Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Ian 2021, 13:25

Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, Peregrinus, goshawkrst

Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 01 Feb 2015, 06:21

Imagine

Buna ,

In urmatoarele rinduri incerc sa-mi exprim pe scurt punctul meu de vedere vizavi de aceasta problema si am sa inchei postarea propunind spre rezolvare, cred eu, problema cheie a viitorului soimaritului de la noi.

Din anul 2006 soimarii din Romania asteapta legalizarea soimaritului , a vanatorii cu pasari de prada care se practica actualmente in majoritatea tarilor europene si de pe alte continente, fiind incurajata si inclusa de UNESCO in patrimoniul cultural universal.

Acest gen de vanatoare milenar a fost propus spre legalizare si respins atit in anul 2006 cit si in anul 2014 din terte motive , care nu sint bineinteles motivele reale.

Am intors problema in toate partile si ajung de fiecare data la acelasi rezultat – lipsa unor organe de control care sa si fie interesate in modul cel mai serios in aplicarea literei legii 407 / 2006 ( cu modificarile ulterioare ) practic in teren!

D.p.d.v al unei propuneri legislative pentru soimaritul din tara in opinia mea sint sigur ca asociatia Peregrinus detine actualmente un model de lege a soimaritului beton ( este relativ complexa si compusa printre altele de articole care vor trebui incluse in cazul unei legalizari atit in legile de protectie a mediului , de protectie a animalelor si in susnumita lege ) menita sa inchida in mare masura toate fisurile de care s-ar putea folosi nenorocitii de smecheri care se cred deasupra legii .

Acest model impreuna cu cele doua articole din lege care vizeaza direct pasarile de prada [ amenzi in cazul detinerii , uciderii ilegale etc. amenzi care in functie de specia in cauza pot ajunge si pina la 2700 Euro / pasare ) si limitarea practicarii pseudosoimaritului actual in afara fondurilor de vinatoare , cu pirghiile de control de rigoare in miinile unor organe de control serioase si a unor pedepse exemplare ( de exemplu : confiscarea nu doar a pasarii de pe mina ci confiscarea prin ordin judecatoresc a tuturor pasarilor de prada pe care le mai detine acasa , a intregului lot de pasari de prada in cazul crescatoriilor, confiscarea permisului de vinator / soimar si bineinteles intocmit dosar penal pe loc fara menajamente ¡ )] ar trebui sa poata tine in friu eventualele infractiuni si sa faca diferenta dintre un soimar si un braconier.

Din discutiile avute telefonic si nu numai cu diverse oranizatii de protectie a mediului etc. a reiesit de fiecare data clar faptul ca acestea nu au nimic impotriva unui soimarit legal in care pasarile de prada utilizate la practicarea acestuia sa provina 100% din crescatorii autorizate din strainatate sau din tara!

Ei, aici este problema voastra , deoarece pe linga cei 99,9% dintre viitorii soimari cinstiti se pot afla si unii “ soimari “ [ restul de 0.1% ( oile negre care precum se stie au existat, exista si vor exista si in viitor in absolut toate domeniile )] oportunisti smecheri care ar putea calca pe linga lege cum le este obiceiul in detrimentul absolut a celor multi si cinstiti!

Din perspectiva statului , al organelor de ordine toti soimarii inclusiv soimarii cu crescatorii autorizate de pasari de prada pot fi potentiale oi negre care ar putea atenta la pasarile de prada din natura pentru a obtine cistiguri banesti cit mai mari ( in cazul crescatorilor ) si mai rapide cit si simplul soimar care din terte motive , de obicei banesti poate atenta la pasarile de prada din natura pentru a inlocui o eventuala pasare de prada moarta cu una vie pe nimic!
Pentru a putea fi inteles mai bine expun pe scurt cum ar putea atenta un soimar cu crescatorie precum si un soimar simplu la pasarile de prada din natura in interes propriu :

1 - Soimarul cu crescatorie autorizata de pasari de prada ( spun soimar deoarece , imi inchipuiesc ca fiind ceva cit se poate de normal ca o persoana care doreste sa detina aceasta calitate de crescator de pasari de prada trebuie sa posede un bagaj serios de cunostiinte teorectice si mai ales practice in handlingul pasarilor de prada si aceasta se pot obtine de obicei doar pe calea practicarii soimaritului practic in nici un caz teoretic!) :

Soimarul care poseda o crescatorie autorizata de pasari de prada ( pasarile de prada - matca - provenind toate din crescatorii autorizate , probabil la inceput din strainatate ) este singurul in masura sa primeasca pentru puii rezultati in crescatoria lui de la organele abilitate in acest sens - Ministerul mediului - sau eventualele filiale a acestuia inele si acte CITIS pentru a putea vinde mai departe puii. Ei daca acest soimar crescator autorizat este una dintre oile negre mentionate mai sus si nu este controlat ar putea intercala intre puii lui si alti pui din natura din aceasi specie ( daca acestea se afla intre speciile avifaunei autohtone), ii poate inela pe toti , legitima pe fiecare dintre ei cu acte CITIS si vinde - scurt.

2 – Soimarul simplu “x” daca este unul dintre oile negre posesor al unei pasari de prada din specia “y” importate, existenta si in avifauna autohtona poate atenta la pasarile din natura in felul urmator :

Exemplu - poate pierde pasarea in urma unei electrocutari , pasarea nu este asigurata , bani nu prea are , ce ar putea face acesta in acest caz pentru a-si recupera pe cit posibil gratis pierderea tinind cont si de faptul ca organele de control actuale nu prea au habar de aceste pasari, specii etc. ci stiu deocamdata doar de faptul “ ca maninca gaini si ca atare trebuie omorite “ foarte simplu – scoate inelul din piciorul pasarii ( prin taierea acestuia ) il monteaza primavara urmatoare pe piciorul unui pui de pasare de prada din natura din aceasi specie “y” si totul este cit se poate de in regula, deocamdata nu numai pentru el!

Ei tinind cont de acest doua exemple si de faptul ca organele de control in stadiul actual de cunostiinte si seriozitate sint departe de a controla si aplica in mod corespunzator litera legii practic in teren deduceti cred relativ usor motivul , sau cel putin unul din motivele reale pentru care soimaritul nu a fost inca legalizat in tara - ambele fiind inca punctele slabe in actualul sistem in acest domeniu.

Problema/Intrebarea mea catre voi ar fi urmatoarea :

Ce s-ar putea face/ propune, ce modalitati/ pirghii noi de control ( chiar si radicale ) ar trebui introduse pentru a usura / accelera simtitor munca organelor de control actuale ( politie , politie de mediu , paznici de vinatoare , administratori de fonduri de vinatoare cu cunostinte relativ mediocre sau slabe in domeniu etc. ) pentru a putea tine sub control indivizii certati cu legea savirsind delictele mai sus enumerate si nu numai astfel incit acestea sa poata garanta un soimarit 100% legal ?

O LEGE ESTE DOAR ATIT DE BUNA PE CIT DE BINE ESTE ACEASTA CONTROLATA !

Daca se doreste un soimarit legal in tara este nevoie si de un control pe masura dorintelor celor care se pot pronunta pentru integrarea soimaritului in cadrul legii 407 / 2006 etc !.

Andrei.

P.S - Poate aruncati o privire si asupra componentei comisiei si puteti deduce mai usor de ce ma refer in special la cele doua puncte slabe ale sistemului mai sus pomenit , citez :

Camera Deputaţilor este Cameră decizională potrivit art.75 alin.(1) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi art.92 alin.(9) pct.1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv a anexelor la lege care se modifică parţial, în vederea asigurării unei protecţii mai eficiente pentru fauna cinegetică, a desfăşurării activităţii de vânătoare cadrul organizat al asociaţiilor vânătoreşti care au calitatea de gestionar de fonduri cinegetice, a creşterii gradului de corectitudine şi responsabilitate în activitatea de
promovare a noilor vânători.

Examinarea propunerii legislative a avut loc în şedinţe separate în conformitate cu prevederile art.61 şi art.63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a examinat propunerea legislativă în şedinţa din 16 decembrie 2014 şi Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a examinat propunerea legislativă în şedinţa din 18 decembrie 2014.

Din numărul total de 37 membri ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au participat la şedinţă 35 deputaţi.
Din numărul total de 22 membri ai Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic au participat la şedinţă 17 deputaţi.
La dezbateri a participat, în calitate de invitat, conform prevederilor art.54 şi 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, domnul Cătălin Diaconescu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

În urma examinării propunerii legislative şi a opiniilor exprimate de către membrii comisiilor sesizate în fond, s-a hotărât, cu majoritate de voturi (33 de voturi pentru şi 3 abţineri), să se supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea propunerii legislative privind modificarea şi completarea Legii nr. 407/2006 – Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic (PL.x 280/2013), cu amendamentele admise prevăzute în anexa nr.1 şi cu amendamentele respinse prevăzute în anexa nr.2 care fac parte integrantă din prezentul raport comun înlocuitor.
În raport cu obiectul său de reglementare, propunerea legislativă supusă dezbaterii face parte integrantă din categoria legilor organice.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 05 Feb 2015, 19:28

Buna ,

la cele spuse mai sus as dori sa mai adaug inca un aspect semnificativ si anume :
In ultimii ani s-au derulat o serie de proiecte nationale pentru reabilitarea a diferite specii de pasari de prada din tara , pentru care s-au cheltuit milioane de Euro fonduri europene ...

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde radevbg pe 06 Feb 2015, 19:30

Presupun ca intai trebuie promovat acest sport,gen TV ,Indagra etc.
Poate fi propuse intruniri pe fonduri de vanatoare private,binenteles cu acordul si particuparea autoritatilor.
radevbg
 
Mesaje: 12
Membru din: 30 Iul 2009, 22:37

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 07 Feb 2015, 17:57

Buna radevbg,

in ultimii ani membrii al asociatiei Peregrinus a efectuat o groaza de actiuni de constientizare la scoli , demonstratii de zbor la cele mai mari reuniuni de vanatoare din tara; au fost prezenti la castele medievale , la zile medievale din diverse orase din tara , s-au dat o groaza de interviuri la ziare , radio , televiziune etc. => rezultatele se vad ...

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 07 Feb 2015, 19:42

Buna ,

o.k – vad ca nu se inghesuie nimeni cu un raspuns in interesul cauzei soimaritului din tara, asa ca hai sa luam la rind cele doua cazuri expuse de mine mai sus si sa gasim solutii.

In strainatate pentru controlul soimarului ( exeman de soimar + examen de vanator ) / soimarului crescator ( examen de soimar + examen de vinator + autorizatie speciala de crescator ) ajunge actul CITIS , pasarea cu inel inchis pe picior etc. – de ce sint privite cu suspiciune in tara aceste pirghii de control nu stiu – dar daca se vrea soimarit legal in tara si ar putea ajuta la indeplinirea acestui deziderat s-ar mai putea adauga cite-va prirghii pentru ca susnumitele organe sa-si poata face treaba bine.

Pentru a usura si mari in acelasi timp sansele organelor de control de a detecta eventualele oi negre din rindul soimarilor , odata cu inregistrarea pasarilor de vanatoare la organele competente din tara in vederea exercitarii vanatorii cu acestea propun urmatoarele :

La inregistrarea pasarii / pasarilor ( pentru vanatoare sau crestere in captivitate ) la organele competente :

a – prezentarea actului CITIS

b – predarea / prezentarea actului de sanatate a pasarii eliberat de circumscriptia sanitar veterinara din localitatea de provenienta a pasarii

c – prezentarea pasarii in cauza cu inel inchis pe picior , seria de pe acest inel trebuind sa coincida cu seria de pe actul CITIS si de pe legitimatia de soimar

d – luarea unei probe de singe la fata locului de catre organele de control pentru cazul unei verificari / comparari ADN ( teste ADN pentu cercetarea relatiilor de inrudire ) ulterioare

e – aici propun in interesul vostru si al organelor de control in cimp ceva in premiera in cazul soimaritului si anume amprenta digitala ( Fingerprinting / Pedigrama ) pentru pasarile de prada , aceasta consta dintr-o fotografie de inalta rezolutie a celor 3 degete din fata a fiecarui picior in parte – stiind fiind ( in biologie , ornitologie etc ) ca forma / marimea / dispunerea solzilor pe fiecare deget este unica in lume pentru fiecare pasare de prada in parte , este o metoda similara cu amprenta digitala la om ! Aceasta fotografie este atasata in legitimatia de soimar , organele de control nu trebuie decit sa compare degetele pasarii de prada din fotografie / fotografii cu a degetele pasarii cu care soimarul tocmai vina in teren in acel moment etc . – metoda este simpla , nu necesita cunostiinte deosebite de biologie in domeniul pasarilor de prada din partea organelor de control etc.

Bun , cam stiu la ce va ginditi ..., daca m-as transpune insa in locul vostru si stiu ca doresc sa practic un soimarit perfect legal din toate punctele de vedere, personal mi-ar fi egal ce masuri de siguranta s-ar lua deoarece stiu ca sint in regula oricum si pot sa-mi practic ca atare nestingherit pasiunea!

Sa tratam in continuare separat cele doua cazuri expuse mai sus si sa vedem de ce pirghii de control dispun orgnele de control in cazul acestora:

1 – Soimarul crescator.

Ei, aici nu exista decit doua solutii pe care cei de la controale probabil ca nu le vor pune in practica deoarece sint prea costisitoare atit d.p.d.v finanaciar cit si al timpului alocat acestei actiuni :

a – control anual in perioada de reproductie la fiecare crescator in parte si compararea rezultatelor ADN a puilor cu a parintilor pentru a vedea daca acestia chiar provin de la parintii in cauza – ( aici este vorba de pui care au fost inelati deja si de comaparare a rezultatelor ADN a acestora cu parintii dupa principiul => Numar inele / acte CITIS eliberate de catre organele competente trebuind sa fie egal cu numarul puilor inelati cu aceste inele ).

b – control inopinat la crescatorul “ x “ sau “ y “ in urma primirii unor indicii , dovezi etc. ca acesta ar fi intrat in rindul oilor negre etc.

Ei, daca in cazul acesta in urma testului ADN se dovedeste ca puii provin din alta parte si nu de la parintii declarti la inceputul controlului, individul in cauza ar trebui sa i se aplice ca pedeapsa ceace am propus in prima postare a acestui topic fara nici un fel de menajamente in primul rind in interesul vostru al soimarilor din tara!

In cazul acesta destul de problematic, al cresterii in stare de captivitate a pasarilor de prada , care poate reprezenta un pericol mare pentru siguranta pasarile de prada din natura ( motivele le-am enumerat in postarile anterioare! ) am sa propun o alta solutie intr-un alt topic nou in care intentionez cu acordul vostru sa va prezint foarte pe scurt o propunere legislativa (din punctul meu de vedere) pe care o putem ulterior discuta impreuna.

2 – Soimarul simplu.

a – compararea seriei de pe inelul inchis al pasarii cu seria de pe legitimatia de soimar

b – verificarea amprentei digitale pentru a vedea daca pasarea de pe mina este aceasi cu cea de la inregistrare - ( pentru a preintimpina / detecta o eventuala schimbare a inelului de pe pasarea de prada moarta din diferite cauze si mutarea acestuia pe un pui din natura , cresterea acestuia, dresaj / vanatoare / control etc. )

c – in caz de dubii se poate face testul ADN comparind rezultatele testului cu mostra de singe luata pasarii in cauza la inregistrarea acesteia la organele competente.

Precum vedeti in cazul soimarului simplu ar exista destule pirghii legale care sa garanteze un soimarit cit se poate de legal cu putine posibilitati de frauda din partea acestuia.

Daca mai aveti si voi alte idei / solutii in interesul vostru, a usurarii muncii organelor de control / impiedicarea eventualelor acte de frauda / inselaciuni etc. le putem discuta in continuare pe acest topic.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde buteo_buteo pe 07 Feb 2015, 23:43

Buna!


Dupa cum bine se stie , chiar daca se va legaliza vreodata soimaritul , " evaluarile" astea atat de complexe nu vor exista in Romania ! :shock: Consider ca , nu are rost sa discutam despre astfel de chestii ... si sa numim soimarii " oi negre " , pentru ca o persoana care se poate numi soimar va iubi pasarile de prada si le va proteja indiferent daca le ia din natura sau daca le are cu acte. O pasare salvata de un soimar , si mai apoi dresata , cu siguranta nu va afecta in vreun fel sau altul populatia de pasari de prada din tara ! Problema pe care ar trebui sa ne-o punem sunt columbofilii care omoara zeci de rapitoare intr-o iarna ... si vanatorii care nici in ziua de azi nu stiu ca e ilegal sa impuste un uliu ! Altii chiar daca stiu , tot incalca legea si ii omoara ...

Aveti dreptate in legatura cu verificarea detaliata a pasarilor care sunt crescute pentru inmultire in captivitate , acolo intradevar ar putea exista anumite " oi negre " , adica amatori care tin pasari in speranta ca se vor imbogati peste noapte .

Un soimar care iubeste pasarile de prada si are dintr-un motiv sau altul o pasare salvata sau " luata" din natura , doar pentru a o ingriji si dresa , nu cred ca trebuie numit " oaie neagra ". Se stie ca o pasare dresata o duce mai bine decat una salbatica ... e logic. :roll:


Deviez putin de la subiect ... In loc sa vorbim despre soimarii care dreseaza pasari luate din natura( ca vad ca acest lucru este cel mai accentuat) , ar fi mai bine sa vorbim despre o eventuala salvare a pasarilor prinse de catre columbofili , despre montarea cuiburilor artificiale ( chiar si o simpla cutie cu crengi montata intr-un copac este importanta pentru vinderei si/sau unele specii nocturne ! ) deoarece pana la urma interesul celor care se pot numi " soimari" este de a vedea pasarile sanatoase si in numar cat mai mare !

Ma repet , nu are rost sa vorbim despre soimarii care detin si pasari fara acte , din moment ce in tara se omoara rapitoarele cu zecile fara a se lua masuri !! Scuze ca deviez de la subiect , sper ca am fost inteles. Asta este realitatea si n-are rost sa ne ascundem de adevar ! :wink:


Adi.
buteo_buteo
Membru important
 
Mesaje: 148
Membru din: 16 Mar 2012, 13:45

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 08 Feb 2015, 08:45

Buna buteo_buteo ,

pentru a-ti raspunde la postare si a fi inteles corect de toata lumea sint nevoit sa incep de la coada postarii tale si anume :

" Ma repet , nu are rost sa vorbim despre soimarii care detin si pasari fara acte , din moment ce in tara se omoara rapitoarele cu zecile fara a se lua masuri !! Scuze ca deviez de la subiect , sper ca am fost inteles. Asta este realitatea si n-are rost sa ne ascundem de adevar ! "

Cu siguranta este condamnabil si din partea noastra a soimarilor faptul ca se omoara in numar mare aceste pasari de prada in tara din diferite motive prostesti / puerile etc. mai ales ca actiunile acestora pot influenta indirect decizia comisiei pentru modificarea legii 407 , pe motiv ca printr-o legalizare a soimaritului s-ar putea adauga acestora automat si alti posibili interesati de pasarile de prada din natura - mai ales ca prin intermediul legii actuale de protectie organele de control nu sint in stare sau nu vor sa controleze fenomenul in mod corespunzator!

Discutind precum propui despre prapadul facut de catre unii columbofili in special in rindul pasarilor de prada am putea eventual ( nu prea vad cum , n-am putut face nimic nici pina in prezent in aceasta directie , cum am putea actiona altfel de asta data , astfel incit situatia sa se transforme in interesul pasarilor de prada ? ) rezolva indirect doar o mica parte a problemei soimaritului in timp ce problema principala care priveste direct soimaritul si legalizarea acestuia ar ramine suspendata in aer ca si pina acuma , nu esti de aceasi parere ?

D.p.d.v al autoritatilor si al organizatiilor de mediu printre alte cauze factorii care au influentat si mai influenteaza in mod negativ efectivele de pasari de prada din natura sint :

- columbofilii
- vanatorii
- soimarii ???

Desi numarul soimarilor " viitori " din tara reprezinta un numar insignifiant de mic comparativ cu numarul vanatorilor actuali din tara ( cca. 60.000 ) si a columbofililor organizati pe federatii , asociatii etc. cu un numar necunoscut mie dar cu siguranta extrem de mare de membrii, acestia dupa cum stiti nu pot sau sint extrem de greu de controlat chiar daca s-ar face uz de legea actuala ( amenda pina la 2700 Euro!)
Pentru a-i pune pe cei susnumiti pe jar legea care a fost votata in decembrie 2014 ar fi trebuit sa sune in felul urmator :

" Constituie infractiune de braconaj si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (- probabil ramine tot suma veche , respectiv de la 5000 Lei la 25000 Lei ) :

(Art. 42 lit q.) - ACCESUL in fondurile cinegetice SAU practicarea vanatorii cu capcane neautorizate, PASARI DE PRADA si arcuri , precum si detinerea sau uciderea pasarilor de prada."


In acest fel legiuitorul ar fi introdus toate trei categoriile in aceasi oala . dar din terte motive necunoscute noua n-a facut-o ,astfel ca au mai ramas in afara doar soimarii care fiind extrem de putini si la inceput de drum in tara mai pot fi opriti, asta este adevarul si pasarile de prada din natura vor fi decimate si mai si dupa cum v-am prezis in urma cu citi-va ani mai ales acuma cind multe fonduri de vanatoare au trecut in administrare privata si concurenta la vinat din unele fonduri este inlaturata fara menajamente indiferent daca este patruped sau pasare de prada.

" ar fi mai bine sa vorbim despre o eventuala salvare a pasarilor prinse de catre columbofili , despre montarea cuiburilor artificiale ( chiar si o simpla cutie cu crengi montata intr-un copac este importanta pentru vinderei si/sau unele specii nocturne ! ) deoarece pana la urma interesul celor care se pot numi " soimari" este de a vedea pasarile sanatoase si in numar cat mai mare ! "

Da, iti dau dreptate , parerea mea vizavi de aceasta problema extrem de importanta a fost intotdeauna ca un soimar adevarat inainte de a fi soimar trebui sa fie in primul rind un mare protector al naturii in general si mare protector al pasarilor de prada in special ! Cunoscind soimarii stiu ca asta este adevarul dar trebuie sa admitem ca printre acestia se pot infiltra si unele elemente care vad problema putin mai deviat in favoarea lor si asta poate fi un punct negativ pentru tot restul soimarilor din tara daca este prins asupra faptului bineinteles.

" Deviez putin de la subiect ... In loc sa vorbim despre soimarii care dreseaza pasari luate din natura( ca vad ca acest lucru este cel mai accentuat) "
Ai remarcat bine ca acest fapt este accentuat in mod special in postarile mele , deoarece reflecta punctul de vedere al autoritatilor si al organizatiilor de mediu care vad in fiecare viitor soimar o potentiala " oaie neagra " - ei, pentru a inlatura din fasa acest aspect conform legilor actualmente in vigoare se pare ca nu este posibil deci ca atare comisia nu a fost de acord nici in 2006 si nici in 2014 cu legalizarea acestui gen de vanatoare.

Poate nu m-am exprimat sau n-am fost inteles corect , dar ce incerc eu sa discut pe acest topic este gasirea unor pirghii de control / solutii simple si eficiente care ar putea fi propuse comisiei in cauza si pe viitor puse la dispozitie direct organelor de control in teren la o noua modificare ale legii 407 astfel incit legalizarea soimaritului sa fie privita 100% sigura nu numai in ceace priveste siguranta pasarilor de prada din natura si ca atare aceasta sa fie inclusa fara rezerve in legea 407!

Andrei.

P.S - d.p.m.d.v daca nu se ofera organelor de stat in general si a comisiei responsabile cu modificarea legii 407 in special siguranta unui soimarit 100% legal din toate punctele de vedere acesta nici n-o sa existe vreodata !

Trebuie de asemenea sa fie inteles de toata lumea conceptul ca soimaritul este soimarit cu pasarile de prada proprii si natura este natura cu propriile sale pasari de prada care trebuie sa fie / ramina 100% intangibile pentru absolut toata lumea !

Exceptie de la regula facind doar cazurile in care o pasare de prada este gasita ranita , prinsa din cuib de indivizi inconstienti etc. aceste pasari trebuind reabilitate de catre persoane care stiu ce fac sau daca nu predate organizatiilor de mediu de specialitate!

Daca una din categoriile mai sus enumerate de pasari de prada ajung la soimari, acestia in majoritatea cazurilor le pot reabilita cu siguranta ( unele doar dupa ce au fost tratate de catre medici de specialitate! )deoarece le sint cunoscute technicile si eliberate in cel mai scurt timp posibil in natura dupa ce sint apte 100% pentru a-si reincepe viata de odinioara - dar nu uitate la infinit pe diferite considerente chiar si atunci cind unele dintre pasarile de prada in cauza sint apte de mult pentru a-si relua viata in natura si asta cred ca trebuia spusa si luata la cunostinta de catre toata lumea implicata intr-un astfel de caz !!!
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde buteo_buteo pe 08 Feb 2015, 13:48

Am inteles perfect despre ce este vorba si iti dau dreptate ! Tocmai de aceea mi-am cerut scuze ca deviez de la subiect. Poate nu era topicul potrivit in care sa comentez . Urmaresc de mult timp acest forum si mereu am citit cu drag ce se posteaza ...

Stiu ca este un subiect de discutie important , poate cel mai , dar in opinia mea ar fi bine sa se deschida si topicuri in care sa fie vorba despre montarea cuiburilor artificiale , despre eventuala salvare a pasarilor prinse de catre columbofili ( cateva vorbe uneori au efect ) etc.. Topicuri care sa fie si in favoarea pasarilor , nu doar in favoarea soimarilor . Asta am vrut sa evidentiez in mesajul anterior.


Adi
buteo_buteo
Membru important
 
Mesaje: 148
Membru din: 16 Mar 2012, 13:45

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 08 Feb 2015, 15:19

Buna Adi ,

o.k , si eu la rindul meu te-am inteles si pot sa te asigur ca mi-ar face personal mare placere sa deschizi cit mai curind posibil un nou topic pe tema reabilitarii / salvarii pasarilor de prada din natura si sa discutam pe marginea acestuia !

Personal in germania sint si membru LBV si NABU si impreuna cu o mica trupa de pasionati ne ocupam in special de reabilitarea Soimului calator in sud-estul Bavariei , gen cuiburi artificiale fixate in special pe si in cladiri inalte, fixari de cuiburi in pericol de cadere , legarea intre ele a arealelor de cuibarit a speciei prin intermediul culoarelor ecologice etc.

Am astfel pot spune marele privilegiu de a privi problemele legate de soimarit si pasarile de prada deoadata din ambele perspective si gasi impreuna cu voi solutii de compromis care sa avantajeze intr-o oarecare masura ambele tabere. arbitru fiind statul prin legile emise si organele de control .

Printre altele la NABU , Uliul porumbar ( Accipiter gentilis ) a fost declarata pasarea anului 2015 tocmai pentru a atrage atentia in mod special asupra situatiei precare in care se afla specia actualmente in Germania !

Poate poti propune si cite-va masuri de salvare a pasarilor de prada recuperate de la columbofili , stiind ca printre alte neajunsuri suferite de acestea au de obicei ceara si penajul facut praf in capcane etc.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 12 Feb 2015, 11:33

andrei, tu esti bine intentionat, dar in romania teoria nu se potriveste cu practica si nici nu se va potrivi in urmatorii 20 de ani
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 318
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 12 Feb 2015, 15:41

Buna Erwin ,

o.k - in mare de acord cu tine ,in acest caz m-ar interesa punctul tau de vedere vizavi de aceasta problema in conditiile legii actuale, poate poti sa-mi schitezi pe scurt cam cum vezi tu rezolvarea ei in viitorul apropiat odata cu linistirea apelor interne si internationale ?

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Jicol Dilo pe 18 Feb 2015, 13:02

Eu cred ca pleaca si de la bani. Soimaritul in sine nu e chiar ieftin iti trebuie ceva dotare, pasari legale cumparate, etc, in plus ar mai trebui platite niste taxe, iar in acest moment pentru soimarii de la noi din tara situatia actula este cea mai ieftina!

Deci, asa cum spunea si Erwin, toti vor legalizare oficial dar neoficial nu se prea vrea pentru ca nu vrea nimeni sa dea bani. Este preferata situatia actuala pentru ca asa cum e acum e cel mai bine! Vorba romaneasca - merge si asa (fara legalizare)!

In tara noastra soimaritul se afla intr-o zona gri! Adica nici nu e legalizat, nici nu e interzis strict si pedepsit aspru! Insa soimarii ar trebui sa intelega ca nu asta e viitorul, soimaritul in zona gri. Viitorul este soimaritul permis si reglementat prin lege, in care vrem nu vrem tebuie sa platim si niste taxe.


Alin - SV
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 18 Feb 2015, 18:34

Buna ,

constat cu bucurie ca incet incet incep sa revina vechii forumisti pe acest forum , sper sa le urmeze exemplul si ceilalti care de mult timp nu mai posteaza din terte motive.

Deci precum spune si Alin , un soimarit legal fara plata nu exista asa cum nu exista nici in tarile unde acesta se practica actualmente, acest aspect trebuie sa fie clar la toata lumea !
Soimaritul in zilele noastre nu este o necesitate ci un gen mai aparte de vanatoare sportiva , pentru altii poate fi doar un moft etc. dac oricum ar suna motivul, important este ca va trebuie platit ceva pentru acesta altfel nu functioneaza ! Soimaritul este vanatoare si ca orice vanator cu arma si soimarul trebuie sa contribuie cu bani pentru a-si putea practica pasiunea.

Si ca sa revin la subiectul topicului inchei prin a spune ca soimaritul ar putea fi introdus in tara , in trepte / etape in functie de cit de bine pot controla organele competente acest gen de vanatoare !

Precum am descris mai sus soimarul simplu poate fi controlat eficient spun eu prin intermediul pirghiilor descrise mai sus si care le pot sta la dispozitie orgenelor de control , in schimb crescatorii pot reprezenta inca o mare problema , deocamdata greu de controlat.

Pentru a impaca deocamdata si capra si varza [ stiu, in detrimentul citor-va din tara ( putini de tot - ajung degetele de la o singura mina )] - as propune urmatoarele etape de urmat :

I.

1 - comisia din Bucuresti sa numeasca speciile de pasari de prada care se vor putea utiliza in cadrul soimaritului.
1a - Legalizarea soimaritului
2a - Interzicerea in aceasta etapa a inmultirii in stare de captivitate a speciilor de pasari de prada pina la o data care va fi comunicata ulterior de oficialitati.
3a- speciile de pasari de prada necesare practicarii soimaritului sa fie importate toate din exterior fara exceptie de la crescatorii specializate cu inel si acte in regula.

II.

1 - dupa o perioada in care s-anteles de toata lumea interesata ca soimaritul se poate practica doar daca se si respecta legea, sa se permita cresterea in stare de captivitate doar a speciilor de pasari de prada numite de comisie / autoritatile competente in domeniu in care sa nu se regaseasca insa speciile autohtone de pasari de prada care cuibaresc in tara.

III.

Soimarit si crestere in stare de captivitate ca si in tarile vecine ( exceptie facind speciile de pasari de prada care au fost excluse din terte motive din practicarea soimaritului din tara ! ).

Astept comentarii / reclamatii etc. vizavi de aceasta propunere.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 18 Feb 2015, 22:51

nu sunt de acord cu tine andrei. adica de ce sa nu pot reproduce harrisi? sau daca am platit cu bani grei o pereche de porumbari de ce sa nu ma pot bucura de un pui al meu, pe care sa il zbor sau sa am de unde alege. de ce sa trebuiasca sa platesc din nou inca un pui? eu sinteleg ce vrei sa zici dar cred ca cel mai simplu ar fi controlul genetic aleator, adica sa vina oficialitatile pe neasteptate, sa iti ia 3 pasari la alegere (pui din propria crescatorie) si sa le faca teste genetice. daca te prind sa te arda, adica dosar penal si ridicarea dreptului de a mai tine pasari de prada pe viata. ce zici?
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 318
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 19 Feb 2015, 07:25

Buna Erwin,

repet , inmultirea in captivitate in etapa incipienta nu este o solutie viabila pentru voi daca vreti soimarit legal chiar si in cazul unui control aleator cum propui , deoarece din nou intervin cum este obiceiul la unii relatiile , functia, neamurile, incuscririle, matusile etc. etc. etc si individul / indivizii acela / aceia n-o sa fie controlat / controlati niciodata - ma intelegi sigur ce vreau sa spun - pur si simplu nu functioneaza si asta o stim noi si o stiu si cei din Bucuresti.
Unu ca asta face ce vrea "inmulteste" la el acasa si vinde in nestire pasari luate din natura si nimeni nu-i poate atinge nici macar un fir de par din cap, de amenzi si altele nici nu are rost sa mai discutam ...

Cu mari pareri de rau , dar d.p.m.d.v asta ar fi deocamdata singura solutie viabila pentru voi in cazul unei eventuale legalizari - pur si simplu nu poate misca nimeni in front pe partea cu legalitatea pasarilor detinute si deci nimeni n-ar putea spune ca pasarile sint de provenienta indoielnica si ca soimarii din tara ar fi un factor care ar duce la scaderea numarului de pasari de prada din tara etc.!

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Ghinda pe 19 Feb 2015, 09:53

Andrei.
Stii cum vezi tu treaba?
Ca un roman.
De ce sa..., pentru ca sigur ala o sa.....?
Nu tata, se poate asta. Ai calcat pe bec, jail.
Darnu, noi trebuie sa punem caru inainte.
Nu sunt de acord cu tine!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 6700
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 19 Feb 2015, 18:44

Buna Ghinda ,

sper ca raspunsul meu sa nu fie interpretat sau inteles gresit , nu este nimic intentionat, dar in cazul acesta si in interesul vostru cred ca ar fi o mare greseala din partea mea sa vad treaba din perspectiva nemteasca !

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Ghinda pe 20 Feb 2015, 08:18

Andrei, nu ar fi o greaseala. Deloc. S-ar sorta cu adevarat totul!
Si mi-ar fi tare drag! Hitler nu a fost tampit! Diferenta intre civilizatie, respect si romania, este facuta de bici!(a se citi frica de autoritati)
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 6700
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 21 Feb 2015, 06:49

Buna Ghinda,

daca acuma dupa un sfert de secol toti politicienii ar lucra in sfirsit si in interesul tarii multe probleme nu numai interne s-ar rezolva de la sine.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde radevbg pe 21 Feb 2015, 17:29

Da , afara nu se produc ilegalitati?
Nu se pot cumpara acte ? Si pui nu pot fi inelati in Ro ,proveniti din natura?
radevbg
 
Mesaje: 12
Membru din: 30 Iul 2009, 22:37

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 21 Feb 2015, 19:38

Buna radevbg,

in cazul acesta trebuie pusa intrebarea daca dincolo exista asemenea inconstienti retardati care ar fi dispusi sa-si riste pasarile ( crescatoria toata ) si libertatea pentru o gainarie de doi bani ?

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde radevbg pe 21 Feb 2015, 19:59

Cu siguranta exista!
Sau crezi ca numai in romania exista hoti si escroci.
radevbg
 
Mesaje: 12
Membru din: 30 Iul 2009, 22:37

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 22 Feb 2015, 00:32

Buna radevbg,

lumea este plina de oi negre care calca pe bec ... si indiferent de speciile din tara oferite / puse la dispozitie, afacerea in sine este prea putin aducatoare de profit si prea riscanta pentru un crescator din afara.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 27 Feb 2015, 19:46

dragi soimari, se pare ca am reusit, acum au aratat pe antena 1 ca au votat noul proiect de lege privind legea vanatorii. se legaliyeaya vanatoarea cu arcul si cu pasarile de prada. in sfarsit vom avea soimarit legal.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 318
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Falke pe 27 Feb 2015, 22:21

Da.Am vazut si eu stirea.Abia astept sa apara in monitorul oficial sa o citesc,sa vedem cat de usor este de pus in practica.Draga Erwin ,am vorbit cu Viktor si mi-a spus ca ati infiintat un club,o asociatie.Ar trebui facuta o pagina pe internet pentru cei interesati.Numai bine.
Falke
 
Mesaje: 10
Membru din: 01 Iun 2013, 21:46

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Jicol Dilo pe 27 Feb 2015, 23:06

Un link ceva este? Parca nu imi vine a crede! Nu ar trebui sa se promulge si de Herr Präsident?

Ce spune legea, in ce conditii se poate practica vanatoarea cu pasari de prada? Stie cineva?

Alin - SV
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 28 Feb 2015, 08:11

Buna,

din informatiile mele , rezulta ca asa zisa legalizare a vanatorii cu pasari de prada si cu ogari , este doar o informatie gresit inteleasa/ interpretata de catre diferite agentii / televiziuni etc. - intr-adevar s-a discutat in plen pe aceste doua teme dar pina la urma au cazut.

Cu pareri de rau pentru noi

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1872
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde buteo_buteo pe 28 Feb 2015, 19:45

Buna !

Acesta este linkul:
https://www.youtube.com/watch?v=f_gTak5Ib6Q

Nu stiu ce sa zic ....

Adi
buteo_buteo
Membru important
 
Mesaje: 148
Membru din: 16 Mar 2012, 13:45

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde cxarol pe 28 Feb 2015, 20:34

In Romania o lege pentru a fi aplicata trebuie sa parcurga urmatoarele etape:
- votarea de Camera Deputatilor
- votarea de cate Senat
- promulgarea de catre Presedintele Romaniei
- publicarea in Monitorul Oficial
Dupa cum am vazut legea a parcurs doar o prima etapa. Urmeaza celelalte trei. Daca va trece si de Senat, probabil in acesta primavara vom asista in cele din urma si la, LEGALIZAREA SOIMARITULUI IN ROMANIA.
cxarol
 
Mesaje: 8
Membru din: 15 Oct 2012, 18:35

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 28 Feb 2015, 22:38

cxarol scrie:In Romania o lege pentru a fi aplicata trebuie sa parcurga urmatoarele etape:
- votarea de Camera Deputatilor
- votarea de cate Senat
- promulgarea de catre Presedintele Romaniei
- publicarea in Monitorul Oficial
Dupa cum am vazut legea a parcurs doar o prima etapa. Urmeaza celelalte trei. Daca va trece si de Senat, probabil in acesta primavara vom asista in cele din urma si la, LEGALIZAREA SOIMARITULUI IN ROMANIA.este exact asa cum spui. deocamdata a trecut de camera deputatilor. de senat mai avem emotii dar de obicei trece, iar la presedinte nu e o problema. dupa ce apare efectiv urmeaza norme metodologige de aplicare a legii.
andrei ai cumva romanii? sau ai pile la senat? daca nu atunci lasa-ne. vedem noi de aici ce se intampla. iarta-ma dar m-am cam saturat de pesimismul tau. nu sunt numai oameni rai si hoti in romania. mai sunt si oameni buni si corecti. si inca ceva, cred ca am spart gheata si am renuntat la bisericute.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 318
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Următorul

Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori

Publicitate