Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 20 Apr 2026, 19:05
|
|
|
Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.
Moderator: liviur
de Marius pe 15 Noi 2009, 16:35
violiv scrie:Exista si o alta metoda, mai lenta dar fara riscuri de zgarieturi: - pui siguranta pe pozitia asigurat - apesi o data pe mica parghiuta dreptunghiulara situata imediat inaintea garzii tragaciului, pe flancul drept al fetei inferioare a carcasei (cum privesti arma de sus) - un cartus va fi eliberat din magazie pe rampa - indrepti teava in sus la 45 grade, sprijini talpa patului in curea si orientezi fereastra de ejectie spre in jos - mentii arma in aceasta pozitie cu mana stanga trecuta pe sub arma si palma in dreptul ferestrei de ejectie - cu mana dreapta tragi energic inchizatorul pana la finalul cursei spre inapoi - cartusul din teava este ejectat si prins de palma stanga - eliberezi inchizatorul si cartusul de pe rampa va fi introdus in camera - apesi iar mica parghiuta si un nou cartus va fi eliberat pe rampa....apoi repeti procedura pana golesti magazia. E mai lunga, aparent, dar se poate face si la -10 grade, cu manusi pe maini, fara sa-ti rupi degetele.
Asa e Vio, e buna metoda, dar trebuie neparat facuta in camp, nu in casa, pentru ca plimbam cateva cartuse pe teava in camera cartusului. Spun asta deoarece sunt destui vanatori care descarca arma deabia cand ajung acasa.
-
Marius
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de a_borzea pe 16 Noi 2009, 09:27
din punctul descarcarii armelor la noi in Mures la grupa noastra este o disciplina de fier..nu plecam din stand pana nu am scos cartusul de pe teava, si nu executam focul de control. l inainte de plecare acasa scoatem cartusele din magazie. dar de pe teava e bine cum scot cartusul? trag de inchizator la maxim apoi il las usor in fata si slabesc cu degetul una din cele doua "gherute" si l apuc? vreau sa stiu cum ii corect caci vreau sa o fac in deplina securitate si sa protejez si arma.e mai bine sa va intreb de la inceput nu?  ca voi sunteti expertii eu doar un amarat de incepator 
-
a_borzea
- Nou membru
-
- Locaţie: Tg Mures
-
de violiv pe 16 Noi 2009, 10:28
La Ij este esential sa tragi energic de inchizator pana la capatul din spate al cursei. Numai asa va iesi cartusul complet din carcasa. Gheruta ce-l elibereaza este cea de pe partea inchisa a carcasei si n-o sa ajungi la ea. Daca nu faci miscarea energic risti sa-ti ramana cartusul blocat in carcasa si sa te chinui mult pana-l scoti. Tot frecand la ea se va elibera inca unul din magazie pe rampa si devine si mai complicat. Pana cand deprinzi postura explicata de mine mai sus, cu arma culcata pe dreapta si palma stanga sub fereastra de ejectie, e bine sa alegi un loc uscat si sa le arunci direct in iarba de unde le colectezi ulterior. Asa stii sigur c-au sarit din arma.
"Focul de control"??? asta parca era la predarea-primirea garzii in armata? Ce rost are la vanatoare? Numa sa tragi "in gol". Arma basculanta se poarta franta si vede oricine ca-i goala iar la semi exista ori cartuse speciale ce se introduc in camera si au un maner colorat ce iese vizibil pe laterala armei ori se pune cartusul scos din camera "de-a latul" in carcasa, cu baza in interior si plasticul in afara - la fel de vizibil pentru toti ca arma este in imposibilitate de a trage.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de Marius pe 16 Noi 2009, 13:23
violiv scrie:se pune cartusul scos din camera "de-a latul" in carcasa, cu baza in interior si plasticul in afara - la fel de vizibil pentru toti ca arma este in imposibilitate de a trage.
Eu asa fac de vreo 10 ani.
-
Marius
- Veteran
-
de Sly_Fox pe 16 Noi 2009, 13:47
Si foarte bine faci. Am vazut vreo doua focuri scapate din semi, noroc ca teava era indreptata in sus. Un vanator a scapat focul din semi cand ne asezam in stand, dupa doua saptamani acelasi vanator a scapat din nou focul tocmai cand se facea tabloul zilei. Asta se intampla acum cativa ani. Vanatorul cu pricina era invitat, seful de grupa a avut o discutie serioasa cu el si de atunci nu l-am mai vazut.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de a_borzea pe 16 Noi 2009, 14:15
poate cineva sa mi dea un sfat despre ceva sistem de ochire pt MP ?  mi se pare tare greu de luat linia de ochire cu ea. si parca as monta ceva sa mi fie mai usor.Poate chiar vinde cineva pe aici asa ceva 
-
a_borzea
- Nou membru
-
-
de violiv pe 16 Noi 2009, 16:54
In ce sens ti se pare greu? Sina cu bumb este sistemul clasic de ochire la orice lisa. Cu astfel de arme "nu se tinteste ci se mijeste"cum zice o vorba din batrani. E imposibil sa tragi cu proiectil unic la banuti daca asta ai incercat (poate doar din noroc) dar nici nu-s concepute pentru asta. Daca exista o problema de acomodare a fizicului tragatorului cu arma atunci e alta problema si trebe cineva cu un pic de experienta langa tine sa vada exact despre ce-i vorba. Eu mi-am pus asa ceva:  nu face ochirea mai usoara dar o face posibila pentru mine - patul imi este mult prea drept ca sa pot trage comod. Sa tragi pe catare si inaltator inseamna un plus de precizie la proiectil unic dar inseamna in aceeasi masura sa-ti schimbi complet stilul de tras cu alice...e mai greu, dureaza mai mult si rezultatele pot fi dezamagitoare la inceput.
-
violiv
- Veteran
-
de a_borzea pe 17 Noi 2009, 09:05
exact sistemul asta de ochire l am cautat la Arrow International la noi in Tg Mures, dar nu aveau..se poate instala si de mine pe arma?sau trebuie un armurier avizat in acest sens?de unde as putea face rost?
-
a_borzea
- Nou membru
-
-
de violiv pe 17 Noi 2009, 13:27
E cumparat de la BassPro. Se instaleaza pe arma cu manutele personale si imbusul din dotare, se regleaza tot cu manutele si imbusul. Doar trebe grija sa comazi unul pe masura sinei - exista sine de diferite latimi si dispozitive pentru acestea si nu se pot monta daca nu se potrivesc.
-
violiv
- Veteran
-
de paungeorgica pe 17 Noi 2009, 18:38
Sunteti deacord sa ne dati si noua mai multe detalii despre acest sistem: cat costa, sau macar denumirea sa-l putem identifica pe bass pro mai usor si daca se poate o parere obiectiva despre eficienta acestui sistem? Va multumesc
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
-
paungeorgica
- Veteran
-
- Locaţie: Focsani
-
de violiv pe 17 Noi 2009, 20:20
http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... rchResultsacesta este...daca-mi amintesc bine, chiar aici pe forum a fost comandat. Cat despre utilizare, pentru cine spera sa ajunga focul singur la tinta nu-i bun. Nici nu calculeaza corectii singur. Sa tragi pe catare si inaltator este cu totul diferit de sina cu bumb a liselor. Necesita focuri multe pentru antrenament, necesita tras cu ambii ochi deschisi pentru ca inaltatorul acopera tinta, chiar asa minuscul cum este punctisorul verde de pe laterale, in special cand tinta trece de la stanga la dreapta (pentru dreptaci). Nu straluceste de capul lui noaptea asa cum fac cele cu tritiu asa ca nu prezinta un mare avantaj pe intuneric. Eu l-am montat pentru a-mi aduce linia de ochire la un nivel acceptabil pe inaltime, arma avand patul prea drept pentru mine ca si pentru antrenament la tras pe catare si inaltator cu glont. Tragand cateva sute de focuri cu el ajungi sa-l inveti si sa-l apreciezi dar nu este deloc facil pentru cine-l pune la ochi prima data. Nu a fost conceput pentru tras cu alice la zbor ci pentru proiectil unic (eventual alice la tinta fixa - curcanul american) unde face toti banii....numai daca inveti sa-l folosesti. Chiar dupa multe focuri trase, daca arma nu este ajustata la marele fix (obrazar, talpa suplimentara, etc.) si ochiul nu pica exact in linie mananca cel putin o secunda in plus la ochire sau focurile se duc constant aiurea pentru ca in momentul focului ai tendinta de a strange bine de tot arma si pierzi linia de ochire. Mi-a luat un sezon sa tot fac ajustari (si sa ratez  ) pana am ajuns sa pot trage cu rezultate acceptabile. Sezonul acesta i-am dat de cap si parca merge cum trebe. Pus la punct si cu antrenament e mai lent la ochire cam cu un sfert de secunda fata de trasul instinctiv pe sina si bumb la acelasi nivel de antrenament al tragatorului. Poate ca este o solutie buna pentru un incepator in ale trasului care asa invata dar pentru cine a tras 25 ani "clasic" e un chin sa-l folosesti toata ziua....e doar asa, ca sa mai adaugi o provocare la partea cu vanatoarea, sa-i mai dai o sansa vanatului pana inveti. E excelent ca antrenament la tras pe catare si inaltator cu carabina...cartuse mai ieftine, ocazii mai multe si ratarile conteaza mai putin 
-
violiv
- Veteran
-
de msniper pe 28 Ian 2010, 11:06
imi spune si mie cineva care e lungimea patului unui MP 153 ? Sau mai exact lungimea de la capatul patului pana la tragaci ?? Va multumesc Cu stima
-
msniper
-
de MAsterD pe 29 Ian 2010, 18:48
am vazut azi un mp 153 cumparat nou , din 2009 fabricat, si fara inscriptia pentru alice de otel, oare rusi produc si tevi numai pt plumb sau cele fara stema aceea pot trage si cu otel?
-

MAsterD
- Veteran
-
- Locaţie: la tastatura
-
de rosu marius pe 01 Feb 2010, 17:31
daca valva de reglare a presiunii e prea "stransa" exista riscul ca arma sa nu se armeze(sa se comporte la un rateu) si sa nu functioneze liftul care aduce cartus pe teaza?
-
rosu marius
- Nou membru
-
de vanatorul dibaci pe 01 Feb 2010, 18:08
rosu marius scrie:daca valva de reglare a presiunii e prea "stransa" exista riscul ca arma sa nu se armeze(sa se comporte la un rateu) si sa nu functioneze liftul care aduce cartus pe teaza?
Marius -sa intelegem mai pe scurt ca arma nu sa reincarcat dupa ce ai tras primul foc? ca sa stim cum te putem ajuta
-
vanatorul dibaci
- Veteran
-
de dragosbahnea pe 01 Feb 2010, 18:36
vanatorul dibaci scrie:rosu marius scrie:daca valva de reglare a presiunii e prea "stransa" exista riscul ca arma sa nu se armeze(sa se comporte la un rateu) si sa nu functioneze liftul care aduce cartus pe teaza?
Marius -sa intelegem mai pe scurt ca arma nu sa reincarcat dupa ce ai tras primul foc? ca sa stim cum te putem ajuta
Foarte pe scurt si la obiect pusa problema, dl.dibaci 
-
dragosbahnea
- Veteran
-
de paungeorgica pe 01 Feb 2010, 18:44
rosu marius scrie:daca valva de reglare a presiunii e prea "stransa" exista riscul ca arma sa nu se armeze(sa se comporte la un rateu) si sa nu functioneze liftul care aduce cartus pe teaza?
Daca nu ai umblat inca la ea atunci nici sa nu umbli pana nu-ti explica cineva ex cum se face. Cu aceasta arma am tras doar cateva cutii dar nu am avut nevoie sa umblu la ea si sper nici sa nu umblu.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
-
paungeorgica
- Veteran
-
- Locaţie: Focsani
-
de vanatorul dibaci pe 01 Feb 2010, 18:53
lasal sa umble ca asa invata -daca se duce in teren si pateste ceva -cheama armurierul-de regula nu sunt chestiuni complicate -si este bine sa inteleaga fiecare principiu de functionare --astept in continuare sa ne spuna mai pe inteles ce necazuri are -sa il ajutam
-
vanatorul dibaci
- Veteran
-
de rosu marius pe 01 Feb 2010, 20:58
rosu marius scrie:daca valva de reglare a presiunii e prea "stransa" exista riscul ca arma sa nu se armeze(sa se comporte ca la un rateu) si sa nu functioneze liftul care aduce cartus pe teaza?
-
rosu marius
- Nou membru
-
de rosu marius pe 01 Feb 2010, 21:06
ce se intampla:1primul foc nu pleaca totdeauna;2 nu se reincaca totdeauna;e din cauza reglajului?
-
rosu marius
- Nou membru
-
de DORU-VS pe 01 Feb 2010, 21:28
Eu cred ca trebuie sa o cureti bine, s-ar putea sa se fi acumulat mizerie pe la mecanisme.Aceeasi problema am avut-o si eu si dupa ce am dezasamblat-o si curatat-o nu mai am probleme.
-
DORU-VS
- Membru important
-
- Locaţie: VASLUI
de vanatorul dibaci pe 02 Feb 2010, 07:50
rosu marius scrie:ce se intampla:1primul foc nu pleaca totdeauna;2 nu se reincaca totdeauna;e din cauza reglajului?
Pt a da un diagnostic corect -mai intai -vei proceda la curatarea complecta a armei -cu ajutorul unui detergent special pt arme -iar daca nu ai apeleaza si la ceva care degreseaza -practic vei dezasambla arma si vei acorda atentie deosebita prizei de gaze precum si mecanismului de dare a focului -dupa degresarea complecta -uscarea partilor curatate -vei aplica pe partile unde exista frecare un pic de ulei de calitate si atat -(fara ulei in exces )-asamblata arma din nou -si un pic de proba -daca nu merge ( eu cred ca da - o sa vezi cam ce curge din arma ta care o credeai ca noua  )- discutam de reglatul valvei (daca cumva ai mai stranso la sfatul vreunui amic -pozitioneazo la fel ca inainte -).Pare complicat dar ai sa vezi cat de simplu este si chiar distractiv - se pare ca ai facut si tu greseala generala -Ai luat arma de noua si la atac -fara sa indepartezi vaselina de pe arc si alte parti -si probabil acolo sa facut ca in tigaia in care faci mai multe fripturi  -Spor la treaba
-
vanatorul dibaci
- Veteran
-
de newuser pe 02 Feb 2010, 13:46
treaba sta putin invers fata de cum crezi tu, cu cat e mai stransa valva (piulita) cu atat elibereaza mai mult gaz pt armare un reglaj simplu il faci in poligon 1.iti alegi gramajul minim cu care vrei sa tragi 2.slabesti piulita pana nu mai ejecteaza 3.incepi sa strangi cate jumatate de tura pana ejecteaza 4.dupa ce a ejectat mai strangi max 1 tura si gata daca faci reglaj pe 32 gr. poti trage linistit si 43-46gr. fara sa fortezi inchizatorul daca ai de gand sa tragi numai magnumuri mai tb slabita putin piulita sa nu soliciti zavorul
wild wild...est
-
newuser
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de adrian_ppp pe 02 Feb 2010, 20:06
clasica si bocul sunt sfinte
-

adrian_ppp
- Veteran
-
-
de rosu marius pe 02 Feb 2010, 21:05
arma am curatot-o ffff bine,ca nu aduce cartus pe teava tre' sa fie din cauza valvei prea "stranse" dar sa nu o ia la primul foc?eu stiam ca daca e stransa,lasa mai putin gaz sa actioneze sistemul de rearmare si ejectie; la incarcaturi mici 24-28-32g ai nevoie de presiune mica,la cele mari(magnum-supermagnum) de presiune mai mare atat cat sa faca sistemul sa functioneze fara probleme;un sezon nu mi-a facut nici un fel de problema si am tras pe acelasi reglaj "strans" de la 24 la 52g!de reglat e destul de simplu; problema ramane la rateul care il da la primul foc! ideea ca nu e bine inchis inchizatorul o exclud deoarece m-am asigurat totdeauna ca este bine inchis;astept sfaturi utile!!!
-
rosu marius
- Nou membru
-
de violiv pe 02 Feb 2010, 22:37
Se pare ca intr-adevar ai inteles si procedat exact pe dos cu valva......Inca o data cum e cu valva. In esenta aceasta este un arc cu spire aplatizate comandat de o piulita care comprima sau relaxeaza arcul lasand intre spire mai putin sau mai mult loc. Orificiile de preluare a gazului din teava sunt de diametru fix astfel incat cantitatea de gaz preluata din teava va fi mai mica in cazul incarcaturilor mici si mai mare in cazul incarcaturilor mari - aceasta problema exista la toate semi-automatele cu preluare de gaz din lume, fie ele cu tevi lise sau ghintuite. Pentru ca arma sa functioneze corect are nevoie de o anumita portie de gaz, minima. Pentru a nu suprasolicita sistemul aceasta portie de gaz nu trebuie sa fie foarte mare. Pentru asta s-au inventat tot felul de sisteme de valve care sa regleze portia de gaz primita. La IJ, ca si la orice alta arma, portia de gaz primita din teava este mai mare sau mai mica functie de incarcatura. Arcul slabit complet lasa sa treaca spre exteriorul tubului de gaze cea mai mare parte a gazelor receptionate astfel incat la piston ajunge o portie foarte mica. Pe masura ce arcul este mai strans, portia de gaze lasata libera e mai mica si o parte tot mai mare din gaze sunt indreptate catre piston. VALVA TREBE STRANSA LA INCARCATURI MICI UNDE AI NEVOIE DE UN PROCENT MAI MARE DIN DOZA MICA DE GAZE FURNIZATA DE CARTUS VALVA TREBUIE RELAXATA LA INCARCATURI MARI CE FURNIZEAZA O DOZA MARE DE GAZE DIN CARE TREBE SA LASI SA SE PIARDA UN PROCENT IMPORTANT. La incarcaturile mici, portia de gaze preluata din teava e mica si trebe "pierduta" cat mai putina asadar valva trebuie stransa. La incarcaturile mari portia de gaze preluata este mare si trebuie lasata sa scape o fractie mai mare ca sa nu suprasoliciti sistemul. Asadar este exact invers de cum ai crezut. Daca ai tras cu valva stransa in masura suficienta cat sa lucreze cu 24 g si ai folosit pe acelasi reglaj si magnum-uri de peste 50 g n-ai facut decat s-o uzezi considerabil si fara niciun rost. Cu atat mai mult cu cat fabricantul nu recomanda folosirea cartuselor de 24 g si INTERZICE strangerea valvei cu mai mult de 2,5 ture fata de reglajul initial, din fabrica. Noroc ca ruseasca duce. Spui ca ai curatat-o foarte bine....ai desfacut vreodata inchizatorul in bucatelele componente??? Impreuna cu uleiul de aici, portia de gaze arse ce scapa inevitabil pe langa capsa formeaza o pacla asemanatoare unei marmelade amestecata cu funingine....e suficienta cat sa faca cuiul percutor sa nu mai aiba forta sa percute capsa, chiar lovit corect de cocos. Ai demontat piesele mecanismului tragaci ca sa cureti arcurile si lacasele de impuritati? Aici se strang cele mai multe mizerii si afecteaza atat miscarea cocosului cat si a rampei de alimentare care este sincronizata perfect cu miscarea cocosului si a inchizatorului - in momentul focului un cartus este eliberat din magazie pe rampa dar aceasta ramane la orizontala, abea dupa ce inchizatorul a ajuns la capatul cursei posterioare si cartusul tras a fost ejectat rampa se ridica si aduce noul cartus in dreptul tevii pentru a fi preluat de inchizator. In oricare din acesti timpi, mizeria stransa in piesele mecanismului tragaci poate afecta functionarea. Am spus-o de multe ori: armele de vanatoare semi-automate nu sunt pentru un mod de folosire "muieresc", adica ii dau drumul si cat o merge merge apoi strig sotul ca s-a stricat ca oricum nu-s in stare sa invat modul de functionare daca respectiva chestie are mai mult de 1 buton. Este imperios necesara citirea constiincioasa a manualului de instructiuni si RESPECTAREA acestuia. In el scrie foarte clar si pe intelesul tuturor cum e cu valva de gaz si cum trebe reglata, cum se demonteaza si curata arma, etc. Ca sa folosesti satisfacator o arma semi-automata nu e nevoie sa fii inginer aero-spatial, e suficient sa fii alfabetizat. Tot pe plaiurile noastre s-a nascut si vorba "Da-i romanului mintea cea de pe urma!" Sincer, m-as bucura sa se fi stricat ceva iremediabil la ea, poate asa sa invatati ca manualele de instructiuni sunt scrise in egala masura si pentru americanul cel cretin si pentru geniul carpatin......desi nu cred ca e cazul, o curatare "adevarata" si un reglaj corect ar face-o sa lucreze la fel de bine ca noua. P.S. poti sa ma injuri cat vrei si in gand si aici...muierea ai fost tu de data asta
-
violiv
- Veteran
-
de marius 45 pe 03 Feb 2010, 09:54
ai fost tare la final@violiv 
-
marius 45
- Membru important
-
- Locaţie: PE GRINDURI
de rosu marius pe 03 Feb 2010, 10:07
buna lectia Vio acum am inteles cum functioneaza arcul ce regleaza presiunea gazelor-in rest crede-ma ca arma am ingrijit-o cum trebuie dupa fiecare vanatoare(afara de dezamsablatul cuiului percutor)!
-
rosu marius
- Nou membru
-
de Katalin pe 04 Feb 2010, 02:00
adrian_ppp scrie:clasica si bocul sunt sfinte
Toate sunt sfinte. Vanat sa fie... 
========================== Mai Taie Din Ele Da-le Dracului
-
Katalin
- Veteran
-
de snake pe 30 Mar 2010, 12:15
stie cineva la ce intervale se curata valva? si cum se curata, se desface sau se curata pe pozitie?
dar mecanismul tragaciului cat de des se curata? mai ales ca nu e chiar asa simplu de scos, din ce am vazut in manual (in cel american, nu cel care a venit cu arma) trebuie sa scoti doua "cuie" care il tin pe pozitie. corect?
pentru curatarea pieselor armei e vreun produs de curatare anume sau se poate folosi un degresant spray universal ? tot ce am folosit pana acum la lisele juxtapuse este uleiul de arma remington, dar la semi cred ca e nevoie si de un degresant.
si inca o chestie: imi imaginez ca e normal sa se ozideze local tubul magaziei sub valva, exact pe unde ies gazele, nu? o suprafata de aprox 0,5 cm2 din tub e oxidata, exact acolo unde sunt cele doua duze ale valvei.
-
snake
- Nou membru
-
Înapoi la Arme de vanatoare lise
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 40 vizitatori