Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
fezandarea vanatului
27 mesaje • Pagina 1 din 1
Retete de fezandat sunt multe. Practic, depinde de gustul fiecaruia.
O alta metoda de a fragezi carnea este sa pui la bait-ul in care sta 2-3 zile pulbere din prunze de papaia (se mai gaseste pe la magazinele arabesti). Frunza de papaia contine papaina, o enzima care descompune colagenul rapid (la fierbere, in 20 min e buna de mancat si o vaca scoasa la pensie) si are avantajul ca nu are un gust particular. Alta planta care contine o enzima specifica ce lizeaza colagenul este ananasul (crud, nu cel din compot) dar care da un gust aparte carnii.
Ma gindesc ca la 14 zile de tinut carnea afara - deja maninci ceva intrat in putrefactie - sau oi fii eu mai scarbos ! Eu unul nu a-si minca asa ceva .
Poti da detalii referitoare la cele doua moduri de fezandare?
Praful din frunze uscate de papaie (e galbui ca orice frunza uscata, se gaseste destul de greu pe la magazinele arabesti) se pune in amestecul facut pentru bait - cam 2 lingurite la 1 l bait. Eu nu sunt de acord cu adaugarea de otet, imi place gustul vanatului asa cum e (incercati sa puneti la bait cu otet un pui sau o bucata de pulpa de porc domestic si s-o mancati apoi), indiferent de reteta baitului si pentru ce tip de carne e folosit (retete bune de bait sunt si pe la "retete culinare"), eventual un pic de vin alb. In bait las carnea la frigider 2, maxim 3 zile. Nu agreez fezandatul clasic prin atarnarea carnii la rece, poate la fazan, o zi.
Pentru fiert se pun tot 2 lingurite de pulbere de papaia la o oala de 5 l, cu carnea si alte condimente dupa gust. In 20-30 minute o bucata de pulpa de tap batran e suficient de frageda cat s-o pui la cuptor ca pe o friptura de purcel. Ananasul se pune crud in bait, cam un ananas la 2-3 l. Efectul e asemanator dar carnea capata un gust specific (apreciat in bucataria franceza, de ex, unde se si serveste carnea de vita, vanat pe felii de ananas). Mama are o reteta de bait obtinut prin fierberea setului de radacinoase ca pentru supa crema de legume (doar ca trebuie sa iasa un pic mai diluata dupa pasarea legumelor fierte) la care adauga condimentele, vinul si carnea (in felii de 2 cm grosime, in straturi) dupa racire. In 2 zile la frigider, carnea se patrunde, fragezeste si poate fi gatita cu succes. Pentru iepure, mie imi place mult la cuptor, acoperit, la foc mic, cam 3 ore, cu specificatia ca in sos pun cam 500 g felii de castraveti murati la sare nu la otet. Acidul lactic ce se obtine prin fermentatie in castravetii murati la sare este acelasi acid lactic care se formeaza in muschiul animalelor lasate la fezandat si are cam acelasi efect.
reteta simpla pentru fezandarea fazanului !
se ia una bucata ata destul de subtire si destul de rezistenta , se leaga fazanul de limba (fazanul tre sa fie in pene si neeviscerat)si se agata la loc racoros (nu rece) 8-14 grade C Cand mergeti sa vedeti de el si-l gasiti unde l-ati lasat inseamna ca mai aveti de asteptat,cand il gasiti pe jos(adica sa rupt limba) puteti sa-l pregatiti ! La cuptor inbracat in sunculita pe pat de cartofi si morcovi este un deliciu! Pofta buna!!! It's Not a Passion.
It's An Obsession.
salut,
Nu vreau sa fiu scirbos, dar daca fazanul este ne-eviscerat si a luat alice in maruntaie, nu se altereaza carnea?? Si cum controlezi temperatura exterioara sa nu depaseasca 6 grade? Ce faci in cazul acesta, bagi carnea la frigider? Ma refer la marea majoritate a vinatorilor care stau la bloc... nu de alta dar am patit-o si eu cu un fazan atirnat in balcon (noiembrie anul trecut) si pe care o musca virila si termo-rezistenta l-a penetrat, iar dupa 2 zile avea viermisori la ochisori cihhh vorba unuia din pustii mei: tati, ce scirbosss o zi buna, hunterb is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
Si pe mine m-a spart metoda asta - pai mai intra in mine bucatica de fazan daca a stat la putrezit pina i s-a rupt limba ? O fi frantuzeste asa - dar sa mor ca mai bine mestec la el pina ma dor falcile decit sa bag in gura carne putrezita .
Atentie - nu vreau sa supar pe nimeni , precizez ca eu sunt mai scarbos la mincare decit media oamenilor normali .
la reteta de fazan eu am auzit ca in unele cazuri se poate lasa fazanul legat de penele din coada pana cand acestea se desprind singure. Cat despre viermisori, este doar o chestiune de finete, pana la urma este tot carne, si inca mai dulce In alta parte se mananca viermii separat
P.S. pentru cei care nu ma cunosc de pe forum: sunt vegetarian convins, dar am vazut tot felul de obiceiuri culinare, inclusiv din asia ave25
--------------------- hunter 440 5,5mm Tasco 6-24x50AOE
Am vazut si eu la cineva de linga Iasi. Uita fazanul cite 7 zile intr-un sopron ... la aer. Nu il eviscera. Pur si simplu. Metoda e cunoscuta de pe vremea hunilor care puneau carnea sub sa citeva zile la fezandat.
Faza cu fazanul am mai auzit-o si nu numai la fazan chiar si la pasarile domestice. Din cate stiu este un obicei tatarasc. Si exact asa se procedeaza cum a fost descris.
Sunt inebunit insa dupa afumaturi. Imi place la nebunie sa mananc carne de porc afumata (ne preparata) si borsul de buturele afumate sau carnati afumati. Intrebarea mea este daca se poate afuma carnea de mistret. Ma gandesc ca fiind mai slaba, o mai fi avand si mistretul ceva anisori, sa nu se usuce si sa se intareasca prea tare. A incercat cineva? Sau cum se procedeaza? Sau o reteta de pastrama. Pe la nordici am vazut ca consuma carne de ren pusa la uscat. Stie cineva mai exact cum se procedeaza si daca exista aplicatie vanatului din RO? Un sfat primit de la un vanator mai in varsta: carnea de vanat nu se spala cu apa calda, unii chiar spun ca vanatul nu se spala cu apa deloc, decat unde este necesar (intestine sparte), doar se sterge cu o carpa uscata, iar pasarile salbatice nu se oparesc inainte de a fi penite. Stafie Ionut
Promit sa incerc. Dupa poza pare apetisanta. Sper sa se inventeze internetul cu transfer de mirosuri.
Stafie Ionut
@Ghinda-Cea mai apropiata locatie la Pitesti.
In ceea ce priveste fezandarea,de la un timp,folosesc mai putine mirodenii care pot influenta gustul carnii de vanat.Cea mai simpla fezandare se obtine prin congelare.Incercati,cand aveti ocazia si timpul,pregatirea ad-hoc a vanatului proaspat fara alte adausuri decat sare.Veti avea surprize placute. Cred ca in august putem pune in aplicare "Sesiunea de degustari..." Te asteptam Korina.
E verificata! Se mai poate lega si de penele din coada. "Decat sa dai pomana calicilor sambata, mai bine da ceva de baut mahmurilor, marta." I. Creanga
"Johny Wolf"
[quote]Faza cu fazanul am mai auzit-o si nu numai la fazan chiar si la pasarile domestice. Din cate stiu este un obicei tatarasc. Si exact asa se procedeaza cum a fost descris. Sunt inebunit insa dupa afumaturi. Imi place la nebunie sa mananc carne de porc afumata (ne preparata) si borsul de buturele afumate sau carnati afumati. Intrebarea mea este daca se poate afuma carnea de mistret. Ma gandesc ca fiind mai slaba, o mai fi avand si mistretul ceva anisori, sa nu se usuce si sa se intareasca prea tare. A incercat cineva? Sau cum se procedeaza? Sau o reteta de pastrama. Pe la nordici am vazut ca consuma carne de ren pusa la uscat. Stie cineva mai exact cum se procedeaza si daca exista aplicatie vanatului din RO? Un sfat primit de la un vanator mai in varsta: carnea de vanat nu se spala cu apa calda, unii chiar spun ca vanatul nu se spala cu apa deloc, decat unde este necesar (intestine sparte), doar se sterge cu o carpa uscata, iar pasarile salbatice nu se oparesc inainte de a fi penite. [/quote] Faza cu interzicerea folosirii apei in eviscerare, am auzit-o si eu. Un prieten, mare vanator si bucatar, daca te vede ca folosesti apa la eviscerare, este in stare sa te lase cu porcul in padure....Face ca toate visele, cica se altereaza carnea mai usor....si la fel este si cu porcul domestic.[align=justify][color=red]
27 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Retete culinare vanatoresti Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori |
Publicitate
|