Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Apr 2026, 01:20

Lisa pentru talere si vanatoare

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Re: Lisa pentru talere si vanatoare

Mesajde violiv pe 25 Feb 2014, 18:45

Intr-un mod un pic eronat este perceputa arma in configuratie bock ca fiind "cea mai cea" - priceputa, folosita, indicata, "superioara" etc. atunci cand iti trece prin cap s-o folosesti la talere.
Ei bine, cel putin intr-una din "calitati" nu este chiar asa - nu este nici pe departe cea mai folosita la spart talere. Cred ca spre 75% din talere sunt sparte cu arme semi sau pompe (peste ocean). Si nu ma refer la campioni ci la tragatorii de toata ziua, care sparg talere de placere sau in concursuri intre echipaje de vanatori mai prin toata lumea si mai putin pe la noi. Alegerea e dictata de faptul ca-s mai ieftine, mai suportatoare la tavaleala si la tras pana se inrosesc, ca nu-ti pare rau cand se strica ceva pentru ca se repara cu pret mic si chiar de reusesti s-o termini nu ai pierdut mare lucru ...raportat la timpul de folosire. La probe gen mistret alergator prin Italia se trage aproape exclusiv cu semi cu tevi dedicate.

Pot sa pariez ca nu va trece multa vreme de la achizitie si vei dori sa folosesti munitii "smechere" tare, sa zicem MG2 Flash - o incarcatura de "numai" 40 g dar propulsata la o viteza mare de tot, cartuse care sunt vandute destul de bine pe la noi. Chiar stiu multi vanatori care le folosesc, in special la pasaj dar si la iepuri.
Ei bine, am pus alaturi doua arme de masa aproape egala, poate 25 g diferenta: o MP 153 si bock-ul Franchi al tatalui meu, construit cu tevi de vanatoare pe bascula de arma de talere. Si-am inceput sa tragem. Nici macar din MP reculul la MG 2 n-a fost prea placut dar din bock iti cam sarea arma din mana daca dublai iute. E suficient sa incerci o data, sa nu tii arma foarte bine in umar, sa tragi mai iute decat ai epolat :lol: (nu rade, e un "incident" care se intampla destul de frecvent - in febra vanatorii ajungi sa apesi tragaciul inainte ca arma sa fie fixata ferm in umar si sa vezi atunci bucurie :cry: ) si relatia ta cu arma devine brusc foarte spinoasa si cateva locusoare de pe corpul tau nu-i mai tolereaza atingerea.

Vrei o clasica? Vrei un bock? Nimic impotriva. Dar ia-le atunci cand ajungi sa stii cam cu ce se mananca trasul cu arma. Sa nu prinzi frica de la inceput, sa nu fugi de arma din primele zile, sa nu ajungi sa mergi acasa "plangand" ca nu esti in stare sa inveti nimic sau cel putin nu atat de repede pe cat ti-ai dori.
Singurul caz in care nu recomand semi este o nepotrivire fizica, adica o statura a tragatorului binisor sub 1,70 m, adica o conformatie ce nu-l va ajuta neam sa sustina si sa traga bine cu o semi, adica o arma pur si simplu prea lunga pentru el.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Don pe 25 Feb 2014, 19:54

Teha,de cate ori revii,forumul devine mai animat!!!
Prefer in continuare basculantele,semi e pentru mine a treia arma,sugestia se referea la cei care nu si-au definit preferintele - in acest caz am considerat si consider semi o necesara prima achizitie - sunt la juma'
de pret si permit reglaje dupa dorinta si capriciile muschilor fiecaruia...o basculanta nu costa doi lei si e
bine sa dai banii pe ea cand stii exact ce vrei!
In cazul in care as fi obligat sa vand o arma,cea care va pleca prima din dulap ar fi semi,oricare ar fi ea...
cat imi mai pot permite o tin insa,mai ales ca acum semi din dotare este un Fabarm si as vrea sa mentin in dulap ,daca pot,ceea ce consider cea mai performanta teava a momentului...rau mi-a parut si cand am fost
nevoit sa vand semiauto de la Browning sau de la Beretta,salvind suprapusele,la asta parca tin o farama mai
mult...dar in caz de Doamne-fereste,tot ma despart de ea inaintea suprapuselor!
Don
Veteran

Mesajde tehărău pe 25 Feb 2014, 20:31

@Sly, @Don,

Nu trebuie sa imi explicati optiunile voastre (ca si ale altor 75% dintre forumistii activi), ca le stiu deja :) 8) .
Mie imi e drag sa ma amuz, ca destul stam intristati...

Dar am si momente serioase: ia dati o tura pe la "Vanatorul voteaza!" si hai sa rascoacem si probleme care chiar ar putea sa sa fie importante pentru noi (daca zic si pentru copii nostri nu cred ca exagerez). Multam!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde violiv pe 25 Feb 2014, 23:25

P.S. in momentul acesta nu am nici macar o semi in dulap, ultima plecata a fost WUM-ul :roll:
Da' sunt in cautarea uneia de 12 :twisted:
violiv
Veteran

Mesajde ikonet pe 28 Feb 2014, 09:52

Ieri am facut o vizita la magazinul AGH, unde am facut o "proba" cu Beretta A400 Xtreme Unico synthetic si comparativ cu Beretta A400 Xplor ceva mai usoara dar nu semnificativ. Imi vine bine, un pic lungut patul dar asta se poate regla eliminand distantierul sau poate cu unul mai mic, oricum exista posibilitatea de reglaj.
Ramane de vazut daca o sa am si posibilitatea sa trag cu aceasta arma, sunt clar curios sa simt o copita de 89 dar mai mult sa trag cu munitie de 76 tot din ea sa vad cat de adevar este in faptul ca se simte ca si cum ai trage cu 20 comparativ cu alte semi de 12, asta si caut un recul redus, avand compromis greutatea.
Au mai ramas in lista:
- Browing Maxus Stalker 12/89
- Benelli Supervinci Black 12/89 (aici se pare ca sunt probleme cu incarcaturile mici/citit pe forumuri posturile detinatorilor)

Sper sa nu supere pe nimeni ce alegere am sa fac, oricum ai face nu o sa reusesti sa ai doar o singura lisa... mai am alte hobby-uri si mi-e teama ca aici nu se poate rezuma la o singura alegere unica, cu siguranta o clasica fumusica o vad ca o completare ce finalizeaza capitolul lisa.
ikonet
Nou membru

Locaţie: bucuresti

Mesajde ikonet pe 28 Feb 2014, 22:53

Am facut poze la lisa Suhl de care v-am povestit in startul topicului, am tras cu ea de curand incepand cu 30m, 45m si la final 65m cartuse 70 de 32g, tinta un carton de 120cm/60cm ochit de fiecare data cu mici abateri, un foc in partea de sus urmatorul in partea de jos, apoi schimbat/reincarcat.
Reculul imi pare in continuare tare, poate nu "tare" ar fi descrierea potrivita ci neplacut cumva si oarecum greu de controlat de parca arma sta pregatita sa-ti sara din brate(nu trag cu frica), de greutate nu mai zic nimic pentru ca dupa cantar are fix 3.150g dar tot grea/incomoda imi pare si nu se aseaza deloc "natural", oricat de mult ma concentrez dureaza o vesnicie pana execut foc fata de semi la care totul venea de la sine.

Pun poze cu lisa si sper sa nu fie un post prea pe langa subiect, poate ajuta ce povestesc cu toate ca sunt fara de experienta, sper insa sa nu incurc:
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
ikonet
Nou membru

Mesajde Don pe 28 Feb 2014, 23:33

Din punctul meu de vedere,nu mi se pare ca exista arma mai putin potrivita pentru incepatori decat juxtapusa cu pat englezesc...dar grea sa stii ca nu este arma pe care o prezinti!
Don
Veteran

Mesajde Krieghoff pe 01 Mar 2014, 09:23

Ai tras cu 32 g si ti se pare neplacut? Pai la 36 g in sus ce mai zici? Eu cred ca la epolare sunt ceva probleme.
PS: Sabatti Mercury Light bock 12/76 - 2800 g 3800-4000 lei
"Imi cunosc limitele. Dar pur si simplu le ignor"
Friedrich Nietzsche
Krieghoff
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde romaniac pe 01 Mar 2014, 17:54

Don scrie:Din punctul meu de vedere,nu mi se pare ca exista arma mai putin potrivita pentru incepatori decat juxtapusa cu pat englezesc...dar grea sa stii ca nu este arma pe care o prezinti!

Exact la asta m-am gandit si eu cand am vazut pozele. Probabil nu-l ajuta la epolare si modul in care tine arma in umar, dupa cum spune si colegul @Krieghoff.
romaniac
Veteran

Locaţie: WI

Mesajde Krieghoff pe 01 Mar 2014, 19:34

Cu siguranta nu-ti vine bine in umar si te loveste. De asta resimti un recul neplacut la 32 g. Aceasta incarcatura este una destul de usoara. Ce te faci la vara la prepelite unde tragi (daca ai noroc :lol: )cateva zeci de cartuse intr-o zi?!
"Imi cunosc limitele. Dar pur si simplu le ignor"
Friedrich Nietzsche
Krieghoff
Membru important

Mesajde ikonet pe 01 Mar 2014, 22:10

Evident ca mai am de tras cu arma si cu mine... pana mai golesc prima suta mai am, ce voiam sa spun este ca senzatia ca arma este grea a persistat desi cantarul spune ca nu este asa. Va multumesc pentru rabdarea de a citii posturile mele nu tocmai potrivite, incerc sa acumulez si la capitolul limbaj specific.

Intre timp sunt intr-o discutie serioasa pentru o Perazzi SC3 din 1985 cu tevi in calibrul 12 si 20 ambele cu lungime de 75cm, imi place de mor arma, oricum la o semi nu renunt... si uite asa o sa ma trezesc ca sunt doua.. poate imi revine chetrosenia intre timp sau apare altceva urgent, dar tare mi-ar place o Perazzi... ahh criza de la 40 pare tare costisitoare...
ikonet
Nou membru

Mesajde DART pe 01 Mar 2014, 22:35

Nu te joci ...Perazzi !!!
Imi place asta!
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde OVI762 pe 02 Mar 2014, 09:22

Mie nu imi place cum arata talpa aia de la Suhl.Parca nu are toate suruburile si sta distantata fata de pat,fara sa fie prinsa astfel incat sa nu miste iar patul ala nu cred sa fie patul original al armei,arata cumva ''spoit''.Daca talpa de cauciuc nu este prinsa fix mai mult incurca si daca mai este facuta si din cauciuc brut...
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde ikonet pe 06 Mar 2014, 10:29

Am mai dat o tura pe la AGH si am mai pus arme la ochi, nu stiu cum sa spun ca sa nu supar pe cineva... dar Beretta Xtrem Unico Synthetic pare o "ieftineala", in schimb Fabarm-ul mi-a lasat o impresie mai buna, clar nu o cumpar pentru "promenada", insa lucratura de la Beretta dupa o uitatura mai atenta mi-a lasat impresia ca nu pot sa dau banii aia pe ea. Faptul ca nu am tras cu nici una dintre ele nu ma ajuta deloc, dar sper ca sa rezolv acest handicap odata ce vremea se mai deschide, din punct de vedere tehnic tot citesc aici pe forum dar mai am pana sa ajung sa-mi construiesc singur o concluzie.
Nu renunt, inca, la gandul de a avea camera de 89, insa variantele de pe piata sunt putine.

Intre timp mi-au venit talerele si aruncatorul, cartuse un bax, deci la treaba cu lisa juxtapusa din posturile anterioare, mai am varianta de a trage cu Franchi semi care imi vine bine si usor de tras, imi place sa ma "chinui" si sa fac fata la provocarea care mi-o da Suhl-ul ala batran.

Sunt in asteptarea raspunsului pentru Perazzi, daca nu ma lipesc de ea, revin cu atentia sa cumpar prima arma o semi.
ikonet
Nou membru

Mesajde ikonet pe 08 Mar 2014, 00:31

Am tras 88 de cartuse cu Suhl-ul batran la talere... mi-a cam zdruncinat asteptarile bine de tot, nu are rost sa aduc in discutie procentajul ca a fost jalnic, 2 din 10, dupa o pauza de discutii 3 din 10. Umarul e si el in curs de schimbare, nu stiu daca se invineteste, doare local fara sa incurce la miscare dar maine nu stiu daca as putea sa mai trag... mda practica te "omoara".
As putea sa gasesc o scuza ca vantul era cam haotic dar sincer am cam simtit cand eram "acolo" si cand nu, greu cu acomodarea in miscare fata de static cum m-am obijnuit pana acum.

Am folosit un aruncator manual de la gdk montat in maxim 10minute si talerele tot gdk, cartusele Bornaghi 12/70 32g cumparate la un pret bun 42ron/25buc de la AGH:
Imagine
Imagine

Data viitoare am sa trag cu semi Franchi de care am fost mai incantat sa vad care este diferenta dupa tot atatea cartuse trase.

Dupa ce am trecut de 100 de cartuse pot spune ca mai am de tras... nu este dificil insa rezultatele sunt dezamagitoare si nu fac decat sa ma ambitioneze si sa ma "doara".
De curiozitate, dupa aproximativ 80 de cartuse aveti ceva dureri sau tine doar de acomodare?
ikonet
Nou membru

Mesajde scirocco pe 08 Mar 2014, 11:41

ikonet scrie:Am tras 88 de cartuse cu Suhl-ul batran la talere... Umarul e si el in curs de schimbare, nu stiu daca se invineteste, doare local fara sa incurce la miscare dar maine nu stiu daca as putea sa mai trag...
cartusele Bornaghi 12/70 32g .
De curiozitate, dupa aproximativ 80 de cartuse aveti ceva dureri sau tine doar de acomodare?

La talere se trage uzual cu 24 gr sau 28 gr,tocmai pentru ca tragi mult.Cel mai probabil ai avut talpa originala a Suhl-ului si nu stii nici cat de bine ti se aseaza arma in umar.Schimba gramajul cartuselor,pune un amortizor de recul la pat si ai sa vezi ca se schimba datele problemei.
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde ikonet pe 09 Mar 2014, 21:32

Am inteles @scirocco, multumesc de recomandari, mai citesc intre timp din Don si violiv, mai rumeg iar imi vin idei... partea asta cu alesul armei este tare dificila ca dupa achizitie sa nu regreti. Imi este dificil sa aleg si din prisma faptului ca trebuie sa iau ce gasesc in raft, online sunt multe.

Am depus doua autorizatii ca sa aflu ca am semnat doar pentru una si ca nu am fost explicit... dar taxele le-am achitat pentru doua(100ron prima arma+50 a-2a), sper sa iasa macar asta cat mai curand, nu este placut sa apelez de fiecare data la cineva pentru a putea face un antrenament/acomodare cu arma acestuia, chiar daca iti este prieten consider ca este cam mult.. sper ca la randul meu sa pot oferii acelasi suport daca va fi cazul.
ikonet
Nou membru

Mesajde ikonet pe 12 Mar 2014, 22:08

Cu semi Franchi lucrurile s-au schimbat, am redus la 28g(merci scirocco) dar am alternat si cu 32g si nu am resimtit la fel, adica pot trage si urmatoarea zi desi de data asta am golit 4cutii. La talere clar trebuie sa merg la un poligon sa fiu instruit, la tinta fixa n-am probleme nici daca merg la 70m, in schimb in miscare... am presupun ca nu o sa fie simplu.

Perazzi este rezervat, ramane sa mearga cineva in masura sa o verifice, arma are putine focuri trase undeva la 200-300 din cate am inteles, daca tot este ok ramane sa trimit masuratorile pentru ajustare si cam asta ar fi. Pretul prefer sa nu-l divulg pentru ca nu asta este subiectul.
Am sa pun cateva poze deocamdata:
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
ikonet
Nou membru

Mesajde yoghi pe 13 Mar 2014, 00:48

colegu !
armele second hand din italia nu au 200-300 cartuse trase ci doar 5000-10000/an mai ales cele cu destinatie expresa.
iar italianul nu cumpara arma de talere sa mearga cu ea la vrabiute (care oricum nu mai sunt in peninsula ) ca romanul.

arma ta are schimbat patul (cel vechi presupun ca era tocit de la cele 300 de cartuse ) .

in rest e frumoasa arma din poza.....si grea!
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde violiv pe 13 Mar 2014, 08:52

Perazzi nu se strica niciodata !!! :shock:
Asta pentru ca firma isi trateaza clientii ca nimeni alta. Peste 95% din armele construite vreodata de ei sunt in uz si astazi si nu pentru ca ar fi indestructibile ci pentru ca sunt revizionate constant in firma si aduse la stadiul de nou. Patul e unul croit pe masura si pentru talere sus zburatoare ... problematica folosirea la vanatoare si problematica potrivirea cu alt tragator.
violiv
Veteran

Mesajde ikonet pe 13 Mar 2014, 12:07

@yoghi daca ar fi asa nu ar intra in discutie achizitia, verificarea o face un profesionist, nu cred sa fie "dubioasa" pentru ca reputatia este un lucru greu de mentinut pe care un cunoscut nu doreste sa o piarda, dar intr-adevar trebuie prudenta. Nu se achizitioneaza de la o persoana fizica, este in custodia unui armurier(si producator de arme) care este la fel de cunoscut ca si cel al armei in discutie.

@violiv acelasi lucru mi-a fost spus de alti utilizatori, potrivirea pare sa fie foarte importanta pentru ca exista o oarecare insistenta in directia asta de cand am inceput discutia cu ei, trebuie neaparat sa trimit masuratorile daca nu reusesc sa ajung acolo.
ikonet
Nou membru

Mesajde Aght pe 13 Mar 2014, 14:35

ikonet , ai MP
Aght
Membru important

Mesajde badulescubogdan pe 13 Mar 2014, 17:32

Buna ziua arma pare a fi de trap dupa cum arata patul (este model monte carlo) si ulucui este model coada de castor .Pentru vanatoare si sporting cu un astfel de pat este foarte greu dar nu imposibil de epolat plus ca armele de trap trimit focul un pic mai sus de locul de ochire .Arma este model SC3 care noua este cam 15000 euro felicitari.La talere se trage cu 24 de grame la probele olimpice :trap,skeet, dublu trap si la sporting si compak cu 28 de grame nu pentru ca se trage mult ci ca asa este regulamentul.Gramajele au scazut de la 36 grame la 24, respectiv 28, pentru a ingreuna spargerea lor.
badulescubogdan
Nou membru

Mesajde ikonet pe 13 Mar 2014, 18:54

@badulescubogdan multumesc pentru informatii, este foarte departe de pretul expus si nu asta am vrut sa scot in evidenta, arma este din 1985 daca ti-a scapat cumva, ma gandeam ca "pretul" va deschide noi abordari dar nu cred ca este esentialul.
Deci practic arma este doar de trap si atat?
ikonet
Nou membru

Mesajde Bogdamn pe 04 Iun 2014, 19:06

Am si eu o arma Luigi Franchi de 12 semiautomata si am urmatoarea problema cu ea:
daca folosesc cartuse cu incarcatura mai mare de 600 bari trage automat toate cartusele care sunt in ea (Trage continuu toate cele 1+4 cartuse daca sunt de 36 grame, uneori si cu gramaj mai mic). Stiti ce e de facut? Care ar fi problema?
Orice parere sau sfat este binevenit!
Multumesc!
Bogdamn

Mesajde yoghi pe 05 Iun 2014, 00:36

Franchi defect ??
o cumpar eu :D - (dar numai asa defecta )

ikonet scrie:Am facut poze la lisa Suhl de care v-am povestit ....
Reculul imi pare in continuare tare, ....neplacut cumva si oarecum greu de controlat de parca arma sta pregatita sa-ti sara din brate(nu trag cu frica), de greutate nu mai zic nimic...... dar tot grea/incomoda imi pare si nu se aseaza deloc "natural", oricat de mult ma concentrez dureaza o vesnicie pana execut foc fata de semi la care totul venea de la sine.

arma din poza nu are patul original este refacut pt cineva cu brate lungi. Este prea lung ,inclinatia e ciudata prea mare fata de axul tevii si are prea mare diferenta intre cele doua puncte ale coamei.de aici pleaca ...""incomod; tot grea ; si incomod ""
yoghi
Veteran

Mesajde Dracones pe 06 Iun 2014, 18:43

Scuze pentru o intrebare un pic off topic:
Inca nu m-am lamurit ce efecte ar putea sa aiba un mic joc in piesa a 3-a la un bock. Banuiesc ca efecte negative,dar...care ar fi acelea?
Numai bine!
VOERE LBW cal. 30-06, IJ 39 E cal. 12, GAMO SOCOM cal. 5,5 mm
Dracones
Nou membru

Mesajde yoghi pe 07 Iun 2014, 01:15

Nu are efecte .
poate dupa ceva focuri trase se crapa lemnul .
yoghi
Veteran

Mesajde ikonet pe 16 Iun 2014, 08:03

Bogdamn scrie:Am si eu o arma Luigi Franchi de 12 semiautomata si am urmatoarea problema cu ea:
Multumesc!

Bogdamn nu te pot ajuta, din lipsa de experienta, insa daca doresti iti pot trimite manualul armei pe un mail.
ikonet
Nou membru

Mesajde violiv pe 16 Iun 2014, 15:43

Dracones scrie:Scuze pentru o intrebare un pic off topic:
Inca nu m-am lamurit ce efecte ar putea sa aiba un mic joc in piesa a 3-a la un bock. Banuiesc ca efecte negative,dar...care ar fi acelea?
Numai bine!

De obicei, piesa metalica aflata posterior in ulucul armelor basculante "completeaza" un cerc in care se roteste axul/axele de basculaj. Mai poarta numele de "cruce". La arma noua, cele doua aproximativ semicercuri din bascula se imbuca perfect cu cele corespondente din uluc si nu au niciun joc. Acest punct este insa unul supus fortelor din momentul exploziei, chiar mai solicitat decat zavoarele. In scurta vreme metalul se "turteste" un pic si apare un mic joc-inainte inapoi. Chestia asta nu s-a rezolvat nicicum - uzura apare inevitabil asa ca unele firme au facut aceasta piesa reglabila sau auto-reglabila, astfel incat sa poti compensa uzura aparuta in timp.
Efect negativ practic nu are decat atunci cand chiar ajunge sa zdrangane ... pana atunci e doar estetic.
Pentru ca piesa a treia este mentinuta in pozitie de "agatarea" de carligul de sub tevi, jocul acesta se remediaza destul de usor printr-un mic punct de sudura pus exact unde trebe si slefuire migaloasa apoi. Sau prin introducerea in spatele carligului de pe tevi a unei mici lamele metalice subtiri de genul folie de la capac de cafea sau doza de bere pe care ai grija s-o prinzi acolo cand pui ulucul si s-o recuperezi cand demontezi arma ... nu e cu nimic mai prejos decat arcul de ajustare automata de la armele bengoase.
violiv
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise