Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 25 Iul 2026, 01:08

cartuse Cheddite 100 metri

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Re: cartuse Cheddite 100 metri

Mesajde armi pe 14 Ian 2011, 23:31

Sly_Fox scrie:
robertica scrie:daca ar fi sa dai cu bata te cred ca ai da in fata dar cum alica are vreo 300si ceva de metri pe secunda la o distanta de 80metri trebuie sa pui direct pe piesa la cap si automat imbraca tot focul.

Vezi tu robertica, daca viteza alicelor ar fi constanta pana la distanta de 80 metri, ai avea dreptate. Insa, conform legilor fizicii, din cauza frecarii cu aerul, alicele incep sa decelereze rapid.
Dar daca tu vorbesti din proprie experienta, ce sa facem, te ascultam. :wink:

sa nu uita si forta de atractie gravitationala nu numai frecarea cu aerul!
"Through Performance to Type"
armi
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Madalin pe 14 Ian 2011, 23:52

Nu mai sariti toti pe Robertica ca nici eu nu pun corectii:100 de metri in fata la iepure,200 la fazan etc :lol: ...Fiecare are modul lui de tragere.De ex la iepure ii urmaresc partea din fata si dau drumu la foc,multi urmaresc si cand dau drumu la foc se opresc si automat ca focul se duce in spate.La fazan cand imi vine din fata il acopar putin cu tevile,sau depinde cum zboara.
Madalin
Membru activ

Locaţie: Ploiesti

Mesajde armi pe 15 Ian 2011, 00:05

Am avut si eu niste cartuse care mergeau bine la distanta mare la iepure si gasca (incercat) pacat ca am avut doar 20 buc. cumparate prin anii 90si din Turcia. 1$ bucata

Premier magnum high velocity copper plated buffered turkey loads add a whole dimension to this high performance package. Utilizing a specially blended powder recipe, Remington's advanced power piston one piece wad and hardened copper plated shot, these high velocity loads result in extremely dense patterns and outstanding knockdown power at effective ranges. Premier magnum copper plated buffered turkey loads the original magnum turkey load is cushioned with special polymer buffering and further protected by the power piston one piece wad for dense even patterns. When ranges vary, they combine retained energy and penetration from the larger pellets with pattern density from the smaller ones. Duplex patterns are extremely well balanced.
12 GA
Copper Plated Lead
3"
1 7/8 oz
4X6
1210 fps
10 Rounds Per Box
Max

http://picpaste.com/RT26753-LLjgajAL.jpg
"Through Performance to Type"
armi
Veteran

Mesajde robertica pe 15 Ian 2011, 09:35

madalin122582 scrie:Robertica, m-ai amuzat teribil :lol:
Si ca sa nu fiu off topic: Presupunem ca alicele astea merg in linie dreapta pana la 100 de metri. Presupunem ca aplici corectia necesara sa lovesti iepurele. Presupunem ca paharelul iti tine snop-ul destul de strans pana la 100 de metri. In nici un caz, alicele nu vor mai avea puterea necesara sa doboare vanatul. Cel putin la un iepure, cred ca nici macar de piele nu trec.
Sa nu mai vorbim ca nu e etic sa tragi la distanta asta dupa vanat cu alice.

ce am zis eu ca doboara iepurele la distanta aia nici macar sub piele nu intra :roll: :roll: :roll:
robertica
Membru important

Locaţie: bals olt

Mesajde robertica pe 15 Ian 2011, 09:42

Madalin scrie:Nu mai sariti toti pe Robertica ca nici eu nu pun corectii:100 de metri in fata la iepure,200 la fazan etc :lol: ...Fiecare are modul lui de tragere.De ex la iepure ii urmaresc partea din fata si dau drumu la foc,multi urmaresc si cand dau drumu la foc se opresc si automat ca focul se duce in spate.La fazan cand imi vine din fata il acopar putin cu tevile,sau depinde cum zboara.

eu asta incercam sa le explic dar ei nu inteleg daca opresti pusca din miscare si dai drumu la foc e normal sa vina in spate dar daca misti pusca fara oprire si dai drum la foc e exact pe el exact ce spui si tu madaline
robertica
Membru important

Locaţie: bals olt

Mesajde carp ionut pe 15 Ian 2011, 11:19

salut sunt si eu nou in randul vanatorilor si cand am citit acest topic am inceput sa ii dau dreptate lui robertica in ceea ce priveste corectia si sa va explic dc din propria experienta.Prima vanatoare la grupa pe anul 2009 am stat langa vanatori care si mai decare mai buni si fiecare e cu corectia lui ,m-am luat dupa unu altul si nu luat nimic pana intr-o zi cand am cazut vecin de stand cu un vanator nu batran 47 ani si care a luat in acea zi 7 iepuri numai la primul foc.eu nu inpuscasem nimic cand am vazut asa ma duc la el si vb cu el si il rog sa imi spuna si mie cu ce cartuse trage si ce corectie face si mi-a zis asa.,,mai baiete nu te mai lua dupa toti vanatori care ii vezi ca azi nu au inpuscat nimic si eu am 7 faci corectia asa.Urmaresti iepurele cu tinta pe cap cand vrei sa dai drumul la foc te duci in miscare cu 10 centimetri in fata capului si dai drumul la foc darrrrrrrrrrrrr... sa nu te opresti din miscare cand dai drumul la foc,, Si asa am facut si am anul asta 6 iepuri la grupa toti inpuscati asa cum a zis vanatorul.Aste e parerea mea si si credeti-ma ca da rezultate pana in 50 metri
Franchi bock 12/70 Mp 153 12/76 IOR 7x40
carp ionut
Nou membru

Locaţie: Iasi

Mesajde stefan 3006 pe 15 Ian 2011, 12:28

Mare dreptate ai!
stefan 3006
Veteran

Mesajde mihai_tud pe 15 Ian 2011, 16:06

Eu personal am tras la iepuri la 120 m, nu fugeau (erau 2 se harjoneau) doar topaiau ...Dupa foc au disparut dupa o movila apoi unul s-a intors .Am tras si al doilea foc (5 mm) si a cazut (de data asta fugea) .L-am recuperat si la disectie am vazut urma unei alice in inima!!A fost un noroc chior deoarece nu am facut nici o corectie iar distanta a fost intr-adevar 120 m(140 pasi).Totusi sunt constient ca tirul fara corectie este inutil !Ce am reusit eu a fost o pura intimplare ,un noroc chior! :mrgreen: Cred ca daca mai incerc de 100 de ori nu o sa mai reusesc asta.
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
mihai_tud
Veteran

Mesajde mihai_tud pe 15 Ian 2011, 16:31

Am omis sa precizez ca eu eram undeva sus pe un deal (cam 20 metri diferenta de nivel fata de jos unde erau iepurii).Cred ca asta a ajutat intrucatva.
mihai_tud
Veteran

Mesajde VPR-GMC pe 15 Ian 2011, 22:32

Cu ani in urma, cand am aflat de acest cartus, poate nu marca din poza de mai sus, atunci a aparut ca o mare noutate la o expozitie/targ, m-am tot gandit cum poate face asta (ca bura sa duca snopul peste 50 metri) si am reusit sa-l fac aproape exact ca originalul pana sa-l vad, dupa cateva incercari, o sa pun si poze! Am gasit niste bure aproape ca cele din imagine la un prieten care se apucase de o afacere cu o fabrica de munitie. Cartusele au fost facute cu alice de 3,5mm.
Apoi am trecut la teste, totul s-a petrecut exact cum a spus si violiv, se comporta ca un breneke pana la 30-35m, grupaje aleatorii dupa ce bura se intoarce. Am zis totusi sa-l incerc si la vanat si am mers pe o balta cu rate pe care le ridica un prieten astfel incat sa zboare fate de mine cat de cat paralel si vedeam pe apa unde se ducea focul. In total cred ca am tras aproape 60 de cartuse, la punct fix cat si la rate, dar dezamagirea a fost totala, e imposibil sa dai corectii la distante mari 70-80 metri si astfel mi s-a confirmat ca acest fel de cartus e un mare fas, nu are nici o utilitate, mai am doar vreo sase cartuse. Unul il voi sectiona sa va pun si niste poze. :wink:
Hunting & fishing.....hobby or madness?
VPR-GMC
Membru important

Mesajde VPR-GMC pe 15 Ian 2011, 23:46

Mai jos sunt pozele:

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
VPR-GMC
Membru important

Mesajde chriss_hunter29 pe 16 Ian 2011, 00:44

am fost in teren....am tras ...din pacate nu unde trebuia...prima impresie....la iesirea pe teava scot un zgomot ciudat...se cunoaste ca nu sunt cartuse uzuale...probabil clantane alicele in tubul ala de plastic....se aud la fel ca un ricoseu de glont atunci cand pleaca pe teava...deocamdata nu ma pot pronunta...o sa incerc si eu sa trag la cartoane...oricum este altceva...mai vorbim...
ps eu vorbesc de cheddite nu de alte goange postate pe aici
chriss_hunter29
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde AdrianLica pe 16 Ian 2011, 06:17

Am cumparat si eu o cutie de 10 buc la pretul de 47 Ron. Iepuri = 0. Am tras la diferite distante, aproximativ 40, 60, 80, 110, 130 m. Nimic. Curios e ca la mai putin de 60 m trageam degeaba, pentru ca nu se desfaceau alicele. Mi-am dat seama de asta dupa ce am tras intr-un caine la cca 50-60 m stand pe loc, i-am pus la torace si...a plecat la pas. Ma mult ca sigur alicele inca nu iesisera din paharelul ala. Parerea mea: evitati-le!
AdrianLica
Veteran

Mesajde VPR-GMC pe 16 Ian 2011, 11:21

chriss_hunter29 scrie:ps eu vorbesc de cheddite nu de alte goange postate pe aici

Numeste-le cum vrei! :mrgreen:

Idea e ca toate cartusele au fost facute la fel (s-au cantarit si pulberea si alicele pe balanta in fabrica) si au fost comparate (in teste) in poligon de prietenul meu cu cele originale! Concluzia: diferente insesizabile! :wink:

Faptul ca le-am postat aici a fost doar ca sa spun ca aceste cartuse au mai fost testate cu ani in urma (originalul plus cel facut) si nu au demostrat ca merita, cel putin pentru noi, asa ca e doar o parere, poti sa nu o iei in considerare! :twisted:

Cu stima,

Marius

PS - daca deranjeaza pe cineva pozele si postarea mea, roaga moderatorul sa le stearga! :mrgreen:
VPR-GMC
Membru important

Mesajde chriss_hunter29 pe 16 Ian 2011, 18:05

scuze Marius...nu lua in considerare ceea ce am scris mai sus...eram um pic suparat aseara atata tot!
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde VPR-GMC pe 16 Ian 2011, 22:01

OK! :wink:

Chiar ma miram ce te-a suparat?!....... ca am incercat sa-ti raspund tie si altora cat pot de pertinent, cu un exemplu si faptul ca am testat aceste cartuse cu ani in urma cand au aparut!
Parerea mea e ca nu merita luate astfel de cartuse pentru ca e foarte greu sa TE INVETI sa dai corectii la distante peste 50 metri, chiar daca te-ai antrena asiduu....ai trage foarte, foarte multe cartuse si....nu merita, rezultatele vor fi nesatisfacatoare, crede-ma!
Daca vrei cele 6-7 cartuse ramase, ca cele din poza ti-le dau sa le tragi pentru comparatie, eu sunt din Bucuresti!

PS - din dorinta de a imbunatatii munitia de vanatoare cu alice cu care trageam, am incercat multe cartuse originale sau manufacturate de mine (unele chiar care nu existau pe piata) in perioada cand era voie sa-ti incarci singur sau nu exista o oferta bogata;
- singurul cartus care mi-a dat satisfactii a fost cel cu proiectil unic subcalibrat (de tip Original Breneke) pe care il faceam inca din anii '90 pentru a putea trage si pe teava mai socata, pe atunci nici nu existau pe piata de la noi; foloseam un beneke de cal.16 introdus intr-o bura cu paharel (facuta parca pentru el) incarcat in tub de cal.12 si asta chiar dadea rezultate mai ales la mistreti! :D
VPR-GMC
Membru important

Mesajde Katalin pe 17 Ian 2011, 11:12

mihai_tud scrie:Eu personal am tras la iepuri la 120 m, nu fugeau (erau 2 se harjoneau) doar topaiau ...Dupa foc au disparut dupa o movila apoi unul s-a intors .Am tras si al doilea foc (5 mm) si a cazut (de data asta fugea) .L-am recuperat si la disectie am vazut urma unei alice in inima!!A fost un noroc chior deoarece nu am facut nici o corectie iar distanta a fost intr-adevar 120 m(140 pasi).Totusi sunt constient ca tirul fara corectie este inutil !Ce am reusit eu a fost o pura intimplare ,un noroc chior! :mrgreen: Cred ca daca mai incerc de 100 de ori nu o sa mai reusesc asta.

daca nu aveai noroc sa l lovesti in inima si il loveai in alta parte? Ti se pare normal sa se chinuie animalul ranit luni de zile...sa sufere ...doar asa de dragu de a trage?

Personal niciodata nu am tras la distanta mai mare de 40-50 m la iepure si nici nu o sa trag. Mai bine sa se duca ... ca doar nu sunt mort de foame si nu vanez pt carne.
==========================
Mai Taie Din Ele Da-le Dracului
Katalin
Veteran

Mesajde bowmadness pe 17 Ian 2011, 13:49

hunting_maniac scrie:
Raportează acest mesajRăspuns cu citatRe: cartuse Cheddite 100 metri
de chriss_hunter29 pe 14 Ian 2011, 15:22

am gasit si link-ul asta pe site-ul producatorului...pleaca in cupa aia din plastic alicele...dar cand si cum se disperseaza este o enigma pentru mine

cupa din plastic (paharut )are rolul de a elimina frecarea dintre alice si teva
astfel alicele nu se deformeaza si au o traiectorie mai buna
odata ce ies pe gura tevii paharutul fiind din material plastic (usor ) ramane mult in urma alicelor
nici nu mai este nevoie de el petru ca si-a indeplinit rolul ..

respect

Paharul iese cu capatul inainte, deci alicele stau in el PANA ACEST PAHAR incepe sa se roteasca in aer datorita pierderii de energie (cam la aceeasi distanta cand un Breneke incepe sa paraseasca traiectoria), moment cand alicele sunt imprastiate cum da Domnu'. Acest lucru se intampla aleator , la distante cuprinse intre 40-150m, rotirea putandu-se face pe orice axa, astfel imprastierea e de asemenea aleatorie! Daca 3 la fund sunt interzise aceste porcarii ar trebui sa fie dublu interzise.Am tras 5 asemenea cartuse pe o intindere de apa, unul s-a dus ca un Breneke pana la contactul cu apa, la altul snopul s-a grupat 30m stanga fata de tinta utopica aflata la 200m, celelalte au grupat cam ca un magnum cu acelasi tip de alica, pe un choke full. Pe toate forumurile din Italia si UK aceste cartuse sunt considerate NESIGURE, PERICULOASE, sunt discutii ca ar putea fi interzise. Sunt fabricate de Cheditte cu componente de la Gualandi ca un cartus normal cu bura tip pahar intors dar costa de 3 ori cat un cartus normal. Daca vreti sa va bateti joc de bani, de vanat si in plus sa puneti in pericol viata oricui pana in 200m cumparati cartusele astea. Merg bine cu semiautomatele la care s-au scos opritoarele, mananca 7 eur in 2 sec!
ALICE! Who the f... is Alice?
bowmadness
Membru important

Locaţie: Romania

Mesajde bowmadness pe 17 Ian 2011, 13:58

bowmadness scrie:
hunting_maniac scrie:
Raportează acest mesajRăspuns cu citatRe: cartuse Cheddite 100 metri
de chriss_hunter29 pe 14 Ian 2011, 15:22

am gasit si link-ul asta pe site-ul producatorului...pleaca in cupa aia din plastic alicele...dar cand si cum se disperseaza este o enigma pentru mine

cupa din plastic (paharut )are rolul de a elimina frecarea dintre alice si teva
astfel alicele nu se deformeaza si au o traiectorie mai buna
odata ce ies pe gura tevii paharutul fiind din material plastic (usor ) ramane mult in urma alicelor
nici nu mai este nevoie de el petru ca si-a indeplinit rolul ..

respect

Dupa mine calitatea de vanator nu este data de capacitatea de ucidere a vanatului ci de bun simt, responsabilitate, cunostinte de geometrie, instinct. Rusine celor care bga in arma asemenea porcarii, nu conteaza motivul, necunoasterea principiilor de baza a cartuselor sau dorinta de a face "gauri in cer" in speranta ca vanatul "poate cade". Daca cade la 150 de metri in tufe cine il recupreaza? Vulpile? Daca se chinuie luni de zile fiind ranit? Halal vanatori! Si cand te gandesti ca vanatoara cu arcul este interzisa dar cartusele astea sunt legale! PPPFFFFFT
bowmadness
Membru important

Mesajde Marius pe 17 Ian 2011, 16:22

bowmadness scrie: Daca vreti sa va bateti joc de bani, de vanat si in plus sa puneti in pericol viata oricui pana in 200m cumparati cartusele astea. Merg bine cu semiautomatele la care s-au scos opritoarele, mananca 7 eur in 2 sec!

:idea: :!:
Marius
Veteran

Mesajde chriss_hunter29 pe 17 Ian 2011, 21:47

bowmadness scrie:
Si cand te gandesti ca vanatoara cu arcul este interzisa dar cartusele astea sunt legale! PPPFFFFFT[/quote]

sa inteleg atunci ca daca vanatoarea cu arcul ar fi permisa tu ai fi unul dintre acei vanatori care ar infige fara mila bete in vanat! foarte interesant....
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde mihai_tud pe 17 Ian 2011, 22:21

Katalin scrie:
mihai_tud scrie:Eu personal am tras la iepuri la 120 m, nu fugeau (erau 2 se harjoneau) doar topaiau ...Dupa foc au disparut dupa o movila apoi unul s-a intors .Am tras si al doilea foc (5 mm) si a cazut (de data asta fugea) .L-am recuperat si la disectie am vazut urma unei alice in inima!!A fost un noroc chior deoarece nu am facut nici o corectie iar distanta a fost intr-adevar 120 m(140 pasi).Totusi sunt constient ca tirul fara corectie este inutil !Ce am reusit eu a fost o pura intimplare ,un noroc chior! :mrgreen: Cred ca daca mai incerc de 100 de ori nu o sa mai reusesc asta.

daca nu aveai noroc sa l lovesti in inima si il loveai in alta parte? Ti se pare normal sa se chinuie animalul ranit luni de zile...sa sufere ...doar asa de dragu de a trage?

Personal niciodata nu am tras la distanta mai mare de 40-50 m la iepure si nici nu o sa trag. Mai bine sa se duca ... ca doar nu sunt mort de foame si nu vanez pt carne.

Am facut prostia asta undeva la inceputurile vietii de vanator. :oops: :cry: :evil: Am avut noroc si nu am lasat piesa ranita in teren.Acum merg la mistret cu carabina si nu trag decit cind sunt aproape sigur de reusita iar la iepure pina in maxim 40 metri. Asta este ...la inceputuri nu toti ne putem abtine de la a incerca mai mult decit ar trebuii...
Oricum multumesc celor care ma inteleg si asa cum am spus in postarea initiala nu sfatuiesc pe numeni sa incerce asa ceva.
Stima
mihai_tud
Veteran

Mesajde chriss_hunter29 pe 17 Ian 2011, 22:23

p.s.
daca citeai atent in pagina producatorului ai fi constatat ca acest gen de cartuse sunt pentru pasaj la rate,gaste...etc...acolo se trage in sus deci nu pui in pericol viata nimanui...zici ca ai incercat cartusele pe un luciu de apa...eu sugerez ca trebuia sa incerci mai intai in poligon k sa nu pui viata nimanui in pericol!

stima
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde adigeo pe 19 Ian 2011, 10:17

chriss_hunter29 scrie:sa inteleg atunci ca daca vanatoarea cu arcul ar fi permisa tu ai fi unul dintre acei vanatori care ar infige fara mila bete in vanat! foarte interesant....

Sagetile de vanatoare sunt facute din alte materiale , tu tragi cu arma cu mila ? Arcul e interzis la noi pentru ca nu face "poc" cand e folosit :D .
adigeo
Veteran

Mesajde chriss_hunter29 pe 19 Ian 2011, 17:20

nu trag cu mila insa incerc sa si respect vanatul folosind o arma care-i curma viata fara prea multa suferinta.,,,daca esti pasionat de arc nu am nimic impotriva poti sa mergi in poligon si sa tragi pana te saturi
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde adigeo pe 19 Ian 2011, 17:34

Nu sunt pasionat de arc, nu cred ca as vana cu arcul , dar nu inseamna ca noi ,cei care vanam cu pusca , trebe sa sustinem ca doar vanatoarea cu arme de foc trebuie sa fie legala . In primul rand trebuie eliminat braconajul ,,, si apoi legiferate alte tipuri de vanatoare. Nici cu ogarii nu as vana si nici cu pasari rapitoare, nu am timpul si rabdarea necesare pentru a antrena ogari sau soimi si nici banii necesari nu-i am .Sincer , m-as baga la o vanatoare cu sulita sau cutitul cu o haita de dogo argentino :lol: mai degraba, dar nici aia crescuti de mine. Asta cu viata luata fara suferinta aluneca spre discutiile interminabile despre etica si alte subiecte cu care nu putem fi toti pe aceeasi lungime de unda.
adigeo
Veteran

Mesajde chriss_hunter29 pe 19 Ian 2011, 17:52

armele de foc sunt o evolutie fireasca...poata ca peste 200 de ani vanatorii o sa fie ca darth vader si o sa se uite cu mila la 577 t-rex :wink:
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde bowmadness pe 19 Ian 2011, 18:10

chriss zis si hunter!

Evident habar nu ai ce sunt arcurile moderne. nimeresc de la 70m blatul unei capre din spuma pe care o am in curte fara probleme si totusi nu as trage peste 40m nici daca ar fi legal! vanatoarea cu arcul este interzisa datorita posibilitatii de braconaj, dar e nevoie de 4-5 ani de experienta si ceva muschi sa tragi cu un arc de 70-80 lb eficient, arma e mare, nu se poate trage din JEP cum fac "meseriasii" si nici la far, nu e la indemana oricui! Sansele de supravieturie pentru vanat sunt minime daca sageata intra in corpul animalului, diametrul lamelor are 5cm, dar da!, nu "cade" in foc, mai merge minim 150-200m. O sageata costa cat 3 cutii de cartuse bune, nu prea cred ca braconierii si le-ar permite, daramite sa mai si rateze.
Cat despre cartusele cheditte am vazut la pasa,j cand gasca venea pe ceata la 20 m inaltime, CAT DE IN SUS trageau confratii tai, cam la 15 grade! Daca vrei iti dau linkuri in engleza si italiana cu pareri despre porcariile alea.
bowmadness
Membru important

Mesajde chriss_hunter29 pe 19 Ian 2011, 18:27

Evident ca nu am habar despre arcurile moderne pentru ca nu ma intereseaza,daca vreau sa trag la 70 de metri folosesc ghintuita...despre sansele de supravietuire am ceva retineri pentru ca tu vorbesti de capre...daca incerci la mistret sau carpatin ca sa nu mai vorbesc de urs sunt sigur ca este alta problema...si pana la urma nu inteleg de ce esti atat de agresiv la adresa noastra a vanatorilor...care este problema ta?...crezi ca esti mai destept decat inginerii de la cheddite?....si chiar daca acele cartuse sunt niste porcarii...ok...de aia suntem pe forum...sa vedem ce si cum...nu am nimic personal cu tine dar cred ca esti un pic off-topic...aici vorbim de cartusesi arme nu de bete...pentru astea este un topic separat!
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde bowmadness pe 19 Ian 2011, 18:39

[quote="bowmadness"]chriss zis si hunter!

Evident habar nu ai ce sunt arcurile moderne. nimeresc de la 70m blatul unei capre din spuma pe care o am in curte fara probleme si totusi nu as trage peste 40m nici daca ar fi legal! vanatoarea cu arcul este interzisa datorita posibilitatii de braconaj, dar e nevoie de 4-5 ani de experienta si ceva muschi sa tragi cu un arc de 70-80 lb eficient, arma e mare, nu se poate trage din JEP cum fac "meseriasii" si nici la far, nu e la indemana oricui! Sansele de supravieturie pentru vanat sunt minime daca sageata intra in corpul animalului, diametrul lamelor are 5cm, dar da!, nu "cade" in foc, mai merge minim 150-200m. O sageata costa cat 3 cutii de cartuse bune, nu prea cred ca braconierii si le-ar permite, daramite sa mai si rateze.
Cat despre cartusele cheditte 100m am vazut la pasa,j cand gasca venea pe ceata la 20 m inaltime, CAT DE IN SUS trageau confratii tai, se "intindeau" peste standul lor, la distante mari, sub unghi cam de 15 grade pentru ca erau macho si trageau cu "100m"!.Ia spune-mi ce se intampla la foc sub unghi de 15 grade cand tubul ala se invarte in plan vertical? Nu cumva "scuipa" toate alicele in acel plan? Daca inceputul invartirii se intampla la 70m, cu 15 grade ineamna cam la 20m deasupra capului unui eventual vanator aflat la 70-90m de tine, altfel o distanta sigura! Crezi ca ar avea destula energie sa-l raneasca niste alice de 5mm? Nici 30 de grade nu e sigur inca, iar sub unghiul asta am tras fiecare dintre noi. Eu pricep ca vanatoarea cu arcul e ilegala, vanatul se chinuie mai mult decat in cazul in care cade in foc de arma (cand cade!), de aceea trag cu arcul numai in spatii delimitate si sigure, tu vrei sa pricepi ca aceste cartuse SUNT PERICULOASE si nedemne de un vanator adevarat? Citeste ce a scris si Violiv, care este mult mai in masura decat mine, despre subiectul asta. In plus exista forumuri in italiana si engleza despre ele, NICI O PARERE BUNA!
bowmadness
Membru important

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante