Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 12 Mai 2026, 20:09

RESTAURARE PATURI ARME

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Re: RESTAURARE PATURI ARME

Mesajde VANATORU77 pe 29 Ian 2009, 18:45

GINO scrie:In mod normal vena lemnului este in lungul patului .....il smirgheluiesti de la un capat la altul si tot in acelasi sens il lacuiesti.....succes...

Multzam fain ! O sa incerc :wink:
E mai bine sa fi invins, acolo unde victoria e pagubitoare.(P-S).
VANATORU77
Veteran

Locaţie: Gradinari C-S

Mesajde Cristi pe 29 Ian 2009, 19:29

GINO scrie:Imagine

Imagine

si un cadou primit de ziua mea...cutia e din lemn de maslin...

Trusa ai facut-o tu, sau e cumparata?
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde GINO pe 29 Ian 2009, 20:22

Trusa am primit-o cadou...dar se poate face...aviz amatorilor
GINO
Membru activ

Locaţie: Galati

Mesajde bogdanm pe 29 Ian 2009, 21:42

Gino,
Am eu impresia ca "this is the beginning of a beautiful friendship".

Bogdan
Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
bogdanm
Veteran

Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges

Mesajde GINO pe 29 Ian 2009, 23:00

Multumesc,e o placere ptr mine sa fiu prietenul tuturor celor ce au nevoie de un sfat de la mine...
GINO
Membru activ

Mesajde GINO pe 30 Ian 2009, 20:36

Imagine

Imagine

La patul si pana de arma din imagine am folosit un lac care se foloseste la restaurarea mobilei antice...Restaurarea am facut-o acum patru ani...
GINO
Membru activ

Mesajde aghiuta pe 30 Ian 2009, 21:13

Abia astept sa se termine sezonul si te caut :lol: :lol:
Frumoasa lucrarea.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde violiv pe 31 Ian 2009, 11:36

O intrebare se poate?

Nu sunt profesionist in domeniu da' "cioplesc" la lemne de cativa ani buni si mi-am refacut/modificat cateva paturi. M-am lovit de o problemuta si mi-am amintit de ea privind pozele de mai sus.
Cum e corect sa procedezi cu zgarieturile, adanciturile, micile defecte ce strica suprafata lemnului si care sunt inerente la orice pat de pe o arma folosita la vanatoare?
Eu am incercat sa slefuiesc din nou patul "oglinda" pana la disparitia tuturor acestor defecte. Problema este ca trebuie sa slefuiesti o suprafata mult mai mare ca sa pastrezi cat de cat suprafetele plane si asta inseamna uneori sa subtiezi bine din lemn. La nivelul obrazarului poate nu conteaza dar la unirea cu bascula pot aparea incongruente foarte urate cu partea de metal. Am vazut c-ai preferat sa le lasi pe lemn si doar sa reintineresti aspectul. E mai bine asa?
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde GINO pe 31 Ian 2009, 16:37

Patul avea inainte de a il restaura o zgarietura foarte urata...cazusem intr-un canal si datorita patului am avut norocul de a-mi proteja burta,altfel cred ca eram foarte urat ranit...Orice zgarietura se scoate cu smilgherul...in cazul in care este o zgarietura profunda ea se chituieste cu un chir special ptr lemn ,bicomponent,care se coloreaza cu un praf si se aduce la culoarea lemnului dupa care se smilgheruieste si se lacuieste...doar un ochi foarte experimentat isi da seama ca a fost chituit.
In legatura cu loviturile care se vad pe pana si pe pat : sunt lovituri provenite dupa ce am restaurat patul...asa va puteti da seama de calitatea lacului pe care l-am folosit ,este lac special ptr mobila antica...si la loviturile primite nu se decojeste si nu sare ci ia forma loviturii...
GINO
Membru activ

Mesajde GINO pe 31 Ian 2009, 16:40

Da trebuie sa slefuiesti tot patul sa scoti o zgarietura...dar trebuie sa stii si cat apesi pe smilgher...oricum ar fi din lemnul patului poate sa dispara maxim cativa zecimi de milimetru slefuindu-l cu smilgherul care trebuie...
GINO
Membru activ

Mesajde violiv pe 31 Ian 2009, 18:30

Tot de la italieni citire, am gasit o metoda de a "repara" fara sa trebuiasca sa iei cine stie ce din lemn, urmele lasate prin impresiune in lemn (nu zgarieturile) si anume evaporarea exact pe zona "infundata" a unui amestec de apa+alcool. Practic, un mic tampon de vata (ca cel pentru urechi) muiat usor in amestec se aplica pe zona in cauza si peste el se pune varful unui pistol-ciocan de lipit (varianta micuta, pentru electronisti nu cea pentru tinichigii). Aburul creat ar umfla lemnul in locul respectiv si l-ar aduce la nivel urmand sa necesite doar o usoara slefuire. (normal ca se face pe lemnul fara lac)
Inca n-am incercat-o si as fi curios daca merge, daca ai auzit de ea, eventual folosit metoda.
Multumesc!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde GINO pe 31 Ian 2009, 18:33

nu functioneaza...
GINO
Membru activ

Mesajde Flyer pe 06 Feb 2009, 16:47

Linkurile de mai jos duc la 2 poze in care vreau sa va arat unde si cum s-a dus lacul jos de pe pat.

Poza 1:
http://farm4.static.flickr.com/3474/325 ... 3c51_b.jpg
Poza 2:
http://farm4.static.flickr.com/3313/325 ... 2733_b.jpg

Se pot observa in ambele poze cateva pete mai inchise. Aceea este zona in care lacul a ramas intreg ... in rest s-a deterioarat

Aceasta este o poza cu arma in care se vede de la distanta culoare inchisa a lemnului dar cand apropi privirea se observa acele decolorari:
http://farm4.static.flickr.com/3452/325 ... 705f_b.jpg

Daca are cineva o idee cum sa imi refac stratul de lac ii bine venita.
Multumesc.
Pi Piron
Flyer
Membru important

Mesajde GINO pe 07 Feb 2009, 11:28

Daca vrei sa dai cu lac doar unde e sarit... e foarte usor...dar nu-ti recomand.E mai bine sa lacuiestitot patul ...sa urmezi toti pasii pe care i-m scris undeva mai sus....Daca ai sa lacuiesti doar in locul unde a sarit...nu o sa tina mult timp ptr ca lemnul in acel loc e deja impregnat de uleiul cu care ai curatat arma si in mod sigur ai dat si pe pat...si lacul nu o sa se prinda foarte bine...CURATAND PATUL CUM AM ZIS EU O SA FACI O TREAB A BUNA...
GINO
Membru activ

Mesajde raduzet pe 09 Feb 2009, 23:42

salut gino. cred ca la ora la care iti scriu sunt cel mai nou utilizator inscris pe vinatorul.ro. o sa trec direct la subiect. tocmai mi-am cumparat prima mea arma noua. un ij 27 m ca majoritatea de aici, cred! insa am o problema pe care o stiam inca de la prima arma. tot un ij 27.
patul acestor arme este prea scurt pentru mine, intelegi?!? crezi ca ma poti ajuta in vre-un fel? se poate executa un pat identic cu cel original dar un pic mai lung? aprox. 5-6 cm? multumesc anticipat!!
Nu zaieţ pagadi!
raduzet

Locaţie: vaslui

Mesajde drsoicatd pe 10 Feb 2009, 09:58

raduzet scrie:salut gino. cred ca la ora la care iti scriu sunt cel mai nou utilizator inscris pe vinatorul.ro. o sa trec direct la subiect. tocmai mi-am cumparat prima mea arma noua. un ij 27 m ca majoritatea de aici, cred! insa am o problema pe care o stiam inca de la prima arma. tot un ij 27.
patul acestor arme este prea scurt pentru mine, intelegi?!? crezi ca ma poti ajuta in vre-un fel? se poate executa un pat identic cu cel original dar un pic mai lung? aprox. 5-6 cm? multumesc anticipat!!

De ce nu incerci sa-i pui un manson amortizor pe pat, care l-ar lungi exact cat iti trebuie tie si scapi si mai scapi si de reculul foarte puternic!
drsoicatd
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde drsoicatd pe 10 Feb 2009, 10:05

raduzet scrie:salut gino. cred ca la ora la care iti scriu sunt cel mai nou utilizator inscris pe vinatorul.ro. o sa trec direct la subiect. tocmai mi-am cumparat prima mea arma noua. un ij 27 m ca majoritatea de aici, cred! insa am o problema pe care o stiam inca de la prima arma. tot un ij 27.

Da un ochi si aici viewtopic.php?f=35&t=5167
drsoicatd
Veteran

Mesajde GINO pe 10 Feb 2009, 18:23

Parerea mea e ca poti rezolva problema fara sa fii nevoit sa schimbi patul...ar fi si pacat ca cel original ...e totusi cel original .Poti totusi sa -l mai lungesti putin...
GINO
Membru activ

Mesajde cristian pe 13 Feb 2009, 12:23

GINO scrie:Ptr. a lacui partea de lemn de unde a disparut lacul vechi ar fi ca un petec nou la o haina veche sau invers...O treaba facuta bine ar fi c-am in felul urmator:
1. Ar trebui dat tot lacul jos de pe pat cu o solutie speciala .
2. Lasat 12 ore sa se usuce patul.
3.Smilgheruit cu smilgher granulatie 150 DOAR IN SENSUL VENEI LEMNULUI.
4 "------------"------------"------------- 280 DOAR IN SENSUL VENEI LEMNULUI
5....."------------"-------------"-------------400 DOAR IN SENSUL VENEI LEMNULUI
6. Lacuit cu lac pe baza de apa -este foarte rezistent in timp nu schimba culoarea lemnului,nu se uzeaza in timp si nu se exfoliaza la lovituri.....(posibil sa se gaseasca si in tara la noi)
7.Se poate lacui si cu lacurile sintetice care sunt in comert(KOBER etc doar ca nu au o viata asa de lunga)
nu recomand lacurile deja colorate ...ar trebui date trei maini de lac la interval de 12 ore cu recomandarea de a smilgherui patul de lemn dupa prima si a doua mana de lac cu smilgher granulatie 400.
succes
PS.
Ptr persoanele pretentioase recomand lacuirea cu lacul ce se foloseste la lacuirea mobilei antice-GOMMA LACCA

Cum se numeste solutia de dat lacul jos de pe pat si unde o putem gasi?
Ne poti spune ce lac pe baza de apa putem folosi?
IJ 43 EM 12/70 ,Ejectoare, Dreapta 0.5 shock, Stanga 1.00 shock
cristian
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde GINO pe 13 Feb 2009, 18:48

Solutia de dat lacul jos in romaneste ar fi DECAPANT...in italiana -SVERNICIATORE...
si ar trebui sa o gasiti la magazinele de lacuri si vopsele...tot acolo intrebati si de lac pe baza de apa...
GINO
Membru activ

Mesajde JrJaeger pe 18 Feb 2009, 14:49

Solutie de dat lacul jos foarte buna este Kromofag in jur de 18 20 de lei pe litru. Si se gaseste peste tot, cel putin in Oradea. daca te intereseaza si nu gasesti vb pe privat.

P.S. eu am curatat un pat de UMC - 22lr pana l-am adus la stadiul de lemn natur.
JrJaeger

Mesajde gabi_m pe 19 Mar 2009, 19:11

salut gino
spune-mi daca mai poti sa faci ceva cu patul de la arma asta
daca poti sa il refaci ,sau daca poti sa imi faci altul cu aceiasi parametri
este de la o belgiana cu o singura teava si patul este englezesc
Imagine
Imagine
Imagine
gabi_m
Membru activ

Mesajde GINO pe 19 Mar 2009, 19:46

Salut ,gabi.
da as putea sa il restaurez complet,sa lipesc crapaturile alea,dar as vrea sa stiu daca a mai incercat cineva sa lipeasca crapaturile si daca lipseste vreo bucatica de lemn ...
GINO
Membru activ

Mesajde marius 45 pe 20 Mar 2009, 13:21

Salut Gino!Spune mi te rog care sunt cele mai bune solutii de lipit patul crapat?In comert se gasesc multe solutii de lipit lemnul dar nu toate sunt rezistente la socurile primite si in timp se crapa iar...
Multam frumos!
marius 45
Membru important

Locaţie: PE GRINDURI

Mesajde aghiuta pe 20 Mar 2009, 14:04

Am si eu o intrebare.
Poti executa si sculptura pe paturile de arma sau doar le reconditionezi pe cele gata facute?
Multumesc.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde gabi_m pe 20 Mar 2009, 16:44

salut gino
din pat nu lipseste nici o bucata de lemn .
si nu a umblat nimeni la el ,patul este complect
inafara de crapaturi m-ai are si alte loviituri dar minore ,iar pe partea opusa obrazarului are un mare actipild cu marlboro ,peste care sa dat cu lac ,cred ca astupa si acolo ceva urit
arma este un cadou de la cineva drag mie ,din cauza asta as vrea sa ramina cu patul original daca se poate
daca te inhami la treaba da-mi un pm si stabilim toate amanuntele
gabi_m
Membru activ

Mesajde gabi_m pe 20 Mar 2009, 16:51

daca ai nevoie de niste lemn de nuc te pot ajuta ,dar este verde inca abia lam taiat de 1 luna
bucatile au cam 50-60 de cm lungime si 25-30 cm diametru
gabi_m
Membru activ

Mesajde GINO pe 20 Mar 2009, 18:23

marius 45 scrie:Salut Gino!Spune mi te rog care sunt cele mai bune solutii de lipit patul crapat?In comert se gasesc multe solutii de lipit lemnul dar nu toate sunt rezistente la socurile primite si in timp se crapa iar...
Multam frumos!

Cu mare placere...ce-a mai buna solutie este :ARACETUL...dar nu cel romanesc ,eu folosesc italian se numeste VINAVIL si se gaseste doar in magazinele de specialitate cu produse profesionale ptr restaurari.
GINO
Membru activ

Mesajde GINO pe 20 Mar 2009, 18:26

aghiuta scrie:Am si eu o intrebare.
Poti executa si sculptura pe paturile de arma sau doar le reconditionezi pe cele gata facute?
Multumesc.

Nu,nu fac si sculpturi dar daca exista deja o sculptura pe pat si lipseste ceva din ea ,o pot restaura si sa-i redau aspectul initial
GINO
Membru activ

Mesajde GINO pe 20 Mar 2009, 18:30

gabi_m scrie:salut gino
din pat nu lipseste nici o bucata de lemn .
si nu a umblat nimeni la el ,patul este complect
inafara de crapaturi m-ai are si alte loviituri dar minore ,iar pe partea opusa obrazarului are un mare actipild cu marlboro ,peste care sa dat cu lac ,cred ca astupa si acolo ceva urit
arma este un cadou de la cineva drag mie ,din cauza asta as vrea sa ramina cu patul original daca se poate
daca te inhami la treaba da-mi un pm si stabilim toate amanuntele

Salut Gabi e bine ca nu a mai incercat sa o repare cineva,asa sunt sanse mai mari de a deveni un pat de arma aproape perfect...mai ales ca e cadou de la cineva drag...
GINO
Membru activ

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise