Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Feb 2026, 00:23

Heym vs MAUSER

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Heym vs MAUSER

Mesajde Geko pe 13 Dec 2016, 16:35

Ce parere aveti despre armele Heym SR 30,21 sau Mauser M12 ?
Care credeti ca este mai buna ? La precizie !

Multumesc !!! :D
Geko

Re: Heym vs MAUSER

Mesajde pipabh pe 13 Dec 2016, 16:55

pipabh
Veteran

Mesajde violiv pe 13 Dec 2016, 19:14

Nu cred ca precizia mai este astazi criteriul dupa care sa alegi o arma. Chiar si cele mai ieftine, aproape toate, trag subMOA direct din raft.

SR 21 e o "clasica".
SR 30 este o arma cu armare liniara si posibilitate de a schimba tevile.
M 12 este iar o clasica, comparabila cu SR 21, dupa cum M 03 ar fi comparabila cu SR 30.

Cred ca alegerea ar fi dictata mai putin de chestii obiective, toate fiind aproape perfecte, si mai mult de criterii subiective gen .... care-i place mai mult sufletelului.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde biriuck pe 13 Dec 2016, 22:06

Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde Marksman pe 14 Dec 2016, 02:54

Nu stiu ce vorbeste acel Francez in video , ( nu inteleg franceza ) dar vad .. (dupa felul cum trage) ca NU stie trage cu arma :lol: vb fff serios .. ... Asfel de tragatori nu ar trebui sa posteze videos pe internet , despre cit de capabila este o arma ... Spunea @Violiv ca aproape toate armele ( de vinatoate ) cind le cumperi din magazin fara a face imbunatatiri la ele , sunt capabile de 1 MOA grupe , este adevarat ..Poti sa vb de o arma cit de echilibrata este , ergonomica sau cit de bine ti se potriveste , da despre performanta armei ... trebuie lasati aia care asta fac b-( .. si stiu folosi o arma la maxima ei valoare ...

Se poate flosi si o arma de vinatoare la 800-1000m ( desi nu recomand asta ) ...dar pentru asea ceva trebuie antrenament serios , si gloante trase la tinta .
Cel care trage ( tragatorul ) si abilitatile acestuia - o sa faca face diferenta intre majoritatea armelor la tinta ...
Revin din nou la franceu- ul din video ... poate parea putin mai interesant .. daca explica numai despre arma si performantele ei .. cind a inceput sa traga mi-am dat seama ca este slab tragator , si inclin sa cred ca tot ce a explicat este tot la aceias nivel :D
Marksman
Veteran

Mesajde silvium pe 14 Dec 2016, 09:49

Daca te intereseaza doar precizia, n-are rost sa ajungi la nivelul de pret al Heym sau Mauser, Tikka cred ca este imbatabila la capitolul asta, raport calitate/pret.
Daca intra si alte sentimente in ecuatie, nume, aspect etc...e alta poveste.
Strict referitor la modelele mentionate de tine, Heym este la mare distanta, cu oricare dintre modelele SR 21 sau 30. In primul rand nu sunt din aceeasi clasa, Mauser M12 este un model entry level al firmei, cel mai ieftin, conceput pt piata americana, nu are posibilitatea schimbarii tevilor. Nici M12 si nici SR21 nu sunt chiar asa clasice, boltul fiind unul cu rotatie redusa, la 60 de grade, nu la 90. SR21 si 30 sunt practic identice, in afara de modul de armare, SR30 fiind cu armare liniara, dar presupun ca deja stii lucrul asta, si sunt in aceeasi clasa cu Mauser M03, Blaser R8, atat calitativ, cat si prin prisma schimbarii tevilor.
Asa cum au spus si alti colegi, din punct de vedere al preciziei, poti sa alegi cu ochii inchisi, oricum nu vei ajunge la performanta armei, in conditii normale de vanatoare, tras din maini, sprijinit sau bipod/trepied.
Daca vb de calitate, atunci Heym e mult superior. Ca posesor de Heym pot sa-ti garantez asta, este chiar peste Blaser si crede-ma ca am studiat mult problema inainte sa fac achizitia. In plus ai avantajele unei firme care face totul in house si care e dispusa si la mici negocieri sau cadouri la achizitie ;)
Ar fi bine sa le vezi, M12 au la Arrow, iar de vreo luna avem si importator Heym in Romania, dar nu si-a facut aparitia inca pe vinatorul.ro
silvium
Membru activ

Mesajde the_mav pe 14 Dec 2016, 10:05

silvium scrie:... iar de vreo luna avem si importator Heym in Romania, dar nu si-a facut aparitia inca pe vinatorul.ro

Poti detalia, te rog?
Multumsc.
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde silvium pe 14 Dec 2016, 10:16

Importatorul este colegul nostru Lorand din Odorheiu Secuiesc.
Pe Facebook sunt Heym Romania:
https://m.facebook.com/armevanatoare/
Iar pe site-ul Heym apar ca dealer, in josul paginii:
https://heym-fabrik.de/herzbluthaendler/
silvium
Membru activ

Mesajde pipabh pe 14 Dec 2016, 16:21

Nu stiu ce vorbeste acel Francez in video , ( nu inteleg franceza ) dar vad .. (dupa felul cum trage) ca NU stie trage cu arma :lol: vb fff serios .. ... Asfel de tragatori nu ar trebui sa posteze videos pe internet , despre cit de capabila este o arma ... Spunea @Violiv ca aproape toate armele ( de vinatoate ) cind le cumperi din magazin fara a face imbunatatiri la ele , sunt capabile de 1 MOA grupe , este adevarat ..Poti sa vb de o arma cit de echilibrata este , ergonomica sau cit de bine ti se potriveste , da despre performanta armei ... trebuie lasati aia care asta fac b-( .. si stiu folosi o arma la maxima ei valoare ...

Ce greseste in felul in care trage?
pipabh
Veteran

Mesajde Marksman pe 14 Dec 2016, 17:11

pipabh scrie:

Ce greseste in felul in care trage?

Salut @pipabh.... doar ff pe scurt ce am observa eut ca face .. Francezul gresit .. :D

La min 5:00 in video incepe sa traga .. si de fiecare data cind trage arma .. " sare .."de pe suportul din fata .. pune prea multa presiune pe arma :D ... Arma ar trebui lasata sa vina Drept in spate pentru a conduce gloantele .. doar asea poti vorbi de gruping ...
O sa continui cu ce am mai vazut gresit , dar asta o sa fie mai tirziu putin ... Pot sa iti spun daca vrei si ce fac eu cind trag s-au cind testez o arma . ? ...
Marksman
Veteran

Mesajde ktlm pe 14 Dec 2016, 22:41

Salut @pipabh.... doar ff pe scurt ce am observa eut ca face .. Francezul gresit .. :D

La min 5:00 in video incepe sa traga .. si de fiecare data cind trage arma .. " sare .."de pe suportul din fata .. pune prea multa presiune pe arma :D ... Arma ar trebui lasata sa vina Drept in spate pentru a conduce gloantele .. doar asea poti vorbi de gruping ...
O sa continui cu ce am mai vazut gresit , dar asta o sa fie mai tirziu putin ... Pot sa iti spun daca vrei si ce fac eu cind trag s-au cind testez o arma . ? ...

Arma sare pt ca trage din "menghina" - arma e stopata in a se deplasa in spate si sare de tevi pe verticala. O alegere nefericita in a testa arma si/sau ai face zero-ul. Trasul natural, din umar (culcat, sezind, stind) este cel ca este folosit in aplicatiile practice.
Video de urmart sint cele ale lui Tomas Haugland THLR.no - putine vorbe si multa informatie de la un instrctor de longrange.
Toate cele bune,
/KTLM
ktlm
Membru activ

Mesajde Marksman pe 15 Dec 2016, 00:16

Cind tragi pentru precizie sunt citva factori care o sa iti afecteze traiectoria gloantelui .... O sa ii numesc ff pe scurt pentru ca le-am explicat la subiectul de.. Long range shooting ... Nu sunt lucruri care le-am auzit sau citit undeva ,eu le folosesc personal si am rezultate bune la distante extreme ...

Trebuie inteles ca arma o sa iti vina in recul , punand prea multa presiune pe arma , ea o sa sara in plan vertical , si afecteaza mult rezultatele pe tinta , ( exact cum spune @KTLM )
Arma trebuie pozitionata in" shoulder pocket" ( buzunarul umarului ) ... este locul dintre clavicula si osul umarului ... eu personal incerc sa stau cit de aproape de pamant ( daca trag "pron position ") de pe burta .. sau daca trag de pe masa ( "bench rest" ) .. in felul asta pot sa imi deschid bine coatele si acel buzunar se formeaza ff bine , un lucru la fel de important este ca vreau sa fiu cit mai jos pentru a avea stabilitate si a putea sta relaxat pe arma ..
prefer un bipod 6-9 Harris Stype :D ( sunt cele mai joase bipods)
Trebuie aliniat.. corpul cu tinta , ochiul cu luneta , trebuie sa incerci prin exerciti de respiratie sa te relaxezi ( si sa reduci bataile inimi ) .. personal eu pot face asta :D , presiunea pe arma trebuie sa fie constanta la fiecare gloante tras , eu imi las doar greutatea corpului sa impinga in bipod , ( fara sa ma ancorez un virful de la picior in pamant ) ... in felul asta presiunea este mereu aceias .
Ce am mai vazut ca face" francezu" in video "flinching" .. adica anticipeaza reculul armei .. din instinct inchide amandoi ochi :p .. si asea ai sanse ff mari sa misti arma si sa mearga gloantele a-proasta .. :-o

Reculul armei trebuie sa te surprinda , si asea garantat o sa poti trage pentru grupe sau precizie ... nu am copiat de nicaieri tot ce am scris mai sus , deja le am toate astea in cap si repet le folosesc pentru a trage la distante extreme cu rezultate bune ...
Sper ca tot ce am scris aici sa ajute !
Cu respect Sorin !
Marksman
Veteran

Mesajde Geko pe 19 Dec 2016, 15:48

VA MULTUMESC PENTRU AJUTOR !!!!!! :ymhug: :ymhug:
Geko

Mesajde Marksman pe 21 Dec 2016, 02:43

Doar un lucru despre care am uitat sa scriu... un saculet cu nisip pe care sta sptijinit patul armei , este folosit de toti tragatori care trag la precizie sau long range aici peste ocean si in Europa . Acesti saculeti de nisip au forme si marimi diferite... sunt folosit pentru ca reduc vibratile din patul armei si arma poate sa vina in recul drept .. si in felul asta nu este afectata traiectoria gloantelui ..

https://youtu.be/4cg0KxIzgS4

Desi video este in Engleza cred ca se poate observa , cum foloseste saculetul si spune el ca are rezultate bune la 950 yards ..

Daca nu este saculet se poate folosi mana stinga . ca sa suporti patul de la arma .. Arma se pune intre degetul mare si restul palmei .. cele patru degete se sprijina pe biceps .

Folosesc metoda asta doar cand nu am saculetul cu mine .. dar nu sunt asea de stabil si comfortabil ca si de pe saculet ..

Ar mai fi o metoda de care era sa uit , o soseta umpluta cu nisip este ff buna :D , daca nu este saculet .. am tras si asea si merge bine ... ( dar un saculetul de piele , cu urechiuse este mai bun ) ...

https://youtu.be/kG9eWAXJqN4

O sa inchei aici vorbaria despre precizie , nu despre asta este subiectul :D , m-am simtit doar dator sa imi termin idea despre precizie .. si repet poate informatia asta o sa ajute pe cineva care cauta sa isi imbunatateasca rezultatele pe tinta ..
Spor la tras!! Sorin .
Marksman
Veteran

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont