Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 29 Aug 2025, 23:47
|
|
|
Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .
Moderator: liviur
de Palcu Ovidiu pe 28 Iun 2025, 19:41
Bună ziua, mă numesc Palcu Ovidiu și sunt deținătorul unei carabine CZ 557 lux II calibru 7x64 și m-am hotărât să o schimb cu o semiautomată dar calibru 300 win magnum sau chiar tot cu un bolt-action aș dori și părerea celor de pe acest forum despre acest calibru sau altul mai mare decât 7x64 Menționez ca practic vanatoare in zona montana Mulțumesc de înțelegere
-
Palcu Ovidiu
-
de Sly_Fox pe 28 Iun 2025, 22:08
Eu nu aș schimba această armă cu o semi în 300WM. Lux II este singura variantă pe care aș fi cumpărat-o pe modelul CZ 557. Este o armă de pândă foarte bună, într-un calibru la fel de bun. Dacă vrei neapărat semi, nu mai face schimb, cumpără o a doua armă.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de Sly_Fox pe 28 Iun 2025, 22:16
Apropo, văd că ai pus arma deja la vânzare pe un site de profil. O schimbi, ori o vinzi? Rostul întrebării în acest caz? Poate te răzgândești? Bine, în general pe forum se vorbește de schimb atunci când un vânător dorește să facă schimb de armă cu un altul. Probabil tu vrei să înlocuiești arma, nu să faci schimb.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de Palcu Ovidiu pe 28 Iun 2025, 22:28
Prin schimb mă refeream la faptul ca vreau sa imi i-au o alta armă . Și la vânzare am pus-o sa vedem care i-ar fi prețul încă nu sunt hotărât 100%,oricum dacă e să îmi iau alt ceva tot nou doresc să fie Mersii
-
Palcu Ovidiu
-
de Palcu Ovidiu pe 28 Iun 2025, 22:29
Poate m-am exprimat și eu greșit
-
Palcu Ovidiu
-
de violiv pe 28 Iun 2025, 22:45
Bine ai venit printre noi! Aproape fiecare tragator de carabina trece la un moment dat prin etapa numita in gluma "magnumita" ... la mine, 300 wm este cel mai mic magnum pe care il am.  Dar asta nu inseamna ca le si folosesc. De obicei se intampla asta cand "nu prea cade"  Adica animalul impuscat nu ramane traznit in foc si trebuie sa-l cauti. Se intampla mai des la goana la mistret, unde nu prea ai timp sa ochesti si sa plasezi focul perfect. Iar faptul ca nu poti dubla rapid focul pentru ca ai o bolt action clasica este si mai frustrant. Care ar fi avantajele? Cel evident: mai mare e mai bun!! Ca este foarte discutabil e adevarat dar un sambure de adevar exista si nu poate fi total contestat. Care ar fi dezavantajele? Tot evident: ca e mai mare! - arma uzual mai grea - teava mai lunga - recul si zgomot mai mari - pretul munitiei (chestie relativa...) Acum ai o arma decenta ca masa, cu teava de lungime medie, suficient de usor de purtat si de manevrabila. O arma bolt-action in 300, cu teava de 60-65 cm e putin mai anevoios de purtat si nu vei dubla mai rapid. Daca este semi atunci mai adaugi ceva la lungime pentru ca sistemul la bolt e mai scurt decat carcasa la semi. Daca iei semi cu teava de 50 (ca aproape numai asa se gasesc) nu castigi mare lucru ... tras din teava de 50 cm, 300 devine un 30-06 tras din teava de 56. Ce citesti tu ca viteze si energii se reduc destul de mult incat efectul proiectilului sa nu mai fie "magnum". Cat se poate de practic, numai daca vei folosi proiectile de 13-14 g la 300 din teava de 50 poate vei observa diferente in vanat fata de 7x64 cu 11 g. Dar si un recul pe masura.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de Ghinda pe 01 Iul 2025, 07:05
@Palcu, văd că nu le ai cu cititul atent. Și probabil nici curios nu ești. Când ai intrat aici scria mare Reguli de urmat. Le-ai ignorat. Te rosg să te conformezi.
Moderator
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
-
Ghinda
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de violiv pe 01 Iul 2025, 22:22
Exact modelul acesta l-am avut pe mana atunci cand a aparut. In timp a fost schimbat patul de lemn cu unul de plastic, care amortizeaza mult mai bine reculul. A fost chiar foarte precisa odata ce am gasit munitia care-i placea si a facut treaba buna. In padure, la goana, nu e chiar usoara si teava lunga la miscari rapide e mai dificil de controlat. Ai zice ca nu-i nimic dar e incredibila diferenta intre modelul acesta cu teava de 60 si cele cu teava de 50. Acum am una tot cu teava de 60 cm, cu pat de plastic dar in ... 338 wm. 
-
violiv
- Veteran
-
de salus pe 23 Iul 2025, 11:33
De ce 300 și semi???  O văd o combinație total nepotrivită! Viteză mare, putere de stopare mică, o să experimentezi multe dezamăgiri și vei căuta mult prin boscheți după vânat. Vrei să tragi la distante mari și foarte mari??? Merge 300 dar nu semi! Vânezi mult la goană și rei semi, rămâi în calibre clasice, de la 308 în sus și nu vei fi dezamăgit.
-
salus
- Veteran
-
de CCM pe 25 Iul 2025, 19:04
+1. 308, 30-06, 9,3 polivalente; restul mai la stanga, mai la dreapta; 300WM si/sau orice alt magnum in semi, cred ca nu e o alegere ideala; in plus, magnum-urile au tendinta de nu merge bine in semi, la extractie, deci se cam pierde avantajul semi, daca se blocheaza la extractie: diferenta mare diametru tub cartus - glont
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
-
CCM
- Veteran
-
de violiv pe 26 Iul 2025, 00:11
Cati utilizatori, atatea pareri Am sau am avut semi in 222, 243, 30-06, 9,3x62, 300 wm, 338 wm. Marci diferite, lungimi de tevi de la 45 la 60 cm, constructii diferite, epoci de proiectare mai vechi sau mai noi. Am tras cateva sute de cartuse prin ele. Din cate stiu toate functioneaza si azi. Toate s-au blocat macar o data in existenta lor, uneori chiar in momentul in care iti doreai asta mai putin. Dar niciodata nu a fost legat de calibru! Diferenta mare de diametru intre tub si proiectil este si la 243, de ex. Daca reuseste sa alimenteze corect atunci il si extrage. Singurele probleme legate de asta le-am vazut la 270 wsm si 300 wsm dar astea dau probleme si la bolt si practic toti fabricantii de semi care le aveau in oferta nu le mai fac. Daca semi se blocheaza ori s-a stricat ceva ori nu a fost intretinuta corect de utilizator ori combinatia de cauze Magnum-ul si teava scurta ... Da, e un pic de non-sens aici. Pentru ca toate au nevoie de tevi lungi ca sa scoata viteze de magnum. Practic, un 300 wm din teava de 50 scoate viteze cat un 30-06 din teava de 56 ... dar sunt mai mari decat ale lui 30-06 sau 308 din aceeasi teava de 50! Daca vrei sa "trisezi" cumva si treci peste faptul ca e mult mai scump si mai zgomotos, atunci tragi 13-14 g din tub magnum, teava scurta si obtii mai mult decat ai scoate dintr-un 30-06. Iar la gramajul acesta ai si stop si penetratie si corectie mai mica decat la 9,3 sau 308. Depinde ce vrei, cat esti dispus sa cheltui ca sa verifici.... Trag acum 13 g din 300 wby, teava de 53 cm!!! Scoate viteze exact cat un 300 wm din teava de 60 dar si zgomot dublu Trag si 338 wm din semi cu teava de 60. Merge peste asteptari ca precizie ... intre timp n-am mai avut porci ca sa vad si efectul. Nu viteza neaparat e cea care strica. Mai mult conteaza alegerea proiectilului. Si tocmai pentru viteze mari de impact s-au inventat proiectilele "legate". Realitatea este insa ca e mult mai eficient si economic si in tinta sa tragi calibrul potrivit cu varful potrivit in situatia data. Cel mai multumit am fost de cel mai mare, mai greu si mai de viteza pe care mi l-am permis - 375 h&h.  20 g cu 800 m/s au mers fara probleme de la vulpe la vier mare. Doar ca am ajuns la concluzia ca totusi e prea mult. Vrei 300 in semi cu teava de 60? Perfect! Ia-ti ARGO pe care ti-o doresti, trage si vezi cat te satisface. Doar alege orix de 13 g 
-
violiv
- Veteran
-
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 42 vizitatori