Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 24 Apr 2025, 22:31

Pat clasic vs. thumbhole

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Pat clasic vs. thumbhole

Mesajde Alex83 pe 13 Mar 2025, 13:02

Salutare!
Întrucât as vrea sa fac un upgrade la patul carabinei, v-as ruga să-mi spuneți, pentru cine a folosit ambele variante, care ar fi avantajele și dezavantajele.
Ce mă interesează în principal și unde am un semn de întrebare vizavi de manevrabilitate:
La patul clasic, priza îmi permite activarea dezactivarea cu degetul mare a siguranței care e situata în spatele bolțului. Practic priza rămâne ferma, astfel că nu se pierde timp și nu se destabilizează pozitia.
La thumbhole, la manevrarea siguranței se mai păstrează priza? Practic așa cum vad eu, că sa manevrezi siguranța trebuie să scoți degetul mare din gaura și să-l treci peste crosa, iar apoi să-l bagi la loc.
Mișcarea asta "strica" in vreun fel priza sau aceasta rămâne ferma?
Ideea e sa pot manevra siguranța "pe foc" in ultima clipă înainte să trag, cu arma pusă la ochi și în umăr.
Bănuiesc că thumbhole-ul are niste avantaje din moment ce firme renumite echipează cu astfel de pat armele.
Mulțumesc!
4.5mm
9mm
16
12
.270win
ex. kama3
Alex83
Nou membru

Re: Pat clasic vs. thumbhole

Mesajde Septimiu pe 14 Mar 2025, 10:16

In acest moment detin 3 carabine. Prima carabina pe care am cumparat-o a fost cu pat clasic. Apoi am cumparat una cu pat thumbhole si mi-a placut atat de mult incat a treia carabina a fost tot cu pat thumbhole. Anul trecut am reusit sa cumpar 2 paturi Boyds (ambele thumbhole). Pe unul o sa il folosesc pentru inlocuirea celui clasic de pe prima carabina si pe cel de-al doilea il vand deoarece intentia mea a fost sa mai cumpar o carabina in calibrul .308 Win dar mi-a scapat faptul ca acest calibru este short action la Savage si difera dimensiunea magaziei. Asta nu ar fi o problema foarte mare (de pe forumuri dedicate armelor Savage am inteles ca se poate folosi magazia de .30-06 cu cartuse .308 Win dar urmaresc site-urile de vanzari de la noi de aproape 6 luni si inca nu am gasit niciun Axis de vanzare in .308...
Revenind la avanataje si dezavantaje, parerea mea este ca patul thumbhole iti ofera un control mai bun al armei in general si al tragaciului in mod special prin pozitionarea mainii mai vertical in comparatie cu patul clasic.
Ai intuit bine ca pentru a actiona siguranta trebuie scos degetul mare din gaura patului dar in cazul meu acesta nu este un dezavantaj deoarece eu dezactivez siguranta in momentul in care epolez si o activez atunci cand las arma jos din pozitia de tragere. Eu consider ca atunci cand epolez, toate conditiile de siguranta sunt indeplinite si nu exista niciun risc sa dezactivez siguranta iar degetul il pun pe tragaci doar atunci cand sunt hotarat sa trag (in rest il tin lipt de pat).
Inca nu am folosit o arma cu pat thumbhole la goana dar sper ca pana incepe sezonul viitor sa reusesc sa schimb patul si sa il folosesc. S-ar putea ca la vanatoarea la goana sa fie putin mai dificil de reincarcat dar tine foarte mult de forma si marimea gaurii din pat. Un ultim posibil dezavantaj ar fi greutatea mai mare compartiv cu un pat clasic.
In cele din urma cred ca tine si de preferinta personala si de obisnuinta.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde violiv pe 15 Mar 2025, 12:36

Am acum ~ 15 carabine, pentru toate chestiile la care se pot folosi carabine.
Niciuna nu are pat cu gaura....
Cand au aparut gaurile am zis "uuuaaaauuuu" asa ca mi-am luat repejor un Boyd. A stat cam 2 luni la mine si a plecat cu tot cu arna. Nu mi s-a potrivit la obrazar nicicum. Dar gaura mi-a placut, mai ales ca am ajustat-o un pic.
Apoi mi-am luat la R 93 un pat cu gaura, din lemn, ceva produs artizanal ... sta si acesta de vreo 3 ani in asteptarea chefului de munca sa incerc sa-l modific cumva.
Am incercat si am tras cu mai multe modele. Cel de la R8, ca tot e foarte frecvent, mi s-a parut comod facut, sta bine si palma in el si degetul pe tragaci dar oricum nu-mi placea R8 pentru sutele de grame in plus asa ca in varianta cu gaura nici atat. Din tot ce-am incercat, cel mai mult mi-a placut cel de la Sabatti ... chiar ma gandesc de vreo 5 ani sa-mi iau unul pentru un vechi M98.
Si mai noi sint astea de carbon. Unele sint chiar foarte reusite, usoare dar scumpe ca boala.
La goana in niciun caz n-as folosi pe arma cu armare manuala. Chiar daca eu stau in stand cu siguranta pe foc, rearmarea rapida e mai greoaie.
Daca vorbim de carabine, de departe cea mai comoda configuratie mi se pare cea cu pistolet ca de militare, AR-AK. E si rapida la priza si stabila ... dar nu am decat pe armele de poligon.
Eu zic sa incerci inainte de a cumpara.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Alex83 pe 16 Mar 2025, 19:52

Mulțumesc frumos pentru ajutor.
Încă analizez ce ar fi mai potrivit sa pun.
Știu că ideal ar fi sa fac o probă înainte de a face modificarea, dar e destul de greu să găsesc.
Până la urmă pentru câteva focuri pe care le trag cu carabina ( o folosesc doar la căprior) nici nu știu dacă merită modificarea.
Cele bune!
4.5mm
9mm
16
12
.270win
ex. kama3
Alex83
Nou membru

Mesajde Dr.47 pe 16 Mar 2025, 20:54

Pe subiect: am tras și cu gaura și fără gaura, parcă prind mai rapid pistoletul decât nimeresc gaura! Asta e! Așa a ieșit! :D
Pe lângă: Septimiu, te coafează un Axis 308 pt stângaci?
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Mesajde Septimiu pe 17 Mar 2025, 07:05

Dr.47 scrie:Pe lângă: Septimiu, te coafează un Axis 308 pt stângaci?

Multumesc dar nu ma ajuta deoarece eu sunt dreptaci si patul este "pe dreapta".
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde proteam pe 18 Mar 2025, 13:22

Salut
Eu am un pat Boyd Thumbhole la Axis LH. Nu l-as schimba cu nimic. E mai greu, dar fiind mai voluminos decat patul original (care era de c. ) se tine arma mult mai bine in mana. Si obrazarul vine foarte bine (am 1,9m si maini de baschetbalist) pozitia ma ajuta sa vad prin luneta perfect.
Avantaje:
- tii arma mult mai bine in maini (mana vine mai bine atat pe crosa care este mai verticala decat la un pat obisnuit, cat si pe "uluc" deoarece e mai gros)
- patul nu vibreaza in momentul tragerii ca cel original
- Axisul e mult mai bine echilibrat
- aspectul armei, se poate grava la Boyds (ceea ce iti recomand pentru o priza mai buna)
- rezistent la utilizare , nu conteaza daca ploua/ninge nu se ia "lacul", se zgaraie extrem de greu
Dezavantaje:
- greutatea,cred ca are minim 1kg mai mult decat cel de plastic
O sa verific daca au si pt Bereta BRX1 :D
proteam
Membru activ

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont