Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 06 Sep 2025, 00:23

Arma goana

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Arma goana

Mesajde aurelian_1976 pe 02 Sep 2025, 18:29

Salut, asa cum spune si titlul , doresc o recomandare pertinenta din partea dumneavoasta....goana in zona de munte, distante mici, calibrul 9.3x62, ce arma recomandati in acest calibru? semiautomata Browning Bar, Benneli Argo sau boltul Mauser M25, Merkel Helix?
aurelian_1976

Re: Arma goana

Mesajde Ghinda pe 03 Sep 2025, 07:11

Semi.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde aurelian_1976 pe 03 Sep 2025, 19:05

Ghinda scrie:Semi.

Multumesc! Dar de ce...?
aurelian_1976

Mesajde violiv pe 03 Sep 2025, 21:15

Pentru ca, de cele mai multe ori, la goana in distante mici, prin vegetatie, la tinta in miscare rapida, ochirea este imperfecta.
Pentru ca tragi la animale rezistente la foc si totusi vrei sa nu le cauti kilometri buni.
Pentru ca, de multe ori nu vine un singur animal.
Pentru ca dublarea focului este de multe ori necesara si timpul la dispozitie este foarte mic.

Pentru toate aceste motive, armele preferate in goana sint cele cu care poti trage foarte repede focul 2, 3.

Cine face asta bine?
Dublu-expres - cu limitarea la numai 2 focuri; semi-automate - cu limitarea la 3 focuri; arme cu armare liniara ... cu magazii mai mari si care in maini antrenate pot dubla aproape la fel de rapid ca o semi.
Bolt action vin pe ultimul loc ... asta nu inseamna ca nu sint folosite si chiar cu succes, doar ca trebuie sa fii bun!!!

Un motiv secundar - 9,3 nu e chiar daramator la recul dar se simte, te dezechilibreaza daca tragi din miscare, ochirea la dublare e mai dificila iar semi "imblanzesc" un pic reculul.

Care din ele? Care o vrei/gasesti/iti place.
N-am avut frantuzesti dar restul da si nu am simtit diferente majore la tragere.
Hai sa zicem ca BAR din ultimele generatii are tragaci mai bun, necesita mai putina intretinere de rutina si ar avea un avantaj minim fata de ARGO dar asta din urma are un pat ceva mai placut la recul. Personal am ramas la ARGO pe care o folosesc in paralel cu Blaser R93 ... ca e mai usoara cu jumate de kg :-??
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde aurelian_1976 pe 03 Sep 2025, 21:46

Mulțumesc pentru clarificări. Acum BAR-ul 4 K am înțeles ca și- a schimbat câteva lucruri față de mk3 . Or mai fi ele la fel de reușite?
aurelian_1976

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont