Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 03 Feb 2026, 14:29
|
|
|
Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .
Moderator: liviur
de adisan77ro pe 02 Mar 2016, 23:31
Salut. Am reusit sa fac cateva poze ca sa iti faci o idee despre inaltimea monturii. Luneta mea are tubul de 30mm, si lungimea totala (inclusiv parasolarul) de 35cm. Sa iei in calcul si lungimea lunetei cand o cumperi ca sa nu intampini probleme la fixarea ei pe arma din cauza ca si tu ai catare si inaltator. Eu am reusit sa o montez la fix si am lasat 1mm distanta intre marginea de jos a lunetei si baza inaltatorului (de cand am pus-o , nu s-a miscat deloc). Mai jos sunt cateva poze in care poti vedea cat de jos s-a asezat luneta si care este distanta ramasa intre ea si teava(cam 4mm, nu stiu daca sunt chiar 4,5mm ca nu am subler asa fin) cu montura fixa (baze+inele ptr baze) LOW. Atunci mi-a fost teama sa iau XtraLOW gandindu-ma ca nu vor fi bune, ulterior am regretat ca nu le-am mai luat ptr ca as fi avut luneta cu 2mm mai aproape de teava:       Mai jos am pus pozele cu informatiile referitoare la modele si dimensiuni, care arau mentionate pe spatele ambalajului in care au venit bazele si inelele Optilock. daca maresti poza vei vedea acolo dimensiunile ptr fiecare optiune pe care o ai ptr SAKO 85. daca vrei RING MOUNTS gasesti varianta LOW (atentie ca are o inaltimea de 29mm comparativ cu 32,5mm cat are versiunea LOW cea cu baze+inele). De asemenea montura LOW cu RING MOUNTS este mai joasa (cu 1,5mm) chiar decat cea XtraLOW cu Mount Rings+Mount Base. Cu toate acestea eu cred ca va fi ok si varianta LOW RING MOUNTS, intrucat culata la TIKKA mea este frezata in coada de randunica, fata de SAKO unde este alt sistem de prindere din care mie mi se pare ca rezulta un nivel ceva mai ridicat la baza monturii raportat la teava, comparativ cu ceea ce am eu la TIKKA (nu sunt sigur dar asa imi lasa mie impresia cred ca Violiv ne poate lamuri aici). Asadar mie varianta LOW cu RING MOUNTS aproape mi-ar fi lipit luneta de teava pe cand tie cred ca ti-ar mai lasa cam 2mm spatiu intre ele. Dar asta trebuie totusi verificat inainte.  De asemenea am pus mai jos o poza cu bazele disponibile, unde exista de asemeni ptr SAKO mai multe variante,SHORT, LONG, EXTENDED, QUICKMOUNT sau ptr sina WEAVER. Daca ai ales calibrul 9,3, acesta se incadreaza la M. Mi-am permis sa incercuiesc ceea ce cred eu ca ti s-ar potrivi, in functie de ce varianta iti convine (am luat in calcul o luneta cu tub de 30). daca vrei luneta de 1" gasesti si acele dimensiuni in pozele atasate.  PS: Eu cred ca la un SAKO 85 cu luneta sa zicem cu tub de 30mm si obiectiv de 50mm, ar merge fie OPTILOCK RINGMOUNTS LOW, fie OPTILOCK Mount RINGS + Mount BASES XtraLOW, iar bazele pot fi SAKO LONG sau EXTENDED (in functie de spatiul disponibil de montaj a inelelor pe luneta), daca vrei o montura fixa sau SAKO QUICKMOUNT daca vrei o montura rapida. Oricum, nu te grabi, masoara luneta, distanta necesara fata de ochi a.i. sa nu dea in suportul sau foita inaltatorului si vei avea o montura pe cinste cu OPTILOCK. Si sa stii ca nici eu nu am dat jos catarea sau inaltatorul si sunt f putin vizibile intre magnificatia2,5 si 3,5-4 insa deloc deranjabile, iar dupa 4 nu se mai vad deloc.
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
-
adisan77ro
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj-Napoca
de tudor81 pe 03 Mar 2016, 09:11
Mersi mult de tot pentru poze, masuratori si pentru tot efortul. Toodata multumesc din nou tuturor pentru informatii. O sa ma hotarasc asupra lunetei si ulterior o sa fac masuratorile si calculul cu exactitate. Sper sa merga inelele fara baze low.
Respect!
-
tudor81
- Membru activ
-
de violiv pe 03 Mar 2016, 09:46
Goana dupa extra-extra-low nu-i buna intoteauna. Odata pentru ca oricat de jos ar fi luneta pusa tot este mai sus decat linia de ochire pe mecanice pentru care este profilat patul .... asa ca un obrazar adaus tot iti trebe. A doua oara pentru ca intre marginea anterioara a obiectivului trebuie sa existe un spatiu decent si asta pentru ca in momentul focului luneta vibreaza serios iar aceasta vibratie poate determina ciocniri intre obiectiv si teava, chestie care nu face bine lunetei. 2-3 mm este minimal catre numa bun, functie si de calibrul armei si dimensiunile lunetei. In al treilea rand, o axa optica un pic mai ridicata fata de axa tevii favorizeaza un "MRD" mai lung si pentru ce-i care-si regleaza luneta vanatoreste si nu mai umbla la click-uri pentru corectie pe verticala cu distanta fata de tinta, permite o distanta maxima de tir mai mare decat daca luneta ar fi montata jos de tot. Nici cand iti pui o luneta de goana si teoretic ai urmari o linie de mira cat mai "paralela" cu traiectoria glontului montajul foarte jos nu-i perfect ... daca pastrezi aparatele de ochire mecanice, la 1x pe luneta acestea sunt foarte vizibile in campul vizual al lunetei si pot deranja unii tragatori, mai ales daca arma are catare mai de goana, cu fibra optica rosie si luneta are si ea un reticul iluminat rosu.
Intai ia-ti arma si gandeste-te la ce luneta vei lua. Daca tubul lunetei e prea scurt fata de culata de lungime destul de mare a armei atunci iti trebe monturi cu baze+inele, cu baza din fata avand inelul orientat catre spate. Daca luneta e un stil mai clasic, cu tubul suficient de lung, poate ai sansa sa mearga doar inele singure. Oricum ar fi, montajul lunetei determinat de pozitia inaltatorului nu este intotdeauna cel mai fericit - ar trebui sa fie dictat de pozitia fata de ochiul tragatorului. Daca ai noroc sa se potriveasca si la ochi e OK dar daca trebe sa intinzi gatul sau sa tragi capul catre talpa patului ca sa vezi imaginea perfecta prin luneta n-o a-ti fie bine in teren.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de tudor81 pe 03 Mar 2016, 10:58
Multumesc pentru sugestii. Arma mi-am luat-o deja (sako 85 hunter 9,3). In privinta lunetei, in principiu, cochetez cu ZEISS CONQUEST (probabil DL 3-12X50/IR60/D30). Deci m-as raporta la dimensiunile acesteia - 30 mm, obiectiv 50, lungime 347 mm. Catarea si inaltatorul as putea sa le scot la o adica dar ma intereseaza mai mult daca luneta nu s-ar apropia prea mult de teava cu inelele fixe low cu inaltime de 29 mm.
-
tudor81
- Membru activ
-
de tudor81 pe 03 Mar 2016, 14:56
Acum realizez de fapt ca diametrul efectiv al obiectivului la ZEISS CONQUEST DL 3-12X50/IR60/D30 este 56, deci datele problemei se schimba.
-
tudor81
- Membru activ
-
de tudor81 pe 03 Mar 2016, 15:28
Acum nu mai inteleg nimic... Discutiile de mai devreme se raporteaza la diametrul lentilei obiectivului sau la diametrul efectiv al obiectivului? pentru ca realizez ca eu faceam o confuzie...
-
tudor81
- Membru activ
-
de AXP pe 03 Mar 2016, 16:05
Ei, ..., nu se schimba asa dramatic, diametrul exterior (efectiv) al obiectivului trebuie luat in calcul, dar uitate in imaginea (cu inele) trimisa de colegul @adisan77ro, se vede un desen destul de clar, ..., iti incape luneta preconizata de tine, cu monturile recomandate de colegul @adisan77ro, cat si cu varianta gandita de tine. Toate cele bune
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de adisan77ro pe 03 Mar 2016, 22:08
Vrei neaparat montura fixa? Baze + RINGS Etra LOW, sunt putin mai inalte decat inelele RING MOUNTS LOW si mai joasa decat inelele LOW (cele ptr baze). Daca vrei neaparat montura fixa atunci iei baze fixe (inelele raman aceleasi XtraLOW). In felul acesta nu mai ai temeri ca doar cu inele vei atinge teava sau ca montura LOW baze+ inele este prea ridicata. Daca iti plac cum vin montate cele Xtra LOW vei avea o mantura mai joasa decat cea din poze (asta doar daca dai jos suportul foitei inalattorului ptr ca si luneta ta este destul de lunga si vei lovi in el daca o pui mai jos ca la mine sau eventual va trebui sa o tragi mai in spate ceea ce nu stiu cum va fi ptr ochi !), iar daca nu vrei sa dai jos inaltatorul atunci poti merge linistit pe Baze +Inele LOW. Si asa nu mai ai nici un stres. Daca tot ai ales deja o luneta 3-12 eu as merge pe montura rapida (baze rapide QUICKBASE) si inelele XtraLOW (fara inaltator) sau LOW (daca nu dai jos inaltatorul). Cum spunea si VIOLIV , la 1x imaginea elementelor optice fixe poate fi deranjanta, insa cum luneta ta incepe de la 3 (a mea incepe de la 2.5 deci cam tot aia e), nu e mare problema, iar daca o muti pe 4 nu le mai vezi deloc. In plus de asta cand vrei sa dai luneta jos, ai montura rapida si ai rezolvat rapit, si poti trage si pe catare si inaltator cand vrei. Si asa le-ai impacat pe toate. Si, din cate a spus VIOLIV mai sus, eu am inteles ca aceasta montura rapida este de f buna calitate ceea ce inseamna ca reglajul se pastreaza de la o montare/demontare la alta. PS: IN CAZ CA TE_AM ZAPACIT  , CONCLUZIA (parerea mea  ) este: Vrei montura FIXA = BAZE FIXE....................Vrei montura rapida = QUICK BASE In ambele cazuri adaugi Inele: - LOW ptr baze daca vrei sa pastrezi inaltatorul, intrucat luneta este destul de lunga si asa o vei putea monta la nevoie ceva mai inainte pana la limita sa dea in suportul foitei - XtraLOW daca ai de gand sa demontezi foita inaltatorului si suportul ei, ptr ca altfel in cazul in care vei fi nevoit sa impingi luneta putin mai inainte s-ar putea sa dea in partea de jos a suportului.
-
adisan77ro
- Veteran
-
de tudor81 pe 04 Mar 2016, 16:08
Mersi frumos inca o data pentru sugestii! Monturi rapide observ ca nu prea se mai gasesc, cel putin dupa o scurta cautare pe net... Totodata vad ca ar fi fost si ceva mai scumpe, cu toate ca nu m-as crampona in asta daca le-as gasi... In concluzie, probabil ca o sa aleg baze fixe long cu inele low, ca sa n-am emotii si sa nu scot nici inaltatorul. Mersi mult! Toate bune!
-
tudor81
- Membru activ
-
de adisan77ro pe 01 Apr 2016, 22:47
Pune niste poze sa vedem cum a iesit in final
-
adisan77ro
- Veteran
-
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 30 vizitatori