Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Feb 2026, 08:56

Unde sunt vanatorile de altadata?

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, CCM, Sly_Fox, von BRAUN, Mircea-B

Unde sunt vanatorile de altadata?

Mesajde von BRAUN pe 30 Mai 2015, 16:36

Nu de putine ori, dupa cate o partida de vanatoare cu grupa, am auzit mai vechi purtatori de pusca spunând cu o umbra de regret: "Ehehee, ce partied de vanatoarei erau alta data dom'le !"
Si dupa ce inchideam autorizatia si imparteam piesele cazute in foc (adica iepurii, ca numai astia se impart la noi in grupa), la un paharel de rachiu si o jumara cu ceapa, incercam sa aflu mai multe:"Adica cum? cum era alta data?"
Invariabil, mai batranul vanator incepea: " Pai, inainte de '90, cand mergeam la vanatoare ..."
Chiar asa, cum era, sa spunem, inainte de '90, la vanatoare ? Dansau iepurii cazacioc in fata pustii si ratele zburau la punct fix, ca elicopterele ? Nu erau caini hoinari care sa rupa capra iar peizanii nu descoperisera ogarul sau latzul ? Ori militienii erau prieteni la catarama cu vanatorii, nu ca absurzii de azi care sunt in stare sa-ti faca dosar penal pentru ca ai stranutat cu arma scoasa din toc?
La asemena intrebari, si nu numai, incerc sa va provoc sa gasim raspuns:
- Era mai bine sa fii vanator "inainte..." sau nu ?
- E mai greu sa practici vanatoarea astazi fata de "inainte ..." sau nu ?
- Vanat se gasea mai mult sau mai putin decat in zilele noastre ?
- Ce faceau bine vantorii "inainte ..." si ce nu ?
- Ce fac bine vanatorii de azi si ce ar trebui sa faca ?

Si daca la cele de mai sus adaugam ofensiva "verzilor" impotriva vanatorii agricultura facuta si pe ultimul metro patrat de rapa cu tractoare si combine care ucid iepuri mai ceva ca un batalion de braconieri , cred ca este bine sa gasim raspuns la toate astea. Ori macar sa incercam ...

von BRAUN
Decat sarac si in puscarie, mai bine liber si bogat !
von BRAUN
Membru important

Re: Unde sunt vanatorile de altadata?

Mesajde von BRAUN pe 30 Mai 2015, 16:50

Si pentru ca eu am inceput, sa va spun mai intai de fondul unde vanez:
Este un fond al AJVPS, in suprafata de 8400 ha, deal si campie, cu foarte putina padure, poate 100 ha, fiind luat in autogestiune de grupa contra unei plati anuale catre filiala AJVPS de 23000 lei, daca tin bine minte.
In realitate suprafata fondului este mai mica cu aproape 2000 ha, atat urmare a dezvoltarii intravilanelor localitatilor de pe fond cat si a catorva zeci de imprejmuiri aparute in camp, la mama dracului, dar unde proprietarul vrea sa arate ca este proprietar si gata cu vanatoarea pe acolo!
Cota de vanat pe sezonul 2015 - 2016 este de 100 iepuri, cinci mistreti, cinci tapi si sase capre la care se adauga si zburatoarele, dar nu merita sa va mai obosesc si cu numarul lor, cinstit fiind din partea mea sa spun ca fondul este celebru pentru rata, cu anii in urma cota fiind de 3000 rate pe sezon ! Cel putin asa spun batranii, multi dintre ei vanatori de peste 35 de ani si care nu au fost in nicioalta grupa decat cea in care sunt si eu.
Tot batranii spun ca "inainte..." vanatoarea de termina pe la ora 12.00 cand toti aveau cel putin trei iepuri in ranita, nu ca acuma unde alergam pe dealuri 15 pusti cale de mai mult de 10 km pentru 5-6 iepuri!
Tot "inainte..." parca pamantul se lucra mai cu grija pentru vanat ori nu erau asa multe combine iar daca cineva era prins pe camp cu un caine dupa el, dupa o portie de "triplusec" (adica batut de paznici, de vanatori si de militienii celui mai apropiat post), mai era si amendat ca trebuia nefericitu' sa munceasca doi ani si o vara pentru a plati amenda.

Foarte pe scurt, cam asa arata fondul unde vanez impreuna cu ceilalti 17 colegi de grupa si unde, asa cum spuneam in primul post, nu putine ori am auzit : "Ehehee, ce partide de vanatoare erau alta data dom'le !"
von BRAUN
Membru important

Mesajde von BRAUN pe 30 Mai 2015, 20:02

Revin la postul de mai sus si corectez: taxa anuala platita de grupa la AJVPS este de 31000 lei, banii in care este inclus si salariului paznicului. Pe langa aceasta suma, noi ne ocupam de cumparat hrana pe care o punem pe fond, in schimb banii incasati pentru autorizatiile la vanat mare raman la dispozitia grupei.
Ce nu am spus, si cred ca este foarte important, nimeni altcineva din afara grupei nu primeste autorizatie individuala si nici pe grup restrans dar fiecare dintre noi poate adduce invitati la vanatoare - colectiva sau pe grup restrans (adica numai la zburatoare), caz in care nu putem da vina pe nimeni ca ne toaca fondul!
La voi cum este, cum v-ati organizat ?

von BRAUN
von BRAUN
Membru important

Mesajde violiv pe 30 Mai 2015, 21:46

Cum era altadata?
Hai sa lasam aia cu "cum v-ati organizat?" pentru topicurile deja existente.

Intai si intai era poate mai greu decat acum sa te faci vanator.
Cele doua recomandari de la vanatori cu vechime in filiala chiar se capatau greu de tot daca nu aveai inaintasi in familie sau buni prieteni sau mari pile.
Permisul de arma se capata foarte greu, numa cu armata facuta si dosar beton, cel mai bine era sa fii si membru de partid, mai ales dupa 1985 cand s-a redus la jumate numarul de vanatori prin actiuni de "cautat nod in papura" si saltat armele dupa vestitele impuscaturi la nivel inalt de la Dolj.
Arme ioc. Numa gioarse s-h si din cand in cand cate o rusoaica nou-nouta si frumusica foc. De la cehi si nemtii democrati ajungeau cat sa le numeri pe degetele de la o mana cam in fiecare an si erau strict cu dedicatie.
Arme cu glont in mana unor particulari erau 3 in judetul in care am copilarit si inca niste fieroaice vechi pe la "silvic" si nici macar nu puteai visa sa primesti autorizatie pentru una.
Munitie numa de la un producator si aia ca naiba de slaba si la fel de scumpa ca azi - pretul mediu al unui cartus era egal cu al unei painii albe scumpe. Noroc ca puteai incarca ... daca reuseai sa faci rost de pulbere si mai ales de alice (adica plumb pe care sa-l dai la schimb la Contescu ... parca asa se numea omul de pe langa Gara de Nord care a facut fericiti mii de vanatori).
De alte echipamente nici nu putea fi vorba. Un amarat de binoclu era greutatea lui in aur. Toale recuperate de la armata, cizme de cauciuc ... din cele de electricieni ca erau cele mai bune.
Dusul si intorsul de la vanatoare presupuneau multa vointa si rabdare, mai ales in ultimii ani cand iernile au adus interzicerea circulatiei autoturismelor personale. Numa aia cu masini de servici mai veneau "ca directorii".

Vremea era mult mai "cainoasa" decat astazi. Imi amintesc ani buni de experimentat combinatia de haine incropite ca sa faca fata si mersului vioi fara sa transpiri lac si statului in stand fara sa ingheti. Sunt ani multi din care nu-mi amintesc sa fi facut o vanatoare la iepuri in care sa nu fie inghetat bocna totul.

Accesul la autorizatii.
Depindea de specia dorita si de judet. La noi (Galati) era "la liber" la pasari de apa, adica oricate iesiri doreai pe luna si sezonul era de la 15 august la 15 martie si mai urma o luna de sezon la bizam pana-n 15 aprilie dupa cum era la fel de liber la gugustiuci sau turturele. Nu s-a pus niciodata problema sa impusti maxim cat scrie pe autorizatie (limita legala era de 4 buc. de fiecare specie/vanator/zi)... puscai dupa noroc, cat te tinea cartusiera si spatele sa cari ce-ai impuscat, ca 2-3 km prin balta cu 20 de rate in spate nu erau deloc usori. Pasarile au fost "debuseul" judetelor care aveau pentru ca extrem de rar se intampla sa fie cate un control in teren sau la drumurile de acces, se mergea in grupuri mici de 2-3 vanatori sau chiar singur (desi era interzis) si faceai exact ce vanatoare doreai si cum doreai. Era bine sa te lipesti de "mosnegi" care sa te invete smecheriile si locurile.
Iepuri si fazani numa la organizate, la picior nu se dadeau autorizatii decat unor persoane alese bine.
Tapi erau cativa, accesul la autorizatii limitat si pretul cam marisor, cam peste doua salarii medii pe economie/buc. Caprele la selectie erau vanate numa de tragatori "selectionati" sau de paznici si mergeau pe mesele de revelion.
Mistret numa la organizate si porcul impuscat pleca la export iar trofeele valoroase la asociatie.
Aveam fazanerie care scotea cam 2000 fazani/an. Jumate nu ieseau din cotete, 800 mergeau in "padurea partidului" si restul in tot judetul. Vanatori organizate la fazan erau rare si cu acces limitat.
De principiu, legal era sa se impuste cate un iepure sau un fazan de fiecare participant. In practica se declarau maxim jumate din cei dobanditi la fiecare goana si se pleca acasa pe la pranz cam cand fiecare avea 2-3 urechiati, dupa cum ii era priceperea ca noroc nu trebuia sa ai ca iepuri se impuscau maxim o treime din cati ieseau intr-o bataie .... adica erau multi-multi. La fazani era un pic mai dificil dar avand in vedere pozitia participantilor majoritari se pleca acasa pe inserat cand puteai avea si 5-6 in "traista". :mrgreen:
"Vanatul e al intregului popor" era lozinca de baza (ca si astazi, de altfel) si cum vanatori erau putini raportati la populatie noi trebuia sa muncim ca fiecare cetatean sa aiba vanat pe masa :roll:

Desi mistreti erau si chiar "supranumerar" ca se inmulteau si artificial in tarcuri sau la Gradina Zoologica :lol: la mistreti nu era inghesuiala nefiind "portie" ... asa ca se ajunsese ca ziua e vanatoare la mistreti sa fie considerata zi de munca si scazuta din cotizatia de platit. Cred ca vanam deja de vreo 4 ani cand am mancat prima data carne de mistret si-am ramas convins pana-n ziua de azi ca alta carne mai buna nu este ... doar ca atunci iernile grele nu-i lasau sa se ingrase asa ca azi.
La fel erau si zilele de participare la combateri de daunatori, in principal hoinari ca erau si pe atunci nenumarati, dar si zilele in care ieseam la imprastiat oua otravite pentru combatere gaite, ciori, etc. Apropo, combaterea se facea cu munitia asociatiei si chiar aveai ceva obligatie sa predai anual la "DCA" piei de caini, picioare de cioara, etc. da' nu mai stiu in ce numar. Pe atunci blanurile aveau pret (de ex., o vulpe facea cat 4 iepuri) si se iesea la panda iarna la vulpe, dihor, enot iar lipsa vanatoarii de primavara la bizami o regret cel mai mult.
Mai erau sefi de grupa mai scortosi, care strangeau tot vanatul la gramada in remorca si se impartea la final iar ce depasea numarul mergea la filiala dar se stiau si ajungeai numa din greseala pe acolo, dupa cum erau si paznici "mai ai dracului" care te cautau in ranita de te gaseau in teren da' trebuia sa fii beat sa te prinda ca ei erau pe jos, cu caruta sau bicicleta.
Desi judetul nu era deloc rau ca si habitat pentru vanatul sedentar, cu multe ape, dealuri destul de inalte cat sa faca agricultura dificila, paduri suficiente si trasee de migratie multiple ce-l strabateau, vanatorul de rand nu se bucura decat de pasari.
Cerb, urs, capra neagra nici nu se visa pe la noi.

Cea mai frumoasa zi era cea de 2 ianuarie. In mod traditional la asociatie, atunci se organiza vanatoare pe fonduri bune sau portiuni pastrate special pentru aceasta zi si se impusca mistret, capra la selectie, iepuri, fazani, potarnichi, vulpi, adica aproape tot ce iesea. Uzual ziua de vanatoare era scurta dar foarte rodnica si se incheia cu o "masa tovaraseasca" unde degustai peste 20 de feluri de carnati, racituri, fripturi, vinuri pana nici tractorul nu mai era in stare sa te intoarca acasa - am uitat sa va spun, pe camp se mergea doar cu tractor si remorca de la IAS, cu sania sau caruta sau pe jos, nici macar vestitele ARO nu intrau pe camp.

Ca idee generala, odata ajuns vanator era usor, relativ ieftin si aveai unde si cu cine sa iesi la vanatoare cam cand iti trecea prin cap (in sezon, bine-nteles) si sa impusti cam ce gaseai, chiar daca pe langa cele 3-4 rate mai aveai noroc sa-ti sara un fazan sau aveai cartuse pentru dus acasa 100 gugustiuci/zi. Nici nu se numea braconaj. Cum carne nu se gasea la magazin, vanatoarea chiar redevenise un mijloc de trai. Tin minte si acum ce greu ne-a fost (mie si tatii) in prima zi cand ne-am intors fara vanat acasa, asta dupa vreo 3-4 ani de vanatoare - nici moarta n-a vrut mama sa creada c-am fost la vanatoare :oops: ca doar de acolo vii cu vanat in ranita.
La vanat mare se bracona numai si numai cu "autorizatie speciala". Paznicul, militienii din sat sau granicerii stiau exact cine, cand si unde a tras sau si-a pus laturile. Ciobanii la stana aveau mai mereu iepure la cina si cate o capra la afumat dar nu indrazneau nici sa ridice ochii daca-i impuscai langa el 10 caini si-l lasai doar pe cel legal (unu la cinzeci oi) ... riscurile meseriei.

Cum-necum era oarece echilibru intre sporul natural si ce se recolta si rar veneai acasa cu mana goala. Eu ziceam ca-i bine dar "mosnegii" ziceau ca-i tot mai rau ... ei apucasera vremi cand si gonacii primeau iepure nu bani si caprele erau in turme ca oile.

Raul mare a fost facut in primii ani "90, cand vanatul nu mai apartinea nici macar intregului popor, cand carabina a devenit "la liber" si Jeep-ul si mai si. Cine avea tupeu impusca oriunde si oricat si stiu "echipaje" care se laudau cu zeci de iepuri si 3-4 capre dupa o noapte de vanatoare sau sefi de ferma care au interzis accesul oricui pe terenul "lui" si-au recoltat "la ras" ca sa folosesc un termen foarte uzual in zilele astea.
Chiar si vanatorul de rand, care acum primea autorizatie la picior, nu se oprea decat atunci cand ii ieseau picioarele prin umeri si uneori facea asta zi de zi. Numa peste Prut, la fratii nostri a fost mai rau ... ei chiar au ras tot-tot.

Concluzia mea? Inainte tovarasi!... ca inainte era mai bine :lol: :roll:
cel putin era vanat si aveam unde merge la vanatoare, usor, chiar respectand intocmai legea si aia scrisa si aia de bun simt. "Verzi" nu erau sau nu se auzeau si de te oprea militia si aveai tocul armei in spate iti spuneau "noapte buna!" si treceai mai departe ca stiau esti cautat in toate gaurile si esti "baiat bun".

P.S. Sa nu credeti cumva ca inainte de "89 se bracona ca-n tara nimanui. Imi amintesc ca nu erau deloc vazuti cu ochi buni, nici chiar de colegi, cei care ieseau fara autorizatie la animale cu 4 picioare ... cand aveai pasari la liber, de ce s-o faci? Stiu caz in care a fost prins la iepuri un coleg vanator care facea de paza in jurul Combinatului Siderurgic cu masina si lua arma cu el pentru cate un urecheat - a fost tambalau mare si s-a lasat cu parnaie.
P.P.S. de vanatoare la munte numa povesti auzisem asa ca las colegii de pe acolo.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Sly_Fox pe 30 Mai 2015, 21:56

Eu am participat la multe vanatori si inainte de '89,alaturi de tatal meu si vechii vanatori, aproape toti plecati dintre noi.
Eram copil pe atunci,insa legile permisive (ati citit bine,cu toate ca era comunism legile in domeniu erau mult mai permisive) imi dadea posibilitatea sa trag cu arma la tinta si chiar sa vanez,insotind bineinteles un vanator. Pe vremea aia era cum este in Statele Unite,adica bunicii isi luau nepotii la vanatoare,iar tatii isi luau copiii inca de cum puteau sa tina o arma in mana. Aproape toti invataceii in ale vanatorii din acea vreme,cu foarte mici exceptii,au devenit niste vanatori responsabili,cu respect fata de natura si animale.
Diferenta mare fata de ceea ce inseamna in prezent pregatirea tanarului, pentru accederea in tagma vanatorilor.
Iepuri erau cu duiumul,la grupa noastra vanatoarea se incheia cam pe la ora 11,pana pe la 12 se statea la masa si la povesti,si pe la ora 13 toti erau pe la casele lor. Rate si gaste nu mai spun,asta si datorita orezariilor,suprafetelor mari lasate nelucrate sau pierderilor de boabe din combine. Oricum altfel arata terenul de vanatoare,parcele cu grau,porumb lasat nerecoltat,lucernisuri,orezarii,mlastini,livezi,vii,si toate acestea chiar intr-un fond de vanatoare. Acum nu mai vezi decat grau si orz,nimic altceva,sute de tractoare si combine,masini de la paza una dupa alta,constructii industriale,etc.
Alta lume,total schimbata,si tendinta prinde incet-incet contur in intreaga tara.
Caini hoinari mai apareau din cand in cand pe fondurile de vanatoare,dar nu faceau multi purici,pentru ca paznicii de vanatoare si vanatorii ii eliminau rapid,iar militia nu le facea dosar pentru acest lucru. Pieile cainilor se predau la centru de colectare,si plecau la fabricile de incaltaminte. Am fost cu tata de multe ori la centru,pentru a preda piei de caine.
Militienii in fapt nu aveau nicio treaba cu vanatorii,paza fondurilor era asigurata de catre paznicii de vanatoare,dar paznici cu foarte multa autoritate,dotati cu carnete de procese verbale,cu putere de a retine armele,permisele de vanatoare,etc. Aveau atributii,aveau prestanta,nu ca acum,nu au curaj sa deschida gura in fata unui vanator sau a vreunui sef, de frica sa nu supere cu ceva.
*Daca era mai bine sa fi fost vanator inainte? Pai aceasta intrebare poate naste regrete,si nu este tocmai potrivit. Cel mai bine este sa fi vanator in timpul tau,ce a fost inainte nu mai conteaza pentru cei tineri,iar pentru varstnici sunt doar amintiri,timpul nu se mai intoarce.
*Vanatoarea se practica mai greu in timpurile trecute,si asta dintr-un motiv foarte simplu: tehnologia. In terenul de vanatoare nu te puteai duce decat pe jos sau cu sareta ori caruta,masini nu aveau decat domnii de la oras,dar si aceia nu toti,doar personalitatile,restul veneau cu trenul.
Terenul de vanatoare era mai greu accesibil,in caz de conditii meteo nefavorabile sau chiar extreme nu te puteai urca in masina la caldura,ci trebuia sa le infrunti,ajungand uneori acasa leoarca sau inghetat pana in maduva oaselor. Vanatoarea era o aventura,fiecare iesire constituia o provocare.
*Vanat,asa cum am spus,era cu mult mai mult ca in zilele noastre.
*Ce faceau bine vanatorii inainte nu se poate prezenta asa in cateva cuvinte,pentru a afla acest gen de informatii cred ca trebuie sa citesti cartile celor care au trait acele timpuri sau sa asculti povestile mosilor,doar asa iti vei putea face o ideie despre ce insemna vanatoarea in acele timpuri.
*Ce fac bine vanatorii din ziua de astazi. Pai ce pot si cand pot,fiind constransi la maxim de asaltul multiplilor factori, de mediu,legislativi,sociali,etc.
Voi va aflati intr-o situatie fericita ca sa spun asa,adica va vedeti de terenul vostru si faceti ce puteti pentru al tine pe linia de plutire,pentru ca prea multe fara a fi si proprietar pe teren nu se poate face.
In alte parti treaba sta in felul urmator: asociatii care accepta cotizanti si se organizeaza pe grupe pe de o parte,si asociatii care accepta numai practicarearea vanatorii cu ziua,pe de alta parte. Cum se desfasoara vanatoarea in aceste doua sisteme stim cu totii,nu mai trebuie sa detaliem.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde cata.pete pe 30 Mai 2015, 22:59

Tot inainte!...era mai bine.
Am inceput sa am tangenta cu vanatoarea de prin anii `70-`80,cind mergeam cu tatal meu si eram unul dintre gonaci...asa ca voi raspunde la intrebari,conoscand vinatroarea din ambele epoci.
- Era mai bine sa fii vanator "inainte..." sau nu ?
Era mai bine! Ca vanator erai respectat de toata lumea,inclusiv de militieni,agricultori si chiar de confrati. :mrgreen:
Mult mai putini "traistari" ,si acestia erau ridiculizati de colegii de grupa,erau subiect de bascalie,acum sint exemple de urmat!.... chiar vezi tineri vinatori copiind comportamentul lor!Braconieri putini si vazuti rau de tot.....
- E mai greu sa practici vanatoarea astazi fata de "inainte ..." sau nu ?
Mai greu! Inainte erau citeva legi si regulamente mai simple,facute de oameni care stiau ce inseamna vinatoarea,promovati datorita valorii lor ,nu de "cotizanti" la partid, erai sprijinit in ceea ce vroiai sa faci,astazi toti sint impotriva,politia,agricultorii,crescatorii de animale,legiuitorii si cei ce ar trebui sa aplice legea,mercenarii verzi....acum e mai usor sa fii braconier,iti bagi piciorul in toti si in toate ,oricum e greu sa dovedesti un caz de braconaj. Inainte daca impuscai o caprioara te duceai la puscarie,in Slovacia acum pentru braconaj ai luat direct doi ani minim.La noi?..e greu.
Azi e mai usor sa procuri munitie,arme,masini de teren,autorizatii la cerb,urs,capra neagra...daca te tine buzunarul!
- Vanat se gasea mai mult sau mai putin decat in zilele noastre ?
Intrebare retorica? In zona unde am copilarit si unde am invatat ABC-ul vinatorii faceai o tura pe cimp seara si vedeai cirduri de caprioare,pe inserat iepurii umpleau cimpul,dimineata cind fazanii ieseau din padure la cimp nu puteai sa-i numeri.Acum cota la caprior e un mascul si o capra,fazani sint citeva familii,iepurii se fac cu greu...
- Ce faceau bine vantorii "inainte ..." si ce nu ?
Combatere! E drept,primeau cartuse la schimb,dar faceau.Si blanile de vulpe aveau pret,dar faceau.
Respectau vinatul,acesta se colecta la tractor sau masina si se depozita frumos,la sfirsit se facea tabloul de vinatoare asa cum trebuie,se spuneau citeva cuvinte si apoi se impartea vinatul(aveai ce imparti).Aveau mult mai mult bun simt,respectau legile nescrise ale vinatorii,fiecare isi stia locul si isi respecta confratele indiferent de "clasa sociala".
Comparind cu vinatoarea din zilele noastre,nici nu pot spune ca faceau ceva rau! Ce nu prea faceau? Nu prea isi bateau capul,cel putin in zona de cimpie cu gospodarirea hranei complementare,agricultura socialista asigura suficienta hrana si suficienta liniste vinatului,.Deasemeni,paznicii din agricultura suplimentau paza fondurilor,pasunatul era interzis iarna,si se respecta,in padure nu calca picior de vaca sau oaie,padurarii contribuiau si ei la paza.....
- Ce fac bine vanatorii de azi si ce ar trebui sa faca ?
Putini dintre noi incearca si chiar reusesc sa mentina fondurile in bunastare,chiar sa revolutioneze si sa imbunatateasca activitatea de vinatoare....din pacate marea majoritate nu face nimic,interesati doar sa impuste mult si ieftin,habar nu au ce ar trebui sa faca un vinator pentru gospodarirea fondului alocat grupei,doar altii trebuie sa faca asta,nu-i asa?
Ce ar trebui sa faca?
Sa se implice in activitatea de gospodarire a fondurilor,chiar daca asta implica efort fizic si chiar financiar,sa ia atitudine si sa contribuie la paza fondurilor,sa fie solidari cu confratii si nu in cele din urma,sa faca din vinatoare o activitate care sa-i faca cinste. Vinatoarea se face din pasiune,din pacate printre noi sint prea multi care o fac ca sint smecheri si vor sa o arate.Sau pentru ca merge,de ce sa nu o faca si el daca altii o fac?
Cind vom invata sa ne respectam,sa fim solidari,sa luam atitudine atunci cind interesele ne sint nesocotite,sa ne implicam activ fara a astepta laude sau "decoratii" ,sa ne gospodarim singuri "gospodaria",sa-i luam de urechi pe cei ce ar trebui sa aplice regulile si legile,sa ducem mai departe acesta frumoasa traditie a vinatorii si sa fim mindri de ea,atunci vom trai din nou "ceva" din vinatoarea "de alta data".Ca e greu, e foarte clar,agricultura asta intensiva,super mecanizata si super chimizata distruge vinatul nu il ocroteste ca odinioara,noua forma de proprietate ingreuneaza de asemenea gospodarirea...
cata.pete
Membru activ

Mesajde yoghi pe 31 Mai 2015, 03:22

ce nu s-a spus mai sus !

-vanatorii incarcau acasa cartuse si astfel iesea cartusul la 50-60% mai ieftin
-cartusele cumparate erau vai de ele( alica de doua trei dimensiuni in acelasi tub)
-pt piesele neinteresante impuscate _ciori,vulpi.cotofete.caini primeai cate doua cartuse.
- mai multe piese gen ciori si caini se transformau in zile de munca si se scadeau din cele 10 anuale.
-grupa de vanatoare stabilea cota de recolta si dadea recomandare pt autorizatia la piese mari
-gugustiucii si ratele erau "cate cartuse ai"
-imi aduc aminte ca dupa intalnirea de dimineata grupa de 18-20 persoane a in trat in teren si fiecare vanator avea in tolba fazan sau iepure ...dupa prima bataie!
apropo vanatorii purtau tolbe de piele sau pinza cu compartiment din plasa pt pasari si pitorescul ciorchinar
-transportul in teren la vanatoare era ..pe jos

-daca erai oprit pe strada de militian si prezentai permisul de arma ,te saluta respectuos . si reciproca era ca obtinerea permisului se facea cu multe hartii si recomandari de la grupa de vanatoare,de la comitetul oamenilor muncii ,de la partid/sau UTC si uneori de de la CI st(securistul intreprinderii) si binenteles cu livretul militar atasat.
-autorizatiile de cumparare le dadea serviciul arme ....din cand in cand =6luni ..un an!
si armele in stare buna se gaseau f greu
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Jicol Dilo pe 31 Mai 2015, 11:12

Pe Youtube!

Alin - SV
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Jicol Dilo
Veteran

Locaţie: Bucovina

Mesajde Jicol Dilo pe 31 Mai 2015, 12:18

Intotdeauna exista o nostalgie a vremurilor de altadata. Tendinta este ca oamenii sa-si aduca aminte in general numai de lucrurile bune, dar adevarul e ca si pe vremea aceea erau probleme urite, taistari o gramada si vanatori fara caracter. Si braconaj era, uneori chiar cu arme de foc artizanale, si multa complicitate din partea autoritatilor locale.

Ce era bun si frumos? Eu as spune ca in primul rand faptul ca fauna era mai numeroasa si natura in tot cuprinsul ei. Si eu imi aduc aminte de multitudinea de iepuri care vara pe inserat te "incolteau" cand se intampla sa ne intoarcem acasa cu caruta de la adunat, de stolurile de potarnichi care faceau sa-ti tresara inima in piept atunci cand zvacneau de linga tine si de caprioarele care veneau iarna sa manince fan din stogul din spatele casei.

Natura era parca mai putin alterata decat este acum in zilele noastre, cand indiotii inca se mai duc la gratar prin toate crangurile si lasa tone de peturi si deseuri in urma lor, cand alta categorie de idioti tulbura linistea padurilor cu pârâitul ATV-urilor, ca sa nu mai spun de defrisarile criminale si de viloacele construite print toate vaile si cotloanele.

Cum e vanatoarea in ziua de azi? Depinde de oamenii care o practica. Omul in primul rand da tonul. Daca vanatorii vor fi bine organizati si vor considera vanatorea doar o pasiune, nu o ocazie de a-si umple matul cu carne sau de a-si etala SUV-urile sau fiarele scumpe scuipatoare de foc, va fi frumoasa! Nimeni nu-i opreste pe vanatorii din ziua de azi sa fie oameni de caracter, sa iubeasca natura si fauna si sa le respecte, sa organizeze baluri vanatoresti la care sa vina cu sotiile, concursuri de tir, de trofee, etc.

Vremurile s-au schimbat, s-a schimbat si natura, s-au schimbat si oamenii, si conditiile vanatorii, si legile, dar asa cum spuneam, daca vanatorii vor sti sa se organizeze si vor cauta latura frumoasa a acestei pasiuni, nu are cum sa nu ramana amintiri de neuitat, rememorate dupa ani de cei care astazi sunt tineri.

Alin - SV
Jicol Dilo
Veteran

Mesajde Jicol Dilo pe 31 Mai 2015, 13:16

* trăistari

Alin - SV
Jicol Dilo
Veteran

Mesajde iliealexandruionut pe 01 Iun 2015, 09:43

Eu mai zic si altceva..cred ca pe vremuri nu erau atatia cocalari cu guta in inima, cu trelingu' la deschidere, si cu q7-le cu slick-uri pe nămol..am de a face cu vânătoarea avea de doar 20 ani..cand eram doar un copil ..dar zic asa: Educatia era alta,iepurele era văzut altfel si vânătoarea era ceva ce astăzi nu mai exista...si nu va mai exista vreodată..ca deh evolutia e evolutie..
Cu respect...
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde adrian1123 pe 01 Iun 2015, 12:37

Cred ca vanatoarea e la fel, oamenii erau altfel si se respectau mai mult pe ei si pe cei de alaturi,eu aveam 20 de ani cand am luat prima pusca,aveam tovarasi de vanatoare care atunci aveau 50,60,70 de ani dar cand suneau PRIETENUL meu sau tovarusul meu de vanatoare spuneu TOT,nu existau subantelesuri....asa mi a fost mie,vanat era mult.
adrian1123
Veteran

Mesajde Clujeanul pe 01 Iun 2015, 20:05

Mergeam pe jos din sat pana in terenul de vanatoare. Greutatea medie a vanatorilor era cu cel putin 10 kile mai mica decat ce-i acuma.
Se stabilea comisie de disciplina la fiecare vanatoare colectiva.
Cu o blana de vulpe primeai liber la chestii interesante...
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde mialxx pe 01 Iun 2015, 20:34

Nu e greu de explicat cauza care a diminuat vânatul, nu mă face să cred că din cauza agriculturii intensive sa diminuat efectivele de iepure,potirniche, fazan...ect. La mine în zona se făcea mult mai intensiv agricultura acum 25-30 ani față de astăzi, și exista vinat din belșug. Problema suntem tot noi vânătorii, (probabil nu toti), dar am cunoscut câteva specimene la grupa care vinez lăudându-se ca au luat autorizație la fazan și au vinat o suta de bucăți, pe autorizație de trei fazani, și sigur ca există pe la fiecare grupă asemenea specimene.Aceasta e cauza in proporție de 80% care a diminuat efectivele de vinat, cu siguranță...
Adevărat este ca acum 25 de ani nu avea arma orișicare, dar erau destui vânători și în acele vremuri, dar se vina cu bun simț.
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Mesajde mialxx pe 01 Iun 2015, 20:52

In noiembrie anul trecut am fost invitat la o vânătoare în Teleorman pe un fond privat, pot sa va spun ca am rămas uimit de efectivele de potirniche și fazan ce am văzut pe acel fond. Proprietarul povestea ca a luat acel fond acum trei ani și avea zero iepuri și fazan, a început cu combaterea după care a populat cu iepure și fazan, iepure încă nu a vinat mai mult de 2-3 sezonul trecut, dar sa văzut destui. Felul cum face vânătoare acel domn ma uimit, ceea ce ma determinat și m-am înscris și în asociația lui de anul acesta... ei se poate totuși.
mialxx
Veteran

Mesajde biriuck pe 01 Iun 2015, 21:02

mialxx scrie:Nu e greu de explicat cauza care a diminuat vânatul, nu mă face să cred că din cauza agriculturii intensive sa diminuat efectivele de iepure,potirniche, fazan...ect. La mine în zona se făcea mult mai intensiv agricultura acum 25-30 ani față de astăzi, și exista vinat din belșug. Problema suntem tot noi vânătorii, (probabil nu toti), dar am cunoscut câteva specimene la grupa care vinez lăudându-se ca au luat autorizație la fazan și au vinat o suta de bucăți, pe autorizație de trei fazani, și sigur ca există pe la fiecare grupă asemenea specimene.Aceasta e cauza in proporție de 80% care a diminuat efectivele de vinat, cu siguranță...

Se facea intens agricultura dar tot asa pe sole imense? Sau exista o alternanta a culturilor?
Legat de traistari ce pot sa zic, anii tulburi de dupa 90 au fost catastrofali pentru tot din aceasta tara, fiecare a vrut sa bage in buzunar cat poate...
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde mialxx pe 01 Iun 2015, 21:07

von Braun va felicit pt modul în care ați reușit să vă gospodariti pe acel fond. Acest mod de vânătoare se practica și în Elveția și l-am propus pe mai multe topicuri, nu știu dacă la luat careva în considerare!? Este cel mai constructiv și cel mai eficient mod de a gospodari un fond de vânătoare.
mialxx
Veteran

Mesajde mialxx pe 01 Iun 2015, 21:29

biriuck scrie:
mialxx scrie:Nu e greu de explicat cauza care a diminuat vânatul, nu mă face să cred că din cauza agriculturii intensive sa diminuat efectivele de iepure,potirniche, fazan...ect. La mine în zona se făcea mult mai intensiv agricultura acum 25-30 ani față de astăzi, și exista vinat din belșug. Problema suntem tot noi vânătorii, (probabil nu toti), dar am cunoscut câteva specimene la grupa care vinez lăudându-se ca au luat autorizație la fazan și au vinat o suta de bucăți, pe autorizație de trei fazani, și sigur ca există pe la fiecare grupă asemenea specimene.Aceasta e cauza in proporție de 80% care a diminuat efectivele de vinat, cu siguranță...

Se facea intens agricultura dar tot asa pe sole imense? Sau exista o alternanta a culturilor?
Legat de traistari ce pot sa zic, anii tulburi de dupa 90 au fost catastrofali pentru tot din aceasta tara, fiecare a vrut sa bage in buzunar cat poate...

Nu se face pe zeci de hectare, exista o farimitare a solelor în parcele parcelute cu diverse culturi. Eu zic ca acest sistem de agricultura este mai propice vinatului decât o tarla de o mie de hectare cu griu.
mialxx
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 01 Iun 2015, 23:52

mialxx scrie:Nu e greu de explicat cauza care a diminuat vânatul, nu mă face să cred că din cauza agriculturii intensive sa diminuat efectivele de iepure,potirniche, fazan...ect. Problema suntem tot noi vânătorii, (probabil nu toti), dar am cunoscut câteva specimene la grupa care vinez lăudându-se ca au luat autorizație la fazan și au vinat o suta de bucăți, pe autorizație de trei fazani, și sigur ca există pe la fiecare grupă asemenea specimene.Aceasta e cauza in proporție de 80% care a diminuat efectivele de vinat, cu siguranță...

Ba chiar agricultura superintensiva este principalul factor de declin al multor specii de interes cinegetic din Romania.
Sa spui ca in proportie de 80%,cauza diminuarii vanatului o constituie vanatorii,ba chiar bagi in aceasta tagma cativa scelerati care au vanat 100 de fazani cand ei aveau doar 3 pe autorizatie,este strigator la cer si nedrept fata de toti vanatorii din Romania. Este o exagerare grosolana,iar daca aceasta afirmatie mai este cititita si de catre verzi,putem sa ne carabanim cu totii pe la cocioabele noastre si sa ne apucam de crosetat ciorapi. :evil:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde adileafu pe 02 Iun 2015, 06:35

100 de fazani ?!....hmmm, cred ca esti pescar :)
Cu cat cunosc mai bine oamenii,cu atat imi iubesc mai mult cainii!
adileafu
Membru important

Locaţie: Targoviste

Mesajde the_mav pe 02 Iun 2015, 08:06

adileafu scrie:100 de fazani ?!....hmmm, cred ca esti pescar :)

Nope... era perfect posibil sa se intample asa ceva in zona in care vaneaza Sly :idea: :wink:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde violiv pe 03 Iun 2015, 18:00

Prima. Da! Se facea agricultura pe sole mai mari decat ai putea sa vezi azi pe undeva .... mii si mii de hectare cu aceeasi culoare, la nesfarsit, cat vedeai cu ochii. Lanul era cat sa-i dai ocol cu masina in cateva ore si pe jos mergeai o zi si nu se termina. Ierbicide, fungicide, insecticide si ingrasaminte naturale la greu, cat tineau baierile remorcilor. Lume pe camp mai mereu ca muncile nu se terminau niciodata. Mecanizare era destula si nicio urma de protectii pentru vanat ... astea erau numa prin cartile de vanatoare.
Imi amintesc ca am dibuit un tap la un inceput de vie dar m-a simtit inainte sa pot trage ... cu lisa. L-am urmarit pe acelasi rand de vie 6 ore, deal dupa deal si inca nu se intrezarea sfarsitul randului.
Alternanta era ... dupa "3 ore" de grau urmau 3 ore de floarea soarelui apoi 3 de porumb. Eventual, printre ele mai era cate o liziera, un rand de buruieni, etc. In zonele in care se practica irigatia serios, la vremea aia apa era adusa din surse naturale pe canale. Canale luuuungi de tot, in care era mai tot timpul anului apa. Cu timpul, marginile canalelor se umpleau de vegetatie specifica de apa si acestea deveneau mici oaze pentru animale si, mai ales, pasari. Se si zicea ca mergi la rate, "la sarite pe canal". Era loc sa faci vanatoare toata ziua pe un astfel de canal, de la jocul de rate sau porumbei de dimineata la jocul mai tarziu al turturelelor, sa iei o pauza de somn de frumusete undeva la umbra si sa continui cu jocul de seara la bizam apoi sa inchei cu ratele la apus.

In acelasi loc, astazi nu mai e nici urma de canal, irigatiile sunt numa cu stropitori, insecticidele sunt mult mai eficiente ... nici tantari nu te mai pisca da nici alt suflet nu mai intalnesti. Mai rea mult decat agricultura intensiva de acum 30 de ani e agricultura intensiva de azi, practicata pe multe din terenurile arendate unor intreprinzatori de peste hotare. Nu-i nevoie sa ascult povesti ca am vazut cu ochii proprii ... unde acum 3 ani mai era cate un scaiete, un mic lan cu coceni ramasi in picioare, o parcela de grau prea napadit de buruieni ca sa merite cules si unde trebuia sa fii atent la fiecare pas sa nu te impiedici de iepuri azi e o intindere galbena nesfarsita de flori de rapita si din cand in cand mai tipa o gaita.

Pe de alta parte ai dreptate: vinatorii sunt primii vinovati de starea lucrurilor. Ca posesorii de terenuri fac galagie pana la cer si se muncesc sa interzica vanatoarea e un fapt. Da' de cate ori s-au ridicat voci "oficiale" de vanatori care sa arate cu degetul incalcarile regulilor fata de vanat in practicarea agriculturii? Chiar si in situatii dramatice, cum au fost zecile de capre si lopatari otraviti prin vest, dupa un pic de tam-tam in media a urmat tacerea. N-am auzit ca vinovatii sa fi fost pusi sa plateasca nici macar tarifele de braconaj.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde jon2004 pe 03 Iun 2015, 22:23

Una din culturile care nu exista , acum 30 de ani , este rapitza . Aceasta cultura , acolo unde se cultiva pe suprafete foarte mari , provoaca daune de neimaginat tuturor speciilor de vanat . Efectiv iti scoate vanatul din teren , pentru ca nu se poate deplasa prin aceasta cultura .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde Sly_Fox pe 03 Iun 2015, 23:13

In schimb era porumb mult,lanuri nesfarsite care se culegeau toamna tarziu,unele parcele ramanand chiar neculese in iernile venite timpuriu. Si mai era si sfecla,pe la noi se cultiva sfecla la greu.
Acum se cultiva mult mai putin porumb,iar sfecla deloc.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde laurul pe 04 Iun 2015, 07:13

jon2004 scrie:Una din culturile care nu exista , acum 30 de ani , este rapitza . Aceasta cultura , acolo unde se cultiva pe suprafete foarte mari , provoaca daune de neimaginat tuturor speciilor de vanat . Efectiv iti scoate vanatul din teren , pentru ca nu se poate deplasa prin aceasta cultura .

Nu contest ca pentru vanatul mic o fi o pacoste, insa, anul trecut, stiu un caprior medaliabil care isi arata doar capul intr-o sola de 800 pe 800 metri.
Ala isi datoreaza viata rapitei.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde jon2004 pe 04 Iun 2015, 08:09

laurul scrie:Nu contest ca pentru vanatul mic o fi o pacoste, insa, anul trecut, stiu un caprior medaliabil care isi arata doar capul intr-o sola de 800 pe 800 metri.
Ala isi datoreaza viata rapitei.

Nu vorbim de exceptii . Vanatul evita vegetatia prin care nu se poate misca . Prin rapitza , atunci cand ajunge la maturitate , nu te poti deplasa .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde laurul pe 04 Iun 2015, 10:03

Cert e ca rapita era aproape coapta iar magadaul statea doar in mijloc.
Clar ca se misca greu.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde Cristi pe 10 Sep 2015, 01:18

“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde tehărău pe 09 Sep 2018, 19:04

https://www.historia.ro/sectiune/genera ... -o-gasesti

oare o sa mai bem legal la vânătoare o oală de vin fiert???
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde radubichis pe 02 Oct 2018, 08:35

tehărău scrie:https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/maurer-catre-ceausescu-mai-nicule-unde-dracu-sa-mai-cauti-dreptatea-asta-ca-nici-in-padure-nu-o-gasesti

oare o sa mai bem legal la vânătoare o oală de vin fiert???

Daca este fiert bine poti sa bei si acum :D fara nici o frica
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Următorul

Înapoi la Vanatoare discutii generale