La ce vanat l-ati folosi?

Calibrul .22Moderator: liviur Calibrul .22Ce parerei aveti despre trecerea in categoria armelor de vanatoare, si folosirea la vanatoare a acestui calibru?
La ce vanat l-ati folosi? ![]() Stafie Ionut
Daca bine i-mi aduc aminte, pina in anii 80 armele in cal. 22lr erau in dotarea paznicilor de vinatoare si se numeau - arme de ocrotire- folosite pentru combatere. E prima arma cu care mi-am inceput dreptrinderea in arta vinatorii si frumusetea tirului. Aveam 5 ani
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
nu prea cred... la cum te stiu eu, tanar si plin de viata, mai ai mult pana la 55 ps si scuze de off topic: cu bratul drept cum stai la incarcatul talerelor? tot asa de bine? ca umarul meu s-a vindecat -------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Eu am un UMC .22LR si vreau sa va spun ca sant foarte incantat de ea.As fi extrem de bucuros daca s-ar permite folosirea ei la daunatorii mici , ar fi un exercitiu nemaipomenit de tir.Asa o folosesc doar in poligon(cand mi se permite!!
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Consider ca e cel mai frumos si eficient calibru (efect/pret) pentru protejarea vinatului - pina in 10kg si sub 70m
Din pacate, la civilizatia noatrsa cinegetica prezinta prea multe tentatii La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Pentru cumpararea, si folosirea armelor si munitiei de calibrul .22 este nevoie sa faci parte dintrun club de tir sau este suficint permisul de vanator?
Mai exact ce pasi trebuie facuti pentru cumpararea unei arme calibrul .22 Stafie Ionut
Este suficient daca esti membru vanator sau daca esti legitimat la un club de tir sportiv ai acelasi regim.Etapele sunt aceleasi ca la cumpararea unei arme de vanatoare,in speta:
-te duci cu copii dupa: permisul de arma,cel de vanatoare(atentie sa fie cel nou!),cerere tip,taxa de autorizatie+taxa de inscriere in permis,toate astea plus originalele (preventiv!) le duci la serviciul arme si munitii de care apartii si le depui(doar copiile! -la taxa de autorizatie ai doua optiuni: fie platesti 50 ron si iti elibereaza autorizatia in cca.2-3 saptamani,fie platesti 100 ron si ti-o elibereaza pe loc sau in trei zile depinde in ce stare sufleteasca se afla "organu' ",mentionez ca taxa se plateste la trezorerie de care apartii(cel putin asa am platit eu!) -dupa ce ai obtinut autorizatia de cumparare ,directia magazin sau in cazul in care iei arma de la persoana fizica te duci la un armurier de unde vei primi in ambele cazuri factura pentru arma. -te reintorci la politie pentru inregistrare, atentie ca desteptii nu prea iti spun de prima data de taxa de inscriere in permis(taxa este in valoare de 10 ron) si mai faci un drum degeaba. -ar mai fi de mentionat faptul ca "baetii" de la politie iti vor trece 100 de cartuse in permis dar tu sa nu te lasi si sa le zambesti frumos spunandu-le ca ai dreptul la 500 de bucati dar sa nu te certi cu ei ca altfel.... Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Eu in ultima perioada am tras cu S&B(toata gama:ST,Club,HV) si cu Winchester (ST)care la pret sunt aproximativ la fel,ma refer la cele de viteza mare,in jur de 13,50 ron. S&B standard sant ceva mai ieftine, 10 ron.Sigur ca diferenta se vede imediat cum ai folosit HV dar pentru distractie sant bune si cele standard.Cat priveste Fiocchi...sant destul de rezervat mai ales datorita pretului nejustificat de mare in opinia mea,intre 19 si 31,5 ron cutia
- Micul cartus "rimmed" de .22LR este foarte bun si extrem de popular aici in USA, nu numai pentru vinatoare si "target-practice" dar si pentru protectia personala. Glontul de la .22LR tras dintr-un pistol [sau revolver] provoaca o rana mai periculoasa decit glontul de 6.35mm [.25"]. Am aici pusca fabricata la Cugir "Mod.69" care trage cartusul de .22LR. Arma acesta cu inchizator clasic este extrem de simplu construita dar foart solida, cu incarcator de numai 5 cartuse. Se folosea prin ultimii ani de liceu la "premilitara" in Romania. Reglata corect [mi-am facut o scula de reglat cuiul catarii] cu pusca asta romaneasca "Mod.69" [fara luneta] poti lovi moneda de 25 centi de la 25 metrii sau un cerc cu diametrul de 8-10 cm de la 100 metrii. --- NOTA: Am testat puterea micului glont de la cartusul de .22LR tragind cu pusca romaneasca "Mod.69" intr-o carte de telefon [groasa de 9 cm] de la 25 metrii. Micul glont a perforat complet cartea de telefon de parca era din brinza. Orita 10/02/06
Nici vechile cartuse romanesti nu sunt chiar rele si se mai gasesc pe ici pe colo. Pretul nu e departe de al celor de import. Problemele sunt cu acele - rare ce-i drept - cartuse care nu au incarcatura de pulbere completa si al caror glont se opreste pe teava!!!
Cele mai bune cartuse de .22 lr produse astazi pe glob se fac intr-un mic atelier din Moscova, unde lucreaza 12 oameni, jumatate fiind ocupati cu controlul de calitate. La ultimele Europene de tir, primele 3 locuri si 7 din primii 10 au tras cu aceste cartuse chiar daca armele erau Anschutz (primele 5 locuri) apoi Walther si Tula. Din pacate, firma respectiva nu vinde decat campionilor de tir, productia fiind limitata. Pentru pamanteni, vechile Vostok-uri (cu care trageam pe vremuri la cluburile de tir) se mai fabrica inca si, desi nu au viteze declarate mari, se remarca printr-o constanta deosebita. Eu trag cu un Haenel-Suhl din anii `50, cu un singur foc, teava de 60 cm, grea - 22 mm la gura tevii, aparate de ochire clasice dar reglabile atat catarea cat si inaltatorul, cu Vostok-ul amintit si cu care scot grupaje de 5 cm la 10 focuri - picioare, nerezemat si sub 3 cm rezemat. Este, intr-adevar unul din cele mai precise si distractive calibre la ora asta. Pe vremea cand era permis la vanatoare mergeam la "daunatori" si nu scapa cioara sau caine hoinar la 50-60 m. Pacatul lui este caderea foarte mare la peste 50 m, datorata vitezei initiale mici si pierderii acesteia chiar mai repede - la 100 m ai timp sa-l asculti cum ajunge in tinta. Una peste alta, distractia este asigurata cu el. Mai rau e ca nu te mai poti duce sa tragi decat in poligon (sa fii prins in camp cu .22 lr este infractiune!). Apropo, a tras cineva cu .17 MHR (Razvy, Orita poate)? Se aude ca peste ocean face furori in ultimii 2-3 ani. Iar oferta de arme in acest calibru creste de la o zi la alta. La noi s-ar putea aduce doar la "colectie" asta daca ai parte de un pic de intelegere la politie iar trasul cu el ar fi o poveste la fel de lunga. Vio
Nu am mai vazut personal cartuse romanesti .22LR din pacate, asa ca am rugamintea Violiv daca imi poti spune unde as putea gasi. In magazinele noastre din Bucuresti nu am mai vazut decat S&B,Win,Fiocchi si cam atat! Probabil tir-istii de performanata se aprovizioneaza din alte locuri(ma gandesc ca se importa special pt. ei)
Mag. Hunter`s Company din Constanta mai avea acum doua saptamani cartuse romanesti in .22 lr si 30-06. Nu prea se vand in CT.
Pret afli telefonic. Ii gasesti aici: http://www.hunterscompany.ro/despre.htm Pentru cartuse performante poti sa iei legatura cu federatia sau cluburile de tir sa vezi ce folosesc ei si cum se pot aduce. Nu cred ca merita efortul pentru cativa mm mai putin la grupaj. Oricum, armele noastre (cele pe care le mai detinem in .22) nu prea cred sa fie de "olimpiada". Calibrul .22 lr are particularitatea (ca si altele de altfel) de a deveni mai putin precis la viteze mari la gura tevii, tras din tevi obisnuite (chestie de armonizare cu pasul ghinturilor, lungimea tevii, etc.). Cartusele foarte performante nu sunt de viteze mari si, in general, se fabrica studiat pentru o anumita arma-tragator. Ca de altfel majoritatea echipamentelor pentru performanta. Vio
Tocmai am telefonat acum la cei de la Constanta, si am ramas mut
la cartusele normale au existat diferente de 20-30m/s intre diferite cartuse ave25
--------------------- hunter 440 5,5mm Tasco 6-24x50AOE
Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 21 vizitatori |
Publicitate
|