Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 31 Oct 2025, 08:05

Blaser F16

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Re: Blaser F16

Mesajde violiv pe 18 Dec 2017, 21:40

In "lumea Blaser" e o mica agitatie saptamanile astea....se pare ca din cauza cererii de nestavilit unele produse au ajuns la consumator direct de la fabricant, fara a mai trece pe la Blaser pentru "rebranduire". Asa ca sint cativa suparati ca pe jacheta lor de 400 E apare si "China"....

Daca alergi dupa un nume nu faci bine intotdeauna. Si Zeiss a zbarcit-o rau nu demult, asa ca nimic nu mai e ce-a fost.

Crede-ma ca sint nenumarate alte bock-uri care ofera mai mult in aceiasi bani sau tot aia in bani semnificativ mai putini. Si chiar din brand-uri mai serioase ca Blaser.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Ardeleanc pe 20 Dec 2017, 20:53

te rog Violiv da-ne niste exemple clare care arme la aceeasi bani ar fi mult peste F16, in ce ma priveste sunt necunoasctor, sa nu te supere intrebarea mea
Ardeleanc

Mesajde pipabh pe 20 Dec 2017, 23:54

1. Beretta 690-field-iii
O fi, n-o fi?! Il rog pe @violiv a ne lamureasca. SAu m-am dus prea departe si era suficient :
2. Beretta690-field-i
De : Browning cynergy, ce sa mai zic?
pipabh
Veteran

Mesajde Dima pe 21 Dec 2017, 12:55

1. Flodman
Dima
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Ardeleanc pe 18 Feb 2018, 01:02

Am fost azi la Budapesta la expozitie si am incercat arma vreo 20 de minute(epolare, linie de ochire, tragaci). Eu in afara de tragaci nu am gasit nimic deosebit, imi pare rau deoarece o doream. Pozele sunt frumoase dar mai degraba in reviste. Acum stau pe ganduri ce arma sa imi iau la pretul asta ca experienta asta mi-a stricat socotelile.
Ardeleanc

Mesajde Vasile Finatan pe 31 Ian 2019, 22:03

Buna ziua
Am o pusca Blaser F16 Sporting, calibrul 12, cu teava cu lungimea de 76cm.
Se poate utiliza gama de proiectile unice?
Daca da, ce socuri si ce munitie (tip, marca, producator) recomandati?
Va multumesc
Vasile Finatan
Vasile Finatan

Mesajde valhalla pe 01 Feb 2019, 12:23

Buna intrebare. Am cautat si eu foarte mult aceasta informatie. In principiu, ca sa nu te stresezi, pui coke cilindru si poti trage cu orice unic. Cum in set nu ai choke cilindru, poti sa iti comanzi de la Briley https://www.briley.com/p-54281-blaser-f ... gauge.aspx
Eu asa am facut.
Cea de-a doua varianta este sa folosesti sabotul celor de la Sauvestre, care teoretic merge tras si prin choke full dar e mai scumput.

https://www.arw.ro/cartuse-cu-proiectil ... brul12-70/
valhalla
Nou membru

Mesajde horea71 pe 02 Feb 2019, 09:11

Sau oricare dintre proiectilele de la DDupleks. Monolitul de 12 are diametrul partii metalice de 16 mm, iar pina la diametrul exterior este un inel din plastic.
Am testat fara probleme pe un Browning B525 cu toate socurile originale din dotare (1/4, 1/2, 3/4 si full)
horea71
Nou membru

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde yoghi pe 02 Feb 2019, 10:14

Daca folosesti socuri corecte....nr 3; 4; sau 5 poti folosii orice unic.Toate au din fabricatie o zona goala pt deformare.Ca au gaura la interior,ca au ghinturi sau santuri la exterior sau pur si simplu sunt bile crestate ori au invelis de plastic , toate au posibilitatea tehnica da se deformeze-subtieze la iesirea din teava

ps. Adica armele de acum 50 de ani fara socuri permit si acum folosirea de brenek iar astea noi fitoase nu pot.?

ps2. trebuie respectat gramajul.De acolo apar probleme .
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde violiv pe 02 Feb 2019, 13:05

Sau iti cumperi o arma dedicata trasului cu unice sau glont.

Efectiv, din toate intrebarile care se repeta pe forum cu o periodicitate demna de ceva mult mai bun, asta mi se pare cea mai exasperanta.
Nu conteaza ca arma e 500 lei sau 5000 €, vanatorul adevarat mioritic vrea mortis sa traga cu proiectil unic....perfect.
Uzual armele vin insotite de niste carticele. Si daca nu le au exista pagina cu indicatii pe site-ul producatorului. Deschideti oricare 10 astfel de instructiuni de la oricare producator actual de lise, ieftine sau scumpe, italiene sau germane, americane, etc. si daca gasiti recomandari privind tragerea cu unic eu ma declar tampit iremediabil.
O sa gasiti tevi dedicate, arme dedicate, poate ceva pe la rusi sa mai apara.
Armele de azi sint peoiectate si construite sa traga perfect cu alice. Nici cat negru sub unghie nu le mai pasa constructorilor ce fac ele cu unice. Poti sa fii mare norocos si sa traga perfect sau poti sa fii normal si sa ai parte de o lisa facuta ieri, care sa coste de 100 de ori mai mult decat una facuta acum 50 de ani si care sa traga de 100 de ori mai prost cu unice.
violiv
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 03 Feb 2019, 07:10

În general armele de astăzi trag mai prost decât cele de acum 30-40-50 de ani atunci când vine vorba de unice. Pe încercate, în diferite situații cu diferite arme, am constatat că armele vechi cu profile standard și diametre de 18,2 trag mai precis unicele decât armele de astăzi cu țevi care au profile particulare și diametre ce ajung pe la 18,6 sau 18,8. Întradevăr nimeni nu se mai sinchisește de cum trag țevile lor cu unice, toată pleiada producătorilor de lise fiind preocupată de cum trag tevile cu alice, venind cu fel de fel de inovații tehnice, unele pe bune, altele mai mult ce țin de marketing. Pentru unice se vine cu oferte separate, țevi dedicate, uneori chiar pe categorii de unice. Cine vrea unic din lisă cumpără un IJ 58 de acum 30-40 de ani, sau cumpără o armă nouă și se roagă la Marele Manitu să aibă noroc. Sau și mai bine să evite gioarsele sau scălămbăielile pentru înduplecarea lui Manitu, trece pe carabină. B-)
Diferența între performanțele balistice cu alice între armele de ieri și cele de astăzi? Depinde de muniția folosită! Un cartuș clasic cu 32 grame de alică oferă performanțe bune dintr-o armă de 12 fabricată ieri și tot la fel de bune dintr-o armă fabricată astăzi, cu o condiție și anume cartușul să aibă o bură dintre cele moderne capabilă să suplinească creșterea în diametru a țevilor de astăzi. Trecerea de la 18,2 la 18,6 sau chiar 18,8 cum mai sunt pe la unele americane contează. În schimb când se trece la muniție țeapănă, încărcături mari de la 42 la 52 grame și presiuni ce se duc spre 900 de bari, armele de astăzi se vor uita de sus la cele de ieri și le vor spune "bye-bye". Conurile modificate și mărirea diametrelor țevilor, ori profilele futuristice, duc la reglarea presiunilor în țevi evitându-se bruscarea coloanei de alice, finalul fiind obținerea unor viteze optime și implicit snopuri omogene.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Clujeanul pe 04 Feb 2019, 15:32

violiv scrie:Nu conteaza ca arma e 500 lei sau 5000 €, vanatorul adevarat mioritic vrea mortis sa traga cu proiectil unic....perfect.

Violiv, daca-i chiar asa, ce nu-i in regula cu asta?
Clujeanul
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Feb 2019, 13:22

Mai citeste o data ce-am scris.

Asemenea pretentii de la o arma construita azi poti sa ai numa daca ti-o faci pe comanda.
Sa traga perfect cu alice, cu incarcaturi de la 24 la peste 60 g, cu viteze de la 350 la peste 400 m/s si sa mai traga bine si cu unice nu se poate...
Cum arma cu tevi lise e facuta sa traga cu alice si doar secundar cu unic, toti producatorii se axeaza pe alice. Pentru unice fac tevi sau arme separat.
violiv
Veteran

Mesajde Clujeanul pe 05 Feb 2019, 15:23

A mea ii cu tribore.
Dupa parerea mea merge fff bine vanatoreste si cu alice marunte, si cu alice de 5, si cu unice de plumb. Trag cu cartuse bune si conditionarea de distanta o simt mai mult din cauza catarii care imi acopera tinta.
Posibil sa ma raportez la un standard de precizie mai nepretentios... . Sa zicem ca ma multumesc sa stiu ca pot lua un caprior la 50-60m aproape la sigur cu unic de plumb.
Ce inseamna sa traga prost, acceptabil sau perfect cu unice? Ce fel de unice? Cu saboti, hexo, mono nu am tras si nici nu ma intereseaza.
Clujeanul
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Feb 2019, 16:41

O coala A4, la 50 m, cu un unic de plumb care joaca precum o bila de biliard prin teava este exact ce putea o flinta cu teava lisa tragand cu bile, in razboaiele napoleoniene.
Cum unicul din lisa si capriorul nu se mai intalnesc din grija mintilor luminate din capu' satului, ai scapat si de problema asta.

Pentru mine nu-i suficient. Eu am cautat armele, proiectilele unice si aparatele de ochire cu care sa fiu sigur ca pot nimeri un taler la 50 m. Ce fac armele astea cu alicele a devenit o chestie secundara.
violiv
Veteran

Mesajde Ardeleanc pe 08 Apr 2019, 21:36

Si uite asa s-a schimbat subiectul acestui topoc, a venit unu si a intrebat altceva... cat despre f16, poate incepem un alt topic!
Ardeleanc

Anterior

Înapoi la Arme de vanatoare lise