Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Oct 2025, 06:09

Cutitul de vanatoare

Tot ce tine de echipamentul pentru teren al unui vanator , mai putin armamentul . Nici nu stim cite ne vin in ajutor - important este sa le gasim .

Moderatori: liviur, george_ciprian86

Mesajde ache2 pe 26 Mar 2007, 21:01

acum un an, tot un coleg a adus set de cutite (vreo 10, inclusiv un satir) din USA, e drept, de masa, cu tot cu suport ... l-a pus frumos la cala si nimeni n-a zis nimic ... probabil ca vamesii americani au zis ca in Romania inca nu s-a inventat cutitul :lol: !
eu am vazut cum i-au confiscat unui coleg in fata mea o unghiera :?
in schimb, tura asta au fost niste fricosi ... cind le-am zis de cutit, s-au dat la fund ... asa ca tot cu noname-ul meu tai muratura pe cimp :lol: ...
ca la pateu ne-am smecherit, luam d'ala cu cheita :oops: !
ache2
Nou membru

Locaţie: Ploiești

Mesajde Cristi pe 28 Mar 2007, 18:23

Cristi
Veteran

Mesajde silver pe 28 Mar 2007, 19:56

superb dea dreptul! oare cum a reusit? prin turnare, dupa care a prelucrat materialul. voi ce ziceti!
" Unde este vointa se gaseste si posibilitate ! "
silver
Veteran

Locaţie: Timis, Brasov

Mesajde adi_hunter pe 28 Mar 2007, 19:59

indiferent de procedeu,rezultatul e uimitor
pe departe cel mai bine realizat cutit pe care l-am vazut
moartea e in folosul vietii
adi_hunter
Membru important

Locaţie: banat

Mesajde radu pe 28 Mar 2007, 20:28

Astea sint cutitele mele: [albumimg]2622[/albumimg]. In general le folosesc pe cele doua no-name; nu m-au dezamagit niciodata, desi habar n-am din ce otel sint facute :oops:
radu
Membru important

Mesajde Marius pe 28 Mar 2007, 21:38

Cristi scrie:http://www.hoferwaffen.com/hofer_10g.php?pid=236&cid=17&lang=en

Cristi,
Ai sucit cutitu-n rana (ca tot suntem pe topic).

M-am uitat si la arme. Sunt acolo niste juxtapuse... :shock:
Marius
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Marius pe 28 Mar 2007, 21:40

radu scrie:Astea sint cutitele mele: [albumimg]2622[/albumimg]. In general le folosesc pe cele doua no-name; nu m-au dezamagit niciodata, desi habar n-am din ce otel sint facute :oops:

Radu, cele doua din dreapta ce sunt? Gerber?
Marius
Veteran

Mesajde radu pe 30 Mar 2007, 06:43

Marius scrie:Radu, cele doua din dreapta ce sunt? Gerber?

Primul din dreapta este un Falkknive A1 ( din spusele producatorului cutitul de lupta al armatelor nordice, din punctul meu de vedere chintesenta notiunii de cutit - o lama solida de 6 mm. grosime imbracata intr-un miner din cauciuc antiderapant).Al doilea este un Glock, produs de Compania omonima care fabrica si celebrele pistoale ( se pare ca nemtii si austriecii il folosesc pentru unitatile lor). Recunosc ca pe acesta din urma l-am cumparat sub impulsul momentului, nu stiu daca-l voi folosi efectiv vreodata.
radu
Membru important

Mesajde scirocco pe 30 Mar 2007, 11:38

Ieri mi-a ajuns cutitul de vanatoare comandat la Odorheiu Secuiesc prin intermediul lui Lorand caruia ii multumesc si pe aceasta cale.Ce sa va spun: isi merita banii cu prisosinta,finisaje la standard european,otel 440 C,lama groasa de 3 mm,maner de corn finisat ca lumea,o teaca superba,de taiat e brici,ce mai calea valea sunt super incantat de mesterul Ferencz.Va spun cu mana pe inima ca bate multe cutite de la distanta.Am sa postez si cateva poze sa-l vedeti.Am primit odata cu cutitul si un catalog.

P.S am uitat sa precizez ca lama are 115 mm si se potriveste la mare fix cu manerul,adica vine perfect in palma.
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde christian pe 30 Mar 2007, 17:56

asteptam pozele si sa ne spui cat te-a costat. sistem ramburs?
Cu respect,
cristian
christian

Locaţie: Pitesti

Mesajde scirocco pe 09 Apr 2007, 15:35

Asa cum am promis,revin cu pozele promise ale cutitului meu de vanatoare.Da,plata am efectuat-o in sistem ramburs la ridicarea coletului iar pretul cutitului a fost 240 ron.Mie mi se pare un pret rezon pentru calitatea acestuia.Si acum pozele:

[albumimg]2828[/albumimg][albumimg]2827[/albumimg][albumimg]2826[/albumimg]
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde todohunter pe 11 Apr 2007, 17:01

E un cutit frumos! Sa il stapanesti sanatos si sa te bucuri cat mai mult timp de calitatile lui. Am postat si eu o poza cu un cutit fabricat de aceeasi persoana si nu am ce sa-i reprosez. Taie ca briciul, se aseaza foarte bine in palma, sta bine in teaca si nu e incomod, si cel mai important, este practic la transat . Chiar si la jupuit se descurca bine datorita formei pe care o are, cu varful lasat in jos.
243 win e o bijuterie pentru tap ...
todohunter
Membru important

Locaţie: Brasov

Mesajde violiv pe 15 Apr 2007, 21:06

petrica scrie:Mi-a facut si mie unul frumos,dar atat e de fain ,caci ma doare inima sa-l scot pe afara. Asa ca m-am hotarat sa imi mai fac unul la fel ,sau cam la fel...pentru folosinta..si intre timp am sa imi vand colectia veche de cutite noi si vechi ,caci sunt prea multe.

Cer de mancare? Cer mangaiate? Nu mai gasesti un locusor, intr-o cutie de pantofi daca nu-ti mai plac? De ce sa le vinzi? Niciodata nu-s prea multe! :wink:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 15 Apr 2007, 21:19

Din cele peste 150 de cutite si bricege mai vanatoresti sau mai putin pe care le strangem eu si tatal meu de pe vremea bunicului, eu le folosesc pe acestea:

[albumimg]2887[/albumimg]

Cutitul mic este un 'no name' cu tais pe concavitatea lamei, lama cam de 10 cm lungime si 3,5 mm grosime, finisata insa frumos, satin-antireflex, prasele si teaca de plastic, impreuna plutesc (e si foarte usor). L-am reascutit cu taisul biconvex, taie bine, pastreaza taisul si este foarte practic la 'bucataria' vanatoreasca ca si la jupuit.

Briceagul este tot un 'no name' facut dintr-o lama de 7 cm si 3,5 mm grosime si prasele turnate de alama acoperite cu cauciuc. E greu, se aseaza foarte bine in mana si merge bine la cam tot ce ai nevoie. De obicei le port pe ambele cu mine (sa nu raman fara de pierd unul! :P )

Cel mare l-am luat cu gand sa devina cutitul de zi cu zi dar nu m-am indurat. Lama are aproape 20 cm, 4,5 cm latime, 4,5 mm grosime, finisata antireflex prin acoperire cu titan (intr-adevar extrem de rezistent la zgarieturi) iar praselele sunt din lemn stratificat impregnat cu ceva ce seamana cu vechiul gudron sau pacura cu care se impregnau stalpii de telefon de lemn, doar ca nu te pateaza pe maini in schimb este la fel de suportator la apa si fixate cu suruburi de lama. Ascutit din fabrica cu tais cu doua muchii drepte, relativ abrupte. Bun, ergonomic, folositor dar cam greu - cam 400 g.
violiv
Veteran

Mesajde versus pe 01 Mai 2007, 19:58

Salut,

as vrea sa comand acest cutit de la basspro.com si as vrea sa stiu daca are cineva acest cutit sau daca stie cate ceva despre aceasta marca.
http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... 400-13-1In cazul in care imi puteti recomanda un cutit de acelasi gen dar de la alta marca, va rog mult sa nu ezitati. Nu ma pricep si nu as vrea sa fac o alegere proasta.

Va multumesc
versus

Locaţie: Urziceni-Ialomita

Mesajde violiv pe 04 Mai 2007, 09:28

Pentru amatori, in magazinul Obor (Bucuresti), aripa de pe Mihai Bravu, la un raion de articole sportive, au adus niste cutite finlandeze, ceva in genul celor ale lui Marius, lame mai scurte sau mai lungi, prasele de lemn sau sintetic, teaca de piele, frumusele, foarte bine lucrate, preturi in jur de 200 lei.
violiv
Veteran

Mesajde paulvm pe 04 Mai 2007, 11:27

Este foarte adevarat ca depinde de felul vanatorii ce fel de cutit ai nevoie si daca ai nevoie.Parerea mea e ca o lungine de 13-15 cm a lamei este numai buna.
Am patit-o cu o scroafa puscata in coloana si nu aveam decat briceag la mine si m-am chinuit vreo jumatate de ora sa o injunghii
paulvm
Membru important

Mesajde Ghinda pe 04 Mai 2007, 15:35

Nu mai aveai cartuse la tine?
Ghinda
Veteran

Mesajde paulvm pe 05 Mai 2007, 18:24

de ce sa mai stric carnea cu inca un cartus?
paulvm
Membru important

Mesajde jon2004 pe 05 Mai 2007, 19:24

paulvm scrie:de ce sa mai stric carnea cu inca un cartus?

ca sa-i curmi suferinta mai repede ! :idea:
nu stiai lucrul asta ??
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde violiv pe 06 Mai 2007, 12:16

versus scrie:Salut,

as vrea sa comand acest cutit de la basspro.com si as vrea sa stiu daca are cineva acest cutit sau daca stie cate ceva despre aceasta marca.
http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... 400-13-1In cazul in care imi puteti recomanda un cutit de acelasi gen dar de la alta marca, va rog mult sa nu ezitati. Nu ma pricep si nu as vrea sa fac o alegere proasta.

Va multumesc

Sfat: ia diferite cutite ce le ai prin casa, fie ele de bucatarie sau de gradina si incerca diferite activitati (taiat paine, carne, crengi, sapat gropita, scos lucruri mici intepenite in orificii stramte, etc.) Incet-incet iti vei da seama singur ce lungime, latime a lamei se preteaza mai bine, ce forma a manerului, etc. Apoi tragi o fuga prin magazinele din B si incerci la fata locului diferite modele (piata este destul de bogata si ai de unde alege). Cand crezi ca te-ai decis, cumpara unul si, folosindu-l frecvent ii vei descoperi calitatile si lipsurile. La al doilea vei sti si mai bine sa alegi. Nu lua unul foarte scump pentru inceput, unul mai slabut iti va deslusi mai bine lipsurile si ce trebuie sa ceri de la un cutit. Bafta!
violiv
Veteran

Mesajde paulvm pe 06 Mai 2007, 18:37

la noi capul ramane celui ce pusca porcul,iar din cap se pot face niste racituri f.bune.Nu va place creierul pane ?
Iar in ceea ce priveste suferinta,nu s-a chinuit foarte mult.Tocmai de aceea m-am chinuit eu sa-i curm suferinta cu un cutit. :wink:
paulvm
Membru important

Mesajde jon2004 pe 06 Mai 2007, 18:42

paulvm scrie:.....
Am patit-o cu o scroafa puscata in coloana si nu aveam decat briceag la mine si m-am chinuit vreo jumatate de ora sa o injunghii

pentru tine o jumate de ora poate nu-i foarte mult !Da-l incolo de creier pane !
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde paulvm pe 07 Mai 2007, 08:08

Asa cum spuneam de la inceputul interventiei mele in discutie,trebuie avut un cutit cu lama mai lunga,cand se merge la porci sau vanat mare.Dadeam exemplul care mi s-a intamplat mie ca motivatie de ce trebuie cutit.Referitor la exemplul in sine:repet ,scroafa era paralizata(lovita in coloana vertebrala,deasupra rinichilor),daca se ridica in picioare,o impingeam cu piciorul jos,nu mai avea miscari controlate.Cainii erau cu restul turmei(si la noi se mai lasa porcul ranit cu cainii :wink: ),iar in legatura cu focul in gat,spuneti-mi si mie diferenta dintre focul in gat sau cutitul in aceeasi zona.
paulvm
Membru important

Mesajde paulvm pe 07 Mai 2007, 09:10

Daca ii dai in gat cu plumbul,moare tot din cauza hemoragiei ca si in cazul cutitului.Referitor la posibilitatea de a te lovi,ti-o asumi.
Pont:daca se intampla sa ranesti un porc,si mai vrei sa te "joci"cu el,leaga-l de un picior cu o sfoara,leaga sfoara de un copac,dar e obligatoriu sa fie o panta in zona:).Ramane porcul aproape spanzurat de picior si imobil.Tine totul de sfoara......:)
paulvm
Membru important

Mesajde silver pe 07 Mai 2007, 10:29

la mine vanatorii batrani poarta cu ei un toporel sau o toporisca, si nu numai ei. si in cazul de sus lovitura finala se da cu acel toporel(pentru racituri si creier pane ). cand nu se gaseste toporel mai toti avem cutitele cu lama pana in 15centi si chiar +(de asta in urma cu cateva posturi imi exprimam nedumirirea cu privire la cutitele cu lame scurte). si legat de invatatul cainilor cat animalul e inca in viata .... parerea mea se rezuma la a curma suferinta animalului cat mai repede!
" Unde este vointa se gaseste si posibilitate ! "
silver
Veteran

Locaţie: Timis, Brasov

Mesajde Ghinda pe 07 Mai 2007, 10:39

Daca citeste un greenpeace ce ai postat paul, sare de 10 m in sus :lol: , dar totusi, incerca foc de gratie la cap. Fac eu cinste cu o racitura.
Ghinda
Veteran

Mesajde paulvm pe 07 Mai 2007, 11:57

pai,discutam ca intre vanatori sau ca intre walesaviors?Ca daca e vorba de membrii greenpeace,forumul asta nu-si mai are rostul.
Eu nu cred ca unuia care e vanator si ii si place vanatoarea nu i s-a intamplat sa mai chinuie vanatul in 99,99% din cazuri involuntar....... (poate "chinuie" e prea dur)
Sau se poate lauda cineva ca tot ceea a impuscat a si recuperat?
Tuturor ne plac natura in splendoarea ei,animalele si padurile/campurile,dar sa nu trecem in extrema cealalta! :x
Si revenind la topic,da cutitele in jur de 15 cm sunt cele mai ok
paulvm
Membru important

Mesajde Marius pe 07 Mai 2007, 12:45

paulvm scrie:Si revenind la topic,da cutitele in jur de 15 cm sunt cele mai ok

Da, haideti sa revenim la topic.
Marius
Veteran

Mesajde Marius pe 07 Mai 2007, 13:35

SCOOBY scrie:Aduce cineva Brusletto la noi in tara ? Imi place modelul Falken :D

Nu cred ca aduce cineva.

Eu am unul adus de un prieten din Norvegia. El va veni din nou in Ro la vara, asa ca daca vrei, il rog sa il aduca pt. tine.
Marius
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Echipamente pentru vanatoare