Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 04 Mai 2026, 17:37

Despre statii radio portabile (sunt utile sau nu?)

Tot ce tine de echipamentul pentru teren al unui vanator , mai putin armamentul . Nici nu stim cite ne vin in ajutor - important este sa le gasim .

Moderatori: liviur, george_ciprian86

Vi se par utile statiile radio portabile in expeditiile de vanatoare?

da
98
95%
nu
5
5%

Voturi totale : 103

Re: Despre statii radio portabile (sunt utile sau nu?)

Mesajde schassburg pe 15 Dec 2009, 18:34

Informarea in timp real este foarte utila si importanta, tocmai de aceea niste statii radio bune ajuta foarte mult in anumite situatii. Chiar si pe automobil am o statie CB si pot spune ca in combinatie cu un detector radar (si chiar fara) face toti banii, dar mai ales ma ajuta enorm la circulatia in siguranta... Ideea e, ca si in cazul vanatorii si a statiilor PMR, sa fie niste statii cat de cat bune, aici ma refer la acumulatorii cu care sunt dotate si bineinteles puterea de emisie a statiilor; un alt element foarte important este daca statia este sau nu waterproof, in cazul in care folosirea lor nu se face intotdeauna in conditii optime; cele pe care le gasim in super/hipermarketuri, de obicei au o putere de emisie de 0,5 W. Statiile PMR mai serioase au undeva la 4 sau 5W, ceea ce este totusi o diferenta. Acum, fiecare, in functie de situatiile in care le utilizeaza, se multumeste cu mai mult sau mai putin.
schassburg

Locaţie: Oradea

Mesajde eugen_gherca pe 15 Dec 2009, 21:12

desi am folosit nu stiu sa explic cum functioneaza , in israel foloseam cu multi ani in urma [ prin anii 92 ] un sistem de mobil care avea si statie pe el , dar nu o statie simpla care bate la 5 sau 10 km ci una care mergea si la 300 km , puteai vorbi cu un nr. nelimitat de persoane fara sa fii taxat cu ceva si avea buton exact ca si o statie , daca cineva cunoaste mai bine despre ce e vorba poate ne lamureste , orcum nu am mai intalnit acest sistem desi am calatorit mult prin pume
eugen_gherca
Membru activ

Mesajde Ghinda pe 15 Dec 2009, 22:41

Mai mult decat utile! Daca nu erau te chinuiai cu fum si patura ca indienii, asta ca sa eviti facutul de galci zbierand!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde grigguti pe 14 Ian 2010, 15:49

eugen_gherca scrie:desi am folosit nu stiu sa explic cum functioneaza , in israel foloseam cu multi ani in urma [ prin anii 92 ] un sistem de mobil care avea si statie pe el , dar nu o statie simpla care bate la 5 sau 10 km ci una care mergea si la 300 km , puteai vorbi cu un nr. nelimitat de persoane fara sa fii taxat cu ceva si avea buton exact ca si o statie , daca cineva cunoaste mai bine despre ce e vorba poate ne lamureste , orcum nu am mai intalnit acest sistem desi am calatorit mult prin pume

PTT, mai toate telefoanele mobile noi si mai pricopsite au asa ceva pe ele, dar explica-le alora de la serviciul de clienti ca vrei sa folosesti asa ceva sa vezi ce zic. Ar fi extraordinare, dar mai trebuie sa scoatem inca vreo cativa ani bani din cont pentru facturile telefonice si sa mai apara vreo doi-trei operatori de telefonie mobila pana vor da drumul si la asa ceva in Romanica.
ne trateaza astia ca pe negrii.
grigguti
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde adigeo pe 14 Ian 2010, 18:39

"push-to-talk" am intrebat la toate companiile de telefonie de la noi , nimic.
adigeo
Veteran

Mesajde calinfaso pe 21 Ian 2010, 18:34

Ceva vreme in urma, am participat la o vanatoare la porc la Fetesti pe fondul Ratoiul, excelent ,organizare perfecta,rezultate f f f bune ,nu exista semnal pt mobil indiferent de retea, fara statii emisie receptie performante legatura standuri (25 vanatori)-goana(30 gonaci) nu ar fi fost posibila. Vantorii trebuiau sa ocupe standul desemnat si abia atunci cand ultimul vanator ere in stand incepea goana. Fara statii ,repet, misiune imposibila!!! :D
calinfaso
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 21 Ian 2010, 21:21

Nu am vazut nici macar un singur vanator sa utilizeze statii radio in zona unde vanez. Aici se opereaza clasic, sa vedeti strigate si tipete catre gonaci. :lol:
Vanatorii se anunta intre ei prin semnale. Doua degete ridicate in goltul gurii inseamna ''atentie mistret'', doua degete ridicate deasupra capului inseamna ''caprior prin apropriere'', doua degete miscate in dreptul urechilor inseamna '' urechiat in fata'', palmele miscate prin aer inseamna ''vine gasca''. Adevarati indieni vanatorii din zona. :D .
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde vanatorul71 pe 26 Ian 2010, 19:52

Sly_Fox scrie:Nu am vazut nici macar un singur vanator sa utilizeze statii radio in zona unde vanez. Aici se opereaza clasic, sa vedeti strigate si tipete catre gonaci. :lol:
Vanatorii se anunta intre ei prin semnale. Doua degete ridicate in goltul gurii inseamna ''atentie mistret'', doua degete ridicate deasupra capului inseamna ''caprior prin apropriere'', doua degete miscate in dreptul urechilor inseamna '' urechiat in fata'', palmele miscate prin aer inseamna ''vine gasca''. Adevarati indieni vanatorii din zona. :D .

. . . .si semnalele cu fum, cand este gata ceaunul . . . :lol: :lol: :lol: . tare Dom'le, foarte tare
Respect
UMC 22LR, Mossberg pump 12/76, Benelli Argo 300wm
vanatorul71

Mesajde Ed Hunter pe 05 Oct 2010, 16:42

Am vazut pe aici ca multi de baieti folosesc statii in benzile FRS/GMRS aduse din US.
Astea sunt frecvente libere in US si Canada si foarte ilegale (daca nu ai licenta) in Europa.

Citez de pe un alt forum:
"GMRS nu este permis in Europa. In Romania, banda este alocata serviciilor de mobil terestru-repetor guv. si telefonie mobila CDMA (Zapp).
Cf. Ordinului Presedintelui IGCTI, banda libera in Romania este 446.000-446.100. Aici este permisa utilizarea echipamentelor cf. standardului RO-IR015, adica maxim 0.5Werp, antena incorporata, 8 canale la ecart de 12,5kHz, incepand cu 446.00625-canal 1, 446.01875-canal 2 samd... "

Asa ca aveti grija pe unde vorbiti: s-ar putea sa va asculte baietii cu ochi albastri :lol: :lol: :lol:
La noi stiu ca doar frecventele PMR si CB sunt libere.
Ed Hunter
Nou membru

Locaţie: Constanta

Mesajde ADRIAN BURCEA pe 06 Oct 2010, 09:00

Ed Hunter scrie:Am vazut pe aici ca multi de baieti folosesc statii in benzile FRS/GMRS aduse din US.
Astea sunt frecvente libere in US si Canada si foarte ilegale (daca nu ai licenta) in Europa.

Citez de pe un alt forum:
"GMRS nu este permis in Europa. In Romania, banda este alocata serviciilor de mobil terestru-repetor guv. si telefonie mobila CDMA (Zapp).
Cf. Ordinului Presedintelui IGCTI, banda libera in Romania este 446.000-446.100. Aici este permisa utilizarea echipamentelor cf. standardului RO-IR015, adica maxim 0.5Werp, antena incorporata, 8 canale la ecart de 12,5kHz, incepand cu 446.00625-canal 1, 446.01875-canal 2 samd... "

Asa ca aveti grija pe unde vorbiti: s-ar putea sa va asculte baietii cu ochi albastri :lol: :lol: :lol:
La noi stiu ca doar frecventele PMR si CB sunt libere.

Legislatia in vigoare :
- in temeiul legeii nr.510 / 2004 privind reorganizarea InspectoratuluiGeneral pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.
- in temeiul art.13 / O.U.G. nr.79 / 2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor,aprobata cu modificari si completari prin legea nr.591 / 2002
- prevederile hotararii guvernului nr.88 / 2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora cu modificarile si completarile ulterioare. Toate aceste acte normative stau la baza unei decizii care da voie sa se foloseasca aceste statii,in mod liber,fara a detine o licenta,daca functioneaza pe o banda de frecventa cuprinsa intre 446 si 446,1 MHZ ,interfata radio RO-IR 015,conform art.15 din aceasta decizie.
Pentru mai multe informatii accesati site-ul www.igcti.ro,adresa de e-mail media@igcti.ro.
Inspectoratul general pentru comunicatii si tehnologia informatiei ,Bucuresti,Str.Italiana nr.2,cod.postal 020976,Telefon 0213032999,Fax 0213032937.
IJ 54 cal.12/70.
WINCHESTER SXR VULCAN cal.30.06.
CZ 550 luxus cal 7x64.
ADRIAN BURCEA
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde olaru pe 22 Mai 2011, 08:00

Bune in zonele unde nu e semnal pe telefon,mai ales zone cu teren greu, muntos...
olaru
Nou membru

Mesajde HUNTING MAN pe 09 Sep 2011, 09:27

Aruncati un ochi aici:

viewtopic.php?f=54&t=10223
HUNTING MAN
Veteran

Mesajde Mita pe 17 Noi 2011, 12:38

caut sa un set de statii ,ce imi recomandati?
am gasit un midland gxt760 cu un o distanta care zic ei in camp deschis 35mile.
Mita

Locaţie: Sibiu

Mesajde vinatorul iscusit pe 17 Noi 2011, 19:51

[quote="Mita"]caut sa un set de statii ,ce imi recomandati?
eu i ti recomand Motorola,am doua perechi care bat destul de mult ei zic 60km intre doua varfuri de deal de ex;nu se importa in Europa,eu le am adus din SUA,mai am inca o pereche sigilata daca le vrei costa 150euro.trebuie vazute.tel 0722221189
vinatorul iscusit
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Tiby_med pe 20 Apr 2012, 00:40

Daca mai e cineva interesat de acest subiect, va pot veni in ajutor in domeniu. Avand si autorizatie de radioamator.
Tiby_med

Anterior

Înapoi la Echipamente pentru vanatoare