Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 27 Dec 2025, 19:10
|
|
|
Aventura , tehnici de supravietuire , intr-un cuvint outdoor .
Moderatori: mialxx, popaliviu
de Alin3006 pe 05 Noi 2008, 15:05
Asta chiar e o treaba buna. Desi mie unul tot mi-e frica sa le culeg de capul meu. Mai ales buretii aia de fag sunt dementiali. Anul trecut la cerb am ramas fara mancare in ultimele 2 zile. mai aveam doar paine. Am cules sub supravegerea paznicului trei rucsaci de bureti de fag. I-am pus intai in apa cu sare si apoi i-am facut pe tabla incinsa, cu paine prajita printre ei. absolut deliciosi, iti venea sa mananci in nestire.
-
Alin3006
- Veteran
-
- Mesaje: 6445
- Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
- Locaţie: bucuresti
-
de bogdanm pe 05 Noi 2008, 15:07
Ce mai stiu si eu...
O ciuperca toxica este hribul dracului (asa il stiu eu). Exteriorul palariei seamana la perfectie cu hribul normal. Diferenta intre cele 2 este faptul ca hribul dracului nu are buretele de pe interiorul palariei, burete care acopera lamelele.
O alta ciuperca toxica este buretele porcesc. Seamana foarte bine cu buretele laptos (iutarul), diferentele constand in faptul ca buretele porcesc are lamelele mai rare, are putin sau deloc "lapte" cand se rupe iar la fierbere nu face acele pete albastrii pe care le face buretele laptos.
Mai stiu o chestie de foarte mult bun simt (zic eu). Daca nu esti sigur ca o ciuperca este sau nu comestibila, arunc-o.
-

bogdanm
- Veteran
-
- Mesaje: 1493
- Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
- Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges
-
de george_ciprian86 pe 05 Noi 2008, 15:20
Bune mentiuni Bogdan @ Alin eu am mancat bureti de fag negatiti in padure, de foame . Ce buni au fost... 
-

george_ciprian86
- Veteran
-
- Mesaje: 1225
- Membru din: 15 Mar 2006, 12:32
de bogdanm pe 06 Noi 2008, 15:39
Nici nu se mananca, dar nici nu este toxica. Imposibil sa existe vanator sa n-o fi vazut-o macar odata. Iasca   Se culege, se fierbe pana se inmoaie, se franjureaza si se lasa sa se usuce. Este un excelent material pentru "prinderea" scanteilor (amnar si cremene) si aprinderea focului.
-

bogdanm
- Veteran
-
- Mesaje: 1493
- Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
- Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges
-
de george_ciprian86 pe 06 Noi 2008, 15:44
Cei ce se ocupa cu apicultura folosesc iasca cu succes atunci cand fac fum la albine . Si bunicul meu o folosea la asa ceva.
-

george_ciprian86
- Veteran
-
- Mesaje: 1225
- Membru din: 15 Mar 2006, 12:32
de bogdanm pe 10 Noi 2008, 15:59
Interesant, nu? Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
ORDIN Nr. 246 din 14 aprilie 2006
pentru stabilirea Listei ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise
Publicat in: Monitorul Oficial Nr. 367 din 27 aprilie 2006
In temeiul art. 12 din Legea nr. 30/2006 privind regulile de sănătate publică la folosirea ciupercilor din flora spontană, văz nd Referatul de aprobare nr. 164.720 din 17 martie 2006, in baza art. 9 alin. (6) din Hotăr rea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1 - Se aprobă Lista ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise, prevăzută in anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Art. 2 - Prezentul ordin se publică in Monitorul Oficial al Rom niei, Partea I.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur
Anexă*)
*) Anexa este reprodusă in facsimil.
LISTA ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise
Nr. crt. Denumirea ştiinţifică denumirile populare observatii
1. Boletus edulis , Minătarcă , Hrib cenuşiu
2. Boletus aereus , Hrib negru , Pitarca , Pitoancă
3. Boletus luteus , Pita , Turta vacii
4. Boletus subtomentosus , Buza caprei
5. Boletus elegans , Untoasa cu inel
6. Boletus luridus , Chitarcă , Pitarcă
7. Boletus badius , Hribul murg
8. Boletus scaber , Chitarcă , Burete de mesteacăn , Burete călugăresc
9. Cantharellus cibarius , Gălbiorul
10. Amanita caesarea , Buretele domnesc , Crăiţa
11. Agaricus campestris , Ciuperca de gunoi , Şampinionul Pălăria uneori maronie se poate confunda cu Amanita Phalloides - Buretele viperei, care este otrăvitoare
12. Agarius silvatica , Ciuperca de pădure La ciupercile tinere, pălăria se poate confunda cu pălăria amanitelor otrăvitoare
13. Agaricus arvensis , Ciuperca de camp , Ciuperca oilor
14. Lepiota procera , Pălăria Şarpelui , Buretele Şerpesc , Parasolul
15. Lepiota naucina , Buretele alb al porumbeilor Ciupercile tinere se pot confunda cu amanitele albe otrăvitoare
16. Russula cyanoxantha , Vineţica porumbeilor
17. Russula aurata , Hulubiţa , Vineţelele
18. Russula vesca , Vineţică
19. Russula alutacea , Painişoară
20. Russula virescens , Vineţica pestriţă
21. Lactarius deliciosus , Raşcovul , Bureţii dulci , Painea pădurii , Raşcovii de brad
22. Lactarius piperatus , Iuţarii , Bureţii iuţi , Buretele lăptos
23. Lactarius volemus , Buretele dulce , Buretele roşu , Raşcovul lăptos
24. Tricholoma georgii , Buretele de mai , Buretele de spin
25. Armillaria mellea , Ghebele , Opinticii
26. Morchella vulgaris , Ciuciuleţii
27. Morchella esculenta , Ciuciulete , Pupi
28. Morchella conica , Zbarciogii
29. Marasmius oreades , Bureţii de rouă , Bureţii de pajişte , Bureciorii
30. Tuber melanosporum , Trufa neagră , Perla neagră
31. Pleurotus ostreatus , Negrişorii , Buretele negru de fag
32. Polyporus squamosus , Păstrăvul de nuc , Păstrăvul de ulm
33. Clavaria botrytis , Bureţii creţi , Creasta cocoşului , Rămurelele
34. Clavaria aurea , Laba ursului , Togmăgiorii
35. Coprinus comatus , Buretele cu perucă , Buretele de cerneală
-

bogdanm
- Veteran
-
- Mesaje: 1493
- Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
- Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges
-
de testokick pe 12 Noi 2008, 15:37
Se culege, se fierbe pana se inmoaie, se franjureaza si se lasa sa se usuce. Este un excelent material pentru "prinderea" scanteilor (amnar si cremene) si aprinderea focului.
eeeee...se fierbe cu cenusa de lemn de esenta tare, salpetru sau pipilica in lipsa celor de mai inainte.
Never say never
-

testokick
- Membru important
-
- Mesaje: 195
- Membru din: 05 Mai 2008, 08:08
- Locaţie: Bucuresti
-
de bogdanm pe 01 Dec 2008, 14:37
testokick scrie:Se culege, se fierbe pana se inmoaie, se franjureaza si se lasa sa se usuce. Este un excelent material pentru "prinderea" scanteilor (amnar si cremene) si aprinderea focului.
eeeee...se fierbe cu cenusa de lemn de esenta tare, salpetru sau pipilica in lipsa celor de mai inainte.
Baga reteta completa...
-

bogdanm
- Veteran
-
- Mesaje: 1493
- Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
- Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges
-
de testokick pe 01 Dec 2008, 18:40
Reteta completa nu e prea lunga. Se fierbe mimim 12 ore in urina, 3-6 ore in salpetru sau 24 ore in cenusa de lemn esenta tare(stejar, fag, etc). se lasa sa se zvante, se bate ca pe carnea de gratar cu un lemn(nu ciocan) pana de vine ca o piele tabacita de subtire. Se lasa sa se usuce si gata. Prin razuire se rup bucatele (ca scamele) si se aprind foarte repede. Asta este. Dar merge sa faci asta doar daca nu ai ce face si vrei sa incerci ceva nou. Personal prefer alte metode de a aprinde focul initial.
Never say never
-

testokick
- Membru important
-
- Mesaje: 195
- Membru din: 05 Mai 2008, 08:08
- Locaţie: Bucuresti
-
de Alin3006 pe 02 Dec 2008, 02:07
testokick scrie:Reteta completa nu e prea lunga. Se fierbe mimim 12 ore in urina, 3-6 ore in salpetru sau 24 ore in cenusa de lemn esenta tare(stejar, fag, etc). se lasa sa se zvante, se bate ca pe carnea de gratar cu un lemn(nu ciocan) pana de vine ca o piele tabacita de subtire. Se lasa sa se usuce si gata. Prin razuire se rup bucatele (ca scamele) si se aprind foarte repede. Asta este. Dar merge sa faci asta doar daca nu ai ce face si vrei sa incerci ceva nou. Personal prefer alte metode de a aprinde focul initial.
Acum, dupa reteta, si eu!!  No offense! Aia cu " fiertul in urina" m-a descurajat! Prefer sa frec betze! 
-
Alin3006
- Veteran
-
- Mesaje: 6445
- Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
- Locaţie: bucuresti
-
de testokick pe 02 Dec 2008, 23:08
Problema cu urina este ca daca ai facut odata pipilica nu este de ajuns. La cate ore sunt de fiert, trebuie o gasca mare sau 2 lazi de bere. Cat despre frecat bete, ma uitam la un documentar cu un tip care a frecat la ele 11 ore avand 19 incercari. Pana la urma a reusit, dar intrebarea ramane: cati ar face asta? PS Si cum nu era de ajuns, era vara la 41 grade Celsius. 
Never say never
-

testokick
- Membru important
-
- Mesaje: 195
- Membru din: 05 Mai 2008, 08:08
- Locaţie: Bucuresti
-
de Alin3006 pe 04 Dec 2008, 03:04
De vis...mai bine mergea 11 ore pe cursul unei ape, ajungea el undeva. 
-
Alin3006
- Veteran
-
- Mesaje: 6445
- Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
- Locaţie: bucuresti
-
de testokick pe 04 Dec 2008, 21:15
Si eu sunt de aceeasi parere insa producatorul filmului nu permitea decat asta. Si oricum nu cred ca ajungea undeva, ca era in Canada intr-o rezervatie cam jumate din Anglia iar el ajunsese acolo cu avionul timp de vreo 3-4 ore... Mi-a placut quote-ul spus in legatura cu lucrurile ilegale pe care trebuie sa le faci pentru a supravietui. E valabil doar la ei. "Mai bine judecat de 12, decat carat de 6"
Never say never
-

testokick
- Membru important
-
- Mesaje: 195
- Membru din: 05 Mai 2008, 08:08
- Locaţie: Bucuresti
-
de bogdanm pe 21 Ian 2009, 11:34
Are ceva legatura, dar nu complet... Cand cumparati Champignon de la magazin, trebuie sa stiti ca dupa o perioada de cateva zile de pastrare (chiar in conditii perfecte) devin toxice. Devin toxice si daca sunt atacate de paraziti (viermi).
Bogdan
-

bogdanm
- Veteran
-
- Mesaje: 1493
- Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
- Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges
-
de ogre71 pe 09 Mai 2009, 19:31
bogdanm scrie:Are ceva legatura, dar nu complet... Cand cumparati Champignon de la magazin, trebuie sa stiti ca dupa o perioada de cateva zile de pastrare (chiar in conditii perfecte) devin toxice. Devin toxice si daca sunt atacate de paraziti (viermi).
Bogdan
Chiar acum cateva zile am vazut la megaimage de la puisor ciuperci champignon si eram gata gata sa iau - dar am verificat data (am prostul obicei) si am vazut ca erau expirate - deci se pare ca am fost inspirat ca nu le-am luat. Erau ambalate in caserole de polistiren, acoperite cu celofan (folie) si erau pastrate la rece. si aratau foarte bine - insa faptul ca erau expirate...m-a facut sa pun inapoi produsul. Oare exista si o explicatie de ce champignon devin toxice dupa cateva zile de pastrare chiar in conditii perfecte ? (ceva gen "in contact cu aerul se oxideaza ceva" pe acolo... ?) - Mersi
-
ogre71
-
- Mesaje: 5
- Membru din: 08 Mai 2009, 15:49
de bogdanm pe 09 Mai 2009, 21:51
In interiorul unei ciuperci, oricat de bine pastrate la frig, la UV, etc, au loc procese de degradare. In urma acestor procese apar niste toxine similare cu cele din carnea in putrefactie. "Scapa" de degradare ciupercile conservate sub orice forma (uscate, conservate la cutie, la borcan, etc).
-

bogdanm
- Veteran
-
- Mesaje: 1493
- Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
- Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges
-
de testokick pe 05 Iun 2009, 14:45
Nu stiu daca am voie sa pun link-uri direct aici, dar ma risc. Am gasit o adresa hoinarind pe internet...in romana. http://www.ciupercar.ro/
Never say never
-

testokick
- Membru important
-
- Mesaje: 195
- Membru din: 05 Mai 2008, 08:08
- Locaţie: Bucuresti
-
de bogdanm pe 09 Iun 2009, 00:38
testokick scrie:Nu stiu daca am voie sa pun link-uri direct aici, dar ma risc. Am gasit o adresa hoinarind pe internet...in romana. http://www.ciupercar.ro/
Pune mon cher ce link-uri vrei. Da asta de mai sus zice ca "Adress not found".
-

bogdanm
- Veteran
-
- Mesaje: 1493
- Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
- Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges
-
de newuser pe 09 Iun 2009, 08:47
bogdanm scrie:testokick scrie:Nu stiu daca am voie sa pun link-uri direct aici, dar ma risc. Am gasit o adresa hoinarind pe internet...in romana. http://www.ciupercar.ro/
Pune mon cher ce link-uri vrei. Da asta de mai sus zice ca "Adress not found".
Merge si e chiar interesant, atat cat este gata ca vad ca se lucreaza la mai toate sectiunile
wild wild...est
-
newuser
- Veteran
-
- Mesaje: 450
- Membru din: 27 Iun 2008, 15:40
- Locaţie: Romania
de Sly_Fox pe 16 Iul 2009, 21:57
In ultima vreme din cauza unor factori necunoscuti ( probabil schimbarea climatica , poluarea atmosferei) chiar si unele speciile de ciuperci comestibile din mediul salbatic au devenit periculoase pentru consum. Se pare ca au intervenit niste schimbari in compozitia chimica a ciupercilor. Am vazut un reportaj in care un biolog explica ca, faptul se datoreaza incrucisarilor anormale intre diferite ciuperci comestibile si unele otravitoare. Oricum, nu se stie niciodata ce terorist punem in cratita. Mai bine plecam de acasa cu ciuperci conservate cumparate de la magazin, macar suntem siguri ca nu incepe sa ne doara capul si sa facem spume la gura 
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Mesaje: 5818
- Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
Înapoi la Survival camp
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
|
|