Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 30 Aug 2025, 06:23
|
|
|
Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .
Moderator: liviur
de pipabh pe 26 Apr 2018, 05:51
dtdpuu scrie:Sly_Fox scrie:Văd că toată lumea vorbește de lunete și felurite aparate optice. Nu mai trage nimeni pe aparate de ochire mecanice? Nu mai are nimeni clasicismul în sânge? Eu unul prefer întotdeauna o carabină grea bolt action cu sistem Mauser, făurită doar din oțel și lemn, dotată cu aparate de ochire mecanice bine proporționate. Apropierea și prinderea în cuiul cătării a vânatului dă un sentiment de 1000 de ori mai puternic decât orice privire aruncată prin vreo lunetă sau alt aparat de ochire optic. Dacă reușesc să apropii vânatul sub suta de metri atunci șansa este de partea mea, dacă nu atunci șansa aparține vânatului.
La noi se vineaza porci din stand si la pinda. Din stand luneta "nu e fair" pentru porci, mai ales din armele moderne. Am micsorat calibrul (223), am restrins loviturile doar la cap, am mai marit distanat...dar tot nu e fair si nici nu mai e satisfactor. Asadar, cum spui catarile mecanice sint solutia, cumva au alt panaceu si te simti mai bine. Cum spui e satisfactia mai mare si e mai...corect pentru porc. Saptamina viitoare merg la porci si o sa SKS-ul la distanta mai mare si.....Glockul de la 20m. Ah, da, ca sa fie "poza completa" vinatoarea o sa fie si pe zi si pe noapte la lanterna (la noi e voie). Tineti-mi pumnii....hihi CristianC
Fara sa consideri ca fac o gluma nesarata , "porcii" mai bine zis mistretii la voi sunt ca si ratonii de mari? Sa tragi cu 223 la un mistret de peste suta de kg mi se pare total nesportiv, mai ales in goana. Hai , cu extrem de mare indulgenta ar fi la panda, repet cu MARE MARE indulgenta si MARE rezerva! Daca as fi gestionar de fond cu asa calibru nu s-ar trage la mistreti la mine pe fond. La voi, peste garla, aveti posibilitati nenumarate de antrenament, aici la noi nu prea si antrenamentul e mai mult live si la cati mistreti iti ies intr-un sezon stand in stand iti trebuie cativa ani sa zici ca te-ai obisnuit si destul de multi mistreti plecati raniti si nerecuperati niciodata! Eu iti tin pumnii sa recuperezi 100% mistretii la care tragi!
-
pipabh
- Veteran
-
de Ghinda pe 26 Apr 2018, 09:17
Te-a mancat in cur sa intrebi. Iti mai iei carabina la pulivara! Du-te la chiosc, ia mai multe la mana si bucura-te de ea. Nu te satisface? Vinde! Alta! Nu te lua dupa sfaturi!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
-
Ghinda
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de Sly_Fox pe 26 Apr 2018, 09:43
dtdpuu scrie:La noi se vineaza porci din stand si la pinda. Din stand luneta "nu e fair" pentru porci, mai ales din armele moderne. Am micsorat calibrul (223), am restrins loviturile doar la cap, am mai marit distanat...dar tot nu e fair si nici nu mai e satisfactor. Asadar, cum spui catarile mecanice sint solutia, cumva au alt panaceu si te simti mai bine. Cum spui e satisfactia mai mare si e mai...corect pentru porc. Saptamina viitoare merg la porci si o sa SKS-ul la distanta mai mare si.....Glockul de la 20m. Ah, da, ca sa fie "poza completa" vinatoarea o sa fie si pe zi si pe noapte la lanterna (la noi e voie). Tineti-mi pumnii....hihi CristianC
Avem pumnii mai strânși decât Doroftei în ring, numai tu să ai grijă să nu uiți în a ne prezenta și nouă rezultatele escapadei vânătorești.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de yoghi pe 26 Apr 2018, 13:53
pipabh scrie:.... Sa tragi cu 223 la un mistret de peste suta de kg mi se pare total nesportiv, mai ales in goana. Hai , cu extrem de mare indulgenta ar fi la panda, repet cu MARE MARE indulgenta si MARE rezerva! Daca as fi gestionar de fond cu asa calibru nu s-ar trage !...
Sa sti ca omul a zis corect:porcii Aia sunt porci salbatici atat. nu mistret asa cum sunt la noi. in afara de faptul ca sunt mult mai mici sunt si f f multi. Sunt considerati daunatori si se impusca fara numar. si ce nu a zis coleguu ,se impusca cu 223 din helicopter sau din hovercraft. sunt pe yoytube multe filmulete.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de AXP pe 26 Apr 2018, 15:12
Daca tot s-a facut facut praf topicul ma bag si eu in seama, ... Din ceea ce mi-au povestit niste cunoscuti care traiesc dincolo de ocean, … Porcul salbatic, in America de Nord, este un porc care traieste in salbaticie, dar care este descendent din porcul domestic, care a scapat si s-a salbaticit, …, nu prea are legatura cu porcul mistret din Europa. Porcii salbatici reprezintă o problemă tot mai mare in Statele Unite. Undeva in anii 2000, se estima ca sunt peste sase milioane de porci salbatici, care provoacă miliarde de dolari daune materiale în fiecare an, atat în zonele salbatice, cat și in cele agricole. Exemplare adulte au intre 150-250 lbs, adica circa 70-115 Kg. Fiind considerat un daunator, in majoritatea statelor se vaneaza la combatare, in tot timpul anului. Producatorii de munitie americani au dezvoltat munitie destinata combaterii lor chiar si in calibrul 223Rem, spre exemplu Winchester Razor Boar 223Rem 64gr, Hornady Full Boar 223Rem 50gr.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de bogus pe 26 Apr 2018, 15:45
yoghi scrie:pipabh scrie:.... Sa tragi cu 223 la un mistret de peste suta de kg mi se pare total nesportiv, mai ales in goana. Hai , cu extrem de mare indulgenta ar fi la panda, repet cu MARE MARE indulgenta si MARE rezerva! Daca as fi gestionar de fond cu asa calibru nu s-ar trage !...
Sa sti ca omul a zis corect:porcii Aia sunt porci salbatici atat. nu mistret asa cum sunt la noi. in afara de faptul ca sunt mult mai mici sunt si f f multi. Sunt considerati daunatori si se impusca fara numar. si ce nu a zis coleguu ,se impusca cu 223 din helicopter sau din hovercraft. sunt pe yoytube multe filmulete.
Ba chiar si cu arme cu aer comprimat, si inca cu succes. la minutul 3.00 daca nu vreti sa pierdeti vremea sa vizionati tot filmuletul https://www.youtube.com/watch?v=juiHFT_9TaI
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
-

bogus
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj Napoca
de alex_ionut_popa pe 27 Apr 2018, 10:29
Ghinda scrie:Te-a mancat in cur sa intrebi. Iti mai iei carabina la pulivara! Du-te la chiosc, ia mai multe la mana si bucura-te de ea. Nu te satisface? Vinde! Alta! Nu te lua dupa sfaturi!  Colegu Ghinda, chiar am râs! Mare dreptate Oricum, utile toate informatiile, chiar si cele despre porcii americani  . De 4 ani pe forum, am invatat totusi ca nimeni nu-ti poate da solutia perfecta pt tine. Tot tu singur o gasesti. Trebuie timp, rabdare... si bani  Am cam hotarat ca raman la alegerea initiala de .30-06 Axis 2. Vad cum ma inteleg cu luneta de pe ea anul asta. La iarna vanez porci tot cu lisa, si vad eu ce alte achizitii mai fac in 2019. Desi imi surade si sugestia de calibru mai mic la inceput, si apoi calibru mai mare pt goana... nu cred ca imi mai iau INCA o arma prea curand. A fost nevoie de negocieri serioase si pt asta  Asa, daca iau treptat in vreo 2 ani ba o baza, ba niste prinderi, ba un red dot... altfel se 'mascheaza'.
-

alex_ionut_popa
- Membru activ
-
de AXP pe 27 Apr 2018, 10:45
alex_ionut_popa scrie:Ghinda scrie:Te-a mancat in cur sa intrebi. Iti mai iei carabina la pulivara! Du-te la chiosc, ia mai multe la mana si bucura-te de ea. Nu te satisface? Vinde! Alta! Nu te lua dupa sfaturi!  Colegu Ghinda, chiar am râs! Mare dreptate Oricum, utile toate informatiile, chiar si cele despre porcii americani  . De 4 ani pe forum, am invatat totusi ca nimeni nu-ti poate da solutia perfecta pt tine. Tot tu singur o gasesti. Trebuie timp, rabdare... si bani  Am cam hotarat ca raman la alegerea initiala de .30-06 Axis 2. Vad cum ma inteleg cu luneta de pe ea anul asta. La iarna vanez porci tot cu lisa, si vad eu ce alte achizitii mai fac in 2019. Desi imi surade si sugestia de calibru mai mic la inceput, si apoi calibru mai mare pt goana... nu cred ca imi mai iau INCA o arma prea curand. A fost nevoie de negocieri serioase si pt asta  Asa, daca iau treptat in vreo 2 ani ba o baza, ba niste prinderi, ba un red dot... altfel se 'mascheaza'. Vezi, astea sunt motive pertinente, pentru care sunt bune armele cu teava interschimbabila, ..., acelasi pat (sasiu), .., aceasi epolare, ..., si vorba aceea nu mai faci negocieri (proceduri de analiza de oferte/licitatii,  ) doar informezi (autoritatea competenta) ca imi mai cumpar o piesa (teava) (procedura de atribuire directa,  ) la pusca aia veche, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de dtdpuu pe 30 Apr 2018, 14:22
pipabh scrie: Fara sa consideri ca fac o gluma nesarata , "porcii" mai bine zis mistretii la voi sunt ca si ratonii de mari? Sa tragi cu 223 la un mistret de peste suta de kg mi se pare total nesportiv, mai ales in goana. Hai , cu extrem de mare indulgenta ar fi la panda, repet cu MARE MARE indulgenta si MARE rezerva! Daca as fi gestionar de fond cu asa calibru nu s-ar trage la mistreti la mine pe fond. La voi, peste garla, aveti posibilitati nenumarate de antrenament, aici la noi nu prea si antrenamentul e mai mult live si la cati mistreti iti ies intr-un sezon stand in stand iti trebuie cativa ani sa zici ca te-ai obisnuit si destul de multi mistreti plecati raniti si nerecuperati niciodata! Eu iti tin pumnii sa recuperezi 100% mistretii la care tragi!
Hihi...chiar ma gindeam cind v-a urma acest comentariu. Nu e nici o suparare, oricum colegii de forum au inceput deja sa explice ce voiam sa spun, dar in sumar: - Lege: la noi porcii sint considerati daunatori si e legal sa ii iei oricum si cu orice mijloace. - Etica: * cu adevart 223 poate fi borderline cum spui, dar din stand trag doar la cap cu arme de precizie (am un pic de hobby pentru precizie, poat reiese si din ce am mai scris), pina acum nu am piredut niciunul cu 223, si acum va fi a patra oara cind merg la aceasta ferma. Am vinat si cu 308, si cu 7mm Magnum ssi cu 223. Cu 223 cel mai mult si sint la fel de morti. Apropos de data asta o sa incerc 7.62x39. *Muntitia cu care trag e incarcata de mine, si stiu ca la distanta la care trag, din pozitie fixa...ajunge unde trebuie. *De asemene la noi porcii sint mici, iar cei la care trag nu depasesc 50 kg pentru ca prea mari nu sint atit de gustoshi. Asadar...cum sa iti spun...cam toate lucrurile sint acoperite. Asa ca si teazer, daca crezi ca 223 e underpowered...o sa iti marturiesc ca mi-am luat si un air rifle cu mine de data asta (cca 55 Joules energy), ca sa mai trag la cite o cioara care vine la momeala... Dar ma gindesc...oare ce ar fi daca.....hmmm? @colegi, Multumesc de urari. Nu o sa mai scriu la acest topic de balistica/etica ca sa nu poluez. Putem dezvolta in alta parte daca e interes. CristianC
-
dtdpuu
- Veteran
-
- Locaţie: Michigan, USA
de romaniac pe 30 Apr 2018, 19:31
Sper sa ajute daca zic ca aici peste balta se impusca chiar si elani cu .223... de braconieri sau nu si tot cad fara a se pierde animalu...asta din surse exacte de la prieteni din "law inforcement"!
-

romaniac
- Veteran
-
- Locaţie: WI
-
de Sly_Fox pe 30 Apr 2018, 22:46
Mai există pe la voi braconieri?
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de yoghi pe 01 Mai 2018, 00:11
@alex_ionut_popa
Ce facusi colegu? Cumparat sau nu arma? Nu mai sta ...tu nu vezi ca te tin de vorba ..banditii!
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de dtdpuu pe 01 Mai 2018, 01:25
alex_ionut_popa scrie:Ghinda scrie:Te-a mancat in cur sa intrebi. Iti mai iei carabina la pulivara! Du-te la chiosc, ia mai multe la mana si bucura-te de ea. Nu te satisface? Vinde! Alta! Nu te lua dupa sfaturi!  Colegu Ghinda, chiar am râs! Mare dreptate Oricum, utile toate informatiile, chiar si cele despre porcii americani  . De 4 ani pe forum, am invatat totusi ca nimeni nu-ti poate da solutia perfecta pt tine. Tot tu singur o gasesti. Trebuie timp, rabdare... si bani  Am cam hotarat ca raman la alegerea initiala de .30-06 Axis 2. Vad cum ma inteleg cu luneta de pe ea anul asta. La iarna vanez porci tot cu lisa, si vad eu ce alte achizitii mai fac in 2019. Desi imi surade si sugestia de calibru mai mic la inceput, si apoi calibru mai mare pt goana... nu cred ca imi mai iau INCA o arma prea curand. A fost nevoie de negocieri serioase si pt asta  Asa, daca iau treptat in vreo 2 ani ba o baza, ba niste prinderi, ba un red dot... altfel se 'mascheaza'.
@alex_ionut_popa Ma mustra constiinta ca ti-am poluat topicul...chiar daca e comun intre noi. Eh....poate meteahna mai veche pentru ca n-am scris de atita vreme si am fost egoist si am intrebat de ale mele. Asadar, scuze si hai sa incerc sa rectific un pic. Nu e foarte mult de adaugat asa ca sa tragi linia si sa mergi in magazin, dar pentru ca esti la prima carabina as vrea sa iti dau o opinie practica (ia-o ca opinie ca ortac care a trecut de prima carabina): - alege intii calibrul in functie de necesitati, dar nu doar tehnice ci si economice si practice. Adica sa fie destul de mare sa acopere o gama larga, dar sa fie ieftin de tras, adica un calibru comun. Dar sa fie si practic pentru tine, spre exemplu a-ti freca umarul dupa 5 cartuse in poligon...nu e practic. E adevarat ca la vinat nu simti reculul dar in poligon il simti si daca nu iti place nu mergi in poligon si daca nu mergi in poligon ratezi (adica noi muritorii cu speranta de viata medie ratam fara poligon). Sa nu uiti ca un calibru mare e mult mai greu de tras precis, atit fizico-mecanic (vibratii, forte, recululuri, rasuciri, cupluri) cit si "bio-practic" (adica daca simti ca reculul face parte din digestie...nu e bio-practic). De asemenea un calibru mare e scump de tras nu doar din cauza costului munitiei dar din cerintele opticii...Cum sa spun altfel...cind iti iei camion si consumul si intretinerea sint mai scumpe si trebuie sa fi constient de asta si sa planific ca atare. 30-06 e un calibru universal ca si putere si economie, dar nu e chiar asa simplu de tras repetat si antrenament, decit cu downsize la munitie. As zice ca nu e bai sa tragi cu ceva mai usurel la inceput, sau sa te limitezi la munitie mai usor de tras. Ti-as recomanda sa te antrenezi cu munitiile pe care vrei sa le folosesti ca e complicat sa te antrenezi cu una si sa vinezi cu alta. Pastreaza lucrurile simple la inceput - dupa ce ai ales calibrul, hotarastete la un tip de arma (semi, bolt, lever, single, etc.). Boltul e trasnet, dar e bine sa stii unde exceleaza si unde e doar ok. Precizie din stand...super, goana si tras la fuga...eh...care bolt, de la care producator, dar nu-i bai, doar ca e bine sa fi constient de limitarile tehnologiei sa nu fi dezamagit. Ca exemplu suficienta precizie pentru inceput are si lever action insa la goana e mai usor de "dat la manivela". Leverul nu e asa precis cica (parte e din munitie, parte e din actiune), dar arhisuficient pina la 200m (care e mult sa tragi pe cinstite la cardio-pompa). Nu zic sa iei levier neaparat dar incepe prin a intelge ce pierzi si ce cistigi cind alegi o arma. De asemenea gindestete la considerente economice daca consteaza pentru tine (pentru mine conteaza). E mai bine sa iei o arma cinstita si sa tragi mai multa munitie, decit una de facut poze si cu care sa tragi de 3 ore de pe perna din puf de unicorn. Daca vrei cu adevarat sa progresezi, in opinia mea antrenamentul si vinatoare efectiva, bate echipamentul si e costul principal al acestor placeri lumesti. Axisul e o arma cinstita (asa ca exemplu eu am 4 savage-uri si am si lucrat la ele deci sint relativ familiar cu Savage) dar sa fi constient ca boltul e mai greu de manipulat ca si levierul si pierzi imaginea tintei mai mult timp inainte de urmatorul foc (acu cind am zis asta de obicei cineva pune un youtube link cu britanici cu Enfield si striga blasfemie)... Inca un aspect, e posibil cu bani putini sa upgrade o arma ieftina sa traga mult mai bine decit vine din fabrica. In general armele membrilor de partid de rind ca noi, "cut cost", dar nu la action, bolt sau teava care cu metalurgia de azi sint bunutze nu ca pe vremurile lui Stalin. Un mare bai e de obicei patul care e facut din material de punga cu ceva intariri prin partile importante, cam ca petecele la coate la sacouri. Asadar actiunile si tevile trag binisor, dar patul nu prea sta "erect" mai ales in calibrele de "avansati" si in loc sa grupeze, stropeste. Trag ele suficient pentru inceput, dar cu vreo "putini bani" dupa o vreme poti lua un pat melaminat sau sintetic (aici e Boyd, sau Choate) care e mult mai rigid. Daca mai faci si un bedding in patul asta e ca si cum ai tine o menghina in mina si e normal ca e mai precisa ca si cind tragi cu un fular in mina. Daca iei o arma comuna, upgrade-ul asta e usor, gaseste componente si multi colegi de pot ajuta, de asemeena peiesele sint ieftine. - lasa bani suficienti de o optica cinstita . Nu uita ca cu optica poti sa ramii si sa o muti la arma urmatoare. Personal nu cred in optica superscumpa din cauaza diferentei incrementale in valoare, dar sint impotriva opticii ieftine. Nu ai nevoie de multa magnificare chiar nici pentru poligon, dar vrei o sticla care sa fie suficient de clara si sa reziste la vreme, vrei o mecanica care sa tina la recul chiar daca o muti pe un magnum si sa aiba repetabilitate la reglage. Insa pentru inceput lunetele bune de la Bushnell, Nikon, cred ca ajung. Daca ai bani mai incolo si chiar iti place da bani pe Leupold sau si mai sus europene. In opinia mea insa sint marginale cazurile practice in care iti trebuie neaparat Zeiss si nu poti face treaba cu un Elite bunicel. Daca nu e destul de luminos vinatul la ora 18:53 si 14 secunde, atunci mai redu magnificare la Elite un pic sa iti intre mai multa lumina in pupila, sau apropiete de poti. Si daca nici asa nu il vezi....eh....ai gasit exceptia de cincinalul asta. Sa nu intelegi ca lunete scumpe nu sint superioare celor cu preturi medii (in general) doar ca prefer sa iau suficienta luneta si sa pun banii in....ai ghicit..antrenament si vinatoare  - Daca poti, du-te si trage cu calibrul ales, si cu arma aleasa inainte de a cumpara. Sau macar sa o iei in mina si sa o potrivesti la umar, in spate in mina, plimba-te cu ea un pic in magazin. Du-te la vinatoare si caro in spate pentru un coleg sa vezi cum e. Du-te cu un coleg mai vechi daca poti. Iti recomand sa faci asta pentru ca in pliant arma ti potriveste de minune si capra asteapta ani de zile sa apeci pe tragaci...dar in practica cind o iei in mina si vezi ca balanseaza pe teava si te pune in nas, ba si prea usoara si cu calibrul ales are copite...hmm nu mai e chiar ca in pliant. Am patit personal la inceput cu un Winchester lever action in 30-30, care e un calibru relativ usor.....dar in arma usoara....nu e calibru "pisicutza" cum scrie pe forum. De asemenea armele mele de precizie, cind le car km la 40 C... incepe sa nu mai conteze asa mult ca trag 0.5 MOA. Acu daca nu te-am zapacit....spor la alegere si sa te bucuri de ce alegi. Va fi a ta si numai a ta si cu un pic de dragoste, stiinta si upgrade poti sa faci minuni chiar daca numele ei nu e B..... ci S.... CristianC
-
dtdpuu
- Veteran
-
de TudorB pe 01 Mai 2018, 08:47
Salut tuturor! Una peste alta, mare, mare dreptate are colegul Cristi !!! Eu unul nu i am ascultat pe cei care mi au spus acelasi lucru! Nu faceti aceeasi gresala, nu de alta, dar aruncati niste bani si timp! Cristi, berea, o dau eu cand ajungi in tara! Tudor
-
TudorB
- Membru important
-
de alex_ionut_popa pe 01 Mai 2018, 18:04
Deocamdata sunt un pic 'on hold' cu arma, din doua motive: 1. Mi-am schimbat domiciliul la inceputul lunii trecute si inca nu mi-au venit acasa 'in control', desi au trecut vreo 3 saptamani de cand am fost la ei. Banuiesc ca dupa ce trec si constata ca e totul ok pot sa cer si autorizatie. Oricum, nu ma grabesc acum, din cauza motivului 2: 2. sunt proaspat tatic de viitoare vanatorita, de 6 zile  . Asa ca o perioada...nu plec prea departe de casa, nici in cautare de arme, nici de vanat. Da` si cand plec sa-i aduc de mancare fetei... Va anunt cand finalizez achizitia. Multumesc inca o data tuturor.
-

alex_ionut_popa
- Membru activ
-
de dtdpuu pe 02 Mai 2018, 15:59
TudorB scrie:Salut tuturor! Una peste alta, mare, mare dreptate are colegul Cristi !!! Eu unul nu i am ascultat pe cei care mi au spus acelasi lucru! Nu faceti aceeasi gresala, nu de alta, dar aruncati niste bani si timp! Cristi, berea, o dau eu cand ajungi in tara! Tudor
Merci Tudor, nu e cine stie ce stiinta ce am scris...doar asa un pic "common sense" cum se zice pe aici.
-
dtdpuu
- Veteran
-
de dtdpuu pe 02 Mai 2018, 16:05
alex_ionut_popa scrie:Deocamdata sunt un pic 'on hold' cu arma, din doua motive: 2. sunt proaspat tatic de viitoare vanatorita, de 6 zile  . Asa ca o perioada...nu plec prea departe de casa, nici in cautare de arme, nici de vanat. Da` si cand plec sa-i aduc de mancare fetei... Va anunt cand finalizez achizitia. Multumesc inca o data tuturor.
Sa-ti traisca pruncul sanatos, si sa va bucurati de el. Acum...uita tot ce am spus noi aici si mergi si tine-ti pustoaica in brate! CristianC
-
dtdpuu
- Veteran
-
de alex_ionut_popa pe 17 Aug 2018, 10:57
Ca sa nu ziceti ca au fost sfaturile in zadar, am zis sa anunt ce-am luat pana la urma. Dupa lupte seculare, saptamana trecuta mi-a iesit autorizatia. Asa ca ieri am facut o excursie la Iasi la colegul Tudo si acum sunt fericitul posesor a unui Savage Axis 30.06 cu sina Picatinny si luneta Weaver. Acum am mai ramas cu vreo 3000 RON buget pt luneta/aimpoint, dar inca nu stiu exact cum se vaneaza mistretii la noua grupa - la cea de anul trecut nu aveai voie cu carabina, doar cu lisa. Daca asa e cazul si la noua grupa (tot zona Slobozia), atunci imi iau probabil o Delta 3-15 x 56. Ma uitam si la Delta 1.5-9, ca ceva mai 'universal'. Dar nu ma grabesc, ca am luneta 'stock' Weaver pe arma. Probabil o sa vorbesc cu domnul Bichis sa ma abonez si la un pat Boyds la vreo comanda viitoare, dar deocamdata astept sapt viitoare sa ma pot duce-n poligon la Joita sa fac teste. Asteptam si munitia Norma la Arrow in bucuresti...dar mai intarzie. Multumesc inca o data tuturor de sfaturi si colegului Tudo pentru arma si amabilitate. 
-

alex_ionut_popa
- Membru activ
-
de laurul pe 17 Aug 2018, 13:04
Asta cu munitia Norma la Arrow e de ultima ora?! Ceva cert sau barfe prin targ?
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
-
laurul
- Veteran
-
- Locaţie: Dupa vanat, oriunde!
de alex_ionut_popa pe 17 Aug 2018, 14:05
laurul scrie:Asta cu munitia Norma la Arrow e de ultima ora?! Ceva cert sau barfe prin targ?
acu... nu bag mana-n foc, dar ei au zis (in mai multe magazine) ca la final de august/inceput de septembrie aduc si Norma.
-

alex_ionut_popa
- Membru activ
-
de laurul pe 17 Aug 2018, 14:23
Multumesc.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
-
laurul
- Veteran
-
- Locaţie: Dupa vanat, oriunde!
de Tudo pe 17 Aug 2018, 14:48
Salutare domnu' Ionut, ma bucur sa vad ca deja te lauzi cu noua ta achizitie... Si, daca imi permiti, imi dau si eu cu parerea, legat de urmatoarea luneta ce vrei sa o pui pe arma: daca tot ai luneta veawer 3-9x40, acuma stiu ca nu e cine stie ce luneta, dar macar e noua si deocamdata a-r trebui sa faca fata la panda pe timp de zi, eu nu a-s lua Delta 1,5-9x45, parca prea se suprapun. Ori a-s merge pe Aimpoint, luneta buna cu 1-4, 1-6 eventual(chiar in aceeasi ordine a preferintelor) strict dedicat de goana, ori a-s merge pe ceva de 2,5-15x56 sau chiar mai mult ca si magnificatie, strict dedicat de panda. Magnificatie doar 9 si obiectiv doar 40 e o struto-camila pe care o ai deja...
-
Tudo
- Nou membru
-
- Locaţie: Iasi
de pipabh pe 17 Aug 2018, 22:00
Tudo scrie:Salutare domnu' Ionut, ma bucur sa vad ca deja te lauzi cu noua ta achizitie... Si, daca imi permiti, imi dau si eu cu parerea, legat de urmatoarea luneta ce vrei sa o pui pe arma: daca tot ai luneta veawer 3-9x40, acuma stiu ca nu e cine stie ce luneta, dar macar e noua si deocamdata a-r trebui sa faca fata la panda pe timp de zi, eu nu a-s lua Delta 1,5-9x45, parca prea se suprapun. Ori a-s merge pe Aimpoint, luneta buna cu 1-4, 1-6 eventual(chiar in aceeasi ordine a preferintelor) strict dedicat de goana, ori a-s merge pe ceva de 2,5-15x56 sau chiar mai mult ca si magnificatie, strict dedicat de panda. Magnificatie doar 9 si obiectiv doar 40 e o struto-camila pe care o ai deja...
La ce se suprapune Delta Titanium 1.5-9x45 cu luneta Weaver 3-9x40? Astept un feedback obiectiv din partea ta, unul care le-a avut si folosit cele doua lunete.
-
pipabh
- Veteran
-
de pipabh pe 17 Aug 2018, 22:05
alex_ionut_popa scrie:Ca sa nu ziceti ca au fost sfaturile in zadar, am zis sa anunt ce-am luat pana la urma. Dupa lupte seculare, saptamana trecuta mi-a iesit autorizatia. Asa ca ieri am facut o excursie la Iasi la colegul Tudo si acum sunt fericitul posesor a unui Savage Axis 30.06 cu sina Picatinny si luneta Weaver. Acum am mai ramas cu vreo 3000 RON buget pt luneta/aimpoint, dar inca nu stiu exact cum se vaneaza mistretii la noua grupa - la cea de anul trecut nu aveai voie cu carabina, doar cu lisa. Daca asa e cazul si la noua grupa (tot zona Slobozia), atunci imi iau probabil o Delta 3-15 x 56. Ma uitam si la Delta 1.5-9, ca ceva mai 'universal'. Dar nu ma grabesc, ca am luneta 'stock' Weaver pe arma. Probabil o sa vorbesc cu domnul Bichis sa ma abonez si la un pat Boyds la vreo comanda viitoare, dar deocamdata astept sapt viitoare sa ma pot duce-n poligon la Joita sa fac teste. Asteptam si munitia Norma la Arrow in bucuresti...dar mai intarzie. Multumesc inca o data tuturor de sfaturi si colegului Tudo pentru arma si amabilitate. 
Nu am inteles bine, cum adica nu ai voie cu carabina la vanatoarea de mistreti? Din ce considerente? Pe ce principii?
-
pipabh
- Veteran
-
de alex_ionut_popa pe 17 Aug 2018, 22:35
pipabh scrie:Nu am inteles bine, cum adica nu ai voie cu carabina la vanatoarea de mistreti? Din ce considerente? Pe ce principii?
pur si simplu am inteles ca seful de grupa le-a cerut tuturor sa traga cu lisa la goana de mistreti. am fost doar la o goana, si din ce-am vazut, cam in orice pozitie porcii 'ies' cam la 20-30 de metri maxim, si de multe ori nu era teren in spate unde sa se opreasca glontul. poate de-asta. nu stiu. de anul asta sunt inscris la alta grupa, vecina, unde e posibil sa fie la fel. de asta zic...ca daca i-asa, atunci imi iau o luneta de panda si stiu o treaba.
-

alex_ionut_popa
- Membru activ
-
de pipabh pe 18 Aug 2018, 06:02
alex_ionut_popa scrie:pipabh scrie:Nu am inteles bine, cum adica nu ai voie cu carabina la vanatoarea de mistreti? Din ce considerente? Pe ce principii?
pur si simplu am inteles ca seful de grupa le-a cerut tuturor sa traga cu lisa la goana de mistreti. am fost doar la o goana, si din ce-am vazut, cam in orice pozitie porcii 'ies' cam la 20-30 de metri maxim, si de multe ori nu era teren in spate unde sa se opreasca glontul. poate de-asta. nu stiu. de anul asta sunt inscris la alta grupa, vecina, unde e posibil sa fie la fel. de asta zic...ca daca i-asa, atunci imi iau o luneta de panda si stiu o treaba.
Pur si simplu , seful de grupa nu poate lua astfel de decizii , de unul singur! Ceea ce ai scris tu mai sus mi se pare pueril si de-a dreptul comic! Povesti de doi lei. Sefii de grupa sunt votati de membrii grupei! El este un servant, manager, leader al grupei nu un calau al grupei! Dar...
-
pipabh
- Veteran
-
de violiv pe 18 Aug 2018, 08:43
Nu e singurul loc din Ro unde le e mai frica de carabina decat de politie. Special pentru astfel de locuri am luat si o teava cu ghinturi la lisa...
Uneori poate exista o justificare legata de natura terenului. De ex. cand se vaneaza la balta, in stuf. Alteori e numai prostie.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de alex_ionut_popa pe 18 Aug 2018, 09:28
Ce sa zic... A fost prima si singura goana de mistreti la care-am fost, nici nu aveam oricum carabina asa ca n-am dezbatut prea mult motivele. Am redat ce-am mai auzit in jur la alti vanatori. 
-

alex_ionut_popa
- Membru activ
-
de Sly_Fox pe 18 Aug 2018, 13:19
Zona Slobozia de Ialomița? Ce fond, cine îl gestionează? Eu am fost la mistreți pe toate fondurile din zona Slobozia gestionate de către AVPS Ialomița și am vânat întotdeauna cu carabina. Nu mi-a spus nimeni nici măcar cu titlu de recomandare că se vânează doar cu lisa. Oricum din ce am văzut mistrețarii din zonă au toți carabine, rar de tot câte unul cu lisă la mistreț.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
de Dragan pe 18 Aug 2018, 23:05
Nu cred ca decizia de a se trage doar cu lisa a luat-o seful grupei ,Poate el doar sa transmita un ordin al gestionarilor .Dar trebuie sa stiti ca in Spania exista multe terenuri de vanatoare in care nu se poate folosi carabina la goana.Dar asta se stie din timp,daca soliciti o zi de vanatoare pe aceste terenuri te avizeaza ca se vaneaza doar cu lisa.De asemenea la goanele in lanuri de porumb pe anumite flancuri nu se trage decat cu lisa.Aici deciziile de interdictia folosirii carabinelor in anumite terenuri nu se iau de o singura persoana,sunt in primul rand cei de la guardia forestal,guardia civil(daca terenul se afla in apropierea localitatilor)si presedintele grupei care are in gestiune zona vizata.Dar aici nimeni nu face caz pe aceasta tema,se cunoaste faptul ca se vaneaza la goana cu lisa si atat,doar este o masura de siguranta vanatorilor,gonasilor .
-
Dragan
- Membru important
-
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 40 vizitatori