Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Feb 2026, 08:35

tikka T3 Tactical 300 wm

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

tikka T3 Tactical 300 wm

Mesajde cosmin pe 05 Noi 2009, 19:56

salut,
intrebarea mea este pentru posesorii de asa ceva, si anume , ce luneta aveti ? shi ,mai ales ce recul are arma (suportabil sau nu)? aveti si atenuator de recul,bipod,etc?

cu stima
cosmin
cosmin
cosmin
Membru important

Locaţie: Piatra Neamt

Re: tikka T3 Tactical 300 wm

Mesajde violiv pe 05 Noi 2009, 22:18

N-am si nici n-o sa-mi iau desi arma imi place. Motivele tin de mine si nu de arma.
Arma este foarte buna, in sensul ca este lucrata bine si trage excelent. Tevile sunt facute pe aceeasi linie cu cele de la Sako TRG (ce nu-i suficient de bun pentru TRG merge la Tikka dar asta nu inseamna decat ca nu-s garantate 1/2 MOA ci 1 MOA si trag linistit 1/2). Mecanica e una din cele mai simple, robuste, fiabile, usoare in actionare din lume. Patul nu e la inaltimea armei si e destul de dificil sa-i pui unul pe masura dar isi face treaba rezonabil. Si pretul este rezonabil, poate un pic mare fata de alte arme ce pot la fel dar platesti un pic de calitate nordica.

Reculul lui 300 wm tras din bolt-action e rau. Suportabil dar nu pentru multe focuri ori arma tocmai pentru asta-i facuta: sa tragi mult, muuult. Frana de gura e buna si-l face mai suportabil dar trebe mortis casti si unele bune de tot. Cum e? Sa zicem ca mergi o zi la talere si tragi vreo 250 cartuse imbracat numa in tricou, cu o arma usoara - pe seara s-ar putea sa simti o jena in umar, sa vezi a doua zi o mica vanataie....la 300 wm asta se intampla dupa maxim 20 cartuse trase. Cam asta este si limita in care poti trage decent, peste acest numar (uneori chiar mai repede) intervine oboseala, frica de recul si de zgomot, etc. si mergi acasa. Asta e o chestie pe care am verificat-o suficient de des cat sa ma conving ca asa e. Pot trage 50 focuri cu 30-06 in 2 ore dar 15 cu 300 wm sunt cam limita tolerantei mele.

Arma are sina are dar inele trebe unele tapene, din gama "tactical" de la firme serioase.

La lunete ai multe optiuni dar minimul ar fi Bushnell din seria 4200, Leupold VX III sau oricare alta din gamele mai de sus sau de la firmele de top. Aici mai trebe sa gandesti si ce vrei sa faci cu arma asta. Asa cum este e suficient de usoara cat s-o poti purta si la vanatoare, chiar si la goana chiar daca nu-i cea mai indicata. Daca e doar pentru ca-ti place cum arata e bine sa incerci s-o tii in mana si sa te joci cu ea inainte de a cumpara. Daca vrei sa tragi muuuult in poligon iar nu-i cea mai indicata (munitia scuuumpa si problemele cu reculul). Daca vrei doar vanatoare, 3-4 cutii de cartuse pe an pe la sticle sau animale atunci nu merita investitia - nu vei reusi sa scoti din ea cat poate.
Gand bun!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde cosmin pe 06 Noi 2009, 16:58

multumesc foarte mult violiv, ca de obicei foarte eficient. ai dreptate trebuie sa trag cateva focuri cu ea si apoi (daca mai vreau :oops: ) o cumpar,

cu stima
cosmin
cosmin
cosmin
Membru important

Mesajde cosmin pe 23 Mar 2010, 19:22

din pacate va trebui sa o cumpar si apoi sa trag .... focuri...si ponoase....eventual :oops: suntem in romania,nu?
cu stima,
cosmin
cosmin
cosmin
Membru important

Mesajde ursulache pe 26 Mar 2010, 21:33

daca tot iti doresti un calibru rau ca 300 poti alege steyr prohunter cu teava groasa(daca doresti alta exprimare o voi folosi).face multa galagie,este neprietenos cu umarul,daca nu alegi bine proiectilul nu descarca bine energia.altfel un calibru recunoscut pt precizie.(6,5x68 este elita :D )daca nu ai casti poti trage cu gura usor deschisa.
ursulache
Membru activ

Mesajde violiv pe 26 Mar 2010, 23:28

ursulache scrie:6,5x68 este elita :D

Din ce punct de vedere?
Cumva al preciziei? Pardon, mai trebe sa invete putin
Al efectului in animal? Ma indoiesc ca n-ar fi altele mai rasarite
Al "blandetii" fata de arma probabil ... :mrgreen: ...se apropie cel mai mult de pozitiile fruntase din topul calibrelor cele mai mancatoare de arme
violiv
Veteran

Mesajde SILE31 pe 16 Apr 2010, 10:20

am tras cu 300 wm si nu face chiar asa mare zgomot,reculul e suportabil daca nu tragi toata ziua in poligon pt vanatoare nu e o problema
SILE31
Nou membru

Locaţie: hd

Mesajde Sniper211 pe 09 Feb 2018, 02:55

Noua jucarie Tikka t3 Tactical combinata cu athlon ares btr 2,5-15x50
Imagine
Imagine
Sniper211
Membru activ

Locaţie: Suceava

Mesajde adisan77ro pe 10 Feb 2018, 15:25

Felicitari si sa te bucuri de ea cu adevarat. Cat cantareste tot ansamblul?
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Sniper211 pe 10 Feb 2018, 22:54

Salut, multumesc!
Nu stiu exact ce greutate are tot asamblul am iesit cu ea de 2 ori anul asta la goana si am doborat 3 piese cu ea.
Astazi mi-a venit si ultimul accesoriu la ea si anume frana de gura si astept sa ies din nou la o goana sau la o panda si sa vad cam ce diferenta e cu muzzle brake-ul.

https://www.youtube.com/watch?v=5lJObu6GpMA

Asta e filmulet-ul iesirea in poligon pt zero stop la 100m, Luneta e exprimata in 0.1 MIL- si anume 1 clic 1 cm la 100m sau 10 cm la 1000m.
Si aici filmarea armei cu tot cu reticul, nu prea mi-a iesit prea profesional filmuletul:
https://www.youtube.com/watch?v=O2aC-FHGPt0
Sniper211
Membru activ

Mesajde adisan77ro pe 12 Feb 2018, 00:25

Am avut si eu o Tikka de care am fost f multumit. Am vandut-o iar apoi m-am gandit sa iau un T3X Supervarmint pe care sa o folosesc atat la tras cat si la vanatoare. In momentul in care am luat-o in mana mi s-a parut totusi ca era putin cam grea inspre in fata ptr vanatoare, motiv ptr care cel putin deocamdata am amanat achizitia (de fapt principala cauza ptr care am renuntat la ea nu a fost atat greutatea cat calitatea plasticului desi mi-am dorit f mult arma asta). In privinta greutatii probabil ca m-am inselat din moment ce zici ca in 2 iesiri ai 3 piese cu ea, dar asa mi s-a parut mie. Oricum nu m-am putut impaca cu calitatea plasticului, motiv ptr care acum iau in calcul Sako Roughtech Pro.
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Sniper211 pe 12 Feb 2018, 01:04

Salut, e un pic mai grea in comparatie cu Axis-ul in 30-06...de meserie sunt Inginer electronist lucrez intr-o corporatie in automotive...iar de mic am crescut cu munca lemnului, si probabil din cauza asta nu cred ca simt vre-o oboseala din partea armei...si da tine un pic greutatea spre partea din fata din cauza tevii f groase...cand o sa am timp poate o sa reusesc sa o cantaresc sa vad ce greutate are cu tot cu luneta.
Arma mi-a placut si imi place ff mult abia astept sa ma duc in poligon din nou si sa ma joc cu ea la ceva talere dar si la goana mai ales ca si luneta imi permite acest lucru...desi initial as fi vrut un vortex pst...dar numai aveau pe stoc...si cei de la amis de la Pitesti mi-au recomandat athlon-ul acesta. toata combinatia a costa in jur de 3500 de euro.
Sniper211
Membru activ

Mesajde violiv pe 12 Feb 2018, 09:35

Trebe ca esti pui de Hercule daca mergi la goana cu arma in configuratie tactical.
Mai am si eu un amic care a incercat o goana cu Sako TRG 42 si s-a lasat iute pagubas.
Nu cred ca exista combinatie mai nepotrivita pentru goana....dar daca reusesti si te descurci chiar esti tare, pe bune.

Spor la tras! Nu-i o arma cu care sa te distrezi puscand talere ci pioneze!
violiv
Veteran

Mesajde Sniper211 pe 12 Feb 2018, 16:40

violiv scrie:Trebe ca esti pui de Hercule daca mergi la goana cu arma in configuratie tactical.
Mai am si eu un amic care a incercat o goana cu Sako TRG 42 si s-a lasat iute pagubas.
Nu cred ca exista combinatie mai nepotrivita pentru goana....dar daca reusesti si te descurci chiar esti tare, pe bune.

Spor la tras! Nu-i o arma cu care sa te distrezi puscand talere ci pioneze!

Trg 42 mi s-a parut si mie destul de grea pe langa tikka
Eram la job schimbau 3 oameni un motor la o pompa de apa la o statie de spalare si debavurare...trec pe langa ei si zuc...3 oameni schimbsti o pompa?
Eu fac 2 ridicari la motoru asta intr-un deget:))))
Iar unii colegi dau noroc cu frica...si inainte de a zice salut...zice...nu strange...ai o laba ca o menghina:)))
Si am rudicat motoru respectiv intr-un deget de 2 ori:)))...si apoi au plecat la o tigara toti 3:))))
Sniper211
Membru activ

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont