Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 25 Iun 2026, 20:35
|
|
|
Modificari recente ale legilor legate de vanatoare
Moderatori: biriuck, liviur
de bogus pe 30 Ian 2018, 20:18
florinsarca scrie:Nu se mai prevede nimic referitor la păstrarea închizătorului de la carabină și piesa a treia de la lisă separat de arme.Greșesc?
exact, nu se mai prevede nimic, acum ce insemana arma intreaga sau "neintreaga" e suspus interpretarilor eu de acum inainte voi merge cu ea complet asamblata si cu blocator pe tragaci, cred ca la asta putem cadea toti de acord ca e prevazut in normativele de aplicare a legii, 3 conditii "in cazul armelor purtate intregi" 1. "introduse in huse" 2. "neincarcate cu munitie" 3. "asigurate cu dispozitive de blocarea tragaciului" Si pe final vin si va intreb! daca arma nu este purtata intreaga adica de exemplu ulucul scos cum zicea un coleg, atunci de ce doar conditia 3. nu este valabila, de ce sa nu o putem purta si scoasa din husa si incarcata? Intrebarea mea e pertinenta, de ce sa dispara doar una din conditii si nu toate 3? o fi la alegere?
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
-

bogus
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj Napoca
de AXP pe 30 Ian 2018, 20:38
Pentru ca cele trei conditii sunt cumulative, insa, cea de a treia conditie (blocatorul) se aplica doar armelor purtatate intregi, ..., acum ca se poate interpreta ceea ce insemna intreg sau neintreg este partea a doua, ..., oricum nu se pomeneste de arme montate sau demontate, asamblate sau desamblate, ..., “purtate intregi”, opusul este neintreg, adica ceva lipsa din intreg, ..., eu am sa o port neintreaga, cu ansamblul tragaci pus in buzunar sau ranita si cu blocator pe el, ... 
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de Dacus_Malus pe 31 Ian 2018, 09:29
Ce inteleg eu, este ca daca arma e intreaga, atunci musai blocator de tragaci. De exemplu daca mergi la vanatoare, atunci pui blocatorul, ca sa nu stai sa montezi arma pe capota masinii cand ai ajuns la locul de intalnire.
focu' si cartusu'! MP 153 12/76 Axis II SR 30-06 IJ54 12/70
-

Dacus_Malus
- Membru important
-
- Locaţie: BRASOV
de Cristi pe 31 Ian 2018, 09:39
The golden rule of history is those with the weapons make the rules. www.anda.com.ro
-

Cristi
- Veteran
-
de AXP pe 31 Ian 2018, 11:02
Dacus_Malus scrie:Ce inteleg eu, este ca daca arma e intreaga, atunci musai blocator de tragaci. De exemplu daca mergi la vanatoare, atunci pui blocatorul, ca sa nu stai sa montezi arma pe capota masinii cand ai ajuns la locul de intalnire.
Da blocatorul de tragaci este o modalitate facila de asigurare, conforma normei ..., insa sa nu exageram cu povestea avantajului, ..., ai impresia ca scoaterea/introdcerea inchizatorului in arma sau scoaterea/introducerea tragaciului detasabil este o opetratiune asa complicata si de durata, incat sa te intanzi pe capota masinii? Iti garantez ca boltul sau ansamblul tragaciului se scot/introduc in arma, intr-un timp apropiat sau egal cu cel de montare/demontare al blocatorului si nici nu necesita mai multa indemanare, .., decat sa nu ai amadoua mainile pe stanga, ...  . O spun din propie experienta, pentru ca folosesc ambele metode de asigurare a armei, functie de tipul acesteia, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de a&c pe 31 Ian 2018, 11:18
Se pare ca va fi posibila si detinerea de pulbere si capse, ce vor fi asimilate munitiei (Art 2, pc (3)). Se va da voie la cartuse facute?
-
a&c
- Membru activ
-
de laurul pe 31 Ian 2018, 12:52
Asa se pare.... Comerciantii trebuie sa lamureasca acest aspect. Cand pulberea si capsele vor fi disponibile la vanzare, va fi foarte clar si pentru noi vanatorii.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
-
laurul
- Veteran
-
- Locaţie: Dupa vanat, oriunde!
de cata pe 31 Ian 2018, 13:09
laurul scrie:Asa se pare.... Comerciantii trebuie sa lamureasca acest aspect. Cand pulberea si capsele vor fi disponibile la vanzare, va fi foarte clar si pentru noi vanatorii.
Doamne ajuta sa fie asa! 
........Piesa a patra conteaza.....
-
cata
- Membru important
-
- Locaţie: Timișoara
-
de violiv pe 31 Ian 2018, 18:57
Nu copii, inca nu visati prea dulce!
E vorba de capsele si pulberea pentru armele cu incarcare pe la gura tevii. Cei cativa posesori de astfel de arme de colectie au pistonat mult sa aiba si ei permisiunea sa traga cu ele....si au obtinut-o.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de laurul pe 31 Ian 2018, 19:49
violiv scrie:Nu copii, inca nu visati prea dulce! E vorba de capsele si pulberea pentru armele cu incarcare pe la gura tevii. Cei cativa posesori de astfel de arme de colectie au pistonat mult sa aiba si ei permisiunea sa traga cu ele....si au obtinut-o.
Taica, ciar crezi ca pierdea legiuitorul ocazia sa adauge 3-4 cuvintele?! "Destinate armelor cu incarcare pe la gura tevii" si sa ne dea dauna totala la toti astialalti?! Ca de fapt ,colectionarii fabrica munitie, nu?!
-
laurul
- Veteran
-
de yoghi pe 31 Ian 2018, 23:52
pt pulbere. Se bucura cei care nu stiu ca pretul unui cartus manufacturat acasa , dupa anul 2000 era mai scump decat un cartus de fabrica. De ce ? pt ca cantitatatea de pulbere si capse consumate de vanatori era prea mica pt a acoperii cheltuelile de pus "in raft". 1-pina in 2000 au existat fabrici de pulbere si capse in Ro . 2.pina in 2005 existau fabrici de cartuse romanesti care importau pulbere si capse .si doar 5...10% din import se vindea direct . 3. in afara de priceperea de ansamblare a cartusului mai ai nevoie si de timp. ceva 1..2 ore la o cutie de 25.
pt transport Varianta asta publicata ""armele purtate""" a plecat de la o discutie mai larga. "pompele" sunt tot intregi dar nu semi; de ce bokul nu poate fi purtat cu blocator; basculantele semiautomate unde se incadreaza. carabinele cu inchizatorul nedemontabil unde se incadreaza; basculanta cu tragaci demontabil...si altele. Asa ca a ramas ""armele purtate"" .nu conteaza cum o ti tu in dulap .daca porti bokul intreg , pui blocaj.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de cata pe 01 Feb 2018, 05:35
Bucuria mea cel puțin, vine gandindu-ma la carabina, unde prețul unui cartuș încărcat este in jur de 50 până la 75% si diferența chiar contează, dacă îți place sa tragi mult, plus că poți obține rezultate de invidiat, mă refer la grupaje La lisa cred și eu că nu se merita sa incarc cartușe cu alice, insa pentru unii are și asta farmecul lui, de ce numai la noi ar fi strict interzis și liber in toate țările din Europa? Întrebarea era mai mult retorică  .
-
cata
- Membru important
-
-
de Septimiu pe 01 Feb 2018, 09:15
In general si cam in orice domeniu, custom inseamna mai scump decat un produs de serie. Motivul pentru care se opteaza pentru custom nu este de a reduce pretul ci de a obtine ceva in plus fata de un produs de serie. Referitor la transportul armelor nedemontate, cu blocator pe tragaci eu unul cred ca este bine venita modificarea. Husa pe care o am la lisa se potriveste cel mai bine pe arma intreaga, nedemontata. Evit astfel zgarieturile provocate de frecarea intre ele a partilor demontate.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
-
Septimiu
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj-Napoca
de cata pe 01 Feb 2018, 09:39
@Septimiu, la cartușe de carabina custom ieși mai ieftin, bineînțeles dacă ai sculele, care și ele costa ceva și asta ți-o spun din experiența, nu de pe net...
-
cata
- Membru important
-
-
de Septimiu pe 01 Feb 2018, 09:48
Dupa cate mii de cartuse iti amortizezi investitia cu sculele?
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
-
Septimiu
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj-Napoca
de cata pe 01 Feb 2018, 10:12
După vreo 10000  . Ideea este că poți găsi optimul pentru muniție. Iar dacă ai sculele ieși la un preț bun, când eram plecat din țară, trăgeam A-MAX la sub 2,5 Ron pe cartus in calibrul 6.5, la prețul asta nu găsești nimic la noi pe piața.
-
cata
- Membru important
-
-
de mcbun2 pe 01 Feb 2018, 10:13
Neatza tuturor. Am dat si eu o privire peste noile norme. Cu ocazia asta am constatat ca in modelele de cereri diverse unde pe verso apare instructajul pe care il semnezi de luare la cunostinta si respectare au ramas in continuare formularile cu piesa a treia si inchizatoarele separat precum si sintagma de dulap cu doua incuietori sigure ??!!  Eu nu vreau sa fiu carcotas si in ceea ce ma priveste oricum le tin in dulap cu ulucul, inchizatoarele si munitia separat si cu blocatorul montat pe tragaciul fiecarei arme. Dar ma gandeam si eu asa ca opinia publica cum ca iar am taiat "pamblica" la ceva facut pe "genunche"...... Sau gresesc?!
Membru ANDA
-
mcbun2
- Membru activ
-
- Locaţie: Bucuresti, Romania
de OVI762 pe 01 Feb 2018, 10:24
Pour mémoire : afin de s'adonner à leur activité, les chasseurs doivent s'acquitter d'une redevance cynégétique et respecter les dates d'ouverture de la chasse. Tot din articolul mentionat de Cristi,pe romaneste,ca sa poata sa vaneze puscasii trebuie sa achite o taxa,redeventa cinegetica,si sa respecte sezoanele de vanatoare.Total diferit fata de noi 
este in noi
-
OVI762
- Veteran
-
-
de Dima pe 01 Feb 2018, 11:08
Olteanu mananca franceza precum mananca untura de porc din borcanul cu carne, adica pe paine. Toate taxele alea de care zici, si le ia fiecare din suma intreaga ce o platesti drept "cotizatie",la posta sau oriunde, care iti da dreptul sa vanezi fie intr-un departament, sau pe teritoriul national, vanat mare sau/si mic, la costuri diferite, dar mai mici ca la noi in oricare dintre variante. Ca sa poti vana si sa platesti "cotizatia", trebuie insa sa validezi permisul "de chasse" in fiecare an, platind o taxa modica.
-
Dima
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de violiv pe 02 Feb 2018, 01:54
@laurul
Citeste tot. O sa gasesti mai multe precizari despre armele alea de care ziceam...unde, cum le poti folosi.
Precizarea cu capsa si munitia n-a aparut ca sa-ti faca un bine ci ca sa te infunde. De-a lungul timpului, multi mosnegi au fost gasiti la controale cu pulbere si capse de pe vremuri. Cum in legea armelor nu era interzis, nu exista precizarea asta, in codul penal e o sintagma cu "aduse prin contrabanda" ... n-au avut ce sa le faca legal. Acum esti autorizat sa ai arme si munitii de calibrul x-y. Daca te gaseste cu capse, chestiute care tocmai au fost asimilate munitiei dar pentru care nu esti autorizat .... ai belit-o!
Ai vazut tu pe undeva sa fi disparut prevederile referitoare la incarcare sau ce munitii ai voie sa folosesti?
-
violiv
- Veteran
-
de laurul pe 02 Feb 2018, 09:42
Traim si vedem....dar cum comerciantii nu sunt interesati sa vanda componente ci cartuse...
-
laurul
- Veteran
-
de radubichis pe 02 Feb 2018, 11:02
laurul scrie:Traim si vedem....dar cum comerciantii nu sunt interesati sa vanda componente ci cartuse...
S-ar putea sa ai o surpriza si sa gasesti tot ce-ti doreste inimioara . Problema este ca si mie mi se pare ca normele se refera doar la pulberea si capsele destinate armelor cu incarcare pe la gura tevii .In lege nu este scris un singur cuvintel despre reinarcarea cartuselor La 1 martie cind efectiv normele intra in vigoare vom sti exact ce si cum
-

radubichis
- Veteran
-
- Locaţie: Hunedoara
-
de Sly_Fox pe 08 Feb 2018, 05:25
În anexe sunt date și modelele permiselor de port armă, atât tip A cât și tip B. Nu am văzut să existe vreo rubrică pentru pulbere sau capse. În mod normal cantitatea de pulbere se trece separat la o rubrică specială, iar în modelele prezentate nu văd o asemenea rubrică. Poate că se va trece pe frunte vreo ștampilă ceva. Oricum articolul cu pricina este vag, eu unul nu am înțeles dacă vreo categorie de posesori de arme ar avea dreptul să achiziționeze pulbere, nici măcar categoria aceea amintită de colegul violiv. Mă întreb de unde reiese că posesorii de flinte cu încărcare pe la gura țevii ar avea dreptul să dețină pulbere și capse iar posesorii de arme moderne nu ar avea acest drept? Un jurist ar putea să ne lămurească și pe noi cum stă treaba? Sau un coleg care are intrare pe la AGVPS, pentru că cei de acolo probabil știu mai bine. Apelăm și la metoda lanțul slăbiciunilor dacă altfel nu ne lămurim.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de violiv pe 08 Feb 2018, 14:03
Ai dreptul sa detii si ai trecuta in permis munitia pentru armele pe care le detii. Avand arme moderne esti obligat, inca, sa tragi doar munitii certificate, bla-bla.... Avand o arma "veche", cu incarcare pe la gura, vei primi (probabil.!?) dreptul de a detine pulbere si capse pentru ea, fara a mai fi nevoie sa treci de legea materialelor pirotehnice, ca pana acum.
In concluzie: nu ai arma pentru "pulbere si capse", nu primesti in permis.
P.S. tot nu reusesc sa pricep: de 20 de ani incoace legea se schimba numa in mai rau; modificare de modificare, cum vedeti o chestie noua si interpretabila va ganditi la ceva bun..... Inca nu v-ati invatat ca ceva mai bun n-o sa urmeze?
P.P.S. ca tot veni vorba de ceva aparent bun....am auzit voci bucuroase ca s-a reglementat treaba cu imprumutatul - gata, dai o fuga la politie, completezi o hartiuta si esti in regula. Dar......ati vazut voi undeva in lege sa se modifice articolele care zic ca arma poate circula numai insotita de permisul de arma respectiv ca permisul de arma este netransmisibil si ca nu se poate inmana decat politiei???? Asadar inca o mica mue care nu ajuta cu nimic, numa o sa-i incurce rau tare pe fraierii care vor imprumuta arme altora apoi se vor duce iute la politie sa se "autodenunte".
P.P.S. voi ati reusit sa identificati exact ce inseamna "lacat ... la transport"? Mai exact ce inseamna transport? In lege zice ceva de genul de la domiciliu la locul exercitarii....adica pana in fondul de vanatoare sau pana in stand?
Incetati sa visati! Realitatea e mult mai neagra decat credeti.
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 08 Feb 2018, 16:03
Mai ia una, asa ca sa aveti o dupa-amiaza placuta!
Lege, art. 2, definitii, paragraf 3, alineat 15 - arme vechi = arme construite pana in 1899 inclusiv sau reproduceri destinate a fi tinute in colectii. Atentie 1899, asadar orice mauser 98 intra aici ca si orice lever-action clasica.
Noile Norme, chiar la inceput, cap 1, art 3, alineat 2 - armele vechi pot fi detinute doar de armurieri si colectionari!
Asadar, dragi prieteni entuziasti, ce-ati zice voi daca s-ar aplica litera de lege articolele astea si toate mauserele, lever-action, juxtapusele cu sau fara cocoase exterioare si inca altele inventate acu doua secole vor fi interzise la vanatoare ????
-
violiv
- Veteran
-
de the_mav pe 08 Feb 2018, 16:07
Vio, legea vorbeste despre arme, nu despre sisteme! Nu se asimileaza, avand in vedere si alte caracteristici ale armelor, printer care si identificarile unice / arma, etc, etc. Nu cred ca sta in picioare o astfel de interpretare
------------------------------------- Holland and Holland - pure art...
-

the_mav
- Veteran
-
- Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova
-
de violiv pe 08 Feb 2018, 18:43
Sistemul Anson, cel mai nou si mai modern in materie de juxtapuse, care sta la baza a 75% din juxtapusele aflate in circulatie are primul patent in 1875. Mai toate lever, cu exceptia BLR au originile inainte de 1900. Acesta a fost motivul pentru care "armele vechi" au fost bagate in aceeasi oala cu cele moderne, letale ... in prima varianta a legii, armele inainte de 1877 sau replici erau la liber. Colectionarii au dus o munca asidua ca prevederea "proiectate inainte de 1945" sa aiba un inteles cat mai larg iar lista de admise sa cuprinda practic orice revolver. Exista revolvere in 44 mag inscrise pe colectie, desi calibrul a aparut dupa 1945, ca si rama in stare sa sustina un revolver care sa-l traga. Pe aceeasi idee, sute din armele folosite azi la vanatoare vor ajunge de colectie pentru simplul fapt ca numa colectionarii le mai pot detine.
Si voi va bucurati ca s-a schimbat iar legea si ca, in sfarsit, au aparut "noile norme".
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 08 Feb 2018, 18:49
Mav-ule .... arme vechi sau reproduceri!!!! Nu sisteme, reproduceri! Uite aici: http://www.shootinguk.co.uk/reviews/sho ... ey-boxlockAsta e prima. Ij-ul 54 e o reproducere aproape identica. Zastava 70 este o reproducere identica a M98, chiar functioneaza si cu inchizator de ZB. Pe lever inca scrie si azi model "86, "94 .... Si sint reproduceri identice ale unor arme mai vechi de 1899. Mai vrei? Mai sint.
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 08 Feb 2018, 19:20
Inca o bucurie!!! Sa zicem ca esti vanator si ai uitat de "viza". Ramai fara arme minim doi ani. Daca le vrei inapoi trebe sa faci iar cursul de arme. SIC!!
Art. 28 din noile norme....
Cum suna asta? Nu-i cam neconstitutional sa-ti ia cineva o diploma care atesta ca ai urmat un curs si ai trecut un examen?
-
violiv
- Veteran
-
de yoghi pe 08 Feb 2018, 19:55
Da colegu dar "acolo" daca treci de viza iti ANULEAZA dreptul , nu te suspenda. Si daca e anulat ..nu mai e. Permisul de conducere daca e anulat nu faci scoala iara ?
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori