Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 30 Oct 2025, 21:36

bock 20 Spania

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

bock 20 Spania

Mesajde just_george pe 13 Dec 2015, 18:50

Va salut dragi colegi de forum.
I- mi poate spune si mie cineva ceva despre Sarriergarte Eldgoidbar, un bock de 20 fabricatie Spania?
Cred ca am scris corect numele armei.
P.S: Nu am gasit absolut nimic despre ea pe net.
Va multumesc!
just_george

Re: bock 20 Spania

Mesajde adrian1123 pe 13 Dec 2015, 20:35

Salut,incearca Sarriugarte si poate e din nemul lui Eibar firma mare in spania,orricm spanioli au multi producatori.
adrian1123
Veteran

Mesajde just_george pe 14 Dec 2015, 00:12

Salut, am aflat si eu ca au f.multi producatori de arme.
Ma intereseaza daca fac arme bune, pentru ca eu chiar as vrea aceasta arma.
Este vorba de un bock calibrul 20 fabricatie 2012 care arata foarte bine.......Arma are un singur tragaci si este fara selector, daca percutezi in gol primul foc pentru al doilea va trebui sa lovesti in talpa patului. Am inteles ca este un sistem prin inertie, iar la percutarea cu cartus al doilea foc va functiona datorita reculului. Este bun acest sistem?
I-mi cer scuze daca nu am fost prea explicit sau nu am folosit cuvintele potrivite.
Respect!
just_george

Mesajde yoghi pe 14 Dec 2015, 00:29

Daca vrei o parere, buna sau rea zi si pretul armei.Altfel vrei sa merite....ce ?

Acum am vazut ce zici :
Arma e pe alt site la vanzare. Modelul ala nu stiu daca e din 2012. Seamana cu o beretta din anii 90.
Daca nu e chinuita merita 6-700E
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde tibi_anghel pe 14 Dec 2015, 17:39

Deci daca vrei sa tragi cu teava de sus, scoti cartusul de jos, percutezi in gol, dai cu patul in pamant si se armeaza percutorul de sus si dup-aia tragi? Prea complicat. Totul e sa nu te uiti pe tevi cand dai cu patul in tarana. Sa nu ajungi ca Bula care-a vrut sa fotografieze glontul in zbor...
tibi_anghel
Membru important

Mesajde yoghi pe 14 Dec 2015, 18:21

O fi din spania dar functioneaza mult mai simplu decat crezi tu @tibi.
Numai armele de tir din anii vechi pina in prin 90 nu au schimbator de foc.
Daca totusi bokul asta nu are folosesti ordinea deja stabilita de fabrica.poc 1 si poc2. incarcarea se face la frangerea armei; reculul e doar o siguranta in plus pt focul doi.
yoghi
Veteran

Mesajde violiv pe 14 Dec 2015, 18:41

Armele cu un singur tragaci, ca sa traga si al doilea foc folosesc doua sisteme (in mare): cel inertial descris mai sus si cel mecanic, la care indiferent ca pleaca sau nu primul foc, al doilea e tras sigur.Dupa cum deja ai realizat, sistemul inertial sufera de necesitatea de a aplica un mic soc armei ca sa poata trage al doilea foc, daca primul n-a plecat ... chestie care n-o sa iasa niciodata in teren - daca primul e rateu stai si te uiti. Daca arma avea selector care sa permita alegerea tevii de tras mai aveai o sansa, sa selectezi cu degetul urmatoarea teava. In cazul armei descrise de tine nu o ai nici pe asta. In general, acest sistem este folosit pe arme cu doua tevi dedicate poligonului sau vanatului la aretul cainelui, in care succesiunea focurilor este aproape intotdeauna jos-sus, adica aproape-departe.
Inca nu s-a stabilit care-i mai bun dintre sisteme. Si cel inertial si cel mecanic sunt folosite de mari nume in lumea armelor, cu mai bune sau mai putin bune rezultate, depinzand de calitatea schemei si a executiei.

Eligoibar e o localitate, sediul multor armurieri spanioli prin traditie, la fel ca Suhl, St. Etienne, etc.

https://en.wikipedia.org/wiki/Elgoibar

Cateva despre Sari ... gasesti aici

http://www.shotgunworld.com/bbs/viewtopic.php?t=7768

Avand in vedere ca nu mai fabrica sub acest nume din 1986 ai si o idee despre cat de veche e arma.

Localitatea a prosperat si datorita unor prevederi legislative spaniole, pe la sfarsitul secolului XIX, care dadea dreptul mesterilor de acolo sa fabrice fara a cumpara licenta, asa ca au copiat mai tot ce venea de la englezi, belgieni, francezi, nemti, etc.
In anii nostri, dupa nenumarate reorganizari, armurierii spanioli fabrica si arme de exceptie si unele de mare serie cum la fel faceau si in anii "80 ... ani care, din pacate, au fost de mare criza pentru multi fabricanti mai micuti si productiile lor au fost tot mai subtirele. Ma indoiesc ca arma in discutie ar fi cine stie ce grozavenie, mult mai probabil o arma "de buget". Daca a rezistat in conditii bune pana acum, functioneaza OK, iti place si pretul e unul cam ca cel enuntat mai sus atunci poti s-o iei ca nu prea ai ce pierde.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 14 Dec 2015, 21:09

yoghi scrie:O fi din spania dar functioneaza mult mai simplu decat crezi tu @tibi.
Numai armele de tir din anii vechi pina in prin 90 nu au schimbator de foc.
Daca totusi bokul asta nu are folosesti ordinea deja stabilita de fabrica.poc 1 si poc2. incarcarea se face la frangerea armei; reculul e doar o siguranta in plus pt focul doi.

Am reglat odata un bock cu acest sistem, adica un tragaci cu armare inertiala si fara selector ... doar ca arma era in 9,3x74 R. Firma serioasa, nume mare. Ordinea declansarii era cea clasica: 1-jos, 2-sus. Doar ca teava de sus tragea grupaje stranse de tot pe cand cea de jos ceva mai rasfirate si mai aleatorii. As fi preferat sa pot selecta ca prima teava cea de sus si altfel decat in maniera descrisa de @tibi.
Culmea a fost ca in cele 14-15 cartuse trase in acea zi, unul (tot de firma buna) n-a percutat. N-a fost vina armei ci a capsei care s-a desfacut in bucatele fara macar un fasssss.... Bine-nteles ca a fost pe teava de jos si primul tras asa ca arma a ramas o biata bucata de fier. Stapanul armei, om cu destul scaun la cap si cu gand de ceva vanatoare mai des la mistret, urs, a priceput imediat cum sta treaba .... arma urma sa plece la fabricant pentru substituirea grupului tragaci cu unul cu doua tragace.
Pentru un bock de 20, arma cu destinatie "pasarele", nu cred ca-i asa un mare pacat. In fond, se folosesc o gramada de semi si nu se plang utilizatorii ca n-au doua feluri de cartuse si doua tipuri de socuri la dispozitie.
violiv
Veteran

Mesajde adrian1123 pe 14 Dec 2015, 22:00

Multe din armele fara selector le poti face sa percuteze ambele tevi faracartuse in ele si fara lovituri in pat percutand prima teava asiguri,dezasiguri si pleaca si a doua,la frangerea armei se armeaza amandoua tevile dar sistemul e conceput asa mai mult pentru siguranta deoarece detenta tragaciului e usoara la tipul asta de dare a focului,
adrian1123
Veteran

Mesajde just_george pe 15 Dec 2015, 02:02

yoghi scrie:Daca vrei o parere, buna sau rea zi si pretul armei.Altfel vrei sa merite....ce ?

Acum am vazut ce zici :
Arma e pe alt site la vanzare. Modelul ala nu stiu daca e din 2012. Seamana cu o beretta din anii 90.
Daca nu e chinuita merita 6-700E

Salut.......Sa inteleg ca ai vazut arma, ne-am inteles la 2500 ron. Arma este impecabila, arata prea bine pentru a fi din anii 90. De ce oare sa minta proprietarul?
just_george

Mesajde violiv pe 15 Dec 2015, 07:37

Poate nu minte ci nu stie sigur de cand e .... ca despre muuulte arme de pe la noi, nu se cunoaste exact anul fabricatiei.
Daca citeai cu atentie mai sus cele cateva informatii gasite, ai fi vazut ca sub acest nume s-au produs arme pana in 1986 ... ceea ce nu-i foarte departe de "90.

Francisco Sarriugarte and two sons produced high quality O&U shotguns from about the mid 1950's to 1986 under their name. These O&U's were basically all "hand-crafted at the bench". Their facility was located in Eibar, Spain. In late 1986 they decided to join about 19 other Spanish gun makers in a Gov't backed operation known as "DIARM". For a variety of reasons this operation only lasted about two years and then fell apart - completely !!!
At that point, Francisco either retired or just simply got out of the gun making business.
In 1990 his two sons either started or were part of the beginning of the "KEMEN" line of shotguns - which are VERY high priced guns.

Cum am spus si mai sus, daca pretul e OK n-ai ce pierde. 2500 e un pret modic pentru o arma din epoca in care se faceau cu multa interventie umana, mai ales daca e in stare asa de buna.
violiv
Veteran

Mesajde OVI762 pe 15 Dec 2015, 08:39

Imi suna mie numele cunoscut viewtopic.php?f=5&t=10691
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Elmer_Fudd pe 15 Dec 2015, 19:02

Si eu ma gandesc sa iau un 20. Conditiile obligatorii sunt: ejectoare, socuri mobile, camera de 76, selector si sa fie usoara pana in 2,8kg. Ma intreb cate dintre ele erau indeplinite?
Elmer_Fudd
Membru important

Locaţie: Craiova

Mesajde just_george pe 15 Dec 2015, 22:45

Salut!!! Violiv am observat ca mai tot timpul dai raspunsurile si explicatiile necesare, felicitari pentru asta. Pe arma scrie exact numele care l-am prezentat la deschiderea topicului, nume despre care nu am gasit nimic absolut pe net. Sunt fi curios cum pot afla anul fabricatiei. Sa intelg din ce ai ai scris ca merita banii, kiar daca este un an mai vechi sau mai nou.....inca o data ma repet....arma este impecabila.
just_george

Mesajde violiv pe 16 Dec 2015, 08:57

Aflarea anului de fabricatie poate fi uneori imposibila.
Nu toate firmele producatoare si nu in toate timpurile au trecut direct data, fie in mod direct, fie prin vreun cod. Nu toate firmele au avut numere de serie consecutive sau macar asemanatoare ca format de la o decada la alta ... s-au schimbat si legile si obiceiurile, etc.
Teoretic, seria armei confruntata cu arhiva producatorului poate duce la an .... daca mai ai cum sa le confrunti.
O alta metoda de aflare a anului este sa cauti poansoanele de verificari. Tarile vestice practica de mult testarea si verificarea armelor inainte de vanzare, la un organism independent ce pune un poanson de conformitate la final. Acesta include si un cod al anului, de cele mai multe ori. Sincer, nu stiu daca si spaniolii faceau asa ceva si care ar fi poansoanele.

Pe de alta parte: ce conteaza anul fabricatiei? La arme e ca la avioane - conteaza numarul de ore de zbor ... focuri trase. O arma de 2 ani folosita zilnic la talere poate fi muuult mai obosita decat una de 40 tinuta in dulap. Daca nu zdrangane, nu scartaie, functioneaza si ti se potriveste oare ce ai putea pierde?
violiv
Veteran

Mesajde armi pe 19 Dec 2015, 09:44

Da... in Romanica indiferent de produs lumea e interesata de anul fabricatiei :lol:
pun pariu ca 70% dintre vanatorii nostri pusi sa aleaga intre un H&H din 1920 si o Beretta 2014 vor alege cu siguranta modelul cel mai nou!
"Through Performance to Type"
armi
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde blackcrotal pe 19 Dec 2015, 18:38

armi scrie:Da... in Romanica indiferent de produs lumea e interesata de anul fabricatiei :lol:
pun pariu ca 70% dintre vanatorii nostri pusi sa aleaga intre un H&H din 1920 si o Beretta 2014 vor alege cu siguranta modelul cel mai nou!

In mod sigur ai dreptate mai cu seama ca este posibil ca H&H sa se vanda la cateva zeci de mii de euro pe cand Bereta SH o poti gasi la 650 euro.
Razvan
blackcrotal
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde just_george pe 20 Dec 2015, 20:03

Salut. Eu intrebam daca pot afla anul fabricatiei pur si simplu din curiozitzte, nu din alt motiv. Arma o cumparam si daca era din 1950 pt ca arata foarte bine si-mi place foarte mult.
Violiv ai avut dreptate, arma este o F. Sarriugarte cu care ma inteleg excelent la fazani, la iepuri inca nu am fost pt ca vineri am cumparat-o. Va multumesc tuturor pentru sfaturi si pareri. O sa pun si poza dar maine ca acum sunt super obosit dupa 3 zile de vanatoare
just_george

Mesajde yoghi pe 21 Dec 2015, 01:21

Pai nu ai facut si tu pauza ....de masa.....de dormit ? Ai stat trei zile in foisor? #:-s
yoghi
Veteran

Mesajde just_george pe 23 Dec 2015, 18:53

yoghi scrie:Pai nu ai facut si tu pauza ....de masa.....de promisa? Ai stat trei zile in foisor? #:-s

Ba da colegule am facut.
Vroiam sa spun ca am fost 3 zile consecutiv.
Nu am uitat poza promisa, dar nu am avut timp.
just_george

Înapoi la Arme de vanatoare lise