Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Iun 2026, 00:49

Eficienta breneke-ului la mistret

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

Mesajde silver pe 25 Feb 2007, 21:26

eu am fost invatat sa trag la " lopatita " si doar cand vine inspre mine sa trag la cap desi e o zona f ingusta. ultimul porc asa a fost puscat (de ma credeti sau nu treaba voastra da mistretu ala a ramas in picioare dupa lovitura-mort ) , si am tras cu un brenneke primit cadou de la sefu de grupa. nu stiu ce marca era da a facut o gaura frumoasa !
silver
Veteran

Locaţie: Timis, Brasov

Mesajde violiv pe 25 Feb 2007, 21:42

Am citit recent despre un nou proiectil pentru lise de folosit la vanatul greu. Inca nu s-a decis in ce categorie sa fie incadrat. Este vorba despre un cilindru de plumb de 18 mm diametru si 25 mm lungime avand cam 30 g (pt. cal. 12, fiind un pic subcalibrat) sectionat pe lungime in sase felii ca un tort. Toate aceste felii sunt continute intr-o bura sabot, de plastic. Fundul burei este asemanator cu cel de la burele contenitor si joaca rolul de piesa de stabilizare pe traiectorie. Corpul burei este intreg (nesectionat pe laterale), dintr-un plastic elastic ce permite tragerea din tevi cu shock chiar 1 si este inchis la partea anterioara de o retea subtire de plastic. Dupa tragere, bura nu se deschide si nu se separa de proiectil. Abea la intalnirea tintei, bura se opreste si cele 6 piese isi continua drumul. La testele efectuate, in gelatina balistica si cadavre de animale, cele 6 proiectile capata directii diferite in tinta, in functie de natura tesututrilor intalnite putand fi deviate serios fata de traiectoria initiala. Problema a aparut tocmai datorita constitutiei 'fragmentat' si proiectilul este in curs de catalogare sau nu a fost acceptat ca proiectil unic (ex. Italia, de unde si provine).
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde greier99 pe 26 Feb 2007, 00:45

Daca ai tras in mistret si l-ai nimerit in cap, normal spui ca acolo ai tintit nuuu. :wink:
Am avut invitat la vanatoare de mistreti, un inginer silvic din ocolul de la noi(in urma cu 2 ani).Il cunosteam ca un tip carismatic si bun la vanatoare.Acum este in pragul pensionarii.(deh timpul trece).La standul lui sau auzit focuri . Dupa terminarea goanei povesteste:
Mai baieti si vine un porc in fata mea, pun pusca la ochi(este intrerupt de unul dintre colegi)
C.-Mare?
El -Mare... Cu pusca la ochi, parca-l vedeam cu se rostogoleste spre mine dupa foc... si dau drumul la brennek.
C.-Siii nimic.
El - Nimic
C -Avea viteza..nuu .
El- Ce viteza mah, venea la pas.Am ridicat ceva frunza din fata lui si atat.
C.-Cu al doilea brennek ce ati facut, ati dat din fuga?
El -Nu,ca se oprise. Am dat drumul si la al doilea brennek.
C.-Sii acum...?
El -Sii! Si abia acum,isi da seama porcul ca eu vreau sa-l nimeresc si pleaca mai vioi decat venisera.
C.-Cred ca era distanta mare.
El -Daa foarte, aproape 40 m...
La un momendat nimeni nu mai zice nimic.
El -Mai baieti,eu vad ca voi vreti sa ma ajutati cu intrebarile voastre.Nu are rost,asta este adevarul.Cu aceasta ocazie mi-am dat seama ca nu mai sunt in anii tineretii, iar vederea imi joaca feste.

(C. - unu sau altul dintre noi )
Mare lucru sa spui adevarul. Nu dupa mult timp de atunci,sa retras din asociatie.
Si greieru' poate sa vaneze!
greier99
Veteran

Locaţie: Cheia

Mesajde violiv pe 26 Feb 2007, 09:01

Sezonul trecut tatal meu a impuscat doi mistreti - dubleu cu bock lisa, proiectil Gualandi - s-a intamplat sa iasa turma spre sfarsitul goanei, cand vanatorii deja se agitau ca nu venise nimic. Mistretii au trecut in fuga, la 35-40 m, aproape perpendicular pe linia de ochire. Normal ca am fost cu gura pe el 'ce si cum ai facut, cum ai tras, etc.' A povestit ca a ochit exact ca la iepuri: desi era turma destul de inghesuita a ales unul ca tinta, l-a urmarit cu arma si pus corectie o lungime in fata. Primul a marcat focul dar a plecat guitand si a disparut imediat in vegetatie. La al doilea, aceeasi maniera de tragere cu corectie o lungime, cazut in foc, secerat - luase gontul in coloana vertebrala, putin inapoia spatei. Primul a fost apoi gasit cu greu, la 4-500 m distanta, luase focul imediat in spatele piciorului din fata, proiectilul trecand prin plamani. De ce a tras asa? Instinctiv, cand a 'simtit' viteza cu care alergau a considerat ca merita corectie mai mare decat sa ochesti la rat. S-a dovedit ca a avut dreptate. Si distanta nu era deloc mare - de la stand pana la mistretul cazut in foc erau 40 pasi.
Normal ca tragand cu glont, dintr-o teava ghintuita, corectia este mult mai mica - ochit cap-luat foc in spata.Asa ca, pana la urma, tot experientele ca tragator iti arata unde sa ochesti.
Am vazut cu ani in urma mistret lovit cu brenneke in mandibula - aceasta a fost gasita pe urma pe jos, retezata de foc la 7-8 cm de rat. Mistretul a facut o tumba, s-a ridicat si tulit-o mai departe de parca nu s-ar fi intamplat nimic. A fost gasit de paznic, dupa doua zile, inca viu.
violiv
Veteran

Mesajde Ursus2006 pe 26 Feb 2007, 15:38

Totusi, cum ramane cu eficienta breneke-ului la mistret,?
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Ursus2006
Veteran

Locaţie: Deva. HD

Mesajde vanatorul pe 26 Feb 2007, 17:23

Oricum... eficienta la mistret e....Glontul!!! :wink:
vanatorul
Membru important

Mesajde silver pe 26 Feb 2007, 17:29

mda e o treaba sa ai carabina la mistret! am luat-o pe a lui tata si e super da parca e mai fain sa astepti mistretu pana la 40 m si sa-i dai la ureche cu un brenneke :D
silver
Veteran

Mesajde adi_hunter pe 07 Mar 2007, 20:15

eu nu am experienta,abea am terminata stagiatura,da sa stiti ca e rezistent tare porcu'.la o iesire cu grupa un vier d aprox 200kg o rezistat la 6 breneke din care 2 in inima 2in cap si restu in torace.
moartea e in folosul vietii
adi_hunter
Membru important

Locaţie: banat

Mesajde silver pe 07 Mar 2007, 21:05

@ adi_hunter- e printre cele mai tari animale la glont mistretul, mai ales daca pe langa pielea groasa mai are si o armura naturala formata din namol sau namol inghetat!
degeaba s-au tras 6 brennekuri daca nu s-au tras cum trebuie, desi daca ma gandesc ca avea 200 kg nu ma mira. cele 2 din cap nu erau cumva in mandibula sau rat? am vazut porci care raniti in inima , fara sa exagerez ,sau dus mai bine de 1 km. oricum bine ca nu l-ati lasat ranit in teren
silver
Veteran

Mesajde adi_hunter pe 09 Mar 2007, 13:25

nu nu bk din cap au fost in cap,nu rit sau mandibula
adi_hunter
Membru important

Mesajde adi_hunter pe 09 Mar 2007, 13:27

pai cum sa il lasam in teren cind eu urlam sa il puste ca sa intors pe goana taman la mine
noroc cu un fag.........si cu cutitu de lemn :P
Ultima oară modificat de adi_hunter pe 25 Aug 2007, 16:59, modificat 1 dată în total.
adi_hunter
Membru important

Mesajde zeb stump pe 09 Mar 2007, 16:25

@ eltorro:
Se zice si invers,pe vremuri,macelarii aveau caini care alergau vitele inainte de sacrificare,pe motiv ca,in acest fel,carnea se fragezea si era mai gustoasa...
Foloseau molosoizi,se pare ca asa au aparut rasele Dog de Bordeaux si Rottweiler(numit in trecut si "Cainele macelarilor)...
E posibil insa sa fie si cum zici tu...
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde silver pe 09 Mar 2007, 19:19

stiu ca pentru fragezirea carnii , se bateau animalele cu bate cat inca mai erau vii. si acuma se practica acest fel de fragezire acarnii la caini in thailanda parca . acolo ca fapt divers sunt crescatorii de caini pentru consum alimentar :?
" Unde este vointa se gaseste si posibilitate ! "
silver
Veteran

Mesajde greier99 pe 09 Mar 2007, 23:06

Mama, mama.... cum se fragezeste..
greu sa aduci animalul la stand, sa-l pusti, dar sa-l ai viu si sa-l mai si bati. :roll:
Astia chiar sunt canibali, sa bage la consum alimentar crescatorii de caini. :cry: :evil:
Si greieru' poate sa vaneze!
greier99
Veteran

Locaţie: Cheia

Mesajde Ghinda pe 11 Mar 2007, 10:31

Alegatul se practica sau se practica pentru fragezire, se pare ca are legatura cu acidul lactic care se acumuleaza in fibra musculara.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 14 Mar 2007, 11:11

Are cineva experienta cu proiectilele D-DUPLEX?
Este vorba de proiectile create de o firma din Riga, atat pentru politie cat si pentru vanatoare. In varianta pentru politie sunt construite dintr-un miez de otel subcalibru, imbracat intr-un inel de plastic lipit de miez la partea anterioara si o bura de plastic lipita posterior. Partea anterioara a proiectilului este construita fie intreg fie sub forma a sase raze taiate din fabrica un pic evazate si cu spatiul dintre ele umplut cu plastic, raze ce se expansioneaza in tinta. Ambele sunt folosite pentru spart usi blindate. In varianta pentru vanatoare constructia este similara dar cu miez de plumb.
Au fost lansate in urma cu circa 3 ani, le-am vazut si in cataloage dar site-ul firmei nu se mai deschide. Pe la noi nu le-am vazut deloc.
Pun niste poze mai pe seara.

Iata si poza:
[albumimg]2454[/albumimg]
violiv
Veteran

Mesajde silver pe 15 Mar 2007, 00:31

mi se paruse mie ciudat proiectilul asta cand l-am vazut prima oara aici
http://vinatorul.ro/forum/album_showpag ... ser_id=880
vad ca forta de penetrare a proiectilului e covarsitoare dar despre distanta optima de tragere ce se spune?
" Unde este vointa se gaseste si posibilitate ! "
silver
Veteran

Mesajde violiv pe 18 Mar 2007, 09:22

Folosesc sistemul de stabilizare de la brenneke - bura de plastic terminala atasata la proiectil. Sunt facute pentru tevi lise.
violiv
Veteran

Mesajde catalinc pe 22 Mar 2007, 14:49

are cineva ideie daca se gasesc si la noi
catalinc
Membru activ

Locaţie: Resita

Mesajde Johny Wolf pe 30 Mai 2007, 12:36

R&C albastru. Mistret in jur de 120 Kg tras de la ~ 25 m lovitura data de sus in jos, ma aflam pe o coasta diferenta de nivel cam 10 m.
Lovit in coaste in aprpierea piciorului din fata, nu a trecut pe partea cealalta. Plamanul distrus de proiectil si bucatile de coaste, proiectilul pur si simplu a explodat in corp in urma conactului cu coastele am gasit doar bucati din el si bura intreaga.
Hemoragie externa mare, a mai fugit ~ 70 m prin tufe, la cautare pur si simplu parca mergeam printr-un tunel cu o latura vopsita in rosu. Se cunostea ca lovisem plamanul dupa culoarea sangelui, mai decolorata si care se uscase foarte repede.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde Johny Wolf pe 30 Mai 2007, 12:58

Asa am spus si eu slabut. L-am folosit pentru ca atunci cam am testat arma am avut cele mai bune rezultate cu el. Am sa incerc B&P. Am vazut la un coleg si chiar mergeau la tinta foarte precis. Nu l-am vazut si la lucru.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Mesajde Marius pe 30 Mai 2007, 13:21

mmarius scrie:Eu nu l-as mai folosi.

Nici eu! Mai ales ca nu-l mai importa nimeni... 8)
Marius
Veteran

Mesajde paulvm pe 30 Mai 2007, 15:03

In legatura cu R&C albastre cu capul de mistret pe ele,am o parere bunicica fiindca am avut satisfactii cu ele-vreo 3-4 porci e drept nu foarte mari.Pacatul lor e ca la distanta bat mai sus decat altele.
Dar Rottweill m-au impresionat-lovitura de 20-25 m(oricum pana in 30 m)-putere f.buna,efect decisiv,a se vedea poza din album
paulvm
Membru important

Mesajde Marius pe 30 Mai 2007, 23:03

paulvm scrie:Pacatul lor e ca la distanta bat mai sus decat altele.

Daca e adevarat, nu e un defect, ci din contra.
Marius
Veteran

Mesajde paulvm pe 31 Mai 2007, 08:26

Ba,cam este problema,fiindca trebuie sa tragi foarte multe sa te obisnuiesti cu ele,si nu ai totdeauna timp sa iei corectii cand esti in viteza,si e posibil sa scapi porcul.Si atunci sa vezi.Eu am avut noroc,ca pe aia care i-am puscat o mers plumbul in coloana vertebrala(nu exagerez!),desi tinusem pe piept.....Dar am avut si un rateu.Cel mai bine merg daca dai pe coasta de jos in sus.Am lovit un lup in piept la vreo 40-50m in conditiile in care nu ma asteptam sa mearga atat de bine plumbul unic.
paulvm
Membru important

Mesajde Johny Wolf pe 31 Mai 2007, 09:36

Da de R&C albastru cu cap de mistret este vorba.
Mistretul a venit din partea stanga, la inceput ~70m perpendicular cu linia vinatorilor, la ~30 paralel cu mine, alergare usoara, am tintit cand se afla putin spre stanga fata de mine, urmarire cu arma din spate spre cap, foc dat la cap, nu pentru ca acolo doream sa il nimeresc ci sa prind partea din fata(gat, omoplat, coasta) a lovit asa cum am spus putin in spatele piciorului din fata.
Sau mai vanat cu alte ocazii inca doi mistreti unul ~90 Kg proiectil unic cal 12 la coasta ~ 20m a mai mers cativa metri, celalalt ~130 Kg proictil unic cal 16 coloana ~ 20m a cazut pe loc. Nu stiu marca cartuselor ca nu am fost la aceste vanatori dar am sa ma interesez. Distantele sunt mici pentru ca zona este cu lastaris foarte des aparut din urma taierilor din ani anteriori. Chiar este posibil ca distantele sa fie chiar mai mici.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Mesajde Johny Wolf pe 01 Iun 2007, 07:33

mmarius scrie:Nu vreau sa fac reclama la unul sau altul dar Rotweil de 12 trece ca prin branza in mistret de sub 100kg in blat.

Am sa il incerc daca il gasesc prin Iasi.
@Marius aveti aceasta marca :?:
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Iun 2007, 07:45

paulvm scrie:Ba,cam este problema,fiindca trebuie sa tragi foarte multe sa te obisnuiesti cu ele,si nu ai totdeauna timp sa iei corectii cand esti in viteza,si e posibil sa scapi porcul.Si atunci sa vezi.Eu am avut noroc,ca pe aia care i-am puscat o mers plumbul in coloana vertebrala(nu exagerez!),desi tinusem pe piept.....Dar am avut si un rateu.Cel mai bine merg daca dai pe coasta de jos in sus.Am lovit un lup in piept la vreo 40-50m in conditiile in care nu ma asteptam sa mearga atat de bine plumbul unic.

Tragand de jos in sus orice proiectil se duce mai sus decat daca tragi la orizontala, la aceeasi distanta! :wink:
violiv
Veteran

Mesajde paulvm pe 01 Iun 2007, 07:50

@violiv
Foarte posibil,dar repet ceea ce am spus pana acum:RC-urile sunt OK,mult deasupra SB,NIKE,etc,dar net inferioare Rottweill-urilor.
paulvm
Membru important

Mesajde paulvm pe 01 Iun 2007, 08:06

cand o sa ajungem la fineturi,vom putea sa ne dam cu pararea :( :)
paulvm
Membru important

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare de mistret