| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Comanda "Whoa"Moderator: mialxx
5 mesaje • Pagina 1 din 1
Comanda "Whoa"Crescatorii si dresorii profesionisti americani de caini de aret considera "Whoa"(Stop, nu te misca pana nu iti comand) ca fiind cea mai importanta comanda in preagatirea cainilor pentru vanatoare. Modalitatile concrete de instruire a cainilor sunt oarecum ciudate pentru cei care si-au dresat primii caini de vanatoare dupa manualul domnului Stravoiu. Ce parere aveti despre utilitatea acestei comenzi si modul educare al cainilor folosit de catre americani? Ce tehnici se folosesc in acest scop in Europa?
Re: Comanda "Whoa"
Comanda sa ii zicemn pe romaneste ,de interdictie la zbor/fuga si focul de arma dupa parerea mea este asemenea un ui cutit cu 2 taisuri ,uneori este utila dar de multe ori te poti taia chiar tu in el... Sa o luam cu inceputul si anume unde se foloseste cel mai mult si cind este utila.In primul rind fara aceasta comanda un caine indiferent de rasa nu are ce cauta la examinarile (concursurile) de lucru oriunde in lumea asta. .In SUA comanda "whoa" este insa tipica cainilor de field-trial anume setter,pointer dar chiar si continentali ce sunt prezentati in astfel de concursuri.In SUA in momentul in care cainele cade in aret ,dresorul/conducatorul ii comanda "whoa" in momentul in care pasarea zboara sau iepurele fuge fiind si in acelasi timp o interdictie de a se misca la focul de arma ce precede aceasta actiune.,in Europa in schimb in examinarile germane cainele trebuie sa stea la vanatul cu pene fara nici o comanda putindu-se interveni cu fluierul doar la vanatul cu par.Ca si utilitate interdictia de a fugii la zbor/fuga si foc de arma ,sigur ca in anumite momente foloseste ,daca prepelita zboara la ras ,daca iepurele tisneste din botul cainelui ,dar parerea mea este ca aceasta comanda are doar un efect benefic doar in contextul unei discipline riguroase generale ,ceea ce de multe ori pt. vanatoarea reala nu este tocmai bine venita plus ca necesita destul de mult timp si cunostiinte sa o poti obtine de la caine si multi vanatori nu dispun de toate acestea. Am dresat caini pt. aceasta comanda pe care i-am prezentat in examinari ,dar cind a venit vremea vanatorii lucrurile s-au cam schimbat.... De ce spun asta ? Simplu pt. ca in conditiile vanatorii din Romania ,unde exista fonduri de vanatoare intinse ,suprafete mari cu foarte putine drumuri auto care sa le strabata (comparativ cu Germania de exemplu) si vanatul este de cele mai multe ori salbatic si greu de blocat .Practic vorbind ,eu de exemplu sunt un vanator pasionat de prepelite si de multe ori in cursul unei astfel de vanatori prepelita impuscata devine destul de greu de aportat daca cainele nu pleaca imediat dupa ea si mai ales daca nu tine ochii si directia pe unde a cazut.Daca vanatul este doar ranit si fuge un pic si pe picioare ,aportul deja se complica ,de foarte multe ori devenind chiar fara succes,mai ales in situatia in care cainele sta linga vanator si asteapta comanda de aport,pierzind astfel un timp pretios .Din experienta mea ,in 90% din cazuri in momentul in care cainele sta pe loc la zbor/fuga si focul de arma ,prepelita devine o piesa de vanat EXTREM de greu de aportat daca nu imposibil ,timpii medii de gasire si aportare marindu-se uneori la peste 20minute de piesa ,cee ce cred ca realizati ca transforma toata vanatoarea intr-un timp practic pierdut mai,ales daca prindem si o zi buna de pasaj. Acelasi lucru se poate extrapola si la vanatoarea de potirniche ,fazan mai ales ,iepure,etc Am trait pe pielea mea astfel de experiente ,nu odata si de aceea afirm toate acestea . Sa va relatez 2 intimplari care s-au petrecut in 2 zile de vanatoare una linga alta .Aveam o catea care fusese dresat pt. probele de lucru germane .Cateaua statea fara nici un fel de comanda la orice specie (fazan,iepure,prepelite...etc),insa luind-o la vanatoare la fazani ,trag intr-un cocos care cade la vreo 30-35m intr-o zona imbracata ,cateaua sta ,apoi o trimit dupa el.Orice caine in afara de retrieveri nu are capacitatea de marking(de a retine cu exactitate locul de cadere a vanatului) ci doar oarecum directia ....cateaua incepe sa caute ,cauta ,o ia de nas se duce spre cocos ,iar atunci cind ajunge la 1 m de el ,acesta se ridica si zboara....fusese lovit un pic in spate si cazuse doar din cauza socului,pina a ajuns cateaua la el si-a revenit si a zburat .Daca cateaua s-ar fi dus direct pe el nu mai avea timp sa isi revina si il prindea fara drept de apel...lucru care cu celelalte catele "date pe treaba" deja s-ar fi intimplat cu siguranta ! A doua zi la iepuri ponteaza un iepure ,acesta sare ,trag in el ,il ranesc vizibil ,dar nu suficient sa il incetinesc suficient ,cateaua sta pe loc ,o trimit dupa el ,face urma si o tot face ...dar degeaba !Daca ar fi plecat dupa el imediat ,iepurele in urma focului era un pic zapacit ,socat ,iar in tot acest timp cit cateaua a stat si apoi i-a luat urma ,si-a revenit cit de cit si a putut sa spele putina.Exact ca si la fazan ,daca ar fi plecat avea timp sa il repereze fara a mai sta sa ii caute urma si l-ar fi prins inainte sa isi revina cit de cit.. Si acum vine partea haioasa :pt. a putea vana cu ea am inceput sa o indemn sa fuga dupa vanat ,sa ii comand aport imediat ce am tras sau uneori inainte ,va imaginati insa ce mutra a facut caine care dupa 2 ani de comenzi si dresaj sa nu fuga ,a facut-o acum cind i-am cerut contrariul ...insa credeti-ma acest dresaj de revenire nu este deloc usor si nu reuseste la toti cainii,unuii din ei mai sensibili chiar nu se vor urni niciodata si va trebui sa impuscati vanatul cit mai bine si doar in situatii si conjuncturi favorabile gasiri lui imediate si fara prea mult efort., Asa ca aceasta este parerea mea despre aceasta comanda ,daca vreti cred ca o combinata intre cele doua situatii ar fi solutia cea mai buna Oricum este un subiect extrem de vast cu multe implicatii care nu poate fi consumat la modul exhaustiv in aceste citeva rinduri.
Re: Comanda "Whoa"Wachtelfeld,
In primul rand, va multumesc frumos pentru raspunsul profesionist pe care mi l-ati oferit. Desi nu m-as putea considera chiar un novice in dresajul cainilor, am dresat pentru vanatoare in anii anteriori 2 braci germani, o femela si un mascul, dupa pierdera contactului cu acest domeniu pe la inceputul anilor 90 si in perspectiva achizitionarii unui nou catelus, am simtit nevoia sa revad noile abordari in domeniu. Asa am ajuns si la comanda "Whoa". Mi-am comandat deja cateva DVD de dresaj, dar din pacate doar cu autori americani si canadieni. Aceasta pentru ca necunoscand limba germana nu am fost in masura sa vad ce se gaseste in Germania pe aceasta tema, in pofida faptului ca sunt convins ca nemtii sunt cei mai buni in domeniu. As putea sa va rog sa-mi recomandati un DVD pentru dresaj avand ca autor un profesionist german si eventual modul de procurare al acestuia? Multe, multe multumiri, Mariusiv PS. Bineinteles, astept cu nerbdare aparita cartii dumneavoastra pentru documentare.
Re: Comanda "Whoa"Scuze pt. groaznicele greseli gramaticale si pt. inadvertentele anumitor fraze ...am scris printre pacienti ,de multe ori pierzindu-mi ideea....
Dresajul va spun de pe acum nu se poate invata din filme .Mai repede te ajuta o carte.O spun pt. ca sunt anumite momente importante pe care dresorii care apar in filme nu le explica,uneori pt. a nu isi vinde secretele ,uneori pt. ca le-au intrat atit de tare in reflex incit nu considera ca este necesar sa le mai explice ....si acestea sunt de fapt momentele cele mai importante. Am vazut multe filme ,de toate natiile ,insa din tot ce am vazut pot spune cu mina pe suflet ca doar 3 titluri mi-au parut intr-adevar sa merite osteneala de a fi vazute si avute. Acestea sunt: -Le dressage des chiens d'arret VOL 1si 2 ,autor PATRICK TEULLIERES -AUSBILDUNG FUR JAGD .DER JAGDGEBRAUCHSHUND .autor colectia WILD UND HUND -APPORT ! autor tot colectia WILD UND HUND. Pentru o imagine insa cit mai clara de ce inseamna in general vanatoarea cu caine va recomand de asemenea un film facut de francezii de la TV5: -Les histoires naturelles : le chasseur et son chien . autori Jean Paul Fleury si Jean Paul Koumchasky ,cel de-al doilea fiind consultant....dar ce consultant !!! In rest credeti-ma nu am vazut ceva care sa ma faca sa am barem acasa o copie ....si cred ca am vazut suficient de multe.
Re: Comanda "Whoa"Multumesc foarte mult!
Incerc sa procur toate materialele pe care mi le-ati recomandat, pentru o imagine generala si comparatie. De asemenea, astept cu interes aparitia volumului dumneavoastra pe care, in pofida faptului ca nu ajung in tara decat in luna septembrie, sper sa reusesc sa il gasesc cumva. Nadajduiesc sa fiu in stare ca pe baza noilor informatii si a experientei anterioare sa ma pregatesc corespunzator pentru noul catelus pe care vreau sa il achizitionez in 2010. Inca odata, multe multumiri pentru amabilitatea dumneavoastra.
5 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Caini de vanatoare - genetica , concursuri , canise , etc Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori |
Publicitate
|