Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mai 2026, 20:11

Cu ce va spalati hainele de vanatoare?

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, CCM, Sly_Fox, von BRAUN, Mircea-B

Re: Cu ce va spalati hainele de vanatoare?

Mesajde OVI762 pe 02 Dec 2017, 19:03

Maestre violiv,cu ambrozia mi-ai adus aminte de o intamplare patita pe pielea mea,dar mai mult pe cea a mamei mele.Acum 7,8 ani,cand ambrozia inca era o necunoscuta in zona mea,se pomeneste mama in gradina de flori cu 2 plantute,ce semanau la perfectie cu o floare pe care ea o cultiva.Treaba e ca plantutele ajunsesera la 1 m inaltime pe cand floarea cu care seamana nu creste mai mult de 35,40cm,O fi ceva de soi,zice mama si le ingrijeste in continuare,cu toate ca de fiecare data cand le uda sau plivea iarba de lan'ga ele simtea ca ceva o strange de gat si nu mai respira normal.Are si un astm bronsic ce o face sensibila la tot ce inseamna alergen.Trece vremea si plantutele cresc bine si frumos,insa acum de fiecare data cand trecea pe langa ele senzatia de "strans de gat" se accentua si nu stia de ce.Intr-un sfarsit imi zice de buruieni,caut si gasesc ce erau cu adevarat.Jumulesc ierburile din radacina si le duc vreo 20 m pana intr-un loc unde pot sa le dau foc,sa distrug raul.In cei 20 m efectiv am simtit ca am 7000 de draci pe trahee,draci ce tarau dupa ei cauciucuri de tir incendiate.Senzatia e deosebita si o recomand oricarui masochist hard core,dar,daca nu sunteti dintre astia,va sfatuiesc sa nu va apropiati de ambrozie,e jale mare.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde liviur pe 02 Dec 2017, 20:30

Faza cu spalatul hainelor cu nustiu ce detergenti fara miros e o tâmpenie ! Daca vantul este neprielnic, vanatul te va simti oricum. Ca intarire a celor de mai sus, ph-ii din Africa fumeaza in timpul dibuitului si te duc la 30-50m de vanat !
Asa ca mi-am spalat hainele cu detergent si balsam cu miros si in toamna asta la boncanit am apropiat 14 cerbi in cateva zile de vanatoare, bineinteles tinand cont de directia vantului.
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Mesajde Zeres Ciprian pe 02 Dec 2017, 22:13

Repet si sustin din experienta, vantul/curentul de aer conteaza. Cu ce va spalati hainele tine de gustul fiecaruia.
Sincer, nu are rost sa complicam viata vanatorilor noi cu astfel de povesti. Sunt si eu uimit cand vanatori vechi inca nu realizeaza ca si el ca ORGANISM miroase.
Eu spun ca poti spala hainele cu ce vrei, ca poti fuma, ca poti fi parfumat DACA vantul iti e prieten.
Zeres Ciprian
Veteran

Mesajde biriuck pe 04 Dec 2017, 09:23

Ciprian, eu nu pentru cazurile in care vantul iti este prieten am nevoie de alti detergenti. Poti sa mirosi a parfum sau a "moartea caprioarei" atunci pentru ca vanatul nu are ce sa miroasa :)

Pe mine intensitatea mirosului si faptul ca este foarte neobisnuit pentru mediul respectiv ma afecteaza. Acest lucru, in cazurile in care vantul iti devine brusc nefavorabil, poate cantari destul de mult. La munte este de multe ori foarte greu sa faci reconfigurare traseu atunci cand se schimba vantul, pur si simplu nu iti ajunge timpul sa ocolesti atat... Se face astfel diferenta intre un animal ce da semne de neliniste si cerceteaza atent imprejurimile si unul ce "o tunde" imediat :roll:
Exemplu, am vazut de mai multe ori la panda cum vulpea, caprioara sau ciuta ajung sa traverseze poteca pe care am urcat eu. Cand mirosul hainelor era la un nivel acceptabil, adica omul nu il sesiza, animalele s-au oprit banuitoare, au stat ceva timp dar tot au trecut mai departe. Cand pana si omul simtea "putoarea" detergentului 2/3/5/N in unu, animalele parca s-au lovit de un perete desi trecusem de mai bine de o ora pe acolo iar vantul nu batea dinspre mine.
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde liviur pe 04 Dec 2017, 23:27

Indiferent de intensitatea mirosului , animalul va fugi ! Mirosul perceput ca foarte slab de catre noi, animalul il va percepe cu mult mai intens si chiar daca l-ar percepe foarte slab, tot ar fugi, garantat !
Indiferent de teren trebuie sa tii cont de vant, daca nu poti reconfigura traseul mai bine lasi animalul in pace ca n-o sa-l apropii !
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Mesajde zforis pe 05 Dec 2017, 00:57

@biriuck, am facut misto de tine cu coccolino si cu tigarile fiului meu. Hai sa-ti povestesc cum am puscat primul mistret... Eram hiper stresat, am plecat la Vanatoare, la jumatoatea drumului am adus aminte ca parca nu am pus inchizatorul in rucsac (dimineata eram la panda la cerb si cand am ajuns acasa, am pus pusca in rastel, inchizatorul separat, sa nu cumva sa ma surprinda politia... pana cand fac un dus si mananc ceva), ma opresc, deschid portbagajul, caut in rucsac, inchizatorul nu este. Eram la jumatatea drumului de 50 de km... Ma intorc, 140-160 km/h etc, etc., spre casa am lovit o fazanita, etc.. pana la urma, am intarziat 15 minute, am anuntat, nu era nicio problema... In fine, am ajuns la porumb, m-am ascuns intr-o parcela mica de iarba inalta netaiata... asteptam, era sa ma p.s pe mine. Taica-meu mia zis, in stand, sau la panda, orice ai voie sa faci, doar sa nu te misti, sa nu faci galagie, si sa nu faci pipi :-). Din pacate, de data asta, foarte trist, am facut pipi... Stiam ca nu mai vine nimic.. Directia vantului era favorabila, si tot asteptam fara nicio speranta. Cand am auzit ca porcul rupe catre mine (spre stanga), nici nu am crezut, pana cand nu a aparut, a iesit din porumb, am lasat 10-15 metrii sa iasa bine din porumb, am ridicat arma, in acel moment ma obsevat si a inceput sa fuga cu viteza maxima, era cca 80 de pasi, am ochit botul, am lovit in coloana cam la mijloc (nici inaltimea, nici directia glontului nu a fost cum trebuie)... A picat in foc si a inceput sa urle urat de tot, daca ai taiat porc, stii cum urla...Eu fericit, repede la porc, cu arma reincarcata, am ajuns la el, nu mai misca, eram fericit, ma intorc, si ma trezesc in fata cu un vier si mai mare care statea in marginea porumbului si se uita la mine...(Daca stateam timp de un fum de pipa - pana când se aseaza, mai puscam un mistret...taica-meu mi-a zis, lasa vanatului timp de un fum de pipa - desi nu fuma - nu sari pe el, daca ai lovit bine si a picat, lasa timp, pe atunci nu am inteles, eram copil). Cand am ridicat arma, nu mai era, a disparut in porumb... Concluzia: daca directia vantului e OK, si nu te misti, poti spala hainele si cu detartrant...

La caprior cu directia favorabila a vantului la fel, se uita la mine, stateam teapa, se apuca sa manance, faceam 5-10 pasi, si tot asa... Sincer, nu stiu cu ce spala nevasta mea hainele, nici nu am pus vreodata problema...
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde Ghinda pe 05 Dec 2017, 09:02

Daca nu se deschidea subiectul, asa muream!
=)) =)) =)) =)) =))
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Carlos pe 05 Dec 2017, 09:39

Se tine cate un "rand" de toale in fiecare zona unde vanezi ca sa ia mirosul specific al locului.
Ajungi, lasi auto, de dezbraci Adam, iei arma, munitia, mergi la lucul unde ai mascat hainele, te echipezi si actionezi.
Asta se face fie iarna fie vara. Da rezultate!
Erotic este sa te mangai cu o pana, pervers este sa te mangai cu toata gaina...
Carlos
Membru activ

Mesajde the_mav pe 05 Dec 2017, 10:20

Carlos, aia cu Adam cred ca e cheia intregii discutii; practic daca ai ramane Adam nu ar mai avea ce mirosuri sa distraga vanatul, nici Cocolino/Lenor/etc. Iar daca in drumul tau spre locul de haine dai peste vanat, deja iese poza de coperta :D :D :D
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde bogus pe 05 Dec 2017, 11:44

=))
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde biriuck pe 05 Dec 2017, 12:18

liviur scrie:Indiferent de intensitatea mirosului , animalul va fugi ! Mirosul perceput ca foarte slab de catre noi, animalul il va percepe cu mult mai intens si chiar daca l-ar percepe foarte slab, tot ar fugi, garantat !

E clar ca animalele au un miros mult mai dezvoltat fata de noi dar te contrazic la partea cu fuga. Am patit de mai multe ori sa nu fuga desi era clar ca mi-au prins mirosul, era insa mult prea sters ca sa se panicheze.

In rest, parca vorbim turceste, eu caut solutii pentru cazurile in care vantul e aproape inexistent sau foarte slab si fiecare povesteste cum a impuscat el tap/porc/urs cu vantul dinspre animal desi emanau mirosuri puternice :mrgreen:
biriuck
Veteran

Mesajde yoghi pe 05 Dec 2017, 21:16

Pai ai vazut tu vannator sa povestesca cum a plecat el cu arma si rucsacul la vanatoare si nu a impuscat macar un porc,tap, ceva. :D

eu zic asa
haine spalate in apa fara detergenti macar (ca nu o fi murdara de ulei) .In teren daca ajungi in stand de pinda cu 30 min inaite mirosul de pe poteca dispare iar cu cel personal, (transpiratia)daca nu te misti mult nu iese din haine.

daca stai in pinda 3ore la -20° in primele 15min se usuca si mama transpiratiei.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde biriuck pe 05 Dec 2017, 21:42

yoghi scrie:eu zic asa
haine spalate in apa fara detergenti macar (ca nu o fi murdara de ulei) .In teren daca ajungi in stand de pinda cu 30 min inaite mirosul de pe poteca dispare iar cu cel personal, (transpiratia)daca nu te misti mult nu iese din haine.

Cred ca asa o sa si fac :) Si ca sa fiu mai sigur, le voi lasa si in pod la vant 2-3 zile.

Vara, la caprior, am tricou/bluza de schimb pentru cand ma asez la panda. Din rucsac, tricoul ud nu poate emana prea mult. Am la fel si pentru iarna daca postul e departe si am mult de mers dar am fleece de schimb mai mult ca sa nu inghet decat pentru a reduce din miros. Nu am ce sa fac, transpir abundent :roll:
biriuck
Veteran

Mesajde Gaidos pe 06 Dec 2017, 08:28

biriuck scrie:
yoghi scrie:eu zic asa

Cred ca asa o sa si fac :) Si ca sa fiu mai sigur, le voi lasa si in pod la vant 2-3 zile.

Vara, la caprior, am tricou/bluza de schimb pentru cand ma asez la panda. Din rucsac, tricoul ud nu poate emana prea mult. Am la fel si pentru iarna daca postul e departe si am mult de mers dar am fleece de schimb mai mult ca sa nu inghet decat pentru a reduce din miros. Nu am ce sa fac, transpir abundent :roll:

biriuck, dupa ce le lasi la uscat in pod 2-3 zile, le iei frumos si le pui intr-o galeata cu porumb/grau sau alte cereale pana vine weekendul ;)
9mm-12/76-222 Rem-30.06
Gaidos
Membru activ

Mesajde biriuck pe 06 Dec 2017, 11:15

@Gaidos amuzant :twisted:

P.S. Pe unde vanez eu, de regula, vanatul nu stie ce sunt alea cereale ;)
biriuck
Veteran

Mesajde tehărău pe 06 Dec 2017, 19:18

Dacă tot vrei să găsească cineva motive pentru insuccesele personale, poate da vina pe sute de chestii, dintre care și pe cocolino.
Pentru cine vrea să scape de unul din motive, ii dau un pont de pe vremea când se vâna cu lisa, de foame. Omul ținea hainele spălate în grajd la cal. Și clar, chiar prindeau miros.
Acum, mai țin încă minte cum mi=a spus paznicul de vânătoare că se apropie el, când mă purta la dibuit primul meu tap:
- Eu, când văd țapul, intru în pământ și ies lângă el!
Recomand soluția orbete ;)
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde Septimiu pe 07 Dec 2017, 07:14

Daca intr-o oarecare masura ne-am lamurit cu hainele, eu as intreba ce solutii aveti sa protejati palaria din lana de molii. A mea are mai putin de un an si a fost deja atacata. Am gasit ceva pliculete special concepute pentru asa ceva numai ca au un miros asa de puternic incat nu trebuie sa imi mai fac griji cu ce spal hainele.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde biriuck pe 07 Dec 2017, 10:50

@Septimiu, mai bine iti deschizi un topic separat
@teharau tie ti-a trecut prin cap gasirea de motive pentru insuccesele personale iar eu ma gandeam la cum sa gasesc solutii pentru o problema reala. Inteleg ca feedbackul general e ca problema nu exista. E OK, asta cred cei mai multi dintre colegii nostri in baza propriei experiente, experienta mea m-a convins insa de altceva asa ca eu trebuie sa caut in alta parte.

In fine, multumesc celor ce mi-au recomandat diverse produse si solutii in privat, promit ca le voi incerca cat de curand.
biriuck
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 07 Dec 2017, 11:04

Septimiu scrie:Daca intr-o oarecare masura ne-am lamurit cu hainele, eu as intreba ce solutii aveti sa protejati palaria din lana de molii. A mea are mai putin de un an si a fost deja atacata.

Molii? Credeam că au dispărut din România de când ne-am distrus fabricile de îmbrăcăminte și am început să ne îmbrăcăm cu nailoane importate din China. :twisted:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Septimiu pe 07 Dec 2017, 14:58

@biriuck, ma gandeam ca are oarecum legatura cu topicul si de asta am postat aici. Pentru asta, imi prezint scuzele de rigoare.
Rog un moderator sa mute mesajele intr-un topic dedicat daca subiectul este considerat interesant. Daca nu, se pot sterge.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde biriuck pe 07 Dec 2017, 18:03

Nu-i bai :)
biriuck
Veteran

Mesajde tehărău pe 08 Dec 2017, 09:06

biriuck scrie:@teharau tie ti-a trecut prin cap gasirea de motive pentru insuccesele personale iar eu ma gandeam la cum sa gasesc solutii pentru o problema .

=)) =)) =)), vorba lui @Ghinda

Mie mi-a trecut prin cap că ți-e ți-a trecut prin cap...

Soluție chiar ți-am dat: îmbrăcămintea pusă de seara în grajd. Nu mai are urmă de om. Dar să ți cont și de tropait, mișcare bruscă, ieșitul din des, acoperirea pielii, transpirație, bășini (cur + cap) și alte multe mici variabile care schimbă socoteala de acasă când ajungi în târg.

Mai important cred că e gândul. Ai mei câini se joacă cu mine toată ziua. Cum îmi vine în cap să- i bag în țarc, dispar de zici că au văzut un contract scris. Așa și vânatul. Dacă te duci degajat, că la gagici, se mai arată. Dacă iți pui în gând să-l vezi afumături, nu știu cum face dar știe. Și se pisa pe el de.. X 24 x 56
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde jon2004 pe 10 Dec 2017, 11:36

tehărău scrie:. Dacă te duci degajat, că la gagici, se mai arată. Dacă iți pui în gând să-l vezi afumături, nu știu cum face dar știe. Și se pisa pe el de.. X 24 x 56

Asta e avantajul cand te duci la gagici : chiar daca iti ghicesc gandurile , ele te primesc cu placere :D
Cand iti ghiceste porcul gandurile , se ascunde :D :D
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran