Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
9X19 VS 7.62X25Moderator: liviur
23 mesaje • Pagina 1 din 1
9X19 VS 7.62X25- De multe ori in trecut mi-am pus aceasta intrebare: Cit de bine te poate proteja o casca militara in fata unui glonte de pistol tras de la distanta de 25 metrii??? Testul urmator ofera niste raspunsuri ce ar putea sa va surprinda. Am folosit ca tinta 2 casti militare americane [fara "liner"-ul de la interior] de la inceputul anilor 1950, modelul folosit in razboiul din Korea. In prima casca s-a tras un incarcator plin de 8 cartuse de 9mm Parabellum [9X19] folosind un pistol nemtesc din WW2 modelul Walther P-38. Casca a fost lovita de toate cele 8 gloante de 9mm dar nici un glonte de 9mm nu a perforat-o. Fiecare glonte de 9mm a provocat infundarea castii la punctul de impact dar nimic altceva. --- In a doua casca s-a tras un incarcator plin de 8 cartuse de 7,62mm Tokarev [7.62X25] folosind un pistol rusesc fabricat imediat dupa 1945 modelul TT-33 [fabricat la arsenalul din Tula]. A doua casca a fost lovita de toate gloantele de 7,62mm si toate gloantele de 7,62mm au perforat casca americana de 2 ori [intrare si exit pe latura opusa]. --- Note: 1] Distanta de tragere in ambele cazuri a fost 25 metrii. 2] Glontul de 9mm tras din pistolul nemtesc Walther P-38 are Vo = 350 m/s. Glontul de 7,62mm tras din pistolul rusesc TT-33 are Vo = 415 m/s. 3] Cred ca de la distanta de 25 metrii castile respective ar fi putut sa ofere o protectie mai buna impotriva unor gloante de pistol cum ar fi: 7,65mm [.32], 6,35mm [.25] si 9mm scurt [.380]. Sint curios sa aflu opinia voastra. Orita 09/03/06
Din pacate , vanatorii nostri nu prea trag aceste cartuse nici la vanatoare, nici macar la lovitura de gratie,pentru ca pistoalele sunt cam banate la noi!
Oricum, te rog ceva:Decat sa gauresti castile alea, mai bine da-mi-le mie pentru colectie! ![]()
- M-a interesat sa fac testul respectiv din curiozitate. Fiecare dintre noi care a facut armata a avut un tucal asemanator pe cap care asa cum am vazut nu poate oferi o protectie excelenta. --- Este trist de aflat ca in Romania cetateanul de rind n-are dreptul sa aiba un pistol [sau revolver] pentru protectie personala sau pentru tir la tinta. Au fost importate aici in USA si pistoalele romanesti marca "Carpati" facute la Cugir, pistoale care folosesc cartusul de 7,65mm [.32 / 7.65X17] si 9mm Scurt [.380 / 9X17]. --- Cristi, castile respecive le-am luat de la talcioc cu 4 dolari amindoua. N-as fi folosit o casca nemteasca din WW2 care-i mult mai scumpa. N-am stiut ca te intereseaza castile militare, cele romanesti din WW2 sint foarte rare aici dar am una. Orita 09/03/06
Foarte interesant testul realizat de tine Orita.Ma cutremur la gandul ce protectie precara ofera aceste casti.Bine si eu stiam ca nu sant prea grozave dar nici in halul asta.Pai inseamna ca un glont militar 7,62x39 cel de AKM gaureste cel putin patru puse una langa alta
![]() Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
- Testul ca cele 2 casti americane l-am facut acum 8-9 ani in urma si nu le-am pastrat avind si asa destul "junk". Din nefericire n-am facut poze la ce a ramas din acese casti dar o gaura arata ca o gaura ... Intr-adevar o casca americana din WW2 [si modelele ulterioare] erau bune sa gatesti in ele si sa le folosesti la barbierit cu apa din ele. Multi soldati americani faceau asta. --- In armata a fost un incident, de fapt un accident nedorit de nimeni. Tragem la tinta silueta la distanta de 200 metrii cu AKM-ul folosind 6 cartuse [7.62X39] la foc automat. Era un poligon de tragere destul de primtiv cu un fel de sant mai adinc la 200m distanta de linia de tragere. In acel sant erau 6 soldati asezati pa fundul santului, direct pe pamint. Fiecare soldat tinea in mina o bucata de lemn lunga la care era fixata in citeva cuie tinta silueta [vopsita in verde] in care trageam noi de la 200 metrii. Cind tinta era lovita de un glont, soldatul ce o tinea avea datoria sa o culce la pamint pe directia de tragere. Nimeni nu a stiut cam s-a intimplat dar un glont de 7,62mm de la AKM a lovit razant casca unuia dintre soldati care a coborit tinta silueta ce o tinuse in ambele miini. Casca romaneasca a soldatului a fost plesnita si infundata destul de adinc dar glontul de 7.62mm n-a perforat-o din cauza unghiului cu care a venit. Soldatul respectiv a fost internat in spital [din cauza socului si contuziei] unde a ramas citeva saptamini. Daca glontul acela de AKM de 7,62mm ar fi lovit casca direct [la un unghi aprox. de 90 grade], glontul ar fi trecut prin casca ca prin brinza iar acel camarad din armata ar fi fost cu siguranta mort. --- Nici casca "Kevlar" nu poate oferi o protectie de 100%. Luptele din Irak dovedesc aceasa. Orita 09/05/06
De 100% cu siguranta ca nu mai ales daca se trage de aproape dar vreau sa-ti spun ca am discutat cu un producator de echipamente militare la o expozitie de tehnica militara (EXPOMIL se numea,la TIB) si spunea ca principala problema a unei casti din Kevlar, daca se trage de aproape ,este NU perforarea castii ci socul nemaipomenit la care este supusa coloana cervicala in momentul impactului.Asadar nu casca are probleme de rezistenta ci corpul omenesc.Si nu trebuie uitat si factorul greutate care creste exponential cu fiecare strat de kevlar.
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
- Ai perfecta dreptate in tot ce ai scris dar chiar si casca Kevlar poate fi distrusa provocind raniri grave celui care o poarta. Zilele trecute am vazut la TV o imagine din Irak, ceva mai deosebit. Era o casca Kevlar in mijlocul strazii, casca era taiata ca o cutie de conserve si minjita de singe. Era un fel de imagine simbol al soldatilor americani care sint raniti si mor azi in Irak. De asemenea recent a fost aratat la TV un scurt reportaj despre numarul ridicat de soldati americani raniti la cap [cu consecinte foarte neplacute] in luptele de strada din Irak. Multi dintre acesti soldati americani raniti la cap sint infirmi pe viata. Orita 09/07/06
Este extrem de regretabil dar trebuie sa acceptam ca fiind militar pe baza de contract (profesionist) iti asumi si riscurile meseriei.Ma gandesc la faza cu casca de Kevlar desfacuta ca o cutie de concerve in mijlocul strazii.....nu cumva se intampla ca la noi in Romania cand in urma unui accident vin cei de la seviciul descarcerare si fac bucati bucatele masina pt. a scoate victimele.Si atunci efectul vizual este cu atat mai devastator,poate asa este si in cazul de fata cu casca...poate a fost nevoie sa o taie deliberat pt a nu accentua gravitatea ranii.
- Regret ca unii dintre membrii de aici sint mai "sensibili" cu toate ca practica vinatoarea. Ar trebui mentionat ca unii vinatori [nu din Romania] folosesc o larga varietate de munitie la vinatoare, inclusiv cartusele 9X19 si 7.62X25. Exista pistoale si revolvere prevazute cu luneta care pot fi folosite si la vinatoare. La fel si cu cartusul "rimmed" de .22LR daca acesta nu-i folosit la vinatoare in Romania, este larg folosit aici in USA. Vorba romaneasca ce spune "fiecare pasare pe limba ei piere" este foarte inteleapta. Numai bine si la revedere, Orita 09/07/06
@Orita,
Pentru pasionaţii armelor, nu numai de vânătoare, avem in Romania un site specializat pe care v-il recomand: www.gunpowder.ro ![]() Veţi avea posibilitatea unor discuţii in domain nu off domain ![]() In rest....... no coment ![]() La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
- "Razvy", nu toate topicurile de pe acest forum au subiect vinatoresc, pina si tu poti vedea asta. De regula daca subiectul unui topic nu ma intereseaza, eu nu-l citesc. Circulind cu motocicleta asa cum faci tu, am crezul ca vei fi interesat de protectia ce ar trebui sa ti-o ofere o casca [indiferent daca-i militara ori nu]. In caz de accident de circulatie pina si cei "tari de cap" nu pot ignora duritatea asfaltului autostrazii. Acestea fiind spuse va doresc la toti numai bine si spor la vinatoare, nu voi mai scrie nimic pe viitor pe acest forum si pe celalalte. Orita 09/08/06
Inteleg ce spui si nu te contarzic dar subiectul referitor la vieti omenesti probabil ca il inteleg mai putini si de ce sa se simta iritati.
Sau cere administratorului sa deschida un topic cu subiecte de genul asta pentru cei interesati. Hunt Safe
Hei, Orita nu trebuie sa te superi pe nimeni.Fiecare forumist cu parerea lui si e pacat sa nu iti mai postezi opiniile aici.Ale tale sant chiar interesante si repet cine nu este interesat de ele sa nu le citeasca.No offence!
Re: 9X19 VS 7.62X251. Chiar dacă au trecut mai bine de 5 ani de la experiment, merită reţinut (de către generaţiile care nu au apucat serviciul în brava armată română şi PSLul) că un glonte obişnuit 7,62x54R militar (sau 8x57IS, sau .30-06, sau .308Win, sau .338LM), tras la distanţe mici, sub 20 de metri, şi la unghi de 90 de grade, poate trece prin panourile laterale de blindaj ale TABului sau MLIului 84 fără nicio problemă. Numai blindajul frontal e suficient de gros ca să reziste la 14,5x114, cum scrie la carte.
2. Orita = Liviu? ![]() ~Nautilus
Re: 9X19 VS 7.62X25pot spune din experienta, ca scurtul 9mm (.380) nu gaureste prea bine, chiar cand vb despre un glont facut de Pow'R'Ball sau CorBon (incarcate super full)
daca vb de 9mm Luger, e alta poveste, in ziua de azi, 9mm Luger poate ajunge la nivelul .45 acp la energia cu care loveste. Din nou, vb de "defensive" munitie oferita de makerii mai cunoscuti. acum daca vrei sa dai gauri in ceva, dc nu folosesti un .12 ga cu 1oz slug? Ala trece prin 3 casti si prin doua usi
Re: 9X19 VS 7.62X25
Adică mai pe româneşte un breneke de 28 g, şi totuşi lumea de la noi găureşte mistreţul mai degrabă cu glonţ ![]()
Re: 9X19 VS 7.62X25
Aia cu glont sunt minoritari. Majoritatea ii gauresc cu brenneke. De multe ori chiar si glontarii se duc la goane cu lisele, preferabil semi-automate. ![]() Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
23 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Arme de colectie, deosebite, cu care ne mandrim Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 74 vizitatori |
Publicitate
|