Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Iun 2026, 00:49

Eficienta breneke-ului la mistret

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

Re: Eficienta breneke-ului la mistret

Mesajde victoraspescarul pe 01 Dec 2009, 21:13

Sa traiesti mos Violiv, doar 90% ditre vanatori poseda banala lisa [ banala in viziunea lunetistilor] , si au tras la mistret fara probleme.Mi-l aduc aminte pe bunicu ,atunci cand pleca la culesul porumbului, unde statea cate doua saptamani, cu toata familia, la roata caruti [ nu la gipan ] lega o cutie de conserva in care punea
bucati de plumb, si pana la tarlaua de porumb, cam 20km, bucatile de plumb se rotunjeau, se faceau alice, si cu alea tragea la misrtet si alt vanat.
In timpurile astea zicese moderne, nu mai tragem cu posuri [ cartuse facute artizanal ,3 la fund ],se trage
cu carabina , se zice, in opinia unora, ca ar fi mai precisa, dar se mint singuri, la 100m nu mai are nici o
valoare, cu exceptia unora care intradevar stiu sa traga.
Tot mai sigura si precisa ramane ,, banala' lisa cu bila crestata, brenekeul, 3/ l f.
Am tras la un mistret, anul trecut, cu bila crestata la 30m, in omoplatul stang, nu a murit in foc , se invartea
in cerc, am dat al doilea foc , porcul a cazut , ma-m uitat la lovituri, o singura gaura, am avut impresia ca am
ratat un cartus, dar cand la-m jupuit loviturile ereau la 2cm una de alta.
De aceia am mai multa incredere in bila, breneke decat in 300......
Cu respect pentru toti vanatori.
victoraspescarul

Mesajde ssteffan pe 01 Dec 2009, 21:53

Cu tot respectul Victoras, este absolut imposibil de ochit cu lisa precis cu proiectil unic sa zicem peste 30 de metrii, mai ales la goana peste distanta asta este noroc chior. Nu pun in discutie eficienta proiectilelor, sunt pe piata proiectile magnum si saboti care au efecte bune si peste 80 de metrii, numai ca iti spun din propria experienta (poate tu esti campion tragator) este loterie curata cu lisa, mai ales la goana la distante medii si mari. Posuri spui? Anul trecut intr-un porc impuscat de noi am gasit la 2-3 milimetrii sub sorici la distante mari una de alta 3 bile... pe de alta parte posurile aveau si ele utilitatea lor, la distante de 10-20 de metrii in desuri erau super utile. Si eu tot cu lisa trag si imi e draga dar... sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa nu punem la indoiala eficienta unei carabine cu optica buna pe ea la distante de 2-300 de metrii
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Mesajde george_ciprian86 pe 01 Dec 2009, 22:14

Ai tras unul langa altul pentru ca asa a fost sa fie. Nu cred ca ai vazut prima gaura si ai ochit tu sa tragi tot acolo.
Nu mai compara puterea de penetrare si precizia unui slug cu un 300 WM pentru ca nu are rost.

Test la care am participat: 30.06 , 300WM si slug de 12 intr-o placa de metal groasa de 1cm. 30.06 si 300WM au facut gaura ca de bormasina iar slug-ul a reusit doar sa ia vopseaua, nimic altceva.
george_ciprian86
Veteran

Mesajde ssteffan pe 01 Dec 2009, 22:50

George, slugul s-a turtit pt ca e mare, plat, nu are nicio camasuiala... dar ca forta si putere de stopare este destul de puternic. Au facut niste baieti cartuse cu bile de otel subcalibrate in paharele de plastic. Au tras in stapi de beton de electricitate si au rupt bucati de beton de 20x20 cm, au tras in tabla foarte groasa si au gaurit-o. Pana in 50 de m slugul de carabina ca putere de stopare nu are rival niciun calibru de carabina, poate 50 BMG...
ssteffan
Veteran

Re:

Mesajde 223/12 pe 02 Dec 2009, 14:47

violiv scrie:...pare ca a trecut exact pe deasupra coloanei vertebrale, la baza gatului

E foarte probabil sa se fi intimplat astfel.
Mi s-a intimplat tot cam asa cu un mistret de cca 150 kg, intr-o seara, la panda, pe luna plina, padure rara, zapada maricica. Am tras la cca 70 m in vierul care traversa in pas linistit directia mea de tragere. Din graba, cand l-am auzit venind, trosnind crengi si zapada inghetata, am rotit comutatorul lumininozitatii reticulului lunetei nu spre 1, ci spre 12 (pe maxim). Cu reticulul pe luminozitate maxima, orbitor, m-am si grabit, apoi, sa trag, la scurt timp dupa ce l-am vazut pe domnu' porc (era atata lumina in padurea rara, incat mi se parea ca o chestiune de miimi de secunda pana ma repereaza). Mistretul a cazut gramada, insa s-a ridicat imediat si a luat viteza inapoi. M-am dus la locul puscaturii si exact dincolo de urma foarte vizibila a copitelor din fata am gasit lovitura glontului in pamantul rascolit peste zapada... Am gasit si picaturi de sange improscat ca dijn stropitoare pe albul zapezii si m-am gandit ca nu trec multe minute pana imi gasesc "victima". Aiurea: dupa cca 2 km de urmarit dara cu picaturi de sange, am abandonat cautarea, cu gand s-o reluam a doua zi. Noaptea a nins, iar dimineata n-am mai gasit nicio urma. Peste fix o saptamana, la goana, la mai putin de 2 km de locul puschaturii mele de la panda a fost impuscat, mortal de data asta, si mistretul "meu", altminteri vioi si bine-dispus de parca era sanatos tun. Avea, exact unde zice Vio mai sus, o gaura (rana recenta incepuse sa se vindece) ca de bormasina, care ii traversa perpendicular ceafa. Pe langa un glont pe care i l-am mai dat tot eu si tot pe la 70-80 m, au mai fost necesare inca 7-8 lovituri de breneke, timp in care tot incerca sa sara spre tragatori...
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran

Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Mesajde ssteffan pe 02 Dec 2009, 15:31

ssteffan scrie:Pana in 50 de m slugul de carabina

am vrut sa spun slugul de lisa, scuze!
ssteffan
Veteran

Mesajde 223/12 pe 02 Dec 2009, 15:33

Ne prinsesem, fii linistit!
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran

Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Mesajde Old Surehand pe 02 Dec 2009, 16:15

Din toate punctele de vedere, un proiectil Brennecke si un glont de un calibru recomandat pentru vinatoarea la mistret, care lovesc in acelasi loc, avantajul este net in favoarea unui proiectil tras dintr-o carabina... Daca vorbim de bile crestate, sint interzise, daca vorbim de trei la fund, la fel, sint interzise...
Si viteza este mult mai mare si energia dezvoltata este mult mai mare...
In cazul meu, experienta proprie a primat... Vier de aprox 120 kilograme, lovit in lateral cu un brennecke tras dintr-un Luger semiautomat 12/70 impachetat de cei de la Rottweil. S-a dus ca gindul animalul salbatic, fiind oprit cu un .30-06 Springfield tras din urmatorul stand...
La eviscerare, brennecke-ul meu statea frumos intre blana si coaste.. oprit de platosa formata pe piele... Iar .30-06 S si-a facut treaba. Nu, nu aveam un soc full pe arma... Atunci am decis sa imi cumpar carabina si sa nu mai vinez cu arma lisa decit la iepuri, vulpe si inaripate...
Imagine
Old Surehand
Membru activ

Locaţie: Iasi/Bucuresti

Mesajde ssteffan pe 02 Dec 2009, 17:12

Ciudat cu proiectilele unice, cum zicea si cybelle intr-o postare anterioara, se poate sa fie unlele dintre ele prost facute. De ce unele trec prin porc ca prin branza chiar daca intalnesc tesuturi tari iar altele raman sub piele trese de la aceleasi distante....

Toata lumea lauda proiectilul gualandi, probabil ca forma pe care o are ii permite o penetratie mai buna decat cea a clasicului brenneke. Eu am dat jos porcul cu rottweil exact, iar cu brenneke rottweil magnum am ratat :? si nu stiu ce poate...

Cine il foloseste si poate spune cate ceva despre el?
ssteffan
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 02 Dec 2009, 19:04

Baieti eu ma duc destul de rar la mistreti, dar si cand ma duc...ratez tot. :D Credeti-ma ca nu am reusit sa lovesc nimic cu brenneke niciodata. Nici la tinta fixa nu reusesc sa nimeresc cu acest proiectil. Sunt un tragator cu lisa peste medie, trag de pe la 8 ani, insa numai cu alica, la brennek sunt varza murata. Nu stiu care este explicatia dar totusi cred ca armele lise nu sunt facute sa traga precis cu brenneke si nici brenneke-ul nu este facut sa mearga drept din arme lise. Ori poate ca armele mele nu inghit prea bine proiectile unice. Naiba stie, oricum in ianuarie sunt chitit pe o carabina. Daca si cu asta trag prost uit ca din fauna Romaniei mai face parte si mistretul. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde victoraspescarul pe 02 Dec 2009, 21:04

Da Stefane, dar nu stii cine trage.
victoraspescarul

Mesajde mandy pe 02 Dec 2009, 22:14

Old Surehand scrie:Daca vorbim de bile crestate, sint interzise, daca vorbim de trei la fund, la fel, sint interzise...

Da cine a interzis bila crestata? De atatea interziceri avem impresia ca sunt interzisi si bocancii si pelerina de ploaie... :mrgreen:
mandy
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 03 Dec 2009, 08:28

Nu bila crestata este interzisa ci confectionarea cartuselor acasa. Cum cartuse de fabica incarcate cu bila nu se mai gasesc, orice astfel de cartus gasit pe cartusiera este ilegal, pentru ca se presupune ca este home made.
Si uite asa din una in alta ajungem la concluzia ca totusi bila este interzisa.
Incurcate sunt legile romanesti. :roll:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde teuton pe 03 Dec 2009, 09:05

eu mai am cateva bile pe acasa (proiectilul) si le bag in cartuse de 36g dupa ce scot alicele sau transfer capsa si pulberea dintr-un cartus intr-un tub pe care il incarc cu bila si pe care pot sa il sertizez
nu trag cu bila doar pentru ca imi place mai mult brenneke rottveil magnum 39g si il consider mai sigur la porc, dar din suhl imi place cum merge bila.
nu inteleg de ce a trebuit sa interzica incarcarea cartuselor acasa odata ce nu cred sa mai fie multi care sa o faca, iar pe cei care o fac nu prea poate sa-i verifice sau sa-i opreasca numeni. eram mic cand incarcam cartuse pentru tata (poate-poate mi-o da si mie unul sa trag :P ), iar acum imi face deosebita placere sa fabric cate unul. nu sfatuiesc pe nimeni sa incalce legea, dar...
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde victoraspescarul pe 03 Dec 2009, 19:17

Nu stiu daca este o lege prin care sa se interzica confectionarea cartuselor acasa, din moment ce in magazinele de specialitate se gasesc componente pentru a confectiona cartuse [ capse si pulbere ].
Dar am devenit comozi si sunt mai usor sa le cumperi, indiferent de eficacitatea lor.
victoraspescarul

Mesajde Sly_Fox pe 03 Dec 2009, 19:38

Te asigur ca nu mai ai voie sa confectionezi cartuse acasa.
Eu aveam trecut pe permisul de arma 250 gr de pulbere. La ultimul control au taiat de pe permis pulberea si au mentionat ca incarcarea cartuselor este interzisa prin lege. Capse si pulbere nu prea se mai gaseste prin toate magazinele, cel putin la cele doua magazine autorizate din Ialomita nici urma de asa ceva.
Cat despre comoditate ce sa zic, ai dreptate. Si daca incarcarea cartuselor acasa era legala, tot de la magazin le-as fi cumparat.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde mandy pe 04 Dec 2009, 15:12

Mai oameni buni, nu mai inventati restrictii. Nu exista nici o prevedere legala care sa interzica confectionarea cartuselor acasa. Nu mai ai voie sa detii capse si pulbere datorita faptului ca acestea sunt considerate materii explozive si au alt regim. Asta e ...
mandy
Membru important

Mesajde marius 45 pe 04 Dec 2009, 17:55

Corect!Poti sa le incarci in camp pe genunchi:lol:
Te asigur ca legea exista de mult,cauta in 295 sau pe forum;doar armurierii autorizati au voie!
Apropo,cartusele tale nu au capsa si pulbere sau vorbesti.... :mrgreen:
marius 45
Membru important

Locaţie: PE GRINDURI

Mesajde Sly_Fox pe 04 Dec 2009, 18:17

mandy scrie:Mai oameni buni, nu mai inventati restrictii. Nu exista nici o prevedere legala care sa interzica confectionarea cartuselor acasa. Nu mai ai voie sa detii capse si pulbere datorita faptului ca acestea sunt considerate materii explozive si au alt regim. Asta e ...

Nu noi am inventat restrictiile. :wink:
Cei care fac legi le-au inventat. :mrgreen:
Sly_Fox
Veteran

Mesajde mandy pe 04 Dec 2009, 21:42

marius 45 scrie:Corect!Poti sa le incarci in camp pe genunchi:lol:
Te asigur ca legea exista de mult,cauta in 295 sau pe forum;doar armurierii autorizati au voie!
Apropo,cartusele tale nu au capsa si pulbere sau vorbesti.... :mrgreen:

Stiu ce vorbesc. Ar fi bine sa cauti tu in Legea 295 si sa-mi spui si mie articolul care interzice acest lucru. :mrgreen:
mandy
Membru important

Mesajde mandy pe 04 Dec 2009, 22:00

@marius 45
Inainte de a face mistouri, macar documenteaza-te. Uite un extras din Legea 126/1995 actualizata privind regimul materiilor explozive
"Prin materii explozive, in sensul prezentei legi, se intelege explozivii de uz civil, emulsiile explozive, amestecurile explozive, pirotehnice si simple, incarcaturile speciale, mijloacele de initiere, cele auxiliare de aprindere, precum si orice alte substante sau amestecuri de substante destinate sa dea nastere la reactii chimice instantanee, cu degajare de caldura si gaze la temperatura si presiune ridicata."
Toti stim ce contin cartusele pe care le folosim ... dar ele sunt catalogate ca munitie, pentru care avem dreptul de detinere si folosire.
mandy
Membru important

Mesajde marius 45 pe 05 Dec 2009, 09:00

Nu vreau sa fac misto de nimeni,"MISTO SA MA FACA DUMNEZEU" :lol: ...
De cand legea e lege ea se interpreteaza cu punct si cu virgula si daca citesti in 295 Operatiuni cu arme si munitii si 125/1995 vei trage aceasta concluzie,daca nu o tragi tu ORGANU sigur o trage si e nasol si nu o spun doar eu o spun f multi, unii chiar au patito,sau poate avem colegi din politie si detaliaza ei....
Daca pun o fata inverzita nu inseamna ca fac misto :)
marius 45
Membru important

Locaţie: PE GRINDURI

Mesajde cri pe 06 Dec 2009, 13:21

Poiectilul unic la arma lisa este destul de precis chear si peste 80 m,si se pot face grupaje destul de bune sa zic de 10 cm,dar folosind un sistem optic.Deci nu proiectilul in sine este problema ci sistemul de ochire.De aceea nu poti sa tragi peste 30 m pe sina unei arme lise.In America se utilizeaza f mult proiectilul unic pt arma lisa cu rezultate excelente dar cu un sistem de ochire gen luneta,punct rosu si nu in ultimul rand catare si inaltator si in nici un caz sina armei daca distanta depaseste 50 m maxim.
cri
Membru important

Locaţie: Romania.Sb.

Mesajde alinboboc pe 06 Dec 2009, 15:29

[quote="cri"]Poiectilul unic la arma lisa este destul de precis chear si peste 80 m,si se pot face grupaje destul de bune sa zic de 10 cm,dar folosind un sistem optic.Deci nu proiectilul in sine este problema ci sistemul de ochire.De aceea nu poti sa tragi peste 30 m pe sina unei arme lise.In America se utilizeaza f mult proiectilul unic pt arma lisa cu rezultate excelente dar cu un sistem de ochire gen luneta,punct rosu si nu in ultimul rand catare si inaltator si in nici un caz sina armei daca distanta depaseste 50 m maxim.[/quote]

Interesant punctul tau de vedere, dar aici se vorbeste de altceva, nu optica, nu punct rosu, iar referitor la catare si inaltator deja suntem pe alte meleaguri(carabina).Referitor la balistica, trimite daca ai posibilitatea, dar sa fie din Romania, date din teren si nu din auzite referitor la grupaje si alte cele.
alinboboc
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde ssteffan pe 06 Dec 2009, 22:58

alinboboc scrie:
cri scrie:Poiectilul unic la arma lisa este destul de precis chear si peste 80 m,si se pot face grupaje destul de bune sa zic de 10 cm,dar folosind un sistem optic.Deci nu proiectilul in sine este problema ci sistemul de ochire.De aceea nu poti sa tragi peste 30 m pe sina unei arme lise.In America se utilizeaza f mult proiectilul unic pt arma lisa cu rezultate excelente dar cu un sistem de ochire gen luneta,punct rosu si nu in ultimul rand catare si inaltator si in nici un caz sina armei daca distanta depaseste 50 m maxim.

Interesant punctul tau de vedere, dar aici se vorbeste de altceva, nu optica, nu punct rosu, iar referitor la catare si inaltator deja suntem pe alte meleaguri(carabina).Referitor la balistica, trimite daca ai posibilitatea, dar sa fie din Romania, date din teren si nu din auzite referitor la grupaje si alte cele.

cri are perfecta dreptate, si eu intentionez sa imi iau un red-dot pt lisa. Cu sisteme de ochire mai avansate se pot obtine rezultate bune si peste 50 de metrii
ssteffan
Veteran

Mesajde cybelle pe 07 Dec 2009, 19:27

http://www.youtube.com/watch?v=XoQ1TH8U ... re=related
depinde si de mistretz si de distanta :mrgreen: :shock: :shock: :lol:

respect
ps; copacul de care se freaca porcul este in plan indepartat inainte se dea foc vanatorul :roll: :mrgreen:
Vand carti de gramatica. E ieftine...
cybelle
Veteran

Locaţie: Magurele

Mesajde Alin3006 pe 07 Dec 2009, 23:41

Foarte recent am impuscat un vier de cca 120 kg, poate putin peste, cu Sauvestre de cal 12. Am tras foarte aproape, la cca 8 m, poate si mai putin, din lateral. Porcul nu ma vazuse si a luat focul in plina spata, mortal. A cazut in foc, cum era si normal la distanta aia. Ciudat a fost insa ca proiectilul nu a trecut prin el, mai bizar a fost ca a intrat cu tot cu bucatile de plastic care il invelesc. Probabil datorita distantei foarte mici, nu a avut timp sa se desfaca si a intrat cu totul. A strapuns primul omoplat, pe partea focului si s-a oprit in cel de al doilea, cu plastic cu tot. Nu stiu daca nu a trecut datorita plasticului sau din alt motiv, mi-a placut sa retraiesc senzatia de a vana porcul cu lisa, insa ma simt mai confortabil cu 9,3x62 in mana. In aceleasi conditii cred ca trecea glontul prin doi porci ca ala fara probleme. Si cadeau in foc cel putin la fel de bine.
Alin3006
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 07 Dec 2009, 23:48

Deci senzatia a fost mai puternica cu lisa, dar te simteai mai confortabil cu 9,x de undeva mai de departe. Pana la coada ce ai decis sa alegi? Vanatoarea sau tirul?
Intreb si io asa la stolwerck, de sarbatori, nu sari la mine!
Moose_Master
Veteran

Mesajde teuton pe 08 Dec 2009, 10:48

neasteptat ce spune alin3006. as fi putut sa pariez ca sauvestre trece prin porc de la distanta mica
zi-ne daca proiectilul a fost plumb sau cupru si daca sabotul nu s-a desprins nici dupa ce a intrat in mistret
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde Alin3006 pe 09 Dec 2009, 21:31

@ moose - senzatia e la fel si cu lisa si cu carabina din punctul meu de vedere, la mistret in goana nu se pune problema de tir. Insa eficienta unui glont puternic e mai mare, la fel si precizia. Insa nu vreau sa intram in polemici pe tema asta, oricum din cand in cand imi place sa dau cu lisa dupa ei; ca sa pun capac, in scurt timp imi imbogatesc rastelul cu un drilling, abia satept sa vad cum e cu ala la porc. Imi place la mistret atat de mult, ca m-as duce si cu sulita daca s-ar putea.
@teuton - era un sauvestre din plumb, plasticul nu s-a desfacut deloc. Am gasit in porc ditai somoiogul, efectul a fost mai rau decat ar fi facut doar miezul, era ditai hematomul. Ca efect omorator -incredibil. Mi-a adus aminte de povestirile unui lipovean batran, care spunea ca neavand bani de breneke gasise o solutie ingenioasa : cresta cartusul cu alice ( orice alica, fie si de prepelita) de jur imprejur, suficient de adanc incat la foc sa plece snopul de alica cu bura si tub cu tot si tragea la porc asa. Spunea ca eficienta in distante scurte - sub 20 m - era desavarsita si gaura atat de mare ca bagai pumnul in ea.
Alin3006
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare de mistret