Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mai 2026, 08:23

Asociatia de vanatoare procedeaza corect?

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, CCM, Sly_Fox, von BRAUN, Mircea-B

Asociatia de vanatoare procedeaza corect?

Mesajde ravenstein pe 17 Mar 2019, 21:07

Salut,

Am dat examenu in noiembrie 2018, ni s-a spus ca permisele de membru vor ajunge dupa sarbatori.
Am sunat in ianuarie sa vad daca a ajuns permisul si ei veneau cu intrebarea : "Ati platit?" (Adica taxa de intrare in asociatie).
Cand m-am dus sa platesc taxa,secretara nu stia sa imi spuna pt ce este taxa, daca taxa reprezinta si cotizatia pe anul 2019 sau nu. Partea faina este ca pe permis scrie 500 lei = cotizatie 2018 si 1000 taxa intrare asociatie.
Acuma intrebarea este : cum dumnezeu am platit eu cotizatie pe 2018 cand in ultima zi din noiembrie am dat examemul si permisul a ajuns in 2019. Adica in luna decembrie puteam sa ies legal sa fotografiez mistreti sau pt ce dumnezeu am platit 500?
Sunt abuzuri care se fac si nimeni nu poate face nimic?
Ati patit si altii acelasi lucru?

O seara faina.
12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w - 16/222rem
ravenstein
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Re: Asociatia de vanatoare procedeaza corect?

Mesajde tehărău pe 17 Mar 2019, 21:50

@ravenstein,
Când ai făcut cererea de înscriere, ai întrebat și care sunt condițiile și costurile? Stagiatura ai făcut? Dacă da, cata, unde și în ce fel? Șpagă (atenții, mese, bla bla) ai dat? Dacă da, cui? Dacă nu, de ce?
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde ravenstein pe 17 Mar 2019, 22:35

tehărău scrie:@ravenstein,
Când ai făcut cererea de înscriere, ai întrebat și care sunt condițiile și costurile? Stagiatura ai făcut? Dacă da, cata, unde și în ce fel? Șpagă (atenții, mese, bla bla) ai dat? Dacă da, cui? Dacă nu, de ce?

1. N-am intrebat conditiile si costurile!
2. Da am facut-o, mai mult decat e prevazut, sa nu te roada pe tine grija de asta!
3. Spaga/atentii/mese?(pe ce lume traiesti?) nu am dat pentru ca nu accept asa ceva. Fac ce tine de mine si incerc sa o fac cat mai la carte. ( nu vad legatura cu ce am scris mai sus dar ma gandesc ca poate ai avut o saptamana grea si iti versi furia pe forum-e ok-descarca-ti emotiile negative reprimate poate din copilarie-e sanatos :) )
4. Daca nu, de ce? Iar mi se pare o intrebare stupida si irelevanta.
Mersi oricum. Seara faina
ravenstein
Veteran

Mesajde laurul pe 17 Mar 2019, 23:09

In 2018 ti-ai facut stagiatura ca membru al acelei asociatii.
Ca membru trebuie sa platesti o cotizatie. 500 ca stagiar, nu 1500 ca vanator.
Taxa de inscriere probabil ca este si ea stipulata prin statut sau ceva hotarare de consiliu.
In 2019 vei avea de platit o alta cotizatie. De vanator.

Puteai evita problemele de care te vaiti acum, daca citeai statutul inainte sa te inscrii si daca intrebai clar si raspicat care sunt costurile pana devii vanator"plin".
Sa te lamentezi acum ptr ca nu ai intrebat la timp..... e deplasat.
Ia ghici, cine-i vinovatul ?!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde ravenstein pe 17 Mar 2019, 23:21

Mersi de raspuns. Nu am vrut sa para ca as da vina pe cineva, doar ca, cotizatia pe 2018 mie personal mi s-a parut deplasata atata timp cat nu eram inca vanator sa beneficiez de pe urma asta. Asta e punctul meu de vedere si nu trubuie sa fie corect sau gresit sau sa coincida cu parerea altcuiva.

O seara placuta.
ravenstein
Veteran

Mesajde yoghi pe 18 Mar 2019, 01:00

Am mai zis de doua ori prin alte topicuri;
1.faptul ca esti primit intr-o asociatie este un bonus primit si nu un drept.Drepturi ai dupa ce devii membru.
2. in febra alergarii dupa "bonus" cred ca fiecare nu mai da mare atentie la cheltuieli
ssau vrei sa zici ca nu te mai inscriiai in asociatie daca aflai ca vei mai platii 500lei in plus.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde tehărău pe 18 Mar 2019, 01:52

ravenstein scrie:
tehărău scrie:@ravenstein,

1. N-am intrebat conditiile si costurile!
2. Da am facut-o, mai mult decat e prevazut, sa nu te roada pe tine grija de asta!
3. Spaga/atentii/mese?(pe ce lume traiesti?) nu am dat pentru ca nu accept asa ceva. Fac ce tine de mine si incerc sa o fac cat mai la carte. ( nu vad legatura cu ce am scris mai sus dar ma gandesc ca poate ai avut o saptamana grea si iti versi furia pe forum-e ok-descarca-ti emotiile negative reprimate poate din copilarie-e sanatos :) )
4. Daca nu, de ce? Iar mi se pare o intrebare stupida si irelevanta.
Mersi oricum. Seara faina

Mulți de pe aici au înțeles bine postarea mea. Știu unii care chiar s-au amuzat.
Vad ca n-ai înțeles multe. În schimb ești arțăgos. Ceea ce ți-am răspuns e și corect și haios.
Sa încerc să-ți explic mai pe înțeles :
Domnia și prostia costă!

PS. Pentru ceilalți. Știți bancul cu alea la ginecolog și ăla le răspunde Gura! și Lasă gura! ?
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 18 Mar 2019, 01:59

tehărău
Veteran

Mesajde kama3 pe 18 Mar 2019, 06:12

Eu in locul tau as vedea partea buna a paharului! La un moment dat exista si o taxa de prim vanator. Asa ca bonus la bonus :D
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde madalindo pe 18 Mar 2019, 06:19

ravenstein scrie:Salut,

Am dat examenu in noiembrie 2018, ni s-a spus ca permisele de membru vor ajunge dupa sarbatori.
Am sunat in ianuarie sa vad daca a ajuns permisul si ei veneau cu intrebarea : "Ati platit?" (Adica taxa de intrare in asociatie).
Cand m-am dus sa platesc taxa,secretara nu stia sa imi spuna pt ce este taxa, daca taxa reprezinta si cotizatia pe anul 2019 sau nu. Partea faina este ca pe permis scrie 500 lei = cotizatie 2018 si 1000 taxa intrare asociatie.
Acuma intrebarea este : cum dumnezeu am platit eu cotizatie pe 2018 cand in ultima zi din noiembrie am dat examemul si permisul a ajuns in 2019. Adica in luna decembrie puteam sa ies legal sa fotografiez mistreti sau pt ce dumnezeu am platit 500?

O seara faina.

Nu sunt abuzuri, sunt lucruri perfect normale, scrise in statut. Problema principala este ca nu te-ai informat inainte de a te inscrie, si este pacat pentru ca ai mers la vanatoare 20 de ani si nu ai aflat aceste aspecte si nici tatal tau, vanator vechi, nu ti-a explicat toate lucrurile astea inainte de a te inscrie.
Cand vrei sa te inscri intr-o asociatie, indiferent de ce fel este ea, trebuie sa pleci de la ce a spus @Yoghi: "faptul ca esti primit intr-o asociatie este un bonus primit si nu un drept.Drepturi ai dupa ce devii membru".
Tu, la faza asta ai facut ca multi dintre cei care merg la banci si se imprumuta, cand incaseaza imprumutul sunt cei mai fericiti, nu citesc conditiile(contractul) si dupa aceea cand vine prima rata da fuga la presa sa se planga ca banca face si drege.
Pe viitor fi mai atent!
madalindo
Membru activ

Locaţie: Ploiesti / Valea Doftanei

Mesajde piratu pe 18 Mar 2019, 07:09

Eu unul am plătit 750 lei prima transa la înscrierea în asociație, după aia încă 750 de lei în ziua examenului + taxe examen, când mi-au venit documentele acasă am mai plătit 1200 de lei reprezentând cotizația pe 2018-2019 + taxe emitere documente și acuma urmează sa plătesc cotizația pentru sezonul următor. Presupun ca fiecare asociație are regulile proprii. Pentru toate sumele plătite am primit chitanta.
Beretta 12x76
O neagră și urâtă, milităroasă în .223R/Vortex Spitfire 3x
WUM!
piratu
Membru important

Locaţie: Romania

Mesajde alinboboc pe 18 Mar 2019, 07:48

Regulile fiecarei asociatii se regasec in statut, statut care in mare parte-i acelasi cam la toate. Dupa ce ai citit statutul si te consideri informat cum spunea un clasic in viata, treci la nex level: vanatorii vechi si nu numai, care stiu tot ce misca. Asta daca te intereseaza cu adevarat si nu cauti apoi nod in papura, de ce aia si nu ailalta. Acus deh, nu tot ce-i legal e si moral.
alinboboc
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Ghinda pe 18 Mar 2019, 08:55

1. Deci, daca au in statut, este perfect legal, ca nu te-ai informat este ciubucul tau.
2. Asociatiile stiu ca nu ai de ales daca vrei vanator si te jupoaie fara pic de jena. Genul vanator din iunie, dar cotiztia o ia intreaga. Inca nu am auzit de asociatie, care sa respecte bunul simt, si sa te incaseze la luna de membru.
3. Ai scapat ieftin. Marea majoritate cam incaseaza tot de la inititiva ta.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde danut_s pe 18 Mar 2019, 09:25

ravenstein scrie:Mersi de raspuns. Nu am vrut sa para ca as da vina pe cineva, doar ca, cotizatia pe 2018 mie personal mi s-a parut deplasata atata timp cat nu eram inca vanator sa beneficiez de pe urma asta. Asta e punctul meu de vedere si nu trubuie sa fie corect sau gresit sau sa coincida cu parerea altcuiva.

O seara placuta.

Sezonul de vanatoare 2018 este pana pe 14 mai 2019 din aceasta cauza ai platit,ca vrei sa platesti fara penalizari pe sezonul 2019 e alta treaba.
danut_s
Membru important

Locaţie: buzau

Mesajde Septimiu pe 18 Mar 2019, 10:09

Nu stiu daca se plateste cotizatie pe sezon de vanatoare sau pe an calendaristic. La asociatia mea stiu sigur ca e pe an calendaristic.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde vanatorul007 pe 18 Mar 2019, 10:34

Vanatoarea in ziua de azi nu mai este de mult timp o ocupatie de baza a oamenilor ....a devenit un hobyy de lux...de acum incolo orice membru vanator ( nou) trebuie sa stie ca totul costa...e un hobyy de lux... :D
vanatorul007
Membru activ

Locaţie: Targu-Jiu

Mesajde Adrian_Dumitru pe 18 Mar 2019, 15:34

piratu scrie:Eu unul am plătit 750 lei prima transa la înscrierea în asociație, după aia încă 750 de lei în ziua examenului + taxe examen, când mi-au venit documentele acasă am mai plătit 1200 de lei reprezentând cotizația pe 2018-2019 + taxe emitere documente și acuma urmează sa plătesc cotizația pentru sezonul următor. Presupun ca fiecare asociație are regulile proprii. Pentru toate sumele plătite am primit chitanta.

La ce asociație din Suceava ai plătit sumele astea?
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde tehărău pe 18 Mar 2019, 17:03

Aia cu ce-i moral e una și ce-i legal e alta, e adevărată și ne doare tare! Pe de altă parte, vânătoarea nu e ieftina nici la asociațiile "vechi", nici la "privați și nici la Romsilva. Vestea rea e ca prețul va crește.
tehărău
Veteran

Mesajde Tragaciul pe 18 Mar 2019, 21:28

@ravenstein!La orice asociatie ai fi dat examen chiar si in luna decembrie, ai fi platit jumatate din cotizatie,, chiar daca nu ti ar fi ramas decat o zi de vanatoare din acel an.! Ptr anul urmator platesti pe an intreg,, iar la unele asociații, redus cu ceva daca plătești pana la 30 ianuarie. Acuma ca e bine sau e rau, sa judece fiecare cum o vrea!! Ps.. Daca eram moderator ptr raspunsul care l ai dat @Teherau te trimiteam la maimuțe,,,,, ca sa știi!!
@ravenstein
Ai warn pentru răspunsul dat.
La următorul derapaj ne despărțim.
ADMIN[color=#FF0000]
[/color]
Tragaciul
Membru activ

Mesajde kama3 pe 19 Mar 2019, 06:55

Eu din cate stiam (poate s-o fi schimbat?) costurile se impart in doua perioade. Perioada pana la obtinerea permisului si perioada de dupa obtinerea permisului.
Ca sa poti da examen si sa devii vanator trebuie sa te inscrii intr-o asociatie, sa faci stagiul si apoi sa dai examen.
Pana atunci ai de platit taxe si cotizatii ca si membru stagiar. Taxe pe care le stabileste asociatia, pe care ti le comunica si cu care tu esti(sau nu de acord).
Dupa ce ai dat examenul si ai obtinut permisul poti sa ramai sau nu membru al acelei asociatii (si vei plati cotizatie ca orice membru).
Din cate stiu daca tu ai dat examen in noiembrie 2018 si din varii motive birocratice plasticul l-ai primit in ianuarie 2019 eliberarea plasticului nu poate fi conditionata de plata cotizatiei pe 2019, ci doar de achitarea "la zi" pana la data examenului.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde pipabh pe 19 Mar 2019, 10:29

kama3 scrie:Eu din cate stiam (poate s-o fi schimbat?) costurile se impart in doua perioade. Perioada pana la obtinerea permisului si perioada de dupa obtinerea permisului.
Ca sa poti da examen si sa devii vanator trebuie sa te inscrii intr-o asociatie, sa faci stagiul si apoi sa dai examen.
Pana atunci ai de platit taxe si cotizatii ca si membru stagiar. Taxe pe care le stabileste asociatia, pe care ti le comunica si cu care tu esti(sau nu de acord).
Dupa ce ai dat examenul si ai obtinut permisul poti sa ramai sau nu membru al acelei asociatii (si vei plati cotizatie ca orice membru).
Din cate stiu daca tu ai dat examen in noiembrie 2018 si din varii motive birocratice plasticul l-ai primit in ianuarie 2019 eliberarea plasticului nu poate fi conditionata de plata cotizatiei pe 2019, ci doar de achitarea "la zi" pana la data examenului.

Eu zic ca poate fi conditionata eliberarea de plata cotizatiei atata timp cat pe permis data eliberarii este cu 2019! Daca este inscrisa data cu 2019 inseamna ca trebuie sa faci parte din organizatie si in 2019 - nu?
Cat despre subiect mi se pare mult prea dezbatut si rasdezbatut! Fiecare casa are regulile ei! Daca nu ai intrebat inainte sa intri despre ce si cum si cat ai 2 variante: 1. sa te conformezi regulilor si 2. sa pleci!
pipabh
Veteran

Mesajde kama3 pe 19 Mar 2019, 11:03

In general persoana care se inscrie intr-o asociatie vrea ca acolo sa activeze dupa ce obtine permisul.
Dar sunt situatii cand nu mai vrea sau nu mai poate sa activeze acolo.
Permisul de vanatoare atesta calitatea de vanator, e un drept obtinut care se pierde doar in situatia comiterii unei infractiuni.
Deci in mod normal eu cred ca eliberarea permisului ar trebui sa fie conditionata doar de plata taxelor/cotizatiilor/etc. pana la examen.
Ulterior daca vrei sa activezi in cadrul respectivei asociatii te inscrii ca membru vanator, platesti cotizatia si ai dreptul sa vanezi. Daca nu platesti cotizatia nu esti membru vanator si in consecinta nici dreptul de practica vanatoarea nu il ai.
Daca omul da examen la Constanta nov. 2018, in decembrie se muta la Satu Mare si permisul iese in ianuarie 2019 pentru a intra in posesia plasticului si a se duce cu el sa se inscrie la AJV Satu Mare e necesar sa plateasca cotizatie de membru pe 2019 la Constanta?
Repet, in general astea sunt exceptii, dar se pot intampla totusi.
Din ce inteleg din intrebarea initiala omului i s-a cerut 500 lei cotizatie pe 2018 ceea ce e corect si 1000 lei taxa de inscriere in asociatie. PAi nu era deja inscris cand a dat examenul?
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde kama3 pe 19 Mar 2019, 11:06

[quote="kama3"]In general persoana care se inscrie intr-o asociatie vrea ca acolo sa activeze dupa ce obtine permisul.
Dar sunt situatii cand nu mai vrea sau nu mai poate sa activeze acolo.
Permisul de vanatoare atesta calitatea de vanator, e un drept obtinut care se pierde doar in situatia comiterii unei infractiuni.
Deci in mod normal eu cred ca eliberarea permisului ar trebui sa fie conditionata doar de plata taxelor/cotizatiilor/etc. pana la examen.
Ulterior daca vrei sa activezi in cadrul respectivei asociatii te inscrii ca membru vanator, platesti cotizatia si ai dreptul sa vanezi. Daca nu platesti cotizatia nu esti membru vanator si in consecinta nici dreptul de practica vanatoarea nu il ai.
Daca omul da examen la Constanta nov. 2018, in decembrie se muta la Satu Mare si permisul iese in ianuarie 2019 pentru a intra in posesia plasticului si a se duce cu el sa se inscrie la AJV Satu Mare e necesar sa plateasca cotizatie de membru pe 2019 la Constanta?
Repet, in general astea sunt exceptii, dar se pot intampla totusi.
Din ce inteleg din intrebarea initiala omului i s-a cerut 500 lei cotizatie pe 2018 ceea ce e corect si 1000 lei taxa de inscriere in asociatie. PAi nu era deja inscris cand a dat examenul?
Si daca e varianta 2 sa plec, cum plec? Cu permis? (ca am platit deja pentru el) sau fara? si atunci pentru ce am mai platit?
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 19 Mar 2019, 11:17

ravenstein scrie: Adica in luna decembrie puteam sa ies legal sa fotografiez mistreti sau pt ce dumnezeu am platit 500?

Este o practică întâlnită încă din anii 90. Atunci când fostele filiale județene ale AGVPS-ului au devenit asociații județene independente financiar și decizional, adică AJVPS-uri apoi unele dintre ele AVPS-uri, și-au format propriile reguli. Nu sunt abuzuri cum le numești tu sunt pur și simplu oferte pe o piață liberă dar cu o mentalitate autohtonă. Asociațiile sunt private și oferă niște servicii, iar cei care au nevoie de asemenea servicii analizează oferta și decid dacă îi avantajează sau nu. Asociațiile au și ele bugete și își fac planuri, cam ce cheltuieli se preconizează cu fondurile, salarii, utilități, hrană pentru vânat și câți bani trebuiesc încasați, din cotizații, partide de vânătoare cu străinii, donații, încasări din organizarea examenelor etc. Nefiind o piață așa de mare, diversificată și concurențială, cum este cea a tigăilor și oalelor cu oferte și superoferte, piața vânătorii este caracterizată de către jucători puțini care vor încerca întotdeauna să mai facă un ban de pe unde se mai poate și asta perfect legal. Chiar și din fotografierea mistreților, așa cum ai spus, se pot face bani!
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Sly_Fox pe 19 Mar 2019, 11:30

kama3 scrie:Din ce inteleg din intrebarea initiala omului i s-a cerut 500 lei cotizatie pe 2018 ceea ce e corect si 1000 lei taxa de inscriere in asociatie. PAi nu era deja inscris cand a dat examenul?

Nu era înscris ca vânător cu drepturi depline, ci avea doar calitatea de stagiar. Când îndeplinește toate formalitățile, promovează examenul și primește în mână carnetul de membru se poate considera membru în asociația respectivă. Numai că pentru a intra în posesia acelui carnet de membru trebuie să achite niște bani conform obligațiilor statutare. Asta este, așa merge treaba, fie că ne place sau nu! Și de obicei nu ne place dar nu avem încotro, sau poate avem dar suntem prea comozi să căutăm variante mai bune, variante care la trasul liniei se pot dovedi uneori că nu au fost cu mult mai bune.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde ravenstein pe 19 Mar 2019, 14:46

Salut,

Mersi frumos de raspunsuri, au fost chiar pertinente.
Prin acest post nu am vrut sa acuz pe nimeni sau sa indrept degetul catre cineva, stiu foarte bine ca inainte sa arat cu degetul trebuie sa te uiti in oglinda. Acuma ca s-au afectat unii aia nu e problema mea.

O zi cat mai buna!
ravenstein
Veteran

Înapoi la Vanatoare discutii generale