Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 17 Iun 2021, 04:10

Acasa, in bucatarie

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: Cristi

Acasa, in bucatarie

Mesajde Croco pe 26 Mai 2021, 11:06

Croco
Membru important
 
Mesaje: 122
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde popaliviu pe 26 Mai 2021, 13:15

Interesant! Dar când schimbi țeava parcă trebuie schimbat și închizătorul. Iar cu camera cartușului cum rămâne? :-? Dacă este alt calibru, cartușul are altă dimensiune. Sau asta este valabil doar la același calibru?
Apropo, are nenea ăla niște țevi, zici că sunt stâlpi de gard :)) ca pe mână!
12, 16, 9mm, .30-06, .22lr
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 519
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13
Locaţie: Salzburg Austria

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde violiv pe 26 Mai 2021, 20:59

@popaliviu
Subiectul schimbarii tevilor este mult prea vast si complicat (de cele mai multe ori) pentru a fi rezolvat in cateva randuri.
Oricum, sa poti pune o teava de alt calibru pe aceeasi arma e ceva ce au visat utilizatorii de arme de mai bine de un secol. Si chiar exista realizari de acest fel de pe la 1900.
In anii nostri exista deja multe modele de arme ce ofera posibilitatea asta, precum si tevi de schimb, totul foarte usor pentru posesor.
Vezi ca exista topic dedicat chiar pe pagina asta.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7740
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde popaliviu pe 26 Mai 2021, 23:36

Știu că sunt multe arme care vin din fabrică cu țevi interschimbabile, ca Blaser, Sauer, Mauser, multe altele. Doar că alea sunt cu detașare rapidă din 2,3 șuruburi, sau leviere etc. Ăla din video de mai sus a desfiletat-o în menghină. Eu eram curios la exemplul de aici. La cele cu închizător care nu vin din fabrică pentru a fi schimbate de oameni acasă. Unde capul închizător nu se separă de corp. Este același principiu? Închizătorul și magazia se schimbă doar când treci la magnum sau calibre mici? Asta nu îmi era clar. Dar presupun că trebuie comandă la fabrică , pentru că țevi care se înfiletează nu am văzut la vânzare nici noi nici second.
Apropo, care este legislația în România cu țevile care se bagă în lise? Să tragi glonț? Nu am găsit informația asta.
12, 16, 9mm, .30-06, .22lr
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 519
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13
Locaţie: Salzburg Austria

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde violiv pe 27 Mai 2021, 09:29

Nenea din film are o arma de bench-rest, o disciplina pentru tir de mare precizie, unde se trage mult si deseori foarte rapid. Are teava cat mana pentru precizie pe serii lungi si incalzire lenta. Fiind tevi prin care se trage mult se uzeaza repede si se schimba des, uneori si de doua ori pe an. Culata si inchizatorul folosite sint piese scumpe si se pastreaza ani multi. De obicei se schimba cu acelasi calibru sau unul asemanator ca dimensiuni ale tubului. Nu se schimba si inchizatorul.

Cum e legea la noi?
Permite tevi de schimb unde este posibil tehnic ... practic la aproape orice arma, pentru ca nu zice nicaieri cat de tehnic dotat trebuie sa fie stapanul armei ca s-o schimbe. Adica poti sa ai si Mauser 98 si sa cumperi o teava de schimb pentru ea. La fel si pentru tevile introduse in tevi lise.
Problemele sint in alta parte. Dupa legislatia UE tevile care trebuie montate ca in film se vand numai armurierilor si niciun producator nu mi-o va vinde mie, in Romania. E aproape imposibil sa conving un armurier din Ro sa importe o teava si sa o monteze pe arma mea.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7740
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde Croco pe 27 Mai 2021, 10:41

Se poate schimna orice teava, indiferent ca este bolt action, semiautomata, ca este custom sau de fabrica!
Daca este bolt action, unde inchizatorul inchide in culata, se pot momta in acelasi calibru tevi custom sau de fabrica. Exista o gramada de producatori! Cei mai cunoscuti, care se pot aduce si in Ro sunt: Bartlein, Krieger, Shilen, Brux, International Barrel, Lothar Walter, etc Chiar si tevi structurate, de genul Tahoma pot fi aduse. Depinde de cati armurieri de afara cunoaste fiecare. Din Austria Bix’n Andy face tevi si este cu cunoscut la noi.
Trebuie respectate dimensiunile cartusului. In mare, sunt patru categorii in care sa vand actiunile:
-.370 specific 223 rem
-.407 specific gama 308 win
-.520 specific magnum
-.580 specific calibrelor mari
Actiunile specifice f-class sunt: Kelbly, Borden, Barnard etc
In ceea ce priveste legislatia, spre mirarea multora, este cam aceeasi in UE. Este interesant cum se adapteaza aceasta la directivele europene. Legislativul, Parlamentul este cel care o adopta, politia fiind cea care vegheaza la respectarea ei. Ceea ce difera este modul de aplicare, specific mioritic.
Personajul din video trage f-class. Schimba tevile pentru ca are nevoie de ele. Actiunea este una Defiance,o clona de Remington 700, cea mai copiata. Repet, este usor sa schimbi tevile.
La ce spunea @violiv, nici un armurier din Ro nu schimba tevile pentru ca nu are cerere. Fiecare schimba in Ungaria, in Germania, in Anglia (de cand cu Brexitul nu mai stiu), in Italia. Pe langa teava, trebuie facuta si camera cartusului, care necesita experienta,
Croco
Membru important
 
Mesaje: 122
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde violiv pe 27 Mai 2021, 11:04

Nu numai pentru ca nu au cerere ci si pentru ca nu stiu, nu vor sa invete si nu vor sa se doteze ... toate legate evident de cererea ipotetica mica spre foarte mica. Pe de alta parte nici legislatia nu e prea blanda cu ei, le-ar trebui spatiu separat, dotari omologate nu se stie de cine, etc.

Mai nou e chiar mai usor sa schimbi teava decat in film. Sint deja multi producatori care fac tevi cu camere deja taiate, cu filet dat si cu fixare de culata stil Savage, cu piulita externa. Asta permite reglarea foarte facila a pozitiei tevii. Practic e mai greu sa scoti teava veche decat sa pui una noua.

Din UE nu-ti vinde nimeni teava daca nu esti armurier.
Din USA nu mai exporta nimeni, nimic in Ro ... au fost niste scandaluri urate anul trecut si se feresc de Ro mai mult ca de Somalia.
Din Anglia e acelasi regim ca UE. Singurii care mai trimit sint canadienii.
Am deja 3 arme carora le-ar trebui alte tevi si ma preocupa intr-o oarecare masura problema. Partea cu legea e chiar cea mai usoara la noi - o cumperi ca teava de schimb, import extra-comunitar. Partea practica e un pic mai complicata dar nu chiar insurmontabila.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7740
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde popaliviu pe 27 Mai 2021, 11:28

Am înțeles. Mulțumesc pentru lămurire!
12, 16, 9mm, .30-06, .22lr
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 519
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13
Locaţie: Salzburg Austria

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde Croco pe 28 Mai 2021, 07:49

@violiv, uita de armurierii din Romania. Cu exceptia lui Radu Bichis, care aducea Lothar Walther dar nu asigura montajul, nici macar un armurier nu s-a complicat. Ca ii bate strungul, ca nu are alezor, ca nu vrea complicatii etc.
Si uite asa, cu autorizatie (de reparat teava) de iesire din tara si pasaport european am ineput sa bat pe la usile armurierilor din Europa. In Germania si Ungaria am facut eu. Daca te intereseaza Ungaria, Proof Research au pe stoc, iti alegi din ce au. Bartlein, Lothar trebuie comanda. In Germania comanzi ce vrei! Daca e pe stoc in State in doua saptamani e in tara. In schimb, trebuie sa faci doua drumuri pana acolo.
In Anglia si Italia nu am facut eu, ci cunostinte ale mele.
De IB am auzit ca si-a comandat cineva, din Romania; au avantajul ca sunt ieftine si pot fi montate cu piulita gen Remage. Fac prefit pentru Tikka, era sa uit.
Croco
Membru important
 
Mesaje: 122
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde drflorea pe 28 Mai 2021, 08:48

Este interesanta scula cu care desfileteaza teava si care practic este o replica a capului inchizatorului.
Treaba asta nu functioneaza la toate armele, la cele care fac inzavorirea direct in teava, poti maxim sa cresti sau sa scazi pasul ghinturilor =)) ,cu conditia sa ai un brat de parghie suficient de mare.
Cred ca la astea numai cu tevi originale de fabrica poti schimba, sau cu un armurier foarte priceput si norocos, care sa reusesca sa dea filetul fix ca pe teava initiala, a.i. cand e stransa la maxim in culata alezajul nuturilor sa fie in pozitia corecta.
Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
drflorea
Membru important
 
Mesaje: 154
Membru din: 27 Mai 2008, 14:53

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde violiv pe 28 Mai 2021, 11:23

Cele care inzavorasc in teava, gen Sauer 202 si urmatoarele sau aproape toate semi cu glont pentru vanatoare, au fixarea in culata mult mai "discreta" si mai usor de demontat.
Pentru inzavorarea in teava se folosesc doua sisteme:
- nuturi practicate direct in teava - ca la Helix sau Sauer
- o teava normala pe care se infileteaza o bucsa cu nuturi, cum e la Mauser 66, ARGO, etc.
La niciun model nu e foarte dificil de demontat.

P.S. Una tine si una invarte poate fi aplicat si invers. Se poate fixa culata pe un banc stabil, ori in menghina ori prin intermediul unei piese intermediare care imita inleting-ul din patul armei si sa rasucesti de teava cu o cheie de tevi.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7740
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde AXP pe 28 Mai 2021, 12:10

Pentru cei care se descurca cu engleza, mai jos eeste o legatura catre un articol, in care se epxlica cum se monteaza si se ajusteaza o teava in culata, ...
https://rifleshooter.com/2017/08/instal ... ngton-700/
Privitor la sistemele cu inzavorere direct in teava, spre exemplu, unul din cunoscutii armurieri din Europa, Bixn Andy, produce tevi de precicizie pentru Blaser R8//R93, ..., le fabrica din doua bucati, partea cilindirica in care se face inzavorirea si care contine si cea mai mare parte a camerei cartusului, si teava propiuzisa in care se infileteaza in prima piesa, ...
https://bixn-andy.at/en/laeufe/
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 578
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde Croco pe 02 Iun 2021, 08:33

Se face si in Ungaria . La un moment dat ma interesa o teava de Blaser in 6mm BRA. Armurierul mi-a spus ca are ce ce, putand pune orice teava. Mai fac si rusii si italienii din ce stiu eu.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Croco
Membru important
 
Mesaje: 122
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde Croco pe 05 Iun 2021, 09:02

Si cum se schimba la Tikka o teava. Cea noua are bucsa ca la Savage.
https://youtu.be/jswSOY8uw5M
Croco
Membru important
 
Mesaje: 122
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Acasa, in bucatarie

Mesajde Croco pe 05 Iun 2021, 11:53

Croco
Membru important
 
Mesaje: 122
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov


Înapoi la Arme de vinatoare cu glont

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori

Publicitate