Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Sep 2025, 04:41

Dinamica întâlnirilor dintre oameni și ursi

Un subiect de exceptie si care poate genera multe discutii ! Cum facem vanatoare la urs: la panda sau la dibuit? Cat costa o autorizatie la urs? Care sunt cele mai bune tehnici de vanatoare la urs, cand e mai potrivit sa-l vanezi, primavara sau toamna? Poate reusim ca prin aceste discutii ca si vanatorii romani sa poata impusca urs fara sa-si vinda casa !

Moderatori: CCM, Ghinda

Dinamica întâlnirilor dintre oameni și ursi

Mesajde Mooseieur pe 09 Sep 2025, 11:56

Salutări, stimați colegi,

Am decis să deschid acest topic nou deoarece, în vara aceasta, am finalizat studiile de master, iar lucrarea mea de disertație are la bază un subiect pe care, cred eu, mulți dintre voi îl veți găsi interesant. Programul de masterat pe care l-am urmat se numește Ethology and Human-Animal Interaction (în română Etologie și interacțiunea dintre om și animal), a fost predat în limba engleză, iar lucrarea de disertație este redactată tot în engleză. Totuși, mă gândesc să pregătesc și o versiune tradusă în română pentru cei care nu stăpânesc această limbă.

Tema lucrării am ales să fie legată de interacțiunile tot mai frecvente dintre om și urs. Am folosit ca bază de date informații oficiale obținute prin cereri către sistemul RoAlert, coordonat de DSU, și către sistemul 112, coordonat de STS. După analizarea și interpretarea acestor date, scopul meu a fost să evidențiez o problemă pe care o cunoaștem cu toții, dar pe care unii încă o contestă, și anume suprapopularea cu urși bruni de pe teritoriul României.

Analiza a vizat dinamica alertelor de tip „Atenție, urs raportat în zona X”, transmise pe o perioadă de cinci ani, între 2019 și 2023, pentru fiecare județ din țară. Pe baza numărului de alerte am stabilit un cod de culori: verde pentru județele ce nu au inregistrat alerte, galben pentru cele în care s-au înregistrat între 1 și 50 de alerte, roșu pentru cele cuprinse între 51 și 100 de alerte, iar magenta pentru județele unde au fost raportate peste 100 de alerte pe an. Ulterior am generat o reprezentare grafică a acestei dinamici sub forma a cinci hărți, care ilustrează situația pentru fiecare an analizat. Pe langa hărțile generate, am pregatit și un tabel pentru a vizualiza numărul de alerte din fiecare județ pentru fiecare an.

Concluzia pe larg la care am ajuns este că numărul întâlnirilor dintre om și urs în afara habitatului natural este în continuă creștere, iar acest lucru se explică prin migrarea urșilor către zone de joasă altitudine (exemplu sat Perișor, jud. Dolj, altitudine 110m) în căutare de hrană. În același timp, populația de urs brun este în expansiune, ceea ce va conduce inevitabil la tot mai multe interacțiuni, de cele mai multe ori cu efecte negative.

Am în plan ca pe viitor să dezvolt acest subiect împreună cu ajutorul unuia dintre coordonatorii lucrării, iar ulterior să publicăm rezultatele și într-un jurnal de specialitate.

Voi adăuga aici hărțile generate împreună cu tabelul și aștept să discutăm împreună pe baza a ceea ce am prezentat.

Dacă există colegi interesați să aprofundeze subiectul și să citească întreaga lucrare, pot să pun la dispoziție în privat și varianta în format PDF a lucrării.

Vă mulțumesc!
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Ultima oară modificat de Mooseieur pe 09 Sep 2025, 11:58, modificat 1 dată în total.
Benelli Vinci 12/76
Mooseieur

Re: Dinamica întalnirilor dintre oameni și ursi

Mesajde Mooseieur pe 09 Sep 2025, 11:57

Tabelul cu numărul de alerte transmise în fiecare an, în fiecare județ.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Benelli Vinci 12/76
Mooseieur

Înapoi la Vanatoare de urs