Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Feb 2026, 01:06

Cutitul de vanatoare

Tot ce tine de echipamentul pentru teren al unui vanator , mai putin armamentul . Nici nu stim cite ne vin in ajutor - important este sa le gasim .

Moderatori: liviur, george_ciprian86

Re: Cutitul de vanatoare

Mesajde dan_dumitrescu pe 13 Mar 2010, 17:36

uite ce-mi luai eu acu vreo saptamina:http://www.arcuri-cutite.ro/ro/produse/detalii/605-Hunting_Knife_UHC_Long
Life is hard.It's harder when you're stupid. John Wayne
dan_dumitrescu
Veteran

Locaţie: Targoviste

Mesajde grigguti pe 14 Mai 2010, 15:12

Domnilor, am ceva cutite de vanatoare ... vreo 4. Doua Fero, un Linder Forester (Solingen) si inca un briceag tot de la Solingen. Toate otel 440, cel putin asa scrie pe ele. A venit vremea sa le ascut. Am fost la un tocilar din P-ta Sudului cu briceagul, a facut treaba dar parca nu este chiar ingrijit. Stie cineva un tocilar bun prin Bucuresti? Sa lucreze ingrijit, sa nu zgarie toata lama si sa pot sa ma barbieresc?
grigguti
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde testokick pe 15 Mai 2010, 20:38

Cea ma buna varianta este sa o faci cu mana ta..ca orice alt lucru de altfel...
Pietre de ascutit sunt peste tot. Dai cu goagle sa caute pietre de ascutit.. si gasesti de la site-uri specializate in cutite si metode de ascutire, pana la forumuri si bloguri. Pana la urma iti va folosi si pe teren. Renuntati la diversi "meseriasi"...or fi buni unii dintre ei, dar aflii asta pe banii tai.
Faceti cum vreti, dar e mai sanatos sa stii un lucru in plus si pe deasupra nici nu mai depinzi de altii...si sa mai dai si bani.
Never say never
testokick
Membru important

Mesajde grigguti pe 15 Mai 2010, 21:28

Probabil ca ai dreptate, insa eu nu sunt un "supravietuitor" si nu ma pricep la asa ceva, mi-ar placea, dar ... am reusit deja sa zgarii un cutit, ce-i drept, "no name" si nu as vrea sa o fac si cu acestea. Traim intr-un secol in care este bine se chemi instalatorul daca ti se sparge teava, sa chemi electricianul daca ti se arde tabloul de sigurante, etc, altfel riscam sa facem lucruri multe si proaste. Banii trebuie sa circule, asta e rostul lor.
multumesc de sfat oricum
grigguti
Veteran

Mesajde alexandros pe 18 Mai 2010, 15:48

Salutare,

Am gasit un cutit Fallkniven S1 aici www.ironage.eu . Are careva modelul asta? Isi merita banii. Pe forumuri in afara e tare laudat.

Multumesc frumos.
alexandros

Mesajde cosmin p pe 18 Mai 2010, 17:17

Si nu e laudat degeaba. Eu am un astfel de model primit cadou. Nu am decat cuvinte de lauda pentru el. Este extrem de versatil, fara brizbrizuri, fara gadget-uri si alte chestii. Un cutit serios. Este foarte bine echilibrat, iar oteul VG-10 este unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Lama este full tang, groasa de 5 mm. Poti ciopli cu el, poti jupui, etc. Este atat cutit pentru vanatoare avand varful special pentru jupuit, dar este si un excelent cutit de supravietuire avand in vedere calitatile sale.
Citeste pe site-ul producatorului despre acest cutit cat si review-urile din afara si o sa vezi ca merita fiecare leu.
cosmin p
Nou membru

Locaţie: craiova

Mesajde grigguti pe 18 Mai 2010, 17:41

grigguti scrie:Domnilor, am ceva cutite de vanatoare ... vreo 4. Doua Fero, un Linder Forester (Solingen) si inca un briceag tot de la Solingen. Toate otel 440, cel putin asa scrie pe ele. A venit vremea sa le ascut. Am fost la un tocilar din P-ta Sudului cu briceagul, a facut treaba dar parca nu este chiar ingrijit. Stie cineva un tocilar bun prin Bucuresti? Sa lucreze ingrijit, sa nu zgarie toata lama si sa pot sa ma barbieresc?

nimeni ?!
grigguti
Veteran

Mesajde vanatorul dibaci pe 19 Mai 2010, 07:40

La un cutit de vanatoare -toata viata am urmarit exact 2 aspecte -sa fie cat mai purtaret -si cat mai versatil in ceea ce inseamna utilitate atunci cand te apuci efectiv sa transezi si sa desfaci ca la carte un animal -dupa indelungi cautari in cautarea sculei perfecte care sa intruneasca cerintele pe care le-am enumerat mai sus am ales EKA SWINGBLADE -este super ok vine turnat in mana si daca esti un pic dibaci nu ai nevoie de ajutor din partea nimanui sa crosetezi un porc rapid si curat -mentionez ca nu am incercat cutitul pe os tare in schimb isi tine gura f bine la platosa -deasemenea acest cutit il folosesc strict la jupuit -nici macar o rosie nu tai cu el -stiu de mult o vorba de la un frizer batran care spunea ca cu foarfeca de par nu taie nici o ata cel putin -am bagat la cap si vad ca functioneaza principiul.De regula fiecare scula pe care o iei -ar trebui sa fie strict achizitionata si folosita exact pt ce este creeata -daca vrei buna la toate -nu cred ca o sa gasesti
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde grigguti pe 27 Mai 2010, 20:03

grigguti scrie:Domnilor, am ceva cutite de vanatoare ... vreo 4. Doua Fero, un Linder Forester (Solingen) si inca un briceag tot de la Solingen. Toate otel 440, cel putin asa scrie pe ele. A venit vremea sa le ascut. Am fost la un tocilar din P-ta Sudului cu briceagul, a facut treaba dar parca nu este chiar ingrijit. Stie cineva un tocilar bun prin Bucuresti? Sa lucreze ingrijit, sa nu zgarie toata lama si sa pot sa ma barbieresc?

Am gasit, se pare ca nu multa lume isi duce cutitele la ascutit ...
Pentru cine are aceeasi problema, este o ghereta cum se circula dinspre Lizeanu spre Tei, inainte de intersectia unde face tramvaiul dreapta pe langa Cimitirul Reanvierea, unde baiatul este extrem de minutios si face treaba impecabil.
grigguti
Veteran

Mesajde Blue Ranger pe 27 Mai 2010, 20:16

@grigguti, merci de informatie.
Incearca nu sa fii un succes, ci sa fii o valoare.
Albert Einstein
Blue Ranger
Membru important

Locaţie: undeva in Romanica...; inca !!!

Mesajde Gligor pe 25 Oct 2010, 20:20

Gligor

Mesajde madalin122582 pe 19 Ian 2011, 17:24

Va salut,
Sunt la capitolul "primul cutit de vanatoare". M-am orientat catre un cutit Nieto cu lama de 15, otel 440C, maner din lemn stratificat si garda din alama (http://www.arw.ro/produs.php?p=8378 rog moderatorii sa stearga link-ul daca contravine politicilor site-ului).
Avem posesori de acest model? Se poate un feedback?
Va multumesc
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde Alin3006 pe 19 Ian 2011, 18:51

Cu Arrow nu e bai sa pui link, suntem prieteni. :wink: Ai ales un cutit bun, vei fi multumit.
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde madalin122582 pe 19 Ian 2011, 20:45

Scuze, am gresit link-ul. Produsul corect este: http://www.arw.ro/produs.php?p=12180
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 19 Ian 2011, 21:31

Unde gasesc o lista cu duritatea otelurilor? Adica am gasit lama cu otel 440c si 420HC. Care e mai dur? Banuiesc ca o lama cu cat e mai dura, cu atat o ascut mai rar. Corect?
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde paungeorgica pe 19 Ian 2011, 21:55

Rasfoieste bine prin ce ti-am dat ca sigur vei gasi. Un otel foarte dur isi va tine taierea foarte bine in schimb se va rupe foarte repede si din aceasta cauza un cutit cu adevarat bun din ce am inteles eu este acela care are miezul dintr-un otel dur dar este invelit cu un otel mai moale care il protejeaza la rupere.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde madalin122582 pe 19 Ian 2011, 22:13

Gata, am gasit. Multumesc pentru ajutor paungeorgica
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 20 Ian 2011, 16:51

paungeorgica scrie:Rasfoieste bine prin ce ti-am dat ca sigur vei gasi. Un otel foarte dur isi va tine taierea foarte bine in schimb se va rupe foarte repede si din aceasta cauza un cutit cu adevarat bun din ce am inteles eu este acela care are miezul dintr-un otel dur dar este invelit cu un otel mai moale care il protejeaza la rupere.

Mai e un aspect : in general otelurile care isi tin bine taisul, gen D2 spre exemplu, sunt predispuse spre coroziune, datorita compozitiei. Daca vrei sa te lamuresti despre ORICE, intra pe www.myknife.ro .
Alin3006
Veteran

Mesajde soimu` pe 21 Ian 2011, 08:10

paungeorgica scrie:Rasfoieste bine prin ce ti-am dat ca sigur vei gasi. Un otel foarte dur isi va tine taierea foarte bine in schimb se va rupe foarte repede si din aceasta cauza un cutit cu adevarat bun din ce am inteles eu este acela care are miezul dintr-un otel dur dar este invelit cu un otel mai moale care il protejeaza la rupere.

nu e chiar asa
un cutit cu lama de mai mult de 3 mm nu prea se rupe in utilizari normale
adica daca nu il folosesti pe post de levier nu ai cum sa il rupi decat daca vrei SI NUMAI CU FORTARE LATERALA nu pe tais
totodata otelurile acela .. foarte dure...nu sunt vg10 sau pulberea pe care o vand cei de la falkniven pe post de miez, sunt oteluri pe care nu prea le gasesti, si daca le gasesti, in fapt nu le poti imbraca in oteluri mai moi pentru ca nu sunt compatibile (ca si temperaturi de prelucrare la cald)
imbracarea in otel moale se face de fapt, pentru doua motive
1. aspect
2. este mai ieftin /kg de otel
poti sa ma crezi ca daca iei un otel de calitate (nu otelul carbon) si il calesti la maxim fara revenire, si ai o lama de 3-4 mm, nu o sa il rupi dar se va ciobi usor...adica fix pix ca e imbracat sau nu cu otel moale
soimu`
Veteran

Mesajde paungeorgica pe 21 Ian 2011, 08:56

soimu` scrie:nu e chiar asa
un cutit cu lama de mai mult de 3 mm nu prea se rupe in utilizari normale
adica daca nu il folosesti pe post de levier nu ai cum sa il rupi decat daca vrei SI NUMAI CU FORTARE LATERALA nu pe tais
totodata otelurile acela .. foarte dure...nu sunt vg10 sau pulberea pe care o vand cei de la falkniven pe post de miez, sunt oteluri pe care nu prea le gasesti, si daca le gasesti, in fapt nu le poti imbraca in oteluri mai moi pentru ca nu sunt compatibile (ca si temperaturi de prelucrare la cald)
imbracarea in otel moale se face de fapt, pentru doua motive
1. aspect
2. este mai ieftin /kg de otel
poti sa ma crezi ca daca iei un otel de calitate (nu otelul carbon) si il calesti la maxim fara revenire, si ai o lama de 3-4 mm, nu o sa il rupi dar se va ciobi usor...adica fix pix ca e imbracat sau nu cu otel moale

Va cred pe cuvant ce ziceti iar pe MP chiar adresa dumneavoastra i-am dato cu mentiunea ca are ce invata. Usor usor o sa mai "furam" cate ceva de pe la dumneavoastra ca avem ce.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Alin3006 pe 21 Ian 2011, 13:39

Daca nu ma insel asupra identitatii lui " soimu" - si nu cred ca ma insel :D - e cel mai in masura sa spuna ce si cum. Personal am acasa 3 cutite minunate iesite din mainile lui. Omul chiar stie ce spune si un cutit facut de el e un cutit pe care il poti lasa la stranepoti fara probleme, dupa ce a trecut prin 2-3 generatii.
Alin3006
Veteran

Mesajde George08 pe 21 Ian 2011, 13:47

Este un lucru extraordinar ca avem si noi asemenea maestri in tara. Nu am niciun cutit de la el (deocamdata) dar inteleg de la cei care au ca sunt deosebite. Bravo !
George08
Membru important

Mesajde soimu` pe 23 Ian 2011, 07:32

un cutit de care sunt tare multumit cum a iesit la final
suminagashi pm de 3 mm
11 cm lama tot...nu stiu cam 22 cm
e un cutit FOARTE fin si DESI este in 33 straturi adica miez de pulbere imbracat in otel moale, se va rupe ca o grisina daca e fortat lateral brutal
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
reversul medaliei
un cutitas din D6 cu lama tot de 3 mm care nu poti sa il rupi, de fapt nu poti nici sa il flambezi cu mana
Imagine
Imagine
Imagine
soimu`
Veteran

Mesajde soimu` pe 09 Feb 2011, 06:53

ce topor, ce cutite din pulberi metalurgice
opinel carbon nr 12
http://www.youtube.com/watch?v=3SHThf10 ... _embedded#
si...multa experienta
soimu`
Veteran

Mesajde grigguti pe 09 Feb 2011, 11:54

Am cumparat vreo doua cutite de la unul dintre fabricantii romani de asa ceva. Nu dau nume ca nu e frumos. Sa se mai intepe si altii :lol: . Unul dintre cei cunoscuti si recomandati ca fiind buni. Nu ieftine, dar nici deosebit de scumpe, vreo 120 de euro bucata. Otel 440 !!! Modele frumoase, cu manere practice, lama suficient de lata, ma rog, ce mai incolo si incoace, niste cutite reusite. Am pus unul dintre ele pe o capra, la jupuit si transat. I-am facut lama tandari. Efectiv s-a rupt in gura. Au sarit aschii mici din gura lui. Al doi-lea, a avut aceeasi soarta, fiind un cutit cu lama mai groasa pt mistret.
Acum m-am jurat ca nu mai cumpar cutite decat cu proba. Fier pe fier.
Din astea nu mai pot alege decat manerele :(
Ce imi recomandati?
grigguti
Veteran

Mesajde waidmannsheil pe 09 Feb 2011, 12:18

grigguti scrie:Ce imi recomandati?

... sa-ti mai cumperi inca doua :lol:
Acum serios, de ce nu se poate spune numele producatorului daca sunt asa jalnice si au cedat fara sa fie "abuzate" ?
Asa ajuti si alti oameni sa nu pateasca la fel, si de ce nu, pe producator sa-si revizuiasca calitatea.

Cu respect,
Paul D.S.
Waidmannsheil! ...etica si pasiune
waidmannsheil
Membru important

Mesajde madalin122582 pe 09 Feb 2011, 12:31

Iti recomand sa te duci la vanzator sa ii dai cu ele in cap. 120 de EUR bucata nu sunt chiar ieftine. Daca le-ai luat noi, ar trebui sa iti dea ceva garantie. Eu mi-am comandat un EKA Swingblade, mult mai ieftin de 120 de EUR
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 09 Feb 2011, 12:33

Iti recomand sa te duci la vanzator sa ii dai cu ele in cap. 120 de EUR bucata nu sunt chiar ieftine. Daca le-ai luat noi, ar trebui sa iti dea ceva garantie. Eu mi-am comandat un EKA Swingblade, mult mai ieftin de 120 de EUR
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde adigeo pe 09 Feb 2011, 19:06

grigguti,,,, omule bun, cu un cutit de 120 de euro ,custom, facut de marele meserias roman, hand made ,care pune suflet in toate lucrarile lui, ungi untul pe tartina inainte de a pune caviarul sau tai un salam din cerb, urs si capra neagra ,il tii in vitrina , nu te apuci sa jupoi capra sau mistretul,,,, Daca ai fi dat 120 pe unul de la Gerber sau Cold steel probabil te-ar fi tinut ,,,,il lasai si la copii,,,,, da' una e sa fie facut cu suflet ,,,,si alta e sa fie facut de o fabrica, care are probabil ingineri specializati in tratamente termice si nu numai cum nu avem noi in toata tara. Dar poate 120 e gama "low cost" pentru producatorul respectiv,,, poate de la 3-400 sunt cutite care nu se stirbesc in capre,,,,,,
adigeo
Veteran

Mesajde waidmannsheil pe 09 Feb 2011, 19:44

@grigguti a specificat ca a platit pentru un otel bun si nu un otel de "vitrina".
Cat despre producator, daca este cel la care ma gandesc eu (Fero), stiu ca avea cutite excelente si nu de "vitrina". Chiar am fost tentat la un moment dat sa achizitionez unul, dar m-am razgandit in ultimul moment pentru ca am prins pe net o oferta buna la o lama pe care mi-o doream demult. :mrgreen:

Imagine

Cu respect,
Paul D.S.
Waidmannsheil! ...etica si pasiune
waidmannsheil
Membru important

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Echipamente pentru vanatoare