Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Feb 2026, 18:42

Armele Forumistilor

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Mesajde FlorinG25 pe 18 Apr 2007, 18:57

Cristi scrie:Prima e un Gustav Fukert, un armurier din Vejprty, Boemia (actualmente Cehia) care a lucrat pana in 1939. Nu vad configuratia tevilor si nici calibrele

Gustav-ul 2x16/65 cu 8x50R austrian Mannlicher
W. Hamacher 20/70 cu 2x 10,3x65R Baenzinger (nu am cartuse) :cry:

[albumimg]2911[/albumimg] [albumimg]2916[/albumimg]
[albumimg]2915[/albumimg] [albumimg]2914[/albumimg]
FlorinG25
Membru activ

Locaţie: Arad

Mesajde Cristi pe 18 Apr 2007, 21:17

eltorro scrie:O sa-ti dai seama ca el (Cristi) are cam intotdeauna dreptate. Dar eu urmaresc.... poate poate-l prind cu ceva. Pana acum, nimic Imagine

Ei bine , m-ai prins! De Hamacher asta n-am auzit! pusca are platine "intoarse", ceea ce o impinge spre 1900, cu sanse mari sa nu fie pentru pulbere nitro. 10,3x65R Banziger nu se mai face din al doilea razboi mondial, nu cred ca sunt sanse sa gasesti cartuse
Cristi
Veteran

Mesajde Cristi pe 19 Apr 2007, 07:08

Pai afla ceva de Hamacher asta!Stiu doar ca e neamt, nu austriac sau altceva, dar unde a trait si lucrat, cam ce categorii de arme a facut, etc... , pauza.
Cristi
Veteran

Mesajde lorand pe 19 Apr 2007, 07:14

Gustav-ul 2x16/65 cu 8x50R austrian Mannlicher
W. Hamacher 20/70 cu 2x 10,3x65R Baenzinger (nu am cartuse) :cry:

O sa intreb un prieten in Austria, care face munitie acasa , si a spus ca face si pt armele cu calibre rare. Nu garantez nimic, dar sa vedem ce raspuns primesc inapoi.
lorand
Membru important

Locaţie: Cristuru-Secuiesc

Mesajde Cristi pe 19 Apr 2007, 07:21

Dar 8x50RMannlicher pe unde mai gasiti?
Cristi
Veteran

Mesajde violiv pe 19 Apr 2007, 08:46

Exista si in Germania si in Italia magazine specializate in munitii foarte rare. De obicei pot furniza macar tuburi si date de incarcare, chiar pentru cartuse mai exotice sau de mult disparute decat acestea. Cu un pic de cautare pe Google poate reusesti sa faci rost macar de tuburi. Ceva proiectile de plumb s-ar putea turna. Ar fi frumos sa ai si cateva cartuse, chiar fara pulbere.
Oricum, frumoase arme si impresionanta starea lor avand in vedere varsta.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

scule

Mesajde claudiu pe 20 Apr 2007, 10:59

Dragilor. Aveti mila de noi vinatorii de rind ... mi-e imi ploua in gura vazind ce scule etalati. Felicitari ... deosebite.
claudiu
Veteran

Locaţie: Bucovina

Mesajde Cristi pe 20 Apr 2007, 18:19

Eu zic sa posteze, sa impartashim cu totii bucuria de a vedea aceste arme, nu cum vor unii , ca ele sa fie inchise,sigilate si, eventual , distruse! :wink:
Cristi
Veteran

Mesajde catalinc pe 20 Apr 2007, 19:40

si eu sunt de acord cu postarea armelor sa ne bucuram ochi cu ele
catalinc
Membru activ

Locaţie: Resita

Mesajde chris pe 25 Apr 2007, 07:56

Felicitari tuturor !
Mie imi ploua in gura, asa ca tac si admir!

Cu respect,
Cristian
C&C
chris
Membru important

Locaţie: iasi

Mesajde violiv pe 29 Apr 2007, 09:34

Pentru ca nu am mai avut rabdare pana sa-i fac si pozele (si ca sa va fac si pe voi un pic nerabdatori) tin sa va impartasesc din bucuria mea: ieri, in sfarsit, dupa mai bine de un an de ganduri si framantari, mi-am luat SAIGA!
Arma este in calibrul 20, camera de 76 mm, teava de 58 cm, shock extern mobil (0, 1/2, 1), pat si uluc de lemn de fag lacuit la culoarea lemnului. Este dotata cu 4 magazii interschimbabile (doua pt 20/70, doua pentru 20/76, in fiecare dimensiune una pt. doua cartuse, una pentru cinci cartuse). Prevazuta cu sisteme deschise de ochire - inaltator si catare si a venit in configuratie cu suport si luneta 1,5-6x42, tot ruseasca.
Ca particularitate a mecanismului fata de AK-ul de provenienta, actionarea port-inchizatorului este facuta de un mic piston cu cursa scurta (2 cm) ce transmite impulsul gazelor. Orificiul de imprumut de gaze (unic) este situat relativ aproape de camera cartusului (cam ca la ARGO) si are doar 1 mm diametru. Este prevazuta cu o valva regulatoare, cu doua pozitii: normal si magnum. Sistemul creeaza si un oarecare disconfort in sensul ca nu pot fi incarcate, la un moment dat, decat cartuse 20/70 sau 20/76 (nu pot fi alternate in aceeasi magazie ca in majoritatea semi de vanatoare). De altfel, nici nu pot fi incarcate in magaziile ce nu corespund calibrului (76 nu incap in magazia de 70, 70 incap in cea de 76 dar nu pot fi camerate pentru ca unghiul sub care sunt prezentate este impropriu).
Pe mine se aseaza foarte bine, in sensul ca efectiv nu trebuie sa urmaresc pozitia inaltatorului - catarea este intotdeauna in mijlocul fantei daca pastrez capul rezemat pe pat in pozitia cea mai comoda, indiferent de unghiul in care indrept arma, atat in plan vertical cat si in plan orizontal.
Mi-am petrecut cea mai mare parte din noapte demontand-o in mici bucatele, chiar mai departe decat spune manualul de utilizare ca ar trebui demontata. Partea mecanica este realizata cu tolerante ceva mai mici decat la AK in sensul ca pasuirea trebuie facuta foarte precis pentru a o putea asambla, cu finisari de 'calitate' soldateasca, cu nenumarate poansoane atat pe teava cat si pe cutia mecanismelor (cel mai important mi se pare cel care certifica faptul ca arma a trecut testul la presiune dubla :P fata de cea de exercitiu a cartuselor magnum, aplicat independent pe teava, inchizator si cutia mecanismelor).
Abea astept sa si trag cu ea dar nu stiu cand se va realiza si proba in poligon.
Mai multe date si poze in zilele urmatoare.
violiv
Veteran

Mesajde radu pe 29 Apr 2007, 10:36

Inca o data : Felicitari si Catare Plina!!! :wink:
radu
Membru important

Mesajde violiv pe 29 Apr 2007, 11:32

Multumesc!
Tot nu ma satur de ea! :wink:
Pentru 'inginerul' din mine e o adevarata provocare. Sincer, fata de MP-ul 153, este ingrozitor de complicata! :D Ma mir cum de a ajuns AK-ul atat de celebru pentru faptul ca functioneaza in orice conditii. Inchizatorul este o piesa de ceasornicarie. Fata de cel clasic este format din doua parti: cea frontala ramane mereu fixa in ax si contine doar ghearele extractoare, cea posterioara, care vine in contact cu portinchizatorul, contine nuturile (doua) de inzavorare si este cea care se roteste (doar cu 30 grade) pentru a se angrena in doua lacase corespondente si a realiza inchiderea. Impreuna, aceste doua piese au peste 50 :shock: de fatete diferite, fiecare din ele avand un rol in a realiza culisarea usoara a pieselor in sens longitudinal si axial si aproape fiecare din aceste fatete denota 'urmele' unei prelucrari individuale. Fata de restul armei, care nu exceleaza prin niste finisaje deosebite (doar 'cinstite'), inchizatorul este adevarata 'opera de arta' - pentru o exemplificare mai aproape de ce mai stiti, este de cel putin 3 ori mai sofisticat (paradoxal) fata de un inchizator rotativ de Benelli atat de la lisa cat si de la ARGO (daca ai 'aduna' inchizatorul de la Benelli cu capul celui de Sako bolt-action ar iesi ceva apropiat de al Saiga).
Si ca un exemplu de cat de solida pot face rusii constructia, fixarea tevii in cutia mecanismelor (la acest nivel fiind construita din otel frezat din plin) se realizeaza in maniera urmatoare: teava este infiletata in carcasa depasind cu circa 3 cm spre interior zona din carcasa ce o gazduieste. Pe acest filet este insurubata o bucsa construita tot din otel frezat din plin, bucsa ce contine lacasele pentru nuturile de inzavorare, completare a celor din prelungirea tevii. Practic, se formeaza astfel un sistem ce asigura dublu atat fixarea tevii in arma cat si fixarea inchizatorului in culata. E absolut 'demential' modul in care au facut rusii asta si cat de 'uns' functioneaza. Citisem ca au construit si variante automate pentru armata (folosite in Cecenia) variante care puteau trage pana la teava rosie efectiv fara sa se blocheze si acum imi dau seama ca ar fi foarte posibil.
Un alt gadget: percutorul nu este dintr-o bucata, asa cum este la AK-ul clasic. Cocosul loveste percutorul (o tija de circa 4 cm) iar acesta transmite miscarea cuiului percutor (o alta tija de circa 2 cm). In manual scrie ca asta are rol de siguranta automata fata de percutia cu inchizatorul incomplet inchis. Promit si poze si, eventual alte detalii tehnice (la cerere). Deocamdata incerc sa descopar eu toate chitibusurile.
Ultima oară modificat de violiv pe 09 Iun 2007, 22:36, modificat 1 dată în total.
violiv
Veteran

Mesajde catalinim pe 29 Apr 2007, 13:40

Felicitari, sa o stapanesti sanatos!

Este cumva modelul in cal. 20 din filmuletul prezentat in josul paginii http://www.kalinkaoptics.com/default.aspx ?
catalinim
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Cristi pe 29 Apr 2007, 17:35

Cristi
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Mai 2007, 19:57

Sper din tot sufletul sa nu fi facut si cu arma mea asa! :?
Uite si poze:
[albumimg]3060[/albumimg]
violiv
Veteran

Mesajde Ahotnic pe 01 Mai 2007, 22:33

arata super.... un uraaa pt rusia! :lol: .... sincer...cat tea costat dostractia ? 8)
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde scirocco pe 02 Mai 2007, 14:29

Arata super arma,Violiv! Sa o stapanesti sanatos si la multe focuri! Daca ne poti da si noua cateva detalii legate de pret, durata comenzii, de unde ai luato,cartuse de unde achizitionezi si cat costa,etc.
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde Marius pe 02 Mai 2007, 14:42

Bravo Vio! S-o stapanesti sanatos! :!:
Marius
Veteran

Mesajde violiv pe 03 Mai 2007, 21:31

Am cumparat-o de la Hunter's din Ct. A fost adusa in 2005 cand acciza era doar :P 50%. A fost cumparata atunci de un vanator un pic prea in varsta si prea traditionalist pentru asa gen de arma, a tras cateva cartuse si scos-o la vanzare. Eu o stiu de mai bine de un an in magazin si m-am invartit mult pe langa ea pana m-am decis. A costat 2547 lei cu totul (numa suportul pt luneta este 200 si luneta aproape 700!) dar n-am putut lua numai arma. In 2006 au mai adus ceva Saiga, 12 cu teava de 41 cm, pat sintetic a fost 3500 lei, .410 cu teava de 41 cm si pat sintetic este in magazin la 2000. Comenzile dureaza circa 6 luni! :roll:
violiv
Veteran

Mesajde Cristi pe 15 Mai 2007, 14:27

Am creat topicul Arme si munitii ex-militare, pentru posturile care nu mai erau in topic
Cristi
Veteran

Mesajde violiv pe 19 Mai 2007, 12:31

Tocmai m-am intors de la o 'combatere' - caini la o groapa de gunoi.
Cu ocazia asta am incercat noua Saiga. Nu prea am avut conditii de poligon dar am gasit o cariera abandonata, cu o baltita pe fund unde am studiat mai toti cei care am participat ce si cum se intampla cu armele noastre. Nu m-a dezamagit! A functionat perfect chiar daca, la un moment dat, am trecut pe cartuse normale si am uitat sa mut valva de la magnum la normal. Pana la 40 m, cu shock full, grupeaza bine, pe o arie ceva mai mica decat a armelor de 12 probate in aceleasi conditii. Cu shock 0, cu B&P proiectil Gualandi merge la 50 m, din picioare nerezemat, aproape punct ochit-punct lovit - cu conditia sa ochesti bine - intr-adevar, nu e deloc intuitiva ochirea prin catare si inaltator la lisa si trebe ceva adaptare.
Primele focuri le-am tras destul de lateral dreapta pana am invatat ce si cum cu aparatele de ochire, cu tragaciul cu o cursa foooaaarte lunga fata de o arma de vanatoare. Apoi n-au mai fost probleme. La caini si la ciori a mers dar nu m-am putut intinde peste 40 m - zburau doar pene din cioara si ea nimic desi am incercat 3,5 magnum (32 g), 3,5 cu 27 g dar cu avertizarea de presiuni mari (un fel de baby-magnum) si normale cu 28 g.
Din pacate, am constatat ca oferta de munitii in cal. 16 este mult mai bogata decat cea in 20 - in toata Constanta am gasit doar 4 sortimente cu alica intre 2,5 si 4 mm ( 4 mm doar normale).
Impresia dupa prima tragere este ca voi avea ceva de muncit ca sa nu treaca chiar toate piesele pe langa mine.
Da-mi place ca nu simti mai nimic cand tragi. Reculul este un pic mai rasarit decat la un .22 lr, in umar nu se simte, doar un pic in falca!
Abea astept sa-ncerc ceva Sauvestre (normal si magnum).
Una peste alta, nu-mi pare rau si n-o dau!
violiv
Veteran

Mesajde hunt pe 19 Mai 2007, 13:05

shi eu facut ceva experiente la ciori :roll: si la fel desi a mea e 12 ! la 40 m dai sar pene shi atat cu 2.5 mm . am senzatia ca semi-automanetele nu au putere de penetrare prea mult... eram cu cineva cu lisa juxta cu care am si tras si picau altfel ciorile... :cry: asa mi se pare mie ..de atins le ating de fiecare data dar nu pica asa mortal shi mai trag si cu full!
more shells...
hunt
Veteran

Locaţie: Ploiesti

Mesajde violiv pe 19 Mai 2007, 13:23

Langa mine era un coleg cu o Benelli, teava de 71, prelungitor de 10 cm la teava cu shock full care le dadea jos incredibil atat cu 2,5 mm 24 g pt talere cat si cu 3,5 minimagnum de 40 g pe care le luase tocmai ca sa le incerce. Am impresia ca e si de tragator - probabil ca penele sar numa din cateva alice rasfirate la marginea snopului si nu din plinul snopului.
Caini au picat cu 4 mm normale si cu 3,5 cu avertizare de presiune mare, la 40 m fara probleme - desi nu in foc, au mai fugit 25-30 m. Totusi, 3,5 si 4 mi se par prea mici pt caine, mai ales trase dintr-un 20 cu 27-28 g.
violiv
Veteran

Mesajde hunt pe 19 Mai 2007, 14:05

si zici ca au picat si asa cu 20 la un singur foc..??sau l-ai prins in "transa" si ai tras mai mult :) ..deci un 4 mm la un 12 de 33g nu cred ca sunt probleme !!! eu am 61 cm + prelungire 10 cm dar si eu cred ca este mica diferenta fata de un 71 +10 ........din cauza tragatorului!
more shells...
hunt
Veteran

Locaţie: Ploiesti

Mesajde violiv pe 20 Mai 2007, 08:09

Unul din caini a cazut in foc, foc tras din lateral la ~ 35 m. Celalalt venea direct spre mine, a luat primul foc cam tot la distanta asta, a sarit in sus si tulit-o lateral urland - in 5 m l-a primit pe al doilea si a cazut.
La un asa zis test de penetratie la care am folosit sticle de 1,5 l de plastic pline cu apa, asezate intre 35-40 m, alicele de 4 mm din Saiga (70 intr-un cartus) au ajuns intre 12-15 in sticla si au strabatut si peretele posterior al sticlei cam 3-4 din ele restul s-au oprit in sticla. 4,5 mm minimagnum de 36 g tras din Benelli, cam tot atatea alice in cartus, au ajuns in tinta cam tot asa, in jur de 12-13 alice, dar peste jumate din ele au strabatut si peretele posterior. Apa este considerata suficient de densa la viteza alicelor ca sa poata fi aproximata cu o grosime similara de tesut moale, unii aplica si o formula de corectie dar cred ca se poate lua ca atare adaugand si rezistenta peretelui sticlei. Concluzia mea ar fi ca, totusi, "LUNGIMEA CONTEAZA" :wink: - apropo de lungimea tevii, bine-nteles. Chiar daca nenumarati autori zic ca nu are semnificatie asupra vitezei o teava peste 60 cm, cred ca sunt niste chestiute mai putin posibil de exprimat matematic - regularitate mai buna, o impingere ceva mai 'linistita' in ultimii cm ai tevii ce ar da posibilitatea alicelor sa se aseze mai bine, presiune a gazelor mai mica la iesirea din teava si o afectare a snopului mai redusa in primii 10 cm ai traiectoriei, etc. Am tras si eu si proprietarul semi Benelli cu ambele arme si am cazut de acord ca 12 cu 80 cm teava merge cu cel putin 5 m (asta ca sa nu ma 'dezumfle' pe mine prea rau pentru ca eram foarte incantat de achizitia mea) spre 10 m chiar, mai departe decat 20 cu teava de 60 cm.
Dar pentru ca n-am tras mai niciodata la distanta mare, dincolo de cei 35 m canonici, pentru ca am tras aproape numa cu 16 de acelasi gramaj, sper sa n-am dezamagiri prea mari.
Mai incercam si mai vedem.
violiv
Veteran

Mesajde Marius pe 20 Mai 2007, 13:52

violiv scrie: sper sa n-am dezamagiri prea mari.

Sa n-ai indoieli! Sa te increzi in arma ta!
Fa in asa fel, incat sa nu "te intinzi" peste 35 m si nu vei fi dezamagit.
Marius
Veteran

Mesajde violiv pe 20 Mai 2007, 14:55

Multumesc!
Oricum asa fac. Dupa ce am tras cu 16 o viata am crezut ca 12/76 ma va face sa dau gasca jos din nori si iepurele de pe dealul vecin. Acum sunt mai degraba incantat de posibilitatile 20-ului. Sincer, ma temeam sa nu devina 25 m cei 35 cu care eram invatat. :roll:
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 21 Mai 2007, 09:37

Tot pritocind eu 'datele' obtinute dupa primul mini-test, inclin sa cred ca teava de numai 60 cm (cu tot cu shock) nu este suficient de lunga pentru a permite arderea eficienta a intregii cantitati de pulbere, cel putin la cartusele magnum. Desi erau B&P si nu am niciun motiv sa ma indoiesc de calitatea lor, pe teava, in tubul de gaze si pe piston au ramas urme bogate de funingine, in cantitate net superioara 'ramasitelor' din IJ-ul semi. Chiar daca nu e vorba de acelasi calibru si incarcaturile difera chiar si la calitatea nu numai la cantitatea pulberii, cantitatea de funingine pe care a trebuit s-o indepartez de pe piese m-a frapat. Fac apel, pe aceasta cale, la ceilalti tragatori de 20, poate isi mai 'amintesc' cate ceva din aspectul tevilor dupa tragere, mai ales daca sunt posesori ai unor arme cu tevi mai lungi.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 21 Mai 2007, 10:01

Si tot apropo de discutii mai vechi purtate despre armele noastre, cu ocazia iesirii am tras cu inca doua arme: Stoeger 2000, sintetic, teava de 76 cm, Benelli semi, pat de lemn - arme de 1 an vechime. Stoeger-ul m-a impresionat placut la capitolul 'prezentare' dar m-a 'marcat' serios la tragere - cu B&P, proiectil unic Gualandi s-a dovedit a avea un recul mult peste cel al Ij-ului semi si destul de dificil gestionabil. In aceleasi conditii, Benelli e mult mai frumoasa (de trei ori mai scumpa!) si, desi imparte mecanismul de functionare cu Stoeger-ul, s-a purtat mai bine, a fost ceva mai dulce dar evident mai violenta la recul fata de Ij-ul semi. Se pare ca mecanismul cu imprumut de gaz chiar amortizeaza mai eficient reculul.
In rest, odata obisnuit cu ele, sunt arme care-si fac cu prisosinta datoria. Chiar am ramas placut impresionat de senzatia oferita de patul sintetic. Ambele au functionat ireprosabil cu cartuse de 24 g ceea ce Ij-ul nu face nicicum - uneori nici nu se deschide inchizatorul - chiar cu valva stransa la maxim.
Concluzia: arma perfecta inca nu s-a inventat.

Unul dintre participanti, vanator cu ani multi in spate, poseda o ZB, juxtapusa in cal. 12/70, de peste 25 de ani. Asta chiar era o arma aproape de perfectiune desi este un produs de serie. Perfect echilibrata, docila, iute la foc si deosebit de precisa in mana proprietarului. Nu e poveste: cu cel putin 6 martori, tragand cu teava din dreapta un singur Brenneke a doborat o sticla de plastic de 1,5 l la peste 125 m din prima lovitura! :shock: Sticla a fost lovita in treimea superioara, un pic razant, aproape taiata in doua la nivelul loviturii. Nu a stiut (vrut) sa ne explice cum a ochit, nici nu a repetat incercarea. Cred ca e si o doza buna de noroc in aceasta lovitura dar si o dovada a experientei tragatorului cu acea arma. Iar Brennek-ul nu pare deloc anodin la acea distanta dupa cum a explodat sticla - distanta de siguranta de 200 m apreciata pentru tragerea cu proiectil unic din lisa nu mi se mai pare deloc exagerata! :roll:
violiv
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise