Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 24 Mar 2025, 02:45

Calibre Africa

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Calibre Africa

Mesajde CCM pe 18 Feb 2025, 23:46

Folositi?
Incepand cu 375 HH. Deschid topicul dintr-un motiv egoist, ma gandesc sa imi iau una, asa sa fie, ca deh, chiar daca nu o folosesti, mai bine sa ai - decat sa nu ai.
Daca vreun coleg are experienta cu asa ceva si timp sa partajeze... multumesc mult!
Eu acum oscilez intre 416 Rigby, 404 Jefferey si respectic, 300 HH; si, bineinteles, 375 HH
Multumesc!
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Re: Calibre Africa

Mesajde Ghinda pe 20 Feb 2025, 07:55

În Africa se utilizează mult 308, 30.06, 270, 9,3.
Alea de Africa, cum le gândește europeanul, adică cele grele se folosesc doar la cele mari. Nu trage nici dracului cu ele la antilope etc. Și la girafă trag cu "normale". Asta o mică observație.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde hunterb pe 20 Feb 2025, 10:04

Salut,

Am avut 375hh, acum am 9.3x62..pentru vanatul nostru face acelasi lucru dar cu recul mai mic si pret munitie mai mic.
Pentru Africa, ca vanator, m-ar tenta 416 probabil varianta remington nu rigby. Nu are puterea de stopare a calibrelor "mari" dar macar nimeresc ceva cu el :oops: daca e groasa rau, gen nici ph-ul nu rezolva, oricum ai belit-o O:-) O:-)
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 21 Feb 2025, 10:22

In urma cu vreo 10 ani am stat la povesti cu un roman stabilit in Africa de Sud de prin anii "70. Era pensionar, in retragere, dar gestionase ani buni un fond de vanatoare pe acolo - in mod particular pentru Africa, era un fond de vanat "mic", adica pasaret mult pana la ceva caprite si antilope. M-a intrebat ce calibru folosesc in Ro cel mai frecvent si am raspuns sincer 30-06! A facut ochii mari si mi-a zis ca doar atunci cand s-a dus la un amic cu fond de animale mari ca sa vaneze bivol, i-a imprumutat acesta o arma in ... 30-06! :((
El avand o singura carabina, in 22-250 cu care a vanat toate antilopele.

Si nu e singurul. Am amic vanator, cu cateva vizite in Africa pentru antilope, care merge cu combo 375 h&h/300 wm iar ghidul ce-l insoteste merge tot cu 22-250! Si altii care s-au dus fara arme si au primit acolo in 308 w sau vechiul 8x57....

Eu am avut 375 RUM, un fel de magnumu-magnumului 375 h&h si am renuntat. Acum am 375 h&h, am folosit cu spor la mistreti dar nu mi s-a parut a oferi vreun avantaj real fata de 9,3x62.
Impreuna cu 300 wm sau 300 weath (am ambele) am gandit o combinatie pentru "africane".
Ratiuni pentru care nu m-am dus la mai mari desi m-au "bantuit" serios?
In primul rand pretul munitiilor care creste ultra-exponential dincolo de 375 h&h, chiar calibre "banale" ca 416 Remi sau 458 WM avand preturi exorbitante. Cum cred cu tarie ca este irational si periculos sa mergi la vanatoare fara sa fi tras macar 20 cartuse la cartoane....mai bine unul mai mic pe care-l poti trage si controla decat unul mare si necunoscut.
Hai sa zicem ca reculul il poti gestiona, suporta dar disponibilitatea munitiei acolo unde te duci este alt factor important ... s-a intamplat prea des sa nu te lase companiile sa duci si munitia cu tine si sa fii obligat sa cumperi acolo. Daca alegi un exotic, chiar ca 300 h&h pomenit mai sus (apropo, inutil atunci cand ai la dispozitie 300 wm) ai sanse mari sa nu gasesti boabe. 404 Jef sau 470 nitro sint calibre super-bune, foarte folosite, se gasesc relativ usor dar preturile sint tot mult prea mari. 375 h&h incarcat cu proiectilele moderne de azi e chiar "beton".
8x68, ca si alternativa la 300 wm, este iar foarte folosit si eficient.

O mentiune particulara ar fi 338 lapua, un calibru care a prins teren tare nu numai in long-range ci si in Africa. Cu doar doua feluri de boabe acoperi orice ai putea vana in Africa, cu avantajul major al unei raze de actiune mai mare decat a lui 375. Nu vei trage la 1 km dar 300 m sint mult mai usor de atins eficient decat cu 375 h&h.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zeb stump pe 21 Feb 2025, 13:22

Alaturi de 22-250 de care spui, am vazut ca cei care recolteaza antilope (in sans larg) folosesc mult si 223, şi 6 Dasher si 6,5 cm la cele mai maricele (gnu, de ex), de multe ori tragând numai la cap, pentru ca livreaza caracasele la restaurante si, pe lanaga eventualele pierderi din carcasa, sustin si ca o moarte rapida pastreaza calitatea carnii, pe cand hormonii de stres ar deprecia carnea.
Trebuie facuta distinctia intre " plainsgame", pentru care 30-06, ca sa nu mai vorbim de 300 wm e mai mult decat suficient, cu precizarea că în unele parcuri sau ferme sau cum se mai numesc nu te lasa sa tragi la distante prea mari (cred ca max 300 m, daca nu gresesc), şi Big Five, pentru care exista limitări legale, in multe locuri 375 HH fiind minimul permis.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde liviur pe 26 Feb 2025, 09:00

Calibrele "africane" sunt strict legate de Big 5, care fie vorba intre noi sunt doar pentru cativa dintre noi.
Restul antilopelor se vaneaza cu calibre normale, eu am impuscat eland cu 375 HH, restul cu 9,3 si 270win.
In opinia mea "africanele" sunt doar pentru hranit orgoliul, colectie si doar pentru1-2 care isi permit sa cheltuie peste suta de mii de euro sa impuste Big 5.
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Mesajde CCM pe 28 Feb 2025, 21:37

Pt mine e clar spre colectie - si in ideea, poate falsa, nu stiu, ca astea africane sint facute ca pe vremuri; am trei in vizor, toate CZ 550, nu se pune problema de HH, Boss, Westely-Richards - nu ca nu as vrea, as vrea, dar costa prea mult pt buzunarul meu; insa, CZ 550... imi pare aproape de englezestile in discutie, asa ca o sa iau una chiar daca nu o sa o folosesc ever, tot o sa o iau; 300HH imi pare cea mai rationala alegere, in masura in care putem vorbi de rational pt o asa achizitie, insa o sa ignor calibrul si o iau pe aia care imi va parea cea mai frumoasa, sint 3 bucati la armurierul meu, 300HH, 404Jef si 416Rigby; una va ajunge in dulapul meu; dupa aia, pun si poze!
Ultima oară modificat de CCM pe 28 Feb 2025, 21:50, modificat 1 dată în total.
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 28 Feb 2025, 21:49

cum f bine subliniaza Vio, munitia e al dracului de scumpa; dar de doua cutii... sau, patru, merge, taras-grapis
CCM
Veteran

Mesajde violiv pe 02 Mar 2025, 22:14

300 h&h nu este deloc o optiune. 375 h&h e cea mai buna optiune.
404 e din nou pe val dar tot rar si scump ca si 416-le pomenit. 416 remi e ceva mai ieftin si mai accesibil dar tot scump e.
375 am si a fost cat pe ce sa iau si 416 remi
Acum insa ma bantuie gandul sa iau maxim legal ... 458! Mai ales ca gasesc in fiecare saptamana arme de genul CZ 550, BRNO ZKK sau Winchester la preturi in jur de 1000& ... ceea ce e chiar de-a dreptul imbietor :ymdevil:
violiv
Veteran

Mesajde CCM pe 04 Mar 2025, 21:48

Vio, buna seara!
Intre ZKK si 550, aceeasi conditie, acelasi calibru, aceeasi bani... cea mai buna alegere ar fi care dintre ele? au iesit din aceeasi fabrica si facute de aceeasi oameni
CCM
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Mar 2025, 14:57

Sint cativa ani distanta intre ele, mici modificari la culata si mai mari la tragaci. Atunci cand au accelerator la ZKK este ca la ZH, cu limbuta aia subtirica pe tragaci.
Citire de la cei care le modifica pentru calibre africane mari - ZKK 602 ar fi un pic mai masiva in culata si nu se tem sa puna nici 505 gibs sau chiar 338 lapua magnum pe ele in timp ce 550 magnum este un pic mai moderna, mai finuta. Altii zic ca nu este nicio diferenta de rezistenta, fiabilitate si chiar firma a mentinut modelul mai luxos in fabricatie "la cererea publicului" ... ca cele noi, 557 si 600 nu tolereaza africane.

Cea mai bogata piata in modelele astea am vazut-o in Italia, unde si preturile rar sar de 1000 €.

O alta arma la fel de buna in calibre africane si tot la preturi bune mai este Winchester 70, varianta aia zisa pre"64. Daca nu e vorba de vreo varianta custom, pretul tot in jur de 1000 € este.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Mar 2025, 15:04

Am uitat ceva. ZKK vine in doua variante de pat, cel cocosat si cel drept, pe cand CZ doar cocosat. Diferenta mare ar fi la modul de preluare a reculului. Patul cocosat ridica mai mult teava dar reculul resimtit de umar e mai mic si este preferat de cei mai multi din tragatorii de astfel de calibre.

Mai exista si ceva variante de aparate de ochire mecanice, unele sint mai simple, altele cu foite multiple la inaltator. Si ZKK si CZ folosesc exact aceeasi prindere de luneta pe coada de randunica de 19 mm. Manerul inchizatorului la CZ este mai arcuit si mai scobit si permite montarea unei lunete moderne, cu ocular mare si gros, ceva mai jos.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Mar 2025, 19:37

https://www.armiusate.it/armi-lunghe/fu ... m_i1325227

Asta mi se pare cea mai reusita varianta de ZKK 602 ... Pat cocosat, tragaciul cu accelerator, culata frezata pentru optica dar si inaltatorul in trepte plasat suficient de avansat pe teava cat sa nu incurce o eventuala luneta.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Mar 2025, 21:43

https://www.armiusate.it/armi-lunghe/fu ... m_i1085668

Dupa asta ma tot uit si ma raz/gandesc. Aceeasi varianta arma dar in set cu luneta originala cu care s-au vandut unele in set. Era o Zeiss facuta pentru BRNO, parca 4x32.
violiv
Veteran

Mesajde CCM pe 06 Mar 2025, 00:06

Amandoua imi par a merita de departe banii; mie, aia mai ieftina parca imi place mai mult - insa sint doar poze; pe mine reculul ma tine pe loc, peste 375, din cifre si tabele, pare cam descurajator...
Intre 404 si 416, dupa tabele, e diferenta de 30-40%, iar 404 ar fi la cam de doua ori peste 30-06, asa orientativ.
CCM
Veteran

Mesajde violiv pe 06 Mar 2025, 11:21

375 h&h e tolerabil, chiar posibil de tras rapid la dublaj. Eu am pe R 93, intr-o configuratie care nu ajunge la 3,5 kg cu magazia plina si e rezonabil.
Am avut 375 RUM pe o arma cam la fel de grea si era dincolo de limita, niciodata n-am putut trage si al treilea foc.
Mai mult de atat chiar devine naspa.

P.S. acu' la batranete am constatat ca ideea de baza nu este nici pe departe sa fii zmeu si sa ti se para ca poti tolera reculul fara griji ci sa nu te supui la asemenea extreme ... cand disculetele cervicale incep sa joace e cam tardiv sa-ti para rau ca ai tras cu africane cand nu era cazul...
violiv
Veteran

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante