Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 10 Sep 2024, 17:19

fezandarea vanatului

Nu exista vanator care sa nu vrea sa si guste din bucate . Retetele sunt diverse , una mai gustoasa ca alta , de aceea va invitam sa ne impartasiti din experienta Dvs culinara .

Moderatori: mialxx, popaliviu

Mesajde violiv pe 07 Noi 2006, 09:46

Retete de fezandat sunt multe. Practic, depinde de gustul fiecaruia.
O alta metoda de a fragezi carnea este sa pui la bait-ul in care sta 2-3 zile pulbere din prunze de papaia (se mai gaseste pe la magazinele arabesti). Frunza de papaia contine papaina, o enzima care descompune colagenul rapid (la fierbere, in 20 min e buna de mancat si o vaca scoasa la pensie) si are avantajul ca nu are un gust particular. Alta planta care contine o enzima specifica ce lizeaza colagenul este ananasul (crud, nu cel din compot) dar care da un gust aparte carnii.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde valpangica pe 07 Noi 2006, 16:50

eltorro scrie:temperatura de pastrare in jur de 4C...cu 2 find minim si 5-6 maxim.
Cam afara in sopru, fara sa inghete e minunat.
Enzimele incep sa descompuna tesutul conjunctiv intermuscular si fragezeste carnea... mai ceva ca cea de purcel de un an.

astia pe aici tin vita asa pana la 14 zile, si la gratar iese mai frageda si moale decat porcul...

chiar si tinuta in frigider 4-5 zile devine mai buna.
Voi nu faceti asa?

Ma gindesc ca la 14 zile de tinut carnea afara - deja maninci ceva intrat in putrefactie - sau oi fii eu mai scarbos ! Eu unul nu a-si minca asa ceva . :lol:
valpangica
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde cat pe 07 Noi 2006, 17:49

violiv scrie:Retete de fezandat sunt multe. Practic, depinde de gustul fiecaruia.
O alta metoda de a fragezi carnea este sa pui la bait-ul in care sta 2-3 zile pulbere din prunze de papaia (se mai gaseste pe la magazinele arabesti). Frunza de papaia contine papaina, o enzima care descompune colagenul rapid (la fierbere, in 20 min e buna de mancat si o vaca scoasa la pensie) si are avantajul ca nu are un gust particular. Alta planta care contine o enzima specifica ce lizeaza colagenul este ananasul (crud, nu cel din compot) dar care da un gust aparte carnii.

Poti da detalii referitoare la cele doua moduri de fezandare?
cat
Nou membru

Locaţie: constanta

Mesajde Vechio pe 07 Noi 2006, 18:52

Nene Val,
De ai fi urs..... n-ai avea treaba :lol:
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde violiv pe 07 Noi 2006, 20:19

Praful din frunze uscate de papaie (e galbui ca orice frunza uscata, se gaseste destul de greu pe la magazinele arabesti) se pune in amestecul facut pentru bait - cam 2 lingurite la 1 l bait. Eu nu sunt de acord cu adaugarea de otet, imi place gustul vanatului asa cum e (incercati sa puneti la bait cu otet un pui sau o bucata de pulpa de porc domestic si s-o mancati apoi), indiferent de reteta baitului si pentru ce tip de carne e folosit (retete bune de bait sunt si pe la "retete culinare"), eventual un pic de vin alb. In bait las carnea la frigider 2, maxim 3 zile. Nu agreez fezandatul clasic prin atarnarea carnii la rece, poate la fazan, o zi.
Pentru fiert se pun tot 2 lingurite de pulbere de papaia la o oala de 5 l, cu carnea si alte condimente dupa gust. In 20-30 minute o bucata de pulpa de tap batran e suficient de frageda cat s-o pui la cuptor ca pe o friptura de purcel.
Ananasul se pune crud in bait, cam un ananas la 2-3 l. Efectul e asemanator dar carnea capata un gust specific (apreciat in bucataria franceza, de ex, unde se si serveste carnea de vita, vanat pe felii de ananas).
Mama are o reteta de bait obtinut prin fierberea setului de radacinoase ca pentru supa crema de legume (doar ca trebuie sa iasa un pic mai diluata dupa pasarea legumelor fierte) la care adauga condimentele, vinul si carnea (in felii de 2 cm grosime, in straturi) dupa racire. In 2 zile la frigider, carnea se patrunde, fragezeste si poate fi gatita cu succes.
Pentru iepure, mie imi place mult la cuptor, acoperit, la foc mic, cam 3 ore, cu specificatia ca in sos pun cam 500 g felii de castraveti murati la sare nu la otet. Acidul lactic ce se obtine prin fermentatie in castravetii murati la sare este acelasi acid lactic care se formeaza in muschiul animalelor lasate la fezandat si are cam acelasi efect.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 07 Noi 2006, 20:35

Perfecta dreptate! De la trofeul de caprior la ananas eram OFF TOPIC rau.
violiv
Veteran

Mesajde sorin28m pe 07 Noi 2006, 22:43

reteta simpla pentru fezandarea fazanului !
se ia una bucata ata destul de subtire si destul de rezistenta , se leaga fazanul de limba (fazanul tre sa fie in pene si neeviscerat)si se agata la loc racoros (nu rece) 8-14 grade C
Cand mergeti sa vedeti de el si-l gasiti unde l-ati lasat inseamna ca mai aveti de asteptat,cand il gasiti pe jos(adica sa rupt limba) puteti sa-l pregatiti !
La cuptor inbracat in sunculita pe pat de cartofi si morcovi este un deliciu!
Pofta buna!!!
It's Not a Passion.
It's An Obsession.
sorin28m
Membru important

Locaţie: Arad

Mesajde hunterb pe 09 Noi 2006, 16:57

salut,

Nu vreau sa fiu scirbos, dar daca fazanul este ne-eviscerat si a luat alice in maruntaie, nu se altereaza carnea??
Si cum controlezi temperatura exterioara sa nu depaseasca 6 grade? Ce faci in cazul acesta, bagi carnea la frigider? Ma refer la marea majoritate a vinatorilor care stau la bloc... :( nu de alta dar am patit-o si eu cu un fazan atirnat in balcon (noiembrie anul trecut) si pe care o musca virila si termo-rezistenta l-a penetrat, iar dupa 2 zile avea viermisori la ochisori :x :x cihhh vorba unuia din pustii mei: tati, ce scirbosss :lol: :lol:

o zi buna,

hunterb
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Mesajde valpangica pe 09 Noi 2006, 17:00

Si pe mine m-a spart metoda asta - pai mai intra in mine bucatica de fazan daca a stat la putrezit pina i s-a rupt limba ? O fi frantuzeste asa - dar sa mor ca mai bine mestec la el pina ma dor falcile decit sa bag in gura carne putrezita . :lol: :lol: :lol: :lol:
Atentie - nu vreau sa supar pe nimeni , precizez ca eu sunt mai scarbos la mincare decit media oamenilor normali .
valpangica
Site Admin

Mesajde ave25 pe 09 Noi 2006, 22:59

la reteta de fazan eu am auzit ca in unele cazuri se poate lasa fazanul legat de penele din coada pana cand acestea se desprind singure. Cat despre viermisori, este doar o chestiune de finete, pana la urma este tot carne, si inca mai dulce :lol: In alta parte se mananca viermii separat :lol:
P.S. pentru cei care nu ma cunosc de pe forum: sunt vegetarian convins, dar am vazut tot felul de obiceiuri culinare, inclusiv din asia
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important

Mesajde Ionel pe 10 Noi 2006, 03:58

eltorro scrie:
mi-a placut cea de fazan. eu o stiam pe cea cu agatatul de dinti... :lol:

de dintii cui :?: :wink:
Ionel
Membru important

Locaţie: Sibiu

Mesajde sorin28m pe 13 Noi 2006, 23:09

ca sa evitati viermisorii inveliti animalul in tifon
It's Not a Passion.
It's An Obsession.
sorin28m
Membru important

Locaţie: Arad

Mesajde claudiu pe 14 Noi 2006, 13:42

sorin28m scrie:reteta simpla pentru fezandarea fazanului !
...fazanul tre sa fie in pene si neeviscerat si se agata la loc racoros (nu rece) 8-14 grade C

Am vazut si eu la cineva de linga Iasi. Uita fazanul cite 7 zile intr-un sopron ... la aer. Nu il eviscera. Pur si simplu.

Metoda e cunoscuta de pe vremea hunilor care puneau carnea sub sa citeva zile la fezandat.
claudiu
Veteran

Locaţie: Bucovina

Mesajde Johny Wolf pe 14 Noi 2006, 15:54

Faza cu fazanul am mai auzit-o si nu numai la fazan chiar si la pasarile domestice. Din cate stiu este un obicei tatarasc. Si exact asa se procedeaza cum a fost descris.
Sunt inebunit insa dupa afumaturi. Imi place la nebunie sa mananc carne de porc afumata (ne preparata) si borsul de buturele afumate sau carnati afumati.
Intrebarea mea este daca se poate afuma carnea de mistret. Ma gandesc ca fiind mai slaba, o mai fi avand si mistretul ceva anisori, sa nu se usuce si sa se intareasca prea tare. A incercat cineva? Sau cum se procedeaza? Sau o reteta de pastrama.
Pe la nordici am vazut ca consuma carne de ren pusa la uscat. Stie cineva mai exact cum se procedeaza si daca exista aplicatie vanatului din RO?
Un sfat primit de la un vanator mai in varsta: carnea de vanat nu se spala cu apa calda, unii chiar spun ca vanatul nu se spala cu apa deloc, decat unde este necesar (intestine sparte), doar se sterge cu o carpa uscata, iar pasarile salbatice nu se oparesc inainte de a fi penite.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde stelian pe 15 Noi 2006, 07:30

I-mi lasa gura apa.Numaidecat trebuie incercat.
stelian
Membru activ

Mesajde Johny Wolf pe 15 Noi 2006, 13:15

Promit sa incerc. Dupa poza pare apetisanta. Sper sa se inventeze internetul cu transfer de mirosuri.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde valpangica pe 28 Mai 2007, 15:23

Cind ne inviti si pe noi la asa festin ? :lol: :lol: :lol: Mie imi urla intestinele de foame cind citesc asa reteta !
valpangica
Site Admin

Mesajde Ghinda pe 29 Mai 2007, 10:27

Asta este hartuire stomacala!
Daca ajuta godul luni pun carne la bataie. Cine ofera locatie pentru o masa de dupaamiaza? :roll:
Ghinda
Veteran

Mesajde Ghinda pe 29 Mai 2007, 11:41

Fie-ti mila Korrina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ghinda
Veteran

Mesajde amis pe 29 Mai 2007, 12:56

@Ghinda-Cea mai apropiata locatie la Pitesti.
In ceea ce priveste fezandarea,de la un timp,folosesc mai putine mirodenii care pot influenta gustul carnii de vanat.Cea mai simpla fezandare se obtine prin congelare.Incercati,cand aveti ocazia si timpul,pregatirea ad-hoc a vanatului proaspat fara alte adausuri decat sare.Veti avea surprize placute.
Cred ca in august putem pune in aplicare "Sesiunea de degustari..." :!: Te asteptam Korina.
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

Mesajde Ghinda pe 30 Mai 2007, 08:04

Pana atunci o sa aplic metoda lui Amis. Korrina te asteptam sa il zapacesti prin tr-un cuptor :D
Ghinda
Veteran

Mesajde Ghinda pe 30 Mai 2007, 10:58

Uite asa faci un vanator sa pice in pacat!!!!!!!!!!!!! :mrgreen: :twisted:
Ghinda
Veteran

Mesajde amis pe 30 Mai 2007, 14:25

Vorbind de "pacat",faceai referire la vanat ,sau... :wink: :?: :oops:
amis
Veteran

Mesajde Ghinda pe 30 Mai 2007, 17:14

Concurs.
Care ghiceste pacatul(pac, pac etc...........) :oops:
Ghinda
Veteran

Mesajde amis pe 30 Mai 2007, 19:58

La vanat :?: :!: Pacat...sa fie pacatul meu...pacatosul...
amis
Veteran

Mesajde sorry_nellu pe 24 Ian 2008, 13:57

sorin28m scrie:reteta simpla pentru fezandarea fazanului !
se ia una bucata ata destul de subtire si destul de rezistenta , se leaga fazanul de limba (fazanul tre sa fie in pene si neeviscerat)si se agata la loc racoros (nu rece) 8-14 grade C
Cand mergeti sa vedeti de el si-l gasiti unde l-ati lasat inseamna ca mai aveti de asteptat,cand il gasiti pe jos(adica sa rupt limba) puteti sa-l pregatiti !
La cuptor inbracat in sunculita pe pat de cartofi si morcovi este un deliciu!
Pofta buna!!!

E verificata! Se mai poate lega si de penele din coada.
"Decat sa dai pomana calicilor sambata, mai bine da ceva de baut mahmurilor, marta." I. Creanga
sorry_nellu
Veteran

Mesajde Calin1987 pe 18 Iun 2008, 20:38

"Johny Wolf"
[quote]Faza cu fazanul am mai auzit-o si nu numai la fazan chiar si la pasarile domestice. Din cate stiu este un obicei tatarasc. Si exact asa se procedeaza cum a fost descris.
Sunt inebunit insa dupa afumaturi. Imi place la nebunie sa mananc carne de porc afumata (ne preparata) si borsul de buturele afumate sau carnati afumati.
Intrebarea mea este daca se poate afuma carnea de mistret. Ma gandesc ca fiind mai slaba, o mai fi avand si mistretul ceva anisori, sa nu se usuce si sa se intareasca prea tare. A incercat cineva? Sau cum se procedeaza? Sau o reteta de pastrama.
Pe la nordici am vazut ca consuma carne de ren pusa la uscat. Stie cineva mai exact cum se procedeaza si daca exista aplicatie vanatului din RO?
Un sfat primit de la un vanator mai in varsta: carnea de vanat nu se spala cu apa calda, unii chiar spun ca vanatul nu se spala cu apa deloc, decat unde este necesar (intestine sparte), doar se sterge cu o carpa uscata, iar pasarile salbatice nu se oparesc inainte de a fi penite.
[/quote]
Faza cu interzicerea folosirii apei in eviscerare, am auzit-o si eu. Un prieten, mare vanator si bucatar, daca te vede ca folosesti apa la eviscerare, este in stare sa te lase cu porcul in padure....Face ca toate visele, cica se altereaza carnea mai usor....si la fel este si cu porcul domestic.[align=justify][color=red]
Calin1987
Nou membru

Locaţie: Beius

Înapoi la Retete culinare vanatoresti