Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Apr 2026, 07:07

Probleme la semiautomata Baikal MP 153 ?

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Re: Probleme la semiautomata Baikal MP 153 ?

Mesajde gogu pe 21 Dec 2010, 20:37

asta am constat si eu dupa ce am facut bucati mecanismul tragaciului, singura varianta este de a executa piesa care blocheaza tragaciul la un strung sau ceva... respectand cotele dar in oglinda si decalate cu aprox. 4 mm.
pana atunci se va folosi ca atare. multumesc de raspuns.
stima
gogu

Mesajde lucian_buduru pe 23 Dec 2010, 11:33

Nici o problema merge as
lucian_buduru

Mesajde carp ionut pe 31 Dec 2010, 20:14

am cumparat si eu un mp 153 de cateva luni am tras cu ea cateva sute de cartuse si nu am avut probleme pana joi cand ma participat la o partida da vanatoare la iepuri cand am intrat in stand am incarcat am asteptat sa vina iepurasul am tras l-am inpuscat dar nu m-am uitat la arma si cand a venit al doilea tragaciul era blocat si cheita care tragem de ea cand bagam cartusele pe teava nu mai era sarise.Va rog sa imi spuneti daca ati patit asa ceva si mai mult spuneti-mi de unde sa iau o cheita ca nu mai am cu ce incarca.Multumesc
Franchi bock 12/70 Mp 153 12/76 IOR 7x40
carp ionut
Nou membru

Locaţie: Iasi

Mesajde violiv pe 31 Dec 2010, 22:47

Nu esti primul c-o patesti...s-a intamplat si la firme mai renumite.
Pe moment merge sa armezi si cu un ciot de surubelnita (pe masura, cat de cat) bagat in respectiva fanta.
De perspectiva, ori faci alta la un mester copiata dupa modelul imprumutat de la un amic, ori comanzi de peste ocean ca mai aproape nu-s piese de Ij-uri.

http://www.eaacorp.com/diagrams-mp153lg.html

este piesa nr. 29 si costa la ei 12$
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde OVI762 pe 31 Dec 2010, 23:09

II) Will my Baikal shotgun shoot steel shot?

All Baikal shotguns are steel shot rated. You must have the proper screw choke tubes for steel shot. Call Customer Service at 800-536-4442.

Din ce zic oamenii astia inteleg ca daca ai socuri facute sa traga alice de otel atunci poti sa le tragi?????Citatul e preluat de pe pagina eaacorp.com si m-a bagat in ceata chiar acum de anul nou;poate mi-o juca feste engleza mea de balta da' nu cred.cum ramane atunci cu floricica de crin?Voi ce ziceti? :?
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde carp ionut pe 01 Ian 2011, 11:14

multumesc violiv pentru raspuns cu piesa 29 de la mp 153 m-am lamurit dar dc? se blocheaza tragaciul ? ca sa o fac s-a functineze trag de incarcator pana la capat apoi ii dau drumul si merge iar un foc si se blocheaza tragaciul, in sfarsit ca sa o fac sa mearga o demontez acolo in stand ii dau teava jos si o pun la loc si merge super.Si te rog sa ma luminezi un pic daca chiar merita sa pun acea saiba sa ii modific patul mai jos .Multumesc aticipat
Franchi bock 12/70 Mp 153 12/76 IOR 7x40
carp ionut
Nou membru

Locaţie: Iasi

Mesajde vanatorul dibaci pe 04 Ian 2011, 08:34

carp ionut scrie:am cumparat si eu un mp 153 de cateva luni am tras cu ea cateva sute de cartuse si nu am avut probleme pana joi cand ma participat la o partida da vanatoare la iepuri cand am intrat in stand am incarcat am asteptat sa vina iepurasul am tras l-am inpuscat dar nu m-am uitat la arma si cand a venit al doilea tragaciul era blocat si cheita care tragem de ea cand bagam cartusele pe teava nu mai era sarise.Va rog sa imi spuneti daca ati patit asa ceva si mai mult spuneti-mi de unde sa iau o cheita ca nu mai am cu ce incarca.Multumesc

Merge si cea de la Beretta -daca crezi ca te pot ajuta contacteazama
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde vanatorul dibaci pe 04 Ian 2011, 08:42

carp ionut scrie:multumesc violiv pentru raspuns cu piesa 29 de la mp 153 m-am lamurit dar dc? se blocheaza tragaciul ? ca sa o fac s-a functineze trag de incarcator pana la capat apoi ii dau drumul si merge iar un foc si se blocheaza tragaciul, in sfarsit ca sa o fac sa mearga o demontez acolo in stand ii dau teava jos si o pun la loc si merge super.Si te rog sa ma luminezi un pic daca chiar merita sa pun acea saiba sa ii modific patul mai jos .Multumesc aticipat

Ce solutie folosesti la curatare -si ce solutie folosesti la intretinere?
Daca ai un ulei slab calitativ care iti ingheata sau se face f vascos la contact cu apa sau frigul este absolut normal
Am tot scris ca 2in1la vanatoare un pic mai greu-Nu de mult un "negustor" imi tot explica ca ce bun este uleiul X ca merge si sa cureti pielea si masina si ca ff bun pentru arma -Sa fim seriosi asa ceva nu exista -in ultima saptamana odata cu instalarea ierni primesc zilnic telefoane ca ce face ca i sa blocat arma in teren -si de fiecare aceiasi cauza INTRETINERE NECORESPUNZATOARE a armei si a mecanismului
vanatorul dibaci
Veteran

Probleme la semiautomata Baikal MP 153 ?

Mesajde gogu pe 07 Ian 2011, 11:31

cine s-a confruntat cu urmatoarea situatie:
- doua iesiri la vanatoare, pe arma montat choke-ul F, cartuse trase in jur de 70 cu incarcaturi de 36, 39, 50, 54 g si doua de 63 g. Seara cand am vrut sa o curat choke-ul nu a vrut deloc sa se desfaca, am dat cu spray wd 40 am lasat 15 minute dupa care a iesit dar foarte greu si numai invartind doar jumatate de tura de filet. Problema e ca nu se mai infileteaza, celelalte choke-uri M respectiv IC pot fi stranse si desfacute cu mana pe cand cel F nici cu cheia.
Arma este noua, calibrul 12/89 primele 100 de focuri au fost efectuate avand montat choke-ul M montat, cel full l-am montat pentru rate. Curatarea armei a fost facuta in maxim 2 zile de la ultima tragere.
am sa atasaz si poze cu choke-ul zic eu pierdut.
Solutii....????
gogu

Mesajde gogu pe 07 Ian 2011, 11:45

gogu

Mesajde gogu pe 07 Ian 2011, 11:48

gogu

Mesajde newuser pe 07 Ian 2011, 14:06

gogu scrie:cine s-a confruntat cu urmatoarea situatie:

Solutii....????

Un choke serios.
http://www.trulockchokes.com/cgi-bin/eS ... 4778.39678
wild wild...est
newuser
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde violiv pe 07 Ian 2011, 14:27

Cred ca s-a umflat serios la nivelul conului de racordare intre portiunea cu diametrul tevii si cea stramtorata...probabil o greseala de prelucrare, un con prea scurt, existenta vreunui prag...
S-a mai intamplat sa se si rupa imediat dupa filet si sa plece cu totul.
Solutia ai primit-o...din ce stiu eu, multi au trecut la socuri Trulock si inca n-am auzit plangeri fata de calitatea lor.
violiv
Veteran

Mesajde paungeorgica pe 03 Feb 2011, 11:08

Plecand de la reglajul standar al valvei pe care ar trebui sa-l aibe toate armele aproximativ la fel stiti cam cat trebuie desfacuta valva pt a trage cartuse de 50g? Eu am mai desfacut-o o tura si putin dar fiind in goana si printre randurila de vie nu am vazut unde s-a dus tubul ca sa-mi fac o idee si nici nu as vrea sa stric prea multe cartuse pt ami face singur reglajul :D .
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde violiv pe 03 Feb 2011, 16:13

Arma e reglata sa poata trage linistit de la 32 g in sus. In principiu nu trebe umblat la valva daca tragi 50 g si peste, poate numai daca tragi o zi chiar numai magnum-uri. In orice caz, mai mult de doua ture nu trebuie desfacut si nici strans fata de reglajul initial...asa scrie in manualul armei.
Daca a functionat si a reincarcat e OK.
Numa sa nu uiti sa strangi la loc daca vrei sa tragi mai normale.
violiv
Veteran

Primele trageri cu semiautomata Baikal MP 153 ?

Mesajde BaikalMP153Sintetic pe 26 Iul 2012, 13:59

Salutare tuturor.
Iata experienta mea cu MP 153-ul din ultimele 2 saptamani.
1. Prima tragere in poligon dupa achizitionare.
Munitie: Rotweil proiectil unic 12/76 si alice diversi fabricanti si gramaje incepand cu 24. Numar total de focuri 90.
Distanta de tragere 30 m
Focurile excutate fara choke
Concluzii:
- toate 20 de focuri cu proiectil unic au mers in stanga-jos a tintei cam la o palma jumatate de centru.
- Probleme cu ejectarea cartuselor de 24 g, am tras 25 de buc si fiecare tub a trebuit scos cu mana.
- Fara probleme la gramaje mai mari, am mers pana la 36.
2. A doua sedinta de tragere, azi.
Munitie: Rotweil proiectil unic 12/76 (20 buc), Cheditte de doua feluri (50 buc, JK6 si inca un model, nu-l retin), Rio 28 g pentru talere ( 50 buc). Total munitie 120 buc
Distante de tragere: 20 si 30 m.
De data asta am utilizat tinte de hartie de 100 cm diametru cu cercuri concentrice.
Focurile excutate fara choke.
Concluzii:
- s-a pastrat grupajul stanga-jos a focurilor cu proiectil unic. Posibil sa gresesc eu ceva la ochire, deja sunt 40 de focuri care merg in acelasi loc.
- imprastierea alicelor trase de la distanta de 20 si 30 m cu Cheditte este aproape la fel, in jur de 40 cm diametru.
- dupa ce am tras 20 focuri cu Rotweil si cateva cu alice (Cheditte 36 g) arma s-a blocat cu inchizatorul in spate si rampa de incarcare orientata oblic in sus in camera. Am scos cu greu cartusele din magazie (a trebuit apasata tare gheara), am desfacut arma si deblocat mecanismul. Posibile cauze: multa funingine adunata cam la 6 cm distanta de capatul dinspre gura tevii a tubului incarcator. In plus, am impresia ca acolo unde s-a adunat funinginea este si o denivelare (bavura, sudura, ceva de genul asta) care tinea arma blocata. Voi vedea diseara cand o demontez si o curat.
- dupa deblocare si o curatare superficiala montat arma la loc si tras fara probleme restul cartuselor la talere (aprox 90 buc).

Opinii? Pareri?
BaikalMP153Sintetic
Nou membru

Locaţie: CJ

Mesajde GeKados pe 26 Iul 2012, 18:17

Salut,

Vezi postarea mea despre incercarile cu proiectil unic: http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=35&t=5851&start=390
Am incercat-o si la niste pet-uri de 2L cu proiectil unic B&P la aproximativ 25 m si nu am avut probleme sa traga stg sau dr.

Pana acum nu am avut probleme deosebite cu cartusele de 24g. Am tras cel putin 6 cutii in poligon si cred ca mi s-a intamplat de maxim 4-5 ori sa nu ejecteze tubul. Ii curat dupa fiecare iesire in poligon sistemul de incarcare si la cateva iesiri si teava (in functie depunerea de plumb de pe interior).
E o arma fiabila dar putin cam grea.
GeKados
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Iul 2012, 19:47

@BaikalMP153Sintetic

Bine ai venit printre noi!
Ce inseamna fara soc ??? Ai tras cumva fara sa ai niciun soc montat la arma sau fara soc = soc cilindric ???

Daca ai tras fara soc nu-i deloc bine. Daca ai tras cu socul cilindric schimba-l si treci la unul mai stramtut, sfert sau jumate, ce ai la arma si incearca iar. De preferat sa tragi cu proiectil unic din pozitie cat mai stabila, sprijinit si sa incerci sa ochesti de fiecare data exact la fel. Daca din mana focurile merg altfel decat din sprijinit atunci ai o nepotrivire cu arma. Daca toate merg in aceeasi pozitie atunci asa trage arma si nu prea ai ce sa-i faci ... incearca si alta munitie.

In privinta dificultatilor de ejectie - daca ai fi cititi manualul ai fi vazut ca arma poseda un sistem manual de reglare a valvei de admisie a gazului si ca vine din fabrica reglata sa traga cartuse de la 32 g in sus. Daca vrei sa traga bine 24 sau 28 g atunci trebe sa citesti manualul, sa iei cheita din dotare si sa mai STRANGI piulita de la valva cam 1-1,5 ture.

@GeKados
valva ta e prea stransa daca functioneaza bine cu 24 g.....slabeste o tura cand treci la cartuse de la 32 g in sus....
violiv
Veteran

Mesajde GeKados pe 26 Iul 2012, 22:32

Reglajul valvei este cel cu care arma a venit din fabrica eu nu am umblat la el..
Crezi ca va forta mecanica daca voi folosi 36g cu acest reglaj? Ma gandeam s-o las asa pana la incarcaturi de 36g. Ce parere ai?
GeKados
Veteran

Mesajde violiv pe 27 Iul 2012, 08:08

Marja de lucru a valvei este destul de mare ca sa inghita perfect, pe un anume reglaj, mai bine de jumate din gama de la o extrema la alta a gramajelor.
Teoretic, corect e sa reglezi cam asa: tragi cartusul de gramaj minim pe care ai de gand sa-l folosesti si desfiletezi cate un sfert de tura la valva pana cand nu-l mai ejecteaza apoi strangi la loc jumate de tura. Acest reglaj asigura functionarea corecta cu respectivul gramaj si inca 2-3 clase deasupra. Firma nu garanteaza functionarea corecta cu 24 g dar arma merge fara probleme insa deja cartusele de 36 g devin suprasolicitante. Avand in vedere ca 24 g si 36 g nu prea se trag in aceeasi zi si ca tot reglajul presupune sa scoti capacelul magaziei si sa invarti de piulita 0,5-1-1,5 ture, chestie care dureaza cam 30 secunde, nu cred ca-i asa greu sa lucrezi cu arma corect reglata.
Singura grija pe care trebe s-o ai este sa nu desfiletezi piulita pana iese de tot ca n-o mai pui la loc ... arcul este extrem de dur si fara o presa nu reusesti.
violiv
Veteran

Mesajde BaikalMP153Sintetic pe 27 Iul 2012, 10:59

@ violiv and all

Ai dreptate, n-am citit manualul in totalitate.

Aseara am desfacut toata arma si am curatat-o. Nu are nici o sudura/bavura in locul respectiv, nici n-ar fi fost normal sa aiba, insa acolo s-a adunat o gramada de funingine care impiedica cursa completa a mecanismului. Deci de o problema am scapat si am invatat ce se intampla la aproximativ 100 de cartuse trase .

Choke.
Ma refeream la choke, cel care se monteaza la gura tevii. Nu am montat nici unul, am tras cu arma asa cum a venit din fabrica. Data viitoare fac teste cu choke-urile care au venit in cutie impreuna cu arma.

Valva.
Am eu un fix, sa umblu cat mai putin la reglaje. N-am umblat la ea pana acum. Oricum n-aveam chef sa tot mesteresc la ea de fiecare data cand schimb munitia asa ca de acum incolo voi trage cu munitie de la 28 in sus cu care se comporta bine.

Bataie stanga jos.
Posibil sa am eu o problema la trasul din mana desi cu alice treaba merge perfect, atat la tinta cat si la talere. Arma imi sta bine in mana si umar, n-am simtit ca am probleme cu ea, a fost dragoste la prima vedere. Data viitoare fac teste din nou sa ma edific odata si odata, atat din mana cat si sprijinit.
BaikalMP153Sintetic
Nou membru

Mesajde Vrajitoru pe 27 Iul 2012, 11:40

BaikalMP153Sintetic scrie:Choke.
Ma refeream la choke, cel care se monteaza la gura tevii. Nu am montat nici unul, am tras cu arma asa cum a venit din fabrica. Data viitoare fac teste cu choke-urile care au venit in cutie impreuna cu arma.

Sper din tot sufletul ca arma ta avea montat un soc pe teava atunci cand a venit din fabrica, altfel imi e teama ca trebuie sa iti iei alta sau sa tragi cu ea asa de acum incolo.
De aia zic eu RTFM (read the fucking manual). La mine in carte scrie cu litere mari si rosii: Nu trage niciodata fara sa ai montat un soc pe teava!
http://www.prit.ro/vanator
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Savage Axis .308W + Delta 1.5-9x45
Vrajitoru
Veteran

Locaţie: Sibiu

Mesajde madalin122582 pe 27 Iul 2012, 11:42

BaikalMP153Sintetic scrie:Ma refeream la choke, cel care se monteaza la gura tevii. Nu am montat nici unul, am tras cu arma asa cum a venit

Tre sa recunosc ca esti tare rau :lol:
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde BaikalMP153Sintetic pe 27 Iul 2012, 12:27

Omu' cat traieste invata ;)
BaikalMP153Sintetic
Nou membru

Mesajde tonif pe 27 Iul 2012, 14:18

Da, da' e bine sa invete din ce scriu altii si din greselile lor, inainte sa invete din alea proprii :D

incearca sa montezi un soc de-ala , si vezi daca mai e in regula filetul .. daca nu intra, e posibil sa fie plumb adunat pe acolo printre spire ... incerci sa te uiti si tu, si sa il cureti ... daca nici asa nu intra ... si s-a faultat filetul ... cam nasol ...

poate exista solutii si la asta, dar eu nu am idee ... sa le zica cei mai priceputi la arme ...
tonif
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 27 Iul 2012, 14:21

madalin122582 scrie:
BaikalMP153Sintetic scrie:Ma refeream la choke, cel care se monteaza la gura tevii. Nu am montat nici unul, am tras cu arma asa cum a venit

Tre sa recunosc ca esti tare rau :lol:

Omul are probleme mari cu RTFM :lol: 8) tocmai era sa renunte si la calibrul 308 win ca nu e bun la porc si la cerb... :mrgreen:
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde BaikalMP153Sintetic pe 27 Iul 2012, 14:59

Da mestere, am probleme cu RTFM, asa e:) De cand ma stiu sunt nerabdator sa "incerc produsul" si sar peste unele chestii.

Verific treaba cu filetul. Multzam pentru sugestii si ajutor tuturor inclusiv celor care mi-au deschis ochii despre .308.
BaikalMP153Sintetic
Nou membru

Mesajde violiv pe 27 Iul 2012, 16:40

De obicei arma vine cu un soc montat deja. Inainte de a pleca la vanzare rusii trag cateva focuri pentru teste...si pun un soc in gura tevii pentru asta. Dupa trageri nu se mai ostenesc nici sa curete arma, nicidecum sa desurubeze socul. S-ar putea sa ai noroc.
Chiar daca ai fi citit manualul, n-ai fi gasit o chestie foarte-foarte importanta: inainte de a "incerca produsul" e imperior necesar sa cureti arma oglinda - din fabrica vine cu o unsoare groasa intinsa peste tot...impreuna cu fumul si gazele fierbinti se transforma in depozite groase de carbune si blocheaza arma. Cu arma curata poti trage cateva sute bune de cartuse pana sa se blocheze.
Sa nu uiti asta la prima carabina, unde este OBLIGATORIU sa cureti teava inainte de primul foc - un singur glont tras peste vaselina din fabrica poate deteriora teava iremediabil.

Daca ai bulit filetul exista doua variante: o vizita la un armurier dotat cu scula trebuincioasa sa refaca filetul (scula scumpa si pe care n-o au toti) sau o vizita la un armurier pentru scurtat teava cu 5 cm si ramai cu una cilindrica, cu mare probabilitate de a trage proiectilele unice foarte precis :lol:

P.S. manualele de instructiuni sunt o adunatura de sfaturi inutile presarate cu cateva chestii importante. Iti lua mult mai putin sa-l rasfoiesti macar decat sa scrii aici. Macar pe viitor sa tii minte. sa nu ramai foarte suparat - nu esti singurul cu aceasta problema, trei sferturi din romani tot asa fac, ba chiar nu asculta nici alea trei-patru instructiuni date de vanzatorul armei. Ca sa fie si mai bine, isi cumpara arme semi-automate, arme din start mai sensibile la absenta cititului manualului.
violiv
Veteran

Mesajde BaikalMP153Sintetic pe 27 Iul 2012, 17:23

@ violiv
Multzam fain de sfaturi. Inca n-am ajuns acasa sa verific tot ce mi-ai spus despre socuri (eu le spun chokes), teava, etc dar pana luni sunt edificat !
BaikalMP153Sintetic
Nou membru

Mesajde BaikalMP153Sintetic pe 31 Iul 2012, 03:46

Surubarind iarasi la arma s-a dovedit ca a venit din fabrica dotata cu un choke montat pe teava.
BaikalMP153Sintetic
Nou membru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise