Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Feb 2026, 14:23

Meopta veche

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Meopta veche

Mesajde biriuck pe 21 Apr 2014, 22:10

Am o problema legata de reglajul unei lunete foarte vechi.
In iarna am cumparat o arma ZB in 7x57 de la un coleg forumist si mi-a dat la ea si luneta si prinderile originale. (asta este http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=35&t=5851&p=205432#p203083)
Pana acum am folosit-o doar cu catarile mecanice pentru ca luneta nu este reglata (si pentru ca nu ma pricep sa trag prea bine prin luneta :oops: dar sper sa rezolv cu ceva antrenament :D )

Problema reglajului vine din faptul ca este un model foarte vechi de luneta de la Meopta si nu stie oricine cum functioneaza. Arma este stantata '49 deci banuiesc ca au cam aceeasi varsta.
Vedere de ansamblu:
Imagine

Butoane si marcaje:
Imagine
Imagine
Imagine

Alte butoane:
Imagine

O incercare de poza "din interior" 8)
Imagine

Prima chestie pe lista de rezolvat este stabilirea modului de reglare a dioptriei sau a cauzei pentru care vad eu incetosat prin ea. Ma gandesc ca ori s-a deteriorat in timp si au patruns ceva chestii pe acolo, ori are o alta dioptrie fata de mine (0) )

De ce ma mai chinui cu luneta asta din perioada in care strabunica mergea la hora? Simplu, face parte din setul original, are un anumit aspect pe pusca si voi folosi arma cu ea (daca se poate) sau doar pe catari metalice daca nu. :!:
Seria de pe prinderi este aceeasi cu a armei :D
Imagine

Orice informatie imi ese de folos!
Multumesc
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Meopta veche

Mesajde violiv pe 23 Apr 2014, 07:24

Inelul pentru dioptrii este cel din vecinatatea ocularului, cel pe care ai pus o sageata catre un "+". Teoretic, pui luneta pe arma ca sa ai stabilitate si distanta corecta fata de ochi cand privesti, o indrepti catre cerul senin ca sa nu ai niciun reper spre care sa te uiti si rotesti inelul pana cand vezi reticulul perfect clar. Atunci ar trebui sa vezi si tinta clara.

Reglajul stanga-dreapta la acest model nu exista pe luneta si se face din surubelele plasate de o parte si de alta sub inelul din spate.

Reglajul sus-jos se face din tureta. Slabesti surubelul (ar trebui sa mearga cu mana) si rotesti de inel. Daca nu ma insel, luneta este un model constructiv fara tub erector si reglajul este plasat fix pe reticul, adica acesta se misca in campul vizual al lunetei sus-jos si nu-l mai vezi fix la mijloc. Dai in jos de reticul - focurile se vor duce in sus si invers. Ajustarile se fac prin incercari, habar n-am cat ce corelatie exista, poate exista gradatii marcate si atunci e probabil sa aiba 1 cm la 100 m, click-uri nu cred sa aiba.

Ca imaginea e neclara poate fi de la multe chestii: ori s-au miscat lentilele in interior ori s-a cam prapadit infimul strat de acoperire care se punea pe vremea aia deloc sau numai la exteriorul lentilelor sau a facut condens in timp. Asta se poate rezolva numa cu interventii serioase si nu stiu cine poate sa te ajute.

O solutie ca sa poti folosi ce ai ar fi sa inlocuiesti luneta cu una asemanatoare ca desen. Probabil are tub de 26 mm nu de 1"=25,4 mm dar are un mic spatiu intre capacele inelelor si poate prinde una de 1". Ceva de genul 4x32 sau 6x40 de la IOR s-ar potrivi bine ca desen iar o 7x50 Meopta (eventual una din seria mai veche, cu tub tot de otel si tot de 26 mm) cred c-ar fi perfecta pentru arma asta.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde bibicu pe 23 Apr 2014, 09:27

Ai un MP de la mine.
bibicu
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde biriuck pe 23 Apr 2014, 18:50

violiv scrie:Inelul pentru dioptrii este cel din vecinatatea ocularului, cel pe care ai pus o sageata catre un "+". Teoretic, pui luneta pe arma ca sa ai stabilitate si distanta corecta fata de ochi cand privesti, o indrepti catre cerul senin ca sa nu ai niciun reper spre care sa te uiti si rotesti inelul pana cand vezi reticulul perfect clar. Atunci ar trebui sa vezi si tinta clara.

La naiba, am doar luneta la mine :lol: Voi incerca sa improvizez un suport fix sa vad daca se simte ceva la acest aspect.
Multumesc de informatii.
biriuck
Veteran

Mesajde bibicu pe 23 Apr 2014, 21:47

Eu am pus un Leupold VX1 cu tub de 1". merge perfect, subtirica si da o nota de vintage, nu face discordanta cu arma.
bibicu
Veteran

Mesajde bibicu pe 23 Apr 2014, 22:04

Deci Leupold VX1 4-12x40 cu inele inalte Warne de 1".
Asa nu deranjeaza inchizatorul la deschidere si nici nu bate obiectivul in inaltator(foitele trebuie oricum pliate).
Poate ar merge asa ceva si pe inelele tale, daca nu atunci musai una de goana tot pe 1', ca sa nu ai treaba cu inaltatorul si sa-ti folosesti inelele. Era pe site ceva weawer 1-3x20 numai buna. Toate problema e sa fie suficient de lung tubul ca sa te incadrezi in inele. De aceea am luat Leupold-ul ca e lung.
O sa-ti trimit pe mail o poza cu montura si arma intreaga.
bibicu
Veteran

Mesajde biriuck pe 23 Apr 2014, 23:11

Foita de 100 este fixa si nu poate fi pliata. Arma oricum nu este pentru goana si voi incerca sa o tin pentru panda si dibuit. Mersi pentru sugestiile de inlocuire, m-as bucura tare mult sa mearga fix originalul, daca nu, voi lua in calcul si alternativele enumerate de voi :roll:
biriuck
Veteran

Mesajde violiv pe 23 Apr 2014, 23:46

Originala optica este una foarte putin potrivita necesitatilor noastre actuale de vanatoare.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Înapoi la Optica de vanatoare