Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 31 Oct 2025, 09:34

Munitie diferita fata de cea cu care am reglat carabina

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Munitie diferita fata de cea cu care am reglat carabina

Mesajde Soim pe 14 Mai 2025, 13:17

Buna ziua ! De cand m am inscris pe acest forum mai mult citesc decat postez deoarece experienta mea in acest domeniu este aproape zero. Chiar daca m am prezentat anterior tinand cont ca era vb de alta postare revin asupra prezentarii. Andrei ma numesc si in urma achizitiei carabinei si a reglajelor lunetei vreau sa inteleg cat de mult ar afecta balistica daca in loc de munitia pe care am ales sa o folosesc as folosi o munitie de un gramaj mai mic sau mai mare . Luneta am reglat o cu Sako Superhammerhead 11.7 g (30-06 ) .
Adresez aceasta intrebare in ideea in care se poate intampla o data din graba (ipotetic vorbind) sa uit munitia acasa sau sa nu gasesc la armurier munitia pe care am ales o pentru reglaje . Mentionez ca am cautat daca s a discutat despre acest subiect si nu am gasit nimic . Daca totusi exista undeva va rog sa mi atrageti atentia si sa ma redirectionati catre postarea respectiva !
Multumesc si va asigur ca voi citi cu mare interes toate raspunsurile primite ! :ympeace:
Soim

Re: Munitie diferita fata de cea cu care am reglat carabina

Mesajde violiv pe 14 Mai 2025, 22:05

Sa fie intr-un ceas bun!

Depinde de multe-multe, nu numai de gramaj - producator, sarja, gramaj-viteza proiectil si spiridusi!

Treaba sta cam asa: capsa aprinde pulberea, gazele incep sa expansioneze cu viteza mare dupa o mini-explozie care creeaza o unda de soc ce se propaga in toate partile, normal ca si in lungul tevii, sub forma de valuri succesive, cu viteza si frecventa diferite functie de tipul capsei, pulberii, gramajului proiectilului, a componentei camasii acestuia si cum freaca pe teava, bla-bla-bla. Cert este ca odata ce glontul se misca incepe si miscarea de recul dar si o fina vibratie a tevii. Glontul paraseste teava intr-un anume moment al acestei vibratii. Ca sa ajunga toate in punctul ochit, acolo unde ai reglat luneta, trebuie sa plece din teava in acelasi moment. La gura tevii, 5-10 sutimi de mm diferenta de pozitie se traduc in 1-2-3-5 cm diferenta de asezare pe tinta.

Aminteam mai sus de compozitia camasii. Urme fine din ea raman pe teava si modifica frecarea. Uzual trebuie 2-3 focuri dintr-o munitie noua ca sa intre in regim constant. Daca noul glont are camasa semnificativ diferita de precedentul nu esti sigur unde ajunge nici primul, nici al doilea din focurile trase.

Cat de mult difera pozitia pe tinta?
Cea mai mare diferenta masurata de mine intre tipuri diferite de munitie la o arma a fost 35 cm!!! Uzual e mai putin dar s-a intamplat recent ca o firma sa schimbe incarcatura cartuselor si noile sa mearga la 10-15 diferenta pe tinta de vechile cartuse ale aceleiasi firme cu acelasi proiectil.

Vorbim la 100 m. Daca esti in goana la mistret si tragi la gura tevii e mica-mica diferenta. Daca tragi la vulpe la 150 m ratezi cu alta munitie.

Daca ai rabdare si noroc poti gasi 2-3 feluri de cartuse care sa traga fix in acelasi loc sau cu diferente minime, in limita grupajului armei si fara sa fie necesare mai multe focuri pentru acomodarea tevii. Insa trebuie sa incerci in poligon.

Recent am fost in poligon, arma de precizie, tras pentru precizie. Am folosit un fel de munitie, cu care arma tragea grupaje de 1-1,5 cm. Am schimbat munitia cu una complet diferita si primul glont s-a dus la 10 cm distanta pe oblic, urmatorul la 7 cm apoi s-au stabilizat. Cand am revenit la prima munitie, primul foc s-a dus la vreo 6 cm apoi s-au stabilizat. Pentru vanatoare poate nu conta cine stie ce dar pe hartie s-a vazut imediat diferenta.

Multi dintre noi am incercat de-a lungul timpului mai multe feluri de munitie, am pastrat tintele pe care am notat munitiile si diferentele ca sa stim sa corectam din turete in caz ca schimbam.

Nu poti afla ce zice arma ta decat daca tragi!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde yoghi pe 15 Mai 2025, 00:30

Multi intreaba acelasi lucru din cei care vin la reglaj.

Pe scur ar fi asa.
Daca tragi cu marca X varf Y si gramaj 10g
La aceeasi marca si varf cu gramaj 12g focul (lovitura)coboara doua trei degete
La aceeasi marca si varf cu gramaj de 8g focul urca doua trei degete
daca schimbi oricare din cele doua X sau Y focul se poate duce oriunde dar ramane totusi intro suprafata de 15/15cm la 100m

Ps. Am un nene care la doua trei luni vine dupa ""ramasite"" de 308 si 3006. Ca sunt doua de o marca 4 de alta marca ,nu conteaza
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde yoghi pe 15 Mai 2025, 00:34

Ps

Exista si sansa sa tragi de exemplu cu Sako de 12g varf de plastic si ai o diferenta de 1,2 cm cu Winchester de 11g tot cu varf plastic.

Coicidente sunt rare dar exista
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde violiv pe 15 Mai 2025, 07:24

Nu e o regula batuta in cuie ca un varf mai usor se duce mai sus. Am avut o arma care tragea cel mai sus pe tinta Sako de 14,3 g, aproape la un loc cu varful de 9,7 iar cel de 11,7 era mai jos 8-10 cm.

Apropo de noroc
- aproape intotdeauna exista imperecheri de cartuse care merg in acelasi loc sau foarte-foarte aproape si fara sa fie nevoie de focuri de trecere. Doar sa ai rabdare sa le cauti.
- si tot de noroc, am un prieten care are o Steyr SBS in 30-06. Pana acum am incercat 14 feluri de munitie, cam tot ce ne-a picat in mana ca firma, proiectil, gramaj. Niciunul din cartusele incercate nu a iesit dintr-un cerc de 5 cm centrat pe punctul ochit, cu multe din ele practic suprapuse si niciunul nu a scos grupaje mai mari de 5 cm, cu multe in limita 2-3 cm sau chiar mai jos. Cu noul Norma BondStrike ramane constant la 1-1,5 cm, spre disperarea blaseristilor ... ca din Blaser nu merge neam cartusul asta.
Efectiv pleaca la vanatoare cu 10 cartuse din 2-3 feluri diferite. Nu stiu cum au reusit sa faca teava aia, n-am gasit nicio explicatie dar parca e vrajita.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Soim pe 15 Mai 2025, 08:55

Multumesc pentru raspunsuri, rabdare, informare si pentru timpul dedicat ! Voi tine cont de sfaturi si bineinteles ca fiecare iesire in poligon si fiecare glont tras isi va zice cuvantul ! Cu siguranta si fiecare iesire in teren va avea roul si lectia ei !!!
Soim

Mesajde Adrian_Dumitru pe 15 Mai 2025, 16:23

Salutare. Pe vremuri, când aveam Steyer in 30-06, erau la Arrow cutii de munitie de la RWS numite test pack, cu câte 5 vârfuri din 4 feluri de munitie. Parcă de la 9,7 sau 10,7 la 13 grame. De-a naibii că toate cele 4 feluri grupau din arma mea în același MOA. E recomandat să testezi în poligon, pe hârtie, diferitele loturi de muniție, pentru că e posibil să ai împrăștiere nu doar pe verticală de câțiva CM, ci și pe orizontală. La mistreț de aproape și în fugă poate nu contează, dar la căprior, vulpe sau alt vânat mic da.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!