Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.
La ce-ti ajuta? Practica e sfanta si nu-i nici grea: reglezi la fix la 100, tragi la 200 si vezi cat cade, aduci la fix la 200 m si tragi din nou la 100 sa vezi sageata maxima. Mai bagi 2 focuri si la 250 m sa vezi cat pica avand arma reglata la 200 si pana unde te-ai putea intinde. Cu putina straduinta, in max. o cutie de cartuse ai terminat si nu e simulare ci realitate si obtii date pe care poti sa te bazezi.
Nu pricep nicicum care ar fi legatura practica intre caderea proiectilului si distanta intre axa optica si axa tevii cum ar reiesi de aici
" La 200 m, elevatia ar trebui sa fie de -42 mm, deci mai putin decat jumatatea distantei dintre axul tzevii si linia de ochire..."
Oricum ar fi, e mult mai avantajos sa ai arma reglata la fix la 200 m pentru o sageata "x" decat sa o ai la 100 m la fix pentru o cadere exact "2x" .
violiv scrie:Nu pricep nicicum care ar fi legatura practica intre caderea proiectilului si distanta intre axa optica si axa tevii cum ar reiesi de aici
" La 200 m, elevatia ar trebui sa fie de -42 mm, deci mai putin decat jumatatea distantei dintre axul tzevii si linia de ochire..."
Nu e o legatura ...practica, e mai mult un reper in mintea mea... vream sa scot in evidenta ca paralelismul imaginar intre axa optica si axa tzevii face ca, la 200 m, elevatia sa fie de -42 mm. Abia pe la 235 m, traiectoria glontului coboara intr-atat incat atinge linia de pe care a plecat (axa tzevii, sau mai degraba axa gurii de foc, ca tzeava e inclinata). Si mai exact, la cca 235 m, glontul coboara pe parabola tot atat cat a si urcat (pana pe la 115 m). Daca am verificat personal si stiu ca lucrurile stau astfel, asta e un reper important pentru mine.
Daca reglez punct ochit-punct lovit la 200 m, inaltimea de 98 mm a prinderii imi da o "volta" mai pronuntata, glontul se ridica inca 3 cm si ceva peste linia de ochire, ceea ce imi da batai de cap inutile (cu un astfel de reglaj, daca trag de pilda la vanat mic la distante de sub 20 m, am toate sansele sa execut o puscatura rea sau chiar o ratare de zile mari). Regland la 100 m, toate calculele si ipotezele de tir pe care mi le fac pleaca de la ideea ca glontul nu urca mai sus de linia de ochire (decat 4 mm, repet, nesemnificativ).
Pe scurt: mi se pare mai util sa stiu ca la 200 m am o cadere de -42 mm, ca intre 99 m si 160 m urcarea si apoi coborarea glontului ajunge la un "total" de sub un cm (zeci de metri traiectoria fiind aproape plana), si ca de la 0 pana pe la 60-70 m pot ochi cu varful Dragunov-ului (aflat, cum spuneam in alta postare, ceva mai jos de red dot).
Mercik, toate bune!
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Azi am reglat Kobra si nu mi s-a mai miscat nici o iota, asa impinsa in fatza la maxim, cum am strans-o
Am tras (cam degeaba) o cutie de Barnaul HP de 62 grains... imprastie ca stropitoarea, intr-un patrat cu latura de cca 5, poate chiar 6 cm Nu voi mai trage cu Barnaul, am vrut sa vad cum sunt si m-am convins: ieftine, dar proaste. Ultimul cartus tras mi s-a mai blocat si in camera si am putut sa-l scot abia acasa, cu vergeaua.
In schimb, cu S&B, mixta cu Kobra pe ea bate clar sub un MOA si inca multisor Cu reglajul ultim, am tras o serie de 3, iar cele 3 lovituri formeaza un triunghi dreptunghic avand ca baza ipotenuza si cateta din dreapta doar cu 4-5 mm mai mica decat cea din stanga (asa cum se vede triunghiul privind la tzinta). Lungimea ipotenuzei e de cca 18 mm. Lovitura de sus, cea din varful unghiului drept, e la cca 7 mm de ipotenuza...
Cum vi se pare, e binisor nu? Avand in vedere ca la 100 m tzinta abia se vede (fara aparat optic de marire) am venit acasa multzumit... Maine pun si poza tzintei (ca un facut, din doua cabluri de date, n-am niciunul acasa ) si va fac si o surpriza placuta-placuta, cu un vanat nobil pe care l-am filmat de la mai putin de 10 m!!!
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Poza tintei in care am tras de la 100 m, din pacate intr-o zi foooarte insorita, in camp deschis, ceea ce a necesitat o luminozitate a reticulului dincolo de jumatatea plajei de reglaj, deci si un "red dot" mai mare. Seria de 5 focuri si cele doua lovituri separate, sunt cu Barnaul H.P. Seria de 3 e cu S&B SP:
E "albastruie" si in realitate. Asa e facuta sticla, probabil pentru marirea contrastelor in (semi-)intuneric sau pe ceatza. Insa, in realitate, nu se vede prin Kobra cum apare in poza, adica asa in "albastru".
La inaltimea aia a mirei, proiectilul abea intersecteaza prima data linia de ochire la 100 m pentru a fi aproape tangent la ea inca multi metri (sageata = 6 mm) si a o reintalni iar spre 155 m. Daca ridic cu 3 mm (cam atat am zis eu ca ar fi diferenta intre punct si v), atunci ar fi pe la 70 m prima intersectie si la ~225 m a doua, adica aici daca tragi proiectilul se duce la fix iar traiectoria ar avea o sageata de 48 mm la 150 m insa imi este imposibil sa apreciez exact iar marja ar putea fi de inca 100 m la distanta si inca multi cm deasupra punctului ochit la 100 m. Referitor la intrebarea ta, data fiind pozitia aceasta neobisnuita a liniei de mira si razanta calibrului, poti trage de la 0 la 150 m pe punct chiar si intr-un gugustiuc ochind la fix pe punct. Dar fiind faptul ca traiectoria proiectilului intersecteaza si mai devreme linia de mira, pana la 75 m poti trage si pe "v" in aceeasi masura apoi proiectilul incepe sa urce mult.
Am percepit, Vio, mercik. Cu glontzul o sa trag o vreme doar pe "dot", iar cand se va deschide sezonul la zburatoare de balta apoi la iepuri si fazani o sa incerc si "T"-ul la zbor si la fuga, cu alice, desigur Cand o sa am ceva timp si spatiu o sa incerc, totusi, sa trag la distantze mici si mari si cu "V"ul ...atat cu cel singur, cat si cu cel de sub "dot", sa vad pe viu ce iese. Ambele varfuri de "V" localizeaza acelasi punct ochit si se pare ca tot acolo vizeaza si intersectia liniilor imaginare ale "T"-ului). Din moment ce cu "V"-ul se poate trage mai degraba la distanze mari, e foarte probabil sa nu-l folosesc mai deloc, pentru ca mi se pare mult mai facil sa ochesc cu "dot"-ul. Sper sa ajung odata si-odata la performanza sa apreciez din ochi pozitionarea punctului cu cativa cm peste locul in care vreau sa mearga glontzul (asta pentru distantze in jur de 200 m, nu mult peste). La 22 l.r. devenisem artist in asta , chiar pentru distantze de cca 150 m, poate si putzin peste.
P.S.: aseara mi-am luat in sfarsit baterie de rezerva; n-am gasit chiar "chinezisma" cu care dotasera rusii Kobra, am luat o Varta made in Japan, tot de 3 voltzi, cu doar 5/10 mm mai mica decat "originalul" (in "inaltime", diametrul e acelasi). Am probat-o si totul e ok, apoi mi-am pus-o in cartusiera, bine izolata. Am constatat, prin comparatie, cu aceasta ocazie, ca prima baterie nu s-a slabit deloc in cele doua luni in care am tot exersat, la rece si la cald, tirul pe holo, uneori ore in sir... toate bune!
violiv scrie:...In plus, ii poate face un sistem anti-recul foarte eficient, un simplu "stift" care sa proemine spre arma din mijlocul bazei, pret de vreo 2-3 mm si care sa se imbuce perfect intr-o gaurica pereche data vertical in sina armei. Un mare avantaj al acestei chestii este ca-ti va garanta pastrarea tarajului dupa demontari repetate cu o toleranta infima, sub limita prciziei armei. Un astfel de sistem foloseste Tikka si s-a dovedit foarte eficient. Spor la treaba!
De cat sa fie "stiftul", in diametru?
3 - 3,5 - 4 mm sunt suficienti Te orientezi la fata locului in functie de locul pe care-l ai la dispozitie. Daca alegi un burghiu "frumos" si dai gaurile finut si cu atentie, poti folosi o bucatica de lungime corespunzatoare din coada burghiului pe post de stift...intra la fix si e material bun.
Asa am si facut ...mi-a iesit o lucrare de parca ar fi fost facuta de cei de la Tikka. M-am chinuit tare de tot sa gauresc suportul, am rupt trei burghie (proaste, e drept, din seturi de pe piata), unul ramanandu-mi in gaura exact la una dintre iesiri (suportul meu de holo are o degajare de usurare, chiar in calea gaurii verticale pe care am dat-o). Pt ca era sambata seara si n-aveam de unde mai lua burghiu, am sunat un prieten care a venit cu rezervele lui. Am reusit, lucrand cu mare atentie, sa gauresc complet suportul si sa intru 3 mm in sina armei, din aceeasi prindere, pe pozitia finala. Stift am facut dintr-un cotor al unui burghiu rupt, de 3 mm in diametru. In partea dinspre holo a stiftului (cea opusa sinei) am pus o lamela elastica, subtire si incovoiata, care tine cotorul burghiului impins la "fest", dar ii da voie sa se retraga cel putin 2-3mm, cand slabesc prinderea si scot holosightul de pe sina. La montare, suportul imi culieseaza pe sina pana se aude un tacanit, atunci eu stiind sigur ca stiftul a intrat la locul lui. Pot monta si demonta, astfel, scula si noaptea ori cu ochii inchisi. Nu's daca isi va tine reglajul ...zici ca da? Dupa ce am facut lucrarea de care-s tare multumit au inceput gandurile negre, ca stiftul o fi prea subtire, etc. Nu cred ca el va iesi in locasul lui, pt ca lamela il tina apasat, apoi pt ca am dat gaura o idee oblica (probabil 0,5 grade inclinatie) inspre patul armei. Forma suportului imi permite sa verific daca stiftul e mereu la locul lui, ca nu poate sari de acolo nici daca s-ar deplasa lamela (n-are unde se duce). ..
La Tikka are cam 3,5-4 mm si se agata intr-o degajare de 1 mm adancime in culata, chiar si la calibrele cele mai mari....cred ca la 223 tine ce-ai facut. Nu trebe mult pentru recoil-lug.
Mercik, inclusiv de vestea buna. Am facut aceasta mica imbunatatire a prinderii holosightului mai mult pentru pacea mea sufleteasca, dar si pentru a putea utiliza suruburile ca prezoane pe care sa pun piulite fluture. Adica am preferat ca in loc sa strang partea mobila a prinderii montand suruburile dinspre ea, sa le pun invers, iar strangerea sa se faca nu rotind surubul in filetul de pe prinderea fixa a holosightului, ci rotind doar piulita fluture pe surubul strans in holo. Si eu cred ca diametrul stiftului ar fi suficient, mai ales daca ma gandesc ca el nu e decat un auxiliar pentru ghidare si o oarece siguranta, prinderea e impinsa oricum in fata pana se opreste in "pierderea" cozii de randunica. Piulitele fluture le-am strans cat am putut de tare, numai cu mana. Nimic nu ma opreste sa le verific cand si cand daca nu au tendinte de slabire (am fost surprins sa vad ca suruburile stranse anul trecut s-au slabit putin, ceva mai mult cel din spate - o spira si ceva). Daca, sa zic, stiftul se va rupe (poate la vreun foc cu proiectil unic tras din lisa de 12/76?), pot largi gaura la 4 sau chiar 5 mm si pot pune alt stift potrivit, in doi timpi si trei miscari. In week-end-ul asta fac si proba, ca mai e putin si mergem dupa urati!
La demontari/montari repetate, daca respect ordinea in care strang, adica intai culisez holo pe sina pana stiftul intra fest in locasul lui, apoi strang in fata (presand putin scula sa se aseze bine pe coada stearsa inainte bine de eventuale impuritati) si pe urma strang spatele tarajul se pastreaza? La Tikka, pe prinderile cu astfel de stift, se mentine reglajul?
In general, la orice prindere la care pozitia fata de sina poate fi mentinuta aceeasi si strangerea sa se faca cu aceeasi forta punctul de impact se pastreaza intr-o marja de 1-3 cm. O diferenta mica la strangerea unui surub - o jumate de spira doar - muta punctul de impact cu 3-4 cm. Pentru Tikka si Sako exista alt fel de monturi rapide....n-am incercat sa demontez luneta sa vad daca ramane tot acolo ca niciunul din proprietari n-avea de gand sa aiba o montura detasabila.