| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoare
34 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareSalut forumisti,
Care sunt drepturile si obligatiile paznicului de vanatoare? Dar ale sefului de grupa? Stiu ca majoritatea o sa ma trimiteti sa citesc legea nr ... din .... dar eu as vrea sa aflu de la cineva asa pe scurt punctele esentiale. In ceea ce priveste amenajarile cu hranitori,observatoare,etc cine trebuie sa le construiasca si sa le mentina in buna stare? Am niste discutii cu un coleg de grupa si vreau sa ne edificam! Multumesc, Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoare
Daca ai pus intrebarea pentru ca paznicul vostru de vanatoare organizeaza si conduce vanatoarea si autorizatia este eliberata pe numele lui, iti spun eu ca este total gresita aceasta practica. Altele sunt atributiile paznicului de vanatoare si rolul paznicului de vanatoare in timpul vanatorii organizate nu poate fi altul decat de vanator. Inainte si dupa vanatoare insa, are atributia de a verifica autorizatia, modul cum este preluat vanatul si daca s-a depasit sau nu numarul de exemplare pentru care s-a eliberat aceasta. Asa ca daca vreti ca paznicul de vanatoare sa respecte exact cota de recolta si sa va treaca tot vanatul impuscat, cereti-i sa fie doar vanator si sa-si respecte atributiile! Puteti? Sau mai bine zis, aveti interesul sa ii cereti sa nu se mai dea sef la vanatoarea organizata? Cred ca ai inteles
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareEsti inteligent daca crezi doar jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care e jumatatea.
In schimb eu cred ca nu ai inteles tu intrebarea mea.Nu ma interesa daca are el autorizatia pe numele lui sau nu sau sa inchida ochii la unele fapte neconforme cu etica vanatoreasca,etc.Vreau sa stiu daca el TREBUIE sa gospodareasca fondul ( hranitori,etc...),daca TREBUIE sa verifice munitia fiecaruia si daca arma este conforma cu specia trecuta in autorizatie,etc.Daca se da el sau nu sef ma intereseaza mai putin decit daca pe fondul lui gasesc din ce in ce mai putin vanat.Apropo cine din grupa are dreptul de a ridica o autorizatie (sa zicem acum la mistret) colectiva? Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareParerea mea este ca paznicul nu trebuie sa aiba arma de vanatoare asupra sa ci doar pistol. Combaterea se realizeaza cu ocazia vanatorilor efectuate in acest scop sau cu ocazia vanatorilor efectuate la alte specii de vanat. Aceasta este fisa postului paznicului de vanatoare:
FISA POSTULUI- PAZNIC DE VANATOARE Paznicii de vanatoare se ocupa cu asigurarea pazei si cu gospodarirea fondurilor de vanatoare, cu paza, ocrotirea si ingrijirea animalelor salbatice din fondurile de vanatoare, cu asigurarea si distribuirea hranei complementare speciilor de vanat din fondurile de vanatoare, cu desfasurarea de activitati agricole pentru asigurarea hranei vanatului, cu combaterea daunatorilor cu par si cu pene ai speciilor de vanat, cu prevenirea si descoperirea actelor de braconaj, cu gestionarea si mentinerea in stare de functionare a constructiilor, instalatiilor si amenajarilor vanatoresti. Nivelul de instruire: 2 (studii medii) Atribuţile paznicului de vânătoare Paznicul de vânătoare trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe : • Să aibă studii corespunzătoare ( şcoală profesională sau curs de calificare in specialitate ) • Să fie bun gospodar • Să indeplinească criteriile tehnico-profesionale aprobate de Ordinul 282 din 14 aprilie 2003 Paznicul de vânătoare este subordonat directorului şi după caz tehnicianului de vânătoare . Atribuţiile paznicul de vânătoare : 1. Răspunde de paza vânatului şi a peştelui , precum şi de buna gospodărire a fondurilot de vânătoare şi pescuit încredinţate. 2. Ia măsuri pentru prevenirea şi descoperirea actelor de braconaj , ia parte la patrulele mixte organizate şi organizează patrule şi pânde în acest scop . este împuternicit să instrumenteze acte de contravenţie şi infracţiune şi are obligaţia să ridice de la cei în cauză , pe bază de dovadă , armele , muniţiile şi sculele de pescuit care au servit la săvârşirea faptei , precum şi vânatul şi peştele dobândit ilicit şi aflat asupra făptuitorilor . Armele şi muniţiile ridicate vor fi predate poliţiei în maxim 3 zile în vederea luării măsurilor legale . 3. Se preocupă de combaterea dăunătorilor vânatului şi a peştelui , prin toate mijloacele admise de lege . 4. Asigură însămânţatul culturilor agricole şi întreţinerea lor , pe suprafeţele destinate hranei vânatului , luând măsuri de recoltare a furajelor , depozitare şi păstrarea lor în bune condiţii . La momentul potrivit le distribuie în teren conform dispoziţiilor de lucru primite , hrana necesară vânatului 5. Aprovizionează cu sare sărăriile existente primăvara , toamna şi ori de câte ori este necesar , astfel încât sarea să nu lipsescă din fondul de vânătoare . 6. Răspunde de existenţa şi de buna întreţinere a inventarului dat în păstrarea sa (arme , binoclu , capcane , cal de serviciu , cabane , hrănitori , etc.) 7. Numerotează construcţiile şi instalaţiile vânătoreşti , având inventarul lor şi figurarea lor pe schiţa fondul de vânătoare . 8. Este obligat să cunoască , până în cele mai mici amănunte fondul de vânătoare dat în grija sa , localizează mişcarea vânatului în teren efectivul şi calitatea acestuia . Face notări în acest sens pe schiţa fondului de vânătoare şi în condica de serviciu . 9. Este obligat să înregistreze în condică recolta de vânat din fondul de fondul de vânătoare dat în grja sa , să semneze dovumentele de vânătoare . 10. Conduce în teren vânătorii care posedă autorizaţii individuale luând măsuri pentru reuşita vânătorii . Controlează modul de exercitare a vânătorii de către grupuri restrânse la pasaj şi răpitoare. 11. La vânătorile colective de iepuri , fazani , mistreţi şi de combatere a dăunătorilor vânatului , va duce la îndeplinirea sarcinilor pe care le primeşte de la asociaţie sau de la organizatorul vânătorii respective . 12. Respectă ţinuta regulamentară a uniformei . 13. Înscrie în condica de serviciu pe care o poartă în timpul serviciului asupra sa , in mod conştiincios , toate datele din formularea acesteia . 14. În cazul neparticipării la vânătoare din motive obiective ,este obligat să verifice autorizaţia depusă şi pe baza acestuia să inregistreze rezultatul acestuia în condica de serviciu .
Si daca acest paznic este si membru vanator? Normal ca are dreptul sa aiba arma de vanatoare. Exemplu de la AVPS Ialomita. Toti paznicii de vanatoare sunt OBLIGATI sa fie si membrii vanatori cotizanti la asociatie. Platesc cotizatia redusa cu 50 % pentru ca sunt salariati ai unitatii. Deci odata ce sunt obligati sa cotizeze la asociatie de ce sa nu aiba arma de vanatoare? Nu este un drept al lor? Iar treaba legata de combatere nu prea este cum spui tu, cel putin nu peste tot. Prin zona mea nici cotea nu iese la combatere, tot pe seama paznicilor cade. Din nou exemplu: paznicii de la Ialomita au plan de cate 30 de grive, 30 cotofene si 20 de caini hoinari pe luna. Cu ce sa impuste daunatorii, cu pistolul? Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
tare faza ,in sensul ca stiu paznic care este remunerat cu 600 ron lunar,iar cotizatia este 1200....adica tipul presteaza o luna ,,in folosul comunitatii,,.... Stiu ca in rai e mai bine, dar in iad sunt mai multi prieteni!
Cand este in control, pe fondul de vanatoare are asupra lui doar arma de serviciu adica pistolul. Cand este la vanatoare-daca este si membru vanator este alt ceva. IJ 43 EM 12/70 ,Ejectoare, Dreapta 0.5 shock, Stanga 1.00 shock
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareDar este posibil ca arma de serviciu sa fie arma de vanatoare?
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareNormal ca este posibil, eu unul nu prea am vazut paznici fara arme de vanatoare date de catre asociatii ca si arme de serviciu.
De unde scoateti taica asemenea idei, de cand moda ca paznicul sa nu detina arma de vanatoare in timpul serviciului? De cand se practica vanatoarea in Romania paznicul a avut arma de vanatoare in posesie, in timpul serviciului si in afara lui. Nici Ceausescu cu ideile lui opresive nu a interzis ca unitatile silvice ori asociatiile de vanatoare sa dea arme de vanatoare paznicilor cu care sa patruleze pe fonduri. Ba chiar era obligatoriu ca paznicul sa realizeze cotele la rapitori si pradatori. Cine a apucat vremurile din ,,epoca de aur'' stiu centrele unde paznicii de vanatoare predau pieile de caini hoinari, in vederea valorificarii lor. Baietii care ii tot dati cu interzicerea purtarii armei de vanatoare de catre paznici, ce experienta aveti in domeniu? Cum ati ajuns la concluzia asta, ce va determina sa spuneti acest lucru? Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
LEGEA ,arma de vanatoare nu poate fi scoasa in teren decat cu autorizatie si deci paznicul nu poate iesi in teren cu arma singur . Cu cat cunosc mai bine oamenii,cu atat imi iubesc mai mult cainii!
Cu arma de servici paznicul poate iesi oricand singur pe teren.
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareIn ce baza ?
Cu cat cunosc mai bine oamenii,cu atat imi iubesc mai mult cainii!
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoarePt a impusca ceva este nevoie de autorizatie .Chiar si cainii maidanezi se impusca cu prilejul vanatorilor organizate ,deci autorizate si atunci ce face paznicul de vanatoare cu arma in teren singur ?
Cu cat cunosc mai bine oamenii,cu atat imi iubesc mai mult cainii!
Paznicul de vanatoare poate iesi singur in teren cu arma de servici dar cu autorizatie la rapitoare
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareAdileafu mai citeste nitelus legea cu care ii tot dai inainte. Aceasta spune ca paznicii de vanatoare pot impusca caini sau pisici salbaticite cu arma de serviciu fara a detine autorizatie in acest sens.
Danut_s, ai dreptate doar la partea intai, adica paznicul de vanatoare poate iesii in teren cu arma de serviciu. La partea a doua nu stai bine, acesta poate iesii si fara autorizatie de vanatoare la rapitori, ba chiar poate impusca hoinarii fara autorizatie. Ordinul MADR nr. 353-2008-autorizarea, organizarea si practicarea vanatorii Art. 17 (1)Pisicile si câinii salbaticiti sau hoinari se pot împusca fara autorizatie de vânatoare de catre personalul cu atributii de paza si ocrotire a vânatului de pe fondul de vânatoare respectiv ori de personalul tehnic de specialitate împuternicit al gestionarului fondurilor de vânatoare, în baza atributiilor de serviciu. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Fel si fel de situatii. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareDaca asteptati voi sa va faca paznicul combaterea rapitoarelor de fond o sa asteptati degeaba. Treaba lui ar trebui sa fie alta. De exemplu sa aprovizioneze hranitorile cu hrana, sa asigure apa pe teren acolo unde este nevoie si de cate ori este nevoie, sa semnaleze conducerii asociatiei orice caz de braconaj descoperit precum si cazurile de mortalitati in randul vanatului; paznicul trebuie sa stie cate vizuini de vulpe si de bursuc se afla pe fondul cinegetic pe care-l gospodareste, unde sunt amplasate cuiburile de cotofana si de grive etc;daca este pasionat ar trebui sa creasca si cativa caini de vanatoare iar lista este mult mai lunga. Un paznic de vanatoare care se supara ca nu are arma de vanatoare ca arma de servici nu o merita deoarece are ganduri mai putin ortodoxe.Revenind la alta problema, paznicul poate sa impuste cainii hoinari si pisicile hoinare in baza ordinului de servici dar ciorile, cotofenele precum si alte rapitoare cu par si pene se impusca doar in baza aut. de vanatoare tip B sau A unde numarul de participanti este de min. 2.
Si nepoate Sly_Fox! imi permit sa afirm aceste lucruri deoarece de 20 de ani practic aceasta nobila meserie!
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareSa traiesti tata mosule si sa mai practici vanatoarea inca pe atati ani... si inca cativa.
Majoritatea treburilor enumerate de catre tine sunt facute de catre paznici: repara hranitorile existente (cele de pe fondul unde vanez sunt in curtea bunicului meu-urmeaza sa fie transferate in fondul de vanatoare), confectioneaza altele (jumatate dintre cele montate in teren sunt furate noaptea de catre ciobani si bagate la foc sau valorificate ca fier vechi- am in curte hranitoare pentru cervide confectionata de catre paznic acum 21 de ani, minune cum a supravietuit, am fost martor la confectionarea ei, aveam 8 ani), aprovizioneaza hranitorile cu furaje (furaje nu primite de la asociatie ci cosite de catre paznic cu propriile maini, batatorite de cozile de lemn ale coasei si furcii). Si da paznicul face si combaterea, din 40 de membrii vanatori cati a avut grupa pana in urma cu o luna, 30 sunt din Bucuresti (nu servesc combatere-probabil au motive intemeiate, nu vreau sa fiu rautacios) si doar 10 din satele apropiate fondului. Din cei 10 vanatori localnici vreo 5 ies constant la combatere( nu trebuie sa mai spun ca nu ma dau in laturi de la nici o activitate de gospodarire a fondului, si asta datorita faptului ca imi place orice activitate legate de vanatoare). Nesemnificativ numarul vanatorilor care fac combatere, daca paznicul nu se implica ne mananca ciorile pe camp. Stiu paznic care a stat cateva luni buna fara arma deoarece cea veche nu mai prezenta siguranta in folosire si a trebuit schimbata, nu s-a plans niciodata ca nu are arma de serviciu. Insa intreb eu acum: este benefic sau nu ca paznicul de vanatoare sa detina arma de vanatoare de serviciu? Eu cred ca da. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoarecunosc 3 feluri
de paznici de vanatoare 1 = paznici care sunt de partea colegilor de grupa si care gresesc inchizand ochii cand se vaneaza peste numarul de piese trecut in autorizatie , baieti apreciati de vanatori dar care repet gresesc , dupa ei potopul , asta le e deviza .2 = ciufutii [ si ei departe de corectitudine ] astia sunt corecti numai fata de cei care ii deranjeaza cu ceva , restul [ cei din gasca ] nu au nici o treaba . 3= papagalii astora le spune sefu de grupa ce pi...da matii tu de baietii din din grupa ai grija vezi mai bine de latari astia [ colegii de grupa ] platesc cotizatie , cat despre reparat hranitori si altele nici vorba tot grupa le face daca nu le face tre sa dea banu , daca e membru vanator are dreptul sa vaneze daca nu vaneaza numai cu acordul grupei , legat de combatere el nu se numeste combator ci doar paznic deci pistolul e de ajuns
Te-a suparat vreun paznic ! De cand esti vanator ? Ai citit Legea 407 ? Paznicul de vanatoare are asupra sa un ordin de serviciu . Cu acest ordin de serviciu poate sa iasa in teren atat cu arma de vanatoare cat si cu pistolul din dotare . Tot in baza acelui ordin de serviciu , poate sa impuste cainii hoinari . Ce spune Legea 407 nu prea stii , dar ce spunea Lenin , stii ? " Invatati , invatati si iar invatati ! " 20
16 12 22LR 222RemMag 6,5x57 6,5x65 8x57 9,3x62
Amenajarile trebuie sa le construiasca doar cei care au pretentia sa fie numiti vanatori . Cei care vor sa fie numiti "purtatori de arma " , pot sa nu participe la construirea acestor amenajari . Ei au dreptul sa participe doar la vanatoare , de cat mai multe ori si sa impuste cat mai mult ! 20
16 12 22LR 222RemMag 6,5x57 6,5x65 8x57 9,3x62
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoarePunct ochit si lovit la marele fix.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
....interpretare....Pisicile si câinii salbaticiti sau hoinari se pot împusca fara autorizatie de vânatoare, dar in cazul cand ai autorizatie pentru xyz. La un control in teren politia cere autorizatia, asigurarea, permis de port arma, etc. (in primul rand autorizatia!
Aici m-ai pierdut.Ai sau n-ai autorizatie?
Vanatorilor,nu si paznicilor.
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareCorect.
@Tony77777, aici este vorba despre paznicii de vanatoare, nu despre vanatorii sportivi. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoare...cred ca nu am reusit sa exprim ceea ce am gandit, cu scuzele de rigoare pentru colegii de aici, revin cu precizari (mentionez ca citatul urmator este din Legea 407/ 2006 vanatorii si a protectiei fondului cinegetic)
"Art. 19 ... (3)Pisicile şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele fondurilor de vânătoare se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracţiune. (4)Pisicile şi câinii care sunt în situaţia prevăzută la alin. (3) se împuşcă de către personalul de specialitate al gestionarului fondului de vânătoare sau de vânători, cu ocazia acţiunilor organizate în acest scop, la care participă şi personal de specialitate al gestionarului sau cu ocazia vânătorilor organizate." ...cu ocazia acţiunilor organizate în acest scop = autorizatie individuala, colectiva tip A sau B, corect? Cat despre controlul politiei in teren (nu am gasit acum articolul din lipsa timpului necesar), in cazul paznicului de vanatoare solicita autorizatia, ordinul de servici, asigurarea si C.I. Probabil ca nu ma credeti dar eu chiar caut o solutie (care sa reiese dint-o lege in vigoare in Romania) sa dotam paznicul de vanatoare cu arma in teren tot timpul. Va multumesc pentru rabdare!
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoarepentru "de aghiuta pe 02 Noi 2011, 20:55 " ...
....ma refeream in interpretarea mea, la faptul ca trebuie sa ai autorizatie pentru vulpe (de exemplu) si atunci poti impusca si caini. Multumesc!
Hai s-o mai lamurim inca o data,desi subiectul s-a mai pritocit pe forum. Daca esti vanator si ai autorizatie la ORICE specie de vanat,pe acel fond,poti impusca hoinari si bagaboante fara numar,fara numar... Daca esti paznic de vanatoare,cu legitimatie de la gestionar si ordin de serviciu,nu-ti trebuie nici un fel de autorizatie sa impusti hoinarii sau bagaboantele.Tot fara numar,fara numar....
Corect si nu prea. Autorizatia de vanatoare poate contine doar specii de interes vanatoresc.In cazul rapitoarelor se poate scrie doar vulpe,shacal,griva sau cotzofana.Nu se poate scrie pe autorizatie nici hoinarul nici bagaboanta din simplul motiv ca nu sunt specii de interes vanatoresc.
Control pentru autorizatie nu are de ce sa faca politia asupra paznicului de vanatoare;el este delegat de gestionar, cu ordin de serviciu, sa faca paza armata a fondului.Doar daca paznicul are la chiochinar fo' ratza sau fo' gasca........atunci trebuie sa prezinte si autorizatia pentru astea.
Eu te cred.
Re: Obligatiile si drepturile paznicilor de vanatoareOameni buni,
Ca sa discutam despre atributiile paznicului ar trebui sa stabilim mai intai daca are cu ce sa isi indeplineasca atributiile. Nu vad niciun motiv sa nu dotezi paznicul de vanatoare cu arma de vanatoare. Daca nu ai incredere in el ca nu va bracona, de ce l-ai mai pus sa pazeasca? La noi unul dintre pazinici are arma, ca e si vanator, ceilalti vor fi dotati curand cu arme de serviciu (de vanatoare). Toti TREBUIE sa faca combatere, pe langa ce facem noi cand avem timp. Se ocupa de hranitori, observatoare, paza, lucrari agricole. Dar fiecare are masina in dotare, fiecare are hrana pentru animale cat e nevoie. Si cu fiecare avem o relatie corecta, onesta. Au nevoie de ceva, cer. Criteriul numarul unu in alegerea lor nu a fost nicidecum priceperea, experienta, studii de specialitate, etc. ci onestitatea si seriozitatea. Toate celelalte se invata, dar astea doua te nasti cu ele sau le deprinzi in cei sapte ani de acasa. Nu poti sa-i ceri unui om performante fara sa-i asiguri mijloacele prin care sa o atinga. PS Paznicul de vanatoare este angajat al asociatiei. Nu stabileste el reguli, nu este sef la vanatoare. Cu cat intelegem mai repede acest lucru, (si mai ales sa punem in aplicare) cu atat mai bine va fi pentru vanatoarea din Romania.
34 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala! Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 32 vizitatori |
Publicitate
|