Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 09 Feb 2026, 00:39

Dezavantaje/avantaje 89mm

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Dezavantaje/avantaje 89mm

Mesajde BrH^ pe 05 Feb 2026, 21:48

Salutare tuturor,

Sunt la inceput de drum cu armele semiautomate si as avea nevoie de un sfat de la cei mai experimentati.
Ma uit de ceva timp la Winchester SX4 si sunt putin nehotarat in privinta camerei cartusului:
12/76 vs 12/89.
O sa vanez in principal iepure, fazan, rata si gasca, atat la panda cat si la goana. Nu stiu daca o sa trag foarte des cu incarcaturi extreme, dar vreau o arma fiabila si potrivita pentru vanatoare reala, nu doar „pe hartie”.
Un motiv pentru care iau in calcul varianta 12/89 este si faptul ca vine disponibila in camuflaj, lucru care pentru mine conteaza la vanatoarea la pasari. Din ce am vazut, varianta 12/76 nu este disponibila in camuflaj, cel putin nu pe piata de la noi.
Pe de o parte, 12/76 pare echilibrat si suficient pentru majoritatea situatiilor. Pe de alta parte, 12/89 ofera flexibilitate in plus, dar nu stiu cat de utila este in practica si daca vine cu dezavantaje reale (functionare cu cartuse usoare).
As aprecia mult opiniile celor care au tras sau vaneaza cu ambele variante dar in special cu 89mm.
– ce ati alege azi si de ce?
– exista diferente reale in utilizare, sau mai mult in teorie?

Multumesc anticipat si numai bine!
BrH^

Re: Dezavantaje/avantaje 89mm

Mesajde DanCo pe 05 Feb 2026, 22:11

În primul rand ca ai inceput cu stângul. Aici pe aceasta platforma avem obiceiul sa ne cunoaștem înainte de a aprofunda relația. Treci pe la prezentare in categoria "Jurnal de forumist" si spune câteva cuvinte despre tine sa știm cine ești si apoi o sa beneficiezi de mult mai multa amabilitate. Mare diferență nu este între o camera a cartusului de 89 si si 76 nu prea este pentru ca tot cu cartuse de 76 o sa tragi. In Romania nu gasesti munitie încărcată magnum (89) decât pur întâmplător. Asa ca mai mare nu strica doar ca să fie acolo dar nu te prea ajuta.
DanCo
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde pipabh pe 05 Feb 2026, 22:42

Salut, ai inceput cu stangul dupa cum spunea un coleg mai sus!
Am avut si Sx3 si SX4 cu 12/89 ambele! Nu vad de ce sa nu ai 89 daca exista oferta!
Am tras si cu 56 g/76mm ......2 cartuse din 5 cate am luat si am spus ca nu voi mai trage asa ceva niciodata!
De 89 am vazut ceva de la BP de 63 g dar...
Daca ar fi sa mai cumpar o semi as lua tot SX4 , mie mi-a placut foarte tare , nu am avut ce sa-i bag de vina. De la cartuse de 24 g pana la 56 fara probleme, de la -15 la + 40.
pipabh
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 06 Feb 2026, 00:31

Salutare și bun venit.
1) Oricare armă de vânătoare este potrivită pentru vânătoare „reală”. Nu se fac arme doar pe „hârtie”. Cu o lisă în calibrul 20, cu încărcături cu mult sub cele specifice muniției în varianta 12/89, poți vâna fără probleme toate speciile enumerate de către tine. Cu muniție 12/70, standard, clasică, ori cum vrei să îi spui, deja ești „supradotat”.
2) Eu am urmărit la vânătoare păsările în special, și doar secundar alt tip de vânat. Sunt păsărar, cum se spune în tagma vânătorilor. Nu am avut niciodată nevoie de o armă în camuflaj. Camuflajul la arme este o găselniță, o chestie de marketing. Filmulețe promovate pe bani mulți, vânători camuflați mai ceva ca Predatorul și, bineînțeles, arme în culori de camuflaj. Cum să nu atragă, cum să nu se vândă? Real, poți vâna foarte bine și fără arme camuflate.
3) Muniție în 12/89 în România găsești mai rar. Trebuie cumpărat și făcut stoc. Pe comandă cel mai probabil. Lovește ca un bivol. Cu jachetă groasă de iarnă mi-a învinețit umărul. Zgomotul este foarte mare. Fără căști riști să te capeți cu migrene.
4) Cu toate dezavantajele de mai sus, o armă în varianta 12/89 reprezintă o alegere de luat în seamă, deoarece nu este musai să tragi cu muniție 12/89. SX4 este cunoscută ca fiabilă, capabilă să lucreze la încărcături standard, magnum și supermagnum. De ce în varianta 12/89? Pentru că este posibilă o schimbare a legislației. Se vorbește de ceva ani despre introducerea obligatorie a muniției fără plumb. Iar un cartuș 12/89 cu muniție din oțel se apropie de eficacitatea unui cartuș 12/70 încărcat la gramajul maxim al gamei. În plus mai toate țevile 12/89 vin cu marcajul pentru muniție fără plumb, de la oțel la bismut. În timp ce țevile 12/70 nu au toate marcajele corespunzătoare (celebra floare de crin). Nici măcar toate țevile de 12/76 nu au marcajul.
5) Este posibil ca în varianta 12/89 să găsești arma cu țeavă de 71. Iar în varianta 12/76 să găsești armă cu țeavă de 76. Am văzut de multe ori astfel de situație. Ori la baltă, la păsări, eu unul aș vrea țeavă de 76 la 12/89, dacă tot utilizez un cartuș de acest fel. Măcar deranjul făcut de zgomot este diminuat un pic.
6) Diferențe reale sau teoretice. Real vei trage cu cartușe de 12/70. După ce vei încerca 12/89 vei trece ultra rapid la 12/76. Apoi vei trece la 12/70. Este patentată treaba. Toți care au suferit de supermagnumită și magnumită s-au tratat și au revenit la standard. 12/89 îl folosesc americanii la curcani sălbatici. Dau un foc, două, apoi pleacă acasă. Ca să detuni la rațe, ajungi prima dată la ortoped, apoi la ORL-ist. Nu este distractiv deloc nici măcar cu 12/76.
7) Pentru confortul tău psihic, pentru satisfacția că ai luat cea mai cea și care, totodată, ți-a plăcut, cumpără un SX4 în varianta 12/89. Apoi trage cu toate tipurile de cartușe. 99% vei găsi o muniție rapidă în 12/70, cu vreo 36 de grame de alică, cu care o să dai jos rațe, gâște, fazani, iepuri etc.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde BrH^ pe 06 Feb 2026, 12:25

DanCo scrie:În primul rand ca ai inceput cu stângul. Aici pe aceasta platforma avem obiceiul sa ne cunoaștem înainte de a aprofunda relația. Treci pe la prezentare in categoria "Jurnal de forumist" si spune câteva cuvinte despre tine sa știm cine ești si apoi o sa beneficiezi de mult mai multa amabilitate. Mare diferență nu este între o camera a cartusului de 89 si si 76 nu prea este pentru ca tot cu cartuse de 76 o sa tragi. In Romania nu gasesti munitie încărcată magnum (89) decât pur întâmplător. Asa ca mai mare nu strica doar ca să fie acolo dar nu te prea ajuta.

pipabh scrie:Salut, ai inceput cu stangul dupa cum spunea un coleg mai sus!
Am avut si Sx3 si SX4 cu 12/89 ambele! Nu vad de ce sa nu ai 89 daca exista oferta!
Am tras si cu 56 g/76mm ......2 cartuse din 5 cate am luat si am spus ca nu voi mai trage asa ceva niciodata!
De 89 am vazut ceva de la BP de 63 g dar...
Daca ar fi sa mai cumpar o semi as lua tot SX4 , mie mi-a placut foarte tare , nu am avut ce sa-i bag de vina. De la cartuse de 24 g pana la 56 fara probleme, de la -15 la + 40.

Aveti dreptate, imi cer scuze pentru asta.
Nu a fost intentia mea sa sar peste pasul de prezentare, pur si simplu nu eram familiarizat cu obiceiurile forumului.
O sa trec si pe la sectiunea „Jurnal de forumist” sa ma prezint, asa cum este corect.

Multumesc pentru observatie si pentru raspunsurile oferite pana acum, le apreciez.
BrH^

Mesajde BrH^ pe 06 Feb 2026, 12:34

Sly_Fox scrie:5) Este posibil ca în varianta 12/89 să găsești arma cu țeavă de 71. Iar în varianta 12/76 să găsești armă cu țeavă de 76. Am văzut de multe ori astfel de situație. Ori la baltă, la păsări, eu unul aș vrea țeavă de 76 la 12/89, dacă tot utilizez un cartuș de acest fel. Măcar deranjul făcut de zgomot este diminuat un pic.

Va multumesc mult pentru raspunsul foarte detaliat si pentru explicatiile oferite.
Referitor la arma, am vazut ca este disponibila si in varianta 12/89 cu teava de 76 cm. Daca aveti posibilitatea sa imi impartasiti cateva pareri legate de lungimea tevii in aceasta configuratie, mi-ar fi de mare ajutor.
Las mai jos linkul catre arma in speta.
https://www.arw.ro/arme-semiautomate/winchester-guns/50483-sx4-waterfowl-camo-mosgh-12-89-76-inv-plus/
BrH^

Mesajde Sly_Fox pe 06 Feb 2026, 13:44

Lungimea țevii la vânătoare în câmp, la iepuri, ori la baltă, la rațe și gâște, contează într-o oarecare măsură. Se va trage la distanțe mai mari. O țeavă de 76 va fi de recomandat deoarece linia de miră va fi mai lungă, iar ochirea ceva mai precisă, având în vedere distanțele mai mari. Dacă la pădure, unde se trage în scurt (rapid și instinctiv), de exemplu la vânătoarea de sitari, este recomandată o țeavă scurtă, eventual cu șină de 9x9, la baltă și la câmp este recomandată o țeavă mai lungă, cu șină 6x6. Ochirea se va face cu grijă, urmărind vânatul care aleargă sau zboară la distanțe considerate la limită, iar țeava lungă ajută la ochit. Mulți vânători începători cred că țeava mai lungă ajută alicele să ajungă mai departe. Cu pulberile și burele moderne această concepție nu mai este valabilă. Pulberile moderne din muniția 12/70 ard deja complet după ce au parcurs aproximativ 50 cm de țeavă, iar la muniția12/76 după vreo 55-60 cm de țeavă (plus/minus câțiva centimetri). Ce este în plus la lungime ajută aproape exclusiv la ochire, eventual echilibrul armei, în funcție de materialele utilizate pentru fabricarea armei în ansamblu.
Configurația din link-ul pus de tine mi se pare cea mai potrivită pentru ceea ce dorești tu la SX4. Cu o excepție, fazanul. Ai spus și de fazan. Această armă este foarte bună la iepure, rață și gâscă, dar nu este cea mai bună opțiune la fazan. Dar te poți obișnui cu timpul, poți face un compromis, nu este problemă. Ori îți comperi altă armă pentru vânătoarea la păsări, metoda la picior, cu câinele de aret, eventual o basculantă ușoară cu țevi de 66 sau 71.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Sly_Fox pe 06 Feb 2026, 13:55

Uite una care, mie unul, îmi place mai mult. Nu sunt fan semi-automate, ci îmi plac clasicele basculante, juxtapuse și suprapuse. Dar în materie de semi cu cameră de 89 și țeavă de 76, aș alege pe cea din link-ul de mai jos.

https://www.arw.ro/arme-semiautomate/be ... 9-76-msoc/
Sly_Fox
Veteran

Mesajde yoghi pe 07 Feb 2026, 03:12

Eu zic asa.
Cu 12/89 tragi la gaste si iepuri pe camp. Atat.Nu la rate ca nu esti in Canada si nici la curcani nu ajungi.

Mergi la un poligon care are ""89"" si trage acolo 3focuri unul dupa altul. Si...ne Mai auzim.

Ps. In viata reala ,un vanator real, trage cu 12/70 de 36g.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Ghinda pe 07 Feb 2026, 08:37

Uită de 89. Dar, nu strică să o ai. Doamne ferește, rămâi fără muniție la o vânătoare și colegi care te pot împrumuta doar cu magnumuri. Te feliciți pentru 89.
Este o teorie. Acxum toate armele au camera de 76, mai mult decât suficient. Te potolești după o ședintă de tir cu magnum.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Dr.47 pe 07 Feb 2026, 11:35

76 intră în 89, invers nu. Cat despre încărcături mici, orice pușcărie de semiautomată făcută după 2020 o să tragă fără probleme și cartușe cu 30gr.
Nu trebuie neapărat să mergi pe varianta ‘safe’, probată de majoritatea vânătorilor români. Posibil să nu mai tragi cu cartușe de 89 după primele 5, dar știu și oameni cu Vinci sau alte jucării mișto, care se uită puțin strâmb ca nu au 89.
Ia-o pe aia camuflată pe steroizi.
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!