă de calibre pe care le acoperă. Pentru primele trei variante, spre exemplu, același cap închizător ce se folosește pentru calibrul.308Win. este utilizat și pentru calibrul            .30-06Spring. și.22-250Rem. Versatilitatea capetelor închizătoare permite reconfigurarea rapidă a carabinei  pentru situațiile concrete ce pot apare în teren, la vânătoare, element extrem de important având în vedere timpul redus și prețios de care dispunem de cele mai multe ori.

Blaser R8

 


Montarea lunetei

Pentru a completa simplitatea și flexibilitatea ansamblului carabină/lunetă, R8 a fost concepuă pentru a oferi posibilitatea instalării rapide, simple și extrem de eficiente a luntelor. În acest sens R8 folosește sistemul Saddle Mount de la Blaser, în două variante de configurare, pentru inele sau pentru șină. Sistemul este foarte simplu și practic și a fost conceput având în vedere capabilitatea de configurare a carabinei R8, în special posibilitatea interchimbării țevilor. Inelele individuale sunt disponibile pentru diferite diametre/modele convenționale/populare de lunete și pentru diferite înălțimi de montare. Varianta cu șină a fost concepută pentru lunetele de la Zeiss și Swarovski, propuse pentru a fi folosite cu R8.

 Blaser R8

 

După fixarea inelelor sau a șinei, sistemul de prindere/fixare este extrem de stabil, ferm și rezistent iar reglarea lunetei nu este afectată de detașarea/re-atașarea ei pe carabină. Un element de maximă importanță în teren, când timpul este extrem de prețios.

Blaser R8

      

 

Tradiția Blaser

Începând cu posibilitatea schimbarii țevilor și folosirea unei varietăți de cartușe de vânătoare de calibre diferite, alături de alegerea  variantei de pat/antepat și a tipului de lunetă dorit și necesar, toate în funcție de vânatul și condițiile specifice de teren în care vânăm, conceptul și posibilitatea de  configurare a carabinei R8  nu face altceva decât să ofere o variantă de carabină extrem de flexibilă, versatilă și sigură, la un nivel de design, calitate și finisaj gândite și puse în practică pentru a satisface cerințele vânătorului modern, practic și exigent al timpului prezent și viitor, conform tradiței câștigate și confirmate de-a lungul timpului de cei de la Blaser.

 

 
© 2002-2023. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.