Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 13 Ian 2026, 16:19

pistolul Carpati 74

Categorie destinata pasionatilor de arme deosebite, de colectie

Moderator: liviur

pistolul Carpati 74

Mesajde CCM pe 21 Dec 2025, 17:26

Salutari!
In urma unei discutii avute cu amatori de jucarii de mana, am descoperit ca nu stim exact daca celebrul Carpati este copie de PP, PPK sau un fel de hibrid - asa ca intrebam pe cei care stiu! Vio? Azmodan?
Multumim!

Si btw, Craciun fericit tuturor forumistilor!
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Re: pistolul Carpati 74

Mesajde Azmodan pe 22 Dec 2025, 10:18

Azmodan
Membru important

Locaţie: Cluj

Mesajde Stefan_23 pe 22 Dec 2025, 12:11

Craciun binecuvantat tuturor!
Stefan_23
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 24 Dec 2025, 23:19

Spre rusinea mea, marturisesc ca nici nu am tras si nici nu am demontat vreun PP. In ciuda istoriei din spatele lui si in ciuda faptului ca a fost preferat de "007" mie nu mi-a placut niciodata.

In schimb am un Carpati in colectie si l-am facut bucatele pana la ultimul stift. Lasand la o parte calitatea foarte aproximativa a finisajelor, mie mi s-a parut o arma foarte moderna dintr-un anumit punct de vedere: cel al "sigurantelor" :)) Carpatiul are toate neamurile de sigurante la un loc. Cred ca daca ar fi vazut pe undeva si tragaci articulat, romanii de la Cugir i-ar fi pus si din acesta!
Are cocos! Care nu poate lovi percutorul decat daca tragatorul doreste cu toata fiinta lui asta...
Pentru ca are si o "piedica" ce serveste si la "dezarmare", adica prin actionarea pe "sigur" va cobora si cocosul daca acesta era tras/ridicat. Are si siguranta automata pe tragaci care nu lasa percutorul sa plece inainte pana nu este apasat complet tragaciul ... iar acesta are vreo 2,x kg si peste 5 mm cursa chiar si in SA. Cand pun alaturi TT-ul si ma uit ca asta nu are nicio "siguranta" cu atat mai mare mi se pare saltul facut de cei de la Cugir.
Insa trage chiar mai mult decat decent, mai degraba spre bine. Mai am pistol in 7,65 brow, mult mai galonat si mai frumos facut si trage cam la fel. Limita e mai degraba data de aparatele de ochire aproximative si linia de mira scurta. 25 m mi se par multi. 7-15 m sint mult mai accesibili ... si aici poti trimite o magazie intreaga in "capul" tintei piept. Nici munitia nu e cea mai stralucita, eu testand doar S&B.
Intre cele doua pomenite, prefer TT-ul oricand. Chiar am unul romanesc si mi se pare printre cele mai bine facute in blocul rasaritean. E bine lucrat, bine finisat si chiar trage bine. Iar diferenta intre cele 2 calibre e cam ca intre 7,62x39 si 30-06...
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Înapoi la Arme de colectie, deosebite, cu care ne mandrim