| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Uzarea tevilor ghintuite!Moderator: liviur Re: Uzarea tievilor ghintuite!..e cu preludiu cu tot
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Salut @GeKados
Dupa 600 de focuri trase ,fara curatare(fara periere -eu prefer peria din plastic- .....si fara decuprare)... si nu ti-se deschide grupul Eu am cu a mea aprox. 170 de focuri. Fac o curatire la 30 de focuri trase(sol.1 Break Cleaner: trec prin teava 3 tampoane umezite apoi dau cu peria de plastic, manopera urmata de alte 3 tampoane umezite apoi tampoane uscate pana ce ies 2 consecutive perfect albe, sol.2 Robla Solo Mil :trec prin teava 3 tampoane umezite fac o pauza de 5-10 minute dupa care trec tampoane uscate pana ”obtin” 2 consecutive curate, daca continui tragerea trec iar prin teava Break Cleaner + cateva tampoane uscate,daca nu continui tragerea,Sol.3 Ulei Gunnex: trec prin teava un tampon imbibat cu ulei urmat de un tampon uscat ca sa obtin doar o pelicula fina pe ghinturi,inainte de o alta sesiune de tragere degresez teava iar cu Break Cleaner). Facand asa si tragand doar aceeasi munitie (GecoTarget/Teilmantel nu am vazut diferente de grupaj,neavand nevoie (inca) de focuri de trecere pt. a obtine un grupaj mai bun. Obtin deocamdata Spre exemplificare, primul grup este obtinut cu primele 3 focuri ale sesiunii de 30, iar al doilea grup (mergand intradevar si din pacate in alt loc Teilmantel-ul avand aceleasi date merge totusi altundeva pe tinta ![]() ![]()
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Nu am mai scris nimic in legatura cu acest subiect de ceva timp...si ramasesem oarecum dator sa va impartasesc o concluzie, asta daca o pot numi asa.
Am reusit sa ma hotarasc cu aproape 1,5 luni in urma sa curat teava cu tot cu preludiu (perie de sarma etc, asa cum scrie la carte..) dupa aproximativ 800 cartuse trase...perioada in care nu am folosit peria de bronz si nu am facut decuprare. Am cam frecat putin la ea ...dar, nu atat de mult pe cat ma asteptam.... si intr-un final a iesit luna! Procedura de curatare utilizata: - tampon cu Shooters Choise (prentru inlaturare carbonului + usor decuprant) trecut prin teava => pauza 5 min - tampon cu Shooters Choise, pauza 5 min - perie bronz cu Shooters Choise (numai intr-o directie) in jur de 25 treceri. - tampon cu Shooters Choise - 2-3 tampoane uscate - tampon cu Sweet 7,62 (decuprant puternic + reziduri pulbere) - dupa 1 min => tapon uscat - tampon cu Sweet 7,62 ....1 min, tampon uscat (fara urme albastrui) - tampon CLP Breakfree (ulei) => 5 min - 2-3 tampoane uscate, stergere coroana, inchizator, etc...si depozitare. Atentie daca folositi Sweet 7,62 este o solutie de curatare foarte eficienta, curata foarte bine (chiar si materialul tevii... Ca si concluzie pot sa spun ca precizia inca nu a avut de suferit chiar si dupa 800 focuri iar la ultima iesire unde am tras un mic grup de 3 focuri am fost in ~0,5 MOA... fara sa ma joc cu grupul cu on target, unde poate fi scos chiar mai mic. O alta "surpriza" placuta a fost dupa ce am refacut zero (dupa curatare) in poligon si am confirmat cu 3 cartuse care au mers aproape gaura in gaura. Am tras din pozitie culcat , de pe bipod si utilizand un saculet pentru stabilizare. Ma asteptam ca sa am un grup mai mare cel putin in primele 20 cartuse dar se pare ca dupa aproximativ 10 cartuse trase ( ~7 Geco target si 4 Lapua) teava si-a intrat in regim normal. Cristi
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Salut Attila,
Postarea ta anterioara mai este de actualitate? Tot dupa 30 focuri cureti arma? Cristi
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Salut !
ma bucur ca ai scris... Nu...am trecut la curatirea de dupa 60 focuri... Acum nu stiu ne folosind altceva la decuprare... cat de intensa este decuprarea cu Robla Solo Mil... mai ales ca nu ”imersez” ghinturile in ea... ci trec prin teava aproape una dupa alta 3 tampoane saturate din solutia Robla...dupa care vin imeditat cu tampoanele uscate.Desigur inainte Brake Cleaner (3 tampoane saturate) urmata de perie de plastic si iar tampoane uscate...dupa Robla...tot Brake Cleaner tampoane umede urmate de uscate, daca urmeaza iesire in poligon nu dau cu ulei(40WD).Daca a trecut mai mult de o luna si nu scot arma dau cu ulei. Nu am folosit peria de bronz decat dupa o cutie de PTS cand dupa o curatire ca cea de mai sus pe ultima treime din teva la ora 6 nu am putut scapa de cateva ”pete”...intradevar cand am bagat peria... din teava a iesit un nor de cupru(adevarul este ca la vederea acestui lucru am cam dat cu peria... in ambele directii Ulterior am aflat ca PTS-ul face din astea...mai am 2cutii intregi ... ori renunt la ele ...ori mai cumpar cinci cutii...ca de mers merg bine de tot. Nu stiu pana la urama ce teava este asta de la Blaser-ul meu...dar dupa cum spui... al tau este BETON ...sa o folosesti sanatos !
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Cu un pic de vreme in urma, din plictiseala si pentru ca tocmai imi sosise un flacon de Hope, m-am decis sa curat ceva arme.
Remi in 375 trasese un sezon, adica 7 cartuse si inca vreo cutie in anul trecut; Blaser in 243 trasese ceva boabe amestecate si 2 cutii de PTS iar Dragana vreo 60 de tot felul de 30-06. Intai am trecut ceva tampoane umezite in diluant de lac/vopsea ca sa duca fumul apoi un "dop" udat bine in Hope, inainte-inapoi, apoi lasat cateva minute sa actioneze, apoi iar tampon cu Hope. La Blaser a iesit o zemuca diluata bleo deschis cu toate PTS-urile trecute si-a ramas oglinda. La Remi a iesit ceva mai indigo, am repetat "udarea" cu Hope si stergerea si s-a limpezit. La Dragana a fost nevoie sa-i pun dop la gura si s-o umplu cu Hope, s-o lasa asa vreo 10-15 minute apoi sa bag perie de sarma .... cu toate ca teava aproape nu mai are ghinturi, continua sa stranga mizerie ca naiba. Am ramas placut impresionat de teava de la Blaser care, desi noua fiind, fara break-in si tras aproape numai PTS a strans foarte-foarte putina mizerie, cel putin in comparatie cu Remi care s-a purtat ca o teava "normala". Pentru ca am schimbat si luneta cu ocazia asta n-am apucat sa verific chestii de genul pastrat punct de impact sau grupajul imediat dupa curatare. La intoarcere acasa am trecut numai un tampon cu diluant .... sincer, habar n-am de care-i, unul care pute urat si insistent, care pare un pic uleios la degete si care nu se evapora instant ca acetona iar dupa uscare pare ca lasa o pelicula fina, mai discreta ca WD 40, asa ca nu mai dau niciun fel de ulei dupa el si cand scot arma din dulap nu mai fac nimic la teava, o iau direct asa cum e. In timp am verificat si se usuca de tot, nu schimba punctul de impact sau grupajul si nici nu mi s-a intamplat sa gasesc vreo teava ruginita. P.S. scot fierul din pat cand curat tevile ca sa nu pateze lemnul sau plasticul diluantul.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!
Salut doctore ! De aici concluziunez ca Hope-ul este peste Robla Solo Mil-ul folosit de mine...sau ? ... Atunci cand dupa PTS(1 cutie) am trecut 3 tampoane saturate de Robla am lasat teava cam 15 minute la odihna poate chiar ceva mai mult... teava sta in stativul de curatare cu varful mai in jos .... de aici concluzionez eu ca solutia Robla care a facut decuprarea a inaintat incetisor-incetisor catre varf si gravitational s-a adunat la ora 6 apoi nemaiputand inainta din cauza densitatii s-a adunat si s-a uscat...si eu asta am vazut in teava.Ma gandesc ca daca nu lasam atat solutia Robla in teava si stergeam imediat asa cum fac de obicei...nu aveam acea situatie. Daca tot veni vorba...dupa o curatire de genul care am facut si tragand cu PTS din prima(cunoscand ca PTS-ul nu suparta pe nimeni langa el Apropos ! de unde ai cumparat Hope-ul ?La ce cantitate si in ce bani?Multumesc!
Eu curat arma dupa fiecare iesire , nu conteaza daca trag 10 sau 100 cartuse ( dar nu prea trag doar 10...) ... si procedura pe care am utilizat-o in aceasta perioada (fara peria de bronz) a fost urmatoarea (a fost adaptata putin fata planul initial): - 1-2 tampoane cu ulei CLP Breakfree (pentru dizolvarea reziduurilor rezultate in urma arderii pulberii), cu pauza ~10 min intre ele. - 1-2 tampoane uscate - 1 tampon cu ulei CLP , pelicula de ulei ramane in teava peste noapte. - 1-2 tampoane uscate - 1 tampon cu Shooters Choise , 10min pauza - 1-2 tampoane uscate - 1 tampon cu Shooters Choise urmat de 1-2 tampoane uscate - 1 tampon cu ulei CLP + 1-2 tampoane uscate => depozitare Bine, s-a intamplat s-o la aproape 2 saptamani necuratata dupe ce trasesem in jur de70 cartuse... dar a fost o exceptie.. Acum am facut rost de Boretech Carbon Remover si il voi utiliza in viitor pentru inlaturarea depunerilor de carbon. Am tras ceva PTS din arma mea in acesta perioada si cred ca daca as incerca sa descompun aceasta cantitate, ar arata cam asa: -200 Lapua ( astea le-am numarat precis) -350-400 Geco Target -220 S&B PTS ( aproximativ 11 cutii) In fine, daca pentru tine functioneaza metoda pe care o aplici acum cu Robla Solo Mil, foarte bine...mergi asa. Poti sa incerci si alti solventi poate gasesti ceva care va merge si mai bine... Cristi
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Vio, cred ca in teava ta de la Dragana mergea Sweet's 7,62 , face minuni cu arme curatate numai de "zilele de sarbatoare"
Cred ca in teava sunt muuulte microfisuri care acumuleaza tot ce trece prin teava aia si cand bagi solvent le dizolva si elimina treptat... La remington tevile sunt de obicei rugoase si din ceea ce stiu personal este ca le cam trebuie un oarecare numar de cartuse pentru a-si construi un strat de cupru si pt a intra in regimul normal de functionare. Cta despre grupajul de dupa, eu unul nu am avut intentia sa verific grupajul dupa curatare dar schimband sina cu una de 20 MOA a trebuit sa fac zero din nou si daca tot am avut cartuse...am tras 3 de control care dupa cum am scris mai sus, chiar m-au surprins. Aplic o pelicula de ulei prin teava pe care o sterg tot atunci iar cand folosesc arma, la fel ca tine, nu-i mai fac nimic. Attila, Hoppes face acelasi lucru ca si Shooters Choise sunt solventi mult mai domoli (inlatura si carbon dar si cupru, plumb..) fata de Sweets care este foarte agresiv si foarte eficient.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!@Dart
Habar n-am de unde, avea un coleg la dispozitie un bidonas de vreo jumate litru si l-am incercat . A fost cred, vreo 120 lei. Habar n-am daca-i mai bun sau mai rau decat ce folosesti. De-a lungul timpului eu am folosit doar solutia de decuprat de la TSX - foarte eficienta la partea de decuprat - si un "detergent" polivalent sub forma de spuma care mi s-a parut cel mai comod - dai un fas pe teava si o lasi aproape la verticala, spuma curge incet, singurica si-si face treaba, bagi cateva tampoane si gata. Pentru curatat iute e grozava. L-am incercat si la plumb ramas pe tevi la arma cu alice ... strat gros, de pe vremuri de demult de acu zeci de ani. N-a functionat cine stie ce ... parea ca-l "moaie" dar tot numai mecanic a mers indepartat. Am o a doua arma de Cugir in 5,6x39. Teava ei arata ca o pestera plina de lilieci. Munitia disponibila e toata coroziva si daca am uitat-o pana a doua zi curat camera cartusului de rugina cu hartie abraziva. La asta, ca si la cea in 30-06, uneori mai pun si pasta abraziva pe perie. Tevile sunt efectiv catastrofa. O alta solutie folosita cateodata, inspirata de ceva citit pe site la Border, scotienii care fac tevi "beton", este sa cumpar amoniac alimentar la pliculete. Dizolv 5-10 pliculete in 100 ml apa, pun dop la teava (facut din radiera merge bine) apoi umplu teava cu solutia asta si o las peste noapte la verticala. Scurg cerneala rezultata si mai curat cu tampoane imbibate in aceeasi solutie. Apoi sterg cu alcool, acetona, diluant. Apa din solutia de amoniac nu face bine daca ramane pe tevi si de asta solutiile comerciale sunt mai potrivite. A nu se intelege ca operatiunile de mai sus sunt rutina. Se intampla de 1-2 ori pe an, mai mult din plictiseala decat din necesitate. P.S. peria de ceva aliaj de cupru pe care o am de la o trusa militara elvetiana se face stralucitoare daca o bag in solutie de decuprat si am impresia ca un strat ce cupru din ea se duce pe teava. Prefer peria de plastic sau par, eventual infasurata o data cu bumbac si bagata presat.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Se mentiona la un moment dat pe-aici ca tevile custom (ex. Schneider,LW,Bartlein,etc) retin mai putin material din camasa proiectilelor in ghinturi si sunt mai usor de curatat. De ce?
Inteleg ca aliajul de otel superior al tevii si calitatea prelucrarii/finisarii ghinturilor e un motiv,dar nu exista inca un aspect? Adancimea sau profunzimea ghinturilor?? Nu am avut inca ocazia sa vad ghinturile unei tevi custom,dar am privit cu atentie interiorul tevii unui TRG 22 nou si am ramas surprins de finetea ghinturilor. Realmente fara cusur,dar extrem de fine. Chiar m-am mirat la vederea lor! Coroana...extra-fina! Aceasta adancime a ghinturilor este o particularitate a tevilor dedicate preciziei sporite,la armele gandite pentru tras mult la poligoane si competitii?
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Retinerea de material din camasa proiectilului este direct proportionala cu rugozitatea suprafetei interioare a tevii (calitatea finisajului interior, dar nu numai...) si tevile custom sunt mult mai bine finisate decat cele de serie , de aceea sunt mai usor de curatat.
In afara de caracteristicile, forma si repetabilitatea proiectilului precizia este influentata de angajarea proiectilului in ghinturi (free bore), precizia realizarii tevii ( geometria tevii) si calitatea finisajului. Nu stiu care este relatia exacta intre inaltimea (adancimea) ghinturilor si precizie dar de obicei ele au 0,2-0,3mm adancime. In principiu daca sunt prea mici nu vor putea imprima proiectilului miscarea de rotatie necesara pentru a-l stabiliza iar daca sunt prea mari proiectilul va fi deformat prea mult la trecere prin ghinturi fapt ceea ce va impacta precizia, forta de frecare si presiunea in teava vor creste... deci vitezele de lansare vor trebui sa fie mici => eficienta scazuta a tevii pentru un calibru dat Pentru un raspuns mai detaliat si precis la intrebarea ta referitoare la adancimea ghinturilor/precizia este nevoie de interventia unui expert in domeniu... Cristi
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Nu exista expert in asta. Cate bordeie atatea obiceie si toate bune ...
Am avut un exemplu extrem - o Mosin-Nagant sovietica din 1946, adica dintr-o perioada in care se murea de foame din greu, razboiul zice-se ca se terminase asa ca interesul in a face arma de buna calitate e cel putin inexplicabil pentru mine .... probabil ii pastea Siberia daca nu treceau CTC-ul. Particular la rusoaice este diametrul efectiv al tevii foarte putin mai mare (0.311" versus 0.308"). Teoretic, proiectilele europene de 308 n-ar merge bine si arma necesita proiectile de diametru mai mare. O alta particularitate a armei este ca are ghinturi nu foarte late dar foarte adanci astfel incat "agata" bine si 308-uri. Am gasit vreo 8 munitii diferite pentru ea, de la militare romanesti pana la celebrele cartuse de sniper sovietice, trecand prin variantele de vanatoare de la S&B, Sako si Norma. Ei bine, dintre cele moderne, doar S&B au proiectile de diametru corespunzator, celelalte incarcand 308-uri. Toate munitiile incercate au mers la fel de bine, muuult mai bine decat orice asteptare, adica arma tragea la nivel MOA Am avut 3 arme in 9,3x62 si am mai studiat ceva marci. Nu erau doua din acelasi loc sau perioada, niciuna n-avea ghinturile la fel desenate si nici ca numar nu stateau la fel. Si toate au tras la nivel MOA cu munitii de rand. Sunt bine cunoscute calitatile tevilor oferite de ceva fabricanti "mici" de tevi custom de renume. Practic poti alege cu ochii inschisi si nu gresesti cumparand o teava de la ei. Ei bine, aproape fiecare foloseste alt procedeu de obtinere a ghinturilor, unii chiar cate doua dar fiecare recomanda alt stil de break-in iar unul zice sa nu cumva sa faci asa ceva la tevile lui. Si toate merg impecabil. Se pare ca exista o singura calitate necesara tevilor pentru a merge bine - UNIFORMITATEA. Oricum a-i face-o, trebe sa fie exact la fel de la cap la coada. Fiecare procedeu de obtinere e susceptibil sa dea rateuri la fabricatie, niciunul nu-i chiar perfect si multa vreme diferenta intre precizia tevilor a facut-o doar strictetea CTC-ului iar pretul mare e justificat de numarul de tevi date la reformat nu de procedeul in sine. De ceva ani Savage a descoperit o gaselnita (inca secreta, cel putin pentru mine) la conducerea procesului de trecere a unui buton prin tevi pentru "strivirea" ghinturilor si coroborat cu obtinerea mai facila a unor oteluri cu omogenitate mult mai buna, a reusit sa salte enorm randamentul de obtinere. Unii nu ajung nici macar la 50% tevi sub MOA pe cand Savage scoate acum 90%. De aici si pretul mic de tot pentru o teava de mare serie careia nu prea ai ce sa-i reprosezi, adica vreo 75-80$ "la poarta" .... fata de 500 E la Blaser e o diferenta enorma. Daca discutam de precizii de genul 0,25-0,1 problemele raman aceleasi doar ca duse la extrem.
O mica remarca... Nu aici pe forum, dar sunt sigur ca exista. Sunt relatii clare intre dimensiunile (adancime , latime, etc) si numarul ghinturilor unei tevi, pasul... relatii ( sau coeficienti) prin care unii parametrii de iesire variaza si sunt invers proportionali cu altii (ceea ce duce la alegerea unui compromis). Toti acesti parametrii (definitia tehnica finala) sunt definiti si "inghetati" din faza de conceptie (dupa realizarea prototipurilor care confirma teoria), faza premergatoare industrializarii... si totul se face in functie de rezultatul dorit pentru acea teava care va trage proiectilul / proiectilele X. Nu exista un produs conceput la voia intamplarii si intotdeauna exista reguli de conceptie produs si proces. In ziua de azi e putin mai simplu sa faci o teava intr-un calibru standard pentru ca fabricatul poate capitaliza experienta acumulata si nu mai recalculeaza nimic , ci intra in baza de date si acolo gaseste o definitie tehnica deja utilizata pe unele produse fabricate de el (sau chiar de alt fabricant) care satisface (sau e cat mai aproape) de caracteristicile de iesire a unui nou produs. Sau se folosesc sistemele "Carry Over"...pe un nou produs sunt utilizate atat componente noi dar si componente care deja se produc in acea fabrica, comune cu alte produse aflate in productie... asta fac aproape toti fabricantii. Asa cum ai spus si tu, armele care ti-au trecut prin mana aveau toate diferente la nivelul dimensiunilor si numarului ghinturilor dar toate trageau unele cartuse foarte precis, deci cand au fost definite caracteristicile tevii s-a tinut cont ( si s-a ales DT-ul in functie de avantaje si dezavantaje) ca vor trage proiectilele X , iar atunci munitiile de rand care dpdv dimensional dar si profil sunt similare cu munitia gindita sa mearga din acele arme => totul se imbina perfect si obtii rezultatele specificate de tine mai sus. Sincer as fi curios sa vad ce efect poate avea un ghint mai lat de exemplu , sau unul cu profilul mai inalt...etc... Poate chiar exista pe forum cineva care lucreaza sau a lucrat in domeniu si e dornic sa ne spuna cateva cuvinte. Cristi
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Salut!
Ajutati-ma si pe mine va rog cu un sfat. Tocmai mi-am luat o carabina Sako 85 calibru 9,3x62. Cam ce pauze ar trebui sa fac intre focuri și serii ca sa nu afectez teava (cu munitie RWS EVO Green)? Care ar fi cadenta la care rezista teava? Multumesc anticipat!
Daca o folosesti la vanatoare si tragi cu ea numai la vanatoare nu vor reusi sa-i uzeze teava nici stra-stranepotii tai Daca o folosesti si in poligon ,cam dupa 8-10 cartuse trase, unul dupa altul, sau,cind vezi ca nu poti tine mina pe teava pt ca s-a incalzit ,trebuie sa-i dai timp de racire .Asta mai depinde si de temperatura mediului inconjurator, alternanta anotimpuri
Re: Uzarea tievilor ghintuite!In poligon s-ar putea sa te anunte umarul cand ar fi momentul sa faci o pauza
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Pana la urma care e durata de viata a unui 8x68S? Vio spunea tot aici acum vreo 6 ani ca e de cam 3-400 de focuri, cum arma am cumparat-o second cu 100-150 trase si am mai tras si eu vreo 50 sa ma astept ca mai am teava de 150-200 de focuri sau ele fiind trase la vanatoare in serii foarte scurte nu se pune
PS apropo, se poate afla dupa seria tevii anul fabricatiei la Blaser? Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
Pt vanatoare nu-mi fac griji, la poligon ma gandeam. Probabil ca la primul poligon n-o sa trag mai mult 10-20 focuri. Stiu ca 9,3 e mai puturos si deterioreaza mai putin teava, dar imi faceam griji deoarece vad ca munitia asta e ceva mai vitezista decat ce se gaseste de obicei la 9,3 - 880m/s la gura tevii (https://rws-munition.de/en/rws-hunting- ... #!0/581/10). Chiar si in conditiile astea merg 8-10 focuri trase relativ consecutiv (la vreo 30 de secunde unul dupa altul), urmate de o pauza mare?
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Colegul nostru @radubichis, ti-a indicat o metoda simpla de verificare, ..., atat timp cat teava nu se supraincalzeste nu are ce fenomen negativ (de genul decalire, ...) sa se intample, ..., sunt convins ca Sako nu produce tevi din "orez calit", iar metoda mai sus indicata (sa poti tine mana pe teava) este simpla, buna si eficienta, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Uzarea tievilor ghintuite!De ce tocmai un proiectil atat de usor si atat de scump? Daca voiai 11,9 g puteai lua un 30-06 nu arma in 9,3. Te pregatesti de tap?
Cand o sa iesi in poligon o sa vezi tu ce cadenta poti scoate. Dupa mine 8-10 focuri la interval de 30 secunde, cu 9,3x62 chiar cu proiectil usor, in conditiile in care vrei sa reglezi luneta si sa tragi de grupaj mi se pare un scenariu demn de un sniper cu multa experienta, nicidecum posibil de realizat de un incepator. Mai degraba lucrurile decurg cam asa: tragi 1-2 focuri in 2-3 minute, mai dai click-uri, mai tragi 1-2 focuri in alte 2-3 minute, mai dai click-uri, poate tragi la final un grup de 3 si poate incerci o "rafala" in care sa vezi doar cat de iute iti poate merge mana si nu un grupaj nemaipomenit. Cine trage mai mult de zece 9,3-uri la o sedinta in poligon nu prea are ce face cu banii. In conditii de poligon cam acesta este numarul de focuri pe care organismul unui om normal il poate tolera inainte sa inceapa sa fuga de durere si sa traga complet aiurea. Cat poate trage de mult si de iute o arma e foarte dependent de arma. In principiu, cand teava frige la contactul cu palma o lasi sa se raceasca pentru ca nu prea te mai ajuta nici precizia ei la ce-ai de gand sa faci. Atunci are cam 50-60 grade Celsius la exterior si cam 200 la ghinturi. In teren se poate intampla sa golesti magazia in 30 de secunde dar n-are arma nimic ca nu faci asta de 10 ori la rand. @bogus Pana cand precizia lasa de dorit. Ce inseamna asta e dependent de multe, in primul rand de utilizator. Daca acum scoate constant 1/2 MOA si peste alte 100 focuri n-o sa mai poti nicicum face asta inseamna ca s-a uzat. Dar precizia ei ramane inca multa vreme intr-o limita suficienta pentru vanatoare si poate sa stea acolo mult si bine. Destul de recent m-am uitat la o discutie exact pe tema asta pe la niste tragatori de bench-rest. Pe de o parte era precizia implicata, pe de alta costurile. Un 6,5-284 termina o teava buna-buna in maxim 1000 focuri. Dar aceeasi teava a fost mutata de stapan pe o arma de vanatoare cu care a mai tras ani buni. La o teava de 1000 E in 8x68, e posibil sa te coste de la 1 la 2 E uzura tevii la fiecare foc tras. La una in 9,3 pretul uzurii per-foc se reduce la 0,2-0,4 centi. Cum se cauta? Precizie in poligon, boroscop pentru studiul ghinturilor sau tija gradata care evalueaza uzura ghinturilor la iesirea din camera cartusului. Cand iti cumperi un magnum de viteza te gandesti din start la asta..... eu personal nici nu vreau sa ma gandesc la 30-378-ul meu. Americanii zic ca-n 300 focuri ramai aproape fara ghinturi. Poate ca Sako fiind arma, sa tina ceva mai mult. Tot americanii zic ca tevile de Blaser tin mai mult decat media, semnificativ mai mult, adica mai pun 50% fata de ce stiau, mai ales la calibre viteziste. Cred ca e posibil sa afli anul dupa serie, daca le scrii celor de la Blaser. Dar nu cred ca are vreo relevanta. E suficient uneori un singur grauncior de praf sau un fulg de zapada picat in gura tevii ca sa cracaneze grupajul cat 500 focuri trase normal.
Multumesc pentru informatii si sugestii! Cand mi-am luat arma, am avut ca prima optiune 30.06, pe care sa-l folosesc „universal” (cu toate ca stiam ca efectiv universal nu exista). Mi-a placut mult Sako, care se incadra in bugetul meu, insa nu l-am gasit in RO, nou, decat in 9,3. Am stat pe ganduri ceva vreme daca sa imi iau calibrul asta sau nu. Am primit destule sugestii pe forum in sensul ca si 9,3 ar putea fi folosit, cu compromisuri rezonabile, ca universal. Acum nu stiu daca am facut o alegere buna sau nu, raportat la ce imi propusesem. Daca nu, nu o sa fie o tregdie, o sa-l tin doar pentru goana. In ceea ce priveste munitia, am ales pentru poligon una mai usoara in ideea ca reculul sa fie ceva mai mic si sa ma pot „imprieteni” cu arma Ideea e ca nici macar nu mi-am luat inca luneta. As vrea totusi sa trag cateva focuri pe catare, doar ca sa vad cum ma impac cu arma. Deci nu cred nici eu ca voi trage mai mult de 10 focuri si in niciun caz nu ma imaginam capabil sa le trag in rafala, vroiam doar sa stiu limitele armei/tevii, ca sa nu fac vreo prostie de la inceput.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Nu te supara, dar intreb, ..., asa ca si carcotasul, ..., de ce nu folosesti, in situatia data, munitie Geco TM 16,5 g (sau target), care este undeva la jumatate de pret, ..., si cu ocazia asta, te acomodezi si cu reculul unui proiectil cu gramaj mai in media calibrului respectiv, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Mersi de sugestie, e de retinut.
Repet, nu am fost foarte inspirat referitor la pretul munitiei...
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Daca vrei sa faci zeci de iesiri in poligon nu ai fost inspirat intradevar desi acum cu reducerea TVA si scoaterea accizei pretul lui e destul de permisibil, adica undeva pe la 8,3 lei Targetul si 10,9 lei Express-ul, practic sunt identice deci nici nu ai de ce sa-ti faci problema cu reglajul lunetei daca vei folosii Expressul la vanatoare, in schimb daca scopul e vanatoare si nu poligonul atunci nu e de loc neinspirata alegerea din punct de vedere a pretului deoarece mai mult de 2-3 cartuse pe o partida de vanatoare nu ai cum sa tragi si sigur nu la fiecare vanatoare vei apuca sa tragi.
Adica hai sa fim seriosi daca participi la 10 vanatori intr-un sezon unde sa tragi la porc atunci se duce o cutie de RWS care costa 300 lei sau de Geco care costa 200 lei PS eu am tras cu Express pe 30.06 si mi-au placut, cei drept pe 9.3 am folosit RWS KS dar cum le foloseam la vanatoare din punct de vedere financiar nu prea simti, acum trag pe 8x68 unde pretul e si mai ridicat si tot nu vad ca e o mare cheltuiala desi nu ma dau banii afara din casa Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
Re: Uzarea tievilor ghintuite!In niciun caz nu o sa fac zeci de iesiri in poligon. Intentionez sa o folosesc la vanatoare.
Vreau doar sa ma acomodez cat de cat cu arma si cu reculul, sa reglez luneta (atunci cand o voi avea), scop in care imi propun cateva sedinte de poligon. Sunt constient ca nu o sa devin sniper dupa cateva iesiri in poligon dar nici nu imi propun asta, cu atat mai putin exersand cu acest calibru. Chiar daca nu am de gand sa trag mult in poligon, vroiam doar sa fiu sigur ca nu o sa incing excesiv teava.
Eu zic sa lasi trasul pe catare, nu risipi cartusele, te vei impaca bine cu arma, i-ati luneta si apoi. Referitor la cartuse, eu sunt de parere ca ai procedat bine ca ti-ai luat de la inceput munitie fff buna si eu nu as schimba munitia precum"ciorapii"! tragi in poligon cu una , dupa care trebuie sa o reglezi cu cea de vanatoare si tot asa , una care merge la fel siiiiiii vei vedea ca fiecare serie de cartuse acelasi gramaj si acelasi model sunt diferite la grupaj. Atunci de ce sa ai 3-4 feluri de munitia sa nu mai stii cu ce ai tras ultima data? Eu folosesc RWS KS la 300 wm iar ca arma SAKO BAVARIAN 85 si sunt extrem de incantat de ele.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Din pacate pentru noi, pretul foarte-foarte mare al unor cartuse nu este intotdeauna o certitudine ca vei capata si o munitie foarte-foarte buna.
Sa alegi din start o munitie dincolo de limita spectrului "clasic" pentru gramajul calibrului poate insemna logic doar faptul ca te pregatesti pentru un anume fel de vanatoare la care vrei sa exploatezi preponderent acea caracteristica deosebita a proiectilului ales, adica esti un pic "profi" in domeniu si alergi dupa o extrema la limita posibilitatilor calibrului. Asa cum exista pe piata noastra proiectilele foarte usoare si fara plumb exista la vecinii de peste ocean proiectile doar din plumb turnat, fara camasa, cu mase semnificativ mai mari pentru calibru, incarcate la viteze de unic din lisa. Ambele categorii au aplicatii limitate si bine definite si nu vor oferi rezultatele fantastice scontate in toate situatiile. Revenind la alegerea colegului, proiectilul ales face parte din clasa celor foarte-foarte usoare pentru calibru, cu indicatie teoretica tir plat la distanta medie. Pe langa multe alte calitati, 9,3 are marele avantaj al calibrelor grele si relativ lente, adica faptul ca orice proiectil decent executat face treaba buna, chiar si numai un clasic si amarat de SP. Pentru 9,3, Geco SP este 95% la fel de bun in goana ca Brenneke TOG sau Silver Selection de la RWS (ca extreme ale spectrului preturilor). Pe deasupra este si foarte corect facut, foarte constant si precis iar la bani e imbatabil. Poate fi folosit foarte bine si pentru antrenament si pentru vanatoare pe cand usurelul si scumpul s-ar putea sa dezamageasca pe multe planuri, nu numai financiar. Nu cred c-ati uitat "valul de iubire" pentru KJG de acum cativa ani. Oare cati din cei ce alergau disperati dupa ele le mai folosesc astazi? KS-ul nu este decat un SP cat se poate de simplu, cu o forma exterioara un picut diferita. In practica s-a dovedit precis-precis din multe arme si calibre dar comportamentul este unul absolut tipic SP iar din calibre de viteza mare ca 300 wm nu este cel mai bun. Cred ca trebe sa te gandesti sa schimbi munitia ... iese incet-incet din lista producatorului.
Re: Uzarea tevilor ghintuite!"In practica s-a dovedit precis-precis din multe arme si calibre dar comportamentul este unul absolut tipic SP iar din calibre de viteza mare ca 300 wm nu este cel mai bun. Cred ca trebe sa te gandesti sa schimbi munitia ... iese incet-incet din lista producatorului."
Din ce punct de vedere nu este cel mai bun? Precizie are, viteza pt 300 are, energie peste 5000, traiectorie relativ ok pastreaza relativ bine si viteza si energia, efect de stopting ff bun, merge bine si la mistret si la caprior. Daca ar fi sa schimb urmatoarele pe lista sunt de la Norma: Nosler Accubond sau Oryx. Dar sunt extrem de deschis la orice parere.
Re: Uzarea tevilor ghintuite!@violiv, te deranjez cu o intrebare.
Care este diferenta fizica intre un Geco TM si un Geco Target? De folosit, le folosesc pe amandoua, dar in calibre total diferite, aparent, amandoua arata a SP-uri. 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 34 vizitatori |
Publicitate
|