Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Feb 2026, 18:43

Cutitul de vanatoare

Tot ce tine de echipamentul pentru teren al unui vanator , mai putin armamentul . Nici nu stim cite ne vin in ajutor - important este sa le gasim .

Moderatori: liviur, george_ciprian86

Re: Cutitul de vanatoare

Mesajde grigguti pe 09 Feb 2011, 20:54

care, necare, important este ca asa cum am spus, lamele s-au ciobit fara nici macar cea mai mica jena, cu tot otelul 440 si cu tot manerul meu de corn de cerb si gravura facuta de mana cu numele meu pe el, etc.
intrebarea este aceeasi, ce imi recomandati? un cutit care sa-si tina gura, si ascutisul.

nu am scris ce producator si nici nu-l voi numi mai departe din motive prietenie cu unul dintre distribuitori caruia nu vreau sa-i afectez vanzarile in nici un mod.
grigguti
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde George08 pe 09 Feb 2011, 21:24

Evident, Swingblade la vreo 200 RON sau ESEE RC3 (sau RC4) la vreo 450 - 500 RON. Este bine ca, la saracia de la noi, sa cumperi un produs testat si ras-testat, cu garantie cat mai lunga, ca sa nu ajungi apoi sa plangi dupa banii dati.
George08
Membru important

Mesajde waidmannsheil pe 09 Feb 2011, 21:28

Sau daca nu ti s-a "luat" de otelul 440, iti recomand Muela!
Am modelul Sioux de care sunt foarte multumit, face toti banii :wink: http://www.lameducouteau.fr/produit.php?idprod=1238

Cu respect,
Paul D.S.
Waidmannsheil! ...etica si pasiune
waidmannsheil
Membru important

Mesajde grigguti pe 09 Feb 2011, 21:45

waidmannsheil scrie:Sau daca nu ti s-a "luat" de otelul 440, iti recomand Muela!
Am modelul Sioux de care sunt foarte multumit, face toti banii :wink: http://www.lameducouteau.fr/produit.php?idprod=1238

Cu respect,
Paul D.S.

Din pacate, conformatia mea corporala :D imi impune un cutit cu un maner mai mare. Despre 440 ... cred ca ai dreptate. Vreau unul cu care sa pot lovi in os fara retineri, probabil o baioneta de AKM :lol:
grigguti
Veteran

Mesajde soimu` pe 09 Feb 2011, 22:46

e trist ce aud cu asemenea experiente
si eu am avut la inceput unele rateuri si pot aparea la ORICE mester
a se observa un exemplu
http://www.youtube.com/watch?v=p4ss8NtqEkw
consumatorul aici are 150% din vina
1. ne spune noua e sa intamplat si nu mesterului, care poate ar fi remediat problema sau schimbat marfa
2. ...haideti domnilor...proba fier pe fier...adica vrei sa lovesti 2 cutite sa vezi care e mai "tare"?
daca da... nici nu ma mir ca nu te-au tinut, cu cat era marfa e calitate mai buna cu atat rau sanse mai mari sa le faci praf
paradoxal, eu ma feresc mai mult de lamele slab calite si care SE INDOAIE decat de cele care se ciobesc
ciobirea arata ca otelul e dur... daca se ciobeste la lucruri uzulale... pardon, e gresit ceva, ori e lasat prea dur ori taisul prea subtire pentru utilizarea respectiva
daca se ciobeste in cazuri exceptionale... nu e de vinadecat utilizatorul si el sa faca bine sa il repare manual, sa vada cat e de usor
cutite de firma... ingineri, aiurea
pe banda ei vor face din start 2 lucruri sa aibe putne baai de cap
otel calit nu la limita ci in plaja rezonabila ...sa nu fie multe rebuturi, deci orice otel foloseste, nu incearca sa scoata maxim din el ci vor incerca sa scoata ce e sigur in plaja larga
unghi de tais cat mai mare sa camufleze punctu 1 si sa fie greu de ciobit sau rupt
si sa nu uitam.... calitatea se verifica fie prin sondaj fie sumar...eu fac test la fiecare lama cu aparat de masura omologat si dupa calire si dupa reveniri...nu cred ca asta e intampla la FABRICA ...care probabil e in china sau taiwan
nu, un cutit custom trebuie sa fie de calitate mult mai buna decat unul de serie
in geeral mesterii tind sa faca unghiuri ai mici decat se intalnesc la cele de serie, tocmai pentru ca nu sunt usor de gasit pe piata...si unii vor cutitul sa taie a briciul nu sa taie ca barda...
o barda e ieftina , un brici e intodeauna scump, si nu o a tina la oase....da nu pentru ca e otel de rahat :wink:
parerea mea
soimu`
Veteran

Mesajde soimu` pe 09 Feb 2011, 23:07

uite unul care explica mai bine ca mine
http://www.youtube.com/watch?v=pB8_KzHB ... ature=fvwp
soimu`
Veteran

Mesajde waidmannsheil pe 10 Feb 2011, 14:21

soimu` scrie:uite unul care explica mai bine ca mine
http://www.youtube.com/watch?v=pB8_KzHB ... ature=fvwp

Sunt perfect de acord cu tine si cu tipul din clip. Dar... o mica vina o au si producatorii de cutite, ei ne invata ca al lor cutit e cel mai tare: taie sarma, conserve, sparge oase, rezista la lovituri de ciocan, etc. si asta la cel mai mic pret de pe piata! Acum normal ca in mintea noastra s-a creat ideea ca un cutit scump face orice, si ne gandim mai putin la otelul din care a fost creat.

Dar sa revin la subiect si sa va prezint mini colectia mea de cutite

Imagine

Primul din stanga sus este un Muela SIOUX din otel 440, ce ma incanta la el este lama destul de groasa 4mm (desi are o lungime totala de doar 215mm cantareste 230g).
Al doilea este un Marttiini Lynx 139.
Cel din dreapta sus este un home made cu lama damasc si maner din corn de cerb.
In stanga jos un multifunctional Leatherman Charge TTi. Pe acesta il indragesc si folosesc cel mai mult. Are lama din otel S30V, otel care mi se pare exceptional, taisul se mentine si daca trebuie ascutit se ascute foarte usor chiar si de catre mine, care nu le am cu ascutitul cutitelor...
In dreapta jos este bine cunoscutul Victorinox Huntsman, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Cu respect,
Paul D. S.
Waidmannsheil! ...etica si pasiune
waidmannsheil
Membru important

Mesajde adigeo pe 10 Feb 2011, 20:35

soimu' esti chiar asa sigur ca toate cutitele se fac in China? Esti sigur ca aia nu au ingineri si oameni pregatiti in domeniul asta? Gerber face cutite de prin 1960 si cold steel de prin 1980 , sa inteleg ca ai cam tot atita experienta ? "Putina" modestie nu ti-ar strica , dimpotriva. Sa nu crezi ca nu apreciez munca meseriasilor , dar prea ai infierezi pe marii producatori.
adigeo
Veteran

Mesajde paungeorgica pe 10 Feb 2011, 21:00

adigeo scrie:soimu' esti chiar asa sigur ca toate cutitele se fac in China? Esti sigur ca aia nu au ingineri si oameni pregatiti in domeniul asta? Gerber face cutite de prin 1960 si cold steel de prin 1980 , sa inteleg ca ai cam tot atita experienta ? "Putina" modestie nu ti-ar strica , dimpotriva. Sa nu crezi ca nu apreciez munca meseriasilor , dar prea ai infierezi pe marii producatori.

Daca ati vedea niste cutite, unele chiar opere de arta as zice, facute de domnul @soimu...... eu zic ca v-ati mai gandi putin inainte de.......
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde soimu` pe 10 Feb 2011, 22:38

domnule... departe de mine sa ma consider cel mai bun
am o pozitie umila in randul fauritorilor de cutite, sunt foarte multi la un nivel la care eu inca nici nu aspir, cu opere de arta ...nu cutite de tavaleala
cu toate astea, ceea ce spun este purul adevar
inaintea inginerilor in fiecare firma sunt economistii, cei care si dicteaza in fond...
pe forumul de cutite un mare pasionat a publicat o lista ...pe care imi permit sa o copiez si sa o pun si aici...cu tot cu semnatura celui care a cautat si documentat studiul
"FYI = For Your Information
Vă expun sumar mai jos o situaţie aproximativă a externalizării producţiei de cuţite, bricege, etc , a marilor producîtori mondiali , şi nu numai ei . În rubrica din stînga este firma şi ţara de baştină , iar în dreapta ţara de unde firma îşi menţine suflul financiar .
al mar - usa Japonia
benchmade - usa Taiwan
beretta - Italia Japonia
blackjack - usa Japonia
blade-tech - usa Taiwan
solingen boker - Germania Taiwan, China, Argentina
umarex - Germania Taiwan
cherusker messer - Germania China
haller - Germania China, Japonia, Italia
solingen herbertz - Germania China
solingen linder - Germania China
simbatec - Germania China
falkniven - Suedia Japonia
crkt - usa Taiwan
timberline - usa Taiwan
cold steel - usa Taiwan, Japonia
gerber - usa Taiwan
katz - usa Japonia
sog - usa Japonia
spyderco - usa Japonia
harley davidson - usa Taiwan
ka-bar - usa Taiwan, China, Japonia
meyerco - usa Taiwan
outdooredge - usa Taiwan, Japonia
m-tech - usa China
smith&wesson - usa China
Aceasta pe scurt .... În felul acesta China a trecut pe locul doi mondial ca producător de cuţite ( ca număr ) după Franţa ( locul I prin Opinel, Nontron şi Douk-Douk , care acoperă toate vînzările mondiale la un loc ) , şi produce ca tipuri de cuţite :
- 406 tipuri cuţite de bucătărie
- 10 tipuri cuţite de vînătoare
- 29 tipuri cuţite camping
- 60 tipuri cuţite utilitare
- 2 tipuri cuţite de luptă
- 4 tipuri cuţite office
- 444 tipuri de bricege
- 168 tipuri de cuţite pliante
În funcţie de materialul de construcţie a lamei China produce următorul număr de tipuri :
- Stainless steel 373 tipuri
- Ceramic 146 tipuri
- carbon steel 24 tipuri
- Steel 14 tipuri
- Tools steel 14 tipuri
- Titanium 3 tipuri
- Super hard steel ( Over 60HRC ) 2 tipuri
- Plastic 1 tip
Se mai impune o observaţie : 75 de procente din oţelul aliat special folosit de Taiwan este produs de taiwanezi în China, restul de 25 de procente fiind fabricat în Japonia cu specificaţii foarte exacte pentru industria auto .
Ştiind aceste lucruri ne putem forma o viziune de ansamblu a ce se întîmplă actual pe glob, în acest domeniu .
De asemenea putem să emitem judecăţi de valoare despre China, firmele ce externalizează, "clasicii" europeni ce nu externalizează nimic, şi restul lumii ...
Fiind un subiect general, ce implică ceea ce putem uneori cumpăra din alte părţi sau chiar de la noi, l-am inclus la Factory , el însă poate fi mutat în altă parte, unde se consideră că este mai OK .
Dacă vor sosi argumente pro , neutre sau argumente contra , subiectul se poate transforma , într-o discuţie interesantă pe forum ...
Aştept intervenţii , normal pe măsura interesului deschis de subiect ...
Cu stimă,
VladAlex."
soimu`
Veteran

Mesajde adigeo pe 10 Feb 2011, 23:36

paungeorgica scrie:Daca ati vedea niste cutite, unele chiar opere de arta as zice, facute de domnul @soimu...... eu zic ca v-ati mai gandi putin inainte de.......

Nu ma multumeste sa vad un cutit,,,, oricat l-as admira , vreau sa-l folosesc, eu sunt mai practic de fel , degeaba imi ia o ora ca sa vizualizez toate gravurile de pe lama si maner , daca atunci cand il scap putin in os , a nu se intelege ca il folosesc pe post de satar sau barda, se ciobeste. Ce dracu', suntem vanatori, nu chirurgi . Ca ala e ca briciu' , ca ala e ca barda, nu vreau nici sa ma barbieresc , nici sa sparg, cioplesc, lemne cu cutitul, dar nici sa imi trebuiasca un set : cutitul de jupuit capra+ cutitul de jupuit mistret, cutitul de transat capra,tap,+cutitul de transat mistret, iar apoi urmeaza doua de dezosat si tot asa. Am spus-o ,si ma repet : sa nu se inteleaga ca nu apreciez munca domnului in discutie,soimu' , sau a altor artizani. Fabricarea in China a cutitelor sub licenta nu ma sperie absolut deloc, una se face pentru o firma cu renume si alta se face pentru restul saracilor[ de exemplu complexul Dragon,fost Europa], asta o stiu de la instalatiile sanitare, ati fi surprinsi sa stiti cate brand-uri mari au fabrici in China.
Pentru mine un cutit "custom" ar trebui sa-mi ofere tot ce imi ofera unul de fabrica, rezistenta, durabilitate, ergonomie bla,bla,, si in plus sa fie facut dupa cum imi "bese mie mintea", in ce forma vreau eu , o desenez pe hartie milimetrica asa cum vreau eu sa fie,,,, da' fara ciobituri la prima atingere de os ,,,ca-mi vine amocu',,, ma repet ,nu suntem chirurgi.
adigeo
Veteran

Mesajde soimu` pe 11 Feb 2011, 08:30

cel care face un cutit dupa schita milimetrica a altuia e copiator-maistru-executant nu producator de cutite, asa cum cel care picteaza poza clientului e fotograf nu pictor
iar un tais asa sensibil e ingrijorator...e clar, dar sunt persoane care vor o lama cu adevarat taioasa (daca ajungi in os nu e problema cu ele...problema e cand vrei sa treci prin ele si tu ai cerut o lama fina)...si aceia nu au de unde sa cumpere decat de la producator custom sau semicustom
soimu`
Veteran

Mesajde violiv pe 11 Feb 2011, 09:28

soimu` scrie:cel care picteaza poza clientului e fotograf nu pictor

Nu-i chiar asa: exista picturi ce sar de sume cu 5-6 "0-uri" ale unor pictori ce au pictat numai dupa ilustrate sau poze.

Cred ca @adigeo nu se referea la a copia milimetric o lama deja existenta ci a desena el personal dupa gustul si dorinta lui o forma pe care un mester sa i-o execute. Oricum, ce doreste @adigeo am vrea toti si nu numai in materie de cutite ci si de arme, masini, case, electronica, etc. Din pacate, "universal" nu exista si cu cat doresti de la un lucru sa faca o chestie mai bine cu atat trebe sa mergi spre scule foarte specializate si cu domeniu mai ingust de utilitate. De asta sunt absolut sigur. Eu folosesc la mistret 2-3 cutite diferite si o toporisca si sunt multumit daca tine taisul pana la final. Singurele "cutite" pe care le-am putut folosi singurele, cap-coada, la un mistret au fost o baioneta romaneasca de AK si un kukhuri...din pacate ergonomia deficitara a lasat urme si pe mana mea asa ca am renuntat. E drept ca sunt chirurg da' nu prea imi foloseste asta la belit un mistret. Mai nou am trecut la un cutitas cu lama ceramica pentru jupuit, dublat de unul mai tapan pentru zonele mai dificile....necesita atentie un pic mai mare sa folosesti un cutit cu lama ceramica da' nici n-ai grija ca se toceste in slanina. Si la cutite gandesc ca la arme: cu cat mai multe cu atat mai bine :mrgreen:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 11 Feb 2011, 09:39

:mrgreen: :mrgreen: doar o parte din cele multe

Imagine

Imagine

:twisted:
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 11 Feb 2011, 09:42

Imagine

Uploaded with ImageShack.us

si mai sunt inca pe atatea bricege....e drept ca nu reusesc nici in 5 ani sa le folosesc pe fiacare macar o data da' face bine sa stii ca ai de unde alege. :mrgreen:
violiv
Veteran

Mesajde George08 pe 11 Feb 2011, 10:14

OMG Violiv, asta trebuia filmat. Sa belesti un mistret cu kukhuriul ! Cred ca aratai uber macho.
George08
Membru important

Mesajde adigeo pe 11 Feb 2011, 10:43

violiv scrie:Cred ca @adigeo nu se referea la a copia milimetric o lama deja existenta ci a desena el personal dupa gustul si dorinta lui o forma pe care un mester sa i-o execute.

Exact , am stat si m-am gandit cum sa scriu sa ma fac inteles fara sa supar pe nimeni,,, si ,,,,hop ! violiv imi lua vorba din minte! Pentru mine "custom" sau "pe comanda" inseamna cu totul altceva decat : produc 20 de modele de lame de diferite forme si marimi si la fiecare lama pot monta 10 modele de maner! Nu nene, nu! Imi fac un plan ,o schita, cum vreau eu sa fie cutitul , imi aleg o forma, niste dimensiuni ale lamei, manerului, garzii etc, imi aleg ce gravuri, incrustatii vreau eu , si cu toate astea merg la mester. Acolo mai dezbatem ce si cum , omul imi spune pretul [eu plec plangand pentru ca nu am bani destui :cry: ],platesc un avans si cand imi iau scula platesc restul.
Asta inseamna "custom" , pentru mine cel putin.
adigeo
Veteran

Mesajde soimu` pe 11 Feb 2011, 14:18

"Acolo mai dezbatem ce si cum"
asta e important...
schita pe foaie milimetrica nu accept ca ideie, dar cand omul imi spune, uite, as vrea lama cam de 12 cm, mai lata sau mai ingusta, de forma drop point (sa zicem), si cu maner cam asa mare si de forma cam cum e la modelul ala de cutit, dar cu garda cam asa....e cu totul altceva
acolo il lasi pe urma pe mester sa le imbine si sa faca o viziune a cutitului...nu o copie dupa nustiuce model
incet incet ajungem sa vedem ca vorbim aceeasi limba numai ca sangele circula prea repede...sa si intelegem ce zice celalat :lol:
soimu`
Veteran

Mesajde adigeo pe 11 Feb 2011, 14:27

Eu cred ca ne-am intelege, din pacate in viitorul apropiat nu va pot fi client din motive de ordin financiar [ n-am bani :cry: ] , am uitat sa specific un lucru : in alegerea materialului , e fiind total nestiutor, mesterul decide , bineinteles dupa ce ai spun si ce vreau sa fac cu el .
adigeo
Veteran

Mesajde soimu` pe 11 Feb 2011, 16:10

adigeo scrie:Eu cred ca ne-am intelege, din pacate in viitorul apropiat nu va pot fi client din motive de ordin financiar [ n-am bani :cry: ] , am uitat sa specific un lucru : in alegerea materialului , e fiind total nestiutor, mesterul decide , bineinteles dupa ce ai spun si ce vreau sa fac cu el .

dar nu e cazul sa facem discutii de acest gen
am vazut cutite de firma de calitate deosebita, nu pot sa neg asta, din materiale exceptinale, cu tais exceptional si cu forma deosebita ...dar nu sunt prea dese
soimu`
Veteran

Mesajde violiv pe 11 Feb 2011, 21:31

Ca veni vorba de cutite "de firma", ce parere ai de

http://www.diamondbladeknives.com/

si a lor lama Friction Forged ?

La pret vad ca stau bine :oops: :?
violiv
Veteran

Mesajde soimu` pe 12 Feb 2011, 23:17

tehnologie noua, materiale bune...dar au iscat foarte multe controverse in randul pasionatilor de cutite
se pare ca nu e chiar asa cum spun ei... inafara de pret...care e fix asa cum o spun... :lol:
oricum, acolo apare un fenomen fizic care eu consider ca imbunatateste calitatea materilalui... numai ca il imbunatateste pe deoparte peste ce e...adica oricum materialul e peste nevoile unui om normal...si in plus, hai sa fim seriosi, nu exista plus fara minus...otelul pe de o parte acolo e foarte dur...deci si mai casant, si in plus, portiunea calita e ingusta .... nu e un tratament de intreg
mi-ar placea sa am asa un ctit...dar sa nu fie singurul sau ultimul care il am
soimu`
Veteran

Mesajde violiv pe 13 Feb 2011, 09:15

George08 scrie:OMG Violiv, asta trebuia filmat. Sa belesti un mistret cu kukhuriul ! Cred ca aratai uber macho.

De filmat n-am avut cum ca lumina Lunii nu era de ajuns....da' o poza tot am facut :mrgreen:

Imagine

macho nu prea....mai mult macelar :?
violiv
Veteran

Mesajde George08 pe 13 Feb 2011, 09:48

Hehe. Cool. Vad si un Fiskars pe masa aia de macelar din dreapta. Ascutita scula dar nu extrem de buna la despicat.
George08
Membru important

Mesajde soimu` pe 13 Feb 2011, 10:11

te vad cu un imens kukri asa ca ma simt obligat sa dau un sfat mic
kukri-ul traditional are o mare problema la maner
partea din spate deranjeaza enorm, se infige in palma si lasa bataturi urate
trebuie neeaparat sa fie indepartata
modalitatea e simpla, se ia hartie abraziva, prima data f mare, gen P40 si de rotunjeste f bine, apoi se finiseaza cu granulatii mai mici
sincer, e o problema care in 15 minute de munca se rezolva
Imagine
soimu`
Veteran

Mesajde violiv pe 13 Feb 2011, 20:33

Toporasul a fost ascutit din fabrica ca un cutit de bucatarie ...puteai sa te barbieresti cu el da' s-au dus mici aschii din bot la primul porc. Reascutit la unghi de dalta taie orice acum. Napasta e ca am luat modelul cel mai scurt in coada si e cam nepractic dar e numa bun de batut in dosul lui ca sa despici porcul (de aia mi-am luat si-un ciocanel cu maner destept :mrgreen: ). O alta buba e coada foarte "lisa" si priza cu mana uda e deficitara, mai ales ca (asa cum se vede si-n poza) nu pot folosi ultimele doua degete de la mana dreapta si nu-l prind de coada bine. La porcul din poza am folosit kukhuri la despicat...a mers OK da' s-a slabit un pic fixarea manerului de lama, remediat usor apoi nu l-am mai abuzat.

Intre copita din spate si sticla se zareste un cutitas....el a servit la jupuit si transat si e unul din cutitele de care m-am servit cel mai bine din multele care mi-au trecut prin mana - excelent la priza, lama suficient de tare cat sa tina un mistret intreg si nu foarte greu de ascutit. Cold Steel de 10 $ la oferta cand l-am luat eu :lol:

Imagine

http://www.cheaperthandirt.com/48441-1.html

si am luat si perechea lui daca tot era asa ieftin da' nu mi-a placut ca n-avea deloc garda si degetele de aia nu le pot folosi....plus ca de noi erau atat de ascutite ca am reusit sa-mi iau si-o felie de piele de pe mana odata cu firele de par la incercat taisul.

http://www.cheaperthandirt.com/48440-1.html

Oricum, toate cutitele le-am facut cadou intre timp.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Mai 2011, 16:24

Stiu baietii meserie sau chiar e lama tapana?.

http://www.knifecenter.com/kc_new/store ... ?s=CS97THK

Parca a mai fost pus filmuletul.... Am dat peste el si-am vazut pretul si ma cam bate un gand :roll:
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Mai 2011, 16:28

violiv
Veteran

Mesajde ovidium pe 05 Mai 2011, 21:02

Kukri-ul pare o afacere buna. Cred ca-mi voi lua si eu una :mrgreen:
ovidium
Membru activ

Locaţie: Brasov, M-Ciuc

Mesajde GINO pe 03 Iun 2011, 19:34

Salutare la toata lumea.
Luna trecuta mi-am comandat o lama de cutit ,otel damasc.Toate bune si frumoase dar trebuia sa-i pun si maner ptr ca o comandasem fara.Zilele astea i-am pus manerul...sa zic ca l-am personalizat un pic.Am pus chipul fetelor mele pe o parte si cealalta al manerului.
Manerul este din micarta ,confectionata in totalitate de mine.
prima data era asa:

Imagine

dupa ce i-am pus manerul arata asa:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
GINO
Membru activ

Locaţie: Galati

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Echipamente pentru vanatoare