Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Browning dublu express..9.3x74..Moderator: liviur
29 mesaje • Pagina 1 din 1
Browning dublu express..9.3x74..Salutare baieti..
Banii in buzunar..arma rezervata....autorizatia iese curand....dublu express 9.3x74.. Nu am crezut ca mi iau aceasta arma...e fabuloasa...arata intr un fel...se potriveste intr un fel..am nevoie de ajutor!!! Chiar are nevoie un vanator de un 9.3x74?!!..(adica am inca un browning 30.06semi pe drum)..pls help..adica,in viata reala,in goana cati dintre voi au avut nevoie de ,,un monstru'' 9.3.. Ps:rog DOAR pe cei ce au acest cal sa mi ofere senzatiile lor... Va mulțumesc. citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
Re: Browning dublu express..9.3x74..
Daca 3006 ti se pare prea mic in goana si munitia prea ieftina atunci cumpara la 9,3x74
Re: Browning dublu express..9.3x74..parerea mea ca e prea tare cartusul(la recul). este indentic cu .375 . Un 9.3x62 era perfect. La x62 reculul se simte ca la 12.
Acu daca comanda e pe drum degeaba mai intrebi. Daca treci peste recul in primul rand fizic si apoi psihic cartuusul asi face datoria la orice distanta. Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Browning dublu express..9.3x74..hornady metric balistic
9.3 x 62mm 82303 286 gr. SP-RP 18.53 .400 719/4796 685/4343 651/3933 619/3547 587/3192 556/2866 527/2575 -5 0.2 0 -5.9 -18.3 -37.9 -65 9.3 x 74R 82304 286 gr. SP-RP 18.53 .400 719/4796 685/4343 651/3933 619/3547 587/3192 556/2866 527/2575 -5 0.2 0 -5.9 -18.3 -37.9 -65 asadar performante IDENTICE nu inteleg de ce ar fi mai tare recului (ca energia glontului e clar ca este identica) cred ca diferenta este intre modelul de arma folosit, greutatea armei, talpa, imbracaminte, etc.
Re: Browning dublu express..9.3x74..Nu numai miscarea glontului genereaza recul. O parte semnificativa a reculului e data de miscarea gazelor rezultate din arderea pulberii. Poate ca nu pare cine stie ce ... pana tragi cu frana de gura ca sa vezi diferenta ... insa gazele parasesc teava cu vitezade peste zece ori mai mare ca glontul iar componenta reculului ddeterminata de ele este foarte -foarte importanta. Mai pe scurt, conteaza enorm acel gram de pulbere in plus pe care-l are 9,3*74 fata de *62. Asta inseamna un recul mai mare la *74. N-as spune ca e chiar comparabil cu 375. Trag gogoloaiele astea de cativa ani buni.
Practic, din Browning, care e greu ca boala, vei resimti reculul lui *74 mult mai putin decat 375-ul tras din R 93 (ce folosesc eu) si foarte asemanator de *62 tras dintr-o arma moderna, usoara. P.S. desi nu m-am simtit personal niciodata sub-motorizat cu 30-06, pe care-l trag si acum cu placere, niste gogoloaie de astea de 17-20 g chiar te fac sa simti ca traiesti. DA!!! Un vanator are nevoie si de asa ceva, in egala masura ca de un 223!
Re: Browning dublu express..9.3x74..Te rog sa ma ierti.Eu am crezut ca nu ai gasit mistreti nu ca nu i ai impuscat ca nu ai 9,3x74,daca tot la Giurgiu vanezi sa ti iei un bax de cartuse pentru gugustuci ,porcii sunt cam rari si la pasari e cam greu cu orice glont.Stiu ca esti pasionat dar gandste te bine ce ti doresti....
Re: Browning dublu express..9.3x74..Semi în 30-06 la ce-ți mai iei? Alege una din ele, nu văd rostul...eu am luat tot Browning dar în 9.3x62.
Succes!
Re: Browning dublu express..9.3x74..Salutare,ms de pareri si raspunsuri...
30-06 e mai de mult in plan,este o necesitate..un pas inainte sa zic asa.. 9.3x 74 este un moft,un cadou, ceva ce un am neaparat nevoie dar daca,tot a aparut printr o conjunctura..de ce nu?!..Aici e la fel ca la masini..ai nevoie de un 3.0 BIT?!nu..dar e misto de condus al dracu de tare.. Adrian1123..ai dreptat,de prepelita si gugu sunt pregatit..DAR...stii bine ca nu doresc samai fac ce am facut pana aum..deci up grade!!... citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
TOUCHE!!! citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
Re: Browning dublu express..9.3x74..@soimule
am tras zeci de cartuse cu x62 si cu x74.Reculul la x74 este neplacut clar. lasa cifrele din catolog si vezi cartusul. cu cat diferenta dintre diametrul glontului si diametrul tubului e mai mica si reculul e mai mic. sau tub scurt recul mic. x62 este cel mai placut..optimizat recul de cal. mare. la x74 tubul are 12mmin plus unde intra destula pulbere. ______ Browningul expres x74 este o bijuterie cu mult peste orice arma/ marca de serie. grupajul focurilor este peste asteptari... dar e unpic scumpa. ""da le dreacu"" de 3006. Linga x74 ia un 308 . Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Browning dublu express..9.3x74..Nu am simtit niciodata nevoia de un calibru mai mare, insa cu siguranta am simtit nevoia de unul mai rapid. Sau cel putin un producator de munitie ce ofera pulbere iute si proiectile pe masura pentru calibrele uzuale. Nu am tras cu x74 ci cu fratele mai mic, x62. Nu-i contest puterea de stopare dar ce nu mi-a placut a fost reculul. Suportabil, dar nu imi garanta rapiditatea actionarii armei si stabilitatea pe tinta, fara sa mai ridic ochiul din luneta. Iar din x74 citesc ca e si mai si. In goana, ai nevoie ca al doilea si eventual al treilea foc sa vina rapid, instinctiv. Nu dupa ce te culegi de pe jos.
Dar daca e un moft, da-i inainte! Fa-ti de cap! Focu' si piesa.
Байкал ИЖ 54
Super alegere si super calibru, de fapt singurul calibru pe care si eu l-as alege pentru un dublu express. Am tras cu doua arme in acesta configuratie, pur si simplu simti ca tragi, simti ca traiesti. Nu este asa de izbitor cum se sperie lumea, o mana zdravana il stapaneste fara probleme. Ce arma vrei sa iti iei,ce model?
Are nevoie, iar in caz in care nu are nevoie acum probabil vreodata va avea. Nu mai sta pe ganduri, daca s-a ivit momentul nu-l rata. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Stapanirea armelor in calibre grele vine cu exercitiu. La fel am simtit si eu la prima serie de 3 boabe in 9,3x62, in poligon ... al doilea a fost cum a fost dar la al treilea nici arma in umar n-a mai stat si nici eu pe pozitie. Au urmat inca ceva arme, si in 9,3 si in calibre mai mari iar sezonul trecut am golit de 3 ori magazia de 4 boabe in 375 H&H a R 93-ului in mai putin timp decat am nevoie ca sa scriu asta iar la final am ramas si eu surprins de cat de rapid am putut s-o fac si cat de putin am resimtit reculul. Odata ce inveti cat sa infigi arma in umar si cat s-o lasi sa zburde nu mai e deloc asa greu. Un amic relativ firav ca si constitutie trage 9,3x74 din Verney, arma semnificativ mai usoara decat Browning; la una din vanatori, fiind relativ vecini de stand, l-am auzit dand drumul la un dubleu atat de rapid c-am fost aproape sigur c-a ratat, cum se mai intampla pe la iepuri cand vanatorul trage al doilea foc fara sa mai apuce sa ocheasca. Spre surprinderea mea a avut ambele focuri in tinta iar tinta era un sacal in fuga mare, cu primul l-a agatat in abdomen catre pulpa din spate cu al doilea in cap. E drept ca i-a luat cam un sezon ca sa se invete cu arma dar odate capatate deprinderile necesare pentru a trage bine in calibru greu si tirul cu cele mai usoare devine mult mai eficient.
Re: Browning dublu express..9.3x74..Reculul de la 9.3x74R nu mi se pare deloc neplacut. Un calibru ce impinge, nu loveste cu copita...
@iliealexandru esti destul de voinic pentru 9,3x74R, stai calm ![]() Si da, este foarte util la goana. Cu nimic superior insa lui 9.3x62 (daca nu ma insel, 9.3x74r este chiar proiectat ca echivalentul acestuia in varianta cu rama). Nu m-am interesat de modelul armei, sper ca ai mecanisme independente la cele 2 focuri, altfel nu prea vad superioaritate practica fata de o carabina rapida... Nu mi l-as lua insa daca as vana 90% din timp in Giurgiu ![]() P.S. Daca ai 9.3x74R pentru goana si intentionezi sa o pastrezi, nu mai are rost sa iei .30.06 ![]() Corruptissima re publica plurimae leges
Re: Browning dublu express..9.3x74..x74 e foarte putin mai vechi ca aparitie si este o evolutie a mai vechiului x72 incarcat cu pulberi cu fum. Foloseste un tub lung, cu capacitate un pic mai mare, cu pulbere mai putina decat poate duce, incarcat la presiuni mici, dedicate armelor basculante, adica sub 3000 bari. Coroborat cu forma tubului si cu arderea deficitara in astfel de tuburi, proiectilul iese pe teava cu viteze mai mici decat s-ar putea scoate.
x62 e cu vreo 4-5 ani mai nou (dupa unii, dupa altii au aparut cam simultan), a fost gandit ca un cartus puternic care sa incapa in actiunea de lungime standard a lui M 98. Foloseste un tub foarte asemanator cu al lui 30-06 ca dimensiuni, dar cu umarul impins un pic mai in fata si cu gatul mai scurt, astfel incat capacitatea lui e un pic mai mare decat a lui 30-06. Tubul mai rezistent, forma mai propice, armele mai tapene din care a fost tras au permis incarcarea mult peste datele initiale, cu limite actuale catre 3900 bari. Toate astea il fac sa fie astazi un picut mai potent decat x74, cu atat mai mult de cand exista tendinta de a scurta tevile armelor. Chiar si cu pulberi moderne x74 necesita tevi ceva mai lungi, adica spre clasicii 60-63 cm ca sa scoata tot ce poate pe cand x62 este unul din cele mai indiferente calibre la lungimea tevilor pe care l-am testat si masurat si merge brici din tevi de numai 50 cm. Ambele sunt calibre "pe val", renascute practic de cand mistretii mari s-au raspandit prin toata Europa si vanatorii au inceput sa descopere efectele pozitive ale diametrelor mari la proiectile. Practic nu cred ca exista fabricant de arme cu tevi ghintuite, indiferent de tipul lor, care sa nu aibe in oferta un 9,3. Ambele sunt la fel de folosite in Europa si se cauta din ce in ce mai mult si peste ocean, mai ales x62. Ambele sunt cartuse ce lanseaza proiectile la viteze decente astfel incat efectul de "explozie" la intalnirea tintei pe care l-au suferit varfurile simple SP cand s-a trecut la cartuse de viteza mare nu este decat rar intalnit .... si asta inseamna ca merg aproape la fel de bine cu proiectile din cele mai ieftine ca si cu cele mai sofisticate "legate", "bimodale", etc. Pentru ca x74 este oferit aproape numai in basculante, adica uzual e vorba de arme scumpe, a ramas un pic in urma ca raspandire, oferta de munitie, proiectile si pretul acestora fata de x62 care e posibil de tras dintr-o sumedenie de bolt-action si semi-automate.
Re: Browning dublu express..9.3x74..Gata,achitat ..astept autorizatia..
Nu m am gandit ca trec la dublu expres 9,3 x 74 asa curand.DAR moftul e moft,oportunitatea este oportunitate! Am inceput sa caut sugestii de munitii(cam slabut chiar si pe forum..) etc.. Ciudatenie: vine cu o fisa de testare de la Browning la 60m..de ce dreacu 60 ?..nu 50 nu 100..60!!! care i treaba?! Cu munitia de 18g(parca!!) are 4 boabe intr un cerc de cca 4..5 cm!! sa fiu eu asa baftos?!?.. cert este ca munita i scumpa in draci si astept ceva sugestii sa mi pot face o idee,un triaj cu ce sa incep.Testele si reglajul real cred ca pe la sf de august le voi face si le voi pune si pe aici.. aaaa si era sa uit..3006 semi era in plan de ceva vreme si DEJA e comandata pe masura mea(inclinatie..lungime pat..pe stanga..etc..) de baietii de la Amis,iar 9,3x74 a aparut ca magarul in ceata si pur si simplu nu m am putut abtine... PS:arata super bine fierul si nu i chiar asa greu..deci sunt super incantat!! citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
Multumesc frumos!! Este un browning ccs elite ...gravuri frumoase cu cerb si urs..tragaci aurit..lemn fain...cert este ca de multe ori ma uitam cu jind la aceasta arma maia les de cand cu 525 ul in cal 20...dar la pret de piata ,adica peste 20.000 ron...m am oprit subit din visare..acum,cu ce s a ivit...sunt super incantat!! seara faina/ citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
Re: Browning dublu express..9.3x74..Salut,
Te felicit pentru alegere. Eu am un dublu expres de la Fabarm, Asper 2 Prestige Oiled 9.3x74R Recunosc ca am luat arma pentru ca am considerat-o un "must have" dintotdeauna. As fi luat-o chiar daca nu as fi mers la vanatoare cu ea niciodata ! Dar sa revenim...... Reculul Mai am un Steyr Mannlicher 30.06 Prohunter. Consider ca reculul este mai mic decat la 30.06. Probabil ca avand comformatia unei arme bock cuplul de forte al reculului actioneaza diferit. Nu este o arma cu care sa mergi des in poligon pentru ca munitia este foarte scumpa. (Eu trag cu RWS Uni asa cum este recomandat). Dar am fost de 2 ori si am tras cate o cutie o data. Nu este nici o problema !!! La ultima goana s-a intamplat sa-mi iasa des mistreti si am tras toata ziua appx 16-18 cartuse. fiind si iarna nu am simtit mare lucru. Dar.... pe unul l-am nimerit in cap si a cazut instantaneu de la appx 40m ! Precizia Nu sunt un cunoscator. Dar dupa ce am citit aproape totul pe forum despre dublu expres pot spune ca majoritatea au tendinta sa supraestimeze arma. Nu este necesar sa pui luneta pe ea !!! Nu este facuta pentru asta. Este o arma scurta, pentru padure, cu care tragi rapid 2 focuri in proximitate cu efect devastator !!! La distante de maxim 50m in 99% din cazuri !!! In Poligon la 50m din picioare cu elementele mecanice de ochire "bagi" doua gloante intr-un cerc de 5-9 cm in tinta fara probleme. Este exact ce-ti trebuie. Am vazut personal posesori de expres care au incercat sa profite de posibilitatea pe care arma o ofera sa "regleze" convergenta tevilor. NIMENI nu a mai reusit sa scoata nici macar precizia initiala ! Nu am inteles niciodata obsesia asta de a transforma un dublu expres in arma de sniperi. Dublu Expres nu este un bisturiu. Este un ciocan de lux care face exact ce trebuie. Ingenuncheaza orice atingi. Concluzia mea. Daca poti sa o cumperi, si-ti place ca si vanator stilul clasic de la vestimentatie pana la arma cu care mergi la vanatoare, daca admiti ca poti sa te abtii de la anumite focuri pe care nu are sens sa le tragi daca nu esti sigur ca vanatul va scapa ranit, atunci iti iei SI un dublu expres. ![]() ![]()
16-18 focuri .... cate au ajuns in tinta? Sper ca nu numai cel pomenit.
In poligon da. In padure, cand trebe sa aliniezi intr-o clipa "mecanicele" cu tinta care nu vrea sa stea locului nu prea mai iese. De acord ca o luneta e cam grea, mai ales pentru o arma deja grea (Browning) dar un Docter face minuni. Poti incerca. Fata de pretul armei investitia in Docter si prindere e mica insa rezultatele cresc spectaculos ... economisesti munitia irosita pe doua sezoane si ti-ai scos investitia.
Intr-adevar, marea majoritate a armelor in aceasta configuratie sunt "subtirele" la partea de precizie. Unele chiar din cele foarte scumpe. Cu cateva exceptii care chiar te fac sa doresti sa posezi un dublu-expres "de sniperi". Inca n-ai vazut suficiente incercari sau nu la arme care chiar stiu sa faca asta controlat sau nu facute de cineva care stie cum se face. O fi ingenunchiind el 9,3-ul tot ce atingi .... cu conditia sa atingi .... BINE! Altfel se duce linistit ca si cu orice alt calibru. Glontul isi face treaba daca si arma si tragatorul o fac la fel de bine. Nu e o obsesie, e o necesitate ca "echipamentul" sa-si faca datoria cat se poate de bine pentru ca "piesa a patra" induce suficiente erori ce tin de factorul uman cat sa nu mai fie nevoie de altele tehnice.
Re: Browning dublu express..9.3x74..multumesc violiv pentru completari. sper sa fie de ajutor.
VC Sagittaire XS20
Steyr M.ProHunter 30.06 Fabarm Asper Prestige II 9.3x74R Fabarm Axis Elitte AL12
Re: Browning dublu express..9.3x74..Buna,
Eu am tras peste 25 de ani cu un drilling cu glont 9.3x74. Cum se zice mai sus, dupa o vreme te obisnuiesti cu reculul. Depinde si de tipul cartusului. Dupa parerea mea cartusul de 12 are recul mai mare dar poate e subiectiv. Drillingul evident nu poate fi reglat dar pana in 100m merge ok cam indiferent de cartus. Ulterior, acum cativa ani, mi-am luat un dublu expres Blaser tot 9.3x74, e o arma mai sportiva ai maxim 2 sanse, am multi colegi care au arme in semi nu mi se pare sportiv, am vazut 5 mistreti impuscati intr-un stand cu asemenea arma, evident si mici si mari, nu e bine mai ales cand toata grupa are 15-20 de mistreti pe sezon. Vanez intr-o zona unde prezenta ursilor e frecventa toamna, un dublu expres e o arma care iti da un pic mai multa siguranta, desi sunt oameni care incarca foarte rapid un R8 cand trag la caprioara, cand tragi la urs la distanta mica miscarea mainii nu e liniara ci un pic tremurata ![]() Dublul expresul a venit complet dereglat, tragea cu 20cm in stanga cu teava de sus, cea de jos mergea perfect, evident cei de la magazin s-au jucat la suruburi (probabil pe principiul ca daca ai bani de asemenea arma ai bani sa o si reglezi), nu cred ca a venit de la Blaser asa. Nici nu ai cum sa iti dai seama de asta cand cumperi arma ci doar ulterior. Evident nu mi-au dat nici surubelnitele potrivite incat a trebuit sa gasesc singur inbusul potrivit. A trebuit sa ma documentez de pe blaserbuds.com si am incercat sa o reglez singur. Am avut nevoie de 7 cartuse (19g) si am obtinut pt +4cm la 100m punct ochit punt lovit la 160m cu teava de sus, cea de jos continua sa traga pefect. Ar trebui avut grija la acest aspect. Ulterior am testat echipamentul, merge ok. Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Re: Browning dublu express..9.3x74..Ms tuturor pt randurile scrise..Asadar am ales sa echipez frumusete de 9,3 cu Aimpoint H2,o prindere leupold sau contessa..INSA.....bai nene ajutati si voi un baiat amarat,sarac,cinstit si muncitor cu ideei de munitie..
1.TOT ce inseamna 9,3x74 e scum in draci(asumat ..dar prea de tot ![]() ![]() ![]() 2.O sa testez prima data cu ce a venit din fabrica... 3.doresc recomandari de munitie testata de posesorii de 9,3x74... Acum...astept sa o aduc acasa si prima sesiune de teste in poligon.. citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
Re: Browning dublu express..9.3x74..revin cu ceva up date..
Arma este extraordinara..pfff chiar o super jucarie .Am testat grupajul cu RWS evo 291gr/18.8g la fix 60m masurati asa cum vine in fisa de test din fabrica..WOW....merge incredibil,diferenta dinte teava de jos si sus in tinta este de fix 2 cm(am si poze da nu mi bat capul sa le pun plus ca au si 8..9mb) Una peste alt singurul inconvenient ar fi fi ca patul este prevazut cu obrazar si are inclinatie pt dreptaci eu fiind stangaci..vedem la prima goana ce si cum.. Despre munitia aleasa nu cred ca e prea mult de zis pana nu cade primul porc... daca sunt ceva sugestii ..le ascult cu drag.. citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
Re: Browning dublu express..9.3x74..Sfatul meu este sa-ti faci un pat pentru stingaci .Altfel la prima goana vei avea mari insatisfactii si vei da vina pe puscoci
Re: Browning dublu express..9.3x74..Unde a mers merge si suta, zice o vorba din batrani. E pacat ca dupa atat chin si ajuns la un liman sa nu ai tot ce-i trebe, mai ales cand e vorba de o componenta esentiala pentru ajunsul gloantelor in tinta. Mesteri buni la lemn sunt, lemn de buna calitate este ... asa ca drumul e deschis.
Re: Browning dublu express..9.3x74..Daca ai bani de dublu-express (chiar daca nu e el H&H), pretul munitiei chiar nu conteaza. Doar nu iti inchipui ca o sa toci cartuse ca la gugustuci
![]() Ca sa cada primul porc trebuie sa il atingi mai intai, asa ca pune mana si schimba patul ala ![]() Corruptissima re publica plurimae leges
Re: Browning dublu express..9.3x74..O solutie de maxima economie finaciara ar fi sa indoi patul ca sa treaca de la avantaj pentru dreptaci (cast off) la avantaj pentru stangaci (cast on). Am aflat despre varianta asta acum vreo 2 ani, cand am vizitat un amic care avea un magazin de arme. Cum am intrat mi-a spus sa vin sa probez o lisa (era o suprapusa beretta white onyx). O incerc si ii spun: e pentru stangaci. No, zice el, am vrut sa verific daca a reusit intr-adevar sa o indoaie sau mi se parea mie. Aflu ca arma era initial pentru dreptaci dar patul i-a fost indoit ca sa se potriveasca unui stangaci. Il cunosteam pe cel care facuse modificarea asa ca l-am intrebat cum a facut. Mi-a spus ca a indoit-o folosind ulei fierbinte. Am vrut sa aflu mai multe, asa ca am cautat pe net si am gasit asta: https://www.youtube.com/watch?v=PZBtS_WlcG4
Are si o parte a doua, https://www.youtube.com/watch?v=TnRgaiU5GEs La inceputul partii a doua se vede cat de maleabil devine lemnul dupa tratament. Din pacate solutia asta nu te ajuta cu obrazarul de pe partea "gresita"..
Ai dreptate si nu ma astept la altceva decat la realitate... Acum treaba cu patul imi cam da dureri de cap..can revin in tare merg la o vanatoare sa vad ce si cum ..Am vb cu Ovidiu sa mergem impreuna....sper sa nu mi faca figuri mari ca daca face,o vand si mi comand cu pat pe stanga cum am facut cu fabarm ul..hahaha Dar sper sa fie ok.. PS: nu umblu la ea neam..alt pat..etc..ori imi vine asa ori zboara din start si mi iau pe stanga!! citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
Re: Browning dublu express..9.3x74..scuze de greseli..scriu dintr o barca..si net prost..
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
29 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 40 vizitatori |
Publicitate
|