Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Feb 2026, 15:18

BOCK CZ USA

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Re: BOCK CZ USA

Mesajde Nautilus pe 11 Ian 2013, 12:50

Asta e o chestiune de gust. Şi la IJ-18 ulucul lat şi plat e urât de parcă ar fi fost sculptat cu toporul, dar faţa inferioară aproape plată permite sprijinirea foarte uşoară a carabinei de un suport (creangă, buştean, rucsac), adică au sacrificat aspectul pentru utilitate. (Nu că n-ar fi parte a tradiţiei ruseşti, la ei armele ieftine sunt ieftine şi armele care arată bine ca lisele şi mixtele de la KBP se vând de la 10 000 USD în sus.)

Cu brandul CZ-USA se pare că se face o confuzie intenţionată în presă, bazată pe faptul că au acelaşi cod (un redneck american: "yuck, the're made in turkey by muslims"), dar se vede treaba că Huglu e Huglu şi CZ e CZ.

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Nautilus pe 08 Feb 2013, 18:37

CZ Mallard a venit azi. În 12/76, ţeavă de 28" (710 mm).

La prima vedere, e destul de bine finisată, aproape la fel de bine ca în poza de pe site. Prin comparaţie cu o Vercar şi o Ruger, ambele bock, din punctul de vedere al aspectului stă cam la fel de bine. În comparaţie cu IJ-27, finisajul exterior e cu ani-lumină mai sus. Lemnul e nuc, dintr-o bucată, nu laminat.

Era destul de rigidă la asamblare-închidere-deschidere, dar după un puf de Ballistol şi câteva cicluri închidere-deschidere s-a mai lăsat. Probabil nu va fi rodată cu adevărat decât după o repriză de talere.

În manual scrie că poate trage cu alice de oţel, folosind toate şocurile în afară de "full", deşi nici pe ţevi, nici altundeva nu are vreun crin. Ţevile sunt marcate "Made in Turkey" şi "4140" pe partea inferioară şi "CZ-USA Kansas City" pe cea superioară, expusă când arma e montată.

Are 2 manuale, unul în cehă şi engleză pentru Europa şi altul în engleză mai detaliat şi cu planurile armei pentru SUA.

Rămâne de văzut, după înscrierea în permis, cum se va comporta în poligon.

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde Don pe 09 Feb 2013, 20:41

Bravo,sunt foarte curios sa o testezi si sa vorbesti despre ea...trebuie sa existe alternative ieftine la Izh
pentru cineva care-si doreste o arma noua!
Ca aspect le-am vazut,nu sufera comparatie cu Izh-urile,sper sa ne spui si cum se comporta pas cu pas!
Don
Veteran

Mesajde Nautilus pe 09 Feb 2013, 22:59

Mulţumesc.

La prima vedere, mecanismul prin care se prind ţevile în basculă e de tip "bifurcated lump and trunnion" ca la Perazzi şi Beretta, cu doi pivoţi laterali, nu cu un pivot transversal ca la IJ, cu un zăvor sub ţeavă (underbolt) acţionat de cheiţa care deschide arma şi cu 2 "came" din monoblocul ţevilor care pătrund în partea de jos a basculei în 2 orificii când se închide complet arma, probabil această îmbinare dintre came şi basculă e cea care suportă forţa reculului şi nu zăvorul.

Suprafeţele interioare care intră în contact cu bascula ale monoblocului care fixează ţevile şi ale extractorului sunt ghioşate, la fel ca la Guerini Impact, şi toate şuruburile vizibile (inclusiv cele 3 şuruburi din interiorul ulucului) sunt indexate - şurubul odată strâns are fanta pentru şurubelniţă perfect longitudinală, paralelă cu axa lungă a armei. Două dovezi de grijă pentru detaliu surprinzătoare la o armă ieftină.

Deşi conform datelor tehnice e mai uşoară ca IJ-27 cu 300 g, asta nu se simte fiindcă are centrul de greutate puţin mai în faţă, în direcţia ţevilor, şi nu exact la mijloc. Probabil e gândită aşa ca să compenseze ridicarea ţevilor în momentul tragerii. Datorită poziţiei centrului de greutate şi lungimii cu vreo 15 cm mai mare nu are extraordinara uşurinţă în manevrare a lui IJ-18, epolarea ei trebuie exersată.

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde Don pe 10 Feb 2013, 00:00

Nautilus scrie:Mulţumesc.

La prima vedere, mecanismul prin care se prind ţevile în basculă e de tip "bifurcated lump and trunnion" ca la Perazzi şi Beretta, cu doi pivoţi laterali, nu cu un pivot transversal ca la IJ, cu un zăvor sub ţeavă (underbolt) acţionat de cheiţa care deschide arma şi cu 2 "came" din monoblocul ţevilor care pătrund în partea de jos a basculei în 2 orificii când se închide complet arma, probabil această îmbinare dintre came şi basculă e cea care suportă forţa reculului şi nu zăvorul.

Suprafeţele interioare care intră în contact cu bascula ale monoblocului care fixează ţevile şi ale extractorului sunt ghioşate, la fel ca la Guerini Impact, şi toate şuruburile vizibile (inclusiv cele 3 şuruburi din interiorul ulucului) sunt indexate - şurubul odată strâns are fanta pentru şurubelniţă perfect longitudinală, paralelă cu axa lungă a armei. Două dovezi de grijă pentru detaliu surprinzătoare la o armă ieftină.

Deşi conform datelor tehnice e mai uşoară ca IJ-27 cu 300 g, asta nu se simte fiindcă are centrul de greutate puţin mai în faţă, în direcţia ţevilor, şi nu exact la mijloc. Probabil e gândită aşa ca să compenseze ridicarea ţevilor în momentul tragerii. Datorită poziţiei centrului de greutate şi lungimii cu vreo 15 cm mai mare nu are extraordinara uşurinţă în manevrare a lui IJ-18, epolarea ei trebuie exersată.

~Nautilus

Foarte buna introducerea...din cauza asta o si citez,pentru a fi la indemana tuturor inainte de a face
un mic comentariu - solutia constructiva determina o bascula mai ingusta si,probabil,mai usoara,fara
o usurare a ansamblului tevilor apare acest dezechilibru spre fata,se intampla ,spre exemplu,la armele
light care folosesc acelasi ansamblu al tevilor cu modelele similare cu bascula de otel,ca sa dau fac o
referire explicita - in cazul in care se constata acest fenomen se poate "merge" pe tevile de 66cm si
se observa imbunatatirea echilibrarii generale a armei. Nu vreau sa fac aici,pentru ca nu e locul,o
pledoarie pentru tevile de 66cm dar despre avantajele lor vorbesc si statisticile,basculantele cu tevi
de aceasta dimensiune insumand peste 50% din vanzari,dublul vanzarilor de arme cu tevi de 71cm,
urmatoarele in "top"!
Scuze pentru interventia semi-off-topic!
Don
Veteran

Mesajde Nautilus pe 10 Feb 2013, 01:09

Singurul lucru off-topic e faptul că nu există ţevi de 66 cm la CZ-USA Mallard. (Nici de 76 cm. Existau la un moment dat în ofertă, dar nimeni, nici măcar dealerul, nu pretinde că ar fi văzut vreodată un exemplar cu ţeavă de 76 cm în realitate. Iar acum nu mai există nici pe site.)

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde Don pe 10 Feb 2013, 01:43

Pacat ca nu le au in oferta...mai ales pentru ca destinatia principala este piata SUA unde lungimea asta
a tevii se cere in draci!
Sunt curios sa citesc si rezultatele testelor de talere,camp si anduranta pe care probabil o sa le faci!
Don
Veteran

Mesajde Nautilus pe 10 Feb 2013, 13:04

PS pe faţa interioară a culatei, unde sunt cuiele percutoare, e gravat un desen în formă de Z. După cum spuneau unii care aveau acel desen la alte arme, "gravura" e de fapt un canal pentru evacuarea gazelor în cazul în care cuiul percutor trece de tot prin capsă.

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde violiv pe 11 Feb 2013, 10:16

Ca si a gazelor care scapa in mod normal intre capsa si tub. Pe vremuri mai toate armele cu un pic de pretentii aveau asa ceva pentru a dirija fumul din calea ochilor tragatorului. Astazi e mai rar intalnit.

Felicitari pentru achizitie si spor la tras!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Nautilus pe 11 Feb 2013, 10:34

Mulţumesc.

Dacă aş fi norocos şi aş avea bani de muniţie la discreţie, ar trebui să îl prind din urmă pe "cdb1097" de pe ShotgunWorld. Tipul ăsta a tras în 4 ani şi 2 luni, după socoteala lui, 24295 de cartuşe cu CZ Canvasback :mrgreen:

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde Nautilus pe 18 Mar 2013, 10:16

Cu vreo 3 săptămâni în urmă am făcut şi primul test cu ea, în poligon la CRTS (100 cartuşe x 24g), dar fără mare succes. Din punct de vedere ergonomic e foarte bună - echilibrată, nu se simte deloc reculul, nici măcar cât se simte la .223, atunci când se trage cu 24 g - însă trăgacele sunt beton. Tari ca Dracu', atât de tari încât ai senzaţia că e pusă siguranţa. E o treabă făcută intenţionat de fabricant, nu o eroare, fiindcă şi pe shotgunworld.com se povestea că forţa de acţionare la trăgaci la mai toate CZ / Huglu noi e 8-10 lbs (3,6-4,5 kg).

Am dus-o înapoi la dealer pentru ceva prelucrare a detentelor (în garanţie). La prima vedere s-au mai "înmuiat", dar nu cu mult. Am luat şi o pereche de cartuşe pentru percuţie în gol şi am acţionat trăgacele de vreo 100 de ori - acum al doilea trăgaci (ţeava de sus) e cam aşa cum ar trebui să fie, primul e încă prea tare.

Cum ar fi zis un oarecare Moromete, de acum încolo răbdare şi tutun, sau, mă rog, răbdare şi antrenament.

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde clau223/1 pe 27 Mai 2013, 16:34

salut!
@nautilus- ai reusit sa mai faci ceva teste?sunt curios si eu cum grupeaza cu alice de 3-3,5mm si cu breneke!sunt de mult cu ochii pe topicul cz usa pentru ca vreau sa imi cumpar si eu una si asteptam niste pareri mai concludente.dupa ce ai scris despre arma sunt foarte hotarat sa mi-o iau,dar pana atunci sunt nerabdator sa vad cum merge!
clau223/1
Membru activ

Mesajde Nautilus pe 03 Iun 2013, 00:03

Din mai multe motive, n-am mai fost la tir. Pentru a răspunde la întrebare sunt necesare cel puţin 2 teste, unul la ţintă (carton) cu alice şi celălalt tot la carton cu breneke (sau cu Hexolit, pentru cine se simte Terminator).

După multe lupte cu trăgacele, am ajuns la un compromis - al doilea (ţeava de sus) aproape cum trebuie ca tărie, celălalt (ţeava de jos) încă tare, probabil vreo 2 kg ca forţă de acţionare. Am folosit o pereche de cartuşe de percuţie în gol care s-au distrus între timp :D
Nautilus
Veteran

Mesajde HUNTING MAN pe 11 Noi 2013, 20:24

Sa mai revigoram nitel topicul.
Despre acest model ce stiti,ce parere aveti?
http://www.cz-usa.com/products/view/bob ... -hardened/
As vrea ceva usor si intr-un calibru mic(20),cu pat englezesc,usoara si se pare ca aceasta optiune este una foarte buna,pt ca are 2,7 kg(6 lbs) acum intervin intrebarile despre fiabilitate in timp,finisaje,lemn,etc.
Ce imi puteti spune despre aceasta marca,a tras cineva cu ea,ce afat imi puteti da?Sa zic Pas sau nu?
Iar pretul este unul cam atractiv ma gandesc eu la 2700 ron in Romania.
HUNTING MAN
Veteran

Mesajde Nautilus pe 02 Dec 2013, 12:31

Arma a participat la vânătoare :D am fost la vânătoare colectivă la iepuri (Dascălu - Ilfov).

În prezent, după multe exerciţii, trăgaciurile au ajuns aproape cum ar trebui să fie - puţintel mai dure decât la carabina IJ-18, dar în condiţiile vânătorii (frig, mâinile aproape îngheţate pe armă, eventual mănuşi) nu mai prezintă probleme.

(N-am nimerit niciun iepure, dar a fost vina lipsei de antrenament şi a faptului că trăgeam prea târziu, când vânatul era deja departe, nu din vina armei.)
Nautilus
Veteran

Mesajde claudiu0306 pe 02 Dec 2013, 18:55

Am iesit si eu ieri cu CZ Mallard la prima mea vanatoare si ma impac f bine cu ea, chiar daca nu prea am cu ce sa o compar, incepator fiind . Ciudat ,nu am simtit deloc ca ar fi tragacele tari, poate au remediat problema asta intre timp, mie mi-a fost livrata saptamana trecuta. Am tras si in niste sticle puse de mine la aprox 40 metri , a tras fix in ele, reculul este rezonabil cu cartuse de 33 si 36 grame cu care am tras eu. Tinand cont si de pretul platit sunt foarte multumit . Urmatoarea , sper in max 2 luni ,va fi o semi , neaparat inertiala, sigur voi alege dintre Benelli SL 80 Pasion ( am vazut ca este noua putin peste 1000 euro) si Verney Carron Matrix.
Beretta AL 391 Urika 12 /76
Winchester SXR Vulcan 30.06
CZ USA Mallard 12/76
claudiu0306
Membru activ

Mesajde Nautilus pe 02 Dec 2013, 23:00

Just curious: în sticle la 40 de metri ai tras prin şocul "cu 3 liniuţe"?
Nautilus
Veteran

Mesajde claudiu0306 pe 03 Dec 2013, 10:58

Nautilus scrie:Just curious: în sticle la 40 de metri ai tras prin şocul "cu 3 liniuţe"?

Am avut 3*** pe teava de jos si 2** pe cealalta, cu ambele a ciuruit sticlele
Beretta AL 391 Urika 12 /76
Winchester SXR Vulcan 30.06
CZ USA Mallard 12/76
claudiu0306
Membru activ

Mesajde Nautilus pe 07 Sep 2016, 22:35

CZ-USA a scos din producţie modelele Mallard (şi Canvasback) în 2015. Mallard fost înlocuit cu CZ-USA Drake. Care diferă prin faptul că are mecanismul cu un singur trăgaci ca la Canvasback, lemn mai slăbuţ, şi e mai urât :)

Imagine

şi urmaşul lui Drake (în Europa se vinde ca "Mallard G2"):

Imagine
Nautilus
Veteran

Mesajde the_mav pe 08 Sep 2016, 12:28

ce IJ frumos :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :D :D :D :D :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde OVI762 pe 08 Sep 2016, 15:54

...si isi schimba numele in CZ-URSS
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 08 Sep 2016, 16:46

Sa ne anunte si pe noi cand vor incepe sa produca arme de vanatoare cu tevi lise la Brno, ca tot au fabrica Brno Rifle sub ordine. Atunci o sa fiu mai mult decat dispus sa cumpar o arma de vanatoare CZ. Pana atunci pe astea ,,muslim" sa le vanda la americani, tot au dat ei denumirea de CZ-USA.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Nautilus pe 08 Sep 2016, 20:57

OVI762 scrie:...si isi schimba numele in CZ-URSS

Bătrânii forumului ştiu că şi IJ a căzut în calitate în acelaşi mod de la vremea URSS la vremea lui Elţân şi Putin.
Nautilus
Veteran

Mesajde OVI762 pe 08 Sep 2016, 21:58

Si poate ar mai creste, insa daca rusii nu-l vor tar decat pe Putin,cu mici intercalari de Medved,Medvedev...cum dracu' il cheama pe ala de e o data presedinte,de 2 ori prim ministru,de aia le ies puscoacele proaste.Medvedev,ca Medved e asta https://www.youtube.com/watch?v=CSdGB_r ... O1X9BppjRE
este in noi
OVI762
Veteran

Anterior

Înapoi la Arme de vanatoare lise