Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Oct 2025, 12:09

Sistemul de vinatoare Elvetian.

Forum dedicat actiunilor intreprinse de organizatiile vanatoresti de interes general

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, CCM, Sly_Fox, Mircea-B

Sistemul de vinatoare Elvetian.

Mesajde mialxx pe 10 Ian 2021, 20:47

De fapt sunt doua. I. Patentjagd (vinatoarea cu autorizatie), II. Revierjagd (vinatoarea pe fonduri). Ambele sunt bune, dar in Romania al doilea ar fi cel mai indicat.

I. Patentjagd
1. Aici Kantonul (Judetul) respectiv se ocupa de paza si de bunastarea vinatului. Vinatorii platesc autorizatia anual, (asta daca vrea sa vineze in anul respectiv) Nu-i obligatoriu sa vineze anual.
2. Pe fiecare autorizatie exista o cota bine stabilita de recolta.
3. Kantonul este obligat daca nu se realizeaza cota sa stabileasca extra sezon de vinatoare.

II. Revierjagd
1. Aici Primaria pe raza care se afla terenul il arendeaza pe o perioada de 8 ani la un grup de vinatori (Asociatie), nr. de vinatori in grup se stabileste in functie de suprafata terenului. Exista un nr. minim si maxim de vinatori ce trebuie fiecare Asociatie sa-l aiva.
2. Suprafata nu trebiue sa fie sub 500 ha. Se poate ca o comuna sa aiva doua terenuri de vinatoare. De regula sunt terenuri de 800 ha pina la 2500 ha.
3. Suma ce trebuie platita anual este stabilita de o comisie formata din Presedinte si cite doi reprezentanti, primarie, vinatori, silvicultori, si agricultori (tarani).
4. Cota de recolta se stabileste de Jagdverwaltung, un fel de minesterul mediului, in functie de ce raporteaza Asociatia. In fiecare primavara se face o evaluare la efectivul de Caprior, asa se stabileste cota. La mistret nu exista cota, aici se pusca fara restrictie.
5. Fiecare Asociatie are un Presedinte si cel putin 2 paznici (paznicii poate sa fie si nemembri). ATENTIE, nu exista salarii! Unul din membri este contabil, dar poate sa fie si cineva strain, ex. sotia unui membru. Tot fara salariu!
6. Vinatul impuscat apartine Asociatiei, care il si valorifica. Si membrii trebuie sa plateasca dac vor ceva, la un pret mai mic fata de (straini). Din vinat se platesc toate cheltuielile daca ajunge, daca nu, diferenta se imparte in mod egal la toti membrii. De regula se iese pe plus.
7. Fiecare asociatie are un Statut simplu fara interpretari.

Asociatiile nu sunt afiliate. In schimb vinatorii sunt afiliati, de ex. aici in Kantonul Thurgau unde locuiesc eu avem o Societate sa-i zic sa, (AJVPS) Jagd Thurgau se numeste, unde toti vinatorii sunt asociati(nu toti sunt intro Asociatie) si platim o taxa anuala de 60 CHF, asta doar sa ne reprezinte interesele, permisul de vinatoare anual se plateste la Jagdverwaltung, pentru paznici si membri se plateste 50 CHF/an restul 150/an. Jagd Thurgau este afiliata la rindul ei la Jagd Schweiz (AGVPS).

Cam atit momentan, sa nu pierdem esenta. Astept intrebari, observatii, etc.

Cu stima Alin
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Sistemul de vinatoare Elvetian.

Mesajde ronin13 pe 10 Ian 2021, 22:46

Multumim frumos pentru informatii.
Stima.
ronin13
Nou membru

Locaţie: Bucuresti

Mesajde yoghi pe 11 Ian 2021, 00:11

Ce rol are ...ce atributii Jagd Thurgau.
Adica tu esti inscris la doua asociatii una pt vanatoare su una de reprezentare?
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde OVI762 pe 11 Ian 2021, 02:53

Ti-as spune eu cateva lucruri dar n-am voie, ca ma vede licuriciul.Si, al dracului, nu doarme.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde mialxx pe 11 Ian 2021, 07:36

yoghi scrie:Ce rol are ...ce atributii Jagd Thurgau.
Adica tu esti inscris la doua asociatii una pt vanatoare su una de reprezentare?

Exact. Pentru ca asociatia de vinatoare nu are puterea decizionala la nivel Kantonal, si ar fi si complicat. Gindestete cite pareri si diferente ar fi...
Atributiile sunt. Organizarea examenului de vinator, antrenarea si examinarea cainilor, administrarea poligonului de tragere. Organizeaza diferite expozitii sa le zic asa, adica promoveaza vinatoarea in scoli, la diverse tirguri, dar doar in Kantonul Thurgau.
Mediator in conflicte, intre vinatori ori Asociatii ori primarii.
Interesele Jagd Thurgau, sunt ca vinatoarea sa fie bine in ochii la toti. Ei iau pozitii ori de cite ori este nevoie.
Ultima oară modificat de mialxx pe 11 Ian 2021, 07:43, modificat 1 dată în total.
mialxx
Veteran

Mesajde mialxx pe 11 Ian 2021, 07:39

OVI762 scrie:Ti-as spune eu cateva lucruri dar n-am voie, ca ma vede licuriciul.Si, al dracului, nu doarme.

@OVI762, poti spune fara retinere daca nu sunt mistocareli... :)
mialxx
Veteran

Mesajde ventura pe 11 Ian 2021, 08:30

Sper ca am inteles bine.

II. Revierjagd

Primaria pune la dispozitie unei Asociatii de vanatori (5-10-20 membri) un teren, in schimbul unei sume de bani, stabilita in baza unei negocieri intre Presedintele Asociatiei (pe de o parte) si reprezentatnti ai statului (pe de alta parte).
Vanatorii, practic, nu platesc nimic, dar vanatul recoltat nu este al lor de cat daca vor sa-l cumpere.
Vanatul apartine asociatiei, care-l valorifica si din banii rezultati plateste redeventa.
Banii incasati pot fi suficienti, sau in caz contrar diferenta va fi platita de catre vanatorii din Asociatie.

Separat, vanatorii mai au niste obligatii legale:

1. Plata de reprezentare 60 CHF
2. Plata permis anual de vanatoare 50 CHF

Deci, un vanator plateste aproximativ 100 de euro pe an pentru a putea vana, in limita cotelor stabilite. Doar vanatoarea, fara retinerea vanatului.

Pare ok la prima vedere.

Vanatoarea cum se desfasoara?
Colective, grup restrans, individual?
Cum se imparte "dreptul de a impusca" in cadrul unei asociatii?
Adica: avem cota 10 capriori si noi suntem 8 membri, sau 20 de membri...
In afara de caprior si de mistret (unde nu exista cote) se mai poate impusca ceva?
Asociatia vinde doar carcasele, sau si dreptul de a vana catre alti vanatori straini?

Mai pun intrebari si dupa ce raspunzi, ca sa nu ne incurcam...
Multumesc anticipat!
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde mialxx pe 11 Ian 2021, 11:09

Servus @ventura.
Da primaria pune terenul la dispozitie, dar nu Presedintele Asociatiei negociaza, exista o comisie de evaluare, pe tot Kantonul care odata la 8 ani este aleasa.
Exact. Vinatorii platesc doar daca vor vinatul.
Vinatorii au obligatia sa realizeze cota si sa combata daunatorii, sa intretina infrastructura si sa ocroteasca vinatul.
Vinatoarea se desfasoara de la 1 Mai pina la 31 Dec. Individual, iar de la 1 Oct. pina 31 Dec. Si Colectiva. Mistretul se vineaza tot anul.
Cota la caprior este mult peste nr. de membri. De ex. pe fondul meu avem cota de 28 Exemplare la 5 membri.
Caprior exista pe toate fondurile, mistret nu inca, acolo compenseaza cerbul si capra neagra.
Asociatia vinde doar carcasa, dreptul de vinatoare contra cost e interzisa, poti vina ca invitat.
mialxx
Veteran

Mesajde ventura pe 11 Ian 2021, 12:12

Interesant.
Deci la vanatoarea de "trofee", tu impusti animalul si nu platesti nimic?
Iti opresti trofeul, iar carnea este predata asociatiei?
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde mialxx pe 11 Ian 2021, 12:18

Exact.
mialxx
Veteran

Mesajde laurul pe 11 Ian 2021, 14:03

Inteleg ca este o autogospodarire a grupei sau ceva de genul.....
Vanatorul are dreptul (preemptiune?) de a cumpara carnea pentru el?!
La același pret sau un pret mai mic?!
Membri grupei se asociaza pe principiul liberei asocieri?! Sau pe baza de invitatii personale de aderare la o grupa deja constituita?
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde laurul pe 11 Ian 2021, 14:07

Si ultima, un invitat la vanatoare, poate sponsoriza grupa cu sume de bani, hrana complementara sau materiale ptr amenajari vanatoresti?!
laurul
Veteran

Mesajde mialxx pe 11 Ian 2021, 15:40

Incep cu ultima intrebare. Da un invitat poate sponsoriza sau ajuta prin munca Asociatia. Ex. eu am un coleg de munca vinator nou, ma ajuta la multe treburi. Are in fiecare an un caprior plus ca la fiecare vinatoare la goana e prezent.
Membrii grupei au prioritate la achizionarea carnii. Carnea o poti achizitiona la un pret mai mic.
Prin libera asociere la o grupa noua.
Pe baza de invitatie la o grupa deja constituita.
mialxx
Veteran

Mesajde Ciprian_1 pe 11 Ian 2021, 15:44

Cum se comercializaeza de catre asociatie un caprior vanat de un membru care nu doreste sa cumpere carnea?
La kilogram, la bucata...?
Cam cat il costa pe cumparator un caprior?
Ciprian_1
Membru activ

Mesajde mialxx pe 11 Ian 2021, 16:41

Noi vindem vinatul la Restaurante si macelarii. Vinatul se cintareste in blana inclusiv cap, fara intestine. Nu vindem la kg. e complicat.
Caprior 13CHF/kg
Mistret 7CHF/kg
Aici se adauga munca macelarului, caprior 70CHF, mistret 70-140CHF.
mialxx
Veteran

Mesajde laurul pe 11 Ian 2021, 18:16

Greu de aplicat la noi.....
laurul
Veteran

Mesajde the_mav pe 11 Ian 2021, 19:33

Deloc, laurul. Deloc!!! Acolo unde este seriozitate, dpdv al comercializarii vanatului functioneaza si la noi absolut impecabil un sitem foarte asemanator cu cel descris mai sus (dealtfel stii, nu mai e cazul sa it reamintesc).
Revenin: nu e greu deloc. Stai sa vezi de ce:

Mialxx, te rog posteaza si sanctiunile de la abaterea la regulamentul scris de tine mai sus: ce se intampla daca vanezi fara documente; fara invitatii; fara sa declari toate piesele ori sa nu le declari conform (la numar, greutate, etc); daca nu aplici crotalierea as cum spune regulamentul vostru, samd.
Sanctiunile de care sunt pasibili cei care nu respecta legile si regulamentele locale.
Cu multumiri anticipate.
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde mialxx pe 11 Ian 2021, 23:02

Fara documente in regula nu se incumeta nimeni sa vineze, de braconaj nici nu poate fi vorba. Pedepsele sunt cu inchisoarea.
Vinatorii aici au libertate foarte mare. In Asociatii se merge pe cuvint si onoare, nu-si permite nimeni sa nu declare sau sa declare mai putin vinat sau o alta greutate, aici nu exista pedepse din partea statului. Dar daca colegii te miros, poti sa renunti singur la vinatoare, ca si asa nu o sa mai vinezi in veci aici in Thurgau.
Vinatorii aici sunt o comunitate mica, dar foarte unita. Daca cineva calca strimb va fi exclus pe viata din Asociatie, si nici in alta nu o sa mai fii primit.
Deci totul merge pe cuvint, si cuvintul aici are greutate mai mare decit semnatura sau stampila.
mialxx
Veteran

Mesajde mialxx pe 12 Ian 2021, 13:03

Conducerea de la Jagd Thurgau sunt tot fara salarii, doar cei de la Jagdverwaltung sunt angajati.
mialxx
Veteran

Mesajde cosmin5555 pe 14 Ian 2021, 14:20

Bunul simt, educatia si onoarea mai pot salva vanatoarea din tara aceasta, si implicit Romania in ansamblu. Fara acestea nimic nu va fi ce ar trebui sa fie.
cosmin5555
Membru activ

Mesajde ravenstein pe 14 Ian 2021, 20:31

cosmin5555 scrie:Bunul simt, educatia si onoarea mai pot salva vanatoarea din tara aceasta, si implicit Romania in ansamblu. Fara acestea nimic nu va fi ce ar trebui sa fie.

Corect.
12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
ravenstein
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde mialxx pe 14 Ian 2021, 23:19

Mai exista bun simt si onoare in Romania?
mialxx
Veteran

Mesajde ravenstein pe 15 Ian 2021, 00:39

mialxx scrie:Mai exista bun simt si onoare in Romania?

La unii mai exista. Hai sa nu fim asa negativisti în legătură cu tara noastră.
12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
ravenstein
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde Ghinda pe 15 Ian 2021, 08:56

Exista!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde mialxx pe 15 Ian 2021, 14:39

Nu va contrazic. In ultima perioada nu prea am mai intilnit.
mialxx
Veteran

Mesajde Dragan pe 15 Ian 2021, 23:27

Din fericire nu peste tot in Romania a disparut respectul,onoarea si bunul simt. Nu cunosc grupa cu care vanezi in tara ,nici cate zile petreceti impreuna .Ar trebui sa incerci cu argumente sa ii aduci pe calea buna.
Eu am incercat cu ortacii mei si mi-a reusit. Prima faza a fost cu tuica,nu aveam zi de vanatoare ca unul sau mai multi sa isi "etaleze"produsul bahic in padure ,la focul cu de toate(slanina si carnati ).Dupa nu prea multe insitente i-am convins ca mai bine "o facem"cand ajungem acasa.Alta faza a fost cu pozatul calari pe mistret. Mai greu este aici in Spania,ca am incercat sa ii le cer "el favor" sa nu mai faca poze horor. Crede-ma ca romanasii mei au reactionat mult mai bine decat spaniolii si aici am 15 ani de vanatoare. Cu ocazia asta vreau sa transmit unui coleg de forum care se intreba daca sunt membru al vreunei asociatii de vanatoare atunci cand am solicitat domnului Selaru sa ne comunice numarul de angajati si salariul fiecaruia.
Ce nu a remarcat ortacul a fost ca am cerut PERSOANEI Selaru sa ne comunice ,nu AGVPS.Dar... ma rog fiecare intelege ce ii taie capul. Da sunt membru AJVPS Caras Severin din februarie 1986 si membru Colla Manolo Martinez (Lleida .Spania)din martie 2008.
Dragan
Membru important

Mesajde yoghi pe 17 Ian 2021, 12:27

****Fiecare Asociatie are un Presedinte si cel putin 2 paznici (paznicii poate sa fie si nemembri). ATENTIE, nu exista salarii! Unul din membri este contabil, dar poate sa fie si cineva strain, ex. sotia unui membru. Tot fara salariu! ***

Acum sa fim corecti..paznicul daca e pe bune ,chiar munceste.Cum este incantat paznicul sa ""alerge"" mai mult decat colegii de grupa.?
Cine face hranitori,poteci prin zapada si duce mancare in teren. Este obigatiea fiecaruia? Fiecare trei baloti de paie?
yoghi
Veteran

Mesajde mialxx pe 17 Ian 2021, 16:36

@yoghi. De ex. eu sunt Paznic dar nu sunt membru. Deci nu platesc nimic si vinez poate mai mult decit ei. Dar in schimb lucrez mai mult, nu ca asa trebuie pentru ca nu platesc, membrii doi sunt batrini, adica trei, dar al treilea se mentine tinar :lol:
Si unul e Bancher, nu are timp de lucru, dar nici nu se pricepe la lemnarie, doar la bani, el e si contabil.
Spre ex. sarea la animale o punem individual, cine cind are timp. Avem o harta digitala si sarariile sunt numerotate. Cind ai pus bolovanul notezi pe harta, asa vedem toti unde sa pus si unde trebuie verificat.
Munci mai grele le facem impreuna.
Toamna la vinatoarea colectiva se compenseaza munca mea. Membrii aduc bautura, cafea, mincare tot ce trebuie la vinatoare. Tot ei se ocupa de foc pt. gratar, ordine in cabana. Eu merg ca VIP-ul, sa-l citez pe @ventura. :lol: :lol: :lol:
mialxx
Veteran

Mesajde yoghi pe 17 Ian 2021, 17:12

Vin si eu in Elvetia ,ma fac si eu paznic!

Totusi...stai un pic. Daca paznicul e voluntar ,trebuie sa aiba alte venituri _un job... ssi cand mai pazesti fondul daca esti la munca sau acasa si dormi sa fi odihnit pt job.
yoghi
Veteran

Mesajde mialxx pe 17 Ian 2021, 19:37

yoghi scrie:Vin si eu in Elvetia ,ma fac si eu paznic!

Totusi...stai un pic. Daca paznicul e voluntar ,trebuie sa aiba alte venituri _un job... ssi cand mai pazesti fondul daca esti la munca sau acasa si dormi sa fi odihnit pt job.

:lol: Aici nu pazesti vinatul sa nu-l braconeze, pentru ca nu exista braconaj. Orice fapta de braconaj se termina cu inchisoare, basca ca trebuie sa platesti daune.
Munca mea consta in felul urmator. Nr. meu de tel. este oficial „liber“, adica e la indemina fiecaruia. De exemplu, se intimpla un accident, eu trebuie sa fiu tot timpul disponibil, la orice ora.
In asta consta munca mea ca paznic.
In rest imi cistig existenta ca mecanic la primaria orasului. Am un program de lucru bine stabilit, de aici si destul timp liber. Merg zilnic in teren, si la pinda aproape in fiecare saptamina.
mialxx
Veteran

Următorul

Înapoi la Actiuni ale Organizatiilor Vanatoresti