Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 02 Feb 2026, 23:20
|
|
|
Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.
Moderator: liviur
de radubichis pe 27 Noi 2013, 19:07
bowmadness scrie:radubichis scrie:Sunt dispus chiar sa trag in fata ta 5 cuti de 300WM ca sa vezi ca luneta este OK, cu conditia ca daca luneta tine 0 asa cum sustin eu ,sa platesti tu cartusele si poligonul Daca nu suport eu cheltuiala
De acord, dar nu trebuie sa tina decat la o cutie de 30-06, as fi multumit! Dau si 10 beri, fara probleme, in caz contrar imi dai banii inapoi? Nu puteai sa dai telefon sa vb astea direct sambata?
Adrian,service mai complet si mai rapid ca cel asigurat de mine nu gasesti in Ro Sa recapitulam .Am luat de la tine de acasa , din mina ta, luni dimineata luneta cu pricina si ti-am spus ca pina miercuri seara nu ajung acasa .Joi dimineata am solicitat aprobarea ordinului de tragere pentru verificarea lunetei, ordin ,aprobat pt simbata Vineri am montat luneta pe 300WM(exact cum ti-am spus luni) iar simbata am probat-o in poligon tragind in tinta la 100 m si in talere metalice la 198 m cu 10 catuse mai puternice decit cele care ai spus ca ti le imprastie arma ta pe 10 moa Am constatat ca luneta tine 0 si merge perfect ,te-am sunat dar aveai telefonul inchis sau nu aveai semnal .Am plecat din oras pt vinatoarea de a doua zi si neavind semnal la telefon dar avind acces la net ti-am trimis un mail in jurul orei 18 Nu am primit nici un raspuns la acest mail.Am scris aceste randuri ca sa vezi ca ,chiar m-am implicat in verificarea lunetei si nu ezitam nici un moment sa o trimit la service daca era defecta Asta ca sa nu mai vorbim de timpul pirdut pe drum (35 km dus,35 km intors) si in poligon ,bani dati pe motorina ,poligon si cartuse si de faptul ca drept multumire ma iei la p..a Anunta-ma cind esti dispus sa vi sa iti demonstrez ca luneta tine 0 sa pot face cerere pt acces in poligon
-

radubichis
- Veteran
-
- Locaţie: Hunedoara
-
de bowmadness pe 28 Noi 2013, 12:25
Radu e ok daca tu zici ca e ok! Ti-am zis ca nu saracesc cu luneta asta, nu contest testele tale si nici concluziile, doar ca nu sunt unele , cum sa le spun, ortodoxe? Eu sper ca macar pe o teava 223 sa tina "O" luneta, sunt 100% convins ca nu tinea "0" pe 30-06 cand ai luat-o de la mine, chiar nu sunt ultima cizma cand e vorba sa tin un puscoci in mana, mai ales ca era si sprijinta! In continuare nu am documente de neam pentru Delta, daca asa crezi ca e corect, repet, asta e. Ca fapt divers iti trimit scan la documentele primite de la un magazin pentru o luneta zeiss duralyt, cu 1000 RONI mai scumpa decat Delta (dar cu specificatii mult mai reduse, e adevarat, doar ca acele specificatii sunt CONFIRMATE prin hartii de la producator, lucru FOARTE IMPORTANT, intr-un certificat numit DE CALITATE). Eu cu asta am incheiat discutia pe tema DELTA OPTICAL! Sa fi sanatos si la punga gros!
ALICE! Who the f... is Alice?
-

bowmadness
- Membru important
-
- Locaţie: Romania
de bowmadness pe 28 Noi 2013, 12:45
Acum am vazut ca nu s-au incarcat pozele, ca sa fie clar ca nu vorbesc prostii: DOCTER 40m (38m cu telemetrul, din picoare, nesprijint), calibrul 3006 13grame RWS UNI  ZEISS 2-8x la 100m (102 cu telemetrul) cu arma pe rucksack, 30-06 11,7grame SB Softpoint  Analiza o poate face fiecare, chiar daca nu am tinte GAMO sau altfel marcate, docterul sub 3/4MOA dar la 40m, 1 MOA cu zeissul la 100m. Teava era calda la docter si alta munitie! Grupajele nu le consider o performanta, sunt pur si simplu de ajuns pentru vanatoare in acceptiunea mea, deci oricine e sceptic, se poate aranja o sedinta de test! Pentru testul si certificarea unei lunete la soc nu se foloseste o arma (indiferent de marca si modalitate de fixare) si poligonul ci un ciocan de cauciuc (sau mai bine un dispozitiv care loveste cu o forta fixata) cu care se loveste ocularul in directia axului lunetei si un dispozitiv optic, al carui nume tehnic imi scapa acum, care masoara diferenta de deplasare a reticolului. La zeiss, swaro, S&B, etc aceste deplasari sunt sub 0,5cm/100m, fiind considerate excelente! My case rests!
Ultima oară modificat de bowmadness pe 28 Noi 2013, 12:59, modificat 1 dată în total.
-

bowmadness
- Membru important
-
de radubichis pe 28 Noi 2013, 12:51
Anunta-ma cind esti dispus sa vi sa iti demonstrez ca luneta tine 0 sa pot face cerere pt acces in poligon
-

radubichis
- Veteran
-
-
de bowmadness pe 28 Noi 2013, 13:04
bowmadness scrie:Acum am vazut ca nu s-au incarcat pozele, ca sa fie clar ca nu vorbesc prostii: DOCTER 40m (38m cu telemetrul, din picoare, nesprijint), calibrul 3006 13grame RWS UNI  ZEISS 2-8x la 100m (102 cu telemetrul) cu arma pe rucksack, 30-06 11,7grame SB Softpoint  Analiza o poate face fiecare, chiar daca nu am tinte GAMO sau altfel marcate, docterul sub 1,5MOA , 1 MOA cu zeissul . Teava era calda la docter si alta munitie! Grupajele nu le consider o performanta, sunt pur si simplu de ajuns pentru vanatoare in acceptiunea mea, deci oricine e sceptic, se poate aranja o sedinta de test! Pentru testul si certificarea unei lunete la soc nu se foloseste o arma (indiferent de marca si modalitate de fixare) si poligonul ci un ciocan de cauciuc (sau mai bine un dispozitiv care loveste cu o forta fixata) cu care se loveste ocularul in directia axului lunetei si un dispozitiv optic, al carui nume tehnic imi scapa acum, care masoara diferenta de deplasare a reticolului. La zeiss, swaro, S&B, etc aceste deplasari sunt sub 0,5cm/100m, fiind considerate excelente! My case rests!
-

bowmadness
- Membru important
-
de bowmadness pe 28 Noi 2013, 13:46
COLIMATOR ii zice la dispozitiv, exista si electronice
-

bowmadness
- Membru important
-
de violiv pe 28 Noi 2013, 17:30
Undeva s-a sarit pragul unei discutii decente. Din punctul meu de vedere, o discutie vanzator-cumparator nu-si avea rostul public decat daca exista ceva suparare mare, nerezolvata altfel. Un revu despre luneta e OK. faptul ca s-a intampinat oarece problema si este impartasita public e iar OK. Insistarea mi se pare cel putin pisalogeala. Pana la urma, nimeni n-a pretins ca Delta e Zeiss. Ca sa nu mai amintesc ca prin lume exista de multe ori mai multe plangeri fata de seria Duralyt de la Zeiss. Din punctul meu de vedere, pe site-ul Delta o sa gasesti mai multe informatii despre lunetele lor decat gasesti la firme chiar mai scumpe. De ex. la cate firme ai gasit tu valorile astea: Tracking move 15 moa and the tracking less than 0.25 moa Reticle tilt (degree) less than 1 degrees
Recoil test (G) 1000 G x 10 times Image jump after recoil (MOA) less than 1 moa Operational Temperature Range(C) +71 degrees C to -20 degrees CNu sunt valori stralucite mai nicaieri dar macar le ai. Probabil ca la ceilalti se subantelege ca-s perfecte de nu trebe sa anunte eroarea mecanica de sfert MOA la parcurgerea a jumate din plaja de ajustare sau ca imaginea s-a mutat sub 1 MOA dupa testul de recul la 1000 G. Pentru utilizator e fix-pix daca producatorul anunta c-a testat luneta la 5000 G pe banc sau la 1000 de focuri cu cine stie ce calibru african daca lui nu-i rezista pe arma. Colimatorul cu laser e cel mai precis astazi si poate determina nu numai miscarea reticulului ci si a unei lentile din suport, etc. Ciocan de cauciuc aplicat pe ocularul lunetei nu mai folosesc nici chinezii si in niciun caz Zeiss. Luneta este fixata intr-un banc de test care suporta lovitura. Testul pe banc este unul de uzina si poate arata un defect major initial. Nivelul de calitate a mecanicii o determini numai si numai in poligon, in timp si pe masura ce trec focurile prin arma si pentru asta s-au imaginat mult mai multe teste. Am testat o data o luneta de 100 $ pe 300 wm. S-a reglat din 3 focuri si a stat perfect, raspunzand corect la click, trecand testul rombului, etc pret de 25-26 focuri apoi a plecat reticulul la plimbare. Am vazut lunete care nu stateau nici 3 focuri si altele care au cedat dupa 75-100 focuri. Daca tu esti acum mai fericit avand Zeiss pe arma eu nu pot decat sa-ti urez intalniri numeroase cu vanat si satisfactii pe cat se poate. Insa o eroare initiala la achizitie nu ti-o corecteaza vanzatorul - e datoria ta ca si cumparator sa te informezi atent inainte. Propun sa lasam discutia deoparte pana dupa incheierea testului propus de Radu. Cu ocazia asta, poate il rogi sa supervizeze o noua testare cu Docter la 40 m .... din mana, nerezemat, 3 focuri in ~ 2,5 cm e scor de campion de biathlon. P.S. raman la parerea ca la acest nivel de buget, cea mai buna combinatie pentru Blaser este Meopta 3-12x56 cu sina.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de bowmadness pe 28 Noi 2013, 20:01
[i]Propun sa lasam discutia deoparte pana dupa incheierea testului propus de Radu. Dar de ce nu testul meu, cu un colimator, sa scriem si un proces verbal, de ce testul lui RADU neaparat, care depinde de mult mai multe variabile? In toata lumea, dupa vanzare, se testeaza la soc lunetele cu un colimator, nu pe vreo arma, dar cred ca sti asta Vio!
Cu ocazia asta, poate il rogi sa supervizeze o noua testare cu Docter la 40 m .... din mana, nerezemat, 3 focuri in ~ 2,5 cm e scor de campion de biathlon. Nu stiu daca e nivel de biathlon sau nu, neimportant, dar nu sunt 3 focuri sunt 4 pe poza (daca te uiti bine) si in postul de pe pagina 4 am spus, am doua flyere care nu sunt in poza, deci sunt 6 focuri! cele 2 flyere sunt cam la 7cm de grup unul stg altul sub, am stiut de cand am apasat pe tragaci ca-s flyere. 5 martori cel putin. Cred ca pot reproduce grupajul, dupa cum am spus. Poate ma ajuta arcul de 80 de pounds la chestia asta, de la 18m (distanata clsica indoor) 4din5 sageti sunt in nuca, chiar am fost invitat la concursuri. Treaba cu sfatul supervizarii cred ca e un pic "out of line", nu crezi Vio? E ok dpmdv ca ii iei apararea lui Radu, nu e prima oara, dar nu baga toate neintelegerile si persoanele in aceeasi oala, ar fi pacat! Faptul ca aceasta disputa este publica este numai pentru faptul ca nu am nici macar hartii cu care sa-mi cer drepturile altundeva, hartii pe care le-am cerut si privat si public de cateva ori! Ca urmare Tranan imi spune ca Radu reyolva garantiile fara probleme la un mistret, intr-un pur stil balcanic. Vreau sa spun ca banii au fost europeni nu balcanici! Tot Radu a spus ca nu trimite luneta la fabrica pana nu o "testeaza", ca sa "nu se faca de ras" (ma faceam eu nu el nu?), hartii nu sunt, niste poze pe mail si luneta inapoi, scoasa din garantie pe motiv ca surubul care tine turetele (ala subtire si foarte bine insurubat) este deformat, lucru care se intampla, aproape invariabil, daca vrei sa resetezi turetele. Deci am ramas cu banii dati pe o luneta cel putin echivoca! ASTA E, m-am impacat cu ideea, dar consider ca lumea trebuie sa stie asta! Chiar tu Vio ai dat de inteles sa-mi cer banii inapoi inca de prima oara cand am spus ca nu am certificate, iti aduci aminte? Postul tau e un pic mai sus, atunci cand ai adus aminte de Meopta ptr prima oara! Nu am inteles de ce ai citat de pe site-ul DELTA, ceea ce ai scris cu verde, eu nu aia contestam!
P.S. raman la parerea ca la acest nivel de buget, cea mai buna combinatie pentru Blaser este Meopta 3-12x56 cu sina. Sina ar ajuta ca fortele reculului pe luneta ar fi distribuite pe o suprafata mai mare decat cu inele? Nu cred ca face o asa mare diferenta daca luneta e ok! Se trage la 1km cu inele bune, si mai ales cu LUNETE BUNE fara probleme, nu cred ca sina e asa de importanta!
Un singur lucru: poza lui Radu, cea cu grupajul la 100m, este tras cu arma din benchrest inteleg, este considerat satisfacator? Presupun ca daca infig arma intr-un dispozitiv din ala ar trebui sa fie sub 1/4MOA, dar nu ma pricep, pentru mine pare si acela nesatisfacator in conditiile date, sincer!
-

bowmadness
- Membru important
-
de bowmadness pe 28 Noi 2013, 20:10
Scuze am mutat pozele cu grupajele si s-au sters, iata-le din nou:   Prima e duralyt (cca 1 MOA) a doua e docterul (cca 2,5-3MOA)+ cele 2 flyere care nu se vad. Vio, tot nu am inteles de ce nu ar trebui sa fie publica o asemenea discutie despre un produs? Nu am atacat personal pe nimeni, contest calitatea unui produs si felul cum este pus el pe piata si atat, mai ales contest politica PRODUCATORULUI POLONEZ de a vinde acest produs, pot intelege ca Radu a cautat o nisa si ca se conformeaza cerintelor producatorului, dupa mine nu cu orice pret, asta e tot. Nu am nici un gand sa il reclam, sau cum s-o fi numind, pe radu bichis sau firma lui, i-am atras doar atentia, la inceput intr-un mod mai voalat, apoi direct (cand nu am vazut reactiile pe care le asteptam), ca nu e corecta abordarea.
-

bowmadness
- Membru important
-
de violiv pe 29 Noi 2013, 02:41
bowmadness scrie:Am tras cateva focuri din 3006 cu ea, iata concluziile: 3. Optica la ochii mei e ca toate celelalte ( adica Zeiss Diavari sau Hawke, jur ca nu vad diferenta, asta e!), obiectiv mare= lumina mai multa, 7. Pretul este mediu, oricum eu nu pot plati pe un dispozitiv de ochire mai mult decat pe o arma, asta e, nu o sa am niciodata Zeiss sau Svaro noi! 8. Garantie 10 ani, apropos Radu inca astept certificatul Am tras vreo 30 de cartuse cu ea, se pare ca tine la reculul unui 3006 (care nu e mare fie vorba intre noi), E super luneta, in afara de plaja scurta pentru eye relief, pe bune!
Uite o postare de debut al discutiei din care am spicuit cate ceva. Dincolo de faptul ca nu esti nici pe departe singurul care nu vede diferente de calitate ale sticlei (apropo, e bine sa astepti sa se insereze sau sa scoti luneta pe un pic de ceata ca sa vezi mai bine diferentele) la prima impresie erai cat se poate de fericit cu luneta. E drept ca m-a mancat pe mine undeva sa-ti spun ca nu merge combinatia Delta + Blaser si de aici a inceput tam-tam-ul. Partea cu garantia si absenta hartiei ... Cu ce te ajuta ca o mie de firme fantoma iti dau cate hartii vrei pentru nu mai stiu cate produse cat se poate de naspa si atunci cand sigur se strica in intervalul de garantie nici macar nu te poti sterge cu ele undeva ? E ca si cu nevasta .... crede ca daca are o hartie viitorul e asigurat. Poate ai bagat de seama ca peste ocean sau chiar mai aproape, numa un pic mai la vest, lumea se bucura de relatia efectiva cu firma si de cat de iute isi pot rezolva problemele nu de hartoage. Am gasit o data un comentariu la Hawke de care povesteai - un american era foarte fericit cu o astfel de luneta - o data la doua saptamani, cand incepea s-o ia razna si nu mai statea la recul, o trimitea repejor la reprezentanta si primea alta nou-nouta inapoi, cu cheltuielile de transport suportate de firma, fara niciun fel de intrebare. Nu am spus ca o discutie despre produs nu trebe sa fie publica. Daca-ti amintesti, am subliniat intotdeauna minusurile chiar numa crezute de mine a fi minusuri si chiar la produse de top ca Blaser. Turnura pe care a luat-o discutia a fost ceea ce am criticat. bowmadness scrie:[i]Propun sa lasam discutia deoparte pana dupa incheierea testului propus de Radu. Dar de ce nu testul meu, cu un colimator, sa scriem si un proces verbal, de ce testul lui RADU neaparat, care depinde de mult mai multe variabile? In toata lumea, dupa vanzare, se testeaza la soc lunetele cu un colimator, nu pe vreo arma, dar cred ca sti asta Vio!
Cu exceptia unor lunete fara niciun nume, in 9 din 10 cazuri cand a scartait ceva aceea a fost montura, chiar venind de la cele mai mari firme. Geaba montura e o caruta de bani daca la montaj ai gresit chiar si un pas. Toate monturile care folosesc o baza de care se prinde un inel fixat cu un surub "in fund", fie ele si de la EAW sufera de aceeasi chestie: surubul de la inelul din fata tinde sa se desfaca la un numar de cateva zeci de cartuse si luneta o ia razna. E aproape musai sa fie fixate suplimentar acele suruburi cu ceva "lipici". Daca 30 de focuri a tinut apoi a luat-o razna si luneta a tinut apoi la Radu eu inclin sa cred ca-n montura a fost ceva. Oare cati vanzatori de lunete au posibilitatea sa testeze lunetele pe un banc? Iti spun eu ca-n toata lumea lunetele se testeaza fiind montate pe o arma si tragand cu o munitie cu care stii ce poate arma cu alta luneta foarte buna. Un tragator bun, cu o arma pe care se bazeaza, cu o montura pe care se bazeaza iti spune mai iute si mai sigur daca luneta are ceva sau nu. Un box-test pe foaie e mult mai fidel decat un test pe banc. In orice revista serioasa sau nu, in orice revu, testul la tragere este cel care conteaza si nimeni nu sta sa dea cu ciocanul de cauciuc in ocular sa vada cand sare de la locul lui. Un vanzator care se respecta si are posibilitatea face un mic test al lunetei inainte de a o trimite in service ... exact, ca sa nu se faca de ras. bowmadness scrie: Tot Radu a spus ca nu trimite luneta la fabrica pana nu o "testeaza", ca sa "nu se faca de ras" (ma faceam eu nu el nu?),
hartii nu sunt, niste poze pe mail si luneta inapoi, scoasa din garantie pe motiv ca surubul care tine turetele (ala subtire si foarte bine insurubat) este deformat, lucru care se intampla, aproape invariabil, daca vrei sa resetezi turetele.
Deci am ramas cu banii dati pe o luneta cel putin echivoca! ASTA E, m-am impacat cu ideea, dar consider ca lumea trebuie sa stie asta! Chiar tu Vio ai dat de inteles sa-mi cer banii inapoi inca de prima oara cand am spus ca nu am certificate, iti aduci aminte? Postul tau e un pic mai sus, atunci cand ai adus aminte de Meopta ptr prima oara!
Era bine sa vorbesti cu Radu inainte de a pune luneta pe arma si a trage cu ea. Poate ca primeai banii inapoi. Odata ce-ai folosit-o, nici macar Swarowsky nu-ti mai da banii inapoi. Daca folosesti o scula nepotrivita se duc naibii si suruburile de la montura nu numa cel de sus. Nu te opreste nimeni sa trimiti luneta direct la Delta, asa cum a facut un antevorbitor. Nu te opreste nimeni sa testezi singurel luneta, inca o data, eventual pe alta arma si alta montura. Eu obisnuiesc sa am mereu in dulap o luneta mai de "Doamne-ajuta" si chiar cate o arma de care stiu ce poate, fara optica pe ea, special pentru a identifica faptasul atunci cand grupajele o iau razna cu armele cu care mai ajung in poligon. bowmadness scrie:Sina ar ajuta ca fortele reculului pe luneta ar fi distribuite pe o suprafata mai mare decat cu inele? Nu cred ca face o asa mare diferenta daca luneta e ok! Se trage la 1km cu inele bune, si mai ales cu LUNETE BUNE fara probleme, nu cred ca sina e asa de importanta!
Cu ansamblul ce-l ai acum fa "test-box-ul" precum si urmatorul test: construieste o tinta cu 4-5 coli A4 dispuse pe o coloana verticala avand o linie centrala evidenta si o bulina in coala de jos pe care s-o asezi in poligon cu firul cu plumb; trage un grup cat poti de bine in bulina apoi da 50-60 de click-uri "sus" si trage iar ochind tot in bulina. Asa se determina (tot la test de tragere si nu pe banc) cat de drept ai montat luneta pe arma, adica "perfectiunea" alinierii planurilor verticale ale armei si lunetei. Daca al doilea grup se plaseaza de o parte sau alta a linei verticale ceva e stramb - ori ai tinut arma stramb ori luneta e montata stramb. Asa o sa constati cat de dificil este sa montezi luneta dreapta pe arma folosind inele, mai ales din cele in stil european avand capacul mai lung de un semicerc. O luneta cu sina te scuteste de chestia asta si e perfect in plan. Fixarea este mai solida, numarul de interfete mai mic, posibilitatea de a gresi mai mica si chiar pozitia pe arma e mai buna. Pentru Blaser chiar nu merita decat luneta cu sina. bowmadness scrie:Un singur lucru: poza lui Radu, cea cu grupajul la 100m, este tras cu arma din benchrest inteleg, este considerat satisfacator? Presupun ca daca infig arma intr-un dispozitiv din ala ar trebui sa fie sub 1/4MOA, dar nu ma pricep, pentru mine pare si acela nesatisfacator in conditiile date, sincer!
Nu este suport de bench-rest este o menghina de reglaj - sustine arma fata spate si preia o parte din recul. Insa ochirea se face cat se poate de uman. Chiar din cea mai tapana menghina n-o sa poti scoate 1.4 MOA daca arma nu e in stare. Grup ca al lui Radu, undeva la limita MOA e suficient ca demonstratie ca luneta nu "trage" 10 MOA asa cum ai acuzat-o. Eu zic sa nu fii atat de amarat. Nu cred ca luneta e varza. Ca sa te mai incalzesti un pic, iesi pe seara cu ambele si vezi care tine mai bine la lumina slaba .... s-ar putea sa ai surprize. Era bine sa studiezi conditiile contractuale inainte de achizitie. Era bine sa returnezi produsul atunci cand ai deschis cutia si-ai vazut ca nu indeplineste toate cerintele tale. Acum e bine sa strangi bani de inca o teava la Blaser ca sa ai pe ce sa pui luneta ......  eventual un 243 ca pe acest calibru sta sigur si pentru tap si combatere e o luneta numa buna.
-
violiv
- Veteran
-
de bowmadness pe 29 Noi 2013, 09:17
Acum e bine sa strangi bani de inca o teava la Blaser ca sa ai pe ce sa pui luneta ......  eventual un 243 ca pe acest calibru sta sigur si pentru tap si combatere e o luneta numa buna. Asta fac, adica ma scobesc dupa o teava cu gaura mai mica! Eu discutia pe tema asta am incheiat-o, fiecare intelege ce vrea, daca am jignit sau nu am fost la locul meu sa-mi scoata posturile admin-ul si cei jigniti sa ma dea in judecata! Parerea mi-o pastrez, luneta, cel putin cu plaja asta de magnificatie, nu o recomand. Faptul ca la Radu a tras in 1,4 MOA (dupa mine mult avand in vedere conditiile), a tras si la mine la inceput mai bine de 1,4MOA si in conditii mult inferioare, dar numai vreo cateva focuri! Misti turetele de la un cap la altul, se aseaza, tine pret de 3 focuri! Chestia cu bancul de probe vs trasul de pe arma pentru test cam gresesti Vio si nu o faci des! Colimatorul e o chestie destul de ieftina, redactorii de la Wild und Hund asa au testat vreo 10 lunete de renume, tocmai ca sa elimine variabilele trasului. Si asta cu acordul producatorilor de lunete! Un service autorizat nu ar trebui sa fie dotat cu aceasta minima scula DE CATRE FABRICANT, scula care costa maxim cat o luneta de-a lor? Scrii si un proces verbal dupa, atasezi printul sculei si ai inchis gura prostului care face scandal, muuult mai clar! End of story
-

bowmadness
- Membru important
-
de GeKados pe 29 Noi 2013, 11:46
Pentru orice (sau aproape orice..) produs se fac incercari de anduranta atat in faza de validari pana la punere in fabricatie de serie cat si dupa dar cu o frecventa mai mica pentru ca cel putin teoretic procesul de fabricatie este validat si capabil. In cazul lunetelor sunt convins ca "trag" de ele in toate directiile in faza de dezvoltare pentru a stabili durata de viata a mecanicii si a altor componente , chiar si dupa in viata de serie..iar fiecare luneta este verificata prin anumite mijloace de control menite sa prinda eventualele defecte de fabricatie care au scapat in procesul de fabricatie al componentelor sau al asamblarii. Dar sa nu uitam ca nici un proces de fabricatie si sistem de calitate in lumea asta nu este atat de eficient incat sa nu existe produse cu defecte de fabricatie sau de materiale scapate pe piata. Succesul consta in procentul lor si modul de tratare al problemelor de catre fabricant.
Din pacate este imposibil ca dealerii sa poata efectua aceste teste pentru ca in primul rand nu au de ce , luneta fiind teoretic conforma si al doilea rand nu se justifica. De aceea la nivelul lor cel mai simplu si mai eficient este sa faca testele pe anumite arme-calibre si sunt de acord cu violiv ca acestea sunt cele mai concludente in aceste situatii.
Referitor la inelele prinse cu surub pe partea inferioara a lor am vazut solutii tehnice care ingnora regulile de bun simt ale proiectarii unui sistem asa zis fix (fixare cu un singur surub si ala fara a fi cu cap innecat pentru autocentrarea componentelor..., etc iar sistemul nu va avea cum sa isi pastreze bazarea atunci este supus solicitatilor ...componentele se misca independent una de alta, surubul se slabeste ... )eu unul nu as folosi asa ceva decat daca nu as avea alta solutie..pentru ca este sursa problemelor de repetabilitate.
Sunt curios totusi care este problema dpdv practic in cazul unei arme de vanatoare daca axa verticala lunetei nu este perpendiculara pe axa orizontala a armei tinind cont de faptul ca utilizarea ei se face in zona 100-250m? Un reticul inclinat la 5°-10° eu zic ca este vizibil atunci cand montezi luneta si poate fi corectat iar la aceasta distanta (250m) deviatia este mica in cazul unei inclinari de 10° . Care este diferenta intre acest "test -box" neconform si o arma + luneta bine aliniate unde tragatorul inclina arma constant si involuntar intr-o directie? O luneta cu sina este foarte usor de montat pe arma si teoretic garanteaza aliniamentul dar in realitate si aceste lunete pot fi neconforme. Eu sunt de parere ca lunetele fara sina montate inclinat nu pun probleme pentru ca aceasta inclinare se poate corecta imediat (e putin de "bilbilit" la ele dar se rezolva) dar la lunetele cu sina daca reticulul este inclinat in raport cu sina atunci nu mai ai ce face decat s-o inlocuiesti. Totusi totul depinde de valoarea inclinarii.
-

GeKados
- Veteran
-
de violiv pe 29 Noi 2013, 13:22
Lunetele cu sina vin numai de la fabricanti de top. Pana acum n-am intalnit niciuna cu sina stramba. 1 grad nu se vede nici daca faci alinierea cel mai corect posibil, cu bula de nivel de zidar pe arma si fir cu plumb pe tinta. In schimb se vede cam la 20 de click-uri si "patratul" de la test-box nu mai e patrat ci "se lasa" putin intr-o parte. Daca luneta necesita o ajustare de 20-30 click-uri se vede imediat pe tinta ca s-a deplasat grupajul si-n directia perpendiculara. Pentru 200 m ai dreptate, nu conteaza. Pentru mai mult conteaza la fel de mult ca inclinarea armei.
Pt. Blaser, monturile sunt facute de EAW in urma unui acord. Si cele vechi si cele noi folosesc surubul in fundul inelului dar e ingropat si foarte bine centrat. Monturile model vechi puneau ceva probleme la aliniat inelele dar cele noi au pe baza un mic sant in care se centreaza perfect inelul. Nu misca chiar iute dar cam la un sezon de tras din plin se poate sa se slabeasca. Un pic de "lipici" nepermanent pe inel rezolva problema. Bazele si inelele sunt atat de bine facute incat in repetate randuri am putut trage in cel mult un taler la 100 m direct cu turetele la 0 din fabrica. Ba chiar am testat folosirea a doua lunete cu doua seturi de inele pe o aceeasi baza si a mers. Dupa reglajul primei lunete am dat-o jos cu tot cu inele, din suruburile cu pricina, am pus alt rand si alta luneta, am reglat-o si pe asta, iar am dat-o jos si-am repus prima luneta pe baza si baza pe arma - diferenta de impact a fost dar infima, practic te puteai duce la vanatoare asa. La cele cu sina am ajuns sa nici macar nu ma mai uit pe teava inainte de primul foc - pot sa pariez ca se va duce in maxim o coala A4 la 100 m. Nemtii astia n-au fost deloc prosti cand au inventat sinele pe lunete. Modelele alea vechi, cu sina pe obiectivul lunetei si pe tub si "copita de porc" sunt incredibil de tapene ca montura. Am vazut arma care avea luneta de cateva zeci de an pe ea si nu se umblase niciodata la montura dupa prima ajustare si era tot acolo.
-
violiv
- Veteran
-
de GeKados pe 30 Noi 2013, 01:41
Un grad este foarte putin si ai dreptate , este insesizabil vizual dar si influenta lui la 20 clicuri (5MOA) /100m sau chiar si la distante mai mari este insesizabila iar eu nu m-as bloca deloc in acel grad. Bine, acum daca cautam sistemul perfect, cel putin la nivel teoretic, sunt de acord cu tine ca 1° va conta.. Ca tot vorbesti de sisteme de aliniere, eu cred ca daca ai monta o luneta folosind sisteme de genul level-level-level de la Midway cred ca ai sanse destul de mari ca sa "reusesti" o inclinare mai mare a axei lunetei / axa armei decat ai reusi in cazul in care ai monta luneta "ochiometric" ... Bazele de la Blaser sunt ok cu acel canal de incastrare al inelelor pentru ca impreuna cu surubul inecat asigura preluarea tuturor gradelor de libertate si deci o bazare perfecta. Banuiesc ca au ales aceasta solutie tehnica (baze cu inele detasabile) pentru a simplifica procesul de fabricatie , evitand astfel diversitatea. Nu ma mira faptul ca ai putut inlocui lunetele dupa reglaj cu inele cu tot pe aceeasi baza si nu ai avut deviatii mari ale punctului de impact pentru ca procesul de uzinare este un proces foarte precis , capabil de precizii la nivel de microni (0,001mm) iar Blaser este un producator care se respecta deci foarte exigent dpdv calitate. Oricum la preturile practicate nu are voie sa dea gres si ar fi putin probabil sa scape vreun rebut pe piata... dar nu imposibil  .
-

GeKados
- Veteran
-
de violiv pe 02 Dec 2013, 09:16
Cu "bulele" mici ai dreptate. Am si sunt naspa. Nici daca le pui pe ambele pe un geam nu arata acelasi lucru. In plus, problema mare este aceea de a gasi o suprafata plana perfecta si perfect in planul care trebe pe luneta. Tureta de sus sau capacut turetelor e foarte-foarte aproximativ. Tocmai de aia, daca trebe mortis aliniat cat mai bine folosesc o nivela lunga de zidar pe arma, tinta asezata cu aceeasi nivela sau fir cu plumb si centrajul lunetei folosind chiar reticulul acesteia + o menghina care prinde arma beton. Daca iti faci tinta suficient de mare incat sa incadrezi reticulul complet, cam 1/1 m "crucea", la marginile exterioare ale reticulului se observa deviatii mici de tot si poti corecta. Da' chiar numai cand e musai .... din ochi o scot +/- 2 grade si daca sunt vreo 4 ochi la indemana iese chiar mai bine.
-
violiv
- Veteran
-
de bowmadness pe 02 Dec 2013, 15:33
GeKados scrie:Din pacate este imposibil ca dealerii sa poata efectua aceste teste....
In acest caz sa trimita luneta la fabricant sau la cineva care poate sa faca asemenea teste si care sa scrie rezultatele negru pe alb. Conditiile de trimitere (eventualele costuri suplimentare), ca si alte conditii de garantie, trebuie sa fie cunoscute apriori cumparatorului. Pot atasa documentele de la Zeiss pentru a se vedea diferenta! GeKados scrie:Referitor la inelele prinse cu surub pe partea inferioara a lor am vazut solutii tehnice care ingnora regulile de bun simt ale proiectarii unui sistem asa zis fix ......
Pot intelege ca la montura de la Blaser (care este una originala totusi) exista acest risc teoretic, de aceea am testat o alta luneta pe aceesi montura. Grupajele le-am postat mai sus, in plus sambata am mai tras 2 focuri din culcat cu bipod, la 132m, inainte am demontat si montat ansambul luneta/montura de cel putin 5 ori, grupaj sub 0,7MOA, repet cu aceeasi montura cu potentiale probleme dar cu alta luneta, a fost un pic de POI shift orizontal (cca 2cm), putea fi din cauza monturii (demontata si remontata), mana, vantul, lungimea piciorelor la bipod etc, in schimb sus-jos perfect (+3cm). Pot atasa si acest grup daca este nevoie. Mie, ca si consumator, mi-e peste mana sa cumpar un sistem de testare a lunetelor performant, care nu implica trageri, astfel singura varianta care imi ramane este excluderea si tragerile, dar daca chiar nu are nimeni in tara un asemena dispozitiv poate ma gandesc la o noua afacere in legatura cu asta! GeKados scrie:Sunt curios totusi care este problema dpdv practic in cazul unei arme de vanatoare daca axa verticala lunetei nu este perpendiculara pe axa orizontala a armei tinind cont de faptul ca utilizarea ei se face in zona 100-250m? Un reticul inclinat la 5°-10° eu zic ca este vizibil atunci cand montezi luneta si poate fi corectat iar la aceasta distanta (250m) deviatia este mica in cazul unei inclinari de 10° . Care este diferenta intre acest "test -box" neconform si o arma + luneta bine aliniate unde tragatorul inclina arma constant si involuntar intr-o directie?
Nu am o problema cu nici un box test, nici macar nu am ajuns la asa ceva cu DELTA (adica sa indraznesc sa urmaresc trackingul), nu aveam nevoie de tracking la ea, deci nici nu am testat-o asa de extrem. Nu sunt multe lunete pe care te poti baza dapv, dupa mine doar cele tactice facute de firme de renume fac intr-adevar fata. Si in special cele fara magnificatie variabila. Netragand la distante mari, nu am nevoie de tracking deci nu am facut un box test, nu stiu de unde impresia asta! GeKados scrie:O luneta cu sina este foarte usor de montat pe arma si teoretic garanteaza aliniamentul dar in realitate si aceste lunete pot fi neconforme. Eu sunt de parere ca lunetele fara sina montate inclinat nu pun probleme pentru ca aceasta inclinare se poate corecta imediat (e putin de "bilbilit" la ele dar se rezolva) dar la lunetele cu sina daca reticulul este inclinat in raport cu sina atunci nu mai ai ce face decat s-o inlocuiesti. Totusi totul depinde de valoarea inclinarii.
Ortogonalizarea reticolului este o tema ampla cu multe pareri diferite, parerea mea ca ar merita un nou topic. Sa inteleg ca, in primul rand, o sina ajuta la ortogonalizarea reticolului cu axa armei si nu la calitatea fixarii lunetei pe arma (mecanic ma refer). Sunt perfect de acord cu asta, dar am o mare problema: Eu trag 90% din mana (offhand) sau din genunchi (prone), imi place sa trag cu arcul cu scripeti si cu arma si am ajuns la concluzia ca sunt foarte asemenatoare disciplinele dar totusi total diferite, arcul cu scripeti nu are nevoie de muschi la ochire (foloseste doar oasele) iar arma , in cazurile de vanatoare reala si nu de tir sportiv, are, datorita pozitiei avansate a mainii stangi pe uluc. 1. La distante de care vorbeati (in jur de MRD) nu prea conteaza rotirea reticolului si alea sunt distantele de vanatoare, deci nu am nevoie nici de tracking! 2. Este mult mai importanta pozitia din care tragi si felul cum iti vine arma, eu inclin reticolul (luneta) astfel incat atunci cand montez arma in umar si o lipesc de obraz (nu duc obrazul pe pat ci invers ca sa am capul drept din motive de echilibru) arma este inclinata dar reticolul este ortogonalizat. Ca sa reglez acel ansamblu arma-luneta, montez bipodul, scurtez unul din picioruse ca sa cvasi-ortogonalizez reticolul si asta e. Chiar eram curios daca este o blasfemie sau mai foloseste cineva varianta asta? La mine functioneaza! 3. La distante intr-adevar mari (la care nu am tras niciodata), peste 1000m, intervin, pe langa variabilele foarte cunoscute, unele mai putin luate in seama (ex coriolis) si altele pe care chiar putini le iau in seama (spin drift datorita autoinductiei electromagnetice si auto atractia gravitationala pe care o exercita obiectele mari pe langa care trece proiectilul, stanci, dealuri). Deja vorbim de arta si nu atat de calcule ingineresti!
-

bowmadness
- Membru important
-
de violiv pe 02 Dec 2013, 18:19
Daca tragi cu arma inclinata devierea este mai mare decat daca reticulul este inclinat. Mie imi place sa fie reticulul cat mai drept pentru ca am o "senzatie" de orizontal destul de buna si aliniez reticulul astfel incat sa fie orizontal/vertical si atunci stiu ca si arma e dreapta. Nici eu nu inclin capul lateral catre pat ci numai spre inainte. Ca sa corectez diferenta de pozitie a capului fata de pozitia patului folosesc obrazar suplimentar croit dupa nevoi.
Nu sunt multe lunete pe care te poti baza dapv (traking si repetabilitate), dupa mine doar cele tactice facute de firme de renume fac intr-adevar fata.
Eronat. Exista multe lunete "civile" care rezista la nesfarsit la butonat de turete.
Si in special cele fara magnificatie variabila.
La fel de eronat. Lunetele actuale cu magnificatie variabila, provenind de la firme bune si de renume, au o deviere a punctului de impact in cazul modificarii magnificatiei, datorata strict constructiei mecanice care face posibila asta, de ordinul a 2-3 cm la 1000 m !!!!. Pe bune. Singura "variabila" din lume care nu misca nici macar atat pentru ca are variatia de magnificatie mutata cu totul pe ocular este modelul de la Deon March.
-
violiv
- Veteran
-
de bowmadness pe 04 Dec 2013, 19:39
Eronat. Exista multe lunete "civile" care rezista la nesfarsit la butonat de turete.
Tactice nu inseamna ca nu sunt civile sau nu pot fi cumparate de civili ci ca sunt denumite asa de producator pentru a sublinia mecanica superioara
Lunetele actuale cu magnificatie variabila, provenind de la firme bune si de renume, au o deviere a punctului de impact in cazul modificarii magnificatiei, datorata strict constructiei mecanice care face posibila asta, de ordinul a 2-3 cm la 1000 m !!!!. Pe bune. Singura "variabila" din lume care nu misca nici macar atat pentru ca are variatia de magnificatie mutata cu totul pe ocular este modelul de la Deon March. Se poate, ce stiu este ca si acum armata americana foloseste 10x si atat, doar austriecii cred ca folosesc in armata variabile, oare de ce? Multe armate folosesc la tragatorii de elita 6x, tot fix!
Iar partea cu obrazarul care te face sa nu indoi capul pe pat dar reticolul sa stea drept asta CHIAR NU O VAD GEOMETRIC! Daca te uiti la lunetele de pe Mosinurile rusesti (rusii au fost cei mai prolifici sniperi in WW2 dupa cate stiu) sunt montate excentric fata de teava, (spre stanga pentru dreptaci) sau asa imi pare in pozele originale vechi, poate ca gresesc! Pai ochiul tre sa vina in axa lunetei care e pe axa tevii la monturile de azi, deci orice as face, orice obrazar pun as mari sau cel mult as mentine distanta dintre falca si pat. Daca nu am ochiul periscopic ca melcu, sau patul cu scobitura de vreo 2 centimetri pentru obraz, tre sa aplec capul intr-o parte ca sa am ochiul axat! Fa-mi si mie un desen la obrazarul ala al tau, ar trebui brevetat! Am masurat: am intre axa ochiului si scobitura pometelui , max 1 cm, in general poate mai putin, iar atat nu este de ajuns ca sa ajung cu centrul ochiului in axa lunetei/tevii, vorbim de distante orizontale acum. Obrazarul imi regleaza distanta pe verticala si imi ofera priza clara pentru osul pometelui. Uita-te in oglinda cu arma montata, chiar nu inclini capul? Eu tre sa-l inclin, oi fi eu vreun ET! De asemenea tin arma aproape paralel cu pieptul (axa care uneste degetele picioarelor este aproape perpendiculara pe tinta) si patul cu partea de jos in nuca umarulului si nu in scobitura, astfel capul sta absolut drept, centrii echilibrului nu sunt afectati, creierul nu foloseste muschi suplimentar pentru a-l mentine. Folosesc oasele si nu muschii cat mai mult posibil, ca la arc. Practic la arcurile cu scripeti cu sistmele moderne de ochire e aceeasi teorie a verticalitatii arcului, dar cele traditionale se tineau la 45 de grade. Orice e ok daca functioneaza, dupa mine, dar as fi curios sa-ti vad obrazarul.
-

bowmadness
- Membru important
-
de violiv pe 05 Dec 2013, 10:51
Prin civile m-am referit la modelul turetelor nu la cine le poate cumpara. Orice luneta de firma serioasa, cu turetele cele mai vanatoresti ascunse sub capace, rezista la invartit de turete mii de click-uri ... e doar mai incomod. Acum 30 de ani armata avea 6x fixe pe arma. Cei ce aveau atunci 6x pe arma acum au Hensoldt 6-24x56, de ex. ... o varianta de luneta ce vine la pachet cu Sako TRG, de ex sau S&B MP II cu Blaser LR 2. Americanii mai au 10x ca-s saraci si unii greu de schimbat in obiceiuri dar multi au trecut la optica mult mai rasarita si variabila. Mosin-ul are luneta in planul vertical al armei, nu deviata. Dintre armele militare cu destinatie sniper si luneta montata off-set imi vine in minte acum numai Garand-ul, care trebuia alimentat la verticala tevii si luneta nu avea loc acolo - drept urmare i-au pus si un obrazar gros pe stanga patului care sa impinga capul catre luneta. Despre inclinatia capului. Sa zicem ca luam "en gros" cele trei planuri - frontal (adica un plan ce trece paralel cu fruntea), median (ce trece perpendicular pe frunte) si transversal (care taie omul in doua pe lat). http://www.rasfoiesc.com/sanatate/medic ... UMAN98.phpIn fiecare din aceste planuri capul se poate misca: - in planul frontal il poti inclina catre umarul stang-drept pastrand privirea inainte dar ochii nu mai sunt pe aceeasi orizontala - in planul median poti inclina capul catre inainte sau catre inapoi pastrand iar ochii catre inainte dar pe aceeasi orizontala - in planul transversal poti roti capul stanga-dreapta avansand un ochi fata de celalalt dar pastrandu-i pe aceeasi orizontala Ce nu-mi place mie sa fac este sa inclin capul catre umar. Nu tin arma paralel cu pieptul pentru ca-mi limiteaza miscarea rapida ci undeva la un oarece unghi fata de planul frontal astfel incat s-o pot misca stanga dreapta numai din mainii cateva grade bune abea apoi sa intervina si rotatia din torace si eventual schimbarea pozitiei picioarelor (cand tragi in spate). Capul il rotesc usor in planul transversal ca sa priveasca spre stanga apoi il aplec in planul sagital catre inainte odata cu tot trunchiul, pentru a "imbratisa" arma. Spre deosebire de arc sau tir-ul aademic cu 22 lr, trunchiul trebuie sa stea aplecat catre inainte atunci cand tragi cu un calibru serios. Nu e asa stabila pe foc pozitia ca cea "rasturnata" catre inapoi din tir-ul academic sau cea aproape verticala de la arc, solicita mai mult muschii dar permite o mult mai buna amortizare a reculului serios, ramanerea pe tinta si achizitia tintei mai rapida la un eventual dublaj. Arma in umar o sprijin in interior de rotunjimea creata de muschiul deltoid, in scobitura cum spui tu, tinzand ca muchia superioara talpii sa fie in aer si sa se sprijine cu mijlocul. In concluzie, nu culc capul catre umarul drept (dreptaci fiind) ci il rotesc catre stanga si-l aplec inainte "lungind gatul" pe arma. Cu sau fara obrazar, cu orice model de pat, fie el clasic german "cocosat" sau drept american n-am nevoie sa inclin capul deloc catre umar. Ochii raman la aceeasi inaltime, ochiul drept priveste prin luneta iar cel stang vede exact pe langa tureta de iluminare/paralaxa. Instinctiv corectez pozitia armei in axul lung al acesteia dupa reticul astfel incat acesta sa fie aliniat cu un orizont orizontal  imaginar chiar daca ergonomia paturilor standard o face sa vrea sa stea un pic inclinata catre exterior. Pozitia de "tir academic", cu trunchiul la verticala sau chiar rasturnat catre spate nu te lasa sa "lungesti" gatul pe pat, iti impinge capul catre talpa iar daca arma este si paralela cu toracele atunci esti aproape obligat sa inclini o tara capul catre umar. E o pozitie buna de tir dar nu e o pozitie corecta de tras cu o arma de vanatoare. In principiu, cu orice ai trage exista niste "principii" comune dar extrapolarea de la arc la arma de vanatoare nu e corecta 100%. Cel mai bun obrazar pe care l-am avut a fost cel inalt de la ARGO, croit cu o panta lunga stanga-jos/dreapta-sus si care te punea exact unde trebe cu ochiul-pometul fara ca falca sa fie jenata de pat. N-am obrazar fix pe toate armele. "Croiesc" unul moale cand am nevoie iar pe arma de goana nu prea am nevoie ... ori punctul rosu e suficient de jos ori trag cu capul in aer.  Un pat de tot spanacul, luneta obligatoriu de montat inalt, talpa foarte jos fata de "spinarea de mistret" .... talpa vine prea jos in umar iar capul mult prea sus dupa gustul meu. Nu inclin capul catre umar. Chiar asa naspa, cu arma si luneta respectiva am impuscat multe si-n conditii dificile. Aceeasi arma, aceeasi montura, o luneta aproape la fel, dupa croirea obrazarului pe masura:  Talpa un pic mai jos decat imi place nu s-a coretat dar ochiul vine acum unde trebe cu pometele sprijinit. Capul nu e inclinat catre umar. Si DA! - obrazarul are o panta pe partea stanga:   Tot un pat vanatoresc dar mai drept de data aceasta (Remi 700 lemn) + un obrazar moale, cu totul alta pozitie a corpului, aceeasi pozitie a trunchiului, capul tot drept in planul frontal. 
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 05 Dec 2013, 11:13
Uite si niste filmulete. Aceeasi arma, Remi 700 in 375 RUM, un calibru care nu te iarta niciun fir de par: http://www.youtube.com/watch?v=7bhTPKxY ... 0Cyj2hZoxQalta pozitie de tragere http://www.youtube.com/watch?v=g0UD7ZBT ... 0Cyj2hZoxQalt tragator, alta arma (300 wm), aceeasi pozitie http://www.youtube.com/watch?v=k7FdYz0W ... 0Cyj2hZoxQalti tragatori, alta arma (45-70), pozitii diferite http://www.youtube.com/watch?v=efM6kkYB ... 0Cyj2hZoxQhttp://www.youtube.com/watch?v=w-nPIEnx ... 0Cyj2hZoxQnimeni nu inclina capul catre umarul drept ca sa ajunga bine la luneta. Cam astea sunt pozitii corecte de tragere cand tragi cu arme de vanatoare, mai ales in calibre serioase. Si toate aveau paturi standard, cu o ergonomie cel putin discutabila, bune pentru toti si imperfecte pentru oricare in parte.
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 05 Dec 2013, 13:52
Uite si obrazarul de la ARGO de care spuneam ... pacat ca n-am o poza decat din lateral nu si din spate.  Si Mosin-ul dar fara optica ... nici pe catare nu-mi place sa inclin capul  Aici e o arma de competitie, croita sa tragi rasturnat pe spate cu ea. Era proaspat scoasa din cutie si cautam o pozitie. Ulterior am vazut ca talpa e reglabila si se poate cobora un pic pentru tragerea din picioare. O manusa speciala ridica de teava armei numa bine pe orizontala. Chiar si asa tot nu inclin capul catre umar  Toate sunt Mauser-e. La mijloc e unul cu pat american. Este singurul pat la care am avut problema de care spui tu - muchia superioara era foarte lata, mult bombata catre stanga si-mi impingea de obraz si maxilar atat de mult ca nu puteam ajunge in dreptul opticii decat cu capul inclinat spre umar, evitand obrazarul. Doar cu un Docter a mers. 
-
violiv
- Veteran
-
de bowmadness pe 05 Dec 2013, 20:00
violiv scrie:Americanii mai au 10x ca-s saraci si unii greu de schimbat in obiceiuri dar multi au trecut la optica mult mai rasarita si variabila.
MUHAHAHA, Vio nu vb serios nu? americanii saraci in dotarea armatei???? violiv scrie:Mosin-ul are luneta in planul vertical al armei, nu deviata. Dintre armele militare cu destinatie sniper si luneta montata off-set imi vine in minte acum numai Garand-ul, care trebuia alimentat la verticala tevii si luneta nu avea loc acolo - drept urmare i-au pus si un obrazar gros pe stanga patului care sa impinga capul catre luneta.
Nu te contrazic, iti spun ca asta a fost impresia din poze, nu am citit despre asta! violiv scrie:Despre inclinatia capului. Sa zicem ca luam "en gros" cele trei planuri - frontal (adica un plan ce trece paralel cu fruntea), median (ce trece perpendicular pe frunte) si transversal (care taie omul in doua pe lat).
Ok e clar, vad bine geometrie, nu trebe linkuri , sistemul de referinta e clar! violiv scrie:In fiecare din aceste planuri capul se poate misca: - in planul frontal il poti inclina catre umarul stang-drept pastrand privirea inainte dar ochii nu mai sunt pe aceeasi orizontala - in planul median poti inclina capul catre inainte sau catre inapoi pastrand iar ochii catre inainte dar pe aceeasi orizontala - in planul transversal poti roti capul stanga-dreapta avansand un ochi fata de celalalt dar pastrandu-i pe aceeasi orizontala
Ok si dinamica e clara, sa vedem mai departe! violiv scrie:Capul il rotesc usor in planul transversal ca sa priveasca spre stanga apoi il aplec in planul sagital catre inainte odata cu tot trunchiul, pentru a "imbratisa" arma. Spre deosebire de arc sau tir-ul aademic cu 22 lr, trunchiul trebuie sa stea aplecat catre inainte atunci cand tragi cu un calibru serios. Nu e asa stabila pe foc pozitia ca cea "rasturnata" catre inapoi din tir-ul academic sau cea aproape verticala de la arc, solicita mai mult muschii dar permite o mult mai buna amortizare a reculului serios, ramanerea pe tinta si achizitia tintei mai rapida la un eventual dublaj.
Perfect de acord si aici violiv scrie:Arma in umar o sprijin in interior de rotunjimea creata de muschiul deltoid, in scobitura cum spui tu, tinzand ca muchia superioara talpii sa fie in aer si sa se sprijine cu mijlocul.
E, aici avem diferente: eu il pun in deal (os) nu in scobitura! violiv scrie:In concluzie, nu culc capul catre umarul drept (dreptaci fiind) ci il rotesc catre stanga si-l aplec inainte "lungind gatul" pe arma.
Mai Vio, pai daca il rotesti catre stanga, nu e logic ca faci ca distanta intre centrul ochiului si axa lunetei (care e in dreapta) sa fie si mai mare? violiv scrie:Cu sau fara obrazar, cu orice model de pat, fie el clasic german "cocosat" sau drept american n-am nevoie sa inclin capul deloc catre umar.
Eu cred ca e vorba de conformatie, mai ales a umerilor, o sa incerc ce zici tu, ma uit la poze, mai citesc ce ai scris si revin! violiv scrie:In principiu, cu orice ai trage exista niste "principii" comune dar extrapolarea de la arc la arma de vanatoare nu e corecta 100%.
Pai am scris in alt post ca cele doua discipline sunt apropiate dar TOTAL diferite  violiv scrie:Cel mai bun obrazar pe care l-am avut a fost cel inalt de la ARGO, croit cu o panta lunga stanga-jos/dreapta-sus si care te punea exact unde trebe cu ochiul-pometul fara ca falca sa fie jenata de pat.
Exact asa l-am facut pe al meu, in plus e prins cu surub in pat intr-un singur punct, il pivotey axact cum imi trebuie pentru excentricitate si frictiunea dintre el (obrazar) si neoprenul patului il mentine suficient in pozitia reglata.
-

bowmadness
- Membru important
-
de radubichis pe 19 Dec 2013, 13:06
Noutate de ultim moment de la Delta Optical Delta Optical Titanium 1-5,8x24 ,luneta de productie japoneza   Reticol disponibil FD disponibil actual  11 trepte de iluminare a punctului ,cu 0 dupa fiecare treapta Field of View: 32,6m (1x) and 5,5m (5.8x) @ 100m Exit Pupil: 11,3mm (1x) and 4,1mm (5.8x) Eye Relief: 92-104 mm magnification: 1-5.8x objective diameter: 24 mm coating: Fully Multi Coated reticle: FD reticle adjustment (1 click): 1/4 MOA illumination reticle: central dot nitrogen filled optical tube: two-parts 30 mm weight: 500 g lenght: 260 mm shockproof: 1000G / 6500J tube material: Aluminium 70%. Brass 20%. Steel 10% operating temperature range: +80ºC do -20ºC 10 years warranty
-

radubichis
- Veteran
-
-
de radubichis pe 14 Mar 2014, 20:58
Delta a venit cu o noua luneta la IWA Delta Titanium 3-24x56  Specificatii tehnice  Reticole  Lentilele sunt ED (Extra-low Dispersion) Garantie 10 ani Fabricate in Japonia Pret informativ cca 1250euro cele cu turete balistice si 1150 euro cele cu turete normale
-

radubichis
- Veteran
-
-
de costijuruvita pe 18 Mar 2014, 16:48
salut , cum pot afla pretul corect la luneta Delta Titanium 2.5-15.5x56 IR SF 4A + baze leupold QR + inele QR 30mm high . daca este un pret bun cum pot intra in posesia lor (modul de cumparare cat mai usor si convenabil ). multumesc
-
costijuruvita
-
de radubichis pe 18 Mar 2014, 17:25
Ai PM
-

radubichis
- Veteran
-
-
de radubichis pe 29 Mai 2014, 14:45
Stoc nou de Titanium 1,5-9x45 ; 2,5-10x56 SF ;2,5-16x50 SF ;2,5-15,5x56 SF
-

radubichis
- Veteran
-
-
de raz2012 pe 30 Iun 2014, 22:13
Buna ziua, Un pret pentru Delta Titanium AO 4-16x42 puteti sa-mi dati ? De asemeni m-ar interesa si dimensiunea tubului. Pe siteul lor nu mi s-a parut foarte clar.
Razvan
Merkel Suhl 12/70 bock R93 270W / 9.3x62 UMC 22 Hornet Beretta AL 390 Silver Mallard 12/76
-
raz2012
- Membru activ
-
de Tranan pe 01 Iul 2014, 10:05
Tubul e de1".
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
-

Tranan
- Veteran
-
- Locaţie: SUEDIA
-
de radubichis pe 05 Aug 2014, 11:34
Am primit pentru testare un minidot Hd 26  Este un holwpoint japonez, proectat pentru achizitionarea rapida a tintei montabil pe carabina sau pistol cu ajutorul unei baze Weaver Are sistem de iluminare manual cu 10 trepte ,operabil cu ajutorul butoanelor care au configurate pe ele sageata in sus sau sageata in jos .Apasind 2 secunde pe oricare dintre ele iluminarea se aprinde sau se stinge in functie de cum este aceasta aprinsa sau stinsa Intensitatea iluminarii este memorata ,astfel incit la aprindere sau stingere revine la intensitatea setata anterior opririi aparatului Punctul se stinge automat dupa 3 ore de inactivitate Ajustarea ,reglarea , dispozitivului pe orizontala si verticala este prevazuta cu click ca si la luneta .1 clic=1 moa la 100 m Greutatea dispozitiv fara montaj este de 35 g Dispozitivul a fost testat si rezista la 1000G sau 6500J Punctul este de 1 moa Schimbarea bateriei CR 2032 se face usor fara a demonta si deregla punctul de impact pentru ca bateria este montata intr-un sertar situat pe partea laterala a dispozitivului Garantia dispozitivului este de 5 ani Pret aproximativ 980 lei Testul pe arma il voi face simbata
-

radubichis
- Veteran
-
-
Înapoi la Optica de vanatoare
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 23 vizitatori